فهرست مطالب

پژوهش در روان درمانی کودک و نوجوان - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1402)

نشریه پژوهش در روان درمانی کودک و نوجوان
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم آریانی قیزقاپان*، رقیه آسال، سوما سالاری، وجیهه مجرد ابرقویی صفحات 6-20
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی علی تحلیل رفتگی تحصیلی دانش آموزان در دوره های یادگیری الکترونیکی دوران کووید 19 بر اساس کیفیت خدمات آموزشی با میانجی گری روحیه ی پژوهشی انجام گرفت.
    روش ها
    این پژوهش کمی و از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم آموزش و پرورش شهرستان کرج در سال تحصیلی 1400-1401 بودند. روش نمونه گیری از نوع در دسترس بود. حجم نمونه با توجه به مدل کرجسی- مورگان و با در نظر گرفتن خطای 05/0 =α، 120 نفر تعیین گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت خدمات آموزشی پاراسورمان و همکاران (1985) (با پایایی 97/0 =α)، توانمندی پژوهشی آریانی و همکاران (1395) (با پایایی 93/0 = α) و تحلیل رفتگی تحصیلی مسلش (2002) (با پایایی 74/0 = α) استفاده شد. روایی ابزارها با نظر اساتید علوم تربیتی و روانشناسی تایید گردید. داده ها با دو نرم افزار Spss  و   lisrel  و با روش مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
     نتایج نشان داد که مدل ارایه شده از برازش مناسب و مطلوبی برخوردار است (49/1= ،x2/df، 94/0= GFI، 93/0= AGFI، 93/0= CFI، 94/0= NFI، 066/0= RMSEA) و مولفه کیفیت خدمات آموزشی (38/0-) به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق مولفه روحیه ی پژوهشی (62/0-) بر کاهش تحلیل رفتگی تحصیلی دانش آموزان تاثیر معنی دار دارد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    بهبود کیفیت خدمات آموزشی می تواند گامی موثر در جهت یاری رساندن به مقطع متوسطه برای انطباق هر چه بیشتر با انتظارات دانش آموزان، برنامه ریزی برای بهبود روحیه ی پژوهشی آنان و پیشگیری و کاهش تحلیل رفتگی تحصیلی دانش آموزان در دوره های یادگیری الکترونیکی باشد.
  • فاطمه بابایی مطلق، زهرا تنها* صفحات 21-36
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی فرزندپروری بر اساس ذهن آگاهی با فرزندپروری نظریه انتخاب بر پریشانی روان شناختی در مادران دارای کودک مبتلاء به اختلال لجبازی- نافرمانی مقابله ای بود.
    روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون چند گروهی با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود.  جامعه آماری کلیه مادران دارای کودک 7 تا 12 ساله مبتلاء به اختلال لجبازی- نافرمانی مقابله ای شهر تهران در سال 1402-1401 بودند. در مرحله اول با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد  45  نفر مادر انتخاب و سپس، به شیوه تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. سپس، گروه آزمایش اول تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه آزمایش دوم تحت 12 جلسه 90 دقیقه ای فرزندپروری مبتنی بر نظریه انتخاب قرار گرفتند، اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. از مقیاس درجه بندی اختلال لجبازی و نافرمانی مقابله ای هومرسن و همکاران و مقیاس پریشانی روان شناختی کسلر و  همکاران به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسش نامه ها از طریق نرم‏افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی) انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هر دو مداخله مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معنی داری بر پریشانی روان شناختی در مادران داشته است (05/0>P). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی اثربخشی بیشتری بر پریشانی روان شناختی مادران داشته است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می‏توان گفت که فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با با فرزندپروری نظریه انتخاب اثربخشی بیشتری بر کاهش پریشانی روان شناختی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال لجبازی-نافرمانی داشته است و می تواند به عنوان شیوه فرزندپروری مناسب در مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی به کار برده شود و این مسیله نیازمند انجام پژوهش های بیشتر است.
    کلیدواژگان: فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی، فرزندپروری مبتنی بر نظریه انتخاب، پریشانی روان شناختی، اختلال لجبازی- نافرمانی مقابله ای
  • هادی پردل*، محمدمهدی مومنی، محمدحسین کاظمی پور، علیرضا هامون گرد صفحات 37-48
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی  آموزش مهارت خود کنترلی مبتنی بر مدرسه بر افزایش مسیولیت پذیری و نشاط اجتماعی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش از نوع مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانش آموزان پسر دبیرستان های استان قم بود که 50 نفر از دانش آموزان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه 25 نفری به صورت کاملا تصادفی دسته بندی شدند. دانش آموزان گروه آزمایش  در 8 جلسه برنامه آموزش خود کنترلی مبتنی بر مدرسه شرکت کردند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. قبل و بعد از اجرای مداخله، هر دو گروه با استفاده از مقیاس مسیولیت پذیری کالیفرنیا و نشاط اجتماعی، مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش مهارت خود کنترلی مبتنی بر مدرسه تاثیر معناداری بر افزایش مسیولیت پذیری و نشاط اجتماعی دانش آموزان دارد (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش مهارت خود کنترلی می تواند به عنوان مداخله ای موثر در افزایش مسیولیت پذیری و نشاط اجتماعی در دانش آموزان باشد.

    کلیدواژگان: مهارت خود کنترلی، مسئولیت پذیری، نشاط اجتماعی، دانش آموزان
  • سروش پرهیزکار، علی محمد موسوی*، موسی کافی صفحات 49-62
    هدف

    امروزه گفتار و مهارت های برقراری ارتباط به نسبت گذشته، از اهمیت بیشتری برخوردار است. بنابراین، هدف این مطالعه، مقایسه ویژگی های صوتی و شخصیتی در نوجوانان مبتلا به اختلال های صوت گفتار و ارتباط اجتماعی (عملی) بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر از لحاظ هدف بنیادی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه نوجوانان دارای اختلال صدای گفتار و اختلال ارتباط (عملی) اجتماعی مراجعه کننده به کلینیک های گفتاردرمانی شهر قزوین در سال 1401 بود. از این جامعه آماری فوق تعداد 30 نفر (تعداد 15 آزمودنی برای هر یک از گروه ها) از نوجوانان پسر دارای اختلال های صدای گفتار و ارتباط (عملی) اجتماعی به صورت نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت کودکان، مقیاس اختلال ارتباط اجتماعی و برای ارزیابی صوت با روش تحلیل آکوستیک و به وسیله نرم افزار پرات انجام گرفت. داده های حاصل از ارزیابی ها به وسیله تحلیل واریانس چند راهه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین ویژگی های صوتی و ویژگی های شخصیتی، در دو گروه تفاوت وجود دارد و شاخص های مربوط به این مولفه ها در گروه صوت گفتار بیش تر از گروه ارتباط اجتماعی است (001/0>P).

    نتیجه گیری

    بنابراین تفاوت ها می تواند به دلیل باور این افراد درباره بلند صحبت کردن، ترس از رو به رویی یا مسخره شدن توسط دیگران و جستجوی راه های گوناگون به جهت حل مسایل، ایجاد شده باشد. و وجود نقص در این توانایی ها آسیب زا بوده و لازم است مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ویژگی صوتی، ویژگی شخصیتی، اختلال صوت گفتار، اختلال ارتباط اجتماعی، نوجوانان
  • سمیرا حسینی راد* صفحات 63-75
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی پیش بینی افسردگی بر اساس نشخوار فکری مشترک با نقش میانجی شایستگی هیجانی-اجتماعی در نوجوانان انجام شده است.

    روش ها

    طرح پژوهش توصیفی از نوع مدل‏سازی معادلات ساختاری بود. این پژوهش با حضور 400 نفر به روش نمونه‏گیری در دسترس از بین نوجوانان دختر شهر تهران در سال 1401-1400 به روش آنلاین انجام شد. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از سیاهه تجدیدنظر شده افسردگی (BDI-II) بک و همکاران (1996)، پرسشنامه نشخوار فکری مشترک (CO-RQ) داویسون و همکاران (2014) و پرسشنامه شایستگی هیجانی اجتماعی (SECQ) زایو و ایی (2012) استفاده شد. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین نشخوار فکری مشترک و شایستگی هیجانی-اجتماعی با افسردگی رابطه معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین نتایج مدل ساختاری نشان داد که مسیرهای مستقیم این پژوهش معنادار شدند و مسیر غیرمستقیم نشخوار فکری مشترک از طریق نقش میانجی شایستگی هیجانی-اجتماعی بر افسردگی معنادار بود. بر اساس یافته‏ های این پژوهش، مدل نهایی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود  (067/0=RMSEA و 05/0>P-value).

    نتیجه گیری

    بنابراین از این یافته می توان برای طراحی مداخله و رویکرد جامع کاهش علایم افسردگی در جامعه نوجوانان استفاده کرد، به این صورت که با توجه به نقش معنادار نشخوار فکری مشترک و شایستگی هیجانی-اجتماعی، پیشنهاد می شود تا با آموزش تکنیک های شایستگی هیجانی-اجتماعی و درمان های مبتنی بر کاهش نشخوار فکری به نوجوانان، از بروز افسردگی در میان آنان کاسته شود

    کلیدواژگان: افسردگی، شایستگی هیجانی-اجتماعی، نشخوار فکری مشترک
  • رسول شاکری*، کیوان نعمتی، معصومه یاسائی سکه صفحات 76-89
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه میان جو عاطفی خانواده و عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا در دانش آموزان پسر مقطع اول متوسطه بوده است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر آشخانه در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 950 نفر تشکیل دادند. نمونه این پژوهش 274 نفر بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و بر اساس جدول انتخاب نمونه کرجسی و مورگان (1970) انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش شامل پرسشنامه جو عاطفی خانواده هیل برن، پرسشنامه عدم تحمل بلاتکلیفی فریتسون و همکاران و مقیاس اضطراب کرونا علیپور و همکاران بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است.

    یافته ها

    بین جو عاطفی خانواده با اضطراب کرونا رابطه منفی معناداری وجود دارد (621=r -و 001/0< P) و بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا رابطه مثبت معناداری وجود دارد (678=r و 001/0= P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که جو عاطفی خانواده می تواند به طور منفی معناداری و عدم تحمل بلاتکلیفی به طور مثبت معناداری اضطراب کرونا را پیش بینی کند.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین می توان تمهیداتی در خصوص افزایش جو عاطفی خانواده و کاهش بلاتکلیفی با رعایت شرایط بهداشتی به منظور کاهش اضطراب کرونا تدارک دید.

|
  • Ebrahim Aryani Ghizghapan *, Roghayeh Asal, Soma Salari, Vajiheh Mojarrad Abarghouei Pages 6-20
    Objective
    The purpose of this study was developing the causal model of academic burnout decrease of students in electronic learning courses during the Covid 19 based on quality of educational Services by research spirit mediation.
    Methods
    Methodology of the research was quantitative, in terms descriptive-Correlation. The statistical population of this research was all the students of the second secondary education in Karaj city in the academic year 2020-2021. The sampling method was available method. The sample size according to the Kregci-Morgan model and with error α = 0/05, was considered 120 persons. To collect data, Quality of Educational Services Questionnaire of Parasouraman and et al (1985) (with reliability α = 0/97), Research Capabilities Questionnaire of Aryani and et al (1395) (with reliability α = 0/93) and Academic Burnout Decrease of Maslach (2002) (with reliability α = 0/74) was used. Validity of the tools was confirmed by the professors of education and psychology. Data were analyzed using two software’s Spss and lisrel and analyzed by structural equation modeling.
    Results
    The results showed that the proposed model had suitable fit (x2/df=1/49, GFI=0/94, AGFI=0/93, CFI=0/93, NFI=0/94, RMSEA=0/066) and the component of quality of educational services (-0/38) has a direct and indirect effect through the component of research spirit (-0/62) on academic burnout decrease (P<0/05).
    Conclusion
    Improving the quality of educational services can be an effective step in helping the secondary level to adapt as much as possible to the expectations of students, planning to improve their research spirit, and preventing and reducing the academic exhaustion of students in learning courses.
  • Fatemeh Babaei Motlagh, Zahra Tanha * Pages 21-36
    Objective
    The current study aimed to compare the effectiveness of parenting based on mindfulness with parenting based on choice theory on psychological distress in mothers with children with oppositional defiant disorder (ODD).
    Methods
    The research method was semi-experimental with a multi group pre-test-post-test design with a control group and 2-month follow-up course. The statistical population comprised of all mothers with 7-12-year-old children suffering from ODD in Tehran in 2022-2023. In the first stage, 45 mothers were selected using the available sampling method and then they were assigned in 2 experimental groups (15 people each) and a control group (15 people) in a simple random sampling. Then, the first experimental group underwent 8 90-minute parenting sessions based on mindfulness and the second experimental group underwent 12 90-minute parenting sessions based on choice theory; but the control group did not receive any intervention and remained on the waiting list. The rating scale of ODD by Hommersen et al. and the psychological distress scale by Kessler and Kessler et al. were used to collect information. The analysis of the information was done through SPSS version 24 software. The collected data were subjected to repeated measures variance analysis for statistical evaluation.
    Results
     At the conclusion of the study, both interventions had a significant effect on psychological distress in mothers in the post-test and follow-up phase compared to the control group (P<0.05). The results of Ben Feronia’s post hoc test showed that parenting based on mindfulness was more effective on mothers' psychological distress (P<0.05).
    Conclusion
    Based on the results of the present research, it can be said that parenting based on mindfulness has been more effective in reducing the psychological distress of mothers with children with ODD compared to the parenting of choice theory. It should be used as a suitable parenting method in counseling centers and psychological services, and this issue requires more research.
    Keywords: Parenting based on choice theory, psychological distress, Oppositional Defiant Disorder
  • Hadi Pordel *, MohammadMehdi Momeni, MohammadHossein Kazemipour, Alireza Hamoongard Pages 37-48
    Objective

    The current research was conducted with the aim of the effectiveness of school-based self-control skill training on increasing the responsibility and social vitality of male students of the first secondary level.

    Methods

    This research is a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the present study included male high school students in Qom province, 50 students were selected using available sampling method and were divided into two groups of 25 students completely randomly. Students in the experimental group participated in 8 sessions of the school-based self-control training program, and the control group did not receive training. Before and after the implementation of the intervention, both groups were evaluated using the scale of California responsibility and social vitality of Zare and Aminpour (2011).

    Results

    The results of covariance analysis showed that school-based self-control skill training has a significant effect on increasing students' responsibility and social vitality (P<0.01).

    Conclusion

     The findings of the present study indicated that self-control skill training can be an effective intervention in increasing responsibility and social vitality in students.

    Keywords: self-control skill, Responsibility, social vitality, Students
  • Soroush Parhizkar, Ali Mohammad Mousavi *, Mosa Kafie Pages 49-62
    Objective

    Today, speech and communication skills are more important than in the past. Therefore, the aim of this study was to compare voice and personality characteristics in teenagers with speech sound disorders and social (practical) communication.

    Methods

    The present study was descriptive and causal-comparative in terms of its fundamental purpose and data collection method. The statistical population of the present study included all teenagers with speech sound disorder and (practical) social communication disorder who referred to the speech therapy clinics of Qazvin city in 1401. From this statistical population, 30 people (15 subjects for each group) of adolescent boys with speech sound disorders and (practical) social communication were selected by purposive sampling. To collect data from the questionnaire of five major factors of children's personality, social communication disorder scale, and to evaluate the voice, acoustic analysis method and Pratt software were used. The data obtained from the evaluations were analyzed by multiway analysis of variance.

    Results

    The results showed that there is a difference between voice characteristics and personality characteristics in the two groups and the indices of these components are higher in the speech sound group than in the social communication group (P<0.001).

    Conclusion

    Therefore, the differences could be due to the belief of these people about speaking out loud, fear of facing or being ridiculed by others and searching for different ways to solve problems. And the presence of defects in these abilities is harmful and needs to be taken into consideration.

    Keywords: Phonetic characteristic, personality characteristic, speech sound disorder, social communication disorder, adolescent
  • Samira Hosseini Rad * Pages 63-75
    Objective

     The purpose of this study was to predicting depression based on co-rumination with mediated role social-emotional competence in adolescents.

    Methods

    This study was conducted in the presence of 400 adolescents by available sampling method among female adolescents in Tehran city in year 1400-1401. To measure the variables, depression inventory-II  (BDI-II) of Beck  (1996), co-rumination questionnaire  (CO-RQ) of Davidson and et al  (2014) and social- emotional competence questionnaire  (SECQ) of Zhou and Ee  (2012) were used. Data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modelling with using SPSS-24 and AMOS software was investigated.

    Results

    The results Pearson correlation showed that there is significant relationship between co-rumination and social-emotional competence with depression in female adolescents (P <0.01). The results structural equation modelling also showed that most of the direct paths of this study were significant and the indirect paths of co-rumination were significant through the mediating role of social-emotional competence on depression in female adolescents. Also, proposed model had an acceptable fitness to the data (RMSEA=0/067, P-value<0/05).

    Conclusion

    Thus, this finding can be used to design an intervention and a comprehensive approach to reduction of depression symptoms in adolescent community, so that considering the significant role of co-rumination and social-emotional competence it is suggested to teach social-emotional competence techniques and treatments based on reducing co-rumination to adolescents, to reduce the incidence of depression among them.

    Keywords: co-rumination, depression, Social-emotional competence
  • Rasool Shakeri *, Kayvan Nematy, Masoumeh Yasaei Seke Pages 76-89
    Purpose

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between the emotional atmosphere of the family and intolerance of uncertainty with corona anxiety in male students of the first year of high school. The descriptive research method is correlation type.

    Method

    The statistical population of this research was made up of all the male students of the first year of secondary school in Ashkhane city in the academic year of 2021 - 2022, which according to the received statistics, the size of the population is estimated to be 950 people. The sample of this research was 274 people who were selected by multi-stage cluster sampling method and based on the sample selection table of Karjesi and Morgan (1970). The research data collection tool included Hill Burn Family Emotional Atmosphere Questionnaire, Fritson et al.'s Intolerance Questionnaire and Alipour et al.'s Corona Anxiety Scale. In order to analyze the data, descriptive statistics methods such as mean and standard deviation and inferential statistics methods such as Pearson correlation coefficient and multiple regression have been used.

    Findings

    The research findings showed that there is a significant negative relationship between the emotional atmosphere of the family and corona anxiety (r=-621 and P<0.001) and there is a significant positive relationship between uncertainty intolerance and corona anxiety (r=678 and P=0.001). . Also, the results of the regression analysis showed that the emotional atmosphere of the family can predict the anxiety of Corona in a negative and significant way and the intolerance of uncertainty can predict in a positive way. Discussion and

    conclusion

    According to the obtained results, measures can be taken to increase the emotional atmosphere of the family and reduce uncertainty by observing the health conditions in order to reduce the anxiety of Corona.