فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود آرائی، عباس عباس پور*، ایرج بابائی، محمدتقی تقوی فرد، صمد برزویان صفحات 7-35

    توجه به مواردی همچون؛ شیوه گزینش و انتخاب خاص قضات، جایگاه و شان ویژه نسبت به سایر مشاغل، تاثیر قابل توجه بر ایجاد رویه قضایی و دکترین حقوقی و... از یک سو؛ و وجود مشکلاتی نظیر؛ اطاله دادرسی، حجم بالای پرونده ها، ضعف دانشی برخی از قضات، کمبود قضات متخصص، کاهش اقبال نخبگان جهت ورود به منصب قضاوت و... در نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران از سوی دیگر، لزوم توجه مسیولان قوه قضاییه به موضوع نظام جبران خدمات قضات را به عنوان یکی از دغدغه های جدی این قوه بیش از پیش نمایان می سازد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی نظام جبران خدمات قضات و اعتبارسنجی آن انجام شده است. طرح پژوهش، کیفی و پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری اطلاعات از نوع مطالعه موردی است. مشارکت کنندگان شامل 15 نفر از خبرگان و قضات با تجربه قوه قضاییه با رزومه عالی بودند. نمونه گیری با روش هدفمند از نوع گلوله برفی و مصاحبه به صورت نیمه ساختاریافته انجام شد. داده ها به کمک نرم افزار MAXQDAv2020 و به روش تحلیل مضمون مورد تحلیل و کدگذاری قرار گرفته و برای اعتباریابی الگوی پژوهش از شاخص های مقبولیت اشتراوس و کوربین؛ تکنیک بازدید توسط اعضاء و رویکرد خود بازبینی توسط محقق استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، الگوی جبران خدمات قضات شامل 2 مضمون فراگیر با عنوان جبران خدمات مالی و جبران خدمات غیرمالی و 6 بعد؛ مزایای قانونی، مزایای سازمانی، پاداش بر اساس عملکرد، توسعه و یادگیری، روابط شغلی، محیط و شرایط شغلی و سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: نظام جبران خدمات، حقوق و دستمزد، قضات، قوه قضاییه
  • قاسم امامی، سید مصطفی ابطحی*، مسعود مطلبی صفحات 37-59
    کشورهای مختلف برای دستیابی به توسعه از اقتصاد سیاسی متفاوتی از جمله اقتصاد بازار آزاد یا رویکرد دولتی و بازتوزیعی بهره می گیرند. براساس الگوی نظری نورث، جوامع در حال توسعه جهت دستیابی به توسعه دو نوع نظم محدود و نظم باز پیش رو دارند. در نظم محدود شخصی گرایی، درگیری و رانت نامولد و در نظم باز روابط غیر شخصی، ایتلاف و رانت مولد مهم هستند. در این مدل نظری، اتکا به ظرفیت بومی بجای الگوبرداری از بیرون مهم است. در این پژوهش، انطباق سیاست های توسعه ای دولت نهم و دهم در حوزه های اقتصادی وسیاسی با این نظریه می باشد. هدف دیگر، استفاده از این نظریه برای مطالعه توسعه در ایران و یافتن راه کارهای مناسب جهت برون رفت از مشکلات ناکارآمدی می باشد. چون این نظریه ، نظریه ای آزموده شده در دستیابی به توسعه کشورهای شرق آسیا بوده است. یافته ها و نتایج حاصل از بکارگیری روش توصیفی- تحلیلی در این پژوهش حاکی از آن است ساخت نظم دسترسی محدود در دولت های مذکور، به همراه ماهیت ساخت دولت رانتی و سیاست-گذاری اقتصادی در راستای ایجاد منفعت برای فرادستان و الیت حاکم ، مخدوش کردن فضای رقابتی به نفع گروه خاص پیروان قدرت ، منجر به عدم توفیق دولت در دستیابی به توسعه اقتصادی و عدالت اجتماعی گردید. همچنین از عوامل دیگر می توان به نگاه شخصی و نبود ایتلاف و وجود مناسبات رانتی از نوع رانت نامولد اشاره کرد. به علاوه این دولت نتوانسته با تغییر مسیر نهادی تاریخی و بهبود کیفیت نهادی مورد نظر نورث، از ساختار رانتیریسم رهایی یابد.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، دولت های نهم و دهم، نظریه نظم اجتماعی نورث، نظم دسترسی محدود، نظم دسترسی باز
  • سعید صفایی*، عباسعلی رهبر صفحات 61-82
    پژوهش حاضر تلاش دارد جایگاه انقلاب اسلامی در تحول سیاست گذاری فرهنگی ایران و همچنین چرخه گفتمانی و تحول در سیاست گذاری فرهنگی جمهوری اسلامی در دهه 70 را مورد بررسی قرار دهد. به جهت ترسیم چگونگی و میزان تحول در فرایند سیاست گذاری از روش تحلیل گفتمان بهره گرفته شده تا به استناد نتایج، به این پرسش پاسخ دهیم که انقلاب اسلامی ایران در روند سیاست گذاری فرهنگی چه تغییرات گفتمانی را ایجاد کرده است؟ آیا سیاست گذاری فرهنگی پس از انقلاب از گفتمانی مستقر و مسلط پیروی کرده است یا دچار تغییرات درون گفتمانی شده است؟ برای مشخص شدن تغییرات گفتمانی، رویکردهای مختلف نسبت به سیاست گذاری فرهنگی مانند (آرمان گرا و واقع گرا بودن - میزان مداخله دولت - دیدگاه کنترل فرهنگی یا فرهنگ آزاد - دینی و غیردینی بودن) مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین به جهت مطالعه دقیق تر و نشان دادن میزان تحولات، اسناد و برنامه های توسعه نیز مورد واکاوی قرار گرفته است. از جمله مهم ترین نتایج پژوهش حاضر این است که با حادثه انقلاب اسلامی چرخش «از» گفتمان «غربی و غیراسلامی» به گفتمان «دینی و اسلامی» رخ می دهد و روند سیاست گذاری فرهنگی پس از انقلاب اسلامی نیز در دو گفتمان «سنتی - انقلابی» و «توسعه ای - لیبرال» قابل تقسیم بندی است که در دهه 1370 این تغییر «در» گفتمان را شاهد هستیم.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری فرهنگی، گفتمان، تحول، اصلاحات، دولت
  • سعید واحدی* صفحات 83-105
    حکمرانی یک مفهوم چند وجهی است که شامل تمام جنبه های اعمال اقتدار می شود به همین دلیل هر یک از ابعاد کارایی و اثربخشی به مولفه هایی در حوزه های اداری، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی تقسیم شده است که نمایانگر تاکید این مقاله بر چند وجهی بودن حکمرانی است. بنابراین حکمرانی خوب زیرمجموعه ای از حکمرانی است که در آن منابع و مشکلات عمومی به طور موثر، کارآمد و در پاسخ به نیازهای حیاتی جامعه مدیریت می شوند. اشکال موثر دموکراتیک حکومت بر مشارکت عمومی، پاسخگویی و شفافیت متکی است. لذا عوامل موثر برحکمرانی خوب مبتنی بر اندیشه های انقلاب اسلامی کدامند؟ فرضیه مورد تایید قرار گرفت که با توجه به اندیشه های سیاسی انقلاب اسلامی ایران ظرفیت کافی برای ارایه الگوی بومی حکمرانی خوب وجود دارد. مقاله حاضر با هدف ارتقای مولفه های حکمرانی خوب با توجه به رویکرد اندیشه های انقلاب اسلامی انجام می گردد. این مقاله به دلیل انتخاب رویکرد آمیخته اکتشافی داده های کیفی علاوه بر اینکه  اهمیت بیشتری داشتند در توالی گردآوری داده ها ابتدا داده های کیفی و سپس داده های کمی گردآوری شدند. در مرحله کیفی از بین استراتژی های پژوهش کیفی از تکنیک فراترکیب استفاده گردید و به تدوین مدلی جامع که شامل عوامل موثر بر حکمرانی خوب با توجه به رویکرد اندیشه های انقلاب اسلامی است، پرداخته شد. مصاحبه به عنوان اصلی ترین ابزار جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. حکمرانی خوب مستلزم اتخاذ رویکردی چند جانبه با چندین سیستم کنترل و توازن که می تواند از طریق تفکیک قوای نهادهای مختلف، از طریق مشارکت جامعه مدنی، رسانه ها و از طریق مشارکت یا پیمان هایی با بخش تجاری به دست آید.
    کلیدواژگان: مدل سازی، حکمرانی خوب، حکمرانی، انقلاب اسلامی، اندیشه
  • سید محمدرضا مرندی*، فاطمه صفدری صفحات 107-127

    در جریان انقلاب اسلامی ایران، ابتدا شعار «استقلال، آزادی، حکومت اسلامی» مطرح گردید این شعار در آذر ماه 1357 از سوی رهبران انقلاب، به « استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» تغییر یافت. این تغییر، حکایت از وجود اعتقاد توامان به حکومت دینی و مردم سالاری در اندیشه امام خمینی (ره) و دیگر رهبران انقلاب اسلامی؛ همچون آیت الله بهشتی می کند. نقطه عطف این امر، تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران در12 فروردین 1358 بود که آیت الله بهشتی یکی از شخصیت های تاثیرگذار در تاسیس و تدوین قانون اساسی آن بوده است. ما در این نوشتار به بررسی نظریه مردم سالاری دینی در اندیشه وی پرداختیم. پس از بررسی مقوله نظام سیاسی در اندیشه آیت الله بهشتی و مقایسه داده ها با چهارچوب های مطرح برای نظام مردم سالاری دینی، نتایج و یافته های تحقیق بیانگر اعتقاد به مبنای مشروعیت الهی- مردمی در نظریه مردم سالاری دینی در اندیشه آیت الله بهشتی است. روش تحقیق ما در این مقاله، توصیفی- تحلیلی بوده است و از شیوه کتابخانه ای برای گردآوری اطلاعات استفاده کرده ایم.

    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، امت، امامت، آیت الله بهشتی، مشروعیت الهی- مردمی، ولایت فقیه
  • عباس علی توتونچی*، وحید رنجبر حیدری صفحات 129-152

    زنان سرپرست خانوار، زنانی هستند که در غیاب حضور یا حمایت یک مرد بزرگسال، سرپرستی خانواده و تامین معاش مادی و معنوی خود و اعضای خانوار را برعهده دارند. هدف این مقاله بررسی رویکرد ایران پس از انقلاب و پادشاهی سوید به زنان سرپرست خانوار، سیاست ها و نقطه نظرات سیاستگذاران دو کشور به این گروه از زنان و در نهایت ارایه راهکارها برای دست اندرکاران ایرانی است. سیوال اصلی این پژوهش این است که سیاستگذاری ایران پس از انقلاب و پادشاهی سوید در قبال زنان سرپرست خانوار مبتنی بر چه الگویی است؟ فرضیه ای که در پاسخ می آید این است که رویکرد دو کشور اگرچه از نظر کمی و اعطای حقوق و مزایا دارای تفاوت هایی به معنی برتری سوید در این زمینه است اما مبتنی بر ابعاد حمایتی و رفع فقر بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دو کشور بر سیاست رفع فقر، حمایت از کودکان این دسته از زنان و در مجموع جنبه های اقتصادی متمرکز شده اند. با این حال ایران بیش از سوید دارای تعدد نهادی حمایت از زنان سرپرست خانوار توسط نهادهای مختلف همچون کمیته امداد، بهزیستی، شهرداری و... در این زمینه و دارای منابع مختلف حقوقی در پشتیبانی از این دسته از زنان می باشد. این امر ضمن اینکه یک مزیت به حساب می آید نشانگر همپوشانی و تداخل سیاست ها نیز می باشد. روش تحقیق در این مقاله، کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و داده ها به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده اند.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، ایران، سوئد، فقر، سیاستگذاری
  • زهرا امامی، احمد بخشایشی اردستانی*، محمد توحیدفام، حجت الله درویش پور صفحات 153-182

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر الگوی سوم زن مسلمان بر فرهنگ سیاسی انجام شده است. شواهد بی‏شمار تاریخی نشان می دهند که مسیله مشارکت سیاسی زنان ایرانی بدون آنکه ارتباطی به نهضت زنان در اروپا و غرب داشته باشد، ریشه در فرهنگ دینی تشیع دارد. ایدیولوژی حاکم بر جنبش زنان اروپایی بر پایه فمینیسم و سکولاریسم استوار بود اما این اصول در بین زنانی که در نهضت مشروطه و همچنین انقلاب اسلامی شرکت می‏کردند، پایه و اساسی نداشت. فرهنگ سیاسی ساختارها و معنی عرصه سیاسی را به همان روالی آشکار می کند که فرهنگ به طور کلی همبستگی یکپارچگی زندگی فرهنگ سیاسی را روشن می گرداند. روش این پژوهش تحلیل گفتمان با رجوع به بیانات آیت الله خامنه ای براساس آرا لاکلا و موف بوده است. با توجه به مولفه های فرهنگ سیاسی در ایران هم چون فرهنگ آمریت/ تابعیت، سبب کاهش مشارکت سیاسی زنان در تاریخ شده است، اما به دلیل تاثیر پذیری زنان ایرانی از هویت اسلامی و ایرانی، در مقاطعی خاص از زمان، مشارکت سیاسی زنان افزایش داشته است.

    کلیدواژگان: الگو، الگوی سوم، زن مسلمان، فرهنگ سیاسی، سیاست
  • اعظم محسن لو، علیرضا رضایی*، محمدعلی قاسمی ترکی صفحات 183-210

    سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش بیشتر ناظر به ارتقای جنبه های علمی و اخلاقی و معنوی و تربیتی دانش آموزان و هم معلمان و مربیان است؛ انسان مطلوبی که در این سند ترسیم گردیده است بیشتر انسانی اخلاقی و معنوی است تا انسانی که ویژگی های انسان توسعه یافته غربی سند 2030 را داشته باشد؛ با این حال بین این دو سند اشتراکات و مشابهت هایی در حوزه بعضی از مباحث نظیر عدالت گرایی و اختیار و آزادی عمل انسان دیده می شود. نکته مهم و اساسی آن است که سند تحول بنیادین بیشتر بر مبنای تیوری هایی بنا شده که بعضا قابل اجرا نیستند و یا اگر باشند بسیار زمان بر و هزینه بر هستند، به تعبیر دیگر سیمای ارایه شده از انسان مطلوب در در سند تحول ایده آل و آرمانی و تا حدی دست نیافتنی است چرا که تنظیم کنندگان سند بدون توجه به واقعیت های روز جامعه و ظرفیت های آموزش و پرورش و مدارس و مربیان انها و شناخت چالش ها و راهکارهای مرتبط با تعلیم و تربیت اقدام به نگارش بندهای مختلف آن نموده اند.در صورتی که جامعه ما نیاز به برنامه ای مدون و جامع در حوزه علم و اخلاق و معنویت دانش اموزان و دانشجویان دارد که قابلیت اجرا داشته و در عین حال جذاب باشد. نویسندگان در این مقاله در پی پاسخ به این سوال می باشند که انسان مطلوب سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش با ویژگی های انسان توسعه یافته از چه تفاوت ها و شباهت هایی برخوردارند؟ و فرضیه پژوهش بر این استوار است که علت اصلی تفاوت ویژگی های انسان مطلوب سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش با ویژگی های انسان توسعه یافته، تلقی متفاوت آن دو از انسان است. هدف پژوهش تبیین و تحلیل ویژگی های انسان مطلوب در سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش با ویژگی های انسان توسعه یافته می باشد.

    کلیدواژگان: انسان مطلوب، انسان توسعه یافته، سند تحول بنیادین، نظام آموزش و پرورش، سند 2030
  • الهام فرهادی، محمدسالار کسرایی*، مجید توسلی رکن آبادی صفحات 211-231

    در دنیای امروزی همانطور که شهروندی به عنوان یکی از ویژگی های نظام های دموکراتیک پذیرفته شده است، آموزش شهروندی برای پیشرفت جامعه و همچنین حفظ آن، ضروری می نماید. از سوی دیگر تنوع مفاهیم و موضوعات حول "شهروند" نشان می دهد که نه تنها  پدیده ی شهروندی حایز اهمیت است بلکه این پدیده در حال تغییر است. بر همین اساس از آنجا که انسان از بدو تولد به طرق مختلف تحت آموزش است و «آموزش سنگ بنای ایجاد، حفظ و پیشرفت تمام جوامع بشری است» آموزش شهروندی برای دستیابی به اهداف مطرح شده در هر جامعه الزامی می نماید. هدف این تحقیق بررسی جایگاه آموزش شهروندی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران می باشد. روش تحقیق در این پژوهش تحلیل محتوای کیفی است. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و ابزار پژوهش کمی بوده است. با توجه به یافته های این تحقیق، الگوی آموزش شهروندی را می توان در مولفه ی دانش شهروندی، مهارت شهروندی و نگرش شهروندی و 27 شاخص مجزا مطرح و ارایه نمود. نتایج نشان می دهد که بسیاری از شاخص های آموزش شهروندی در متن سند تحول بنیادین آموزش و پرورش وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سیاستگذاری آموزشی، تحلیل محتوای کیفی
  • علیرضا پهلوانی راد، بهناز اژدری*، مهدی حسنی باقری صفحات 233-252
    موضوع توسعه فرهنگ سیاسی و شناسایی عوامل و مولفه های موثر بر آن یکی از مهم ترین موضوعات مورد تامل برای محققین و پژوهشگران این حوزه می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رفتار سیاسی مدیران وزارت کشور بر فرهنگ سیاسی مشارکتی آن ها بعد از انقلاب اسلامی است. روش این پژوهش، از لحاظ برخورد با داده ها کمی، و اجرای تحقیق با روش پیمایش، و گردآوری داده ها نیز با ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری در این پژوهش شامل مدیران سیاسی وزارت کشور می باشند که تعداد کل آن ها بالغ بر 168 نفر می باشند. لذا حجم نمونه در این پژوهش برابر با حجم کل جامعه آماری 168 نفر می باشد همانطور که ذکر شد در این پژوهش از روش تمام شماری جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. در تحقیق حاضر از نمونه گیری غیر تصادفی و از نوع هدفمند استفاده شده است. به منظور سنجش روایی یا اعتبار ابزار تحقیق، از اعتبار ظاهری استفاده شد. داده های جمع آوری شده نیز از طریق نرم افراز SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین جنسیت پاسخگویان و میزان تحصیلات با فرهنگ سیاسی مشارکتی رابطه معناداری وجود دارد و اینکه بین رفتار سیاسی با فرهنگ سیاسی مشارکتی رابطه معنادار مثبت و مستقیمی وجود دارد و رفتار سیاسی با همه ابعاد فرهنگ سیاسی مشارکتی یعنی بعد شناختی، بعد ارزشی و بعد ادراکی نیز رابطه معناداری مثبت و مستقیمی دارد.
    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، فرهنگ سیاسی، انقلاب اسلامی، مدیران وزارت کشور
  • حسین رحمانی تیرکلایی* صفحات 253-275

    حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) فرآیند تحقق اهداف اسلامی را در قالب جامعه ی اسلامی را از سال 68 در قالب سخنرانی های متعددی تا کنون بیان فرموده اند. ایشان الگوی ر سیدن به جامعه ی اسلامی را در قالب پنج راهبرد مطرح نموده اند که عبارتند از؛ «ایجاد انقلاب اسلامی و در ادامه آن تشکیل نظام اسلامی و در مرحله بعد تشکیل دولت اسلامی می باشد که نتیجه تشکیل دولت اسلامی تشکیل کشوری با مدیریت جامع قوانین اسلام است و چنین کشوری می تواند زمینه ساز ایجاد تمدن بین المللی اسلامی باشد چرا که در این مرحله می تواند با مراودات با کشورهای دیگر زمینه صدور فرامین و قوانین دین اسلام را به سایر ملت ها فراهم نماید.» پژوهش حاضر بر آن است تا به این سوال پاسخ دهد که جامعه اسلامی چگونه و به چه صورت در شکل گیری و قوام منظومه فکری مقام معظم رهبری نقش آفرینی می کنند. در پژوهش حاضر کوشیده می شود که با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر اطلاعات مبتنی بر روش کتابخانه ای، ضمن تبیین مفهوم «جامعه اسلامی»، نحوه تکوین و شکل گیری منظومه فکری مقام معظم رهبری در مورد ابعاد نظری جامعه اسلامی توضیح داده شود. کنکاش ها بیانگر آن است که شاخصه های تمدن اسلامی از دیدگاه مقام معظم رهبری-در متن پژوهش آورده می شود- بنا به نحوه تقدم و تاخر، هر کدام به گونه ای در معماری فکری مقام معظم رهبری موثر واقع بوده اند.

    کلیدواژگان: جامعه اسلامی، منظومه فکری، مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، تمدن اسلامی، شاخصه
  • اسماعیل ارتگلی فراهانی، فرامرز عطریان*، یاسر روستایی حسین آبادی صفحات 277-296
    هدف مقاله حاضر بررسی نقش احزاب در توسعه سیاسی و شایسته سالاری در ایران با تاکید بر شایسته سالاری است. به دلیل ارتباط تنگانگ توسعه سیاسی و شایسته سالاری سیاسی در این پژوهش، نقش احزاب بر دو متغیر مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته است. یافته ها بر این امر دلالت دراد احزاب از طریق ایجاد مشارکت سیاسی، ایجاد مشروعیت سیاسی، جامعه پذیری سیاسی و مدیریت منازعات ملی در توسعه سیاسی تاثیرگذار است. همچنین احزاب با ایجاد توسعه سیاسی زمینه تحقق شایسته سالاری سیاسی را فراهم می کند. در واقع احزاب با ایجاد توسعه سیاسی، از طریق ایجاد بستر حاکمیت و اجرای قانون باعث شایسته سالاری سیاسی می گردد که همین خود نیز به تقویت و توسعه سیاسی کمک می کند. در ایران اما عواملی چون عملکرد ضعیف و فصلی بودن احزاب، موانع قانونی، عدم پذیرش احزاب در فرهنگ سیاسی مردم مانع تاثیرگذاری این نهاد بر فرایند توسعه سیاسی است. نتیجه اینکه یک نظام سیاسی درحال توسعه برای جذب و حل تعارضات موجود نوپدید در یک جامعه سیاسی می بایست ظرفیت ها و گنجایش های لازمه را توسط سازمان ها و سیستم های نهادمند در درون خویش به وجود آورد به این ترتیب بدیهی است که قوی ترین عامل توسعه ایجاد نظام حزبی است، آن هم نه هر سازمان و حزبی بلکه تشکیلاتی نهادینه شده در طول زمان و بهره مند از محتوایی اثربخش و کارآمد و این امری است که در یک جامعه و در یک نظام سنتی به سادگی میسر نیست.
    کلیدواژگان: احزاب، توسعه سیاسی، ایران، شایسته سالاری، مشارکت سیاسی، مشروعیت سیاسی
|
  • Mahmood Araei, Abbas Abbas Pour *, Iraj Babaei, MohammadTaghi Taghavi Fard, Samad Borzoian Pages 7-35

    Attention to things such as; The method of selection and special choice of judges, their special position and dignity compared to other professions, the significant impact on the creation of judicial procedure and legal doctrine ,.. ; and the existence of problems such as; Procrastination of proceedings, high volume of cases, lack of knowledge of some judges, ... in the judicial system, on the other hand, shows the need for judicial authorities to pay attention to the issue of judges' compensation system as one of the serious concerns of this authority.Based on this, the current research was conducted with the aim of developing a model of the compensation system for judges and validating it. The research design is qualitative and research in terms of practical purpose and in terms of how to collect information is a case study type. The participants included 15 experts and experienced judges of the judiciary with excellent resumes. The data was analyzed and coded with the help of MAXQDAv2020 software and by thematic analysis method, and to validate the research model, the acceptability indicators of Strauss and Corbin; The technique of visiting by members and the approach of self-review by the researcher have been used. The findings of the research show that the pattern of compensation for judges' services includes 2 overarching themes entitled compensation for financial services and compensation for non-financial services and 6 dimensions; Legal benefits, organizational benefits, rewards based on performance, development and learning, job relationships, environment and job and organizational conditions.

    Keywords: compensation system, salaries, wages, judges, Judiciary
  • Ghasem Emami, Seyed Mostafa Abtahi *, Masoud Motallebi Pages 37-59
    Different countries use different political economy to achieve development, including free market economy or government and redistribution approach. In this research, the adaptation of the development policies of the 9th and 10th governments in economic and political fields is with this theory. Another goal is to use this theory to study the development in Iran and find suitable solutions to overcome inefficiency problems. Because this theory has been tested in achieving the development of East Asian countries.The findings and results of using the descriptive-analytical method in this research indicate that the construction of the limited access order in the mentioned governments, along with the nature of the construction of the rentier government and economic policy in order to create benefits for the Faradistan and the ruling elite, distort The competitive atmosphere in favor of a certain group of followers of power led to the failure of the government to achieve economic development and social justice. Also, among other factors, we can mention the personal view and the lack of coalition and the existence of rentier relations of the type of unproductive rent. In addition, this government has not been able to get rid of the structure of rentierism by changing the historical institutional path and improving the institutional quality desired by North.
    Keywords: Political Economy, 9th, 10th governments, North', s theory of social order, limited access order, open access order
  • Saeid Safaei *, Abbas Ali Rahbar Pages 61-82
    The current research tries to examine the position of the Islamic Revolution in the evolution of Iran's cultural policy, as well as the cycle of discourse and evolution in the cultural policy of the Islamic Republic in the 70s.In order to organize the theory of discourse analysis, we used it as a method to answer this question in citing the results that What discourse changes has Iran's Islamic Revolution brought about in the process of cultural policymaking?Has the cultural policy after the revolution followed an established and dominant discourse or has it undergone changes within the discourse?In order to determine the discourse changes, different approaches to cultural policy-making, such as (being idealistic and realistic - the level of government intervention - the perspective (the viewpoint ) of cultural control or free culture - being religious and non-religious) have been examined.Also, in order to study more closely and show the amount of changes, Documents and development plans have also been analyzed.One of the most important results of the current research is that with the incident of the Islamic Revolution, there is a shift from the "Western and irreligious" discourse to the "religious and Islamic" discourse.And the process of cultural policy after the Islamic revolution can be divided into two discourses: "traditional-revolutionary" and "development-liberal" and we witness this evolution in the discourse of the 1370s.
    Keywords: Cultural Policy, Discourse, Transformation, reforms, Government
  • Saeed Vahedi * Pages 83-105
    Governance is a multifaceted concept that includes all aspects of the exercise of authority, each of the dimensions of efficiency and effectiveness of the components is divided into administrative, economic, political and social domains, which shows the emphasis on the multifaceted nature of governance. governance is a subset of governance in which public resources and problems are managed effectively and efficiently in response to the vital needs of society. What are effective factors of good governance based on the ideas of the Islamic Revolution? , the confirmed hypothesis is that, according to the political ideas of the Islamic Revolution of Iran, there is enough capacity to provide a local model of good governance. It is done with the aim of improving components according to the approach of Islamic revolution thoughts. Due to the selection of the exploratory mixed approach of qualitative data, in addition to removing the importance in the sequence of data collection, first qualitative data and then quantitative data were collected. In the qualitative phase, among the strategies of qualitative research, meta-composite technique was used and a comprehensive model was developed which is the effective factors on good governance according to the approach of the Islamic Revolution thoughts. In-depth interview was used as a data collection tool. governance requires a multilateral approach with several systems of checks and balances that can be achieved through the separation of powers of various institutions, through the participation of civil society, the media, and through partnerships or agreements with the business sector.
    Keywords: goodgovernance, Islamic Revolution, thought, Modeling
  • Sayyed MohammadReza Marandi *, Fatemeh Safdari Pages 107-127

    During the Iranian Islamic Revolution, the slogan "Esqlal, Freedom, Islamic Government" was first raised. This slogan was changed to "Esqlal, Freedom, Islamic Republic" by the leaders of the revolution in December 1357. This change is an indication of the twin belief in religious government and democracy in the thought of Imam Khomeini (RA) and other leaders of the Islamic Revolution. He does like Ayatollah Beheshti. The turning point of this was the establishment of the Islamic Republic of Iran on April 12, 1358, in which Ayatollah Beheshti was one of the influential figures in the establishment and drafting of its constitution. In this article, we examined the theory of religious democracy in his thought. After examining the category of political system in the thought of Ayatollah Beheshti and comparing the data with the proposed frameworks for the religious democratic system, the results and findings of the research indicate the belief in the basis of divine-popular legitimacy in the theory of religious democracy in the thought of Ayatollah Beheshti. Our research method in this article has been descriptive-analytical and we have used the library method to collect information.

    Keywords: Religious Democracy, Ummah, Imamate, Ayatollah Beheshti, divine-popular legitimacy, religious authority
  • Abbas Ali Totunchi *, Vahid Ranjbar Heydari Pages 129-152

    Female Headed Households are women who, in the absence of the presence or support of an adult man, are in charge of taking care of the family and providing material and spiritual sustenance for themselves and the members of the household. The purpose of this article is to examine the approach of Iran after the revolution and the Kingdom of Sweden to Female Headed Households the policies and viewpoints of the policy makers of the two countries to this group of women and finally to provide solutions for Iranian stakeholders. The main question of this research is, what model is the policy-making of Iran after the revolution and the Kingdom of Sweden towards female heads of the household based on? The hypothesis that comes in the answer is that the approach of the two countries, although there are differences in terms of quantity and the granting of rights and benefits - which means Sweden's superiority in this field - but it was based on the dimensions of protection and poverty alleviation. The results of the research show that the two countries are focused on poverty alleviation policy, supporting the children of this group of women and overall economic aspects. However, Iran has more institutions than Sweden - support for women heads of households by various institutions such as the relief committee, welfare, municipality, etc. - in this field and has various legal resources to support this category of women. While this is considered an advantage,

    Keywords: female heads of household, Iran, Sweden, Poverty, Policy making
  • Zahra Emami, Ahmad Bakhshayeshiardestani *, Mohammad Tohidfam, Hojjatullah Darvishpour Pages 153-182

    The present study was conducted with the aim of investigating the impact of the third model of Muslim women on political culture. Countless historical evidences show that the issue of Iranian women's political participation has its roots in the religious culture of Shiism, without having anything to do with the women's movement in Europe and the West. The ideology governing the European women's movement was based on feminism and secularism, but these principles did not have a foundation among the women who participated in the constitutional movement as well as the Islamic revolution. Political culture reveals the structures and meaning of the political arena in the same way that culture in general clarifies the correlation of the integration of the life of political culture. The method of this research was discourse analysis with reference to Ayatollah Khamenei's statements based on the opinions of Lakla and Moff. Considering the components of the political culture in Iran, such as the culture of authoritarianism/citizenship, women's political participation has decreased in history. had.

    Keywords: model, third model, Muslim woman, Political Culture, Politics
  • Azam Mohsenloo, Alireza Rezaei *, MohammadAli Ghasemi Turki Pages 183-210

    The document on the fundamental transformation of the education system is more concerned with the promotion of the scientific, moral, spiritual and educational aspects of students and teachers and trainers; The ideal person depicted in this document is more of a moral and spiritual person than a person who has the characteristics of the western developed person of the 2030 document; However, similarities and similarities can be seen between these two documents in the field of some topics such as justice and human agency and freedom of action. The important and fundamental point is that the fundamental transformation document is mostly based on theories that are sometimes not applicable or if they are, they are very time-consuming and costly, in other words, the image of the ideal human being presented in the ideal and ideal transformation document And it is unattainable to some extent, because the editors of the document have written its various clauses without paying attention to the realities of the society and the capacities of education and schools and their teachers and recognizing the challenges and solutions related to education and training. If the society We need a codified and comprehensive program in the field of science, ethics and spirituality of students and students that can be implemented and at the same time attractive. In this article, the authors seek to answer the question that what are the differences and similarities between the ideal human being and the characteristics of a developed human being? And the hypothesis of the research is based on the fact that the main reason for the difference between the desirable human characteristics of the document of the fundamental transformation of the education system and the developed human characteristics is the different perception of the human being. The purpose of the research is to explain and analyze the desirable human characteristics in the document of the fundamental transformation of the education system with developed human characteristics.

    Keywords: Desirable human being, developed human being, Fundamental Transformation Document, education system, 2030 Document
  • Elham Farhadi, Mohammadsalar Kasraie *, Majid Tavasoli Roknabadi Pages 211-231

    In today's world, as citizenship is accepted as one of the characteristics of democratic systems, citizenship education is essential for the progress of society and its preservation. On the other hand, the diversity of concepts and topics around "citizen" shows that not only the phenomenon of citizenship is important, but this phenomenon is changing. Accordingly, since human beings are educated in different ways from birth and "education is the cornerstone of creation, preservation and progress of all human societies", citizenship education is required to achieve the goals set forth in every society.The purpose of this research is to examine the place of citizenship education in the document of the fundamental transformation of education in the Islamic Republic of Iran. The research method in this study is qualitative content analysis. The sampling method was purposeful and the research tool was quantitative. According to the findings of this research, the model of citizenship education can be proposed and presented in the component of citizenship knowledge, citizenship skill and citizenship attitude and 27 separate indicators. The results showed that there are many indicators of citizenship education in the text of the fundamental transformation of education.

    Keywords: citizenship education, Fundamental Transformation Document of Education, Educational Policy, Qualitative Content Analysis
  • Alireza Pahlavani Rad, Behnaz Azhdari *, Mehdi Hasani Bagheri Pages 233-252
    The issue of political culture development and identification of the factors and components affecting it is one of the most important issues for researchers in this field. The aim of the current research is to investigate the influence of the political behavior of the managers of the Ministry of Interior on their participatory political culture after the Islamic Revolution. The method of this research, in terms of dealing with quantitative data, and conducting research with the survey method, and collecting data with the questionnaire tool. The statistical population in this research includes the political managers of the Ministry of Interior, based on the collected information, their total number is more than 168 people, and all the required information has been collected from all of them. Therefore, the sample size in this research is equal to the total size of the statistical population of 168 people. In this research, non-random and purposeful sampling was used. In order to measure the validity or reliability of the research tool, face validity was used. The collected data were also analyzed through SPSS software. The results of the research showed that there is a significant relationship between the gender of the respondents and the level of education with participatory political culture, and that there is a significant positive and direct relationship between political behavior and participatory political culture, and political behavior with all aspects of participatory political culture, i.e. cognitive dimension, value dimension. And the perceptual dimension also has a significant positive and direct relationship.
    Keywords: Political Behavior, Political Culture, Islamic Revolution, managers of the Ministry of Interior
  • Hossian Rahmanitirkalai * Pages 253-275

    Ayatollah Khamenei has stated the process of realizing Islamic goals in the form of Islamic society since 1968 in the form of numerous speeches until now. He has presented the model of reaching the Islamic society in the form of five strategies, which are: "Creation of the Islamic revolution, followed by the formation of the Islamic system and in the next stage, the formation of the Islamic state, the result of the formation of the Islamic state is the formation of a country with comprehensive management of Islamic laws, and such a country can be the foundation for the creation of an international Islamic civilization, because at this stage it can By dealing with other countries, provide the basis for issuing orders and laws of the religion of Islam to other nations. The present research aims to answer the question of how and in what way the Islamic society plays a role in the formation and consistency of the intellectual system of the Supreme Leader. In this research, it is tried to explain the development and formation of the Supreme Leader's intellectual system about the theoretical dimensions of Islamic society, while explaining the concept of "Islamic society" by using the descriptive-analytical method and relying on the information based on the library method. to be The excavations show that the characteristics of Islamic civilization from the Supreme Leader's point of view - are given in the text of the research - according to the way of progress and delay,

    Keywords: Islamic society, Intellectual System, position of Supreme Leader (Madazlah al-Aali), Islamic Civilization, is an indicator
  • Esmaeil Ortogoli Farahani, Faramarz Atrian *, Yasser Roostaei Hossein Abadi Pages 277-296
    The purpose of this article is to investigate the role of parties in political development and meritocracy in Iran, emphasizing meritocracy. Due to the close relationship between political development and political meritocracy in this research, the role of parties has been investigated on two variables. The current research is descriptive and analytical and has investigated the mentioned subject by using the library method. The findings indicate that political parties are effective in political development through political participation, political legitimacy, political socialization and management of national conflicts. Also, by creating political development, parties provide the basis for the realization of political meritocracy. In fact, by creating political development, parties create political meritocracy through creating a platform for governance and law enforcement, which in turn helps to strengthen and develop politics. In Iran, however, factors such as weak performance and seasonality of parties, non-acceptance of parties in the political culture of the people hinder the influence of this institution on the process of political development. The result is that a developing political system must create the necessary capacities and capacities in order to absorb and resolve the newly emerging conflicts in a political society by institutionalized organizations and systems within it. Therefore, it is obvious that the strongest development factor is the creation of a party system, and not Every organization and party, but formations institutionalized over time and benefiting from an effective and efficient content, and this is something that is not easily possible in a society and a traditional system.
    Keywords: parties, Political Development, Iran, meritocracy, political participation, Political Legitimacy