فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 128 (آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی رسولی، جعفر حسنی*، اسفندیار آزاد مرزآبادی، جنیفر جکسون صفحات 1507-1528
    زمینه

    تجربه بیماری های قلبی - عروقی بر ابعاد مختلف جسمانی، روانشناختی، اجتماعی و وجودی بیمار تاثیرگذار است، اما پس از بررسی پیشینه پژوهشی مشخص شد هرکدام از مطالعات انجام شده صرفا یکی از این مولفه ها را مطاله کرده اند. بنابراین عدم وجود پژوهشی که تمام مولفه های ذکر شده را در ارتباط با یکدیگر مورد بررسی قرار دهد، نشان دهنده وجود خلا علمی در این زمینه است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی چگونگی «تجربه ی بیماری» در افراد مبتلا به بیماری های قلبی - عروقی انجام شد.

    روش

    در پژوهش کیفی حاضر از روش پدیدارشناسی تفسیری استفاده شد. نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند صورت گرفت و برای گردآوری داده ها نیز مصاحبه نیمه ساختاریافته مبتنی بر محورهای پیشنهادی اسپرادلی (2016)، با 16 بیمار قلبی - عروقی به صورت انفرادی انجام شد. داده ها بر اساس راهبرد 6 مرحله ای اسمیت، لارکین و فلاورز (2021) و در محیط نرم افزار MAXQDA-2020 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    از تحلیل یافته ها، مقوله ی مرکزی "دگرگونی های بیماری خاست" شناسایی شد که شامل پنج مقوله ی اصلی پدیدارشوندگی بدن، مانع عاملیت، تداخل ارتباطی، تجارب هیجانی دشوار و چالش های وجودی است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت در مواجهه با بیماری های قلبی - عروقی ابعاد مختلفی از زندگی شخصی و اجتماعی بیماران دچار دگرگونی های عمیق می شود. استفاده از مقوله های شناسایی شده در پژوهش حاضر می تواند راهنمایی برای متخصصان در ارزیابی این مورد باشد که بیمار قلبی - عروقی در کدام یک از مقوله های "دگرگونی های بیماری خاست" دچار مشکلات جدی تری است و در نتیجه می تواند متخصصان را در طراحی و اجرای مداخلات متناسب با همان مقوله یاری کند.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی - عروقی، تجربه ی بیماری، دگرگونی بیماری خاست، پدیدارشناسی
  • جمیله خدادادی، احمد عابدی*، مختار ملک پور، امیر قمرانی صفحات 1529-1544
    زمینه

    بررسی هوشبهر، مبانی نظری و نظریه های جدید آن، اشاره به غنی سازی محیط از طرق مختلف و تاثیر آن بر افزایش هوشبهر دارند. در این میان خلاء پژوهش در خصوص آموزش والدین از طریق بسته بومی و تاثیر آن بر هوشبهر کودکان احساس می شد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بسته آموزشی الگوی رفتار والدینی بر اساس تجارب زیسته والدین دارای فرزند تیزهوش بر نیمرخ کلامی کودکان پیش دبستانی دارای هوشبهر متوسط بود.

    روش

    این پژوهش کاربردی و با کمک طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه این پژوهش والدین و فرزندان آن ها در سن پیش دبستانی در سال تحصیلی 1400-1399 در شهر اراک بودند. به علت شیوع کرونا، پژوهش در یک مرکز پیش دبستان انجام شد و والدین و فرزندشان به کمک روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه 10 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس هوشی تهران-استنفورد-بینه (روید، 2000) استفاده شد و سپس والدین گروه آموزش 13 جلسه آموزشی یک ساعته را به صورت بر خط دریافت نمودند. سپس پس آزمون روی نوآموزان اجرا شد. داده ها در محیط SPSS نسخه 26 و با کمک مدل تحلیل کوواریانس تک متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد نمرات گروه آزمایش در دو هوشبهر دانش و استدلال کمی افزایش معنادار داشته است (05/0 <p) و بر هوشبهرهای استدلال سیال، پردازش دیداری - فضایی و حافظه فعال کلامی تاثیر معنادار نداشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش، بسته آموزش الگوی رفتار والدینی باعث افزایش نمرات هوشبهرهای دانش و استدلال کمی شده است و از آن می توان برای آموزش والدین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: الگوی رفتار والدینی، نیمرخ کلامی، بهره هوشی
  • بیتا توکلی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، زهرا سادات پور سید اقایی صفحات 1545-1564
    زمینه

    توانایی ایجاد و حفظ روابط صمیمانه ایمن و پایدار در شروع زندگی مشترک به زوج ها کمک می کند تا سبک دلبستگی ایمن را در ارتباط عاطفی تجربه کنند. سبک دلبستگی ناایمن از مهم ترین عوامل بروز مشکلات بین فردی در روابط زوج های جوان است. مطالعات نشان داده است، ایمن سازی زوج ها در بهبود رفتارهای دلبستگی و افزایش رضایت جنسی آنان موثر است. جستجوی پژوهشگران نشان داد تاکنون هیچ گونه مداخله مبتنی بر ذهنی سازی و بسته آموزشی ساخت یک پیوند پایدار بر روی رفتارهای دلبستگی و رضایت جنسی همسران ناایمن در سال های ابتدایی زندگی زناشویی انجام نشده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله تلفیقی ذهنی سازی و بسته آموزشی ساخت یک پیوند پایدار بر رفتارهای دلبستگی و رضایت جنسی در همسران با سبک دلبستگی ناایمن انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زوج های مراجعه کننده به مراکز خدمات مشاوره و روانشناختی شمال شهر تهران در سال 1401 بود که در پنج سال اول زندگی مشترک خود بسر می بردند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 24 زوج دارای سبک دلبستگی ناایمن به عنوان نمونه آماری مطالعه حاضر شناسایی شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (در هر گروه 12 زوج) جایگزین شدند. مداخله تلفیقی ذهنی سازی و بسته آموزشی ساخت یک پیوند پایدار به مدت 12 هفته آموزش هفتگی 120 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد ولی زوج های گروه گواه، هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردتد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مقیاس های رابطه (بارتولومیو و هوروتیز، 1991)، رضایت جنسی (لارسون و همکاران، 1998) و رفتارهای دلبستگی (سندبرگ و همکاران، 2012) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی و نرم افزار SPSS25 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد مداخله تلفیقی ذهنی سازی و بسته آموزشی ساخت یک پیوند پایدار بر رفتارهای دلبستگی و رضایت جنسی زوج ها تاثیر مثبت و معناداری دارد (01/0 <p) و نتایج بعد از دو ماه پیگیری، تداوم داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد زوج درمانگران می توانند از مداخله تلفیقی ذهنی سازی و ساخت یک پیوند پایدار برای افزایش پایدار رضایت جنسی و بهینه سازی رفتارهای دلبستگی در زوج های دارای سبک دلبستگی ناایمن که در سال های آغازین زندگی مشترک هستند، استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ذهنی سازی، ساخت یک پیوند پایدار، رفتارهای دلبستگی، رضایت جنسی، سبک دلبستگی ناایمن
  • ناهید خانبابائی، مینا مجتبایی*، مهرداد ثابت صفحات 1565-1586
    زمینه

    سرطان پستان دومین علت مرگ ومیر زنان است و اضطراب از جدی ترین عوارض آن است. با توسعه علم روانشناسی شیوه های متنوعی در راستای کاهش اضطراب بوجود آمده است مخصوصا برای بیماری   هایی همچون سرطان؛ از جمله این روش ها درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد است. به رغم مطالعات گسترده در زمینه این بیماری، مطالعه کمی در رابطه با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به انجام رسیده است.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر ادراک بیماری، رفتارهای خود مراقبتی و پیروی از درمان در بیماران زن مبتلا به سرطان پستان بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و همراه با پیگیری یک ماهه است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران زن مبتلا به سرطان پستان 25 تا 45 ساله مراجعه کننده به بخش انکولوژی بیمارستان امام حسین شهر تهران در شش ماهه دوم سال 1398 بود که 40 نفر به روش نمونه گیری هدفمند همراه با غربالگری و بر اساس جدول کوهن، با استفاده از اندازه اثر و توان آزمون، به عنوان افراد نمونه انتخاب شدند، این افراد با استفاده از روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه ادراک بیماری فرم بلند واینمن و همکاران (1996)، پرسشنامه پیروی از درمان مدانلو (1392) و پرسشنامه توان خودمراقبتی جانسون (2008) استفاده شد داده ها با استفاده از رویکرد تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار Spss تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر ادراک، پیروی از درمان و توان خودمراقبتی بیماران زن مبتلا به سرطان پستان موثر بوده است و این اثر در مرحله پیگیری نیز در سطح معناداری 05/0 پایدار بوده است.

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های این پژوهش می توان بیان داشت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) به عنوان یک مداخله موثر می تواند بر ادراک، پیروی از درمان و توان خودمراقبتی بیماران زن مبتلا به سرطان پستان موثر باشد و بر همین اساس پزشکان در فرآیند درمان این افراد لازم است از مشاوران و روانشناسان به صورت موازی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، ادراک بیماری، رفتارهای خود مراقبتی، پیروی از درمان، سرطان پستان
  • ندا احمدی، حسین علی قنادزادگان*، شعبان حیدری صفحات 1587-1600
    زمینه

    پژوهش های پیشین به بررسی اثربخشی توا ن بخشی شناختی و درمان های عصبی بر طیف گسترده ای از اختلالات از جمله ناتوانی یادگیری پرداخته اند. مرور مطالعات انجام شده حاکی از آن است پژوهش های اندکی به بررسی مقایسه ای توانبخشی شناختی و درمان های عصبی بر ناتوانی های یادگیری جهت انتخاب بهترین روش درمانی پرداخته اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی تحریک الکتریکی مغز و توان بخشی شناختی بر هماهنگی چشم و دست کودکان با ناتوانی یادگیری خاص (نارساخوان) 7 تا 13 ساله انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص در مناطق 7 و 10 شهر تهران در سال 1399 بود. نمونه آماری پژوهش از 3 گروه شرکت کننده، شامل 2 گروه آزمایش 15 نفری و یک گروه گواه 15 نفری تشکیل شدند که به صورت در دسترس انتخاب و در سه گروه به صورت تصادفی گمارش شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل آزمون ارزیابی هماهنگی چشم و دست (فرناندس و همکاران، 2013)، دستگاه tdcs و برنامه توان بخشی شناختی (ماگیو، 2019) بود. دستورالعمل آموزش توان بخشی شناختی مشتمل بر 21 جلسه 60 دقیقه ای بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری، آزمون تعقیبی LSD و نرم افزار spss24 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد اثربخشی توان بخشی شناختی بر هماهنگی چشم و دست دانش آموزان نارساخوان بیشتر از اثربخشی با روش تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه بوده است (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند در انتخاب گزینه های درمانی مناسب به درمانگرانی که با کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری کار می کنند، کمک کند. همچنین نتایج مطالعه حاضر می تواند کاربردهای موثر درمان های شناختی را بیش از پیش در اختیار متخصصان قرار دهد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مغز، توانبخشی شناختی، هماهنگی چشم و دست، اختلالات یادگیری خاص، کودکان 7-13 ساله
  • یوسف صباغ، مهرداد ثابت*، خدیجه ابوالمعالی صفحات 1601-1618
    زمینه

    بهزیستی روانشناختی از عوامل موثر بر عملکرد تحصیلی دانشجویان است. در مطالعات مختلف، مداخله های متعددی به تعیین اثربخشی بر بهزیستی روانشناختی پرداخته اند و نتایج متفاوتی گزارش شده است؛ به این صورت که در برخی بهبود بهزیستی روانشناختی با آموزش تیپ شناسی شخصیت مایرز/بریگز و در برخی با آموزش مبتنی بر طرحواره مشاهده شده است، ولی تاکنون مطالعه ای به بررسی مقایسه ای این دو رویکرد و نتیجه آن بر بهزیستی روانشناختی دانشجویان نپرداخته است.

    هدف

    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش تیپ شناسی شخصیت مایرز/بریگز و آموزش مبتنی بر طرحواره بر بهزیستی روانشناختی دانشجویان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه به همراه پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه امام جواد شهر یزد در سال 1402 بود که از میان آن ها 60 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند 20 نفر آن ها در گروه گواه و در هر گروه آزمایش 20 نفر قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989) استفاده شد. برای مداخلات آموزشی گروه های آزمایش نیز از بسته های آموزشی تیپ شناسی شخیصتی کاترین مایرز و لیندا کربی ترجمه آرسام هورداد (1400) و بسته آموزش مبتنی بر طرحواره یانگ و همکاران (1950) استفاده شد. اعضای گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و همچنین تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش تیپ شناسی شخصیت مایرز/بریگز و آموزش مبتنی بر طرحواره باعث افزایش بهزیستی روانشناختی دانشجویان می شود (05/0 >p). همچنین نتایج نشان داد که بین اثربخشی آموزش تیپ شناسی شخصیت مایرز/بریگز و آموزش مبتنی بر طرحواره بر بهزیستی روانشناختی تفاوت معنادار وجود دارد و اثرگذاری گروه آموزش مبتنی بر طرحواره بیشتر از آموزش تیپ شناسی شخصیت مایرز/بریگز می باشد.

    نتیجه گیری

    مهم ترین کاربرد مبتنی بر یافته های به دست آمده از این مطالعه، توسعه و بهینه سازی برنامه های آموزشی و تربیتی مبتنی بر شخصیت شناسی مایرز/بریگز برای بهبود بهزیستی روانشناختی افراد است. همچنین یافته های این پژوهش می تواند راهنمایی برای مدیران آموزشی باشد که چگونه راهبردهای مناسب و اثربخش برای بهبود روانشناختی دانشجویان و فراگیران خود را طراحی کنند.

    کلیدواژگان: آموزش تیپ شناسی شخصیت مایرز، بریگز، آموزش مبتنی بر طرحواره، بهزیستی روانشناختی دانشجویان
  • سهیلا رادمهر، محسن جدیدی*، مرتضی گلستانی پور صفحات 1619-1632
    زمینه

    پژوهش ها موید تاثیر عوامل روانی بر پیدایش بیماری های قلبی و عروقی همچون فشارخون است. این دسته بیماری ها برکیفیت هیجان ها و سلامت افراد اثرگذارند. تاکنون درمان های مختلفی برای کاهش فشارخون به انجام رسیده ولی به نظر می رسد به نقش درمان های روانشناختی همچون درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در نظم جویی هیجانی و به تبع آن کاهش فشارخون توجه کافی نشده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نظم جویی هیجان و کاهش فشارخون در افراد مبتلا به بیماری کرونری قلب بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع طرح های کاربردی و شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری 6 ماهه همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به کرونری قلب مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی شهر نوشهر بود. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر از افراد مبتلا به کرونری قلب که با استفاده از نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه نظم جویی هیجان گرانفسکی و همکاران (2001) و دستگاه فشارسنج به دست آمد. پروتکل مورد استفاده در این پژوهش، براساس پیشنهاد هربرت و فرمن (2011) بود که در 8 جلسه 60 دقیقه ای طراحی و اجرا شد. داده ها با استفاده از روش مانکوا و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات قبل و بعد از مداخله بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0 <p). به این صورت که در میانگین فشارخون افراد در پیش آزمون گروه آزمایش 16/15 و در مرحله پس آزمون به 83/12 کاهش یافته بود، در حالی که در گروه گواه تغییر معناداری صورت نگرفته بود. در نهایت یافته ها بیانگر آن بود که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نظم جویی هیجان و کاهش فشارخون در افراد مبتلا به بیماری کرونری قلب تاثیر معناداری از نظر آماری دارد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اثربخش بودن درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش فشارخون و نظم جویی هیجان افراد بنابراین می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می توانند به عنوان روش مداخله ای موثری برای بهبود نظم جویی هیجان و کاهش فشارخون در افراد مبتلا به بیماری کرونری قلب به کار روند. پیشنهاد می شود زمینه لازم برای آشنایی عملی و کاربردی چنین رویکردهایی برای روانشناسان، پزشکان و پرستاران فراهم گردد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نظم جویی هیجان، کاهش فشارخون، بیماری کرونری قلب
  • رقیه ریئسیان امیری، جمال صادقی*، طهمورث آقاجانی هشجین، حسین دایی زاده صفحات 1633-1648
    زمینه

    یکی از مسایل مهم در زمینه روانشناسی تربیتی، ارتباط بین سازگاری زناشویی والدین و عملکرد تحصیلی دانش آموزان است. برای تبیین رابطه میان سازگاری زناشویی والدین و عملکرد تحصیلی، لازم است که عوامل میانجیگر بین آن ها را شناسایی کرد. یک عامل محتمل شادکامی دانش آموزان است. با این حال تاکنون مطالعه ای به بررسی روابط ساختاری سازگاری زناشویی والدین با عملکرد تحصیلی دانش آموزان با نقش میانجی گر شادکامی نپرداخته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ساختاری سازگاری زناشویی والدین و شادکامی دانش آموزان با عملکرد تحصیلی آنان بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دبیرستان های مدارس نمونه فرهنگ، امام حسین (ع) و شهید اصفهانی شهر بابل در سال تحصیلی 1400-1401 بود که در این بین تعداد 300 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه شادکامی آکسفورد (ارگایل ولو، 1990) و پرسشنامه سازگاری زناشویی والدین گراهام بی اسپانیر (1976) و برای سنجش عملکرد پیشرفت تحصیلی از نمره معدل نیمسال اول سال تحصیلی دانش آموزان استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی از (فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی از (مدل یابی معادلات رگرسیونی ساختاری) استفاده شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Spss-18 و Amos-23 انجام گرفت.

    یافته ها

    مدل پژوهش مورد تایید قرار گرفت و به طور کلی دو متغیر توان پیش بینی (48/0= R2) از متغیر پیشرفت تحصیلی توسط متغیرهای سازگاری زناشویی والدین، شادکامی در مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم در سطح معنی داری (05/0 >p) قابل تبیین است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به معنی دار بودن روابط میان متغیرهای مورد بررسی، نتایج پژوهش حاضر بر ضرورت نقش سازگاری زناشویی والدین و رفتارهای یادگیرندگان با توجه به شادکامی با سیستم آموزشی تاکید دارد که می تواند به عنوان چارچوبی برای طراحی برنامه های آموزشی در جهت تقویت سازگاری زناشویی والدین و عملکرد تحصیلی دانش آموزان استفاده شود و دلالت های کاربردی برای بهبود پیشرفت تحصیلی به معلمان و یاد گیرندگان ارایه بدهد.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی والدین، شادکامی، عملکرد تحصیلی
  • فاطمه یوردخانی، اکبر محمدی*، داوود معنوی پور صفحات 1649-1662
    زمینه

    مهارت حل مسیله و سبک های یادگیری به عنوان موضوعی مهم در تمامی گروه های سنی مطرح است. اگرچه عوامل تاثیرگذار بر مهارت حل مسیله و سبک های یادگیری در مطالعات متعددی بررسی شده است، اما بررسی تاثیر ذهن آگاهی بر سبک های حل مسیله با نقش میانجی سبک های یادگیری کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ذهن آگاهی بر سبک های حل مسیله با نقش میانجی سبک های یادگیری انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان گرمسار در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 341 نفر از این دانش آموزان انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پنج وجهی ذهن آگاهی (بایر و همکاران، 2006)، جهت گیری سبک های یادگیری (تاولر و دیپ بوی، 2003) و سبک های حل مسیله (کسیدی و لانگ، 1996) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها نیز از روش همبستگی و معادلات ساختاری با کمک نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد پنج مولفه مشاهده، توصیف، عمل همراه با آگاهی، عدم قضاوت و عدم واکنش بر سبک های حل مسیله دانش آموزان متوسطه دوره دوم شهرستان گرمسار با نقش میانجی سبک های یادگیری تاثیر داشته است (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    با استناد به نتایج به دست آمده، سبک های یادگیری با تاثیرگذاری غیرمستقیم بر سبک های حل مسیله می تواند یادگیری را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین نتایج این مطالعه می تواند در زمینه آموزشی - تربیتی تلویحات مهمی مانند اثربخشی ذهن آگاهی و سبک های یادگیری بر حل مسیله برای متخصصان آموزشی در بر داشته باشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، سبک های حل مسئله، سبک های یادگیری، دانش آموزان
  • مژگان نقدی، محبوبه طاهر*، حکیمه آقایی، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 1663-1678
    زمینه

    سالمندی به عنوان پدیده طبیعی تحول، دارای جنبه های مثبت و منفی است و تغییرات جدیدی در وضعیت اجتماعی و روانی فرد ایجاد می کند. بنابراین مداخلات روانشناختی می تواند کمک شایانی به آسیب های فردی، اجتماعی و اقتصادی در سالمندان کند. در همین راستا شناسایی مداخلات کارآمدتر ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی معنادرمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر احساس تنهایی سالمندان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی سالمندان شهر تهران در سال 1400 بود که 45 نفر از میان سالمندان به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارش شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس احساس تنهایی (دی توماسو و همکاران، 2004) استفاده شد. در پژوهش حاضر از روش های مداخله معنادرمانی (فرانکل، 1963) و روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هیز، 2004) استفاده شد و درحالی که گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در نهایت داده های جمع آوری شده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک و چندمتغیری تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین گروه های معنادرمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گواه از لحاظ احساس تنهایی در مرحله پس آزمون با تعدیل نمرات پیش آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (05/0=<p) و دو گروه مداخله نسبت به گروه گواه، بر متغیر احساس تنهایی و مولفه های آن تاثیرگذار بوده اند اما اثربخشی دو گروه مداخله با هم تفاوت معناداری نداشت (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و معنادرمانی با وجود استفاده از تکنیک های منحصربه فرد خاستگاه و ویژگی های مشنرک کارآمد و کاربردی دارند که احساس تنهایی را در سالمندان به یک اندازه کاهش می دهند.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، احساس تنهایی، سالمندان
  • سمیه ولیخانی، پانته آ جهانگیر، محمدرضا عابدی* صفحات 1679-1696
    زمینه

    رشد مسیر شغلی موضوعی است که به طور گسترده در متون علمی روانشناسی مورد مطالعه قرار گرفته و در نظریه های مرتبط با روانشناسی شغلی به آن اشاره شده است. همچنین مطالعات متعددی در مورد رشد مسیر شغلی کودکان انجام شده است، ولی پژوهش خاصی که به ارایه مدل در مورد رشد مسیر شغلی کودکان پرداخته باشد، یافت نشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی رشد مسیر شغلی کودکان بر اساس یک مطالعه داده بنیاد انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ رویکرد در زمره مطالعات کیفی است که با راهبرد داده بنیاد از نوع ظهوریابنده انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی متخصصان مرتبط با موضوع مورد پژوهش بود که دارای زمینه علمی و سابقه مرتبط بودند که با استفاده از نمونه گیری نظری 18 نفر از آن ها در این پژوهش شرکت کردند. همچنین به منظور جمع آوری داده ها، از روش مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته استفاده شد. مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع مقوله ها و شکل گیری جوهر حوزه بنیادی ادامه یافت. هم زمان با مصاحبه ها، تحلیل داده ها با روش ظهور یابنده شامل کدگذاری جوهری (مشتمل بر کدگذاری باز و انتخابی) و نظری به وسیله نرم افزار ATLAS.ti8، انجام و مورد اعتباریابی قرار گرفت.

    یافته ها

    در تحلیل داده ها، 306 کد بدون تکرار، 29 کد بنیادی و درنهایت 9 مقوله و 3 کد نظری ظهور یافتند. به زعم شرکت کنندگان در پژوهش، به طور کلی رشد مسیر شغلی کودکان به صورت مسیری از انطباق یابی به سوی انطباق پذیری و شامل عوامل، فرآیند و شایستگی ها شکل می گیرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، به نظر می رسد رشد مسیر شغلی کودکان فرآیندی پیچیده و مداوم است که تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله پیشینه خانوادگی، جنسیت، فرهنگ، تجربیات مدرسه و علایق و توانایی های شخصی است. ازاین رو برای هدایت موثر و حمایت از رشد مسیر شغلی کودکان، یک رویکرد کل نگر که مولفه های مختلف را در بر می گیرد، ضروری است.

    کلیدواژگان: مدل یابی، رشد شغلی، کودکان
  • بهروز احمدیان، ابراهیم علیزاده موسوی*، علی جهانگیری صفحات 1697-1714
    زمینه

    آشفتگی در رابطه زناشویی بر کیفیت زندگی نقش مهمی دارد از طرفی کیفیت زندگی زوجین در گرو باورهای ارتباطی آن هاست. مطالعات مختلفی به بررسی اثر طرحواره درمانی بر رفتارهای مرتبط با طلاق عاطفی پرداخته اند ولی میزان تاثیر طرحواره درمانی بر باورهای ارتباطی و کیفیت زندگی زوجین مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی طرحواره درمانی بر باورهای ارتباطی و کیفیت زندگی زوجین بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه ی آماری شامل زنان با سازگاری پایین مراجعه کننده به مراکز مشاوره تحت پوشش اداره کل بهزیستی استان تهران در سال 1400 بود که در مرحله اول به روش در دسترس تعداد 108 نفر انتخاب و بعد از تکمیل پرسشنامه سازگاری زناشویی تعداد 30 نفر با سازگاری کم انتخاب و به روش تصادفی در گروه ها قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه تحت طرحواره درمانی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه باورهای ارتباطی آیدلسن و اپستین (RBI) (1981) و پرسشنامه کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF) (سازمان بهداشت جهانی، 2004) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 24 و تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، میانگین حیطه اجتماعی، جسمی، روانی، سلامت محیط و حیطه کلی سلامت افزایش یافته است و این افزایش در گروه طرحواره درمانی در مقایسه با گروه گواه از لحاظ آماری معنادار است. میانگین نمره باور به مخرب بودن مخالفت، باور به تغییرپذیری همسر، ذهن خوانی، کمال گرایی جنسی و باور به تفاوت های جنسی طرحواره درمانی کاهش یافته است و این کاهش در گروه طرحواره درمانی در مقایسه با گروه گواه از لحاظ آماری معنادار است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج موجود می توان استنباط کرد که طرحواره درمانی منجر به ارتقای کیفیت زندگی و تغییر باورهای ارتباطی در زوجین درگیر تعارض می گردد. با توجه به اثربخشی طرحواره درمانی بر باورهای ارتباطی و کیفیت زندگی زوجین پیشنهاد می گردد در آینده مراکز مشاوره و مراکز بهزیستی به این رویکرد برای ارتقای کیفیت زندگی و تغییر باورهای ارتباطی زوجین درگیر تعارض توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، باورهای ارتباطی، کیفیت زندگی، سازگاری
|
  • Ali Rasouli, Jafar Hasani*, Esfandiar Azad Marzabadi, Jennifer Jackson Pages 1507-1528
    Background

    The experience of cardiovascular diseases affects various physical, psychological, social and existential aspects of the patient. But, after studying the research background, it was found that Each of the conducted studies have studied only one of these dimensions. Therefore, the absence of a research that examines all the mentioned components in relation to each other is a sign of the existence of a scientific gap in this field.

    Aims

    The present research was conducted with the aim of studying the "disease experience" in people suffering from cardiovascular diseases.

    Methods

    In this qualitative research, interpretive phenomenological method was used. Sampling was done using the purposeful sampling method and in order to collect data, a semi-structured interview based on the axes proposed by Spradley (2016) was conducted individually with 16 cardiovascular patients. The data were analyzed based on the 6-step strategy of Smith, Larkin and Flowers (2021) and using MAXQDA-2020 software.

    Results

    From the analysis of the findings, the central category of "Disease-caused Transformations" was identified, which includes five main categories of phenomenal body, agency barrier, communication interference, difficult emotional experiences, and existential challenges.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that cardiovascular diseases cause profound changes in various aspects of the patients' personal and social life. Using the categories identified in the current research can be a guide for specialists to evaluate that In which of the categories of "pathological changes" does the cardiovascular patient have more serious problems and as a result, it can help specialists in designing and implementing interventions according to the same category.

    Keywords: cardiovascular disease, illness experience, Disease-caused Transformations, phenomenology
  • Jamileh Khodadadi, Ahmad Abedi*, Mokhtar Malekpour, Amir Ghamarani Pages 1529-1544
    Background

    The study of intelligence, its theoretical basics, and new theories of it refer to enriching the environment in different ways and its effect on increasing intelligence. in the meantime, the lack of research regarding the education of parents through the native package and its effect on children's intelligence was felt.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of the parenting behavior model educational package based on the lived experiences of parents with gifted children on the verbal profile of preschool children with moderate intelligence.

    Methods

    This applied research was semi-experimental and was done with the help of a pre-test-post-test design with a control group. The population of this research was parents and their children of preschool age in Arak from October 2020 to October 2021. Due to the spread of Corona virus, the research was conducted in a preschool center and parents and their children were divided into two groups of 10 people, experimental and control, with a random sampling method. for gathering the data, the Tehran-Stanford-Binet intelligence scale(Roid, 2000) was used, and then the parents of the experimental group received 13 one-hour online educational sessions. Then the post-test was performed on the preschoolers. The data were analyzed in SPSS version 26 with the help of the univariate covariance analysis model.

    Results

    The results of data analysis showed that the scores of the experimental group in two intelligences, knowledge and quantitative reasoning, has been significant increase (p<0/05) and it did not have a significant effect on the intelligence of fluid reasoning, visual-spatial processing, and verbal working memory.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, the parental behavior model educational package has increased the scores of knowledge and quantitative reasoning intelligences and it can be used for parenting training.

    Keywords: Parental Behavior Model, Verbal profile, Intelligence
  • Bita Tavakkoli, Khadijeh Abolmaali Alhoseini*, Zahrasadat Pourseyyedaghaei Pages 1545-1564
    Background

    The ability to create and maintain safe and stable intimate relationships at the beginning of cohabitation helps couples to experience a secure attachment style in emotional communication. Insecure attachment style is one of the most important causes of interpersonal problems in the relationships of young couples. Studies have shown that immunization of couples is effective in improving attachment behaviors and increasing their sexual satisfaction. Research by the researchers showed that so far no intervention based on mentallization and educational package of building a lasting connection on attachment behaviors and sexual satisfaction of insecure spouses in the early years of married life.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating The effect of the integrated intervention of mentallization and educational package of building a lasting connection on attachment behaviors and sexual satisfaction among insecure spouses.

    Methods

    The design of the current research was a semi-experimental type of pre-test, post-test with a control group and a two-month follow-up. The statistical population of the research included all the couples who referred to counseling and psychological service centers in the north of Tehran in 2022, who were living together in the first five years of their life. Using the purposeful sampling method, 24 couples with insecure attachment style were identified as the statistical sample of the present study and were randomly replaced in two experimental and control groups (12 couples in each group). The combined intervention of mentallization and educational package of building a lasting connection was implemented for 12 weeks of weekly training of 120 minutes for the experimental group, but the couples of the control group did not receive any intervention. To collect data, questionnaires of Relationship Scales (Bartholomew and Horotiz, 1991), sexual Satisfaction (Larson et al., 1998) and Brief Accessibility, Responsiveness and Engagement Scale (Sandberg et al., 2012) were used. The data were analyzed using the method of analysis of variance with repeated measurements and Benferoni's post hoc test and SPSS25 software.

    Results

    The findings of this research showed that the integrated intervention of mentalization and the educational package of building a stable bond has a positive and significant effect on the attachment behaviors and sexual satisfaction of couples (p<0.01) and the results have continued after two months of follow-up.

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that couple therapists can use the integrated intervention of mentallization and educational package of building a lasting connection to increase sexual satisfaction and optimize attachment behaviors in couples with insecure attachment style who are in the early years of life together.

    Keywords: Mentallization, Building a Lasting Connection, Attachment behaviors, Sexual satisfaction, Insecure attachment style
  • Nahid Khanbabaei, Mina Mojtabaie*, Mehrdad Sabet Pages 1565-1586
    Background

    Breast cancer is the most common disease and the second cause of death in women, which has many physical and psychological complications, and anxiety is one of them. Today, with the advancement of psychology, there are various ways to reduce stress and anxiety, especially for diseases such as cancer. Among these methods is treatment based on acceptance and commitment.

    Aims

    The purpose of this research was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on disease perception, self-care behaviors and treatment adherence in female patients with breast cancer.

    Methods

    The current research design is a quasi-experimental pre-test-post-test type with a control group and follow-up. The statistical population of the research includes all female patients with breast cancer aged 25 to 45 who were referred to the oncology department of Imam Hossein Hospital in the second half of 2018, 40 of whom were selected through purposive sampling along with screening and based on Cohen's table, using The effect size and power of the test was selected as sample people, these people were replaced in two experimental and control groups using a random method. The experimental group underwent Acceptance and Commitment Therapy (ACT). In order to collect research data, a long-form disease perception questionnaire, a Madanlo treatment adherence questionnaire, and a self-care ability questionnaire were used.

    Results

    The results of analysis of variance with repeated measurements showed that acceptance and commitment-based treatment (ACT) was effective on the perception, adherence to treatment, and self-care ability of female breast cancer patients, and this effect was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    According to the findings of this research, it can be said that acceptance and commitment therapy (ACT) as an effective intervention can be effective on the perception, adherence to treatment, and self-care ability of female patients with breast cancer. Therefore, the use of psychological services in parallel with the process of treating people with breast cancer is necessary for faster treatment.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Disease perception, self-care behaviors, Treatment adherence, breast cancer
  • Neda Ahmadi, Hossein Ali Ghanad Zdegan*, Shaban Hydari Pages 1587-1600
    Background

    Previous researches have investigated the effects of cognitive rehabilitation and neurological treatments on a wide range of disorders, including learning disorders. The review of the studies shows that few studies have done a comparative study of cognitive rehabilitation and neurological treatments on learning disorders in order to choose the best treatment method.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of electrical brain stimulation and cognitive rehabilitation on hand-eye coordination of children with specific learning disorders (dyslexia) aged 7 to 13 years.

    Method

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all students with specific learning disorders in districts 7 and 10 of Tehran in 2020. The research samples consisted of 3 subjects, including 2 test groups of 15 people and a control group of 15 people. The data collection tool included hand-eye coordination evaluation test (Fernandes et al, 2013), tdcs device and cognitive rehabilitation program (Maggio, 2019). The instructions for cognitive rehabilitation training consisted of 21 one-hour sessions. Data analysis was performed using multivariate covariance analysis and spss24.

    Results

    The findings of the research showed that the effectiveness of cognitive rehabilitation on hand-eye coordination of dyslexic students was more than the effectiveness of electrical stimulation of the brain from the skull.

    Conclusion

    The results of this study can help therapists of learning disorders in choosing better treatment options. Also, the results of this study can provide more effective applications of cognitive therapies to professionals

    Keywords: brain electrical, stimulation, cognitive rehabilitation, hand-eye coordination, specific learning disorders, children with special learning disorders aged 7 to 13 years
  • Yousef Sabagh, Khadijeh Abolmaali Pages 1601-1618
    Background

    little research has compared the efficacy of Myers/Briggs typology training and schema-based training on psychological well-being. This gap in the literature is particularly relevant to the context of Yazd students, who may face unique cultural and educational challenges that impact their psychological well-being.

    Aims

    The purpose of this research was to investigate the efficacy of Myers/Briggs personality typology training and schema-based training on students' psychological well-being.

    Methods

    The present research method was a semi-experimental type of pre-test and post-test with a control group and a two-month follow-up. The statistical population included all the students of Yazd city in 2023, of which 60 people were selected using the available sampling method, 20 of them placed in the control group and 20 in each experimental group. Psychological well-being questionnaire (Ryff, 1989) was used to collect information. For the training interventions of the experimental groups, the personality typology training packages of Catherine Myers and Linda Kirby translated by Arsam Hordad (2021), and the training package based on Yang et al.'s schema (1950) were used. Members of the control group did not receive any intervention. Descriptive statistics and variance analysis with repeated measures were used in SPSS version 26 software for data analysis.

    Results

    The findings showed that Myers/Briggs personality typology training and schema-based training increases students' psychological well-being (p>0.05). Also, the results showed that there is a significant difference between the efficacy of Myers/Briggs personality typology training and schema-based training on psychological well-being.

    Conclusion

    Based on the findings, it is possible to help improve the mental health of students by designing educational courses and workshops and providing the necessary conditions for their implementation. Additionally, universities can organize various workshops and seminars with the focus on preparing students for university life.

    Keywords: Myers, Briggs personality typology training, schema-based training, psychological well-being
  • Soheila Radmehr, Mohsen Jadidi*, Mortezad Golestani Pour Pages 1619-1632
    Background

    Numerous studies confirm the effect of psychological factors on the occurrence of cardiovascular diseases such as blood pressure. These diseases affect the quality of people's emotions and health. So far, various treatments have been performed to reduce blood pressure, but it seems that the role of psychological treatments such as treatment based on acceptance and commitment in regulating emotions and consequently reducing blood pressure has not been paid enough attention.

    Aims

    The aim of the present study was to investigate the efficacy of acceptance and commitment therapy on emotion regulation and blood pressure reduction in people with coronary heart disease.

    Methods

    The present research method was applied and quasi-experimental designs of pre-test-post-test and 6-month follow-up with a control group. The statistical population of this research included all people with coronary heart disease who were referred to Shahid Beheshti Hospital in Nowshahr. The sample of this study includes 30 people with coronary heart disease who were selected using Convenience Sampling. The data were obtained using the emotion regulation questionnaire of Granfsky et al. (2001) and a sphygmomanometer. The protocol used in this research was based on the proposal of Herbert and Furman (2011), which was designed and implemented in 8 sessions of 60 minutes. The data were analyzed using the Mancova method and analysis of variance with repeated measurements, and the above statistical analyzes were performed using SPSS-26 software.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the mean scores before and after the intervention between the experimental and control groups (p<0.05). The average blood pressure of the subjects in the pre-test of the experimental group was 15.16 and in the post-test stage, it was reduced to 12.83, while there was no significant change in the control group. Finally, the findings indicated that the treatment based on acceptance and commitment statistically affects emotion regulation and blood pressure reduction in people with coronary heart disease.

    Conclusion

    It can be concluded that the treatment based on acceptance and commitment can be used as an effective intervention to improve emotion regulation and reduce blood pressure in people with coronary heart disease.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Emotion regulation, Blood pressure Reduction, Coronary heart disease
  • Rogheyeh Reidian Amiri, Jamal Sadeghi*, Tahmooras Aghajanyhashjin, Hoosein Daeizadeh Pages 1633-1648
    Background

    One of the important issues in the field of educational psychology is the relationship between parents' marital compatibility and students' academic performance. To explain the relationship between marital adjustment and academic performance, it is necessary to identify mediating factors between them. A possible factor is student happiness. However, no study has investigated the structural relationship between marital adjustment and academic performance of students with the role of happiness mediator.

    Aims

    The aim of the present study was to investigate the structural relationship between parents' marital compatibility and children's happiness with their academic performance.

    Methods

    The current research was descriptive, of correlation and structural equations type. The statistical population includes high school students of Farhang, Imam Hossein (AS), and Shahid Esfahani high schools in Babol city in the academic year 2021-2022, among which 300 students were selected by multi-stage cluster random sampling. To gather data, we utilized two questionnaires: the Oxford Happiness Questionnaire (Argyle Valley, 1990) and Graham Biaspanier's Marital Compatibility Questionnaire (1976). For evaluating academic progress, we analyzed students' first-semester grade point average using descriptive statistics methods (frequency, mean, and standard deviation) and inference from structural regression equation modeling. The data was analyzed with the help of spss18 and amos23 software.

    Results

    The research model has been approved, and it shows that the academic achievement variable can be explained by two predictability variables (R2=0.48), namely marital adjustment and happiness. These variables have both direct and indirect effects, and are statistically significant at a level of 0.05.

    Conclusion

    Considering the significance of the relationships between the investigated variables, the results of the present research emphasize the necessity of the role of marital adjustment and the behavior of learners with regard to happiness with the educational system, which can be used as a framework for designing educational programs in order to strengthen marital adjustment and academic performance of students.

    Keywords: Maritalcompatibility, Happiness, academic progress
  • Fatemeh Yoordkhani, Akbar Mohammadi*, Davood Manavipour Pages 1649-1662
    Background

    Problem solving skills and learning styles are important issues in all age groups. Although the factors affecting it have been investigated in many researches, but investigating the effect of mindfulness on problem solving styles with the mediating role of learning styles has been less investigated.

    Aims

    This research was conducted with the aim of investigating the effect of mindfulness on problem solving styles with the mediating role of learning styles.

    Method

    The current research was descriptive and of correlation and structural equations type. The statistical population of the research included all Secondary School Students of Garmsar city in the academic year 2020-2021, and 341 of these students were selected by random cluster sampling. In order to collect data, five fact mindfulness questionaair (Baer et al., 2006), Learning Style Orientation Inventory (Towler & Dipboye, 2003) and Problem Solving Styles Questionnaire (Cassidy & Long, 1996) were used. In order to analyze the data, the correlation method and structural equations were used with the help of SPSS-22.

    Results

    The results showed that the five components of observation, description, action with awareness, non-judgment and non-reaction had an effect on the problem-solving styles of Secondary School Students in Garmsar city with the mediating role of learning styles (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the obtained results, learning styles can affect learning by indirectly affecting problem solving styles. Therefore, the results of this research can have important implications for educational professionals in the field of education, including the impact of mindfulness and learning styles on problem solving.

    Keywords: Mindfulness, problem solving styles, learning Styles, Students
  • Mojgan Naghdi, Mahboobe Taher*, Hakime Aghaei, Abbas Ali Hossein Khanzadeh Pages 1663-1678
    Background

    As a natural process of maturation, aging has both positive and negative aspects and causes new alterations in a person's social and psychological standing. Therefore, psychological therapy can assist the elderly in recovering from their individual, societal, and economic impairments. In this context, it appears crucial to identify more effective therapies.

    Aims

    The purpose of the present study was to compare the efficacy of logotherapy with acceptance and commitment therapy in reducing elderly loneliness.

    Methods

    The research design was quasi-experimental and consisted of a pre-test, a post-test, and a control group. The statistical population comprised all elderly residents of Tehran in 2021, 45 of whom were randomly assigned to two experimental groups and one control group from among the elderly residing in health homes in Tehran. Data was collected using Adult social and emotional loneliness scale (ELS; DiTommaso et al., 2004). In the current study, the first experimental group received logotherapy (Frankel, 1963), while the second experimental group received acceptance and commitment therapy (ACT; Hayes, 2004). The control group did not get any intervention. Finally, the collected data were analyzed using one-way and multivariate covariance analysis.

    Results

    Adjusting the pre-test scores revealed a significant difference between the groups of logotherapy, acceptance and commitment therapy, and control in terms of loneliness at the post-test stage (P<0.05), and the two intervention groups compared to the control group had a significant effect on loneliness and its components, But the effectiveness of the two intervention groups was not significantly different (P<0.05).

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy and logotherapy, despite the use of unique techniques, have efficient and practical origins and features that reduce the feeling of loneliness in the elderly.

    Keywords: Logotherapy, acceptance, commitment therapy, loneliness, elderly
  • Somayeh Valikhani, Pantea Jahangir, Mohamadreza Abedi* Pages 1679-1696
    Background

    The development of the career path is a topic that has been widely studied in the scientific texts of psychology and has been mentioned in the theories related to occupational psychology. Also, several studies have been conducted on the developmentof children's career paths, but no specific research was found that provided a model for the developmentof children's career paths.

    Aims

    The current research was conducted with the aim of modeling the development of children's career path based on a grounded theory study.

    Methods

    The current research was carried out with a qualitative approach, on a grounded theory method is of the emergent type. The statistical population of the research included all specialists related to the subject of the research who had a scientific background and related experience, and 18 of them participated in this research using theoretical sampling. Also, in order to collect data, semi-structured in-depth interview method was used. The interviews continued until reaching the saturation of the categories and forming the essence of the basic domain. At the same time as the interviews, data analysis was performed and validated with the emergent method including substantive coding (including open and selective coding) and theory using ATLAS.ti8 software.

    Results

    In the data analysis, 306 non-repeated codes, 29 fundamental codes and finally 9 categories and 3 theoretical codes emerged. According to the participants in the research, in general, the Developmentof children's career path is formed as a path from adaptation to adaptability and includes factors, process and competencies.

    Conclusion

    According to the findings, it seems that the development of children's career path is a complex and continuous process that is influenced by several factors, including family background, gender, culture, school experiences, and personal interests and abilities. Therefore, to effectively guide and support the development of children's career paths, a holistic approach that includes various components is necessary.

    Keywords: Modeling, Career Development, children's
  • Behrooz Ahmadian, Ebrahim Alizadeh Mousavi*, ALI Jahangiri Pages 1697-1714
    Background

    Confusion in the marital relationship has an important role in the quality of life, on the other hand, the quality of life of couples depends on their communication beliefs. Various studies have investigated the effect of schema therapy on behaviors related to emotional divorce, but the extent of the effect of schema therapy on communication beliefs and the quality of life of couples has been neglected.

    Aims

    The present study's purpose was to investigate schema therapy efficacy on communication beliefs and the quality of life of couples.

    Methods

    The present research method was semi-experimental with pre-test, post-test, and control group. The statistical population included women with low compatibility referring to counseling centers covered by Tehran's welfare between May and June 2021, in the first stage, 108 people were selected using the available method, and after completing the marital compatibility questionnaire, 30 people with compatibility were selected. They were randomly selected and placed in groups. The experimental group underwent schema therapy in 10 sessions of 90 minutes. The data collection tool was Idelsen and Epstein's Communication Beliefs Questionnaire (1981) and Quality of Life Questionnaire (World Health Organization, 2004). Data were analyzed using SPSS 24 software and analysis of covariance.

    Results

    The findings showed that the average social, physical, psychological, environmental health, and overall health has increased, and it is statistically significant in the schema therapy group compared to the control group. The average score of belief in the destructiveness of opposition, belief in the changeability of the spouse, mind reading, sexual perfectionism, and belief in sexual differences in schema therapy has decreased, and this reduction in the schema therapy group is statistically significant compared to the control group. P<0.05).

    Conclusion

    Schema therapy leads to improving the quality of life and changing communication beliefs in couples involved in the conflict. Considering the effect of schema therapy on the communication beliefs and quality of life of couples, it is suggested that counseling centers and welfare centers pay attention to this approach to improve the quality of life and change the communication beliefs of couples involved in a conflict.

    Keywords: Schema therapy, Communication beliefs, Quality of life, Compatibility