فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی ایران
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 78، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جمال رشیدی* صفحات 3-25

    جریان اصلی جامعه شناسی، صورتبندی انتقادی از مساله طردشدگان شهری ندارد؛ نگاهی آسیب شناختی به فقرای شهری و نظرگاهی هنجاری و پزشکی به «بدن» اتخاذ می کند. خوانش انتقادی اما، با تمرکز بر سیاستگذاری های اجتماعی شهری موجد طرد گروه های اجتماعی، صورتبندی جدیدی از مساله شهری و طردشدگان از شهر را امکانپذیر می کند که همزمان، خشم اخلاقی فروخفته ی طردشدگان، رسمیت می یابد و مکانیسم های برسازنده ی معیار «بدن غیرمعلول» را هویدا می سازد و اینکه چگونه «بدن» های غیرهمخوان با این هنجار و توامان فقرای شهری نیز، از دستورکار سیاستگذاری شهری حذف می شوند. از این رو، طردشدگان از شهر با وجود بازدارنده های محیطی و اجتماعی-اقتصادی موجود، به کنشگرانی عاصی و خشمگین بدل می شوند که نوعی هرمنوتیک ویرانگر را در قبال حیات شهری می پرورانند.روش تحقیق کیفی است و با مصاحبه، مشاهده، اقتباس از پژوهش های پیشین، تجربه زیسته پژوهشگر با فرودستان شهری و برداشت از رمان صورت گرفته است. سازماندهی داده ها در قالب روایت هایی از جنس «رمان اجتماعی» و بازسازی جامعه شناختی داده هاست و به منظور تحصیل عینیت روایت ها، نظرات افراد درگیر وضعیت های مشابه توصیف شده در روایت و یا پژوهشگران این حوزه، گرفته شده و بازخوردها نیز در روایت نهایی، آمده است. نکته آخر، شهر برای طبقات برخوردار جامعه و بدن های نا معلول ساخته می شود و طردشدگان شهری متناسب با موقعیت هرمنوتیک فرودستی که در حیات شهری بدانها تخصیص داده شده، عموما از خلال کردارهای روزمره و بواسطه ی حضور در فضاهای شهری، با بازدارنده های متنوعی روبرو می شوند و شهر و مواهب زندگی شهری برایشان، «دست نیافتنی تر» شده و موجد خشمی اخلاقی از جامعه و اتخاذ هرمنوتیک ویرانگر توسط آنها، خواهد شد.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری اجتماعی شهری، بدن، هرمنوتیک ویرانگر، خشم شهری و محیط معلولیت ساز
  • امید بابایی*، محمدجواد زاهدی مازندرانی صفحات 29-68

    با وجود برخی ادعاها در مورد مرگ طبقه، طبقه همچنان موضوعی مهم در بررسی های جامعه شناختی برد متوسط و به ویژه در تعیین ترجیحات دینی است به نحوی که کنشگران دینی تمایل به سبک های دینی مرتبط و متناسب با موقعیت اقتصادی - اجتماعی خود شان را دارند. به سخن دیگر، افراد با موقعیتهای اقتصادی - اجتماعی مختلف، ذایقه دینی متفاوتی دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی ذایقه دینی طبقه فرودست شهری است. این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش نظریه زمینه ای انجام گرفته است. مشارکت کنندگان در این پژوهش کنشگران دینی طبقه فرودست شهری در شهرکرد هستند که از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع ملاک محور انتخاب شده اند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته با هجده نفر از افراد این طبقه جمع آوری شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی و برای تامین روایی و پایایی از معیارهای گوبا و لینکلن استفاده شده است. یافته ها بیانگر هجده مقوله منتخب است که در قالب یک مدل پارادایمی با مقوله محوری (مناسکی شدن دین)، شرایط علی (جمع گرایی، سنت گرایی، تقدیر گرایی و احساساتی بودن)، شرایط زمینه ای (جامعه پذیری دینی مناسک محور)، شرایط مداخله ای (پایگاه اقتصادی - اجتماعی پایین)، راهبردها (دینداری مناسکی، دینداری عاطفی، دینداری واسطه ای، دینداری تکلیفی، دینداری موروثی و دینداری تقدیرگرا) و پیامدها (تقلیل گرایی دینی، ظاهرگرایی دینی، کارناوالی شدن مناسک، مداح محوری و بدنمندی دینی) سازمان یافته است. نتایج بیانگر آن است که مناسک، جایگاه برجسته، مهم و موثری را در ذایقه دینی طبقه فرودست شهری دارد و تعیین این جایگاه بدون فهم منطق دین عامه و فهم منطق مناسک در دین عامه امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: دینداری، ذائقه دینی، طبقه فرودست شهری، نظریه زمینه ای، مناسکی شدن دین
  • زهرا فیضی، الله کرم کرمی پور*، حسن محدثی گیلوایی صفحات 69-93

    این مقاله با رویکرد روش شناختی کیفی و با روش تحلیل روایت انجام شده است. نمونه مشارکت کننده، نوگرونده گان دینی حاد در شهر تهران بوده که به شیوه نمونه گیری هدفمند و از طریق گلوله برفی انتخاب شده اند. در این مقاله، با 20 نفر از این نوگرونده گان مصاحبه روایی انجام شد که 19 نفر آن ها اطلاعات دقیق در خصوص تغییر دین خود ارایه داده اند و تحقیق نیز با این تعداد به اشباع داده رسید. یافته ها نشان داد که در مجموعه علت ها، علت های اجتماعی- سیاسی، اجتماعی- روانی، اجتماعی - رابطه ای بیش ترین علت های تغییر نظام اعتقادی در میان نوگروندگان بوده اند. این تحقیق نشان داد که مراحل تغییر نظام اعتقادی در شهر تهران غیر از آن چیزی است که در نظریه های کسانی چون رمبو، لافلند و استارک آمده است. نتیجه نهایی این است که بی ثباتی اجتماعی-سیاسی ناشی از عملکرد کارگزاران دینی و ناامنی و آشفتگی روانی از مهم ترین علل تبیین کننده نوگروی دینی هستند.

    کلیدواژگان: نوگروی دینی، ناامنی روانی، بی ثباتی اجتماعی-سیاسی
  • رضا تسلیمی طهرانی* صفحات 95-117

    مسیله اصلی پژوهش حاضر توصیف و تحلیل چگونگی برآمدن طبقه ی متوسط جدید در ایران از طریق مطالعه و بررسی شاخص ها و مولفه های مرتبط با سبک زندگی مانند معماری، اوقات فراغت، روابط اجتماعی و... در بازه ی زمانی سالهای 1300-1320ه.ش و دستیابی به جهان بینی، معانی، ارزش ها و اندیشه های اعضای این طبقه در دوره زمانی ذکر شده است. در پژوهش حاضر به منظور دستیابی به هدف های تحقیق از روش تاریخی با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است.بر اساس یافته های این پژوهش، تحولات معماری و شهرسازی در دوره ی پهلوی اول و بازخوانی و تحلیل رمان های نوشته شده از سوی نویسندگان شاخص این دوره از چگونگی ظهور تمایزهای طبقاتی، شکل گیری طبقه متوسط جدید و سبک زندگی متناظر با آن خبر می دهد. در این راستا، اتکا به معیارهای جدید معماری در بنای ساختمان های عمومی و خصوصی و امکانات و فضاهای جدید شهری مانند سینما ها، کافه ها و مغازه ها در کنار برجسته شدن موضوع هایی مانند حضور زنان در زندگی اجتماعی، تحصیل و اشتغال زنان، عشق و ازدواج به سبک جدید و پدید آمدن مشکل های خانوادگی و مسایل اجتماعی نوظهور نشان دهنده چگونگی ظهور این طبقه و سبک زندگی اعضای آن است. بررسی ها و تحلیل های صورت گرفته در این پژوهش نشان می دهد که جهان بینی و ارزش های اعضای طبقه ی متوسط جدید را می توان در حول مولفه هایی مانند فردگرایی، ناسیونالیسم و تجددگرایی مشخص نمود.

    کلیدواژگان: طبقه متوسط جدید، سبک زندگی، تمایز، معماری، ادبیات، پهلوی اول
  • زهرا سلیمانی علویجه، محمدرضا پویافر*، خدیجه ذوالقدر صفحات 119-143

    امروزه شاهد تغییرات اساسی در زندگی روزمره و دینداری زنان دانشجو هستیم، که از جمله مصادیق بارز آن عدم تمایل بخشی از زنان جامعه به داشتن حجاب در اماکن عمومی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی بازتعریف دین در تجربه ی زندگی روزمره ی زنان شهر تهران انجام شد. به این منظور از رویکرد کیفی و روش نظریه ی زمینه ای استفاده شد. نمونه گیری به روش هدفمند و از بین دانشجویان متولد دهه های 50 و 60 دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران انجام گرفت. داده ها در سه سطح کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مدل پارادایمی حاصل از مقوله های محوری هم نشان داد که شرایط علی برای پدیده ی بازتعریف دین نقش رسانه ها در تقابل با دین، تجربه های شخصی پرسش برانگیز از دین و نقش آموزش در ایجاد نگرش نوین به دین بود. نتایج به دست آمده تایید می کند که دین داری در زنان و دختران دستخوش تغییرات زیادی شده که توجه به آن در سیاست گذاری ها ضروری است.

    کلیدواژگان: دین، زندگی روزمره، بازاندیشی، زنان، بازتعریف دین
  • سمیه توحیدلو* صفحات 145-179
    نیمه دوم سال 1401 درگیر حوادث و اعتراض هایی بود. در میانه این اعترض ها جامعه شناسان متعددی به تحلیل وقایع پرداختند. مقاله حاضر فراترکیبی از تحلیل های آن ها  (40 سخنرانی در انجمن جامعه شناسی ایران و مجموعه 46 یادداشت تحلیلی) درباره این اعتراض ها است. تلاش شده ضمن ارایه نیمرخی از اهم مطالب مطرح شده، درباره علل، چیستی و پیامدهای این اعتراض ها از منظر تحلیل گران، این موارد جمع بندی و ارایه شود. بر این اساس نظریه های غالب به کارگرفته شده، فاصله ای که هر تحلیل گر نسبت به اعتراضات داشته و پنج دسته بندی نظری (کارکردگرایان، همبستگی گرایان، تفسیرگران فرهنگی، پیروان جنبش های جدید زندگی و اهمیت دهندگان به روابط و گره های اجتماعی) از مجموعه تحلیل ها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، اعتراض ها، انجمن جامعه شناسی ایران، فراترکیب
|
  • J .Rashidi * Pages 3-25

    urban social policy and social exclusion can open a window to narrate the excluding of body and poverty from urban spaces in the city. The mainstream of Sociology does not offer a critical articulation about excluded social groups from the urban live. It usually adopts a pathological approach to the urban poor and a normative and clinical insight about the "body" throughout the moment of constructing the urban spaces. Critical reading, however, focuses on urban social policies that cause social exclusion of citizens, and for this reason, a new formulation of urban problem as well as exclusion from the city would be possible, which at the same time recognizes the moral anger of the excluded, and shows the constructing mechanisms of the criteria of "non- disabled bodies" and how "bodies" are heterogeneous to this norm and the urban poor are also excluded from the urban policy agenda. Therefore, despite the environmental and socio-economic barriers in the city, the excluded from the city become angry and rebellious activists who adopt a kind of devastating/deconstructing hermeneutics toward urban life.Method of the research is qualitative by gathering data through interview, observation, previous researches, lived experiences of researcher and a novel. Organization of data occurred by sociological reconstructed narrations in the form of “social novels”. And in order to obtain the objectivity of the narratives, the opinions of people involved in similar situations described in the narratives or researchers in this field were taken, and the feedback was also included in the final narratives. Finally, the city is built for the privileged classes and non-disabled bodies, and the urban excluded groups, in accordance with the inferior hermeneutic position assigned to them in urban life, generally experience various obstacles through their daily practices and by being in urban spaces, and the city and the achievements of urban life for them, will become more "unattainable" and will creates a moral anger toward the society and leads to adoption of a destructive hermeneutic by them. Results captured that the urban excluded groups, attack the urban life ultimately because of the perceived urban injustices and inequalities therefore they achieve a deconstructing hermeneutic abbot the urban.

    Keywords: excluding urban social policies, normal body, deconstructing hermeneutic. Urban outrage, disabling environment
  • Omid Babaei *, MohammadJavad Zahedi Mazanderani Pages 29-68

    Despite some claims about the death of class, It is still an essential issue in sociological studies of the medium range and especially in determining religious preferences in such a way that religious activists tend to religious styles related and appropriate to their socio-economic situation. In other words, people with different socio-economic situations have different religious tastes. The purpose of the present study is to investigate the religious taste of the urban lower class. This research was conducted with a qualitative approach and grounded theory method. The participants in this research are religious activists from the urban lower class in Shahrekord, who were selected through purposeful criterion-based sampling. The data was collected through semi-structured interviews with eighteen people of this class. In order to analyze the data, open, central ,and selective coding methods were used, and Guba and Lincoln criteria were used to ensure validity and reliability. The findings show eighteen selected categories in the form of a paradigmatic model with a main category (ritualization of religion), causal conditions (collectivism, traditionalism, fatalism ,and being emotional), contextual conditions (ritual-oriented religious socialization), intervention conditions (low social-economic status), strategies (ritual religiosity, emotional religiosity, mediated religiosity, obligatory religiosity, hereditary religiosity ,and fatalistic religiosity) and consequences (religious reductionism, religious formalism, carnivalization of rituals, maddah-oriented, religious embodiment) is organized. The results show that rituals have a prominent, important ,and influential place in the religious taste of the urban lower class ,and it is not possible to determine this place without understanding the logic of popular religion and understanding the logic of rituals in popular religion.

    Keywords: religiosity, religious taste, the urban lower class, grounded theory, ritualization of religion
  • Zahra Feizi, Allah Karam Karamipour *, Hasan Mohaddesi Kilvaei Pages 69-93

    This article has been done with a qualitative methodological approach and with the method of narrative analysis. The participant sample is acute religious conversion in Tehran who have been selected by purposive sampling by a snowball method. In this؛ narrative interviews were conducted with 20 of these modifiers؛ 19 of whom provided accurate information about their conversion؛ and the research was saturated with this number. The findings showed that in the set of causes؛ the causes of socio-political؛ social-psychological؛ social-relationship were the most common causes of religious conversion among modifiers. This study showed that the stages of conversion in Tehran are different from what is stated in the theories of the scholars such as Rambo؛ Lofland؛ and Stark. The bottom line is that socio-political instability and insecurity and psychological turmoil are the most important explanatory causes for religious conversion

    Keywords: Religious conversion, Psychological insecurity, Socio-political instability
  • Reza Taslimi Tehrani * Pages 95-117

    The present article aims to study and analyze the advent of new middle class in Iran society via studying different lifestyle indices such as architecture, social relationships, and leisure time in order to clarify new middle class members’ thoughts, values, and worldview in the first Pahlavi era. To carry out the research in this direction, it was designed to employ historical method and qualitative content analysis focusing on architecture and literature as two salient fields, and analyze different primary and secondary sources such as books, novels, reports, and etc. Based on the findings of research, considering architecture evolution and reviewing selected novels of that time indicate the advent of new middle class and its distinctive lifestyle in the first Pahlavi era. The review and analysis of collected information indicate individualism, nationalism, and modernism as the most crucial categories which illustrate new middle class values and worldview in the first Pahlavi era.

    Keywords: New middle class, distinction, Architecture, literature, The first Pahlavi
  • Zahra Soleimani Alavijeh, MohammadReza Pouyafar *, Khadijeh Zolghadr Pages 119-143

    The study is conducted with the aim of studying the redefinition of religion in the everyday life experience of women in Tehran. For this purpose, qualitative approach and grounded theory method were used. Sampling was done in a targeted way and among the students born in the 50s and 60s of Islamic Azad Universities in Tehran. The data were analyzed at three levels of open, central and selective coding. The paradigm model resulting from the core categories also showed that the causal conditions for the phenomenon of redefinition of religion were the media's role in confronting religion, questioning personal experiences of religion, and the role of education in creating a new attitude towards religion. The results confirm that the religiosity of women has undergone many changes that it is necessary to pay attention to it in policy-making.

    Keywords: Religion, Daily Life, Rethinking, Women
  • Somayeh Tohidlou * Pages 145-179
    The second half of 1401 was full of incidents and protests in Iran. Simultaneously with these protests, many sociologists analyzed these events. The present article is a synthesis of their analyzes ( including 40 lectures in the Iranian Sociological Association and a collection of 46 analytical notes) about these protests. In addition of presenting presenting a profile of the most important topics, a summary of the causes, nature and consequences of these protests from the perspective of analysts has been presented. On the other hand, dominant theories have been used, the distance that each analyst has towards the protests and five theoretical approaches (functionalists, correlationists, cultural interpreters, followers of new life movements and those who give importance to relations and social assemblies) were presented from the set of analyses.
    Keywords: social movements, protests, Iranian Sociological Association, Meta-Synthesis Method