فهرست مطالب

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و چهارم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سلمان شریفی، مختار حیدری*، مصطفی رحمتی جنیدآباد صفحات 353-367
    تنوع ژنتیکی و استفاده از ارقام و ژنوتیپ های مختلف یکی از موارد مهم در اصلاح و کشت و پرورش انار است. خصوصیات کمی و کیفی میوه ژنوتیپ های انار در بسیاری از مناطق ایران مورد بررسی قرارگرفته است، اما از ارقام یا ژنوتیپ های انار کشت شده در نقاط مختلف استان کردستان در غرب ایران گزارشی وجود ندارد. در آزمایش حاضر، خصوصیات کمی و کیفی میوه چهارده ژنوتیپ انار جمع آوری شده از چهار منطقه در اورامان کردستان بررسی شد. بررسی خصوصیات بیوشیمیایی آب میوه نشان داد که ژنوتیپ های انار کردستان در میزان اسیدیته کل و اسید آسکوربیک، فنول کل و فلاونویید کل تفاوت معنی داری داشتند درحالیکه، در مواد جامد محلول کل، شاخص طعم (مواد جامد محلول/ اسیدیته) و شاخص بریما (Brima-A) تفاوت معنی داری نشان ندادند. هم چنین بررسی شاخص های رنگ میوه نشان دهنده وجود تفاوت معنی دار در آنتوسیانین کل، شدت رنگ، شدت رنگ قرمز خالص و نسبت فنول کل به آنتوسیانین ژنوتیپ ها بود. نتایج آزمایش نشان داد شناسایی و جمع آوری ژنوتیپ های انار مناطق دیگر استان کردستان، می تواند اطلاعات مربوط به تنوع ژنتیکی انار را افزایش دهد. هم چنین، انجام این مطالعات می تواند برای معرفی ژنوتیپ های مناسب کشت در استان کردستان و یا انجام برنامه های به نژادی به منظور معرفی ارقام جدید انار سازگار با شرایط آب و هوایی کردستان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انار، تنوع ژنتیکی، آنتوسیانین، ترکیبات آنتی اکسیدانتی، فنول، فلاونوئید
  • صاحب سودائی مشائی*، گل نوش بنی طالبی صفحات 369-382

    کشت و پرورش قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus)  وابستگی شدیدی به افزودن مکمل های زیستی (نوع و فعالیت ریزجانداران موجود در بستر) و غیرزیستی به بستر کشت دارد. در این مطالعه اثرات منگنز و آهن به عنوان مکمل شیمیایی و باکتری های ازتوباکتر کروکوکوم، سودوموناس پوتیدا، آزوسپیریلوم لیپوفروم، باسیلوس سابتیلیس، انتروباکتر کلوآسه، مخلوط سیانوباکترها به عنوان مکمل های زیستی بر رشد و عملکرد قارچ خوراکی در دو آزمایش جداگانه و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج، اثر مثبت افزودن مکمل زیستی ازتوباکتر کروکوکوم (9/18 درصد) و سودوموناس پوتیدا (2/8 درصد) را بر عملکرد قارچ نسبت به شاهد (p≤0.05)  نشان داد. در بین باکتری های استفاده شده در تیمار زیستی، باکتری های ازتوباکتر کروکوکوم و سودوموناس پوتیدا تاثیر بیشتری نسبت به بقیه باکتری ها داشتند. اگرچه کاربرد تیمار شیمیایی (Mn +Fe)  در زمان آغاز برداشت و وزن قارچ برداشت شده در فلش اول تاثیر گذاشت، اما وزن کل قارچ تولید شده و عملکرد اختلاف معنی داری با شاهد نداشت. با این حال، میزان عملکرد قارچ خوراکی نسبت به شاهد، 2/11 درصد افزایش یافت. میزان تنفس میکروبی پایه در کمپوست مرحله خاکدهی و پس از آن در پسماند کمپوست قارچ (SMC)  در تیمار زیستی بیشتر از تیمار شاهد آن بود که نشان دهنده فعالیت میکروبی و تجزیه ترکیبات آلی کربنی بیشتر در طول دوره رشد قارچ خوراکی بود.

    کلیدواژگان: اسپانزنی، سودوموناس پوتیدا، عملکرد، قارچ خوراکی، محرک رشد گیاه
  • عارف خوش رفتار، جلال خورشیدی*، احمد آقایی صفحات 383-401

    ارزیابی تنوع فیتوشیمیایی جمعیت های وحشی یک گونه، از گام های اساسی در راستای حفاظت و اهلی سازی آن می باشد. سماق (Rhus coriaria L.)  درختچه ای است که میوه آن بواسطه داشتن اسانس، روغن ثابت (غیر فرار)، ترکیبات فنولی، ویتامین ها، پروتیین و کربوهیدرات، دارای خواص درمانی متعددی می باشد. در پژوهش حاضر، اسانس میوه هشت جمعیت سماق از استان های کردستان و کرمانشاه (پاوه، که س نه زان، سماقلو، کانی گویز، کماله، دگاگا، باخان و زیویه)، توسط کلونجر به روش تقطیر با آب استخراج و با استفاده از دستگاه های کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی آنالیز شد و سپس ارتباط آن با فاکتورهای محیطی بررسی گردید. تنوع قابل توجهی بین جمعیت ها به لحاظ تعداد، نوع و میزان ترکیبات اسانس، مشاهده گردید. ترکیبات غالب اسانس در جمعیت های مختلف، تفاوت معنی داری با هم داشتند. Cembrene A به عنوان یکی از ترکیبات مهم اسانس سماق، در همه جمعیت ها وجود داشت و بیش ترین (2/41 درصد) و کم ترین (4/13 درصد) مقدار آن به ترتیب در جمعیت های پاوه و دگاگا مشاهده گردید. تجزیه به مولفه های اصلی، ترکیبات اسانس را در هفت مولفه گروه بندی نمود که 100 درصد واریانس بین جمعیت ها را تبیین می کردند. دو مولفه اول در مجموع 14/52 درصد کل واریانس بین جمعیت ها را تبیین می کردند و (E,E) -2,4-Decadienal ، β-Pinene، (2,E)-Undecanal، Camphene و  cis-Ocimene (به ترتیب با ضرایب عاملی 926/0، 879/0، 85/0، 834/0 و 875/0- در مولفه اول) موثرترین ترکیبات در تفکیک جمعیت ها بودند. تجزیه خوشه ای، جمعیت ها را در پنج گروه مختلف طبقه بندی نمود. همبستگی های قابل توجهی بین ترکیبات اسانس با فاکتورهای محیطی به دست آمد که می توان از این نتایج در فرایند اهلی سازی سماق، بهره گرفت.

    کلیدواژگان: اهلی سازی، فیتوشیمیایی، سمبرن آ، تجزیه خوشه ای
  • مژده اسدی، محمود قاسم نژاد*، جمالعلی الفتی، عادل بخشی پور صفحات 403-422
    برداشت میوه در زمان نامناسب مهمترین عامل کاهش کیفیت، بازارپسندی و عمر پس از برداشت میوه کیوی است. در این پژوهش، تاثیر زمان های مختلف برداشت بر ویژگی های کیفی، ارزش غذایی و خواص ارگانولپتیک میوه دو ژنوتیپ جدید کیوی فروت با گوشت قرمز و زرد بررسی شد. میوه های هر دو ژنوتیپ در شش زمان مختلف 130، 140، 150، 160، 170 و 180 روز پس از مرحله تمام گل برداشت شدند. نتایج نشان داد میوه هایی که 180 روز پس از تمام گل برداشت شدند، میانگین وزن، طول، قطر میوه، درصد ماده خشک، محتوای مواد جامد محلول و قند محلول کل بالاتری داشتند. این در حالی است که اسید قابل عیارسنجی آن ها نسبت به میوه هایی که زودتر برداشت شده بودند، کمتر بود. دامنه میزان مواد جامد محلول در ژنوتیپ گوشت زرد بین 80/6 و 66/11 و در ژنوتیپ گوشت قرمز بین90/6 و 70/13 درجه بریکس متغیر بود. با تاخیر در زمان برداشت میزان فنول کل، آسکوربیک اسید، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل با دو روش DPPH و FRAP، و زاویه هیوی پریکارپ بیرونی و درونی میوه ها در هر دو ژنوتیپ کاهش پیدا کرد. محتوای آسکوربیک اسید در ژنوتیپ گوشت قرمز از 34/90 به 57/75 میلی گرم در 100 گرم و در ژنوتیپ گوشت زرد از 83/74 به 62/50 میلی گرم در 100 گرم کاهش یافت. میوه کیوی گوشت قرمز در مقایسه با گوشت زرد ظرفیت آنتی اکسیدانی و ارزش غذایی بالاتری داشت. همچنین، بین محتوای آسکوربیک اسید و ظرفیت آنتی اکسیدانی اندازه گیری شده با دو شیوه DPPH (98/0=r) و FRAP (95/0=r) همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت. در مجموع، میوه ژنوتیپ های جدید کیوی فروت با رنگ گوشت قرمز و زرد تنها بعد از 170 روز پس از تمام گل، به حداقل محتوای مواد جامد محلول و حداقل زاویه هیو جهت برداشت تجاری با خواص ارگانولپتیک بالا رسیدند و تاخیر در برداشت باعث افزایش خواص ارگانولیپتیک در هر دو ژنوتیپ شد. همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی آنها نسبت به برداشت زودهنگام اندکی کمتر بود.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، ارزیابی حسی، آنتی اکسیدان، شاخص هیو
  • شیوا روفی گری حقیقت*، کوروش فلک رو، کلثوم چراغی، مریم السادات متولی جلالی، صغری محبیان اطاقوری صفحات 423-437

    در این پژوهش شاخساره های چای دو رقم کاشف و لاهیج در سه فصل (بهار، تابستان و پاییز) از ایستگاه تحقیقاتی فجر لاهیجان برداشت شد و چای خشک به چهار روش در مقیاس آزمایشگاهی (سبز ارتدکس، سبز سی تی سی، سیاه ارتدکس و سیاه سی تی سی) تولید شد. ویژگی های شیمیایی شامل پلی فنل کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، مقدار تیافلاوین و تیاروبیجین و ارزیابی حسی روی نمونه ها تعیین گردید. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با فاکتور اصلی زمان برداشت و فاکتورهای فرعی رقم (در دو سطح) و روش چایسازی در چهار سطح و سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد ویژگی های کیفی (امتیاز حسی، مقدار تیافلاوین، نسبت تیافلاوین به تیاروبیجین، درصد فعالیت آنتی اکسیدانی و پلی فنل) در انواع چای سیاه ساخته شده رقم کاشف، مقادیر بیشتری نسبت به رقم لاهیج داشتند. در بین دو نوع چای سیاه ساخته شده چای سیاه سی تی سی در هر دو رقم از نظر ویژگی های کیفی به ویژه شاخص نسبت تیافلاوین به تیاروبیجین، بهتر از چای ارتدکس بود. فعالیت آنتی اکسیدانی چای سبز ساخته شده از دو رقم تفاوت معنی داری نشان نداد (p≤0.05). چای سبز ارتدکس در هر دو رقم به دلیل تفاوت در رنگ نوشابه دم کرده از امتیاز بیشتری نسبت به چای سبز سی تی سی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: رقم چای، چای سازی، پلی فنل، اکسیداسیون
  • عزیزالله خندان میرکوهی*، شیوا پاکزاد، محسن کافی صفحات 439-455

    در این پژوهش کارایی لامپ های ال ای دی به عنوان جایگزین دیگر نورهای تکمیلی در شرایط مختلف، از نظر مرحله رشد هر گیاه و هدف از کشت، مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی اجرا شد؛ عامل اول، قلمه های انتهایی سه رقم مختلف داوودی با کد های (C1:440)، (C2:542) و (C3:567)  و عامل دوم سطوح نوری L1، L2، L3، L4  به ترتیب بیانگر قرمز-آبی، قرمز، آبی و سفید بود. قلمه های تهیه شده درون گلدا ن های دارای پرلیت شکری کشت شدند و به اتاقک رشد انتقال یافتند. در این بررسی، ویژگی هایی از جمله سطح و تعداد برگ، ویژگی های ریشه و ساقه، میزان کلروفیل a، b و کل، شاخص عملکرد کوانتوم فتوسنتزی (Fv/Fm)، شاخص عملکرد، مالون دی آلدهایید، پرولین، آنتوسیانین های برگ و کربوهیدرات های محلول، اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، بیش ترین میزان محتوای کلروفیل کل گیاه در طیف ترکیبی قرمز-آبی مشاهده شد. بیش ترین میزان شاخص عملکرد کوانتوم فتوسنتزی (Fv/Fm) در طیف آبی، حداکثر میزان آنتوسیانین های برگ در رقم 440 در نور قرمز و کم ترین مقدار مالون دی آلدهایید در رقم 542 در نور سفید مشاهده شد. بیش ترین سطح برگ مربوط به رقم 567 تحت تیمار نور قرمز-آبی و بیش ترین تعداد برگ در رقم 440 و نور قرمز-آبی ثبت شد. بهترین ویژگی های ریشه مربوط به رقم 440 و نور ترکیبی قرمز-آبی بود. بطور کلی، با در نظر گرفتن شاخص های فیزیولوژی و مورفولوژی، در بین نورهای ال ای دی استفاده شده برای ارقام مختلف، بهترین نور در شرایط اتاقک رشد ، نورهای قرمز-آبی و نور تک رنگ آبی،  تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، الایدی، کلروفیل، گیاهان زینتی، عملکرد کوانتومی فتوسنتزی
  • منصور فاضلی رستم پور* صفحات 457-473
    کمبود روی و آهن در خاک های منطقه سیستان، عدم مصرف کودهای ریزمغذی توسط باغداران و عملکرد پایین انگور یاقوتی بعنوان زودرس ترین رقم انگور در ایران ازجمله مشکلات پیش روی تولید این محصول است.این آزمایش بصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و طی سه سال در ایستگاه تحقیقات زهک در استان سیستان و بلوچستان انجام شد. فاکتور اول آزمایش عبارت بود از روش کوددهی شامل 1- شاهد (Fm1) 2- محلول پاشی عناصر روی و آهن (Fm2) 3- چالکود عناصر روی و آهن (Fm3) 4- چالکود عناصر روی و آهن + محلول پاشی عناصر روی و آهن (Fm4)  و فاکتور دوم عبارت بود از مرحله کوددهی شامل 1-تورم جوانه ها (Fs1) 2- ظهور خوشه (Fs2) 3- تغییر رنگ خوشه (Fs3) 4- خزان (Fs4). غلظت عناصر آهن و روی میوه در تیمار Fm4×Fs3 نسبت به شاهد بترتیب به میزان 3/21 و 7/30 درصد افزایش یافت. صفات طول خوشه، عرض خوشه و قطر حبه در تیمار Fm4×Fs2 نسبت به شاهد بترتیب به میزان 19، 3/16 و 23 درصد افزایش یافت. همچنین صفات وزن حبه، تعداد حبه در خوشه، وزن خوشه، تعداد خوشه در تاک و عملکرد در تیمار Fm4×Fs1 نسبت به شاهد بترتیب به میزان 7/15، 18، 5/18، 5/19 و 19 درصد افزایش یافت. صفات اندازه گیری شده، به ترتیب در سال سوم نسبت به سال دوم و در سال دوم نسبت به سال اول افزایش یافت. باتوجه به نقش مثبت عناصر روی و آهن در بهبود خصوصیات میوه و عملکرد، کود دهی انگور یاقوتی به روش ترکیبی چالکود و محلول پاشی روی و آهن، با افزایش 19 درصدی عملکرد، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تعداد حبه در خوشه، تعداد خوشه در تاک، طول و عرض خوشه، وزن حبه، وزن خوشه
  • ناصر بوذری*، سعید علیزاده، سیامک کلانتری صفحات 475-491
    با توجه به تنوع ژنتیکی بالا در جمعیت زردآلوی کشور، اولین گام در اصلاح رقم، ارزیابی پومولوژیکی این جمعیت و شناسایی ژنوتیپ های برتر است. لذا در این پژوهش با هدف شناسایی ژنوتیپ های برتر زردآلو در شرایط آب و هوایی کرج، صفات کمی و کیفی 29 ژنوتیپ زردآلو در قالب طرح بلوک کامل تصادفی طی دو سال (1396-1394) مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی بالایی از نظر صفات مورفولوژیک و پومولوژیک در جمعیت مورد مطالعه وجود دارد. بیش ترین وزن میوه در ژنوتیپ های شاهرود 43 (57/51 گرم) و شاهرود 50 (85/50 گرم) و کمترین آن در ژنوتیپ های شاهرود 42 (77/15 گرم) و شاهرود a48 (90/13 گرم) مشاهده شد. ژنوتیپ های شاهرود 50، شاهرود 32، شاهرودی و ژنوتیپ شاهرود 15 حداکثر طول میوه را دارا بودند. از طرفی بیش ترین میزان مواد جامد محلول در ژنوتیپ های شاهرود 13، نصیری و قربان مراغه اندازه گیری شد. ارقام موروپاک و شمس نیز دارای بالاترین میزان pH آب میوه بودند. براساس نتایج به دست آمده، ارقام و ژنوتیپ های شاهرودی، شاهرود 39، شاهرود 50، شاهرود 58 و شاهرود 49 به دلیل اندازه، وزن زیاد و کیفیت ظاهری مناسب میوه به عنوان ژنوتیپ های مناسب برای تازه خوری معرفی شدند. ارقام و ژنوتیپ های شاهرود 13، نصیری، قربان مراغه، شاهرود 48، شاهرود 37 و شاهرود 43 به دلیل میزان قند بالا و  سایر صفات مطلوب به عنوان ژنوتیپ های دو منظوره و برای فرآوری و تازه خوری مناسب می باشند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، زردآلو، مواد جامد محلول، وزن میوه
  • مهشید طبری فرد، منیره چنیانی*، علی گنجعلی صفحات 493-512
    یکی از مهمترین عوامل حفظ گیاهان و به ویژه گیاهان دارویی استفاده از روش های زیست فناوری درجهت تولید و افزایش متابولیت های دارویی است. این پژوهش با هدف بررسی محتوای متابولیت های ثانوی گیاه کلپوره و افزایش آن ها در نتیجه تیمار با الیسیتورمتیل جاسمونات در شرایط کشت در شیشه به جای استفاده مستقیم از گیاه دارویی انجام شد. جهت تولید کالوس، ریزنمونه برگ از گیاه رشدیافته در شرایط هیدروپونیک تهیه شد و در محیط کشت MS حاوی غلظت های مختلف از هورمون های بنزیل آمینوپورین (0، 5/0، 1 و 5/1 میلی گرم درلیتر) و نفتالن استیک اسید (0، 5/0 و 1 میلی گرم درلیتر)، به صورت مجزا و تلفیقی کشت شد. نمونه کالوس های منتخب با بیشترین درصد کالزایی و وزن خشک، تحت تیمار با الیسیتور متیل جاسمونات (50،0 ، 100و 200 میکرومولار) قرار گرفتند. محتوای دستجات مختلف ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتی اکسیدانی در کالوس های تیمارشده ارزیابی شد. کالزایی صد درصد درشرایط هورمونی تیمار مجزا بنزیل آمینوپورین و همچنین تلفیق آن با هورمون نفتالن استیک اسید مشاهده شد. بیشترین وزن تر و خشک کالوس ها نیزدر تیمارهای یک و 5/1 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین و تلفیق بنزیل آمینوپورین (5/1 میلی گرم در لیتر) و نفتالن استیک اسید (5/0 میلی گرم در لیتر) ثبت شد. حداکثر محتوای کل ترکیبات فنلی، فلاونویید، فلاون، O- دی فنل، اسیدهای فنلی و رزمارینیک اسید در تیمار با متیل جاسمونات 50 میکرومولار مشاهده شد که نسبت به دیگر غلظت های به کار رفته، دارای تفاوت های معنی داری بود. فعالیت آنتی اکسیدانی DPPH و FRAP نیز به ترتیب دارای بیشینه 24/0 ± 066/2 میلی گرم درلیتر و 61/33 ± 79/383 میلی گرم آهن بر صدگرم ماده خشک، در تیمار 50 میکرومولار متیل جاسمونات و در تیمار تلفیق بنزیل آمینوپورین (5/1 میلی گرم در لیتر) و نفتالن استیک اسید (5/0 میلی گرم در لیتر) بودند. برمبنای نتایج، الیسیتور متیل جاسمونات در غلظت بهینه می تواند نقش ترغیبی در افزایش ترکیبات موثره دارویی کلپوره داشته باشد و محرکی برای سنتز ترکیبات فنلی و در ادامه افزایش توان آنتی اکسیدانی کالوس آن باشد.
    کلیدواژگان: آنتیاکسیدان، الیسیتور، فلاونوئید، رزمارینیکاسید، کلپوره
  • مریم عبادی، محمدرضا فتاحی مقدم*، ذبیح اله زمانی، علی عبادی صفحات 513-534
    تنش شوری با تاثیر منفی بر رشد و متابولیسم گیاه منجر به کاهش عملکرد می شود. بنابراین، شناخت مکانیسم های تحمل به شوری می تواند راه حلی مفید برای به حداقل رساندن اثرات مخرب شوری باشد. پژوهش حاضر به صورت آزمایش گلدانی خارج از گلخانه برای بررسی پاسخ های تعداد هشت ژنوتیپ آلو (Prunus cerasifera)  به غلظت های مختلف کلرید سدیم (صفر، 40 و 80 میلی مولار) به صورت فاکتوریل (فاکتورها شامل ژنوتیپ و غلظت شوری) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. در غلظت 80 میلی مولار کلرید سدیم نسبت به شاهد کاهش 28-5 درصدی سطح برگ، 41-13 درصدی ماده خشک کل، 6/21-7/18 درصدی شدت فلورسانس کلروفیل، 7/49-7/30 درصدی میزان کلروفیل کل و 5/46-3/22 درصدی میزان کارتنوییدها و افزایش 72-6/28 درصدی میزان سدیم شاخساره، 8/33-3/11 درصدی نشت یونی، 44-17 درصدی فلاونوییدهای برگ، 7/47-2/5 درصدی فلاونوییدهای ریشه و 2/30-6/9 درصدی فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز مشاهده گردید. در برخی ژنوتیپ ها افزایش غیر معنی دار 8/8-4/2 درصدی و در بقیه ژنوتیپ ها کاهش 7/21-3/13 درصدی میزان پتاسیم شاخساره مشاهده شد. نسبت های پتاسیم به سدیم شاخساره (3/5-4)، سدیم شاخساره به ریشه (5/2-1) و پتاسیم شاخساره به ریشه (2/8-9/4) در گیاهان شاهد به ترتیب به 4-9/0، 15/8-4/1 و 5/12-6/7 در تیمار 80 میلی مولار کلرید سدیم رسیدند. محتوای پروتیین کل در برخی ژنوتیپ ها افزایش 2/14-11 درصدی و در بقیه کاهش 13-7 درصدی داشتند. همه ژنوتیپ ها تحت تنش شوری کاهش رشد و آسیب به دستگاه فتوسنتزی را نشان دادند، اما در میزان پاسخ به سایر ویژگی ها متفاوت بودند. در پژوهش حاضر، ژنوتیپ های UTPR1 و UTPR5 به ترتیب به عنوان حساس ترین و متحمل ترین ژنوتیپ شناخته شدند.
    کلیدواژگان: فعالیت پلی فنل اکسیداز، محتوای پروتئین کل، محتوای فلاونوئیدها، میزان عناصر سدیم و پتاسیم، نشت یونی
|
  • Salman Sharifi, Mokhtar Heidari *, Mostafa Rahmati Joneid Abad Pages 353-367
    Genetic diversity and the use of different cultivars and genotypes are important in pomegranate breeding and cultivation. Although, the quantitative and qualitative fruit characteristics of pomegranate genotypes have been studied in different regions of Iran, there are still regions, including Kurdistan province in the west of Iran, where no report has been published about the pomegranate genetic diversity. The present experiment investigated the quantitative and qualitative characteristics of fourteen pomegranate genotypes collected from four regions in Oraman, Kurdistan. Investigating the biochemical characteristics of fruit juice showed that the amounts of total acidity and ascorbic acid, total phenol, and total flavonoids were significantly different, but total soluble solids, taste index (soluble solids/acidity) and Brima-A index were not different. Also, the examination of fruit color indices showed significant differences in total anthocyanin, color intensity, pure red color intensity, and the ratio of total phenol to anthocyanin. Results showed that identifying and collecting pomegranate genotypes in other regions of Kurdistan province can increase the genetic diversity information of pomegranate. Furthermore, these studies can be utilized to introduce suitable genoypes in Kurdistan province or to implement breeding programs to introduce new pomegranate cultivars adapted to the climatic conditions of Kurdistan.
    Keywords: Anthocyanin, Antioxidant compounds, Genetic diversity, flavonoids, Phenolics, pomegranate
  • Saheb Soodaee Mashaee *, Golnoosh Banitalebi Pages 369-382

    Mushroom (Agaricus bisporus) cultivation is strongly dependent on biological (type and activity of microorganisms) and non-biological supplements in the culture medium. This study was performance to investigate the effects of Manganese and Iron as chemical and Azotobacter chroococcum, Pseudomonas putida, Azospirillum lipoferum, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae, mixed cyanobacteria as biological supplements on the growth and yield of button mushrooms. Two separate experiments were conducted based on a completely randomized design with three replications. Results showed that addition of Azotobacter chroococcum (18.9%) and Pseudomonas putida (8.2%) into substrate had a positive effect on yield compared to the control (p≤0.05). Among the bacteria, Azotobacter chroococcum and Pseudomonas putida showed more effect than other bacteria. Although the addition of chemical supplements (Mn+Fe) affected the time of harvesting and the weight of the harvested mushrooms in the first flash, no significant difference was observed in the total weight and yield of the produced mushrooms compared to the control. However, the mushroom yield increased by 11.2% compared to the control. The amount of microbial respiration in the compost of the casing run stage and spent mushroom compost in the biological treatment was greater than the control treatment, which indicated the more microbial activity and more decomposition of organic carbon compounds during the growth period of edible mushroom.

    Keywords: Spawn-run, Pseudomonas putida, yield, Mushroom, Plant growth promoter
  • Aref Khoshraftar, Jalal Khorshidi *, Ahmad Aghaee Pages 383-401

    Evaluation of phytochemical diversity among wild populations of a plant species is the first step for its conservation and domestication. Rhus coriaria L. is a shrub with valuable fruits in viewpoint of medicinal properties, due to its essential oil, fixed oil, phenolic compounds, vitamins, proteins and carbohydrates. In the present study, fruit essential oils of eight populations of sumac (Paveh, Kasnazan, Somaqlu, Kani Guyz, Kamaleh, Dagaga, Bakhan and Ziviyeh) from Kurdistan and Kermanshah provinces were extracted by clevenger and analyzed by GC-MS and GC-FID, and correlations of essential oil components with environmental factors were investigated. The considerable variations were observed among populations in viewpoint of number, type and amount of essential oil compounds. The dominant components of essential oil in different populations had significant differences. Cembrene A, one of the important constituents of sumac essential oil was present in all populations and the highest (41.2%) and lowest (13.4%) amounts of cembrene A were determined in Paveh and Dagaga populations, respectively. Principal component analysis grouped essential oil compounds into seven components, which accounted for 100% of the total variance between populations. The first two components explained 52.14% of the total variance, and (E,E)-2,4-decadienal, β-pinene, (2,E)-undecanal, camphene, and cis-ocimene (with factor coefficients of 0.926, 0.879, 0.85, 0.834 and -0.875 in PC1, respectively) were the most effective compounds in the separation of populations. Cluster analysis divided the populations into five different groups. Significant correlations were obtained between essential oil compounds and environmental factors, which can be used in the domestication process of sumac.

    Keywords: domestication, Phytochemical, Cembrene A, Cluster Analysis
  • Mojdeh Asadi, Mahmood Ghasemnezhad *, Jamal-Ali Olfati, Adel Bakshipour Pages 403-422
    Harvest at inappropriate time is the most important factor in reducing the fruit quality, marketability, and postharvest life of kiwifruit. In this study, the effect of different harvest times on fruit quality, nutritional value, and organoleptic characteristics of two novel kiwifruits of yellow and red flesh was investigated. Fruits from promising genotypes were harvested at 130, 140, 150, 160, 170, and 180 days after full bloom (DAFB). The results showed that fruits harvested after 180 DAFB showed higher weight, length, diameter, dry matter, soluble solids content, and total soluble sugars. Meanwhile, titratable acidity was lower than fruits harvested earlier. The values of soluble solid content ranged from 6.80 to 11.66° brix in golden kiwifruit and from 6.90 to 13.70° brix in red flesh kiwifruit. With delayed harvest, total phenols, ascorbic acid content, DPPH and FRAP antioxidant capacity and hue angle in outer and inner pericarp decreased in both genotypes. Ascorbic acid content in the red-fleshed genotype decreased from 90.34 to 75.57 mg/100 g and in the golden genotype from 74.83 to 50.62 mg/100 g. Fruits from the red-fleshed genotype had the higher antioxidant capacity and nutritional value compared to the golden genotype. There was a positive significant correlation between ascorbic acid content and antioxidant capacity measured by DPPH (r=0.98) and FRAP (r=0.95) methods. In conclusion, novel golden and red flesh kiwifruit genotypes reached the minimum soluble solid content and hue angle for commercial harvest with favorable organoleptic properties only at 170 DAFB and the delay in harvest increased the organoleptic properties in both genotypes. However, the content of their antioxidant capacity was slightly lower compared to the early harvest.
    Keywords: Antioxidant, Hue Index, nutritional value, sensory evaluation
  • Shiva Roofigari Haghighat *, Koorosh Falakro, Kolsom Cheraghi, Maryam Motevalli Jalali, Soghra Mohebian Otaghvary Pages 423-437

    In this study, tea shoots of Kashef and Lahij cultivars were plucked from tea shrubs of Lahijan Fajr research station in three seasons (spring, summer, and autumn), and tea was made in four methods on the laboratory scale (green Orthodox, green Crush Tear Curl (CTC), black Orthodox, and black CTC). The chemical properties of tea samples, including the amounts of total polyphenols, antioxidant activity, theaflavin, thearubigins, and organoleptic score, were determined. The experiment was conducted in a factorial split plot based on a completely randomized design with three replications. The main factor was harvest time and sub-factors were the cultivar (in two levels) and tea-making method (in four levels). The results showed that the highest amounts of qualitative characteristics such as sensory score, theaflavin, and ratio of theaflavin to thearubigin, antioxidant activity, and polyphenol for all tea making methods were observed in the Kashef cultivar. The black CTC tea obtained the higest scores for quality characteristics, especially for the ratio of theaflavin to thearubigin compared to Orthodox tea in both cultivars. The antioxidant activity of green tea was not significantly different between cultivars (p≤0.05). In both cultivars, Orthodox green tea had a higher score than CTC green tea due to differences in the color of brewed beverage.

    Keywords: Tea cultivar, tea manufacturing, Polyphenols, oxidation
  • Azizollah Khandan-Mirkohi *, Shiva Pakzad, Mohsen Kafi Pages 439-455

    The effectiveness of LED lamps was evaluated as an alternative to other supplementary lights in different conditions in terms of the growth stage of each plant and the purpose of the cultivation. A factorial experiment was carried out based on completely randomized design. The first factor was the terminal cuttings of three different cultivars of chrysanthemum, given codes of (C1:440), (C2:542) and (C3:567) and the second factor was the light levels of L1, L2, L3 and L4 which represent red-blue, red, blue and white, respectively. Cuttings were planted in the pots filled with small sized perlite, then transferred to the growth chamber. Characteristics such as leaf surface and number, root and stem characteristics, chlorophyll a and b and total, photosynthetic quantum performance index (Fv/Fm), PIabs, malondialdehyde, proline, leaf anthocyanins and soluble carbohydrates were measured. Based on the results, the highest amount of total chlorophyll content was observed in the red-blue combined spectrum, the highest amount of photosynthetic quantum performance index (Fv/Fm) in C1 cultivar under the blue spectra, the maximum amount of leaf anthocyanins in C1 under red light and the lowest amount of malondialdehyde in C2 under the white light. Meanwhile, the maximum value of leaf area was related to C3 under red-blue light treatment and the maximum number of leaves to C1 under red-blue light. The best characteristics of the root were belonged to the C1 cultivar under combined red-blue light. As a result, in terms of physiological and morphological indicators, among the used LED lights, red-blue lights and monochromatic blue light were the best treatments in the growth chamber conditions.

    Keywords: Anthocyanin, LED, Chlorophyll, ornamental plants, Photosynthetic quantum function
  • Mansour Fazeli Rostampour * Pages 457-473
    Zinc and iron deficiency in Sistan soils, no use of micro- nutrients fertilizers by gardeners, and low yield are problems facing yaghoti grape production as an earliest- ripening grape cultivar in Iran.This experiment was carried out in the form of factorial based on a randomized complete block design with three replications. The first experimental factor was fertilizing methods included: 1- control (Fm1), 2- foliar spraying of zinc and iron (Fm2), 3- localized placement method of zinc and iron (Fm3) and 4- localized placement method of zinc and iron + foliar spraying of zinc and iron (Fm4) and the second factor was fertilizing stages included 1- bud swelling (Fs1), 2- emergence of bunch (Fs2), 3- verasion (Fs3) and 4- leaf fall (Fs4). The concentration of iron and zinc elements in the fruit in Fm4×Fs3 condition increased by 21.3 and 30.7%, respectively, compared to the control. In the Fm4×Fs2 treatment, bunch length and width, and berry diameter increased by 19, 16.3 and 23% compared to the control, respectively. Also, berry weight, number of berries per bunch, bunch weight, bunchs/vine and fruit yield in the Fm4×Fs1 treatment were increased by 15.7, 18.5, 19.5 and 19%, compared to the control, respectively. The traits measured in this experiment increased each year compared to the previous year. Considering the positive role of zinc and iron elements in improving fruit characteristics and yield, fertilizing Yaghouti grape trees by a combination of localized placement and foliar application methods, with a 19% increase in yield, is recommended.
    Keywords: erry number in bunch, Berry weight, Bunch length, width, Bunch, Vine, Bunch weight
  • Naser Bouzari *, Saeid Alizadeh, Siamak Kalantari Pages 475-491
    Due to the high genetic diversity in the apricot population of Iran, the first step in cultivar breeding is the pomological evaluation of this population and the identification of superior genotypes. Therefore, in order to identify superior apricot genotypes in the Karaj climate, the quantitative and qualitative traits of 29 apricot genotypes were evaluated based on the Randomized Complete Block Design (RCBD) during two consecutive years (2016-2017). The results showed a high genetic diversity in the studied apricot population in terms of morphological and pomological characteristics. The highest fruit weight was recorded in the Shahroud -43 (51.57 g) and Shahroud -50 (50.85 g), while the lowest fruit weight was recorded in the Shahroud -42 (15.77 g) and Shahroud -48a (13.90 g) genotypes, respectively. The genotypes Shahroud -50, Shahroud -32, Shahroudi, and Shahroud -15 showed the longest fruit length. In addition, the highest amount of total soluble solids was measured in the Shahroud -13, Nasiri and Ghorban-Maraghe genotypes. Both Moorpark and Shams cultivars also had the highest pH of fruit juice. Based on the obtained results Shahroud -39, Shahroud -50, Shahroud -58, Shahroud -49 and Shahroudi cultivar and genotypes were introduced as suitable genotypes for use as fresh fruits. Also, Shahroud -13, Nasiri, Ghorban-Maraghe, Shahroud -48, Shahroud -37 and Shahroud -43 are suitable genotypes and cultivars for both fruit processing and fresh fruits, due to high sugar content and other desirable characteristics.
    Keywords: apricot, Genetic diversity, fruit weight, total soluble solids, Cluster Analysis, correlation coefficient
  • Mahshid Tabarifard, Monireh Cheniany *, Ali Ganjeali Pages 493-512
    One of the most important factors for the preservation of plants, medicinal plants in particular, is the use of biotechnological methods for increasing the production of secondary metabolites. This study was performed with the aims of evaluating and enhancing the secondary metabolites contents of Teucrium polium under in vitro culture by application of methyl jasmonate as elicitor. For callus induction, immature leaf explants were obtained from the plants grown under hydroponic condition and were cultured on MS medium supplied with various concentrations of Benzylaminopurine (BAP) (0, 0.5, 1, and 1.5 mg/L) in combination with Naphthalene acetic acid (NAA) (0, 0.5, and 1 mg/L). Regarding the highest percentage of callus induction frequency and mean of calli dry weight, the selected cultures were treated with methyl jasmonate (50, 100, and 200 μM). The content of different groups of phenolic compounds and antioxidant capacity were evaluated. The highest percentage of callus induction (100%) was achieved in the medium supplemented by BAP individually as well as in combination with NAA. The maximum fresh and dry weights of calli were achieved at 1.5 mg/L BAP + 0.5 mg/L NAA, 1.5 mg/L BAP, and 1 mg/L BAP. The calli treated with 50 μM methyl jasmonate yielded the maximum contents of phenolic compounds, flavonoids, flavones, O-diphenol, phenolic acids, and rosmarinic acid that differed significantly from calli obtained from other methyl jasmonate concentrations. The highest antioxidant activity with IC50 of 2.066 ± 0.24 µg/mL using DPPH assay, and 383.79 ± 33.61 mg Fe+ 100g-1 DW using FRAP were in 50 μM methyl jasmonate and 1.5 mg/L BAP + 0.5 mg/L NAA treatment. Based on the results, methyl jasmonate in optimal concentration can play a promotive role in increasing the effective pharmacological compounds of T. polium and can be considered as a stimulus for the synthesis of phenolic compounds and further increase of the antioxidant power in callus.
    Keywords: Antioxidant, Elicitor, flavonoid, Rosmarinic acid, Teucrium polium
  • Maryam Ebadi, Reza Fatahi *, Zabihollah Zamani, Ali Ebadi Pages 513-534
    Salinity has a negative effect on plant growth and metabolism that results in reducing yield. So, understanding the mechanisms of salinity tolerant is a valuable tool for alleviating the destructive impacts of salinity. This research was conducted as a pot-plant outdoor experiment to investigate the responses of eight different plum (Prunus cerasifera) genotypes to different concentrations of NaCl (0, 40, and 80 mM) in a factorial experiment (genotype × salinity concentration) based on a randomized complete block design. The concentration of 80 mM NaCl compared to control caused a decrease in the leaf area (5-28%), total dry matter (13-41%), chlorophyll fluorescence (Fv/Fm) (18.7-21.6%), total chlorophyll content (30.7-49.7%) and Carotenoids content (22.3-46.5%) and an increase in the shoot Na+ content (28.6-72%), ion leakage (11.3-33.8%), leaf flavonoids content (17-44%), root flavonoids content (5.2-47.7%) and PPO activity (9.6-30.2%). In some genotypes, there was a non-significant increase (2.4-8.8%) in shoot K+ content, while there was a decrease (13.3-21.7%) in others. The shoot K+/Na+ (4-5.3), Na+ content (shoot/root) (1-2.5%) and K+ content (shoot/root) (4.9-8.2) in the control plants, respectively, reached 0.9-4, 1.4-8.15 and 7.6-12.5 in the treatment of 80 mM NaCl. Total protein content in some genotypes showed an increase of 11-14.2% and in others it showed a decrease of 7-13%. All genotypes experienced a decrease in growth and damage to their photosynthetic apparatus when exposed to salinity stress, but they displayed differences in the response rate to other traits. In this study, Genotypes UTPR1 and UTPR5 were recognized as the most sensitive and tolerant, respectively.
    Keywords: PPO activity, Total protein content, Flavonoids content, Na+, K+ content, Electrolyt leakage