فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 15 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تکتم یزدانی* صفحات 7-44
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه انگیزش شغلی و دلبستگی شغلی با بهزیستی روانشناختی کارکنان نیروی انتظامی شاغل شهر بجنورد انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبسستگی است. در این پژوهش260 نفر از کارکنان نیروی انتظامی شاغل در شهر بجنورد با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند، حضور داشتند. اعضای نمونه مقیاس انگیزش شغلی علی آبادی و همکاران (1383)، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) و مقیاس دلبستگی شغلی کانونگو (1982) را تکمیل نمودند. یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های تحلیل رگرسیون تک متغیره و چندمتغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از این بود که مدل رگرسیونی برای پیش بینی بهزیستی روانشناختی از روی دلبستگی شغلی و انگیزش شغلی معنادار بود بر اساس نتایج مشاهده شد که دلبستگی شغلی و انگیزش شغلی واریانس بهزیستی روانشناختی را به طور معناداری در جهت مثبت پیش بینی می کنند (0/01>P). همچنین بر اساس نتایج مشاهده شد که انگیزش شغلی درونی و بیرونی واریانس بهزیستی روانشناختی را در جهت مثبت تبیین می کند (0/01>P). این نتایج نشان دهنده اهمیت سازه های شغلی نظیر دلبستگی شغلی و انگیزش شغلی در بهزیستی ذهنی کارکنان است. بنابراین توجه به ویژگی های شغلی در کارکنان، خصوصا کارکنان نیروی انتظامی با توجه به ماهیت حساس شغلی و اثراتی که بر جامعه می گذارند بدیهی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، دلبستگی شغلی، بهزیستی روانشناختی، کارکنان نیروی انتظامی
  • ابراهیم ابراهیمی ثانی*، هاجر پاکدین، افسانه کوهستانی، نازنین ابراهیمی ثانی صفحات 45-66

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین سوء مصرف مواد مخدر و عوارض روانی- اجتماعی آن در خانواده معتادان استان خراسان شمالی (مطالعه موردی فرزندان خانواده) بود. این پژوهش توصیفی و تحلیلی بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه والدین معتاد و فرزندان آنان (دختر- پسر) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی ساده 288 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه محقق ساخته، سلامت عمومی GHQ-28 و پرسشنامه علایم روانی Scl-90- بررسی شدند. از روش های آمار توصیفی برای جدول فراوانی استفاده و برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش و تصمیم گیری در مورد سوالات پژوهش از روش ضریب همبستگی پیرسون و آزمون خی دو استفاده شده است. نتایج خی دو نشان داد که بین سوء مصرف موادمخدر والدین با شیوع بیماری روانشناختی فرزندان رابطه معناداری وجود دارد (0/005>P). بر اساس نتایج بدست آمده 28 درصد فرزندان دارای والدین معتاد با علایم روان پزشکی روبرو هستند که شیوع علایم فرزندان به ترتیب در شکایات جسمانی (50 درصد)، افکار پارانوییدی (43 درصد)، افکار وسواس-اجباری (38 درصد)، اضطراب (35 درصد)، حساسیت در روابط متقابل (26 درصد)، روان پریشی (24 درصد)، پرخاشگری (23 درصد)، ترس مرضی (12 درصد) می باشد. یافته ها دارای اشاره ضمنی مهمی برای پیشگیری و درمان اختلالات رفتاری و روانی فرزندان معتادان می باشند.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، اعتیاد والدین، عوارض روانی- اجتماعی، فرزندان معتادان
  • بررسی مقایسه ای حس انسجام درونی، تاب آوری و عاطفه مثبت بین نوجوانان بی سرپرست و نوجوانان عادی پسر شهرستان بجنورد
    مجتبی زارعی* صفحات 85-102
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای حس انسجام درونی، تاب آوری و عاطفه مثبت بین نوجوانان بی سرپرست و نوجوانان عادی پسر شهرستان بجنورد انجام شده است. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی و علی- مقایسه ای بوده که 200 نفر از نوجوانان عادی و بی سرپرست 12 تا 20 ساله شهرستان بجنورد (100 نوجوان بی سرپرست و 100 نوجوان عادی) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، پرسشنامه ی حس انسجام درونی آنتونوسکی و پرسش نامه ی مقیاس عاطفه مثبت و منفی واتسون و همکاران (1988) می باشد. داده های جمع آوری شده از این پرسشنامه ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی و تجزیه و تحلیل واریانس تک متغیری (ANOVA) تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که رابطه ی بین تاب آوری، حس انسجام درونی و عاطفه ی مثبت مستقیم و معنادار است (0/05>P و 0/01>P). این صورت که نوجوانان بی سرپرست به طور معناداری از میانگین حس انسجام درونی، عاطفه مثبت و بهزیستی روانشناختی کمتری نسبت به نوجوانان عادی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: حس انسجام درونی، تاب آوری، مقیاس عاطفه مثبت و منفی، نوجوانان بی سرپرست
  • حمیده حمیده پور*، حمید بایزیدی صفحات 85-102

    مطابق یافته های پژوهش های جرم شناختی تعداد اندکی از مجرمین مسیول ارتکاب بخش عظیمی از جرایم هستند. یکی از مهمترین معضلات در زمینه پیشگیری و تامین امنیت اجتماعی، وجود مجرمین حرفه ای و سابقه دار است که حجم عظیمی از مشتریان دستگاه کیفری را به خود اختصاص داده اند. مبارزه با این مجرمین اولین گام در مبارزه با انحرافات و پیشگیری از جرم می باشد.در این مقاله به بررسی عوامل اثرگذار بر ارتکاب مجدد جرم در بین مجرمین مرد شهر بجنورد در سال 1394، با استفاده از الگوی آماری لاجیت پرداخته شده است.بر اساس نتایج این مطالعه، اعتیاد و نوع جرایم علیه اموال دو عامل مهم و اثرگذار بر افزایش ارتکاب مجدد جرم در میان زندانیان مرد بوده است و به طور معنی داری احتمال ارتکاب مجدد جرم در زندانیان دارای اعتیاد و فعال در زمینه جرایم علیه اموال بیش از سایرین بوده است. از طرفی تحصیلات و تاهل اثر کاهنده اما بی معنی بر کاهش حتمال ارتکاب جرم داشته اند.

    کلیدواژگان: الگوی لاجیت، تکرار جرم، مجرمین سابقه دار، اعتیاد
  • مهناز امیرپور*، علیرضا مکرمی مایوان صفحات 103-128

    پایداری هر جامعه بر اساس روابط حاکم بر آن است ایجاد آسیب و نابهنجاری در اجتماع، روابط حاکم بر اجتماع ها دچار تزلزل می کند و و در پی این تزلزل، تخریب های غیر قابل جبران جسمی، روحی، اقتصادی و اجتماعی پدید می آید. خانواده به عنوان کوچکترین نهاد اجتماعی، اولین پایگاه اجتماعی برای جامعه پذیری فرد و تعامل وی با جامعه است. روابط بین خانواده به طور سنتی یا از طریق عادت در طول زندگی تداوم می یابند. بنابراین، خانواده، گروهای دوستی، طایفه ها، همسایگان و فرقه های مذهبی در درون جامعه را می توان با صفت اجتماعی گونه توصیف کرد؛ اجتماع گروهای فوق الذکر برای هدفی مشترک است، هرچند در گاه در بافت و بطن این اجتماع دها نیز تقابل ایجاد می شود. این پژوهش به روش پیمایشی از نظر زمانی مقطعی و از نظر نوع مطالعات کاربردی است و روش نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم نمونه می باشد. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته بر روی مردان شهرستان شیروان در سال 95 که تعداد آنان (73658) نفر می باشد و نمونه متشکل (382) نفر صورت گرفته است. در این پژوهش برای مقایسه میانگین ها از روش آماری ANOVA و آزمون T و برای آزمون فرضیه ها از تحلیل سامرز، آزمون رگرسیون خطی چند متغیره به کمک نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بین میزان خشونت و پرخاشگری و وضعیت اقتصادی- اجتماعی مردان رابطه معنی داری وجود دارد و همچنین بین ادارات و سازمان ها، رسانه و قومیت با میزان خشونت و پرخاشگری رابطه معنی داری وجود دارد ولی بین سن مردان شهرستان شیروان با میزان خشونت و پرخاشگری رابطه معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: خشونت و پرخاشگری، وضعیت اقتصادی- اجتماعی، رسانه و قومیت
  • کبری سرخ کمال* صفحات 129-146

    عفاف و پاکدامنی از بارزترین نشانه های حیات و سلامت جامعه اسلامی است. حجاب اسلامی نیز یکی از مهم‏ترین وجه‏ های تمایز آشکار میان جوامع اسلامی و غیراسلامی به شمار می‏رود. در پرتو رعایت حجاب و ملزم بودن به عفاف است که شخصیت انسانی زن حفظ شده و زمینه برای رشد و تکامل زن و مرد در عرصه‏ های مختلف فراهم می شود. در این راستا، هدف اصلی از پژوهش حاضر، بررسی نقش رسانه ملی بالاخص تلویزیون، در تغییرات حجاب طی دهه اخیر در استان خراسان شمالی به ویژه شهرهای بجنورد، شیروان و اسفراین پرداخته شود. در واقع جهت جمع آوری اطلاعات نظری و مطالعات کتابخانه ای از روش اسنادی و به منظور نظرسنجی شهروندان جامعه اماری از روش تحقیق پیمایشی استفاده گردیده است. نتایج تحقیق حاضر گویای آن است که به عقیده ی پاسخگویان، استفاده از رسانه ملی (تلویزیون) بر گرایش به حجاب و عفاف در جامعه به ویژه جوانان، تاثیر زیاد و خیلی زیاد دارد. در واقع رسانه ی ملی تا حدود زیادی توانسته جایگاه و شخصیت زن را ارتقا دهد. در میان شهرهای مورد بررسی، شهروندان اسفراینی نحوه عملکرد رسانه ی ملی را در زمینه ی حجاب و عفاف مثبت می دانند.

    کلیدواژگان: عفاف، حجاب، شهروندان، رسانه ملی، تلویزیون
|
  • Toktam Yazdani * Pages 7-44
    The purpose of the present research was to study the relationship between job satisfaction and job attachment with psychological well-being of police personnel in Bojnourd. In order to conduct the research the survey method is used. Through cluster sampling method 260 police personnel of Bojnourd were selected as participant. To obtain the data, Ali-abadi et al. job motivation scale (2004), Rief psychological wellbeing questionnaire (1989) and Kanongo job attachment scale (1982) were used. The results showed that there is a positive significant relationship between psychological well-being with job attachment and job motivation (P<0.01). According to the results, there is a significant positive relationship between internal and external job motivation and psychological well-being variance (P<0.01). the results indicate the importance of job structures such as job attachment and job motivation in mental well-being of personnel. So, attention to the job properties of personnel, especially among the police personnel, is very important because of its occupational critical nature and its effects on society.
    Keywords: Job Motivation, job attachment, Psychological Well-being, police personnel
  • Ebrahim Ebrahimi Sani *, Hajar Pakdin, Afsane Kohestani, Nazanin Ebrahimi Sani Pages 45-66

    This study aimed to investigate the relationship between drug abuse and its psycho-social effects on the families of addicts in Northern Khorasan Province (A Case Study of Childs). The survey method is used in this study. The statistical population consists of addicted parents and their children and through cluster sampling method 288 people were selected randomly. In order to collect the data, General Health Questionnaire GHQ-28 and the Scl-90- psychiatric symptoms were used. In order to analysis of the data the Pearson correlation coefficient and chi-square tests were used. Chi-square results showed that there is a significant relationship between parents’ drug abuse and children’s epidemic of psychological disease (p>.0/05). According to the results, 28 percent of children with addicted parents are faced with psychiatric symptoms, in which the prevalence of children symptoms respectively devotes on physical complaints (50 percent), paranoid (43%), obsessive-compulsive thoughts (38%), Anxiety (35 percent), interpersonal sensitivity (26%), psychosis (24%), aggression (23 percent), phobia (12%) is. The findings have important implications for prevention and treatment of mental and behavioral disorders refer children are drug addicts.

    Keywords: Drug abuse, parental substance abuse, psychosocial effects, children of addicts
  • Comparative Analysis of Sense of Internal Cohesion, Resilience, and Positive Affection among Orphan and Non-orphan Male Teenagers in Bojnourd
    Mojtaba Zarei * Pages 85-102
    The purpose of this study was to compare the sense of internal cohesion, resilience and positive affect between adolescents without parents and normal male adolescents in Bojnourd city. This study was a comparative survey study that 200 normal and orphan adolescents aged 12 to 20 years old in Bojnourd (100 orphan adolescents and 100 normal adolescents) were selected through purposive sampling. The instruments of this study are the Connor-Davidson’s resilience Scale (2003), Antonovic’s Sense of Integrity Questionnaire and Positive and negative affection scale of Watson et al. (1988). The findings showed that there was a significant positive relationship between resiliency, sense of internal cohesion and positive affection (P <0.05, P <0.01). Additionally, the results showed that the mean score of internal coherence, positive affection and psychological well-being among the orphan adolescents was significantly lower than ordinary adolescents.
    Keywords: Sense of Internal Coherence, Resilience, Positive, Negative Affection Scale, orphaned adolescents
  • Hamideh Hamidehpoor *, Hamid Bayazidi Pages 85-102

    Based on other criminological researches, small part of criminals are responsible for large part of crimes in society. So first step to crime and deviations control is conditioned to finding more about professional criminals. In this research, factors affecting return to prison among men criminals in bojnourd in 1394 is investigated by using logistic statistical model. Results of research revealed that addiction and income offenses will both increase the amount of return to prison significantly. Those who are active in property crimes and are addicted have more probability for recommitting the crime. Besides, education and marriage have negative insignificant effect on committing the crimes.

    Keywords: Logitech Pattern, repeat offense, Sentenced Offenders, Bojnourd
  • Mahnaz Amirpour *, AliReza Mokarami Pages 103-128

    The stability of each society is based on the dominant relationship. The creation of damage and anomie in society, threatening the prevailing relations in communities, and in the wake of this threatening, the physical, economic, economic and social irrecoverable destructions will create. The family is the first social institution, the first social base for the community and its interaction with society. Relations between the families continue through the habit of life. So, the family, friendship groups, clans, neighbors and religious sects within society can be described as social society. In this study the survey method is used and the type of study is cross sectional and applied research. The proportional probability sampling method is used to select the samples. The statistical population of the study which is consisting of all men in Shirvan city in 2016 is 73658 people and out of that 382 people are selected as participants. The findings of the study reveal that there is a significant relationship between tendency to violence and men’s socio-economic status. Additionally, there is a significant relationship between tendency to violence and institutions, media and ethnicity. But there is no significant relationship between age and tendency to violence.

    Keywords: Violence, aggressiveness, socio-economic status, Media, ethnicity
  • Kobra Sorkhkamal * Pages 129-146

    Chastity and holiness are one of the most obvious signs of the life and health of the Islamic community. Islamic veil is also one of the most important aspects of the obvious distinction between Islamic and non-Islamic societies. In the light of the veil and the obligation to be honest, the human personality of the woman is preserved and provides a platform for the development and development of women and men in different fields. In this regard, the main purpose of the present research is to study the role of the national media, especially TV, in changing veil during the last decade in Northern Khorasan Province, in particular in Bojnourd, Shirvan and Esfarayn. In fact, for surveying the citizens of the community the survey method have been used. The results of this study indicate that, according to respondents, the use of national media (TV) has a great impact on the tendency towards veil and chastity in society, especially young people. In fact, national media has been able to improve the position and character of women in a large measure. Among the cities surveyed, the citizens of Esfarayn described the performance of the national media as a veil and positive chastity.

    Keywords: Chastity, Veil, Citizens, national media, Television