فهرست مطالب

هنرهای صناعی خراسان بزرگ - پیاپی 1 (پاییز 1401)

نشریه هنرهای صناعی خراسان بزرگ
پیاپی 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا شیخی، میترا شجاعی مقدم*، ندا گودرزی صفحات 1-14

    سوزن دوزی ازجمله هنرهای سنتی است که از دیرباز در ایران با توجه به اقلیم، فرهنگ، رسوم و باورها گستردگی قابل ملاحظه ای دارد. از مناطق کمتر شناخته شده در این حوزه، سوزن دوزی شمال خراسان شامل شهرستان های بجنورد، شیروان، فاروج، قوچان و روستاهای تابع است. این آثار با سادگی و خلوتی دارای مفاهیم و مضامین متنوعی هستند. هدف این مقاله مطالعه، دسته بندی و تحلیل نقوش سوزن دوزی شهرستان های مذکور است. بنابراین در پی پاسخ به این سوال است که نقوش به کار رفته در سوزن دوزی مناطق مذکور چیست و چه معنا و مضمونی از منظر انسان شناسی هنر دارند؟ روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی از منظر انسان شناسی هنر است. اطلاعات بر مبنای مستندات تصویری، به صورت میدانی توسط نگارندگان، اسناد کتابخانه ای و سایت های اینترنتی فراهم شده است. یافته ها نشان می دهند که نقوش، بازتاب دغدغه های ذهنی و محیط زندگی بوده و از اصالت برخوردار هستند و ایجازگونگی این آثار قابل توجه است. سوزن دوزی ها را می توان در قالب های انسانی، گیاهی، حیوانی و کتیبه دسته بندی نمود. آنچه زینت بخش خانه ها می باشد، روابط بین فردی، دوستی با طبیعت پیرامونی، انتظار و یا آرزوهای فردی، اعتقادات و داستان ها را حکایت دارد. بسیاری از نقوش دربردارنده خواست برکت، قناعت و امید به حق هستند. این پرده ها با غنای رنگی به عنوان بقچه، دستمال، پرده و رو طاقچه ای کاربری داشته و به نوعی، تعامل و همنشینی با محیط زندگی مردم این خطه را روایت می کند.

    کلیدواژگان: خراسان، سوزن دوزی، نقوش و معنا، انسان شناسی هنر
  • غلامرضا هاشمی* صفحات 15-32
    مکتب مشهد به عنوان دوره گذار نگارگری ایرانی از شیوه کلاسیک به شیوه جدید که آخرین شاهکار کتاب آرایی ایرانی متناسب با معیارهای سلطنتی یعنی هفت اورنگ در آن به وجود آمد از اهمیت والایی برخوردار است. در نگاره های هفت اورنگ تغییرات متهورانه ای نسبت به شاهنامه شاه تهماسبی اتفاق افتاد که یکی از این موارد به نحوه عملکرد قاب های به کاررفته در نگاره های آن مرتبط می باشد. موضوع مورد پژوهش، بررسی تفاوت ها در نحوه عملکرد قاب در نگاره های هفت اورنگ با شاهنامه شاه تهماسبی و نیز علل جامعه شناختی تفاوت پارادایم قاب در این دو اثر است. هدف از این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی، بررسی تطبیقی پارادایم قاب در این دو اثر و تحلیل جامعه شناختی این تغییر براساس نظریه بازتاب است. نتایج حاصل نشان می دهد در نگاره های هفت اورنگ به نسبت شاهنامه شاه تهماسبی، قاب های بیرونی بیشتر شکسته شده، قاب های درونی پراکنده تر قرار گرفته، تناسبات و سازمان دهی ترکیب بندی تغییر و الگوی درون و برون نیز متحول شده است. براساس نظریه بازتاب، تغییرات شکل گرفته در ساختار سیاسی و اجتماعی این دوره، در تغییر پارادایم قاب موثر بوده است، به گونه ای که در شاهنامه شاه تهماسبی از قاب های بیرونی و درونی به شیوه ای محافظه کارانه و محتاطانه استفاده گردیده، حال آنکه در هفت اورنگ برای دستیابی به ترکیب بندی های جدید، پارادایم قاب با نوآوری های همراه شده است. در این میان، تاثیر خلاقیت های فردی هنرمندان مکتب مشهد در بروز این تغییرات و نیز عوامل مختلف جامعه شناختی بر هنر این دوره، قابل توجه است.
    کلیدواژگان: پارادیم قاب، نگارگری ایرانی، هفت اورنگ فریر، شاهنامه شاه تهماسب، نظریه بازتاب
  • حسین کمندلو* صفحات 33-54

    فرش های مختلفی همچون لچک و ترنج، محرابی، شکارگاهی، باغی و گلدانی در عصر صفوی بافته شده است. در این میان، طرحی جذاب و متفاوت با طرح های مورد اشاره دیده می شود که در اکثر منابع غیرفارسی، هراتی نامیده می شود و با توجه به عنوان می توان گفت به ناحیه خراسان تعلق دارد. این طرح در بازار و برخی از منابع فارسی با نام افشان شاه عباسی، افشان یا افشون شناخته می گردد. علاوه بر مناطق روستایی و عشایری خراسان در سایر نواحی معتبری همچون اصفهان، تبریز، کاشان و کرمان نیز مورد استقبال بوده است. طرح هراتی از بندهای ختایی، به همراه گل های شاه عباسی و اسلیمی ابری تشکیل شده و عمده رنگ های آن لاکی، کرم و سورمه ای است. به احتمال فراوان این نقش برای اولین بار در هنر های تزیینی تیموریان به ویژه کتاب آرایی و کاشی کاری استفاده شده و با گذشت زمان موردتوجه طراحان فرش قرار گرفته است. هنرمندان عصر صفوی به دو صورت افشان شاه عباسی گل درشت و افشان جانوری این طرح را بافته اند. قالی مشهور به امپراتور محفوظ در موزه هنرهای زیبای متروپلیتن نیویورک، شاخص ترین اثری است که در آن نقوش ختایی با نقوش جانوری ترکیب یافته اند. این اثر زیبا و منحصربه فرد، علاوه بر شاخصه های هنری ایران، تاثیراتی از هنر های تزیینی نواحی شرق ایران را در خود دارد و با توجه به اجرای نقوش و نوع ترکیب بندی، احتمالا در شهر تبریز یا تحت تاثیر نگارگران شاخص مکتب تبریز دوم طراحی شده است. سوال اصلی پژوهش این است که کدام مکتب نگارگری در پیدایی و اعتلای طرح افشان سهم بسزایی داشته و همچنین قالی امپراتور در کدام مکتب ایرانی به احتمال طراحی و اجرا شده است؟ این پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی و مطالعه اسنادی انجام گرفته است و هدف از اجرای آن، شناسایی و معرفی ویژگی های شاخص قالی امپراتور محفوظ در موزه متروپلیتن نیویورک است. در بررسی فرش های صفوی مشخص گردید که هنرمندان خراسانی کمتر از نقوش جانوری برای تزیین فرش استفاده کرده اند و بیشترین قالی های مزین به نقوش جانوری، متعلق به نواحی شمال غرب یا جنوب ایران هستند. لازم به ذکر است که طراح فرش در اجرای نقوش تزیینی مهارت بسیار بالایی در ترسیم جزییات و حالات نقش به کاربرده است که مشابه آن را در قالی های صفوی نواحی غربی شاهد هستیم. با توجه به مشابهت هایی که با برخی از آثار نگارگری مکتب دوم تبریز دارد، این احتمال وجود دارد که طرح قالی زیر نظر نگارگران مکتب دوم تبریز انجام شده باشد.

    کلیدواژگان: قالی، افشان، امپراتور تیموریان، صفویان، هرات، تبریز
  • منا سلطانی*، امیرحسین چیت سازیان، سید حسن احمدی صفحات 55-72

    هنر صناعی فرش یکی از هنرهایی می باشد که به علت کاربردهای گوناگون در دوره های مختلف، ارزش و اهمیت خود را حفظ نموده است. این عنصر برجسته فرهنگ و تمدن اصیل ایرانی در دوران اسلامی علامه بر کاربردهای اقتصادی و پاسخگویی به نیازهای زیستی و عاطفی و زیبایی شناختی، در عرصه های گوناگون اجتماعی و آیینی نیز جلوه گری نموده که یکی از بارزترین آن ها، نقش آفرینی در فضاهای مذهبی و دینی، مساجد و زیارتگاه های اسلامی است. سنت دیرپای وقف، مومنان را به تهیه و تولید فرش هایی برای تامین نیازهای عبادی و پوشش بناها و اماکن متبرکه ترغیب می نمود که براساس مبانی و اصول وقف، بقاء طولانی آن ها را تضمین می کرد، چنانکه امروز بخش قابل ملاحظه ای از میراث ماندگار موزه ها را این آثار تشکیل می دهند. بنابراین در این پژوهش توصیفی- تحلیلی که داده اندوزی آن به دو شیوه میدانی و کتابخانه ای صورت گرفته است، به بررسی تاثیر ماهیت وقف بر فرش های وقفی موزه آستان قدس رضوی، از جنبه های کارکرد، طرح و نقش، رنگ آمیزی و ابعاد و غیر آن پرداخته شده است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که این فرش ها عمدتا به منظور تقرب به درگاه الهی و نشان دادن عشق و اردت واقف نسبت به امام رضا (ع)، وقف آستان قدس رضوی گردیده اند. به علاوه کیفیت و ویژگی ها آن ها با جایگاه اجتماعی و اقتصادی واقف ارتباط تنگاتنگ دارد.

    کلیدواژگان: فرش، قالی، سنت وقف، فرش وقفی، موزه آستان قدس رضوی
  • محمدرضا خیرالهی*، چکامه ضمیری صفحات 73-94

    یکی از حوزه های مکانی مهم در فرش دستباف ایران؛ فرش مشهد است. این حوزه در قیاس با فرش های روستایی و عشایری هم جوار خود تحت تاثیر عواملی همچون رخداد وقایع تاریخی گوناگون، برخورد با هنر و فرهنگ فرش بافی شهرهای نزدیک یا استان های دیگر و همچنین رشد و توسعه روزافزون جوامع شهری بیشتر دچار تغییر و تحول شده است. این مسیله به ویژه از دوره قاجار با توجه به تحولات حاصل از موج مدرنیته در جامعه ایران و رواج تاثیرپذیری هنر ایران از غرب، سرعت بیشتری به خود گرفته است. مقاله حاضر قصد دارد، با هدف اصلی میزان تغییرات به وجود آمده در سنت ها و شاخصه های اصیل موجود در طرح و نقش و رنگ فرش دستباف این منطقه را بررسی نماید. همچنین در این بررسی، عوامل موثر در ایجاد تحولات موجود در فرش دستباف، نسبت به سنت گرایی و سنت گریزی را مشخص سازد. تا در این راستا برای سوالات اصلی مقاله بتواند به پاسخ مناسبی دست یابد؛ 1. تقابل سنت و مدرنیته در طرح، نقش و رنگ فرش دستباف مشهد چگونه است؟ 2. تحولات صورت گرفته بر اثر موج مدرنیته در نقوش و رنگ های فرش دستباف مشهد چیست؟ 3. نقاط قوت و ضعف به وجود آمده بر اثر مدرنیته بر سنت های حاکم بر طرح و رنگ فرش دستباف مشهد چه می باشند؟ روش پژوهش در این زمینه؛ توصیفی، تحلیلی و تطبیقی می باشد. به منظور مطالعه و بررسی بهتر، اطلاعات و نمونه هایی از فرش مشهد به صورت کتابخانه ای و میدانی از سه دوره  قاجار، پهلوی و معاصر انتخاب شده است. با استفاده از روش تطبیقی طرح و نقش هر سه دوره نسبت به هم؛ میزان پایبندی و عدم آن به حفظ سنت های فرشبافی در این حوزه مشخص  می گردد. همچنین با بررسی سیر تحول و تطور اجباری طرح، نقش و رنگ فرش مشهد، نحوه تغییر سلیقه مخاطبین آن مشخص می شود. نتایج این تطبیق و تحقیق نشان می دهد که فرش شهری حوزه مشهد کم ترین تحولات را در ویژگی های اصیل قالی خود تا به امروز داشته و سعی نموده تقریبا با همان سبک و سیاق سنتی خود راه را طی کند.

    کلیدواژگان: سنت گرایی، سنت گریزی، فرش دستباف، مشهد، طرح و نقش، رنگ
  • صمد نجارپور جباری، اکرم نوروزی*، محمدرضا شیروانی صفحات 95-111
    با ورود اسلام به ایران و سایر نقاط به ویژه در دوره صفوی، تذهیب های قرآنی دارای اهمیت و ارزش زیبایی شناسی خاصی گردید. در این دوره بین ایران و هند ارتباطاتی ویژه در زمینه هنری ایجاد و درنتیجه دامنه تحقیقات هنری گسترش یافت. در ایران، بهترین مذهبان تنها در پایتخت ساکن نبودند. در سراسر قرون نهم و دهم هجری قمری، شیراز یکی از مراکز اصلی تدوین کتب دست نویس به شمار می آمد. این پژوهش برآن است که با انتخاب هدفمند دو قرآن نفیس از موزه آستان قدس رضوی، قرآن روزبهان شیرازی با شماره ثبت 136 از مکتب شیراز و قرآن عبدالقادر حسینی شیرازی با شماره ثبت 106 مربوط به مکتب هند و ایرانی -هر دو از قرآن های شاخص در مکتب های عنوان شده در دوره زمانی صفوی- را مورد مطالعه و تطبیق قرار دهد. سوال اصلی این است که چه شباهت ها و تفاوت هایی بین سبک تذهیب در قرآن میر عبدالقادر حسینی شیرازی و قرآن روزبهان شیرازی دال بر اثرگذاری مکتب شیراز بر مکتب هند و ایرانی یا بالعکس وجود دارد؟ هدف اصلی پژوهش دستیابی به ویژگی هایی تذهیب های مکتب هند و ایرانی است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی با رویکرد تطبیقی است. در این روش علاوه بر معرفی این آثار نفیس و هنرمندان آن ، با بررسی تذهیب و صفحه آرایی و تطبیق آن ها با یکدیگر، ویژگی های هر مکتب مورد مطالعه قرار داده می شود. همچنین پژوهش بر پایه مطالعات کتابخانه ای و استفاده از منابع اینترنتی خواهد بود. نتایج حاصله نشان می دهد کتابت قرآن در هند بیشتر تحت تاثیر هنرمندان ایرانی به خصوص هنرمندان مکتب شیراز بوده است و تبادل هنری و فرهنگی در این دوره با توجه به شیعی مذهب بودن قطب شاهیان بیش از پیش مشهود می شود، چنانکه صفحه آرایی و آرایه های تذهیبی قرآن عبدالقادر حسینی و قرآن روزبهان مشابه صفحه آرایی های صفوی است. استفاده از رنگ های خاص و ترکیبی که از اختصاصات سبک روزبهانی است در هر دو قرآن مشترک می باشد. در این میان در تذهیب های قرآنی میر عبدالقادر برخی ویژگی ها ازجمله نوع پرکاری در تذهیب و علاقه به طبیعت گرایی با گل های ریز و فراوان دیده می شود که از تاثیرات مکتب هند بر مکتب شیراز است
    کلیدواژگان: تذهیب، مکتب هندوایرانی، مکتب شیراز، قرآن میر عبدالقادر حسینی شیرازی، قرآن روزبهان شیرازی
|
  • Alireza Sheikhi, Mitra Shojaee Moghadam *, Neda Goodarzi Pages 1-14

    Embroidered Needle is a traditional art that has long been used in Iran with respect to climate, culture, tradition and beliefs. Among the less known regions in this area is the Embroidered Needle of north of khorasan, including Bojnourd, Shirvan, Faruj, Quchan, and their villages. These works associated with simplicity have a variety of concepts and themes. The purpose of this paper is to study, classify, and analyze of the motifs of Embroidered Needle in the mentioned cities. Therefore, the aim of this study is to answer the following question: "what are the motifs used in the Embroidered Needle of the mentioned regions and what do they mean in the context of art anthropology?" The research method is descriptive and analytic from the perspective of art anthropology. The required information based on visual documents is provided by the authors of the present study, library documents, and internet sites. The findings show that the motifs reflect the concerns of the mind and the context of life and enjoy originality. The brevity of these works is notable. Embroidered Needle can be categorized in the form of human, plant, animal, and inscription. The thing that decorates our houses tells us about the interpersonal relationships, friendship with nature, expectations, dreams, beliefs, and stories. Many of the motifs contain grace, contentment and hope in God. These canvases, with the richness of color were used as bundles, napkins, curtains and shelf covers and narrate some kind of interaction and companionship with the life   context of the people of this region.

    Keywords: Khorasan, Embroidered Needle, Motifs, art anthropology
  • Gholamreza Hashemi * Pages 15-32
    The Mashhad School is of great importance as the transition from the classical to the modern style in Persian miniature in which the latest masterpiece of Iranian book-making conforming to the royal standards-- Haft Awrang-- belongs to this period. Haft Awrang paintings have undergone substantial changes in comparison with the Shahnameh of shah tahmasb, one of which relates to the way the frame works in its paintings. The questions posed in this study are: What differences have occurred in the way the frames functions in the Haft Awrang paintings in comparison with those of the Shahnameh of shah tahmasb? What are the sociological reasons of the paradigm differences between these two works? The purpose of this paper is to compare and evaluate the framework paradigm in these two works and the sociological analysis of this change based on reflection theory. The research method is descriptive-analytical and the library method has been used for research findings. The results show that in the Haft Awrang paintings, the outer frames are more fractured than in the Shahnameh of shah tahmasb, The interior frames have become more dispersed, the proportions and organization of the compositions have changed, and the pattern of in and out has also changed. According to reflection theory, changes in the political and social structure of this period have been implicated in changing the paradigm of the frame, so that the Shahnameh of shah tahmasb uses exterior and interior frames in a conservative and prudent manner, while at Haft Awrang, to achieve new combinations, some innovations have emerged. Although it is impossible to ignore the influence of the personal creativity of Mashhad school artists on these changes, the impact of various sociological factors on the art of this period is significant
    Keywords: Frame Paradigm, Persian Painting, Freer's Haft Awrang, Shahnameh of shah tahmasb, Reflection theory
  • Hossein Kamandlou * Pages 33-54

    Among the remnants of the Safavid era are various designs such as Medallion carpet, prayer rug, hunting, garden and vas carpet. among this carpet In the meantime, there is an interesting and different design, which in most of the Latin sources are called Herati, and According to the title can be said to belong to the Khorasan area. This design is known as Afshan Shah Abbasi, Afshan or Afshoon in the market and some Persian sources. In addition to the rural and tribal areas of Khorasan, it is also woven in other prestigious areas of Iran such as Isfahan, Tabriz, Kashan and Kerman. The Herati design is composed of Khatai spirals, with shah palmet and lotus motifs, Cloud band and small flowers and the major colors are dark red, light yellow and dark blue. Most likely This first-time pattern has been used in Timurid decorative arts, especially bookbinding and tiling, and has become the focus of carpet designers over time. Artists of the Safavid era have woven this design in two forms, Shah Abbasi's (Big Flowers and palmet) Or Shah Abbasi's and Animal's. The Emperor Carpet Reserve at the Metropolitan Museum of Fine Arts in New York is the most notable work in which the palmet motifs are combined with animal motifs. In addition to Iranian artistic features, this unique and beautiful work has influenced from the decorative arts of the eastern parts of Iran. according the execution of the motifs and the type of composition, it is possible that it was designed in Tabriz or influenced by the painters of the Second Tabriz School of Painting. The main question of the research is which schools of painting have been creating and promote Afshan design? Also by which artist or in what Iranian school was the carpet of the emperor designed? This research is descriptive and analytical And it has been done way documentary study Its purpose is to introduce the features of the Emperor's carpet index. A study of Safavid carpets found that Khorasan artists rarely use animal motifs to decorate carpets, Most of the carpets decorated with animal motifs belong to the northwestern or southern regions of Iran, A tradition that we see in later centuries, especially during the Qajar period. It should be noted that the emperor's carpet designer had a very high skill in performing plant, animal and talking tree (vaq vaq), We see similar to it in the carpets of the western regions of Iran in the Safavid era. Considering the similarities with some of the paintings of the second school of Tabriz, it is possible that the carpet design was done in the court workshops of the Safavid era and under the supervision of the painters of this school.

    Keywords: Carpet, Afshan, Emperor, Timurid, Safavid, Herat, Tabriz
  • Mona Soltani *, Amir Hossen Chitsazian, Seyyed Hassan Ahmadi Pages 55-72

    The carpet is one of the arts that has retained its value and importance due to ITS various applications in different periods,. This element of the Iranian culture and civilization in Islamic period is represented in economic values and meets the aesthetic, emotional, and life needs. Furthermore, this element is reflected in various social and religious fields. One of the most prominent of them is of the use of carpet in religious settings, mosques, and Islamic shrines. Endowment tradition encouraged the believers to buy or produce carpets required for holy buildings. The principles of endowment also guarantee long-term survival. So, today endowed carpets form a significant part of the works in museums. Therefore, in this descriptiveanalytic study, the effect of the endowment identity on the endowed carpets of Astan Quds razavi museum, using library and field surveys was investigated. Furthermore, the effect of the endowment on endowed carpets was studied from various aspects like usage, pattern and design, color, shape, and dimensions. The results of this research suggests that these carpets are mainly endowed for proximity to God and showing love and conscience to the Imam Reza. Furthermore, their quality and characteristics are closely related to their social and economic benefactor.

    Keywords: Carpet, Rug, endowment tradition, endowed carpet, Astan Quds Razavi Museum
  • Mohamad Reza Kheirollahi *, Chakameh Zamiri Pages 73-94

    The present article, intends to investigate the extent of changes in the traditions and the original features of the design, the motif and color of the handmade carpet in Mashhad region. Also, this study investigates the factors influencing the developments in handmade carpet concerning f traditionalism and untraditionalism. In this regard, the main aim of the present study to find the answer to the following questions: What is the contrast between tradition and modernity in the design, motif and color of Mashhad 's handmade carpet? What are the developments made by the modernity wave in motifs and colors of Mashhad 's handmade carpet? What are the strengths and weaknesses caused by modernity on the dominant traditions of motif and color of Mashhad 's handmade carpet? The method of research in this study is descriptive, analytical, and comparative. In order to gain better results, information and samples from Mashhad's carpet have been selected in the form of library and field methods from three periods of Qajar, Pahlavi and contemporary. Using the comparative method of design and motif of each of the three periods in relation to each other, the extent of adherence and lack of adherence to the preservation of carpet traditions in this field is determined. lso, by investigating the course of evolution and development of the design, we can determine the motif and color of Mashhad's carpet and the way the consumers’ tastes have . The results show that the urban carpet in Mashhad has undergone the slightest changes in the original features of its carpet up to now and has tried to continue almost the same style and traditional style.

    Keywords: Traditionalism, Untraditionalism, Handmade carpet, Mashhad, Design, Motif, Color
  • Samad Najarpour Jabbari, Akram Norouzi *, Mohamadreza Shirvani Pages 95-111
    Throughout history, especially during the period, Safavid  Qur'anic illuminations have had a significant and aesthetic value. During this period, communications between Iran and India initiated especially in the artistic field, resulting in a wider range of artistic research. The present study aims to select purposefully two exquisite Qurans from the Astan Quds Razavi Museum, the Quran of Roozbahan Shirazi with the number 136 from the Shiraz School and the Quran, Abdul Qader Hosseini Shirazi, with the number 106 in the Indo-Iranian school, and to study and compare these two Qurans. The main goal of the study is to achieve the characteristics of the school of Hinduism and Iranian. The method of study was descriptive-analytic with a comparative approach to achieving goals. The result demonstrating the layout and decorative arches of the Quran, Abdul Qader Hosseini and Quran Roozbehan, are similar to the layout of the Safavid layout, and the similarities and influences of the layout type in Fatahah Kaltekh from the Shiraz school are seen in the Indian and Iranian schools. The use of special colors, which is a rosiban style attribute, is common in both Qur'ans, among which these Qur'anic motifs are considered by some of the qualities, including the type of prolific in the illumination and interest in nature, which is used by the use of tiny flowers that is a special school of Hinduism which has been influenced by the Qur'anic illustrations of the Shiraz school.
    Keywords: Illumination, Indo-Iranian School, School of Shiraz, Quran of Mir Abdul Qader Hosseini Shirazi, Quran of Rooz Bahan Shirazi