فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 17 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفوه الله امام وردی محمدی*، حسن مصطفی نژاد، احمدرضا رادان صفحات 7-25

    مدیریت فرایند برنامه ریزی، سازماندهی، هماهنگی، هدایت و در اختیار گرفتن منابع به منظور انجام ماموریت های سازمان است. مدیر یا فرمانده در تمام فعالیت های سازمان مشارکت داشته و در صورتی که سازمان با مسیله یا مشکل خاصی مواجه شود بایستی با ابزار و منابع لازم نسبت به رفع آن اقدام نماید. اولین گام در جهت حل مسیله شناسایی ابعاد و مولفه های آن است. فرماندهین و مدیران نیروی انتظامی در جهت برقرای نظم و امنیت با مسایل و مشکلات متعددی مواجه هستند. یکی از این مسایل و مشکلات برای مدیران نظم و امنیت در استان خراسان شمالی پدیده نزاع و درگیری می باشد که در طی سالیان اخیر به یک مسیله اجتماعی در این استان تبدیل شده است. هدف از این تحقیق شناسایی موانع و مشکلات مدیریتی فرماندهان انتظامی استان خراسان شمالی در مبارزه با پدیده نزاع و درگیری می باشد. تحقیق حاضر از نوع مطالعات کاربردی بوده و به روش پیمایشی از طریق مصاحبه با فرماندهان و تهیه و توزیع پرسشنامه محقق ساخته صورت پذیرفته است. جامعه آماری شامل تمامی مدیران لایه های یک تا سه بوده که حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان به تعداد 169 نفر برآورد گردید. اعتبار پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ به میزان 0.86 بدست آمد. یافته ها با استفاده از روش میانگین حسابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که چالش های حقوقی و قانونی در امر مبارزه با نزاع و درگیری با اختصاص کمترین مقدار (58/1) مهمترین مانع و مشکل و از پی آن چالش های اجتماعی در امر مبارزه با نزاع و درگیری به میزان (73/1) و چالش های سازمانی در امر مبارزه با نزاع و درگیری به میزان (77/1) و در پایان چالش های بین سازمانی در امر مبارزه با نزاع و درگیری به میزان (92/1) به عنوان موانع و مشکلات مدیریتی فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی در مبارزه با نزاع و درگیری می باشد.

    کلیدواژگان: موانع و مشکلات مدیریتی، نزاع و درگیری، استان خراسان شمالی، مدیریت
  • محمد غلامی* صفحات 27-46

    وابستگی به موادمخدر در اکثر جوامع یک مشکل سلامت عمومی محسوب می شود. این مشکل یک اختلال چند عاملی سلامت است که اغلب سیری عودکننده و فروکش کننده دارد. تشکیل کمپ های ترک اعتیاد یکی از راهکارهای مقابله و درمان اعتیاد می باشد. با عنایت به اینکه مسیله اعتیاد جزو مسایل اصلی جامعه می باشد و استان خراسان شمالی نیز از این امر مستثنی نیست ولی مشاهده می گردد، با برگزاری انبوه جلسات در سازمان های مختلف استانی و تلاش دست اندرکاران مربوطه خروجی کمپ های ترک اعتیاد (اجباری و اختیاری) مطلوب نبوده و از آمار معتادان کاسته نمی شود. هدف اصلی این تحقیق تعیین تاثیر مراکز ترک اعتیاد در پیشگیری از مراجعه مجدد معتادان به اعتیاد می باشد. این تحقیق در گروه تحقیقات توصیفی- پیمایشی- مقطعی قرار می گیرد و از نظر نوع کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه افراد مراجعه کننده به 13 کمپ ترک اعتیاد ماده 15 قانون مبارزه با مواد مخدر در سطح استان خراسان شمالی در سال 1395 می باشند، که مجموعا 4000 نفر را تشکیل می دهند. برای نمونه گیری، طبق جدول مورگان، اندازه نمونه برابر با 350 نفر در نظر گرفته شد. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار spss ابتدا یافته های توصیفی استخراج و برای آزمون فرضیه ها از آزمون T استفاده گردید. یافته ها حاکیست که شیوه های مدیریتی- طراحی فیزیکی و همکاری و نظارت ناجا و بهزیستی مبتنی بر مراحل تغییر تاثیر زیادی بر پیشگیری از عود مجدد معتادان داشته و می تواند به عنوان یک روش درمانی مفید در این زمینه استفاده گردد. نتیجه تحقیق بیانگر این مسیله است که در صورت انجام مدیریت صحیح و ایجاد مراکز بر اساس طراحی فیزیکی مناسب و نظارت و همکاری سازمان های ذی ربط شاهد خروجی مطلوب کمپ های ترک اعتیاد خواهیم بود.

    کلیدواژگان: مراکز ترک اعتیاد، پیشگیری- اعتیاد- معتاد- خراسان شمالی
  • مهدی خرمی کاریزنوی* صفحات 47-65

    جرم مواد مخدر از جرایم سازمان یافته و پیچیده محسوب می شود که می تواند موجب وقوع جرایم دیگر گردد. در صورتی که با جرم مذکور مقابله شود انتظار بر آن است که از وقوع جرایم مرتبط پیشگیری گردد. هدف اصلی این تحقیق تعیین میزان تاثیر برخورد با خرده فروشان مواد مخدر بر پیشگیری از وقوع جرایم مرتبط در شهرستان بجنورد در قلمرو زمانی سال 1395 می باشد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نظر نوع توصیفی- پیمایشی است و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش تعداد 200 نفر شامل کلیه قضات دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بجنورد به تعداد20 نفر و پرسنل نیروی انتظامی بجنورد رسته انتظامی و آگاهی شاغل در کلانتری ها و پلیس مبارزه با مواد مخدر به تعداد180 نفر بوده و بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه به تعداد 131 نفر می باشد. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار spss ابتدا یافته های توصیفی استخراج و به منظور سنجش اولویت های هر یک از عوامل از آزمون فریدمن استفاده شده و برای آزمون فرضیه ها از آزمون T استفاده گردید. برخوردهای انتظامی مورد مطالعه در این تحقیق شامل گشت محسوس و نامحسوس و استقرار پلیس، دستگیری توزیع کنندگان و قاچاقچیان مواد مخدر و برخوردهای قضایی مورد مطالعه در این تحقیق شامل جرم انگاری اعتیاد، صدور حداکثر مجازات قانونی، جزای نقدی، مجازات تبعید و مجازات حبس می باشد. فرضیه محقق در این پژوهش، «برخورد با خرده فروشان مواد مخدر (انتظامی و قضایی) بر پیشگیری از جرایم مرتبط با مواد مخدر تاثیر معناداری دارد» می باشد که یافته ها حاکیست عوامل دوگانه عدالت کیفری (انتظامی و قضایی) در برخورد با خرده فروشان مواد مخدر بر پیشگیری از جرایم مرتبط(خریدوفروش مواد مخدر، سرقت های خرد و فحشا) در حد زیادی موثر می باشند.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، خرده فروشان مواد مخدر، اعتیاد، پیشگیری، جرم، شهر بجنورد
  • هادی مهربان مطلق*، محمد معتمدی صفحات 67-82
    چنان که می دانیم فلات ایران در منطقه زلزله خیز واقع شده است. نگاهی گذرا به تاریخ ایران نشان می دهد که این سرزمین به طور مکرر با وقوع زلزله مواجه بوده است. اساسا خسارت های انسانی زلزله های کشور ما در مقایسه با سایر کشورهای به اصطلاح توسعه یافته از ارقام بسیار بالایی برخوردار است. دلیل این خسارت قطع نظر از مشیت الهی، عمدتا به شرایط طبیعی و جغرافیایی، چگونگی انتخاب محل سکونت و نوع مساکن و آمادگی برای اطلاع رسانی پیش از بروز حادثه و عدم برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر صحیح پس از زلزله می باشد. زلزله هایی که در ایران روی می دهد معمولا سطحی و یا با عمق نرمال حدود 32 کیلومتر هستند و به ندرت زلزل های به عمق بیش از 50 کیلومتر حادث میشود. چون عمق این زلزله ها کم می باشد غالبا باعث خسارت فراوان می گردند. استان خراسان شمالی نیز از این امر مستثنی نیست، به ویژه آن که از نظر تکتونیک و زمین ساخت، گسلهای متعددی مناطق مختلف آن را در معرض خطر قرار می دهد. شهر بجنورد به دلیل قرارگیری گسل های متعددی در اطراف آن یکی از نقاط حایز اهمیت جهت برنامه ریزی مناسب برای کاهش آسیب های ناشی از سوانح طبیعی به ویژه زلزله می باشد؛ بنابراین در تحقیق حاضر سعی شده است در این مقاله میزان آسیب پذیری شهر در برابر سوانح طبیعی بررسی گردد.
    کلیدواژگان: زلزله، آسیب پذیری بافتهای فیزیکی، مخاطرات طبیعی، استان خراسان شمالی
  • محمدولی احمدی*، سعید روشندل، رضا قربانی صابر، پیمان یساری صفحات 83-108
    ترافیک و عوارض ناشی از آن مشکلی است که نه تنها در کلان شهرها، بلکه در بسیاری از شهرهای کشور با آن روبرو هستیم. در این تحقیق به بررسی علل ایجاد گره ها ترافیکی در شهر بجنورد و ارایه راهکارهایی برای برطرف نمودن آن پرداخته شده است. با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و نظر سنجی از خبرگان 45 علت برای ایجاد گره های ترافیکی شناسایی شده و این علل در سه دسته فرهنگی، زیرساختی و قانونی دسته بندی شده اند. بعد از رتبه بندی علل شناسایی شده و مشخص شدن میزان اهمیت هر کدام از آن ها در شهر بجنورد، برای هر کدام از علت ها راهکارهایی جهت با آنها پیشنهاد شده است. در انتها نیز سهم هر کدام از ارگان ها و سازمان های شهری برای اجرای راهکارها مشخص شده است.
    کلیدواژگان: ترافیک، گره های ترافیکی، ترافیک شهر بجنورد، شناسایی علل، رتبه بندی، راهکارهای بهبود
  • آرش قربانی سپهر*، مجید خلیلی شورکائی، محمدرضا میر شکاری صفحات 109-131

    در دو دهه اخیر، مسیله حجاب و عفاف همواره یکی از دغدغ ه های مهم دینی، فرهنگی و اجتماعی بوده که گاه مورد توجه دستگاه ها و نهادهای دولتی و عمومی قرارگرفته است. در این میان، رسانه های جمعی اعم از دیداری، شنیداری و مکتوب، نقش انکارناپذیری در ترویج یا تضعیف فرهنگ حجاب و عفاف در سطح عموم داشته اند. یکی از مهمترین مفاهیم دینی کهبحث آن همواره مورد توجه محافل مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و رسانه بوده، مفهوم عملکرد رسانه در ترویج عفاف و حجاب، کاربرد و استفاده از این مفهوم در نزد طبقات مختلف جامعه است و کمتر کسی را می توان یافت که تصوری از این واژه در ذهن نداشته باشد و یا مراد آن را نداند. بر این مبنا، مقاله حاضر به دو سوال پاسخ می دهد که عبارتند از: راه حل های ترویج حجاب و عفاف در رسانه کدام است؟ آسیب ها و مشکلات رسانه ها در این خصوص، چگونه است؟ این پژوهش سعی دارد تا با استفاده از روش توصیفی _ تحلیلی، با بیان مفهوم عفاف و حجاب، به بررسی تاثیر رسانه ها بر ترویج عفاف و حجاب بپردازد و هدف مقاله در پی یافتن رابطه بین رسانه و حجاب و عفاف در جامعه اسامی ایرانی است. اطلاعات این پژوهش نیز از طریق منابع کتابخانه ای و اسنادی توامان گردآوری شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که رسانه ها از جمله (تلویزیون) توانسته اند تاثیر مثبت و معناداری بر فرهنگ عفاف و حجاب بگذارند و به نوعی رابطه مستقیم بین آ نها برقرار است، اما در دهه های اخیر به دلیل جا به جایی مدیران رسانه ها و تغییر رویکرد آ نها در برنامه ها این رسالت کمی به فراموشی سپرده شده است که باید به آن توجه ویژه ای نمود و در این میان شبکه های ماهواره ای بیشترین تاثیر منفی را بر فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه اسامی ایرانی داشته است. بر این مبنا، اهمیت تحقیق از آن روست که برای حجاب و عفاف ارزش دوچندانی قایل است.

    کلیدواژگان: رسانه، عفاف، حجاب، جامه اسلامی، ایران
|
  • Sefatollae Emamverdy Mohamamdi *, Hasan Mostafa Nezhad, AhmadReza Radan Pages 7-25

    Management is the process of planning, organizing, coordinating, managing, and providing resources to carry out missions of the organization. The manager or commander participates in all activities of the organization and, if the organization faces a particular problem, to resolve the problems it must resort to the necessary resources. The first step in solving the problem is identifying its dimensions and components. Police commanders and managers have many problems with order and security. One of these issues and problems for the principals of order and security in the northern Khorasan province is a conflict phenomenon that has become a social issue in the province in recent years. The purpose of this research is to identify the barriers and management problems of the Northern Khorasan Provincial Police Commanders in combating the phenomenon of conflict. The present study is using a applied research method and has been surveyed by interviewing the commanders and preparing and distributing a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study which consisted of all managers of layers one to three is 300 people and the sample size was estimated based on Krejcie and Morgan sample size table as 169 people. The results of the study indicated that the most important challenge in confronting with struggles and conflicts is legal and lawful challenges with the allocation of the lowest (1.58). Then, the social challenges (1.73), organizational challenges (1.777) and inter-organizational challenges (1.92) have respectively the lower importance in coping with conflicts and struggles as barriers and management problems of the Northern Khorasan Provincial Police Command in confronting with struggles.

    Keywords: management, Management Barriers, Problems, Conflicts, Struggles, Northern Khorasan Province
  • Mohammad Gholami * Pages 27-46

    Constructing the addiction treatment centers are one of the regular initiatives to deal with addiction treatment. Considering that the addiction is one of the major issues in our society and northern khorasan is not excepted from this problem. Despite the several meetings and workshops in related organizations and related personnel efforts, the output of addiction treatment centers is not acceptable and the numbers of addicted people are not declining. Therefore, the main objective of this research is to determine the impact of addiction treatment centers in preventing the returning of addicts. In order to conduct this study the survey method is used. The statistical population of this study consists of all persons referring to 13 drug addiction camps in Article 15 of the Counter Narcotics Law of Northern Khorasan province during the year 2016, which is a total of 4000 people. According to the Morgan’s table, the sample size was 350 people. Findings indicate that management practices-physical design, collaboration, and NSA monitoring and well-being-based on changes have a great impact on preventing recurrence of addicts and can be used as a useful therapeutic approach.

    Keywords: Addicting Treatment Centers, prevention, Addiction, Northern khorasan
  • Mahdi Khorami * Pages 47-65

    Drug related crimes are organized and complex, which could lead to other crimes. If these crimes are confronted, it could be potentially anticipated that the related crimes could be prevented. The main objective of this research is to determine the impact of coping with drug dealers on the prevention of related crimes in Bojnourd in 2016. The survey method is used to conduct this study. The statistical population of this study was 200 people including all the judges of the public prosecutor’s office in Bojnourd (20 people) and law enforcement personnel in Bojnourd which consisting of police’s related departments (180 people). According to the Cochran formula, the sample size is 131 people. The police clashes studied in this study included tangible patrol and police detention, the arrest of drug dealers and drug traffickers. The judicial cases involved in this investigation, including the criminalization of addiction, the issuance of maximum legal punishment, criminal punishment, deportation penalty and imprisonment. Findings show that dual agents of criminal justice (law enforcement and justice) are highly effective in coping with drug dealers in preventing related crimes (drug dealing, robbery, and prostitution).

    Keywords: Drugs, Drug retailers, Addiction, prevention, Crime, Bojnourd City
  • Hadi Mehrbanmotlagh *, Mohamad Motamedi Pages 67-82
    As we know Iran plateau region is located in earthquake-prone. Quick look at Iran’s history shows that it has been faced with an earthquake repeatedly. Essentially, humanitarian damages of earthquake in our country are significantly high in compare with developed countries. The cause of earthquake damages regardless of providence is based upon mainly natural and geographical conditions, the quality of selecting residence place, type of house and family preparedness before the occurrence of hazard and lack of planning and proper measures after the earthquake. Earthquakes that occur in Iran usually shallow or with normal deep, about 32 km, and rarely earthquake occurred with more than 50 km depth. Since such earthquake’s depth is low, often causes more damages. North Khorasan province also is not excepted, especially based on tectonic and earth structure, several faults created variety of risks in this area. Since Bojnourd city is surrounded by several faults in the surrounding of it is as one of the important zones for proper planning to reduce the damages caused by natural disasters, especially earthquake. Therefore, the level of vulnerability of this city against the natural disasters is investigated.
    Keywords: earthquake, Vulnerability of Physical Texture, Natural Hazards, Northern Khorasan Province
  • Mohammad Vali Ahmadi *, Saeed Roshandel, Reza Ghorbani Saber, Peyman Yasari Pages 83-108
    Traffic congestion and its effects is a problem in most cities. In this research we investigate causes of traffic nodes creation in Bojnourd and solution to resolve these causes. Through library surfing and interviewing with experts, 45 causes are detected and they are classified in three categories viz. cultural, infrastructure and legal. After rating these causes, solutions for each of the causes are proposed. Finally, contribution of each city organization for implementing the solutions is determined.
    Keywords: traffic, traffic nodes, traffic of Bojnourd, detecting causes, rating, solutions
  • Arash Ghorbani Sepehr *, Majid Khalili Shorkaei, MohammadReza Mirshekari Pages 109-131

    In the last two decades, the issue of veil and chastity has always been one of the major religious, cultural and social concerns that have come to the attention of governmental and public institutions. Meanwhile, mass media including audio, visual and written media have played an indelible role in promoting or weakening the culture of Veil and chastity in the public level. One of the most important religious concepts that has always been discussed by various cultural, social, political and media circles is the concept of media performance in promoting chastity and veil. The application and use of this concept to different classes of society and fewer people can be found, which does not have the idea of the word in mind or does not know its meaning. Based on this introduction, the present article attempts to answer two questions: what are the initiatives to promote veil and chastity in the media? What are the damages and problems of the media in this regard? This research tries to use the analytical descriptive method to express the concept of chastity and veil to examine the impact of media on promotion of chastity and veil. The aim of the article is to find the relationship between media and veil and chastity in the Islamic society of Iran. The information of this research is also gathered through library resources and documents. Findings of the study show that television had significant positive and direct impact on veil and chastity culture. On the other hand the satellite channels had significant negative impact on veil and chastity culture.

    Keywords: Media, Chastity, Veil, Islamic society, Iran