فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا محمودی*، شهربانو ربیعی صفحات 1-10

    در این تحقیق به مقایسه نظرات دو گروه فارغ التحصیلان (مدیران و معاونین مدارس) و استادان صاحبنظر دررشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی در مورد متناسب بودن ساعات تدریس دروس پرداخته شده است. جامعه مورد مطالعه کلیه فارغ التحصیلان رشته مذکور شاغل در پست مدیریت مدارس و استادان صاحبنظر استان تهران است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی نیمی از فارغ التحصیلان با حجم نمونه 53 نفر و 30 نفر از استادان صاحبنظر رشته مذکورکه قابل دسترس بوده اند؛ به عنوان واحد نمونه مد نظر قرار گرفتند. از لحاظ روش ،  تحقیق از نوع توصیفی - مقایسه ای و پیمایشی است و یک تحقیق مقطعی وکاربردی است. ابزار گرد آوری داده ها در این تحقیق پرسشنامه است . برای تعیین روایی از شیوه توافق داوران، از روایی محتوایی و نظرات اساتید و کارشناسان خبره آموزشی و ناظر تحقیق استفاده شده است. با استفاده از آزمون آلفای کرانباخ میزان ضریب پایایی پرسشنامه83/0 می باشد..نتایج این پژوهش نشان می دهد که استادان صاحبنظر خواستارافزایش ساعات تدریس دروس اصلی و تخصصی می باشند.

    کلیدواژگان: بازنگری برنامه درسی، متناسب بودن ساعات تدریس، رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، نیاز سنجی
  • راحیل آزاد بخت*، پریوش وکیلی صفحات 11-18
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه و رضایت زناشویی زنان متاهل است. برای این تحقیق از روش همبستگی استفاده شده است. نمونه شامل 201 نفر از  زنان متاهل 20 تا 50 ساله است که به شیوه تصادفی چند مرحله ای از میان زنان شاغل ادارات و سازمان های تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی شهرستان ساری در سال 89-88 انتخاب شده اند. ابزارهای جمع آوری این تحقیق پرسش نامه های طرحواره های یانگ (75 سواالی) و رضایت زناشویی انریچ (47 سوالی) بوده است.  برای آزمون فرضیه ها و تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمارتوصیفی و آمار استنباطی (همبستگی وتحلیل رگرسیون گام به گام) استفاده گردید.  نتایج این تحقیق نشان می دهد که بین طرحواره های ناسازگار اولیه و رضایت زناشویی زنان متاهل رابطه منفی معنی داری وجود دارد و طرحواره های ناسازگار اولیه می توانند عدم رضایت زناشویی را پیش بینی نمایند همچنین از بین 5 حوزه طرحواره های ناسازگار اولیه، فقط حوزه اول (بریدگی و طرد) رابطه منفی و معنی داری با رضایت زناشویی زنان متاهل دارد و سایر حوزه ها رابطه معنی داری با رضایت زناشویی ندارند.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، رضایت زناشویی، حوزه های طرحواره، بریدگی و طرد
  • مسعود صیادی*، الله کرم پولادی ریشهری، سید موسی گلستانه صفحات 19-29

    امروزه یکی از موضوعات مورد توجه در روانشناسی ، مسیله خستگی مزمن می باشد. وجود خستگی ناشی از کار، فعالیت و تحصیل اگر به حال خود رها شود، موجب رشد عاطفی منفی در انسان می گردد. و سلامت روانی او را به مخاطره می اندازد. سندرم خستگی مزمن ، بهداشت روانی افراد و کیفیت زندگی آن ها را به خطر می اندازد. به طوری که این نوع خستگی می تواند در کارآمدی بالا که در بسیاری از دستگاه های شغلی مورد نیاز می باشد مداخله کند و بدون بهبود ممکن است به اختلالات مرتبط با کار منجر شود. لذا هدف از  این مطالعه بررسی همه گیر شناسی سندرم خستگی مزمن در پرستاران شهر بوشهر بود. نمونه این پژوهش پرستاران شهر بوشهر در سال 90 بودند. ابزارهایی که در تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند عبارت بودند از: 1 پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ، 1972)، 2 مقیاس خستگی چالدر (چالدر و همکاران، 1993)، 3 مقیاس شدت خستگی (کروپ و همکاران، 1989)، 4 پرسشنامه فراشناخت (ولز کارترایت، 1999) 5 مصاحبه بالین ساختار یافته (انجمن روانپزشکی امریکا، 1994)، و 7 چک لیست علایم نشانگان خستگی مزمن (کاپلان و سادوک 2007). ابزارها فوق از لحاظ فن و مبانی روان سنجی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بیانگر پایان و اعتبار مطلوب این ابزارها بود. تحقیق حاضر از نوع توصیفی بود و نمونه مربوط به این مطالعه به شیوه سرشماری انتخاب و به پرسشنامه ها پاسخ دادند. پژوهشگر در پی آن بود که میزان همه گیرشناسی نشانگان خستگی مزمن را در بین پرستاران شهر بوشهر تعیین نماید روش این تحقق توصیفی- میدانی و جمعیت هدف آن، پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی و درمانی شهر بوشهر بودند. نمونه همه گیرشناسی بالغ بر 406 نفر بود که در شهر بوشهر به شیوه سرشماری از بیمارستانهای زیر مجموعه دانشگاه های علوم پزشکی شهر بوشهرانتخاب شدند. یافته های مربوط به مرحله همه گیرشناسی نشان داد که شیوع نشانگان خستگی مزمن در پرستاران مورد مطالعه کل نمونه 5/17 درصد می باشد.با توجه به نتایج بدست آمده در خصوص شیوع نسبتا بالای خستگی مزمن در پرستاران شهر بوشهر در مقایسه با سایر مطالعات انجام شده در این حوزه توجه و اهمیت درمان و پیشگیری از ابتلای به این اختلال بسیار چشمگیر میباشد.

    کلیدواژگان: خستگی مزمن ((Chronic Fatigue syndrome، همه گیرشناسی، پرستاران
  • ملوک دیوانگاهی*، معصومه بشیری صفحات 30-42
    هدف اصلی پژوهش حاضر ، بررسی رابطه بین سرمایه های فکری و بهره وری در سازمان آموزش و پرورش استان گیلان بود. پژوهش به روش توصیفی (همبستگی) انجام شد و جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان سازمان آموزش استان گیلان در سال تحصیلی 1389 - 90 به تعداد 1608 نفر تشکیل می دادند، نمونه پژوهش حاضر بر اساس جدول مورگان و با توجه به حجم جامعه 310 نفر تعیین گردید. ابزار پژوهش شامل دو مقیاس : الف- سرمایه های فکری با سه بعد (انسانی ، ساختاری و رابطه ای) و ب- بهره وری با 21 سوال در مقیاس لیکرت بود. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمونهای تحلیل رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. یافته های به دست آمده از تحقیق نشان داد که بین سرمایه های فکری و ابعاد آن با بهره وری سازمان آموزش و پرورش رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و ابعاد (رابطه ای ، ساختاری و انسانی) سرمایه های فکری توان پیش بینی میزان بهره وری سازمان آموزش و پرورش را دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه های فکری، بعد ساختاری، بعد رابطه ای، بعد انسانی، بهره وری
  • زهرا شهرآئینی* صفحات 43-52

    آموزش و ارتقای نیروی انسانی در هر سازمان جایگاه ویژه ای دارد. آموزش ضمن خدمت کارکنان نقش بسزایی در ارتقای کارایی و اثربخشی سازمان ها دارد. دوره های آموزش ضمن خدمت معمولا تقویت قابلیت های کارکنان و تسهیل کسب دانش، ایجاد روحیه و توانایی های مربوط به بهبود عملکرد نیروی انسانی را شامل می شود با توجه به وظایف سنگین آموزش وپرورش در عرصه ی فعالیت های اجتماعی، فرهنگی، ضروری است که این سازمان به آموزش و ارتقای کارکنان در جهت به روز کردن دانش ومهارت های فنی  توجه ویژه داشته باشد. در این پژوهش بنابر اهمیت و ضرورت آموزش ضمن خدمت، عملکرد دوره های آموزشی از نظر مدیران مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه ی آماری تحقیق مدیران مدارس هستند،که تعداد 115  نفر طبق نمونه گیری تصادفی ساده، متناسب با حجم جامعه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه می باشد. برای سنجش روایی پرسش نامه از نظر اساتید و کارشناسان مسیول آموزش ضمن خدمت استفاده گردید و روایی آن مورد تایید قرار گرفت.هم چنین برای سنجش پایایی پرسش نامه آن را در جامعه ی 30 نفری اجرا و پایایی آن با استفاده ازضریب آلفای کرونباخ 85/0 محاسبه شد. هر پرسش نامه شامل 25 سوال کوتاه پاسخ و یک سوال باز پاسخ ویژه مدیران طراحی شده است.یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدیران مدارس با عملکرد دوره های آموزشی ضمن خدمت برگزار شده به لحاظ مولفه های افزایش دانش 3/95، رضایت شغلی 2/99، استفاده ی بهینه از امکانات 7/91، مشارکت 3/99، مسیولیت پذیری 3/96 ، نسبتا موافق بوده اند و عملکرد مطلوب دوره های ضمن خدمت را تایید کرده اند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، آموزش ضمن خدمت، عملکرد، مدیر مدرسه
  • طاهره گوهری نادر* صفحات 53-60
    هدف از این پژوهش بررسی ضرورت و اهمیت زنگ انشاء در دبستان  از نظر معلمان و مدیران  مدارس می باشد . در این پژوهش برای بررسی ضرورت و اهمیت زنگ انشاء از نظر معلمان و مدیران  مدارس از پرسشنامه محقق ساخته و برای بررسی میزان پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. در این پژوهش  از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است  .جهت آزمون فرضیات  پژوهش از آزمون t مستقل  استفاده شده است . یافته های این  پژوهش نشان می دهد ، تفاوت معناداری بین نظرات معلمان و مدیرانی که درس انشاء را ضروری میدانند و نظرات معلمان و مدیرانی که درس انشاء را ضروری نمی دانند ،  وجود دارد . همچنین نشان می دهد بین نظرات معلمان و مدیرانی که دارای سابقه بیشتری  بوده اند و نظرات معلمان و مدیرانی که دارای سابقه کمتری  بوده اند  تفاوت معناداری وجود دارد . در نهایت باتوجه به یافته های پژوهش مشخص شده است که بین نظرات معلمان و مدیران  و مدرک و رشته تحصیلی آنان  رابطه معناداری وجود نداشته است .
    کلیدواژگان: انشاء، معلمان و مدیران
  • معصومه باقرپور*، حسن عبدالله زاده صفحات 61-68

    تحقیق حاضر با هدف مطالعه  رابطه بین  آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه و باورهای هوشی در پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرگز پذیرفت . تعداد 280 نفر نمونه با روش  نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه مختاری و ریچارد و باورهای هوشی بابایی بود. و از روش های آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه استفاده شد. بر اساس نتایج بین  آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه (مطالعه کلی ، مطالعه حمایتی ، مطالعه حل مساله) و باورهای هوشی افزایشی  و پیشرفت تحصیلی رابطه وجود دارد . بین باورهای هوشی جوهری  و پیشرفت تحصیلی رابطه وجود ندارد. در تحلیل رگرسیونی از بین متغیرهای پیش بین, باور هوشی افزایشی و راهبرد مطالعه حل مساله  توان پیش بینی  پیشرفت تحصیلی را دارد.

    کلیدواژگان: باورهای هوشی، آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه، پیشرفت تحصیلی
  • میلاد سبزه آرای لنگرودی*، مهدی رضا سرافراز، نیما قربانی، رضا رستمی صفحات 69-79
    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس وابستگی های ارزش خود در میان نمونه ای از دانشجویان ایرانی بود. به همین منظور 502 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور شهرستان لنگرود به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مقیاس های وابستگی های ارزش خود (CSWS)، خودشناسی انسجامی (ISK)، شفقت خود-فرم کوتاه (SCS-SF)، خودشیفتگی مارگولیس-توماس (MTNS)، و حرمت خود رزنبرگ (RSES) روی آن-ها اجرا شد. در ابتدا تحلیل عامل تاییدی نشان داد که ساختار عاملی نمونه ایرانی با ساختار عاملی به دست آمده در نمونه آمریکایی (کراکر، لاتنن و همکاران، 2003) برازش ندارد. بنابراین برای یافتن ساختار عاملی مناسب با نمونه ایرانی، تحلیل عامل اکتشافی به روش تحلیل مولفه های اصلی با شیوه چرخش ابلیمین بر روی مقیاس مذکور انجام شد و نشان داد که 6 عامل با ساختار داده ها برازش دارند. علاوه بر تایید روایی همگرا و واگرای مقیاس، ضرایب آلفای کرونباخ نیز همسانی درونی مناسب عامل های مقیاس را نشان داد. نتایج به دست آمده بر اساس نظریه خودمختاری و نظریه وابستگی های ارزش خود مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: وابستگی های ارزش خود، ویژگی های روان سنجی، تحلیل عامل اکتشافی
|
  • Reza Mahmoudi *, Shahrbanoo Rabeie Pages 1-10

    This research is a descriptive comparative one, which compare opinions of two groups of the graduated (schools principals and assistants) and knowledgeable professors in management field and educational programming about efficiency and appropriateness of hours that subjects are instructed. The studied society includes all graduates of the mentioned field of study employed as school principals and knowledgeable professors in Tehran province in 2009. Using random sampling method, half of the graduates with a sample volume of 53 persons as well as 30 knowledgeable professors in the aforesaid field of study who were available were considered as samples.This is a scanning and sectional research that is accounted in applicable studies. Data gathering was done by a questionnaire. For determination of anecdotal, judges agreement, content anecdotal and opinions of mastered experts and professors of education and research supervisor, were used. Since all of the main and specialized subjects are separated from each other’s, reliability coefficient was not determined. Research population includes 53 of the graduated (principals and assistants) and 30of the knowledgeable professors of the above-mentioned subject. Sample selection was done by randomized sampling. About appropriateness of main and specialized subjects’ hours, the knowledgeable professors wish increase of hour’s .According to the results, review of curriculum in this field of study is necessary

    Keywords: review of the curriculum, appropriateness of teaching hours, management field of study, educational programming, assessing the necessities
  • Rahil Azadbakht *, Parivash Vakili Pages 11-18
    The purpose of this study was the survey of the relationship between early maladaptive schemas and marital satisfaction of married women. For this purpose a sample including 201 employees married women between 20-50 years old who were under the support of social guarantee's insurance in sari, were selected by random in several stage and answered to the questions of  Young schemas questionnaire (YSQ) and Enrich marital satisfaction questionnaire (47 questions). For the data's analysis were used of the methods of descriptive statistic and inferential statistics (correlation and regression analysis). The achieved result was indicated the negative relationship between early maladaptive schemas and marital satisfaction and the early maladaptive schemas can predict no marital satisfaction. Also among five-domain of the early maladaptive schemas, disconnection and rejection domain have negative significant relationship with marital satisfaction
    Keywords: Early maladaptive, schemas, marital satisfaction, schema's domain
  • Masoud Sayady *, Elahe Poladi Reishehry, S.Mosa Golestane Pages 19-29

    The present project studied epidemiology of Chronic Fatigue Syndrome (CFS) in Boshehr nurses. These nurses were employed at educational hos- pitals under the auspices of Boshehr Universities of Medical Sciences. The project’s subjects were 406 nurses all of them selected through census sampling from the city of Boshehr and all participants were selected by census method. To collect data, the followings were used: General Health Questionnaire (GHQ), Chalder of Fatigue Scale (COFS), Krupp Fatigue Severity Scale (KFSS), Whitely Index (WI), and clinical interviews. This evaluation showed that the prevalence of CFS was 17.5% in all nurses under study. The results showed levels of fatigue in 355 nurses was normal and in 51 of nurses was highly. According to the results of the high prevalence of chronic fatigue in nurses in Bushehr in comparison with other studies in this area and the importance of the treatment and prevention of this disorder is very impressive

    Keywords: fatigue, chronic fatigue syndrome, Epidemiology, Nurses
  • Molok Divangahi *, Masomeh Bashiri Pages 30-42
    The main purpose of the current research is to survey the relationship between the intellectual capital and productivity in the organization of the ministry of Education of the Gilan province. The research was carried out by the descriptive (correlational method and the statistical society consisted of the entire employees of the organization of the Mazandaran province numbering 1608 individual so the sample of the current research was determined 310 individuals based upon the Morgan’s table and with regard to the society volume the tools used in this research included. A-Intellectual capitals with three (human, structural and relational) dimensions. And B- Productivity with 21 questions of the likert spectrum. The collected data were analyzed using the multiple regression analysis and the Pearson’s correlation coefficient. The findings obtained from the research showed that there exists a positive and significant relationship between the intellectual capitals and their dimensions with the productivity of the ministry of Education , and the (relational,structural and human) dimensions of the intellectual capitals have the abiuty to predict the rate of the productivity of the organization of the minisity of Education .
    Keywords: Intellectual capitals, structural dimension, Relational dimension, productivity
  • Zahra Shahraieni * Pages 43-52

    Manpower education and improvement its own special position in any given organization. In-service personal education plays an important role in promoting efficiency and effectiveness of organizations.  In-service education courses usually reinforcement of existing abilities facilitate learning and creating mentality and improving manpower performance. Regarding heavy duty of the ministry of education in the field of social and cultural activities, it is necessary for this organization to have a special attention to teacher's technical skills and try the present research according to the importance and necessary of in-service education studies the performance of these courses from the principal's point. Population of the research includes principals, from which 115 people were selected randomly in accordance with the population. The medium for gathering data is quastionaiers.In order to evaluate the reliability of quastionaive.The view point of professors and experts in charge of in-service education were used and it was approved by faculty. And also to summative assessment of the questionnaire, it was conducted in group of 30 people and its reliability was assessed through Cronbach Alpha %85. Every questionnaire consisted of, 25 short answer questions and only one free answer questions designed for principals. Findings show that principals are to somewhat content with in-service education, in the field adding knowledge, job satisfaction, optimum use of facilities, participation, Responsibility.  The research suggests that school administrators with the training courses component to increase knowledge of the service held 95/3, job satisfaction 99/2, the optimal use of facilities 91/7, taking responsibility 96/3 has been relatively sympathetic to the and optimal performance of the service have confirmed.

    Keywords: education, In-service education, performance, Principal (School master)
  • Tahereh Gohari Nader * Pages 53-60
    The purpose of this study is examined the importance of ring composition of view teachers and administrators in primary school . n this study was used of the essay questionnaire And to check is used the reliability of Cronbach's alpha method . in this study is use random sampling method . the independent T-test was used to test the research hypotheses . The findings show Significant difference there is between the views of teachers and administrators who  know the course essay And the views of teachers and managers who dont know the course essay . It also shows Significant difference there is between the views of teachers and administrators who have more experience and Views of teachers and managers who have less experience . Finally according to research findings there is not Significant differenc between the views of teachers and administrators and their academic degrees and majors .
    Keywords: essays, teachers, administrators
  • Masoumeh Bagherpur *, Hasan Abdollahzadeh Pages 61-68

    The aim of the current research is to study the relationship between meta cognitive awareness from study strategies and intellectual beliefs with academic achievement of students of Islamic Azad University, Bandar Gaz branch. The numbers of 280 samples were selected using stratified random sampling. The data collection tools were Meta cognition Questionnaire from study strategies of Mokhtari And Richard and Babaei’s intellectual beliefs. The Pearson correlation test and linear regression techniques (stepwise) was used. According to results Meta cognitive awareness of study strategies (global study, support study, problem solving study) and incremental intellectual beliefs and academic achievement are related. There is relationship between academic achievement and entity intelligence beliefs. The regression analysis of predictive variables, incremental intellectual beliefs and problem-solving study strategy can predict their academic achievement.

    Keywords: intellectual beliefs, meta cognitive awareness of study strategies, academic achievement
  • Milad Sabzehara Langroudi *, Mehdi Reza Sarafraz, Nima Ghorbani, Reza Rostami Pages 69-79
    The aim of this research was to investigate the psychometric properties of contingencies of self-worth scale in a sample of Iranian university students. 502 undergraduate Payam Nour university students of langroud city were selected by available sampling method and were asked to complete contingencies of self-worth scale (CSWS), Integrative self-knowledge (ISK), Self-compassion scale-short form (SCS-SF), Margolis-Thomas narcissism scale (MTNS) and Rosenberg self-esteem scale (RSES). First, confirmatory factor analysis indicate that the factor structure of the Iranian sample does not fit with factor structure of the American sample. Thus, to find appropriate factor structure with Iranian sample exploratory factor analysis with principal component analysis and rotation oblimin was conducted and showed that 6 factor are fitted with data structure. Convergent and divergent scale validities were confirmed and Cronbach's alpha coefficients also revealed a good internal consistency of factors scale. Results based on self-determination theory and contingencies of self-worth theory were discussed.
    Keywords: Contingencies of self-worth, Psychometric properties, exploratory factor analysis