فهرست مطالب

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 33 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد توکل، ابراهیم اخلاصی*، سید پویا رسولی نژاد صفحات 1-39

    پراکندگی نتایج مطالعات، ضرورت مرور نظام مند پژوهش های مرتبط با حمایت اجتماعی و سنخ-شناسی پیامدهای آن را با هدف تصویرسازی نسبتا جامع از آورده ها و چالش ها آشکار می سازد. هدف مطالعه، سنخ بندی پیامدهای حمایت اجتماعی در جامعه ایرانی، و روش آن، مرور نظام مند است. مقالات منتشرشده با موضوع حمایت اجتماعی جامعه آماری پژوهش هستند که با رجوع به پایگاه های علمی ایرانی جستجو شدند. بر اساس معیارهای شمول، 40 مقاله مرتبط انتخاب شدند. برای دستیابی به داده های مقالات،کاربرگ های استخراج داده ها در قالب دوازده شاخص طراحی و ضمن کدگذاری و حاشیه نویسی، تکمیل و متعاقب بررسی و مقایسه آن ها با یکدیگر، تحلیل شدند. بر پایه مرور نظام مند، حمایت اجتماعی به عنوان متغیر مستقل مورد کاوش، در نسبت با 18 متغیر مورد بررسی محققان داخلی قرار گرفته است؛ سایر متغیرهای مرتبط با متغیر حمایت اجتماعی ذیل سنخ های پیامدی «جسمانی»، «روان شناختی»، «اجتماعی» و «فرهنگی - نگرشی» مقوله بندی شده اند. سنخ پیامدی روان شناختی، اجتماعی و فرهنگی - نگرشی هر کدام دارای بیشترین فراوانی هستند (5/12%)؛ سنخ پیامدی جسمانی کمترین اهمیت را نزد نویسندگان داشته اند (5/12%). ، «سلامت روان» و «کیفیت زندگی»، ذیل سنخ پیامدی روان شناختی، دارای بیشترین فراوانی هستند. به موجب مهم ترین نتیجه مطالعه، اثربخشی حمایت اجتماعی، مستلزم توجه به ابعاد و پیامدهای چندوجهی آن با استعانت از رویکردهای میان رشته ای سلامت و اتخاذ دیدگاه کل نگر، هم در مقام فهم و هم در موضع سیاستگذاری های معطوف به مددکاری اجتماعی خواهد بود. بی توجهی به ذی-وجوه بودن حمایت اجتماعی، غفلت از حمایت اجتماعی رسمی و سازمان یافته و امتناع از کاربست روش-های کیفی و تفسیری اساسی ترین نقاط ضعف پژوهش های مورد بررسی هستند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سلامت، سلامت روان، سلامت اجتماعی، مرور نظام مند
  • مرضیه شهریاری*، کریم رضادوست صفحات 41-86

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل روابط ساختاری زمینه ها، پیامدها و نحوه مواجهه با تجرد از طریق ادراک و معنای ذهنی افرادی است که درگیر این فرایند شده اند. روش تحقیق، آمیخته (از نوع طرح اکتشافی- متوالی) است. مرحله اول پژوهش به روش کیفی از نوع رهیافت پدیدارشناختی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل دو بخش کیفی و کمی بود. در بخش کیفی، به این منظور در بخش کیفی با 21 جوان مجرد ساکن شهر اهواز که به روش نمونه گیری نظری انتخاب شده بودند، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته انجام شد. در بخش کمی، جامعه آماری این پژوهش 345 دختران و پسران مجرد بالای 30 سال بوده است. حجم نمونه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 252 مورد تعیین شد.گردآوری داده ها با روش پرسشنامه و شیوه نمونه گیری تصادفی انجام گرفته و سوالات براساس پرسش نامه محقق ساخته در پی سنجش واقعیت های عینی است. مراحل اجرای این تحقیق را می توان در قالب 2 مطالعه کلی تشریح کرد. در مطالعه اول، مهم ترین بسترهای موثر بر احساس طرد وتجردگزینی از دید کنشگران شناسایی شد که عبارتند از: هویت مخدوش، شرایط کژقواره، مسیولیت گریزی، الزامی ندانستن امر ازدواج، ابژه های حقارت (داغ ننگ)، الزام های استتار، دیدن خاطرات تلخ دیگران و... در مطالعه دوم نیز، عوامل بدست آمده از مطالعه قبلی، در قالب پرسشنامه ای در میان اعضای نمونه آماری توزیع شد. نتایج این تحقیق نشان دادند که، هویت مخدوش مهم ترین عامل در احساس طرد اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: جوانان، تجردگزینی، احساس طرد اجتماعی، هویت مخدوش، دال های نهادینه شده
  • فائزه النحاس*، هوشنگ نایبی، سید حسن حسینی، الهام محمدی صفحات 87-130

    در این مقاله در پی آن هستیم تاثیر هریک از انواع سرمایه اجتماعی (شامل مشارکت اجتماعی، عضویت در شبکه های روابط اجتماعی و اعتماد) و انواع سرمایه فرهنگی (شامل عینیت یافته، تجسم یافته و نهادینه شده) را بر کیفیت زندگی سالمندان آسایشگاه خیریه کهریزک بررسی کنیم . روش انجام پژوهش حاضر پیمایش است، نمونه گیری بصورت خوشه ای یک مرحله ای انتخاب شده، خوشه معادل اتاق در نظر گرفته شده است و به صورت تصادفی، 34 اتاق انتخاب و در نهایت 204 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. داده ها در محیط اس پی اس اس تجزیه و تحلیل شده-اند. یافته های تحقیق نشان می دهند هر سه متغیر اصلی یعنی سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی و کیفیت زندگی وضعیت مطلوبی در میان پاسخگویان ندارند. با این حال ظرفیت سرمایه اجتماعی سالمندان مورد مطالعه (با نمره کل 63.29 از 120 نمره) بسیار بیشتر از نمره سرمایه فرهنگی (11.90 از 81 نمره) آنان است. همچنین نمره کل سالمندان از کیفیت زندگی 64.05 بوده و حداکثر نمره ای که برای این متغیر در نظر گرفته شده ، 105 نمره است، این در حالی است که یافته ها نشان می دهد بین همه ابعاد سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی با کیفیت زندگی ارتباط معنادار وجود دارد، متغیر مشارکت اجتماعی و پس از آن متغیر شبکه روابط اجتماعی به عنوان یکی از ابعاد سرمایه اجتماعی بیشترین اثرگذاری را بر کیفیت زندگی سالمندان دارند. در پایان بر اساس یافته ها و نتایج، پیشنهاداتی برای ارتقای کیفیت زندگی سالمندان پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: سالمندان، آسایشگاه کهریزک، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، کیفیت زندگی
  • سید مهدی سرکشیکیان*، علی شکوری، زهرا راجی صفحات 131-167
    حمایت اجتماعی یکی از متغیر های مورد مطالعه در علوم روانشناسی و اجتماعی است. حمایت اجتماعی با تاثیر گذاری بر عرصه های مختلف فردی و اجتماعی سلامت روانی و بهروری افراد را ارتقا می دهد و فرد را برای مواجه با مشکلات یاری می رساند. این پژوهش در مورد شناسایی مضامین اثر گذار بر حمایت اجتماعی از منظر روان درمانگران بود. پژوهش از منظر هدف کاربردی و از نوع روش جز تحقیقات کیفی محسوب می شود. نمونه پژوهش را 18 نفر از روانشناسان و درمانگران که در سال 1400در استان قم مشغول به فعالیت بودند تشکیل دادند. نمونه گیری به شکل هدفمند صورت گرفت. برای جمع آموری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختاریافته بهره گرفته شده است. جمع آوری اطلاعات تا اشباع نظری و نیافتن یافته جدیدی ادامه داشت. از روش تحلیل تماتیک برا تحلیل مصاحبه ها استفاده شد. نتایج نشان داد عوامل در سطح درمانگر (عناصر مهارتی)، در سطح مدرسه (عناصر آموزشی)، در سطح اجتماع (عناصراجتماعی _ قانونی)، در سطح خانواده (عناصر تعاملاتی) در سطح والدین (عناصر بین فردی _ معیشتی)، در سطح فرد (عناصر شخصیتی) مضامین اثر گذار بر حمایت اجتماعی از منظر روان درمانگران بود. بحث: حمایت اجتماعی از ابعاد و زوایایی مختلف زندگی بشر قابل تحلیل و ارزیابی است و لزوم توجه به این مولفه از نگاه متخصصان و اندیشمندان حوزه های مختلف مرتبط با انسان ضروری است.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، حمایت اجتماعی ادراک شده، حمایت اجتماعی از منظر روان درمانگران، عوامل اثربخش حمایت اجتماعی از منظر روانشناسان
  • محمدحسین جوادی، محمد سبزی خوشنامی، طاهره آذری ارقون*، سارا نوروزی، فرزانه یعقوب، ماهدخت معماریان صفحات 169-199

    یکی از فعالیت های مهم مددکاران اجتماعی حمایت اقتصادی از بیماران نیازمند بر اساس ارزیابی و تشخیص حرفه ای است. این پژوهش کیفی باهدف شناخت عوامل موثر بر حمایت های اقتصادی مددکاران اجتماعی مراکز درمانی از بیماران نیازمند انجام شده است. پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوا قراردادی است. جهت جمع آوری داده ها از روش بحث گروهی متمرکز (FGD) به صورت مبتنی بر هدف، با حضور 18 نفر از مددکاران اجتماعی ستاد، دانشگاه‎های علوم پزشکی و مراکز درمانی در قالب چند سوالی استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش قالب کدها، زیر طبقات و درون مایه/ طبقات تحت عنوان همراهی و همکاری ضعیف درون سازمانی و چالش های غیرمسیولانه برون سازمانی موثر بر موضوع تخفیف طبقه بندی شد. در محور درون سازمانی موضوعاتی چون ضعف سامانه HIS بیمارستانی، مداخله سایرین در ثبت تخفیفات، ضعف دستورالعمل ها، تصدی پست مددکاری اجتماعی توسط سایر رشته ها، ضعف در مستندسازی، کمبود نیرو و امکانات، نامتوازن بودن اختیارات با مسیولیت ها، عدم آشنایی کادر درمانی با ماهیت مددکاری اجتماعی و در حیطه برون سازمانی شامل ضعف عملکرد سایر ارگان های حمایتی، افزایش آسیب های اجتماعی، اتباع غیرقانونی، نقش بیمه، عدم توجه به برخی گروه های آسیب پذیر، هزینه های تحمیلی، افزایش مراجعه به بیمارستان های دولتی و فرهنگ استفاده از منابع دولتی می باشد. طبق نتایج پژوهش عوامل گوناگونی در میزان و چگونگی انجام حمایت‎های اقتصادی مددکاران اجتماعی از بیماران نیازمند تاثیرگذار است که این امر موجب تحمیل بار هزینه ای هنگفت بر سیستم بهداشت و درمان کشور شده است. از سوی دیگر منجر به غیرتخصصی شدن حرفه مددکاری اجتماعی و ایجاد نگرش منفی و سطح پایین در جامعه نسبت به این حرفه می شود.

    کلیدواژگان: حمایت اقتصادی، تخفیف، نیازمندان، مراکز درمانی، مددکاری اجتماعی
  • مرضیه محمدی، حمیده عادلیان*، علیرضا مولا صفحات 201-238

    بررسی بهزیستی روانی-اجتماعی گرچه برای تمامی سنین واجد اهمیت زیاد است ولی کنکاش آن در دوره کودکی به دلیل پی ریزی شخصیت در این سنین، اهمیت دو چندان دارد. گروه مورد نظر در مقاله حاضر کودکان مراکز نگه داری است که چالش های بهزیستی آنها بیشتر و بررسی شان ضروری تر است. در اینجا منبع جمع آوری داده ها و یا به عبارتی جامعه پژوهشی نیز 16 نفر از مربیان مراکز نگهداری کودکان بوده که در بهار 1401 با آنها مصاحبه شده است. روش پژوهش به صورت کیفی با استراتژی استخراج داده ها از طریق تحلیل مضمونی و ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه به شیوه مصاحبه گروهی بوده است. در مطالعه حاضر از 4 مصاحبه گروهی متمرکز نیمه ساخت یافته استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق کدگذاری سه مرحله ای مطابق روش اشتروس و کوربین بوده است. مطابق آموزه های روش کیفی برای اعتبار و صحت کار از معیارهای چهارگانه لینکلن و گوبا مشتمل بر اعتماد پذیری، انتقال پذیری، مقبولیت و تصدیق پذیری استفاده شده است.یافته های به دست آمده در 40 مفهوم دسته بندی و در نهایت به سه مقوله نهایی تبدیل شده اند که مضمون اولیه از آنها انتزاع شد و در نهایت سه مضمون نهایی بن بست های احساسی- روانی، بهزیستی اجتماعی شکننده و غلبه واقعیت منفی بر انتظار مثبت می باشند. برآمده از یافته ها می توان گفت؛ بهزیستی روانی اجتماعی کودکان مراکز شبانه روزی وضعیت مطلوبی ندارد و مراقبت از آنها به نیازهای اولیه تقلیل پیدا کرده است و وضعیت مطلوب اکنون و آینده را در نظر نمی گیرند، لذا ضرورت دارد برنامه هایی به صورت جامع با لحاظ تمامی نیازهای کودکان و توانمندی آنها بازطراحی شوند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانی- اجتماعی، کودکان، مراکز نگهداری، بدسرپرست، بی سرپرست
|
  • Mohamad Tavakol, Ebrahim Ekhlasi *, Seyyed Pouya Rasoulinejad Pages 1-39

    The dispersion of study results reveals the need for research on the consequences of social support to achieve a relatively comprehensive picture of the findings and challenges. The purpose of study is classification of the variables related to the consequences of social support in Iranian society. The method used is systematic review. The statistical population included published scientific articles addressing issue of social support and its consequences. Related articles were searched in Iranian scientific databases. Based on the inclusion criterion, the most relevant articles with the objectives of the study (40 articles) were selected. To access the data of the articles, the data extraction worksheets were designed and adjusted in the form of twelve indicators and were completed based on the coding and annotations of each worksheet. After reviewing and comparing the worksheets for each article, the obtained data were collected and analyzed as well. A systematic review shows that the variable of social support as the variable studied in this study has been studied in relation to 18 variables; The variables identified as social support consequences in the reviewed studies are classified and summarized in four types of physical consequences, psychological consequences, social consequences and cultural-attitudinal consequences. Psychological, social, and cultural-attitudinal variables separately have the highest frequency in 12.5% of cases and physical variables in 2.5% of cases have the least importance among the authors of the researched researches. Mental health and quality of life were the most repeated among the consequences of social support in the reviewed articles.

    Keywords: social support, Health, Mental Health, Social Health, systematic review
  • Marziyeh Shahryari *, Karim Rezadoost Pages 41-86

    The purpose of this research is to identify and analyze the structural relationships of the contexts, consequences and how to face celibacy through the perception and subjective meaning of people who are involved in this process. In this research, some theories consistent with the topic of this research, centered on the theories of Bourdieu, Giddens, Silver and Goffman, who have a constructivist view of identity, have been used. The research method is mixed (exploratory-sequential design type). The statistical population of this research included two qualitative and quantitative parts. In the qualitative part, in-depth and semi-structured interviews were conducted with 21 young single people living in Ahvaz city who were selected by snowball sampling. In the quantitative part, the statistical population of this research was 345 unmarried girls and boys over 30 years old. Data collection was done by questionnaire method and random sampling method. In this study, the most important factors affecting the feeling of rejection and isolation from the perspective of the activists were identified, which are: distorted identity, poor conditions, evasion of responsibility, not knowing the necessity of marriage, objects of humiliation (shame), requirements for camouflage, seeing other people's bitter memories, institutionalized signs, lost fantasy, lack of infrastructure, fluidity of relationships, support of families and irresponsible upbringing, active activism of the subject in rethinking the body and Commodification of marriage. Finally, the results of this research showed that distorted identity is the most important factor in the feeling of social exclusion.

    Keywords: Youth, celibacy, feeling of social exclusion, distorted identity, institutionalized signs
  • Fayezeh Alnahas *, Hooshang Naibi, Seyed Hasan Hosseini, Elham Mohammadi Pages 87-130

    In this article, we are looking for the effect of each type of social capital (including social participation, membership in social relations networks and trust) and types of cultural capital (including objectified, embodied and institutionalized) on the quality of life.The method of conducting the current research was a survey, one-stage cluster sampling was chosen, the cluster was considered to be the equivalent of a room, and 34 rooms were randomly selected, and finally 204 people were selected as the sample size. The data were analyzed in the SPSS environment. The research findings show that all three main variables, i.e. social capital, cultural capital and quality of life, do not have a favorable status among the respondents. However, the social capital capacity of the studied elderly (with a total score of 63.29 out of 120 points) was much higher than their cultural capital score (11.90 out of 81 points). Also, the total score of the elderly for the quality of life was 64.05 and the maximum score considered for this variable was 105, while the findings show that there is a correlation between all dimensions of social capital and cultural capital with quality of life.the variable of social participation and then the variable of the network of social relations as one of the dimensions of social capital had the greatest effect on the quality of life of the elderly. Based on the findings and results, suggestions have been proposed to improve the quality of life of the elderly.

    Keywords: older adults. Kahrizak, Social Capital, cultural capital, Quality of life
  • Seyyed Mehdi Sarkeshikiyan *, Ali Shakoori, Zahra Raji Pages 131-167
    Social support is one of the studied variables in psychological and social sciences. Social support promotes the mental health and well-being of individuals by influencing various individual and social areas and helps the individual to face problems. This study was about identifying the themes affecting social support from the perspective of psychotherapists. This research is considered as a qualitative research in terms of applied purpose and method. The research sample consisted of 18 psychologists and therapists who were working in Qom province in 1400. Sampling was done purposefully. Semi-structured interviews were used to gather information. Data collection continued until theoretical saturation and no new findings were found. Thematic analysis method was used to analyze the interviews. The results showed that the factors at the therapist level (skill elements), at the school level (educational elements), at the community level (social-legal elements), at the family level (interactive elements) at the parents level ( Interpersonal-subsistence elements), at the individual level (personality elements) were the themes affecting social support from the perspective of psychotherapists.
    Discussion
    Social support from different dimensions and angles of human life can be analyzed and evaluated and the need to pay attention to this component from the perspective of experts and thinkers in various fields related to human beings is essential.
    Keywords: social support, Perceived Social Support, Social support from the perspective of psychotherapists, Effective factors of social support from the perspective of psychologists
  • Mohammad Sabzi Khoshnami, Tahereh Azari Arghoun *, Sara Noruzi, Farzaneh Yaghoob, Mahdokht Memarian Pages 169-199

    One of the most important responsibilities of social workers is economic support of the needy patients based on professional evaluation and diagnosis. The present research is a qualitative contractual content analysis. Data was collected from 18 social workers of the headquarters, universities of medical sciences, and medical centers, following focused group discussion (FGD) method with multiple-question design. The findings obtained from analyzing the codes, subcategories, and themes/category were grouped as poor intra-organizational cooperation and collaboration and irresponsible inter-organizational challenges influential on the discount topic. The inter-organizational dimension involved topics such as the weakness of hospital HIS system, interference of others in recording the discounts, poor instructions, occupation of social work posts by graduates of other majors, poor documentation, lack of personnel and facilities, lack balance between the authorities and responsibilities, and the unfamiliarity of health workers with the nature of social work. The inter-organizational dimension included the poor performance of other supporting organizations, growing social paths and undocumented immigrants, insurance role, lack of attention to some of the vulnerable groups, imposed expenses, growing visits to public hospitals, and the culture of using public resources. According to the findings of the study, different factors influence the amount and type of the economic support that the social workers provide for the needy patients and this fact imposes a great expense into the healthcare system of the country. On the other hand, it has deprofessionalized the social work profession and created a negative and low level perception towards it in the society.

    Keywords: Economic Support, Discount, People in Need, Medical Centers, Social Work
  • Marzieh Mohammadi, Hamideh Addelyan Rasi *, Alireza Moula Pages 201-238

    Although examining psychosocial well-being is very important for all ages, exploring it in childhood is doubly important because of the aging of the personality at these ages. The target group in this article is the children of care centers, whose welfare challenges are more and it is necessary to investigate them. Here, the source of data collection, or in other words, the research community, is 16 caregivers of childcare centers who were interviewed in the spring of 1401. The method of qualitative study, thematic analysis, and the tool of data collection was the group interview method. . 4 semi-structured focused group interviews were used in this research. Data analysis was done using three-step coding based on the Strauss and Corbin method. Based on the teachings of the qualitative method, four criteria of Lincoln and Goba, including reliability, transferability, acceptability, and verifiability, have been used for the validity and accuracy of the work. Finally, they have become three final categories, from which the primary content is abstracted, and finally, they form three final themes, which include emotional-psychological impasses, fragile social well-being, and the dominance of negative reality over positive expectation. Based on the findings, it can be said; The psycho-social well-being of children in boarding centers is not favorable and their care has been reduced to basic needs and they do not consider current and future favorable conditions, so there is a need for comprehensive programs that meet all the needs of children and their ability to Consider a redesign.

    Keywords: Psycho-social welfare, children, care centers, abusive, orphans