فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید مشتاقی* صفحات 1-15
    پژوهش حاضر با هدف تبیین رابطه علی بین باورهای هوشی، اهداف پیشرفت و اهمال کاری تحصیلی صورت گرفت. به همین منظور، تعداد 375 نفر از حدود ده هزار دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس اهمال کاری (لی، 1986)؛ باورهای ضمنی هوش (عبدالفتاح و ییتس، 2006) و هدف پیشرفت (الیوت و مک گریگور، 2001) استفاده شد. ارزیابی مدل به روش تحلیل مسیر و با کمک نرم افزار آموس انجام شد. یافته ها نشان دادند با توجه به شاخص های به دست آمده، مدل پیشنهادی از برازش قابل قبولی برخوردار بود. در این مدل، باور افزایشی هوش، اهداف پیشرفت تسلط گرا و عملکردگرا به طور معنادار بر اهمال کاری اثر مستقیم دارند. علاوه بر این، اثر غیرمستقیم باور افزایشی هوش بر روی اهمال کاری تحصیلی از طریق هدف تسلط گرا نیز معنادار بود. اما رابطه مستقیم و غیرمستقیم باور هوشی ذاتی با اهمال کاری تحصیلی مورد تایید قرار نگرفت. بر مبنای نتایج فوق، رشد باور افزایشی به هوش و بالا بردن انگیزش درونی دانشجویان با ترغیب و ایجاد جهت گیری هدف پیشرفت تسلط گرا در دانشجویان می تواند زمینه بروز اهمال کاری تحصیلی را در آنها کاهش دهد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، باورهای هوشی، اهداف پیشرفت
  • داود کیاکجوری*، سید محمد میرتقیان رودسری صفحات 16-29

    در صنعت پرشتاب و سرشار از رقابت هتلداری آنچه که برتری هتل ها بر یکدیگر را تضمین نموده است، برخورداری از منابع انسانی با استعداد و توانمند است. هدف از تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین مدیریت استعداد و توانمندسازی روانشناختی در بین کارکنان هتل های شهرستان رامسر بوده است. جامعه آماری تحقیق حاضر کارکنان هتل های شهرستان رامسر بوده که از فرمول کوکران برای جامعه نامحدود، 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب و بر اساس نمونه گیری در دسترس، پرسشنامه های توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر (1995) پایایی 85/0 و مدیریت استعداد فیلیپس و روپر (2009) پایایی 86/0 بین آنها توزیع و داده ها جمع آوری گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS23 و LISREL8.54 استفاده گردید. یافته های معادلات ساختاری نشان داد مدیریت استعداد بر توانمند سازی روانشناختی به میزان 68% تاثیر دارد و از بین مولفه های مدیریت استعداد، جذب استعداد در رتبه اول و حفظ و نگهداشت استعداد و توسعه استعداد به ترتیب در جایگاه های بعدی قرار دارند. در نتیجه هتل ها می توانند با به کارگیری برنامه های مدیریت استعداد بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان خود بیفزایند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، مدیریت استعداد، صنعت هتلداری
  • مهدی یوسف وند، عزت الله قدم پور*، هومن رجبی، بنفشه حسنوند، مسلم یوسف وند صفحات 30-43

    هدف اصلی این پژوهش، تعیین میزان اثربخشی کیفیت زندگی درمانی در تغییر سطح تاب آوری روان شناختی و خود - تعیینی دانش آموزان دختر افسرده شهر خرم آباد بود. این پژوهش به صورت شبه تجربی بود که در آن از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه پژوهش 40 آزمودنی بود که از میان دانش آموزان دختر دبیرستانی دارای افسردگی شهر خرم آباد انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (کیفیت زندگی درمانی) و گواه گمارده شدند. در مرحله مداخله گروه آزمایش در 8 جلسه تحت آموزش زندگی درمانی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تجدید نظر شده خود تعیینی و پرسش نامه تاب آوری روانشناختی در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایشی و گواه استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکووا) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت معناداری بین دو گروه نشان داد (01/0<p). یافته ها حاکی از آن بود که کیفیت زندگی درمانی در افزایش خود - تعیینی و تاب آوری روانشناختی اثربخش است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی درمانی، تاب آوری روانشناختی، خود - تعیینی، افسردگی
  • احمد مرندی*، حیدرعلی زارعی، باقر سرداری صفحات 44-62

    پژوهش حاضر با هدف تعیین سهم سبک های تفکر در پیش بینی خلاقیت هیجانی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی صورت گرفت. روش تحقیق حاضر از نوع همبستگی، با هدف پیش بینی بود. جامعه ی آماری تحقیق، شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر رشته های علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی در سال تحصیلی94-1393 به تعداد 900 نفر بودند. حجم نمونه به تعداد 268 نفر تعیین شد که از این تعداد 110 دانشجوی پسر و 158دانشجوی دختر بودند. روش نمونه گیری تحقیق نیز از نوع روش تصادفی طبقه ای بود. برای جمع آوری داده ها، از فرم کوتاه پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ (95/0= α) و خلاقیت هیجانی آوریل (77/0= α) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل، تحلیل واریانس یکسویه و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین سبک های تفکر نوع اول (قانونی،  قضاوت گر، سلسله مراتبی، کلی و آزاد اندیش) و نوع دوم (اجرایی، جزیی نگر، مونارشی، محافظه کار) و نوع سوم (آنارشیست، الیگارشی، درونی و بیرونی) با خلاقیت هیجانی رابطه مثبت معنادار وجود دارد و همچنین در سبک های نوع اول (قانونی،  قضاوت گر، سلسله مراتبی، کلی و آزاد اندیش) و نوع سوم (آنارشیست، الیگارشی، درونی و بیرونی) در بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری مشاهده شد. اما در سبک های تفکر و خلاقیت هیجانی بر حسب رشته تحصیلی و جنسیت دانشجویان تفاوت معناداری وجود نداشت. در نهایت نتایج حاصل از روش رگرسیون چندگانه نشان داد که سبک های تفکر نوع دوم (اجرایی، جزیی نگر، مونارشی، محافظه کار) می توانند به طور معناداری خلاقیت هیجانی دانشجویان را پیش بینی کنند (434/0=β).

    کلیدواژگان: سبک های تفکر، خلاقیت هیجانی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • یوسف نامور*، اعظم راستگو، صدرالدین ستاری صفحات 63-78

    هدف این تحقیق بررسی استراتژیهای یادگیری دانشجویان با عملکرد بالا در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل است. روش تحقیق توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه دانشجویان دانشکده های دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل تشکیل دادند که از بین آنها با روش نمونه گیری هدفمند، 216 نفر به عنوان نمونه آماری جهت جمع آوری اطلاعات لازم انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد «راهبردهای انگیزشی برای یادگیری» پینتریچ و همکاران صورت گرفت. یافته های بدست آمده از تحلیل داده ها نشان داد که:  بین میزان استفاده دانشجویان با عملکرد بالا از استراتژیهای یادگیری و میانگین فرضی در همه مولفه ها بجز مولفه خود تنظیمی فراشناختی معنادار است (05/0 ≥ P). بدین معنی که دانشجویان در مطالعات خود از استراتژیهای یادگیری بالاتر از حد متوسط استفاده می کنند. البته دانشجویان از استراتژیهای تفکر انتقادی و تنظیم تلاش و یادگیری از طریق همسالان به صورت معنی داری پایین تر از میانگین استفاده می کنند که این امر جای تامل و توجه دارد.

    کلیدواژگان: دانشجویان با عملکرد بالا، دانشجویان ضعیف، استراتژی یادگیری، دانشگاه آزاد اسلامی
  • سارا کلانتری پور، کبری کاظمیان مقدم* صفحات 79-92
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش مهارت های مطالعه بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دختر مقطع متوسطه  دوره دوم شهر اهواز بود. در این پژوهش از روش تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر می باشد. برای انتخاب نمونه ابتدا پرسشنامه ی اضطراب امتحان در بین دانش آموزان اجرا شد. سپس از بین دانش آموزانی که دارای نمرات اضطراب امتحان بالایی بودند (یک انحراف معیار بالاتر از میانگین گروه) 45 دانش آموزان دختر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر کدام 15 نفر) جایگزین شدند. و دو هفته بعد از آخرین جلسه مداخله، پرسشنامه اضطراب امتحان اشپیلبرگر (1980) بعنوان پس آزمون دوباره اجرا شد. برنامه آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و مهارت های مطالعه به مدت 8 جلسه، هر جلسه به مدت 90 دقیقه و دو بار در هفته برای گروه آزمایش اجرا شد. گروه کنترل نیز آموزشی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مانکوا و آنکوا تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که آموزش برنامه ی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و مهارت های مطالعه، هر دو در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان تاثیرگذار بود و بین دو گروه های آزمایشی نیز تفاوت معناداری وجود داشت، که در این مورد، آموزش برنامه ی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به مهارت های مطالعه در کاهش اضطراب امتحان دانش آموازن تاثیرگذارتر بود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که هر چند هر دو برنامه ی آموزشی در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان تاثیر دارد، اما آموزش برنامه ی کاهش استرس مبتنی برذهن آگاهی تاثیرگذاری بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، مهارت های مطالعه، اضطراب امتحان
  • مرتضی کرمی، یاسر گراوند*، محمد کوهی صفحات 93-109
    تحقیق حاضر باهدف بررسی رابطه ی ساده و چندگانه ی محیط های سازندگی با روحیه ی پژوشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فردوسی مشهدانجام شد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری تحقیق (475) نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد بود که تعداد 135 نفر (99 نفر زن و 36 نفر مرد) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار های مورداستفاده شامل پرسشنامه محیط های سازنده گرایی و روحیه پژوهشی بودند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین مقیاس محیط های سازنده گرایی و تمام خرده مولفه های روحیه پژوهشی بجزء خرده مولفه تاکید بر دانش قبلی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت علاوه بر این تحلیل رگرسیون ساده نشان داد که از طریق محیط های سازنده گرایی می توان روحیه پژوهشی را پیش بینی کرد و از بین خرده مولفه ی محیط های سازنده گرایی سه خرده مولفه ی نقش تسهیل گری استاد، ارزشیابی تکوینی و توجه به دیدگاه های مختلف قادر به پیش بینی روحیه پژوهشی شدند. بنابراین لازم است که اساتید دانشگاه ها برای بهبود روحیه پژوهشگری در دانشجویان آموزه های رویکر سازنده گرایی را مد نظر داشته باشند و بشتر تسهیل گر جریان آموزش و پژوهش باشند نه انتقال دهنده صرف اطلاعات.
    کلیدواژگان: محیط های سازنده گرایی، روحیه پژوهشی، نقش تسهیل گری استاد، ارزشیابی تکوینی، توجه به دیدگاه های مختلف
  • علیرضا نظام دوست، جواد تقوی سوره برق*، ساناز محمودی صفحات 110-124
    خانواده به عنوان واحد اجتماعی مبدا همواره اهمیت بالایی دارد و نیز دو قطب اولیه تشکیل دهنده ی آن یعنی زن و مرد و نقش رضایت دو طرف از رابطه ی شکل گرفته بسیار پر اهمیت است. هدف از مقاله ی حاضر مقایسه و بررسی اثربخشی دو روش  خانواده درمانی مطابق با واقعیت درمانی و کوتاه مدت ستیر بر افزایش رضایت زناشویی است؛ لذا با این هدف 48 زوج بصورت تصادفی انتخاب گردید و از طریق پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ مورد سنجش و در نهایت با رعایت همتاسازی و نیز اصول تصادفی در سه گروه مبتنی بر واقعیت درمانی، ساختار ستیر و گواه از طریق آمار تحلیلی با نرم افزار SPSS-21 مورد بررسی قرار گرفت که نتایج بدست آمده نشان می دهد، تفاوت نمره های پیش آزمون- پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل  معنی دار و میانگین نمره های گروه آزمایش در متغیر وابسته نیز به طور معناداری بیش از گروه کنترل در خصوص رضایت زناشویی به نفع روش واقعیت درمانی با سطح معناداری (75/8=F ،000/0>P) می باشد.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، ستیر، رضایت زناشویی، زوجین
|
  • Saeed Moshtaghi * Pages 1-15
    The aim of this study was to explain the causal relationship between intelligence beliefs, achievement goals and academic procrastination. For this purpose, 375 students of Dezful Islamic Azad University were selected by stratified random sampling method. In order to measure the variables of the research, the Procrastination Scale (Lay, 1986); the Implicit Beliefs of Intelligence (Abd-El-Fattah & Yates, 2006) and the Achievement Goal Scale (Elliot & McGregor, 2001) were used. The model was evaluated using path analysis and with the help of Amos software. The results indicated that the proposed model had acceptable fit with regard to the indices obtained. In this model, the increasing belief in intelligence, the mastery-oriented and performance-oriented achievement goals have a significant direct effect on procrastination. In addition, the indirect effect of incremental intelligence beliefs on academic procrastination through the goal of mastery was also significant. But the direct and indirect relationship between entity intelligence beliefs and academic procrastination was not confirmed. Based on the above results, increasing belief in intelligence and increasing the inner motivation of students by encouraging and orienting the goal of mastery achievement in students can reduce the incidence of academic procrastination in them.
    Keywords: procrastination, Implicit beliefs of intelligence, achievement goals
  • Davood Kiakojuri *, Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari Pages 16-29

    In the accelerating and competitive industry of hospitality, what has guaranteed the excellence of hotels, relative to each other, is having a great wealth of capable and talented human resources. The main purpose of this study is to investigate a relationship between talent management and psychological empowerment of hotel employees in Ramsar. The population of the study is the staff of a hotel that was selected by Cochran's formula for unlimited population, which contains 384 people as samples. And according to a  series of convenience sampling Spreitzer's psychological empowerment questionnaires (1995) determined reliability of 0.855 and also Philips & Roper's talent management questionnaire (2009) reliability of 0.860 were distributed among them and were collected after answering. In order to analyze the data, SPSS23 and Lisrel8.54 softwares were used. The results showed that talent management can affect psychological empowerment as the amount of 68%; and also, among the components of talent management, attracting talents, talents compatibility and maintenance, and talents development earn the first, second and the third place, respectively.  Consequently, hotels can profit from talent management program to improve the employees' psychological empowerment.

    Keywords: psychological empowerment, talent management, hospitality industry
  • Mehdi Yousefvand, Ezatollah Ghadampour *, Houman Rajabi, Banafsheh Hasanvand, Moslem Yousefvand Pages 30-43

    The aim of this study was to determine the effectiveness of therapy quality of life to change psychological resilience and Self-determination school students of Khorramabad girl was depressed. This quasi- experimental study in which the pretest- posttest control group was used. The sample consisted of 40 subjects that depression among female high school students of Khorramabad were selected and randomly assigned to experimental groups (health, quality of life and control were handled. Intervention in the experimental group for 8 sessions of 2 hours of quality of life were treatment. The data were collected from questionnaires Self-determination and psychological resilience in the pre-test and post-test for both test and control groups were used. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was performed. Covariance analysis showed significant differences between the two groups. Results showed that quality of life therapy is effective in increasing Self-determination and psychological resiliency of the school.

    Keywords: quality of life, Health, Psychological Resilience, self-determination, Depression
  • Ahmad Marandi *, Heydarali Zarei, Bagher Sardari Pages 44-62

    The purpose of this study was to determine the contribution of thinking styles in predicting students' emotional creativity in Islamic Azad University of Khoy. The present research was a correlational one with the purpose of prediction. The statistical population of the study consisted of 900 male and female students of humanities in Islamic Azad University of Khoy Branch in the academic year 2014-2015. The sample size was 268 students out of which 110 were male and 158 female. The sampling method was stratified random sampling. The short form of Sternberg Thinking Styles Questionnaire (α = 0.95) and Avril Emotional Creativity Questionnaire (α = 0.77) were used for data collection. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, independent t-test, one-way ANOVA, and multiple linear regression. The results showed that between the first type of thinking (legal, judgmental, hierarchical, general and liberal thinking) and the second type (executive, local, monarchical, conservative) and the third type (anarchist, oligarchic, internal). Also, there was a significant difference in the first (legal, judgmental, hierarchical, universal and liberal thinking) and third (anarchist, oligarchic, internal and external) styles of male and female students. But there was no significant difference in thinking styles and emotional creativity with regard to the field of study and the gender of the students. Finally, the results of multiple regression showed that type II thinking styles (executive, local, monarchic, conservative) can significantly predict students' emotional creativity (β = 0.434).

    Keywords: Thinking Style, Emotional Creativity, Islamic Azad University
  • Yousef Namvar *, Azam Rastgou, Sadredin Sattari Pages 63-78

    This research is aimed to survey top students' learning strategies of Islamic Azad University, Ardabil Branch. Researh method was descriptive and field study. Research population were all of Islamic Azad University, Ardabil Branch students in 91-92 academic year and for gathering required data,  216 students as a sample were chosen by nonrandom sampling.  Pintrich et. Al. motivated strategies for learning questionnaire were applyied for data collection. Results based on data analysis indicated that: students were using learning strategies more than theoretical mean except critical thinking, peer learning and effort regulation.

    Keywords: High-Performing students, weak students, learning strategies, Islamic Azad University
  • Sara Kalantarepour, Kobra Kazemianmoghadam * Pages 79-92
    The purpose of this study is to compare the effectiveness of the mindfulness-based stress reduction method and educating study skills on the reduction of test anxiety in second grade secondary school female students of Ahvaz city. In this research, the used research method was semi-experimental with the pre-test and post-test design together with the control group. The statistical population of this study includes all second grade secondary school female students. To select the sample, the test anxiety questionnaire was first implemented among the students. Then, among students who had high test anxiety scores (a standard deviation higher than the mean of the group), 45 female students were selected as available and randomly, they were assigned to two experimental and one control groups (15 each). Two weeks after the last intervention session, the Spielberger(1980)  test anxiety questionnaire  was re-implemented as the post-test. The stress-reduction training program based on mindfulness and study skills was conducted for 8 sessions, each session for 90 minutes and twice a week for the experimental group. The control group did not receive any training. Data were analyzed using such as ANCOVA and MANCOVA variance analysis tests. The findings showed that the education of stress-reduction training program based on mindfulness and study skills, both were effective in reducing the students' test anxiety and there was a significant difference between two experimental groups so that in this case, the education of stress-reduction training program based on mindfulness was more effective in reducing test anxiety in compare to the study skills method. Therefore, it can be resulted that although both the educational programs are effective in reducing the students' test anxiety, the education of stress-reduction training program based on mindfulness is relevantly more effective.
    Keywords: mindfulness, study skills, test anxiety
  • Morteza Karami, Yaser Garavand *, Mohammad Koohi Pages 93-109
    The purpose of this study was to investigate the simple and multiple relationship between constructive environments with the Research Spirit of Graduate Students of Ferdowsi University of Mashhad. The research method was descriptive and correlational and population (475) students of the faculty of Education and Psychology, Ferdowsi University of Mashhad, 135 of students (99 females and 36 males) were selected by Stratified random sampling based on Cochran formula. Instrument were included constructivism environments questionnaire and Research spirit. The results of Pearson correlation coefficient showed that there was a positive and significant relationship between the scale of constructivism environments and all the sub-components of the research Spirit, except for the sub-components of emphasis on previous knowledge. In addition, simple regression analysis showed that through constructivist environments, could predicted Research Spirit . Among the sub-components of constructivist environments, the three sub-components of the facilitator's role, the Formative assessment, and attention to different perspectives were able to predict the Research Spirit. Therefore, it is imperative that university professors take into account the constructivist approach Teachings to improve the student's spirit of research and, moreover, facilitate the flow of education and research rather than the transfer of information.
    Keywords: constructivism environments, Research spirit, the facilitator's role of the professor, Formative Assessment, attention to different perspectives
  • Alireza Nezamdoost, Javad Taghavi Soorebargh *, Sanaz Mahmoodi Pages 110-124
    The family as the unit of social has always been of a high importance and and also the two primary poles that make it up, namely men and women and the role of satisfaction of both parties in the relationship formed is very important. The purpose of this article is to investigate and Comparison of the Effectiveness of Two Family Therapy Methods Based on Therapeutic and Short Term Reality on Increasing Marital Satisfaction .with this aim, 48 couples were randomly chosen and through the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire, it was evaluated and finally, by observing matching and random principles in three groups based on reality therapy, the structure of the star and the witness was examined through analytical statistics with SPSS-21 software. The results show that the difference between the pre-test-post-test scores of the two experimental and control groups was significant and the mean scores of the experimental group in the dependent variable were significantly higher than the control group in terms of marital satisfaction. The method of reality therapy is with a significant level (F = 8.75, P> 0.000).
    Keywords: reality therapy, Satyr, marital satisfaction, Couples