فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث نیازآذری*، فتانه عمویی، محمدتقی مداح صفحات 1-14

    از جمله عواملی که در بقای سازمان ها می توان به عنوان فرآیندی اثر گذار ذکر کرد و همیشه باید مدنظر مدیران و مسیولان و کارگزاران یک سیستم باشد مساله انگیزش کارکنان و عوامل موثر بر آن و نقش مهم این مسایل در کارآیی و اثر بخشی سازمان ها می باشد. با توجه به اهمیت انگیزش سعی شد این مسیله در علوم پزشکی مازندران و دانشگاه آزاد ساری موردبررسی گیرد تا عملکرد این دانشگاه ها در زمینه نیروهای انگیزشی کارکنان معین گردد. روش پژوهش زمینه یابی است.جامعه ی آماری پژوهش شامل کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی ساری و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران است.روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بوده و برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مرگان استفاده شد که بر این اساس تعداد 384 نفر در این پژوهش مشارکت داشته اند.ابزار اندازه گیری پرسشنامه بود.در تدوین پرسشنامه اعتبار صوری و محتوا به کار رفت و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 805/0  محاسبه شد.داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار spss شامل روش های توصیفی و آزمونTوابسته ، Tمستقل استفاده شد.همانطوری که نتایج داده ها نشان داد تفاوت معنی داری بین کارکنان دانشگاه آزاد و علوم پزشکی مازندران از لحاظ عوامل انگیزشی وجود دارد.

    کلیدواژگان: انگیزش، شرایط مناسب، توجه و قدردانی، صداقت، انضباط
  • علی حسینی مهر*، هاجر امامی صفحات 15-24
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابعاد ذهنیت فلسفی با روش های تدریس سنتی و مدرن در بین دبیران  دوره متوسطه انجام شد. تحقیق از نوع همبستگی است و کلیه ی دبیران متوسطه علوم پایه و علوم انسانی ناحیه2 شهر قزوین در سال تحصیلی 93-1392 جامعه ی آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. نمونه شامل 115 دبیر بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام انجام شد. نتایج نشان داد که بین انعطاف پذیری از ابعاد ذهنیت فلسفی و روش تدریس سنتی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین بین جامعیت و تعمق با روش تدریس مدرن همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون گام به گام مشخص کرد که  انعطاف پذیری توانست 14 درصد از روش تدریس سنتی را تبیین نماید. جامعیت و تعمق نیز توانستند در دو گام حدود 23 درصد واریانس روش تدریس مدرن را تبیین کنند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین دبیران متوسطه رشته های علوم پایه و علوم انسانی در متغیرهای جامعیت، تعمق،  انعطاف پذیری، روش تدریس سنتی و روش تدریس مدرن تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، جامعیت، تعمق، انعطاف پذیری، روش تدریس
  • خدیجه ابوالمعالی* صفحات 25-35
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب، پرخاشگری و شایستگی اجتماعی کودکان پیش دبستانی بر اساس کمال گرایی ناسازگارانه والدین آنان بود. هشت مرکز پیش دبستانی در  تهران و سپس 170 کودک از این مراکز به تصادف انتخاب شدند. دو پرسشنامه کمال گرایی اهواز و فرم کوتاه ارزیابی رفتاری و شایستگی اجتماعی کودکان پیش از دبستان تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج حاکی از این بود که فقط کمال گرایی ناسازگارانه در مادران، می تواند پرخاشگری و اضطراب کودکان را پیش بینی کند،  اما کمال گرایی ناسازگارانه پدر نمی تواند این دو متغیر را پیش بینی کند. شایستگی اجتماعی نیز توسط کمال گرایی ناسازگارانه پدر و مادر پیش بینی نمی شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، پرخاشگری، شایستگی اجتماعی، کمال گرایی ناسازگارانه والدین
  • هانیه مستور*، خدیجه علی آبادی، محمدمجتبی کیخای فرزانه صفحات 36-44

    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از کارپوشه الکترونیکی بر انگیزه پیشرفت و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه پیام نور واحد مشهد انجام پذیرفته است. نمونه پژوهش از میان دانشجویان درس فناوری آموزشی رشته علوم تربیتی مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور واحد مشهد انتخاب گردید. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون دو گروهی بوده و جامعه آماری آن متشکل از تمامی دانشجویان دانشگاه پیام نور مشهد است که در نیمسال اول سال تحصیلی 94-93 در رشته علوم تربیتی، مشغول به تحصیل بوده اند.  تعداد دانشجویان شرکت کننده در این درس 127 نفر بود که از این میان تنها 90 نفر مایل به شرکت در مطالعه پیش رو بودند، لذا داوطلبان به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابتدا از هر گروه پیش آزمونی در شرایط یکسان به عمل آمد و سپس طی 14 هفته گروه آزمایش به شیوه کارپوشه الکترونیکی و گروه کنترل به روش متداول سنجش (آزمون های چندگزینه ای، کوته پاسخ و تشریحی) در فرآیند سنجش و ارزشیابی مشارکت نمودند. در پایان ترم (14 هفته آموزشی) پس آزمونی برای هردو گروه برگزار شد. نتایج حاکی از آن بود که انگیزه پیشرفت و پیشرفت تحصیلی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافته است. بر اساس نتایج مشاهده شده در خصوص تفاوت معنادار انگیزه پیشرفت و پیشرفت تحصیلی گروهی که از طریق کارپوشه الکترونیکی درگیر فرآیند سنجش و ارزشیابی بودند می توان چنین نتیجه گرفت که استفاده از کارپوشه الکترونیکی در آموزش الکترونیکی به عنوان یکی از شیوه های اثربخش سنجش می تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: سنجش و ارزشیابی، کارپوشه الکترونیکی، یادگیری الکترونیکی، پیشرفت تحصیلی، انگیزه پیشرفت
  • محمد صالحی*، محمد حاجی زاد صفحات 45-51
    هدف این پژوهش بررسی وضعیت مولفه های سازمان یادگیرنده در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران است.روش توصیفی از نوع زمینه یابی می باشد.جامعه آماری این تحقیق کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی که به تعداد 1776 نفر می باشند که حجم نمونه 320 نفر از طریق جدول کرجسی و مورگان به روش تصادفی خوشه ای و تصادفی ساده انتخاب شد.ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته توسط رضایی،صالحی و خوش نظر در سال 89 با 40 سوال با طیف لیکرت تهیه شده و پایایی آن 75/0 بدست آمد اما محقق مجددا جهت استفاده در این تحقیق بین 30 نفر به صورت تصادفی توزیع کرده  و پایایی آن را از طریق فرمول آلفای کرونباخ برابر 91/0 بدست آمد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و استنباطی آزمون T استفاد شده است نتیجه تحقیق نشان داد که پنج مولفه سازمان یادگیرنده (قابلیت فردی،مدلهای ذهنی،آرمان مشترک،یادگیری تیمی و تفکر سیستمی) در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران از وضعیت قابل قبولی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، اعضای هیات علمی، دانشگاه آزاد
  • حسن عشایری، فاطمه جعفری*، شیوا دولت آبادی صفحات 52-63
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تفاوت های جنسیتی در میزان اضطراب اجتماعی و نیز بررسی نقش اضطراب اجتماعی در عملکرد انواع حافظه فعال صورت گرفت. برای تحقق این هدف از میان دانش آموزان دبیرستان های دولتی منطقه 1 تهران 8 دبیرستان انتخاب شد. با غربالگری 600 نفر از کسانی که به شیوه خوشه ای چند مرحله انتخاب شدند، نهایتا افراد دچار اختلال و عادی شناسایی شدند. از میان این افراد دو گروه 15 نفره به تصادف گزینش شدند. ابزار های گردآوری اطلاعات پرسشنامه اضطراب اجتماعی لایبویتز، خرده آزمون حافظه فعال آزمون هوش استنفورد- بینه- تهران بودند. یافته ها بیانگر آن بود که تفاوت معناداری در اضطراب اجتماعی کلی و نیز مولفه های شناختی (ترس) و رفتاری (اجتناب) آن در میان دو جنس وجود ندارد. همچنین تفاوت معناداری در عملکرد حافظه فعال و مولفه های آن در میان دو گروه افراد دچار اضطراب اجتماعی و گروه بهنجار وجود دارد. به طور کلی بر اساس یافته های این پژوهش، استرس موجب اختلال در عملکرد حافظه فعال گردید و در نهایت می توان استرس را به عنوان متغیر موثر و عامل در تعیین بخش قابل توجهی از واریانس عملکرد های شناختی و به ویژه حافظه و توجه مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، حافظه فعال، حافظه فعال کلامی، حافظه فعال غیر کلامی
  • حمید لطفی*، یوسف کریمی صفحات 64-72

    هدف از این مطالعه، بررسی رابطه بین همرنگی اجتماعی و استقلال در قضاوت و اعتباریابی برای آزمون همرنگی اجتماعی است. روش پژوهش همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوم و سوم نظری دبیرستانهای شهرستان ساری می باشد؛ به این منظور تعداد 66 دانش آموز دبیرستان در پایه های دوم و سوم به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و سپس با استفاده از دو آزمون همرنگی اجتماعی (لطفی، 1373،1381) و آزمون استقلال در قضاوت (بارون، 1953) مورد آزمون قرار گرفتند. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی استفاده شد و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ بررسی و مقدار 94/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری همبستگی پیرسون استفاده شد که با در نظر داشتن تفاوتهای فردی و شخصیتی و نیز عوامل محیطی موثر بر همرنگی اجتماعی و با توجه به یافته های حاصل،(01/0=  374r=-) این فرضیه تابید شد که بین دو متغیر همرنگی و استقلال در قضاوت رابطه ی منفی در حد متوسط وجود دارد، نیز شواهد دیگری بر اعتبار آزمون همرنگی اجتماعی به دست آمده است.

    کلیدواژگان: همرنگی اجتماعی، استقلال در قضاوت، اعتباریابی
  • اکبر همتی ثابت، جواد خلعتبری*، سیدسارا موسوی صفحات 73-81
    هوش هیجانی اخرین تحول وابداع مهم در رابطه بین تفکر وعاطفه است و در زندگی روزمره اهمیت داردو باعث افزایش توانایی تعاملات اجتماعی شده است . این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که به منظور مقایسه اثربخشی آموزش هوش هیجانی بر مهارت های اجتماعی و شیوه مقابله با استرس در دانش آموزان انجام گرفته است. جامعه پژوهش در این پژوهش تمامی دانش آموز دختر شاهد مقطع دبیرستان شهر رشت در سال تحصیی 89-88 بودند.نمونه ای به حجم 30 نفر از جامعه پژوهش انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه آموزش هوش هیجانی و گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه های مهارت اجتماعی ایندربیتزن و فوستر (1992) و شیوه های مقابله با استرس اندلر و پارکر (1990) بود. پرسشنامه مهارت های اجتماعی و شیوه مقابله با استرس به عنوان پیش آزمون و پس آزمون اجرا گردیدند. افراد گروه آموزش هوش هیجانی 12 جلسه ساختار یافته 90 دقیقه ای در هر هفته به مدت 2 ماه شرکت کردند ولی گروه گواه هیچ آموزشی را دریافت نکرد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از میانگین و انحراف استاندارد و در سطح آمار استنباطی از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان داد که آموزش هوش هیجانی بر مهارت های اجتماعی و شیوه های مقابله با استرس (مساله مداری و اجتنابی) شدت اثر بالایی دارد اما بر شیوه هیجان مداری شدت اثر پایینی دارد. می توان نتیجه گرفت که آموزش هوش هیجانی بر افزایش مهارت های اجتماعی و اتخاذ شیوه های مقابله با استرس کارامد، موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش هوش هیجانی، مهارت های اجتماعی، شیوه مقابله با استرس
|
  • Kiumars Niazazari *, Fattane Amuei, MohammadTaghi Maddah Pages 1-14

    Among the factors that can be mentioned to as impressive factors in survival of an organization and must always be considered by managers and the people in charge , are the motivation among employees , the factors that can be effective on it ,and the important role of this motivation in applicability and effectiveness of organizations. Considering the importance of motivation it is attempted to carry out a research on it comparing Mazandaran Medical University and Sari Azad University. This research has been done with objective Comparison of valuation factors motivation beetween employees eslamic azad university with mazandaran university of medical sciense until determine performance this universities employees  motivation forces.The research methodology is survey. Research statistical population are 1753 person of personal eslamic azad university with mazandaran university of medical sciense . Sampling method was classifical random and for determination sample volume has been used of statistical methods. In the case participated 384 person in this research? Data collection has been done by questionnaire .for determination questionnaire validity have been used content and formal validity and reliability of questionnaire was studied with utilization of cronbach, alpha and was calculate ./805 the research data analysis was carried out by descriptive statistics such as (mean, vrians and standard deviation) and inferential statistics such as (one group t test, independent two groups). The research finding demonstrate that: There are significant different beetween factors employees eslamic azad university with mazandaran university of medical sciense .

    Keywords: Motivation, Apprppriate condition, Attention, gratitude, honesty, discipline
  • Ali Hosseini Mehr *, Fariba Emami Pages 15-24
    The purpose of the present research was to investigation of the relationship between dimensions of philosophical mindedness and teaching methods in high school teachers. Method study was correlation.  Statistical community was all s high school teacher from of management education district 2 Qazvin city. Sample includes 115 teacher that have been chosen via random sampling method. Assessment instruments were the researcher made questionnaire. Data was analyzed by using Pearson correlation coefficient, Stepwise multiple regression and Multivariate analysis of variance (MANOVA). Finding demonstrated that there is negative significant relationship between flexibility and traditional teaching methods. Also there is positive significant relationship between comprehensiveness and penetration with modern teaching methods. Stepwise regression analysis showed that flexibility could explain %14 of variance in traditional teaching methods and comprehensiveness and penetration, could explain %23 of variance in modern teaching methods. Multivariate analysis of variance showed that is not significantly different between dimensions of philosophical mindedness and teaching methods in high school teachers.
    Keywords: philosophical mindedness, teaching methods, high school teachers
  • Khadijeh Abolmaali * Pages 25-35
    The purpose of this study was to predict anxiety, aggression and social competence among preschool children based on parents' maladaptive perfectionism. Eight of preschool centers in Tehran and then 170 children from these centers were randomly selected. Two questionnaires of Ahvaz perfectionism scale and Social Competence and Behavior Evaluation Scale for preschool children were completed. Multiple regression analysis was used to analyze the data. The results suggest that only maladaptive perfectionism of mothers can predict aggression and anxiety in preschool children, but the fathers' maladaptive perfectionism can't predict these two variables. Also, social competence could not be predicted by parents' perfectionism
    Keywords: anxiety, aggression, Social competence, Parents' Perfectionism
  • Haniye Mastour *, Khadijeh Aliabadi, MohammadMojtaba Keikhayfarzaneh Pages 36-44

    The present research aim is to investigate the effect of using E-Portfolio on students' Achievement Motivation and Achievement. The research sample has been selected among undergraduate students studying instructional technology in PNUM. The considered sample was selected through the random sampling and consisted of 90 persons that were investigated in the form of two groups. The present research design is of quasi-experimental type. First, for each group a pre-test was performed in the same condition. Then, during the 14-week training, experimental group used E-portfolio and the control group was evaluated by using conventional measurement methods. At the end of the semester (14-week training) post-test was held for both groups. The obtained results of analysis showed that there is a significant difference between two groups in Achievement Motivation and Achievement.

    Keywords: evaluation, E-portfolio, E-Learning, achievement, Achievement motivation
  • Mohammad Salehi *, Mohammad Hajizad Pages 45-51
    The purpose of this study was to evaluate the status of the components of the learning organization is the Islamic Azad University, Mazandaran survey is a descriptive research method. Survey of university faculty members who are members of a sample of 320 people in 1776 Krjysy the table and Morgan were selected randomly and. By Salehi and data collection questionnaire with 40 questions with Likert good in 89 years was produced and reliability %75 was used in this investigation but realized after 30 randomly distributed And reliability through Cronbach's alpha formula equal to %91 to obtain and analyze data from both descriptive and inferential statistics were used to test T Results showed that five component LO (the individual, mental models, shared vision, team learning and systems thinking), Islamic Azad University, Mazandaran situation is acceptable.
    Keywords: Learner organization, Faculty, university
  • Hassan Ashayeri, Fatemeh Jafari *, Shiva Dolatabadi Pages 52-63
    This study aims to examine gender differences in the level of social anxiety and social anxiety role in the performance of working memory was evaluated. To accomplish this goal of 8 high school students in public high schools in Tehran were selected first. Screening 600 individuals who were selected in a manner cluster ultimately impaired and normal people were identified. Of those, two groups of 15 subjects were randomly selected. Tools Laybvytz questionnaire of social anxiety, working memory subtests Stanford intelligence test Bynh- Tehran. Results showed that significant differences in overall social anxiety and cognitive factors (fear) and behavioral (avoidance) among the sexes does not exist. It is also a significant difference in the performance of working memory and its components among groups and individuals with social anxiety is normal. In general, based on the findings of this study, stress can interfere with memory function was activated. Finally, stress can be a factor in determining the variables affecting a significant proportion of the variance in cognitive function, particularly memory and attention examined.
    Keywords: Social anxiety, working memory, verbal working memory, Non-Verbal Working Memory
  • Hameed Lotfi *, Yousef Karimi Pages 64-72

    The aim of this study was to examine the relationship between social conformity and independent in judgment to validate the test for social conformity. The present study was a correlational research study. The population was high school students in second and third grade in Sari city. High school the second and third grades students (N=66) were selected randomly, and were then tested using the two social (Lotfi, 1373,1381) and independent judgment tests (Baron, 1953). The validity of the questionnaire was estimated via the face and content validity.  Also, its reliability was estimated using the Cronbach's alpha value as to be 0.94. The Pearson correlation coefficient was performed to analyze the data of the study. Regarding the personality characteristics and social and environmental factors affecting the color of the findings, (r = 374, a=0.01), a moderate negative relationship was indicated to exist between the two variables of the study. Further, other pieces of evidence were obtained on the validity of the social color

    Keywords: Social Conformity, Independence of Judgment, Validation
  • Akbar Hemati Sabet, Javad Khalatbari *, S.Sara Mosavi Pages 73-81
    This is a semi experimental study that has been conducted the purpose of comparing effectiveness of emotional intelligence traing on social skill and coping stress style on student of Rasht city. The research community in this study are the all girl student from shahed high school of Rasht city, they are steal studing in 1388-1389. The sample including 30 people were selected from research community and were put randomly in two group of emotional intelligence traing and control. Gathering data tools in this study was devices, inventory social skills from inderbitzen and foster (1992), and coping inventory for stressful – situation from Endler and parker (1990) Social skill and coping stress ful-situation questionnaires has been condacted the pretest and post test, group emotional intelligence traning of participate in 12 session, 90 minutes, once a week, but control group didn't receive any traning. For descriptive and analysis of data, statistical indicator like mean, standard deviation and in deductive statistic covariance Mankova analysis have been used result showed that emotional intelligence traning on social skill coping stress style (problem-focused and avoiding) have hightest intensity effect but have low intensity effect on emotional-focused. So we can conclude that emotional intelligence traning on in crease social skill and adapting useful method of coping stress styles is effective.
    Keywords: Emotional Intelligence traning, Social Skill, coping stress styles