فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد طحان*، فاطمه فرخی، سید مهدی صدیقی صفحات 1-17

     پژوهش حاضر با هدف تاثیر مشاوره گروهی به شیوه شناختی- رفتاری بر بهبود سازگاری اجتماعی دانش آموزان پسر پایه سوم دوره دوم متوسطه رشته علوم انسانی از طریق روش پژوهش شبه آزمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر پایه سوم دوره دوم متوسطه رشته علوم انسانی شهرستان مشهد در سال تحصیل 95 بوده است. با استفاده از نمونه گیری تصادفی تعداد 50 نفر از دانش آموز انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 25 نفر) گمارده شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه سازگاری اجتماعی کلارک و همکاران (1953) گرفته است. در این پژوهش پایایی پرسشنامه سازگاری اجتماعی 65/ به دست آمد. از تحلیل کوواریانس برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد . نتایج نشان داد که اثر مشاوره گروهی به شیوه شناختی- رفتاری بر بهبود سازگاری اجتماعی دانش آموزان معنادار است. با توجه به نتایج ، می توان نتیجه گرفت که اگر مشاوره گروهی به شیوه شناختی- رفتاری در مدارس به کارگرقته شود دانش آموزان پیشرفت چشمگیری خواهند داشت. 

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، شناختی- رفتاری، سازگاری اجتماعی
  • خدیجه آذر* صفحات 18-31

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش سازمانی و بهره وری کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال 95-94بود. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه کارکنان دانشگاه به تعداد 400 نفربودند و براساس جدول مورگان نمونه ای به حجم 200 نفر، به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه استاندارد هوش سازمانی آلبرشت و بهره وری هرسی و گلداسمیت (اچیو) استفاده شد که پایایی آنها به روش آلفای کرونباخ به ترتیب 91/0 و 90/0 محاسبه گردید. نتایج بدست آمده از تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نشان داد که بین تمام مولفه های هوش سازمانی و بهره وری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون بیانگر این است که از بین مولفه های هوش سازمانی، تمایل به تغییر، بینش استراتژیک و کاربرد دانش قادر به پیش بینی بهره وری هستند. با توجه به این نتیجه، سازمانها به خوبی دریافتند که باید بیشتر به هوش سازمانی و بهره وری خود توجه کنند تا بتوانند بقا و اثربخشی عملکرد خود را تضمین نمایند. به بیان دیگر، بهبود و تقویت هوش سازمانی و ابعاد آن (از جمله تمایل به تغییر، بینش استراتژیک و کاربرد دانش) بعنوان یکی از قابلیتهای مهم در این دانشگاه در افزایش بهره وری، می تواند باعث توسعه و ارتقای سطح بهره روی کارکنان گردد.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، بهره وری، بهره وری نیروی انسانی، دانشگاه
  • احد آهنگر انزابی، شیرین زینالی*، سهیلا انواری صفحات 32-45
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر بازی های کامپیوتری خشن و آموزشی بر حافظه کاری و سرعت پردازش دانش آموزان دوره ابتدایی شهر تبریز است، روش پژوهش پس رویدادی بود و جامعه آماری کودکان مقطع ابتدایی ناحیه 2تبریز با تعداد 82500نفر است. بدین منظور تعداد 150 نفر کودک به روش در دسترس انتخاب شد (50 نفر در گروه بازی های کامپیوتری آموزشی، 50 نفر در گروه بازی های کامپیوتری خشن و 50 نفر در گروه بدون سابقه بازی). ملاک تخصیص به گروه ها، انجام بازی خشن و آموزشی در طی یکسال اخیر به مدت حداقل 7 ساعت یا بیشتر در طول هفته بود. ملاک تخصیص در گروه بدون سابقه بازی، عدم انجام بازی کامپیوتری یا انجام حداکثر یک ساعت بازی هفتگی کامیپوتری در هفته بود. دانش آموزان به آزمون های حافظه قعال (توالی عدد-حروف، ظرفیت عدد) و سرعت پردازش (نمادیابی و رمز نویسی) در آزمون وکسلر چهار پاسخ دادند و در نهایت داده های گردآوری شده مورد تحلیل قرار گرفت، نتایج تحلیل با نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس چندراهه نشان داد که بین افراد با تجربه بازی کامپیوتری خشن، آموزشی و بدون بازی کامپیوتری در حافظه قعال تفاوت وجود داشت و این تفاوت به نفع گروه بازی آموزشی کامپیوتری معنادار بود. همچنین نشان داد که بین افراد سابقه بازی کامپیوتری خشن، آموزشی و بدون سابقه بازی کامپیوتری در سرعت پردازش تفاوت وجود دارد و این تفاوت به نفع گروه بازی آموزشی کامپیوتری معنادار بود (001/0>P). مطالعه حاضر نشان می دهد نوع بازی کامپیوتری یکی از متغیرهای مهم و تاثیر گذار بر فرایندهای شناختی است.
    کلیدواژگان: ببازی کامپیوتری خشن، بازی کامپیوتری آموزشی، حافظه کاری و سرعت پردازش
  • ابراهیم آریانی قیزقاپان*، بی بی عشرت زمانی، هیرو سلیمانی، ریحانه عباس پور، بهزاد مرادی صفحات 46-60

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مقایسه ای میزان تحلیل رفتگی تحصیلی دانش آموزان مدارس عادی و هوشمند شهرستان سنندج انجام گرفت. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر تکنیک تحلیلی؛ توصیفی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دبیرستان های عادی و هوشمند شهرستان سنندج در سال تحصیلی 96-95 بود. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده بود و با توجه مدل کوکران تعداد 376 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تحلیل رفتگی تحصیلی مسلش (1984) استفاده شد. در نهایت داده های گردآوری شده در محیط نرم افزار 22Spss.v. وارد شد و با آزمون t دو گروهی مستقل تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد بین میزان تحلیل رفتگی تحصیلی دانش آموزان مدارس عادی و هوشمند تفاوت معنی دار وجود ندارد (05/0< p). همچنین بین میزان تحلیل رفتگی تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معنی دار وجود دارد (05/0>P) و دانش آموزان پسر نسبت به دانش آموزان دختر تحلیل رفتگی تحصیلی بیشتری دارند. با توجه به یافته ی این تحقیق و با نظر به پیامدهای منفی تحلیل رفتگی تحصیلی، ضرورت دارد مسیولین مدارس در خصوص کاهش تحلیل رفتگی تحصیلی دانش آموزان اقدام جدی در دستور کار قرار دهند و در این راستا به تفاوت های جنسیتی دانش آموزان توجه نمایند.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتگی تحصیلی، دانش آموزان، مدارس عادی، مدارس هوشمند
  • ابوالقاسم بریمانی* صفحات 61-79

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل عاملی تاییدی ابعاد و مولفه های تعالی سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران بوده است. پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. تعداد 212 نفر از اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران با مرتبه علمی استادیار، دانشیار و استاد به طور تصادفی طبقه ای برحسب درجه واحد دانشگاهی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد مدل EFQM استفاده شده است. روایی محتوایی و صوری آن توسط صاحب نظران و متخصصان مربوطه مورد تایید قرار گرفته است. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، اعتبار پرسش نامه برابر 97/0 محاسبه شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی و تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Spss و Smart PLS صورت گرفت. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که بین ابعاد و مولفه های تعالی سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین بر اساس ضریب مسیرها می توان بیان کرد که 7/96 درصد تعالی سازمانی توسط بعد توانمند سازها و 5/96 درصد تعالی سازمانی توسط بعد نتایج تبیین می شود.

    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، تحلیل عاملی تاییدی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • مژگان حسنی*، محمدعلی نادی، ایلناز سجادیان صفحات 80-98

    هدف پژوهش حاضر ساخت و بررسی ویژگی های روانسنجی آزمون نرم افزاری حافظه فعال هیجانی حسنی است که مجموعا در نمونه ای متشکل از 80 دانش آموز دختر پایه پنجم دبستان های دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 1396-1395 با دو روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و هدفمند انجام شده است. این آزمون دارای 8 بلوک است که هر بلوک شامل 12 تمرین است، که برای هر آزمودنی 3 بلوک به تصادف اجرا می گردد و محرک ها دارای تعدادی چهره با بار هیجانی و علامت می باشند. جهت بررسی ویژگی های روانسنجی از ضریب پایایی باز آزمایی با فاصله زمانی 20 روز استفاده شد که ضرایب همبستگی در دامنه 68/0 تا 75/0 قرار دارد، همچنین روایی آزمون با شیوه روایی محتوایی و ملاکی از طریق مقایسه "گروه های متباین" انجام شد. گروه اول شامل 20 دانش آموز بهنجار و گروه دوم شامل20 دانش آموز دارای نقص حافظه فعال و تنظیم شناختی هیجانی پایین است که با استفاده از دو آزمون حافظه فعال وکسلر و تنظیم شناختی هیجان کودکان گارنفسکی شناسایی شدند. که نتایج مقایسه آماری میانگین دو گروه در قسمت های مختلف آزمون، تفاوت معناداری را بین عملکرد این دو گروه نشان داد (001/0=p). بنابراین آزمون نرم افزاری حافظه فعال هیجانی حسنی از پایایی و روایی مطلوبی برخوردار است و می توان آن را برای سنجش حافظه فعال هیجانی در مطالعات روانشناسی در همین محدوده سنی به کاربرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، آزمون نرم افزاری حافظه فعال هیجانی حسنی، دانش آموزان دختر پایه پنجم
  • مسعود حجازی*، پروین شجری صفحات 99-112
    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه ی سبک های فرزند پروری والدین با بلوغ عاطفی و ناگویی خلقی انجام شد. روش مطالعه توصیفی-همبستگی بود و جامعه ی موردنظر تمامی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهر زنجان در سال تحصیلی 96-95 و والدین آن ها بودند که از بین آن ها 200 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس سبک های فرزند پروری بامریند، بلوغ عاطفی سینگ و همکاران و ناگویی خلقی تورنتو بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سبک فرزند پروری سهل گیر با عدم ثبات عاطفی، فروپاشی شخصیت و عدم بلوغ عاطفی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. بین سبک فرزند پروری مستبد با مولفه دشواری در توصیف احساسات نیز رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت . همچنین بین سبک مقتدر با ناگویی خلقی کل و تمامی مولفه های آن ارتباط منفی وجود داشت. سبک سهل گیر توان تبیین عدم ثبات عاطفی، فروپاشی شخصیت و عدم بلوغ عاطفی به ترتیب به میزان 8/24 ، 2/19 و 4/24 درصد از واریانس کل آن ها را دارد. همچنین سبک مقتدر توان پیش بینی دشواری در تشخیص احساسات، دشواری در توصیف احساسات و ناگویی خلقی (نمره کل) را به ترتیب به میزان 6/20، 9/22 و 4/16 درصد داشت. سبک مستبد تنها در یک مورد توان تبیین مولفه دشواری در توصیف احساسات را به میزان 9/16 درصد داشت. درنهایت با توجه به نتایج حاصل از مطالعه اصلاح سبک های فرزند پروری در والدین با استفاده از مداخلات آموزشی و درمانی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سبک های فرزند پروری، بلوغ عاطفی، ناگویی خلقی
  • کریم افشاری نیا، زهره سوزنی* صفحات 113-127

    امروزه مسیله ی هوش هیجانی در جهت برقراری ارتباط با دیگران و هوش معنوی در جهت برقراری ارتباط با عالم فرامادی، به عنوان دو پدیده مهم شناختی هیجانی نقش بسزایی در بهزیستی روانشناختی و خودکنترلی نوجوانان ایفا می کند. هدف این پژوهش شناخت و تاثیر آموزش هوش هیجانی و هوش معنوی بر افزایش بهزیستی روانشناختی وخود کنترلی دانش آموزان دختر پایه یازدهم شهر همدان است. روش مورد استفاده در این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهش حاضر 350 نفر و نمونه اولیه این پژوهش از 200 نفر دانش آموز دختر شهر همدان که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند، تشکیل شد. 20 نفر دانش آموز به صورت تصادفی برای گروه گواه و گروه آزمایشی تعیین گردید. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف، پرسشنامه خودکنترلی تانجی، برنامه درمانی_آموزشی هوش هیجانی و برنامه درمانی _آموزشی هوش معنوی است. نتایج نشان می دهد که آموزش هوش هیجانی بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان و همچنین بر خودکنترلی آنان موثر است (05/0>P). همچنین آموزش هوش معنوی بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان و همچنین بر خودکنترلی آنان موثر است (05/0>P).

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش معنوی، بهزیستی روانشناختی، خود کنترلی
|
  • Mohammad Tahan *, Fateme Farokhi, Mehdi Sedghi Pages 1-17

    The aim of this study was to evaluate the effect of cognitive-behavioral group counseling on improving social adjustment of third grade male students in the second year of high school in the humanities through a quasi-experimental research method. The statistical population of all third grade male students in the second year of high school in the field of humanities in Mashhad in the year of study was 2016. Using random sampling, 50 students were selected and assigned to two experimental and control groups (25 in each group). Data were collected using the Clark et al. (1953) Social Adjustment Questionnaire. In this study, the reliability of the social adjustment questionnaire was 65.. Covariance analysis was used to analyze the data. The results showed that the effect of cognitive-behavioral group counseling on improving students' social adjustment is significant. According to the results, it can be concluded that if group counseling is applied in schools in a cognitive-behavioral manner, students will make significant progress.

    Keywords: Group counseling, cognitive-behavioral, social adjustment
  • Khadijeh Azar * Pages 18-31

    The study was aimed at investigating the relationship between organizational intelligence and productivity of employees of Islamic Azad University of Ardebil. The research has been done in a descriptive-correlation method which used as a field method. The population were all personnel of the university (400 people) and a sample of 200 people were selected according to the Kerjesi and Morgan Table by means of a classified random sampling method. Two standard questionnairs organizational intelligence of Albresht and productivity of Hersi and Good Smith were used to collect data with the reliabilities of 0/90 and 0/91 calculated by Cronbach Alpha. The results of data analysis by SPSS software indicated that there is a positive and meaningful relationship between all aspects of organizational intelligence and productivity. Furthermore, the regression analysis indicated that among the elements of organizational intelligence, tendency to change, strategic insight and knowledge are able to anticipate productivity. According to these results, paying attention to all components of organizational intelligence plays an important role in improving the level of employees' productivity.

    Keywords: organizational intelligence, Productivity, Human resource productivity, University
  • Ahad Ahanghar Anzabi, Shirin Zeinali *, Soheila Anvari Pages 32-45
    The aim of the present study is comparing the effect the effect aggressive and educational games on working memory and processing speed of primary school children in Tabriz. It was a post hoc study. The statistical universe included all students (82500 pupils that study in 2 section of Tabriz. The sample included 150 students that selected with available sampling method (50 students in educational group, 50 students in aggression group and 50 students in no experience of game). The include criteria was playing aggressive game and educational game during one recent year and seven hour or more in one week. The include criteria for third group was playing no game or playing an hour or less during a week. The students completed subscales of working memory test (digit span, Letter – Number sequencing) and processing speed (Symbol Search and coding) in WISC-4. The data were analyzed with SPSS software using ANOVA. The results showed that there was significant differences between educational group, aggression group and no experience of game in working memory and this difference was positive for educational group. The results showed that there was significant differences between educational group, aggression group and no experience of game in processing speed and this difference was positive for educational group (p < 0.001). The result confirmed that different kind of video game has different effect on cognitive process.
    Keywords: Computer aggressive game, Computer educational game, working memory, processing speed
  • Ebrahim Aryani Ghizghapan *, Eshrat Zamani, Hero Soleimani, Ryhaneh Abaspoor, Behzad Moradi Pages 46-60

    This study was performed aimed to comparison evaluate of academic burnout of usual and smart schools students in Santander town. Methodology of research based on purpose was applied research and based on analytical techniques: was descriptive research. The population consisted of all usual and smart high school students in Sanandaj town in the 1396-1395 academic year. The method was simple random sampling and by using Cochran model, 376 students were selected. To collect data Maslach Burnout (1984) Inventory was used. Then the data collected in the application environment Spss.v.22 entered and with two Independent t-test were analyzed. The results showed that there is no significant difference between the rate of burnout among students of ordinary and intelligent schools (P>0.05). Also between amounts of academic burnout of male and female students there is a significant difference (p < 0.05). Regarding the findings of this research and considering the negative consequences of academic degeneration, school authorities need to take serious action on reducing students' academic burnout and pay attention to gender differences in students.

    Keywords: academic burnout, Students, Usual schools, Smart schools
  • Abolghasem Barimani * Pages 61-79

    The aim of this study is dimensions confirmatory factor analysis and organizational excellence components in Mazandaran Islamic Azad University. This study is objectively applicational and methodologically correlational descriptive. Statistical sample has been selected by random stratified sampling in terms of university campus and they were 212 of full-time faculty members with the rank of assistant professor, associate professor and professor. EFQM model standard questionnaire has been used to gather data. Congestive and formal validity has been approved by experts and authors. Questionnaire validity has been estimated as 0/97 by Cronbach's Alpha coefficient. Data analysis has been done by descriptive and deductive statistics methods, confirmatory factor analysis and structural equation modeling in SPSS software and smart PLS. confirmatory factor analysis results showed that there is a positive and meaningful relationship between organizational excellence components and dimensions in Mazandaran Islamic Azad University. It can also be stated by the factor that 96/7 percent of organizational excellence can be explained by enablers dimension and 96/5 percent by results dimension.

    Keywords: Islamic Azad University, Organizational Excellence, dimensions, components, confirmatory factor analysis
  • Mozhgan Hassani *, Mohamadali Nadi, Ilnaz Sajadian Pages 80-98

     The present study aimed at designing and evaluating the psychometric properties of Hassani’s Emotional Active Memory Software Test on a sample of 80 fifth grade female students in public schools of Tehran during the academic year 2016-2017. They were selected via two multistage cluster sampling and purposive methods. The test consists of 8 blocks, each consists of 12 exercises. 3 blocks is performed for each subject selected randomly. The stimuli have a number of emoji with emotional loads and marks. To investigate the psychometric properties, test-retest reliability coefficient with 20 days interval was employed. The correlation coefficients ranged from 0.68 to 0.75. In addition, validity of the test was assessed using content validity and criterion validity techniques by comparing "matched groups". The first group consisted of 20 normal students, and the second group included 20 students with active memory deficits and low cognitive emotion regulation. The second group’s subjects were identified by two the Wechsler Memory Scale (WMS) and Garnefski’s Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ). The results of comparing mean scores of the two groups in different parts of the test showed a significant difference between the performance of them (p = 0.001). Therefore, Hassani’s Active Memory Software Test has good reliability and validity and can be used to measure emotional memory in psychological studies in the mentioned age range.

    Keywords: Evaluating Psychometric Properties, Hassani’s Active Memory Software Test, fifth grade female students
  • Parvin Shajari Pages 99-112
    The purpose of this study was to investigate the relationship between parental parenting styles with emotional maturity and Alexithymia. The research method was correlational and the target population was all-female high school students in Zanjan, in the academic year of 1395-96, and their parents, among whom 200 were selected by multistage cluster sampling method. They were the data collection tool included the scale of Bamerand child-rearing styles, the emotional adolescence of Singh et al. And the Alexithymia of Toronto's nougat. The results showed that there is a positive and significant relationship between the easy parenting style and emotional insecurity, personality disintegration as well as a general score of emotional immaturity (p < 0.05). There was a positive and significant relationship between descriptive childbearing style and difficult component in descriptive sensation (p < 0.05). There was also a negative and inverse relationship between the authoritative style and the overall Alexithymia and all components (p < 0.05). The results of multiple regression tests showed that facilitation style could explain emotional instability, personality decay and emotional immaturity with 24.8%, 19.2% and 24.4% of their total variance, respectively. Also, the powerful style could predict the components of difficulty in emotion recognition, difficulty in describing emotions and Alexithymia (total score) by 20.6%, 22.9% and 16.4%, respectively (p < 0.05). Finally, in only one case did the authoritarian style explain the difficulty in describing the emotions by 16.9% (p < 0.05). Finally, according to the results of the study, the correction of parental styles in parents is suggested using educational and therapeutic interventions.
    Keywords: Parenting styles, Emotional puberty, alexithymia
  • Karim Afsharinia, Zohreh Soozani * Pages 113-127

      Today, the subject of emotional intelligence for communicating with others and spiritual intelligence in order to communicate with the extramarital world, as two important cognitive emotional approach, plays a significant role in psychological well-being and self-control of adolescents. The purpose of this study was to determine the effect of teaching emotional intelligence and spiritual intelligence on the increase of psychological well-being and self-esteem psychological among eleven-year-old girl students in Hamedan. The research method was semi-experimental with control and experimental group. The population of this study was 350 people. The sample of this study was 200 Hamedan girl students that selected by multistage cluster sampling method. The number of students was randomly assigned 20 persons to the control group and the experimental group. The tools used in this study was questionnaire Reef psychological well-being, self-control questionnaire Tanjy, Drmany_Mvzshy . The results showed that emotional intelligence training affects students' psychological well-being and their self-control (P <0.05). Also Spiritual intelligence training affects students' psychological well-being and their self-control (P <0.05).

    Keywords: Spiritual intelligence, psychological well-being, Self-Control