فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان شمالی - پیاپی 28 (زمستان 1399)

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 28 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حیدرپور*، علیرضا احمدی صفحات 7-46
    با شرایطی که از یک سو، شاهد بسیج نظام سلطه برای ترویج ناامنی هستیم که تمام تلاشش را به کار گرفته و با تمام ابزارهای سیاسی، اقتصادی و نظامی خود به صحنه آمده است. از سوی دیگر جریان فکری برخاسته از باورهای اعتقادی و نقش آفرینی امثال شهید سلیمانی در تقویت این باور که باعث شده تا تمام معادلات دشمن در منطقه به هم بریزد. نتیجه نقش آفرینی و مجاهدت های شهید سلیمانی در وسط این میدان، از وی چهره ای بین المللی ساخته و به نماد مقاومت و الگویی برای مدیران جهادی تبدیل کرده است. تحلیل این الگو، به ویژه در شرایط حساس امروزی که انقلاب وارد چهل ساله دوم شده و به سوی افق های بیانیه گام دوم انقلاب که همان "تمدن جهانی" است در حرکت است، امری ضروری به نظر می رسد. هدف ما در این پژوهش، تحلیل محتوایی الگوی مدیریت جهادی مکتب شهید سلیمانی برای الگوسازی در فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی است که با بررسی کتابخانه ای و استفاده از روش تحلیل محتوا؛ مکتب شهید را در پنج نظام "اعتقادی، مدیریتی، سیاسی، تربیتی، ولایی" دسته بندی، سپس بعد مدیریتی مکتب را به صورت خاص ورود پیدا کرده و به تحلیل محتوایی مدیریت جهادی شامل: "ابعاد، پیش نیازها، ریشه های شکل گیری، شاخص های شخصیتی" پرداخته ایم. در جمع بندی مقاله به موضوعات: " آسیب شناسی، چرخه پنج مرحله ای الگوی مدیریت جهادی، تحلیل رابطه مدیریت جهادی و بیانیه گام دوم، الگوی مدیریت جهادی، ترسیم هفت سین الگوی مدیریت جهادی، طرح چهار مرحله ای عملیاتی سازی الگوی مدیریت جهادی" را به بحث کشیده ایم. در پایان پیشنهادهای کاربردی برای عملیاتی سازی الگوی مدیریت جهادی وی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: الگوی مدیریت جهادی، مکتب شهید سلیمانی، بیانیه گام دوم انقلاب، فرماندهی انتظامی خراسان شمالی
  • علی درمحمدی، حمیدرضا محدث حکاک*، سجاد نامور، زهرا اسمعیل نژاد صفحات 47-78

    کشور ما به لحاظ سوانح ترافیکی بعنوان یکی از کشورهای دارای بیشترین موارد تصادف و مرگ ناشی از آن معرفی شده است. با توجه به بالا بودن حوادث جاده ای در استان خراسان شمالی، این مطالعه با هدف بررسی فراوانی حوادث جاده ای منجر به فوت و عوامل موثر بر آن انجام شد. این مطالعه مقطعی بر مبنای اطلاعات حوادث جاده ای منجر به فوت کل استان از سال 1395 تا 1397 که در شش پاسگاه پلیس راه استان ثبت شده بود، انجام گرفت. نتایج مطالعات نشان داد که حدود 40 درصد (202مورد) حوادث به صورت واژگونی و سقوط رخ داده است که بالاترین مقدار را به خود اختصاص داده بود و سپس برخورد دو وسیله نقلیه با یکدیگر (31 درصد) بیشترین نحوه وقوع حادثه را داشت. بیشترین عامل انسانی در بروز حوادث رخ داده در استان، مربوط به عامل عدم توجه به جلو  با 160 حادثه (6/31 %) می باشد که استفاده از تلفن همراه، بیشترین نقش را دارد. یکی از نتایج مهم تحقیق این بود که بیشتر حوادث در مسیرهای دو طرفه غیر مجزا (7/65 %) اتفاق افتاده است. در حوادث جاده ای استان خراسان شمالی بیشترین نوع خودرو درگیر در حوادث مربوط به پراید با 189 مورد بود و نقش موتورسیکلت و عابرین پیاده به عنوان یک طرف حادثه نیز پر رنگ بوده است. بر اساس نتایج فوق می توان نتیجه گیری کرد که میزان حوادث واژگونی در استان بسیار بالا می باشد و درصد بسیار بالایی از حوادث جاده ای استان بخاطر عامل انسانی رخ داده است.

    کلیدواژگان: ایمنی، تصادفات جاده ای، وسیله نقلیه، مرگ و میر
  • محبوبه سلیمان پور عمران*، مجتبی سیاح، سینا توکلی اردوغان، نجمه شجاعیان صفحات 79-103
    هدف کلی پژوهش حاضر آسیب شناسی آموزش های ضمن خدمت کارکنان در نیروی انتظامی شهر بجنورد مربوط به سال 1399 بوده است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع پژوهش، توصیفی - پیمایشی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و کارکنان نیروی انتظامی در شهر بجنورد بود که مطابق فرمول کوکران تعداد 260 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی ابزار از نوع صوری و محتوایی بود که مورد تایید خبرگان قرار گرفت و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ، 91/0  برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تک نمونه t، و آزمون همبستگی با استفاده از نرم افزار spss نسخه 20  انجام شد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد بر اساس نظر پاسخ دهندگان، میانگین های ساختاری، فرایندی و زمینه ای به ترتیب 20/3، 31/3 و 24/3 بدست آمد که بعد فرایندی دارای بیشترین ضعف و بعد ساختاری دارای کمترین ضعف می باشند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش های ضمن خدمت، کارکنان نیروی انتظامی
  • سید مهدی احمدی بالادهی*، عزت الله بابایی کچبی، ذبیح الله طاهری صفحات 105-124

    نیاز به امنیت یکی از نیازهای اصلی انسان است و از آنجا که سرمایه اجتماعی حاصل اعتماد و پیوندهای اجتماعی و زمینه ساز رفتار هنجارمند است، می تواند نقش تعیین کننده ای در احساس امنیت اجتماعی و بالطبع کاهش آسیب را در پی داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی نقش سرمایه اجتماعی و مولفه های آن بر احساس امنیت اجتماعی زنان به شیوه پیمایشی انجام گرفته است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نوع روش، توصیفی و همبستگی می باشد و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات، میدانی است. جامعه آماری پژوهش، زنان شهر بجنورد بین سنین20 تا40 ساله که 60000 نفر بودند و 381 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شده اند. روایی پرسشنامه مورد تایید خبرگان قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 94/0 و 86/0 به دست آمد. روش آماری تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار  SPSSاز آمار استنباطی شامل(ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و فریدمن) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که سرمایه اجتماعی بر احساس امنیت در بین شهروندان شهر بجنورد رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین فرضیه چهارم بر اساس آزمون فریدمن، بعد شناختی با ضریب 34/2 در اولویت اول قرار دارد، در نتیجه بیش ترین اثر را بر احساس امنیت اجتماعی دارد و در ادامه بعد رابطه ای با ضریب 14/2 و بعد ساختاری با ضریب 52/1 در رتبه سوم و پایانی قرار دارد در نتیجه کم ترین اثر را بر احساس امنیت اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی، بجنورد
  • حسن رودباری آملی*، حمزه گریوانی صفحات 125-150
    کشورهایی که راهبردهای چندوجهی پدافند غیر عامل دردستور کار قرارمی دهند کمتر مورد تهدید قرارمی گیرند.پژوهش حاضرازنوع کاربردی وبه روش توصیفی تحلیلی -پیمایشی صورت گرفته است این روش تحقیق برای توصیف عینی وکیفی محتوای مفاهیم مبتنی بر یک روش نظام مند می باشددر طول تاریخ به دلیل وجود ویزگی های خاص هر کشور در معرض بحران هاوتهدید ات  مختلف قرار می گیرد.. جهت حفظ سرمایه ملی و منابع حیاتی خود توجه خاص و ویژه ای به دفاع غیر عامل نموده و در راهبرد دفاع خود جایگاه والایی برای آن قایل شده اند. تجارب و شواهد ثبت شده از جنگ های گذشته تاریخ بشری و قرن حاضر نمونه های مستدل و انکار ناپذیری است که اهمیت حیاتی پدیده دفاع غیر عامل را آشکارا ثابت می کند. پیشرفت سریع علوم و فناوری نظامی در زمینه تولید انواع سلاح های آفندی توسط کشورهای پیشرفته و توان همپایی سایر کشورها موجب گردیده است تا بحث پدافند به ویژه دفاع غیر عامل توسط کشورها مورد توجه جدی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پدافند، غیرعامل، جنگ، تهدیدات، فناوری
  • علیرضا سجادی جاجرم*، مجتبی سجادی جاجرم صفحات 151-187
    مقاله حاضر یک مقاله پژوهشی در مورد بررسی علل و عوامل نقاط حادثه خیز جاده ای و همچنین عوامل تاثیرگذار در کاهش تصادفات جاده ای، می باشد. هدف از این پژوهش بررسی نقاط حادثه خیز در بروز تصادفات جاده ای، کاهش میزان تصادفات با توجه به رفع نقاط حادثه خیز، ایجاد ایمنی و امنیت تردد جاده ای، کاهش هزینه های ناشی از تصادفات بر اقتصاد کشور، کاهش ترافیک جاده ای، بررسی علل وقوع حوادث و سوانح جاده ای و تاثیر آن در حمل و نقل برون شهری می باشد. از دیدگاه برنامه ریزی حمل و نقل جاده ای و منطقه ای در این مقاله، از شیوه توصیفی- تحلیلی کاربردی استفاده شده است. با توجه به آمارهای بدست آمده و تجزیه و تحلیل های استنتاج شده، می توان گفت: "عامل انسانی از مهمترین عوامل بروز تصادفات و سوانح برون شهری بوده که خستگی و خواب آلودگی از مهمترین موارد آن محسوب می گردد". در جامعه امروزی یکی از اجزاء مهم اقتصاد ملی برای هر کشور، مسیله "حمل و نقل" می باشد که تاثیر فراوانی بر فرآیند رشد اقتصادی کشور خواهد داشت. باید اذعان نمود که "بدون وجود شبکه حمل و نقل، تاسیسات و تجهیزات جانبی و ناوگان مطلوب، تصور رشد و توسعه عمومی کشور غیرممکن به نظر می رسد". علیرغم گسترش سیستم های ناوگان حمل ونقل برون شهری در کشورهای در حال توسعه، امروزه شاهد اقدامات اندکی در خصوص پیشگیری از تصادفات و سوانح جاده ای می باشیم. با توجه به اینکه در این کشورها رشد تصادفات جاده ای بالا بوده، ولی منابع کافی برای حفظ جان مصدومین و کمک به افرادی که دچار معلولیت های دایمی ناشی از سوانح رانندگی شده اند، وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، نقاط حادثه خیز، اقتصاد کشور، ترافیک، ایمنی، حمل و نقل
|
  • Hosein Heidarpoor *, Alireza Ahmadi Pages 7-46
    With the conditions that, we are witnessing the mobilizationof the domination system to promote insecurity, which has made every effort and it has come to the fore with all its political, economic and military means tools. On the other hand, the current of thought arising from the beliefs and the role of the likes of Martyr Soleimani in strengthening the belief that has caused all the equations of the enemy in the region to collapse. The result of Martyr Soleimani's role-playing and struggles in the middle of this square has made him an international figure and a symbol of resistance and a model for jihadi leaders. It seems necessary to analyze this model, especially in today's sensitive situation when the revolution has entered the second forty years and is moving towards the horizons of the declaration of the second step of  the revolution, which is "world civilization". Our aim in this study is to analyze the content of the jihadi management model of Shahid Soleimani school for modeling in the disciplinary command of North Khorasan province. By examining a library and Using the Content Analysis
    Method
    The Martyr School in Five Systems" Doctrinal, managerial,Political,educational and provincial "categorization, then enter the management dimension of the school in a special way and analyze the content of jihadi management including:" dimensions, prerequisites, roots of formation, personality traits ". We have discussed the five stages of jihadi management model, analysis of the relationship between jihadi management  and statement of the second step, jihadi management model, drawing  seven(S) of jihadi management model, and four-step plan for operationalizing jihadi management model. Hints and practical suggestions for the implementation of the model of Shahid Soleimani jihadi management have been presented. Finally, practical suggestions for the implemention of his jihadi management model are presented.
    Keywords: Jihadi Management Model, Shahid Soleimani School, Second Step Statement of the Revolution, North Khorasan Disciplinary Command
  • Ali Dormohammadi, Hamid Reza Mohaddes Hakak *, Sajjad Namvar, Zahra Ismailnejad Pages 47-78

    Our country is introduced as one of the countries with the highest number of accidents and deaths due to traffic accidents. Due to the high number of road accidents in North Khorasan province, this study was conducted to investigate the frequency of  road accidents leading to death and the factors affecting it. This cross-sectional study was conducted based on the information of road accidents that resulted in the death of the entire province from 2016 to 2018, which was registered in six  traffic police stations in the province. The results of the studies showed that about 40% (202 cases) of accidents occurred in the form of overturning and falls, which had the highest value, and then the collision of two vehicles with each other (31%) had the highest number of accidents. The most human factor in the occurrence of accidentsin the province is related to the factor of not paying attention to the front with 160 accidents (31.6%) in which the use of mobile phones has  the most  role. One of the important results of the research was that most of the accidents occurred on non-separate two-way routes (65.7%). In road accidents in North Khorasan province, the most type of vehicle involved in accidents was related to Pride with 189 cases, and the role of motorcycles and pedestrians as a party to the accident was also colorful. Based on the above results, it can be concluded that the rate of overturning accidents in the province is very high and a very high percentage of road accidents in the province have occurred due to human factors.

    Keywords: Safety, road accidents, vehicle, mortality
  • Mahboubeh Soleimanpouromran *, MOJTABA SAYAH, Sina Tavakoli, Najme Shojaeean Pages 79-103
    The overall purpose of the present study was the pathology of in-service training of personnel in the Bojnourd police related to the year 1399. The research is applied in terms of purpose and correlational in terms of the type of descriptive-survey research. The statistical population of the study included all managers and police officers in Bojnourd who were selected as a sample according to Cochran's formula of 260 peoples. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the tool was formal and content that was approved by experts and its reliability was estimated by Cronbach's alpha 0.91. Data were analyzed using a single t-sample, and correlation test was performed using SPSS software version 20. The findings of the present study showed that based on the respondents' opinions, the structural, process and contextual averages were obtained 3.20, 3.31 and 3.24, respectively, with the process dimension has the most weakness and the structural dimension has the least weakness.
    Keywords: Pathology, in-service training, police personnel
  • Seyed Mehdi Ahmadi Baladehi *, Ezzat A ... Babaei Kachbi, Zabihullah Taheri Pages 105-124

    The need for security is one of the main needs of human beings and since social capital is the result of trust and social ties and the basis of normal behavior can play a decisive role in the feeling of social security and of course reduce harm. The purpose of this study was to investigate the role of social capital and its components on women's sense of social security in a survey method. This research is applied in terms of purpose  and descriptive and correlational in terms of type of method, and field in terms of data collection method. The statistical population of the study was the women of Bojnourd between the ages of 20 and 40years old who were 60,000 and 381 of them were selected using Cochran's formula and simple random sampling. The validity of the questionnaires was confirmed by experts and its reliability was obtained using Cronbach's alpha formula of 0.94 and 0.86, respectively. The Statistical method of experimentation and data analysis whit SPSS software is inferential statistics including (Pearson correlation coefficient, regression and Friedman). Research Findings show that social capital has a positive and significant relationship between citizens of Bojnourd city on sense of security. Also, the fourth hypothesis based on friedman test, cognitive dimension coefficient of 2.34 in the first priority and thus has the most effect on the feeling of social security and then the relational dimension with coefficient 2.14 and structural dimension with coefficient 1.52 is in the third and final rank and thus has the least effect on the feeling of social security.

    Keywords: social capital, Sense of Social Security, Bojnourd
  • Hasan Rodbari *, Hamzeh Grivani Pages 125-150
    The Necessity of Passive Defense The abstract of the present study is entitled Passive Defense. Because throughout history, due to the special characteristics of each country, it is exposed to various crises. In order to preserve its national capital and vital resources, it pays special attention to passive defense and has a high position for it in its defense strategy. They believe. The recorded experiences and evidences of the past wars of human history and the present century are well-argued and undeniable examples that clearly prove the vital importance of the phenomenon of passive defense. The rapid progress of military science and technology in the field of production of offensive weapons by developed countries and the ability to keep pace with other countries has led to the issue of defense, especially passive defense, by the recent countries to pay serious attention.Keywords: Defense, Passive, Weapons, War Challenges, Threats, Protection, Technology
    Keywords: Defense, passive, Weapons, War Challenges, Technology
  • Alireza Sajade *, Mojtaba Sajade Pages 151-187
    The present article is a research article on the causes and factors of road accident hotspots as well as the factors affecting the reduction of road accidents. The purpose of this study is to investigate accident hotspots in road accidents, reduce the number of accidents due to accident hotspots, create safety and security of road traffic, reduce the costs of accidents on the country's economy, reduce road traffic, investigate the causes of accidents and road accidents and Its effect is on suburban transportation. From the point of view of  road and regional transportation planning, in this article, a descriptive- applied analytical method is used. According to the obtained statistics and inferred analyzes, it can be said: "The human factor is one of the most important factors in the occurrence of accidents and suburban accidents, which fatigue and drowsiness are the most important cases." In today's society, one of the important components of the national economy for any country is the issue of "transportation", which will have a great impact on the process of economic growth. It must be acknowledged that "without the transport network, facilities and ancillary equipment and the desired fleet,  the idea of general growth and development of the country seems impossible." Despite the expansion of suburban fleet systems in developing countries, today we see little action to prevent road accidents. Due to the high rate of road accidents in these countries, there are not enough resources to save the lives of the injured and help people with permanent disabilities caused by traffic accidents.
    Keywords: road accidents, accident hotspots, country economy, traffic, Safety, Transportation