فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و ششم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا عبادی، سارا غفاریان* صفحات 1-13
    زمینه

    ژن WDR79 یک RNA آنتی سنس را کد می کند که برای تثبیت و القای p53  ضروری است. پلی مورفیسم های تک نوکلیوتیدی ژن WDR79 با خطر ابتلا به سرطان مرتبط است. این مطالعه با هدف بررسی همراهی چندشکلی rs2287497C>T ژن WDR79 با استعداد ابتلا و پیش آگهی سرطان پستان در جمعیت زنان شمال غرب ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش که به صورت مورد- شاهدی انجام شد، همراهی چندشکلی rs2287497C>T ژن WDR79 با استعداد ابتلا به سرطان پستان در جامعه آماری متشکل از 100 بیمار و 100 زن کنترل با رنج سنی 76-19 سال با تکنیک Tetra ARMS-PCR مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های حاصل با استفاده از برنامه ی آماری آنلاین javastat و نرم افزار SPSS ویرایش 26 انجام شد.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ های CC، TT و CT در بیماران به ترتیب 76، 21 و 3 درصد و فراوانی آن ها در افراد کنترل به ترتیب 80، 18 و 2 درصد بود. فراوانی آلل های C و T در افراد بیمار به ترتیب 5/86 و 5/13 درصد بود. همچنین در جمعیت کنترل فراوانی آلل های C و T به ترتیب 89 و 11 درصد بود. تجزیه های آماری نشان دهنده عدم همراهی فراوانی ژنوتیپی و آللی با سرطان پستان و همراهی چندشکلی با سن و درجه تومور بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل چندشکلی rs2287497C>T ژن WDR79 با افزایش ریسک ابتلا به سرطان پستان همراهی ندارد. همراهی توزیع ژنوتیپی این SNP با ویژگی های پاتولوژیکی افراد مبتلا به سرطان پستان شامل سن و درجه تومور معنی دار بود.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، چند شکلی تک نوکلئوتیدی، ژن WDR79، Tetra ARMS-PCR
  • فرشید سلیمانی، رضا طاهرخانی، سینا دوبرادران*، فاطمه فرشادپور، عاطفه خلیلی درودزنی، مرضیه طاهرزاده صفحات 14-24
    زمینه

    تک یاخته کریپتوسپوریدیوم از انگل های بیماری زای روده ای در آب و هوای گرم و مکان هایی که تصفیه آب و فاضلاب کمتر موثر است، شیوع بیشتری دارند. هدف از این مطالعه تشخیص و شناسایی کریپتوسپوریدیوم در فاضلاب شهری خام ورودی به منطقه ساحلی در شهر بوشهر بود.

    مواد و روش ها

    در مجموع در دو فصل زمستان و تابستان 48 نمونه فاضلاب خام شهری از 8 ایستگاه برداشت شد. نمونه های فاضلاب از طریق الک 300 میکرومتری برای حذف ذرات بزرگ و سپس بر روی غشای استات سلولز، با اندازه منافذ 2/1 میکرومتر فیلتر شدند. فیلترها خراشیده و با استفاده از 40 میلی لیتر سالین بافر فسفات (PBS) حاوی 05/0 درصد TWEEN شسته شدند و سپس با دور 5000 به مدت 10 دقیقه در دمای 4 درجه سانتی گراد سانتریفیوژ شد. از چرخه ی انجماد و ذوب برای استخراج DNA استفاده شد. سطح DNA استخراج شده با نانو دراپ (اسپکتروفتومتر، ND1000) اندازه گیری شد و محصولات PCR با الکتروفورز در ژل آگارز 2 درصد جدا شدند.

    یافته ها

    نتایج آنالیز PCR نشان داد که از 48 نمونه، 17 نمونه (4/35 درصد) در مورد کریپتوسپوریدیوم با استفاده از nested-PCR مثبت شدند. در مجموع به ترتیب 11 و 6 نمونه در فصل زمستان و تابستان مثبت بودند.

    نتیجه گیری

    مقامات محلی بایستی با توجه و بکارگیری فرآیندهای تصفیه فاضلاب از اپیدمی های احتمالی کریپتوسپوریدیوز بین ساکنین و همچنین به کاهش انتقال کریپتوسپوریدیوز انسانی و حیوانی کمک کنند.

    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم، فاضلاب، PCR، بوشهر، خلیج فارس
  • شهریار میرزایی، مسعود زارع، ایرج نبی پور* صفحات 25-37
    زمینه

    سلامت سیاره ای یک مفهومی است که نشانگر آن است سلامت انسانی با سلامت سامانه های طبیعی زمین در پیوند بوده و از یکدیگر غیرقابل تفکیک می باشند. سلامت سیاره ای به اهمیت سامانه های طبیعی در موارد بیماری های حاصله و آسیب های بالقوه ای که از آشفتگی های انسان ساز این سامانه ها برمی آیند، می پردازد.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی دیدگاه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر پیرامون سلامت سیاره ای در ارتباط با حرفه پزشکی، از شیوه کیفی بحث گروهی متمرکز (FGD)  استفاده گردید. چهار دوره بحث گروهی متمرکز با مشارکت 21 نفر از دانشجویان پزشکی طراحی شد. میزان آشنایی دانشجویان پزشکی با تغییرات اقلیمی و پیوند آن ها با سلامت (هدف اول)، گستره اختیار وظیفه ای پزشک در پیوند با سلامت سیاره ای و چگونگی علاقمند نمودن دانشجویان پزشکی با این وظیفه (هدف دوم)، محور هر دوره از بحث های گروهی متمرکز بود.

    یافته ها

    دانشجویان پزشکی از طریق رسانه ها و همچنین تجربیات فردی از تغییرات اقلیم و اثرات آن بر محیط زیست و از ارتباط تنگاتنگ و ارگانیک چالش های انسان ساز زیست محیطی با سلامت، آگاهمند بودند. اکثر آن ها توجه به مسایل زیست محیطی را از جمله وظایف اخلاقی و سازمانی یک پزشک آینده قلمداد کرده و استفاده از روش های جذاب و چند رسانه ای همراه با کار عملی میدانی جهت ارتقاء آگاهی دانشجویان پزشکی در مورد مقولات در پیوست با سلامت سیاره ای تاکید نمودند. 

    نتیجه گیری

    با اجتناب از روش های سنتی می توان به طریق شیوه های خلاقانه و نوآورانه در قالب فعالیت های میان رشته ای و میدانی، آموزش های سلامت سیاره ای را در برنامه های آموزش پزشکی ادغام نمود تا پزشکان آینده از آگاهی کافی برای رویارویی با چالش ها و مسایل سلامت حاصله از تغییرات اقلیمی انسان ساز، برخوردار گردند.

    کلیدواژگان: سلامت سیاره ای، دانشجویان پزشکی، تغییر اقلیم، آموزش سلامت
  • صدیقه خیراندیش، اکرم فرهادی، حسن ملکی زاده، زهرا السادات جلالیان، مرضیه محمودی*، بهرنگ پورخان صفحات 38-50
    زمینه

    سلامت دهان در افراد سالمند بر انتخاب نوع غذای مصرفی، وضعیت ظاهری و روانی فرد و ارتباطات اجتماعی آن ها اثرگذار است و از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به اهمیت موضوعات مرتبط با سلامت دهان و اختلالات شناختی در سالمندان، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین سلامت دهان با اختلال شناختی در سالمندان شهر بوشهر در سال 1400 انجام شد. 

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی در سال 1400 بر روی 120 نفر از سالمندان که به صورت نمونه گیری طبقه ای از مراکز جامع سلامت در شهر بوشهر انتخاب شدند، انجام شد. داده ها با استفاده از فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه اختلال شناختی (CIT-6) و شاخص ارزیابی سلامت دهان و دندان (GOHAI) جمع آوری شد و سپس با استفاده از جداول فراوانی، شاخص های توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار، آزمون همبستگی و مدل رگرسیون در سطح معناداری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

    بیشتر شرکت کنندگان در مطالعه (60/8 درصد) مرد بودند. میانگین سن افراد 4/16±64/88 سال بود و بیشتر آن ها (81/6 درصد) بازنشسته و یا بیکار بودند. میانگین نمره سلامت دهان 6/06±42/49 و میانگین نمره اختلال شناختی 2/45±9/06 بدست آمد. نتایج آماری نشان داد بین سلامت دهان و دندان با اختلال شناختی سالمندان ارتباط معکوس و معنادار وجود دارد بطوری که با افزایش وضعیت سلامت دهان، اختلال شناختی سالمندان کاهش می یابد (0/003=P-value و 0/267-=r). 

    نتیجه گیری

    تیم بهداشتی شامل دندانپزشکان، پرستاران و پزشکان می توانند اهمیت موضوع سلامت دهان سالمندان و عوارض ناشی از پایین بودن سطح بهداشت را آموزش داده و از پرسنل و کادر خدمات بهداشتی بخواهند در برنامه های آموزش به بیمار خود این موضوع را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: سالمندی، سلامت دهان و دندان، اختلال شناختی، دمانس
  • فرود شهبازی، فاطمه حیدرپور، امیر کمری، محمد عزیزی، مصطفی بهره مند، لیدا شجاعی* صفحات 51-62
    زمینه

    اثربخشی مشابهی از ریواروکسابان و وارفارین در حوادث ترومبوامبولیک در کارآزمایی های بالینی مشاهده شده است. اما مطالعات کمی در رابطه با مقایسه این داروها در دنیای واقعی وجود دارد. این مطالعه با هدف مقایسه ایمنی و اثربخشی ریواروکسابان و وارفارین طراحی شد.

    مواد و روش ها

    تمام بیماران دریافت کننده ریواروکسابان یا وارفارین از تاریخ اردیبهشت ماه 98 تا مهرماه 99 وارد این مطالعه شدند. وقوع خونریزی های شدید و حوادث ترومبوامبولیک به عنوان پیامد اولیه در نظر گرفته شد. مرگ ومیر به هر علتی وخونریزی های خفیف به عنوان اهداف ثانویه در نظر گرفته شد. همه بیماران به مدت شش ماه پس از ورود به مطالعه و در پایان مطالعه پیگیری شدند.

    یافته ها

    از 242 بیمار وارد شده در طی مدت شش ماه، 116 بیمار ریواروکسابان و 126 بیمار وارفارین دریافت نمودند. اگرچه خونریزی های شدید در گروه وارفارین بیشتر بود ولی تفاوت معناداری در رابطه با این خونریزی ها (0/24=p) و حوادث ترومبوامبولیک (0/38=p) بین وارفارین و ریواروکسابان دیده نشد. خونریزی های خفیف در گروه وارفارین به طور چشمگیری بیشتر بود (29/36 درصد در مقایسه با 12/93 درصد، 0/002=p). میزان مرگ ومیر به هر دلیلی بین دو گروه مشابه بود (0/67=p). بیش از 12 درصد از بیماران، ریواروکسابان را به دلیل قیمت بالای آن قطع کردند. در گروه وارفارین 14/28 درصد از بیماران به علت نوسانات آزمایشگاهی و دسترسی نامناسب به دارو، به درمان پایبندی نداشتند.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر، وارفارین و ریواروکسابان اثربخشی و ایمنی مشابه داشتند. همچنین پایبندی مناسبی در دو گروه مشاهده شد.

    کلیدواژگان: ریواروکسابان، وارفارین، فیبریلاسیون دهلیزی غیر دریچه های، ترومبوامبولی
  • نجمه تهرانیان، معصومه علیجان پور *، عیسی محمدی، راضیه السادات حسینی صفحات 63-76
    زمینه

     عملکرد جنسی می تواند متاثر از تغییرات هورمونی باشد و پژوهش های اخیر حاکی از تغییرات سطح سرمی آدیپوکین ها پس از زایمان می باشند. هدف مطالعه حاضر، بررسی ارتباط عملکرد جنسی پس از زایمان با نوع زایمان و غلظت سرمی امنتین-1 بود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه کوهورت آینده نگر، در 89 زنانی که در سه ماهه سوم بارداری بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، انجام شد. غلظت امنتین-1 سرم مادر در 24 ساعت اول پس از زایمان اندازه گیری شد و ارتباط آن با عملکرد جنسی پس از زایمان با توجه به تاثیر روش زایمان ارزیابی شد.

    یافته ها

     نتایج آنالیز نشان داد که بین عملکرد جنسی با نوع زایمان ارتباط معنی داری یافت نشد (0/05p˃). همچنین، سطوح سرمی امنتین-1 در 24 ساعت اول پس از زایمان واژینال بالاتر از سزارین بوده است، اما این ارتباط معنی دار نبود (0/948=p). نتایج آزمون همبستگی پیرسون، بین سطح سرمی امنیتن-1 با عملکرد جنسی در گروه زایمان واژینال، نشان داد که امنتین با عملکرد جنسی در سه ماه سوم بارداری و هفته 12 پس از زایمان ارتباط معنی دار و معکوس دارد (به ترتیب 0/34=p، 0/317-=r،0/327=r، 0/028=p).

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد عملکرد جنسی با نوع زایمان ارتباط معنی داری نداشت. همچنین سطح سرمی امنتین-1 در 24 ساعت اول در زایمان واژینال بیشتر از سزارین بوده است. می توان نتیجه گرفت که احتمالا سطح بالاتر امنتین-1 در مادران با زایمان واژینال، ممکن است به عنوان عامل محافظ در برابر اختلالات متابولیک عمل کند.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، امنتین-1، بعد از زایمان، زنان
|
  • Zahra Ebadi, Sara Ghaffarian* Pages 1-13
    Background

    The WDR79 gene encodes an antisense RNA which it is essential for stabilization and in-duction of p53 gene. WDR79 gene Single nucleotide polymorphisms are associated with cancer risk. This study was done to assess the association of WDR79 (rs2287497C>T) gene polymorphism with the risk and prognosis of breast cancer in women’s of northwest Iran.

    Materials and Methods

    In this case-control study, the association of WDR79 (rs2287497C>T) gene pol-ymorphism with breast cancer susceptibility was studied in a statistical population consisting of 100 pa-tients and 100 healthy controls aged 19-76 years old by Tetra ARMS-PCR. Statistical analysis was per-formed using javastat online statistics package and SPSS V.26.

    Results

    In the case group, the frequency of CC, TT, and TC genotypes were 76, 21, 3 percent respective-ly and they were 80, 18, and 2 percent for the control group. Also, C and T allele frequency in case group, was 86.5 and 13.5 percent and those in the control group were 89 and 11 percent respectively. Statistical analysis showed non-significant association between genotype and allele frequency and breast cancer. Also our results showed significant association between age and tumor size of patients with breast cancer in Northwestern Iran.

    Conclusion

    These research findings suggest that WDR79 (rs2287497C>T) polymorphism of rs2287497C/T is not related to the risk of breast cancer. There was significant relationship between this SNP polymorphism and pathological characteristic including age and tumor size.

    Keywords: Breast Cancer, Single Nucleotide Polymorphism, WDR79 gene, Tetra ARMS-PCR
  • Farshid Soleimani, Reza Taherkhani, Sina Dobaradaran*, Fatemeh Farshadpour, Atefeh Khalili Doroodzani, Marzeah Taherzadeh Pages 14-24
    Background

    The protozoan Cryptosporidium is an intestinal pathogenic parasite; are more common in hot climates and places where water and sewage treatment is less effective. The aim of this study was to detect Cryptosporidium in raw urban wastewaters entering the Bushehr coastal area. 

    Materials and Methods

    In total, 48 samples of urban raw wastewater samples were collected from 8 stations in winter and summer seasones. Wastewater samples were filtered through a 300 μm sieve to re-move large particles and then on a cellulose acetate membrane with a pore size of 1.2 μm. The filters were scraped and washed with 40 ml of phosphate buffered saline (PBS) containing 0.05% TWEEN and then centrifuged at 5000 rpm for 10 min at 4°C. The freeze-thaw cycles cycles were used for DNA extraction. The level of extracted DNA was measured by NanoDrop (Spectrophotometer, ND1000), and PCR prod-ucts were separated by electrophoresis in 2% agarose gel.

    Results

    PCR analysis showed out of the 48 samples, 17 samples (35.4%) werepositive PCR amplification by nested PCR in the case of Cryptosporidium spp. In total, 11 and 6 samples were positive in the winter and summer seasons, respectively. 

    Conclusion

    Local authorities should be aware of probable cryptosporidiosis epidemics between the residents by paying attention to wastewater treatment processes and suitable preventive measures will help reduce the transmission of human and animal cryptosporidiosis.

    Keywords: Cryptosporidium, Wastewater, PCR, Bushehr, The Persian Gulf
  • Shahryar Mirzaei, Masoud Zare, Iraj Nabipour* Pages 25-37
    Background

    Planetary health is a concept that denotes the human health is connected with Earth’s natu-ral systems and they are not separable from each other. Planetary health indicates for the importance of Earth’s natural systems in terms of averted cases of disease and the potential harm that arises from human-caused perturbations of these systems.

    Materials and Methods

    In order to evaluate the perspective of medical students of Bushehr University of Medical Sciences about planetary health in relation to medical profession, the method of focus group discussion (FGD) was used. Four sessions of FGDs with participation of 21 medical student were de-signed. The level of their knowledge on climate change and its relationship with human health (the first goal), the scope of physicians’ duty in connection with planetary health, and how to introduce this duty to medical students (the second goal) were the keystones of the FDG sessions.

    Results

    The medical students were thoroughly aware of climate change and its impacts on environment via the media and their personal experiments. They also had a high level of knowledge about the close relation of human-caused perturbations with human health. The majority of participants believed that the attention to bioenvironmental challenges should be among the ethical and organizational duty of the future physicians. The use of attractive and multimedia approaches in association with field work were emphasized to improve the level of medical students’ knowledge about topics of planetary health.

    Conclusion

    It is possible to integrate planetary health educations into the medical curricula by avoid-ance of traditional methods and turning to innovative and creative approaches in the format of interdisci-plinary and field works. Hence, the future physicians will attain a sufficient level of knowledge in order to combat with human-caused climate perturbations.

    Keywords: planetary health, medical students, climate change, health education
  • Sedegheh Kheirandish, Akram Farhadi, Hassan Malekizadeh, Zahra Sadat Jalaliyan, Marzeah Mahmoodi*, Behrang Poorkhan Pages 38-50
    Background

    Oral health in elderly people affects the choice of type of food consumed, physical and psychological condition of the person and their social communication and is of great importance. Considering the importance of issues related to oral health and cognitive impairments in the elderly, this study was conducted with the aim of investigating the relationship between oral health and cognitive impairments in the elderly of Bushehr city in 1400.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted in 1400 on 120 elderly people who were selected based on stratified sampling from comprehensive health centers in Bushehr city. Data were collected using demographic information form, cognitive impairment test (CIT-6) and "Oral and Dental Health Assessment Index" (GOHAI) and then analyzed using frequency tables, descriptive statistics including mean and standard deviation, correlation test and regression model at a significance level of 0.05

    Results

    Most of the study participants (60.8%) were men. The mean age of the subjects was 64.88±4.16 years and most of them (81.6%) were retired or unemployed. The mean score of oral health was 42.49±6.06 and the mean score of cognitive disorder was 9.06±2.45. The statistical results showed that there is an inverse and significant relationship between oral and dental health and cognitive disorder of the elderly that with increasing oral health status, the cognitive impairment of the elderly decreases (r=-0.267, P-value= 0.003).

    Conclusion

    the health team including dentists, nurses and doctors can understand the importance of the issue of oral health of the elderly and the complications caused by Educate about the level of hygiene and ask the personnel and staff of health services to take this issue into consideration in their patient edu-cation programs.

    Keywords: aging, oral health, cognitive dysfunction, dementia
  • Foroud Shahbazi, Fatemeh Heydarpour, Amir Kamari, Mohammad Azizi, Mostafa Bahremand, Lida Shojaei* Pages 51-62
    Background

    The similar efficacy of rivaroxaban and warfarin in thromboembolic events was recognized in clinical trials. But there are a few studies about the comparison of these medications in real world. This study was designed with the aim of comparing the efficacy and safety of the rivaroxaban and warfarin.

    Materials and Methods

    All patients who received rivaroxaban or warfarin during April 2019 and October 2020 were recruited in the study. The major bleeding and thromboembolic events were considered as primary outcomes. Secondary outcomes were all cause mortality and minor bleeding. All of patients were followed for six months after recruitment and the end of study.

    Results

    Of 242 patients recruited during the 18 months, 116 patients received rivaroxaban and 126 received warfarin. There were no significant differences between warfarin and rivaroxaban regarding major bleeding (p=0.24) and thromboembolic events (p=0.38). The minor bleeding was significantly higher in warfarin group. (29.36% versus 12.93%, p=0.002). The all-cause mortality rate was similar between two groups (p=0.67). More than 12% of patients were discontinued rivaroxaban, due to high cost. In warfarin group, 14.28% patients did not have compliance due to laboratory fluctuations and inappropriate access to medication.

    Conclusion

    In the present study, warfarin and rivaroxaban had similar efficacy and safety. In addition, suitable compliance was observed in both groups.

    Keywords: Rivaroxaban, Warfarin, Non-valvular atrial fibrillation, thromboembolism
  • Najmeh Tehranian, Massoumeh Alijanpour *, Esia Mohammadi, Razeah AlSadat Hosseini Pages 63-76
    Background

     Sexual function can be affected by hormonal changes, and recent studies indicate changes in the serum level of adipokines after childbirth. The present study aimed to investigate the relationship between sexual function after birth, the type of delivery, and the serum concentration of omentin-1.

    Materials and Methods

     This prospective cohort study was conducted in 89 women who were in the third trimester of pregnancy and met the inclusion criteria. The mother's serum omentin-1 concentration was measured in the first 24 hours after delivery, and its relationship with postpartum sexual function was evaluated according to the effect of delivery type.

    Results

     The results of the analysis showed that there was no significant relationship between sexual function and the type of delivery (P≥0.05). Also, serum levels of omentin-1 in the first 24 hours after vaginal delivery were higher than cesarean, but this relationship was not significant (P= 0.948). The results of Pearson's correlation test, between the serum level of oemantin-1 and sexual function in the vaginal delivery group showed that omentin-1 has a significant and inverse relationship with sexual function in the third trimester of pregnancy and the 12th week postpartum. (Respectively r= -0.317, p= 0.034 and r= -0.327, p= 0.028).

    Conclusion

     The results of the present study showed that the type of delivery had no significant relationship with sexual function. Also, the serum level of omentin-1 in the first 24 hours was higher in vaginal delivery than in cesarean. It can be concluded that the higher level of omentin-1 in mothers with vaginal delivery may act as a protective factor against metabolic disorders.

    Keywords: Sexual Function, Postpartum Period, Omentin-1, Women