فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان شمالی - پیاپی 37 (بهار 1402)

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 37 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید سپاسی*، علی اصغر پیله ور صفحات 1-20
    امنیت محلات حاشیه نشین شهرها ،یکی از مسایل مهم در شهرهای امروزی است که همواره مورد توجه برنامه ریزان شهری قرار گرفته است. این مقاله با هدف بررسی سنجش امنیت در محلات حاشیه نشین بجنورد انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش کار، توصیفی- تحلیلی است. داده ها به روش پیمایشی تهیه و مورد سنجش قرار گرفته اند. نمونه آماری پژوهش شامل 384 نفر از ساکنین 25 محله حاشیه نشین بجنورد هستند. یافته ها و نتایج تحقیق نشان داد ضریب نهایی قوت ها 10/3، ضعف ها 15/3، ضریب نهایی فرصت ها 00/3 و تهدیدها 20/3 می باشد. بنابراین ضریب نهایی تهدیدها دارای بیشترین ضریب و در نتیجه بیشترین اهمیت در بین سایر عوامل دارد و وفرصت ها با کمترین ضریب نهایی و در نتیجه کمترین اثر بخشی کمترین اهمیت را در بین سایر عوامل به خود اختصاص داده است. مجموع امتیاز وزن نهایی عوامل داخلی برابر 25/6 و مجموع امتیاز وزن نهایی عوامل خارجی برابر 20/6 در ماتریس ارزیابی می باشد نتایج حاکی ازکشیدکی نمودار به سمت نقاط ضعف ها و تهدیدها میل دارد و نشان دهنده این است که توسعه مناطق حاشیه-نشین و تاثیر آن بر امنیت شهر بجنورد باید در اولویت قرار بگیرد و اقداماتی صورت گیرد که نقاط ضعف و تهدید محلات کاهش یابد و به قوت و فرصت تبدیل گردد .
    کلیدواژگان: امنیت، محلات حاشیه نشین، شهر بجنورد، SWOT
  • حامد عابدی فیروزجائی*، علی اکبر اسمعیلی، علیرضا مزیدی، هادی عزیززاده صفحات 21-34
    صلاحیت سرزمینی عبارت است از صلاحیت کیفری دولت نسبت به جرایم ارتکاب یافته در قلمرو آن به عبارت دیگر یعنی اینکه جرم واقع شده در قلمرو حاکمیت یک کشور تابع قوانین آن کشور است. اصل صلاحیت سرزمینی دارای دو جنبه می باشد یک جنبه مثبت و یک جنبه منفی، جنبه مثبت آن این است که اصولا کلیه اشخاصی که در داخل قلمرو حاکمیت ایران مرتکب جرم شوند طبق قوانین ایران قابل محاکمه هستند مگر در موارد استثناء و جنبه منفی آن این که اصولا افرادی که خارج از قلمرو حاکمیت ایران مرتکب جرم شوند در ایران قابل محاکمه نیستند مگر در موارد استثناء. با توجه به ماهیت موضوع، پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات بدست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. باید خاطرنشان کرد که به استثنایات اصل صلاحیت سرزمینی از جمله مصونیت سیاسی و پارلمانی که در کشور ما محدود شده به ایفای وظایف نمایندگی، نیز پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: صلاحیت سرزمینی، حقوق کیفری، قلمرو حاکمیت
  • حسن رمضان پور*، مریم محمدزاده صفحات 35-48
    در سال های اخیر استفاده از اینترنت به طرز چشمگیری افزایش یافته و بخش قابل توجهی از زندگی افراد به خصوص نوجوانان را در برگرفته است و همچنین مادر عصری زندگی می کنیم که شاهد استفاده روزافزون اعضای خانواده از شبکه های اجتماعی به خصوص نوجوانان هستیم. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین انسجام و انعطاف پذیری خانواده با اعتیاد به اینترنت نوجوانان: نقش میانجی گرایانه تمایزیافتگی خود وچشم انداز زمانی انجام شده است.روش تحقیق توصیفی - زمینه یابی بوده و از آن جهت که به بررسی رابطه بین متغیرها می پردازد از نوع پژوهش های همبستگی است. جامعه آماری تحقیق میدانی کلیه دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر بجنورد به تعداد20100نفربودند که براساس جدول کرجس و مورگان تعداد 320 نفر انتخاب و پرسشنامه های استاندارد در بین آنها توزیع شد. جهت تجزیه و تحلیل، آزمون فرضیات تحقیق از روش همبستگی بانرم افزار SPSS نسخه 20 و روش مدل ساختاری با نرم افزارPSL نسخه 3 استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیات پژوهش نشان داد بین انسجام و انعطاف پذیری خانواده با اعتیاد به اینترنت نوجوانان: نقش میانجی گرایانه تمایزیافتگی خود وچشم انداز زمانی رابطه معناداری وجود دارد(تاییدفرضیه اصلی).
    کلیدواژگان: انسجام و انعطاف پذیری خانواده، اعتیاد به اینترنت نوجوانان، تمایزیافتگی خود، چشم انداز زمانی
  • وحید میرزایی*، مهدی یزدانی زیارت صفحات 49-68

    بیگانگی کاری که نوعی بی تعهدی نسبت به شغل و سازمان محسوب می شود، تاثیرات مخربی بر عملکرد سازمانها دارد، از این رو در تحقیقات مختلف به عواملی مانند ادراک از بی عدالتی سازمانی و بدبینی کارکنان که بر این متغیر اثرگذار هستند، پرداخته می شود. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ادراک از بی عدالتی بر بیگانگی کاری با نقش میانجی بدبینی کارکنان در دانشگاه بجنورد انجام شده است، این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان دانشگاه بجنورد تشکیل دادند و با استفاده از فرمول کوکران 180 نفر از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ادراک از بی عدالتی دجانی و محمد (2017) و بیگانگی کاری پونیا و بروال (2017) و بدبینی کارکنان چوداری و غریب (2019) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با روش روایی صوری و پایایی آنها با ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. برای آزمودن مدل تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار ایموس24 استفاده و به روش معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین ادراک از بی عدالتی سازمانی با بدبینی کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین ادراک از بی عدالتی سازمانی با بیگانگی کاری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین بدبینی کارکنان با بیگانگی کاری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. و بدبینی کارکنان رابطه بین ادراک از بی عدالتی سازمانی و بیگانگی کاری را میانجی گری می کند.

    کلیدواژگان: ادراک از بی عدالتی سازمان، بیگانگی کاری، بدبینی کارکنان
  • سید حسین علوی*، مهدی قاسمی مطلق صفحات 69-99
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل بروز اختلافات خانوادگی و واکاوی دلایل افزایش طلاق انجام شد. با توجه به اینکه هدف اصلی تحقیق توسعه نظریه ای در باب پدیده طلاق بر پایه داده های کیفی است، از روش کیفی نظریه زمینه ای برای تحلیل داده ها و تکنیک مصاحبه به منظور گردآوری اطلاعات استفاده گردیده و با استخراج مستقیم داده ها بدون هیچ پیش فرضی به پرسش های تحقیق پاسخ داده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین متقاضی طلاق در شهرستان بجنورد در سال 1401 بود که حکم طلاق آنها صادر شده بود. سپس از میان جامعه آماری این پژوهش، تعداد 30 زن و مرد به روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند و مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. برای تحلیل داده های گردآوری شده حاصل از مصاحبه از سه نوع کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. بروز اختلافات خانوادگی به عنوان هسته مدل پارادایمی بر پنج مقوله اصلی به عنوان شرایط علی که حاکی از عوامل بروز اختلافات خانوادگی است، دلالت دارد که این پنج مقوله عبارت است از: خصوصیات قومیتی متفاوت، عدم تناسب فرهنگی زوجین، دخالت اطرافیان، انسجام نامتوازن و تفاوت تحصیلی که اکثریت پاسخگویان در راستای بروز اختلافات خانوادگی بر این پنج اصل اتفاق نظر داشتند. از دیگر مولفه های مدل شرایط زمینه ای تاثیرگذار هستند که بسترهای موجود در مدل شامل عوامل اقتصادی و عوامل روانی-اجتماعی بودند. علاوه بر این شرایط مداخله گر شامل عوامل مذهبی به دست آمده از خرده مقولات بود که همانند بسترها بر کنش هایی که منجر به وقوع پیامد یعنی طلاق می گردد تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: اختلافات خانوادگی، خانواده، طلاق، کیفی، نظریه ی زمینه ای
  • ابراهیم ابراهیمی ثانی، مهدی قاسمی مطلق* صفحات 100-113

    وابستگی به مواد مخدر یا اعتیاد یک اختلال روانی است و میزان بالای همبودی این پدیده با برخی صفات شخصیتی در سبب شناسی آن مورد تاکید است. پژوهش حاضر با هدف، بررسی مقایسه ی تشخصیی بالینی بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون و افراد وابسته به سایر مواد مخدر شهر بجنورد در سال 1401 انجام شد. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 142 نفر مرد وابسته به مواد مخدر و 146 نفر مرد تحت درمان نگهدارنده متادون مراجعه کننده به مراکز درمان با متادون شهر بجنورد مورد مقایسه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه 71-MMPI بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، تی مستقل و با نرم افزار 16 SPSS تحلیل شدند. متغیرهای تاثیر گذار در دو گروه (سن، تحصیلات، وضعیت تاهل، مدت و نوع مصرف مواد مخدر) همسان بودند. میانگین کلی نیمرخ روانی گروه وابسته به مواد مخدر (6/03±11/56) و گروه وابسته به متادون (82/16±10/42) اختلاف معنی داری مشاهده گردید (0001/0 P<). در کلیه مقیاس ها گروه وابسته به سایر مواد مخدر در وضعیت بیمار یا مرزی ارزیابی گردیدند. نتایج حاصل از پرسشنامه استاندارد MMPI نشان داد بر این اساس، در بین افراد وابسته به مواد مخدر میزان برافراشتگی در کلیه مقیاس های بالینی بالاتر از بیماران گروه تحت درمان نگهدارنده با متادون بود.

    کلیدواژگان: تشخیص بالینی، وابستگی به مواد مخدر، بیماران تحت درمان با متادون
|
  • Hamid Sepasi *, Aliasghar Pilevar Pages 1-20
    The security of the suburbs of cities is one of the most important issues in today's cities, which has always been the focus of urban planners. This article is done with the aim of assessing the security in the suburbs of Bojnord. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of its nature and working method. The data have been prepared and measured by survey method. The statistical sample of the research includes 384 residents of 25 marginal neighborhoods of Bojnoord. The findings and results of the research showed that the final coefficient of strengths is 3.10, weaknesses is 3.15, the final coefficient of opportunities is 3.00 and threats is 3.20. Therefore, the final coefficient of threats has the highest coefficient and therefore the most importance among other factors, and the opportunities with the lowest final coefficient and as a result the least effective have the least importance among other factors.The total score of the final weight of internal factors is equal to 6.25 and the total score of the final weight of external factors is equal to 6.20 in the evaluation matrix. The results indicate that the graph tends towards weaknesses and threats and indicates that the development of marginal areas The settlement and its effect on the security of Bojnord city should be prioritized and measures should be taken to reduce the weaknesses and threats of the neighborhoods and turn them into strengths and opportunities.
    Keywords: Security, Slums, Bojnord city, SWOT
  • Hamed Abedifiroozjaee *, Aliakbar Esmaeile, Alireza Mazidi, Hadi Azizzadeh Pages 21-34
    Territorial jurisdiction is the state's criminal jurisdiction over crimes committed in its territory, in other words, it means that the crime committed in the territory of a country is subject to the laws of that country. The principle of territorial jurisdiction has two aspects, a positive aspect and a negative aspect, the positive aspect is that basically all persons who commit crimes within the territory of Iran's sovereignty can be tried according to the laws of Iran except in exceptional cases and the negative aspect is that basically People who commit crimes outside the jurisdiction of Iran cannot be tried in Iran except in exceptional cases. According to the nature of the subject, the present research has been conducted in terms of practical purpose and in terms of gathering information by documentary method and through the study of valid laws and sources, and the obtained information has been analyzed in a descriptive-analytical manner. It should be noted that exceptions to the principle of territorial competence, including political and parliamentary immunity, which in our country are limited to the performance of representative duties, have also been discussed.
    Keywords: Territorial jurisdiction, Criminal law, sovereign territory
  • Hassan Ramazanpour *, Maryam Mohammadzadeh Pages 35-48
    In recent years, the use of the Internet has increased dramatically and has taken a significant part of people's lives, especially teenagers, and we live in an era where we see the increasing use of social networks by family members, especially teenagers. The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between family cohesion and flexibility and adolescent Internet addiction: the mediating role of self-differentiation and time perspective. The type of research is correlation. The statistical population of the field research was 20,100 high school students of Bojnord city, 320 people were selected based on the table of Karjes and Morgan and standard questionnaires were distributed among them. In order to analyze and test research hypotheses, correlation method with SPSS software version 20 and structural model method with PSL software version 3 have been used. The results of the research hypothesis test showed that there is a significant relationship between family cohesion and flexibility with adolescent Internet addiction: the mediating role of self-differentiation and time perspective (confirmation of the main hypothesis).
    Keywords: Coherence, flexibility of the family, Internet addiction of teenagers, Self-Differentiation, Time Perspective
  • Vahid Mirzaei *, Mahdi Yazdani Ziarat Pages 49-68

    Work alienation, which is a form of non-commitment to the job and the organization, has destructive effects on the performance of organizations, therefore, in various researches, factors such as the perception of organizational injustice and employee’s cynicism that affect this variable are addressed.The research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of type of research and implementation method .The statistical population of the research was formed by all the employees of Bojnord University and using Cochran's formula, 180 people were selected as a sample through simple random sampling. In order to collect data, a questionnaire was used on perception of organizational injustice by Dejani and Mohammad (2017), work alienation by Punia and Barwal (2017), and employee’s Cynicism by Chaudari and Gharib (2019). The validity method and their reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. In order to test the research model and analyze the data, Imus72 software was used and it was done by structural equation method. The results of the research indicate that there is a positive and significant relationship between the perception of organizational injustice and employee’s Cynicism. There is a positive and significant relationship between the perception of organizational injustice and work alienation. There is a positive and significant relationship between employee’s Cynicism and work alienation. And employee’s cynicism mediates the relationship between perceptions of organizational injustice and work alienation.

    Keywords: Injustice Perception, Employee&rsquo, s Cynicism, work alienation
  • Seyed Hossein Alavi *, Mehdi Ghasemi Motlagh Pages 69-99
    The present study was conducted with the aim of investigating the causes and factors of family disputes and analyzing the reasons for the increase in divorce. Considering that the main goal of the research is to develop a theory about the phenomenon of divorce based on qualitative data obtained from social actors, the qualitative method of grounded theory was used to analyze the data and interview techniques were used to collect information, and the research questions were answered by direct data extraction without any presuppositions. The statistical population of this research will include all the couples who applied for divorce in Bojnord city in 2022, after reviewing their cases in the Family Dispute Resolution Council and referring them to the family court, their divorce decree was issued. Then, from among the statistical population of this research, 30 men and women were selected from the statistical population by theorecticl sampling and were subjected to semi-structured interviews. Three types of open coding, central coding and selective coding were used to analyze the data collected from the interview. The occurrence of family disputes as the core of the paradigm model refers to five main categories as the causal conditions that indicate the causes and factors of the occurrence of family disputes. It means that these five categories are: different cultural characteristics, cultural incompatibility of couples, involvement of those around them, unbalanced cohesion and educational difference, which the vast majority of respondents agreed on these five principles for the occurrence of family disputes.
    Keywords: family disputes, divorce, Grounded Theory
  • Ebrahimi Saani, Mahdi Ghasemi Mutlaq * Pages 100-113

    AbstractDependence on drugs or addiction is a mental disorder and the high degree of coexistence of this phenomenon with some personality traits is emphasized in its etiology. The purpose of this study was to compare the clinical characteristics of patients undergoing maintenance treatment with methadone and people dependent on other drugs in Bojnord city in 1401. In this descriptive-analytical study, 142 drug-dependent men and 146 men undergoing methadone maintenance treatment referred to methadone treatment centers in Bojnord city were compared. The research tool was the 71-MMPI questionnaire. The data were analyzed using chi-square, independent t and SPSS 16 software. The influencing variables were the same in the two groups (age, education, marital status, duration and type of drug use). A significant difference was observed in the overall average of the psychological profile of the drug-dependent group (56.11±03.6) and the methadone-dependent group (42.16±16.82) (P<0.0001). In all the scales, the group dependent on other drugs was evaluated in a sick or borderline condition. The results of the standard MMPI questionnaire showed that among drug addicts, the level of agitation in all clinical scales was higher than the patients in the methadone maintenance group. According to the findings of the research, if the scores obtained from MMPI in people referring to medical centers are high in D (depression scale),

    Keywords: clinical diagnosis, drug addiction, methadone treated patients