فهرست مطالب

مطالعات فقه اقتصادی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1402)

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رضا بهرامی خوشکار*، سید محمد صادق موسوی، سید ابوالقاسم نقیبی، مرتضی چیت سازیان صفحات 1-16
    زمینه و هدف
    خانواده یکی از نهادهای با اهمیت جامعه است. اجتماع بشری در طول تاریخ با تغییر و تحولاتی روبه رو شده است. و در پی آن نهاد خانواده که از جامعه اثر مستقیم می پذیرد، دچار این دگرگونی ها شده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    از طرف دیگر قواعد و مقررات حقوق خانواده هم با تغییراتی همراه می شود. ماده 1105 قانون مدنی ریاست بر خانواده را به عهده زوج گذاشته است.
    نتیجه
    چیستی ماهیت ریاست ذهن فقیهان و حقوق دانان را به خود مشغول کرده است که این حکم وضعی چگونه مورد جعل شارع قرار گرفته است و اگر جعلیت قانون گذار و شارع به آن تعلق نگرفته است، پس کاشف و موسس این نهاد از کجا الهام گرفته است.
    کلیدواژگان: ریاست، حکم وضعی، جعل شارع، روابط اقتصادی
  • سید رئوف شجاعی نژاد، منصور امینی* صفحات 17-30
    زمینه و هدف

    اگر متعهد از اجرای قرارداد امتناع کند و سبب خسارت متعهدله شود، ضمانت اجرای اولیه در فقه و حقوق ، اجرای اجباری  عین تعهد است اما رویه متداول لزوم طی فرآیند الزام متعهد از طریق دادگاه به عنوان مقدمه ی لازم برای مطالبه خسارت در حقوق ایران، به متعهد امکان ارزیابی اقتصادی بین اجرای تعهد و یا پرداخت بعدی خسارت را می دهد؛ لذا قابلیت مطالبه خسارت در فرض امتناع آزادی متعهد از اجرای تعهدی که امکان اجرای عین آن وجود دارد، مسیله تحقیق می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    فقه و حقوق به ترتیب امتناع متعهد را فعل حرام، تخلف و  خطاء بر شمرده که مستوجب عقاب و مسیولیت است و اقتضای ادله ی فقهی اصاله اللزوم به معنای لزوم پایبندی به آثار قرارداد، بنای عقلا، قاعده لاضرر و حکم شرعی بدل، جز این نیست که متعهدله تا وقتی ماخوذ به عین تعهد است که متعهد متقابلا پایبند به آن باشد ولی در فرض امتناع متعهد، حکم اولیه برداشته شده و  مطالبه خسارت واقعی میسر می شود.

    نتیجه

    قانونگذار ایران با توجه به سوابق فقهی با ذکر احکام خسارت قراردادی ذیل فصل اثر معاملات، به مفهوم واقعی از خسارت که همان بدل عین تعهد است نظر دارد؛ برای مطالبه خسارت، لزومی به طی فرایند دادرسی اجرای اجباری تعهد و فسخ نیست و خسارات واقعی را باید با خسارات  قراردادی در  نتیجه انحلال قرارداد متفاوت دانست.

    کلیدواژگان: امتناع از اجرا، بدل، خسارت واقعی، ضمانت اجرا، عین تعهد
  • مرضیه اختری بروجنی، محسن شکرچی زاده*، راضیه قاسمی کهریز سنگی صفحات 31-46
    زمینه و هدف
    بحث اقتصاد و حقوق کیفری از موضوعات  مهمی است که چندان بدان توجه نشده است. رویکرد اقتصادی به حقوق کیفری مبتنی بر این اصل است که جرم انگاری در جامعه لازم است متناسب با ابعاد اقتصادی و ظرفیت های اقتصادی جامعه انجام شود. در این مقاله تلاش شده از منظر رویکرد اشاره، سیاست جنایی (کیفرمدار) امنیت محور از منظر فقه و حقوق کیفری بررسی شود.
    مواد و روش ها
    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    یافته ها بر این امر دلالت دارد که سیاست جنایی امنیت محور، از منظر اقتصادی هزینه های زیادی برجامعه تحمیل می کند. عدم فایده مندی، تورم کیفری و افزایش هزینه ها، نادیده گرفتن اصل ضرر و محدودسازی حقوق اقتصادی و رفاهی شهروندان از مهمترین ابعاد اقتصادی سیاست جنایی(کیفرمدار) امنیت است. در سیاست جنایی، ازجمله  مواردی که باید در جرم انگاری مدنظر قرار گیرد توجه به  ظرفیت و امکانات قضایی است. در سیاست جنایی امنیت محور، قانون گذار بدون توجه به ظرفیت و امکانات دستگاه قضایی اقدام به جرم انگاری های جدید می نمایند و با این کار عملا سیاست تقنینی را به چالش خواهدکشید.
    نتیجه
    صحیح تر آن است که قانون گذار قبل از جرم انگاری های جدید  توجه لازم را به ظرفیت و امکانات موجود داشته باشد تا اینکه پس از جرم انگاری در پی ایجاد ظرفیت و امکانات باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد حقوق، سیاست جنایی، امنیت محور، جرمانگاری، فایدهمندی
  • محمدمهدی رحیمی، سید مهدی منصوری*، کمال خواجه پور صفحات 47-64
    زمینه و هدف

    جرایم اقتصادی یکی از مسایل مهم جامعه امروز ایران است که آثار مخرب اقتصادی اجتماعی زیادی به دنبال دارد. در این مقاله تلاش شده به بررسی فقهی حقوقی افساد فی الارض و مصادیق آن در جرایم اقتصادی پرداخته شود.

    مواد و روش ها

     مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها  نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که افساد فی الارض از منظر فقهی و حقوقی جرمی مستقل از محاریه است که می تواند مصادیق مختلفی داشته باشد. مهمترین مشخصه افساد فی الارض، ایجاد افساد در سطح گسترده و اخلال شدید در نظم عمومی است که تعیین مصادیق آن در حیطه جرایم اقتصادی به سادگی امکان پذیر نیست. مهمترین قانون کشور در خصوص جرایم اقتصادی، یعنی قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی فاقد شفافیت لازم است.

    نتیجه

    وجود مفاهیم مبهمی چون اخلال عمده و کلان بدون اینکه معیار و میزان آن مشخص باشد باعث تفاسیر گوناگون و احیانا صدور آراء متضاد می گردد. لازم است منظور قانون گذار از اخلال عمده و  کلان دقیقا مشخص و تعیین شود که چه میزان در قانون مبازرزه با اخلالگران اقتصادی، عمده و کلان حساب می شود که بتوان قایل به افساد فی الاض در جرایم اقتصادی شد.

    کلیدواژگان: افساد فی الارض، جرائم اقتصادی، اخلال در نظم اقتصادی، اخلال عمده، فساد گسترده
  • عبدالنبی مزرعه محمدی، رحیم وکیل زاده*، رضا رنجبر صفحات 65-78
    زمینه و هدف
    صدور رای خطا ضمن اینکه به دلایل مختلف ممکن است رخ دهد، آثار مادی و معنوی مهمی بر زندگی افراد جامعه دارد. هدف مقاله حاضر بررسی مسیولیت جبران خسارت خطای حاکم در صدور رای از دیدگاه فقه و حقوق است.
    مواد و روش ها
    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در صدور رای خطا، قاضی و به تبع آن دولت مسیول شناخته شده و آن دو مسیول اعمال و تصمیمات خود و ضامن زیان های مادی و معنوی ناشی از تقصیر عمدی و غیرعمدی هستند. خطای قاضی به دو بخش تقصیر و اشتباه تقسیم  می شود که بر هر یک از آن ها بار حقوقی جداگانه ای مترتب می باشد. در صورت خطای، قاضی علاوه بر اینکه شغل او در مصونیت نخواهد بود و تحت تعقیب انتظامی قرار خواهد گرفت دولت و دارایی شخصی قاضی برحسب مورد مسیول جبران خسارات وارده به زیان دیده خواهد بود؛ بدین نحو که مسیولیت شغلی او در تعقیب انتظامی و مسیولیت دولت در اشتباه قاضی و مسیولیت دارایی شخصی او در تقصیر تبلور خواهد یافت. جبران خسارت نیز به صورت اعاده به وضعیت سابق، پرداخت مالی و اعاده حیثیت امکان پذیر است.
    نتیجه
    در حقوق ایران، جبران خسارت معنوی تا حدودی مغفول واقع شده و با توجه به اینکه صدور رای خطا در بسیاری مواقع بیش از خسارت مالی، با خسارت های  معنوی همراه است و اعتبار و حیثیت افراد را ممکن است خدشه دار نماید، بنابراین لازم است بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مسئولیت، جبران خسارت، خطا، حاکم، قاضی، صدور رای
  • فرزاد امین پور، ایرج بابائی*، ناصر مسعودی صفحات 79-96
    زمینه و هدف
    بررسی چگونگی تاثیر اجرای تعهدات قرارداد بر توسعه اقتصادی از منظر نهاد گرایان می باشد. از این منظر پس از بسط فضای مفهومی موضوع به بررسی ابعاد و جنبه های مختلف تاثیر اجرای تعهدات قرارداد بر توسعه اقتصادی پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    از منظر نونهادگرایان، قواعد حقوق به طور عام و قواعد حقوق قراردادها به طور خاص می بایست کارآمد بوده و در نتیجه به حداکثرسازی ثروت در جامعه منتج شوند و به تبع آن شرایط برای توسعه اقتصادی فراهم آورند.
    نتیجه
    از نظر نهادگرایان نظام های حقوقی و اقتصادی با یکدیگر ارتباط ارگانیک دارند؛ به گونه ای که هر دوی آنها در واقع جزیی از نظام اجتماعی به حساب می آیند، که از آن با عنوان تیوری «توازن دوگانه» نام برده می شود نهادگرایان بر خلاف رویکرد بازار به کارآمدی حقوق قراردادها در توسعه ی اقتصادی باورمند بوده و بر هم کنشی میان کارآمدی حقوق قراردادها و توسعه اقتصادی به عنوان نقطه ثقل نهادهای حقوقی و اقتصادی تاکید دارند.
    کلیدواژگان: قرارداد، توسعه اقتصادی، نهادگرایی، اجرایی تعهدات، نقش قواعد حقوقی
  • محبوبه ملکی، امرالله نیکومنش*، هادی عظیمی گرکانی صفحات 97-114
    زمینه و هدف

    در خصوص ثبت اسناد رسمی اموال غیرمنقول، رویکرد قانون گذار و اعتبار آن نسبت به اسناد غیر رسمی مباحث گسترده ای مطرح و دیدگاه های مختلفی بیان شده است. ابعاد و آثار اقتصادی ثبت اسناد رسمی اما چندان مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف مقاله حاضر بررسی این مسیله مهم است.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ثبت اسناد رسمی در فقه چندان موضوعیت ندارد زیرا ثبت اسناد رسمی مربوط به حقوق ثبت نوین است اما می توان به گزاره های فقهی اشاره کرد که بر مکتوب بودن توافقات و قراردادها دلالت دارد. از منظر حقوقی رویکرد قانون گذار به سمت اجباری بودن تنظیم اسناد رسمی تمایل دارد. این امر دارای ابعاد و آثار اقتصادی متعددی است. ایجاد امنیت اقتصادی، رونق و توسعه اقتصادی، منفعت اقتصادی و افزایش سرمایه گذاری از مهم ترین آثار و ابعاد اقتصادی ثبت اسناد رسمی اموال غیرمنقول است.

    نتیجه

    برای اینکه ثبت رسمی از منظر اقتصادی تاثیرگذار باشد، لازم است نظام ثبتی باید به گونه ای عمل کند که دسترسی سریع و صحیح را برای متقاضیان فراهم کند. این امر  احساس اطمینان و امنیت را افزایش خواهد داد. همچنین لازم است هزینه های ثبت اسناد رسمی کاهش یابد و شرایط قانونی ثبت اسناد رسمی تسهیل گردد.

    کلیدواژگان: سند، ابعاد اقتصادی، اسناد رسمی، اموال غیرمنقول
  • سید علیرضا میرحیدری لنگرودی، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، علیرضا مظلوم رهنی صفحات 115-130
    زمینه و هدف
    رجوع یکی از مباحث مهم فقه و حقوق است که چندان به ابعاد و مصادیق مختلف آن پرداخته نشده است. یکی از مصادیق رجوع، بحث رجوع بایع به مبیع در شرایطی است که است مشتری مفلس شده و توان پرداخت ثمن را ندارد. هدف مقاله حاضر این است که به بررسی این سوال پرداخته شود که رویکرد فقه و حقوق به رجوع بایع به مبیع در صورت افلاس مشتری چگونه است؟
    مواد و روش ها
    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    یافته ها بر این امر دلالت دارد که در خصوص رجوع بایع به مبیع در صورت افلاس مشتری در قالب خیار تفلیس اختلاف نظر وجود دارد. در نظر فقها غالبا رجوع و خیار در یک نظر واحد جمع شده و به جای هم فرض گردیده است. غالب حقوقدانان نیز معتقد به استرداد مبیع و در واقع رجوع بایع به مبیع در صورت افلاس مشتری هستند. وجود مبیع، مفلس شدن مشتری، رسیدن موعد تحویل مبیع، اثبات افلاس مشتری است.
    نتیجه
    مهم ترین ایرادی که به رجوع بایع به مبیع در صورت افلاس مشتری وارد می شود این است که خیار تفلیس باعث فسخ بیع می گردد اما در استرداد مبیع و حق رجوع بایع به مبیع، بیع فسخ نمی شود. بنابراین به نظر می رسد استرداد مبیع و حق رجوع بایع به مبیع دارای ماهیت ویژه ای است که تا حدی با خیار تفلیس فرق دارد.
    کلیدواژگان: رجوع، بایع، مبیع، افلاس، مشتری
  • داود اندرز* صفحات 131-146
    زمینه و هدف
    در عقود معاوضی، طرفین متعهد به انجام تعهداتی مشخص می شوند. یکی از ضمانت اجرای تعهدات طرفین، حق حبس است. هدف مقاله حاضر بررسی شرایط حق حبس در معاملات در فقه و حقوق ایران است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق مقاله حاضر، توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    تحقق حق حبس در فقه و حقوق ایران منوط به شرایطی از قبیل وجود عقد صحیح، معوض بودن قرارداد، عدم ایفای تعهدات، هم زمان بودن یا شدن تسلیم دو عوض و ایجاد حق حبس نسبت به دو عوض، الزام آور بودن تعهدات طرفین، عدم تعیین اجل و عدم تادیه ثمن و تسلیم اختیاری مبیع است.
    نتیجه
    مسیولیت طرف مقابل دارنده حق حبس نسبت به هزینه نگهداری مورد حق حبس، امانی بودن ید در زمان اعمال حق حبس، دخالت دادگاه برای اجرای تعهدات قراردادی و اعطای مهلت و اقساط ثمن از آثار تحقق حق حبس است. حق حبس به دلیل تسریع در احقاق حق پیش بینی گردیده است. این حق راهی است که چنانچه مطابق قانون مورد استفاده قرار گیرد می تواند و ممکن است باعث کاهش دعاوی دادگستری گردد با این توضیح که یکی از طرفین با استفاده از حق حبس، می تواند احقاق حق نمایند و از مراجعه به دادگستری خودداری نماید. بر همین اساس می تواند به عنوان یکی از روش های ضمانت اجرا در عقود معاوضی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حق حبس، معاملات، تسلیم، عقد معوض، تادیه ثمن، ایفای تعهدات
  • شهلا زرعی، مریم غنی زاده بافقی*، حسین شفیعی صفحات 145-160
    زمینه و هدف
    فسخ نکاح از موضوعات مهم حقوق خانواده است که بحث خسارت ناشی از آن چندان مورد توجه قرار نگرفته و هدف مقاله حاضر بررسی مطالبه خسارت فسخ  نکاح  ناشی از غرر است.
    مواد و روش ها
    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    از منظر حقوقی، جهل منجر به غرر مبنای جبران خسارت در تدلیس است که از موجبات فسخ نکاح است. در نکاح هم با تدلیس زوج یا زوجه طرف فریب خورده می تواند نکاح را فسخ کند. اما در کتب فقهی و روایات، تعابیری که به صراحت درخصوص خسارات ناشی از تدلیس در نکاح باشد کمتر به چشم می خورد. آن چه فقها بیشتر به آن پرداخته اند وضعیت مهر در صورت تدلیس زوج یا زوجه می باشد.
    نتیجه
    ضرر و زیان های حاصله مربوط به تدلیس در نکاح به صورت دو جنبه مالی و معنوی بوده که توسط همسر مدلس قابلیت مطالبه را دارد. در طریقه جبران نسبت به خسارت، معنوی دادگاه با در نظر گرفتن جمیع جهات قضیه، نحوه جبران و پرداخت آن را معین کند. در خسارت مادی نیز خسارت همه هدایا و هزینه های مادی قابل مطالبه است.
    کلیدواژگان: خسارت، فسخ نکاح، تدلیس، خسارت مادی، خسارت معنوی
  • عبدالرحیم صفایی اردکانی، مهدی شیخ موحد*، روح الله رحیمی صفحات 161-178
    زمینه و هدف

    مدیریت امور اقتصادی بخش جدایی ناپذیر هر نظام سیاسی است که بنابر شرایط قانونی، فرهنگی و مدیریتی در هر جامعه به نهاد و یا افراد خاصی واگذار شده است. این رویه در جامعه اسلامی به ولی فقیه به عنوان بالاترین مرجع واگذار شده که در این پژوهش به مبانی فقهی تصرف ولی فقیه در امور اقتصادی پرداخته خواهد شد.

    مواد و روش ها

    روش مقاله حاضر تحلیلی و توصیفی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای است. ملاحظات اخلاقی: در نگارش مقاله حاضر، اصل ارجاع دهی دقیق و امانتداری لحاظ شده است.

    یافته ها

    مبانی فقهی متعددی از جمله مدیریت امور حسبیه، مدیریت انفال، خمس و زکات و سامان بخشیدن به امور اقتصادی در جامعه اسلامی وجود دارد که به دلیل جلوگیری از هرج و مرج و قرار گرفتن در یک نهاد معین به ولی فقیه به عنوان تداوم حکومت در عصر غیبت معصوم (ع) واگذار شده است.

    نتیجه

    مبانی فقهی تصرف ولی فقیه در امور اقتصادی ناشی از نیاز جامعه اسلامی به واگذار کردن امور به یک مرجع آگاه به احکام دین و سامان دادن به امور اقتصادی بوده که در جوامع مختلف به اشکال مختلف وجود دارد. اما در جامعه اسلامی از دیرباز در زمره اختیارات فقیه دانسته شد.

    کلیدواژگان: ولی فقیه، تصرف، فقه امامیه، امور اقتصادی
  • محمدمهدی زارعی، رامین فغانی* صفحات 179-194
    زمینه و هدف
    محدودیت و ممنوعیت نظارت با توجه به دیدگاه فقهی موضوع اصلی پژوهش است. هدف از پژوهش این است که نظارت برای کشف اطلاعات از کارکرد نیروها برای رسیدن به سازمان مطلوب نیاز به تعیین خطوط قرمز دارد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است.ملاحظات اخلاقی: در نگارش مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    نظارت و بازرسی با موضوع آبرو و حیثیت نیروها در ارتباط است، ضروری است موازین شرعی و فقهی و اخلاقی نظارت به درستی بیان شود و حدود نظارت و بازرسی تعیین گردد.
    نتیجه
    بایسته های فقهی نظارت و بازرسی سازمانی می تواند در مبانی فقه اقتصادی متناظر شود که شامل: قاعده نفی سبیل و وجوب حفظ نظام می باشد. نحوه دخالت این قواعد در تعیین بایسته های فقهی نظارت و بازرسی به این صورت است که منع شرعی تجسس و منع ورود به حریم خصوصی دیگران، اعم از کارگزاران یا کارمندان، و منع سوء ظن به ایشان در مواردی که نفی سلطه بیگانگان، دستگیری از نیروها و هدایت به سلامت روانی و اخلاقی، و مصلحت بالاتر حفظ نظام را به دنبال دارد برداشته شده است.
    کلیدواژگان: نظارت، بازرسی، قاعده نفی سبیل، تجسس، استراق سمع
  • وحید بابازاده، عرفان شمس*، مهدی هداوند، لادن فرومند صفحات 195-212
    زمینه و هدف
    صلاحیت تشخیصی سازمان های اداری از جمله سازمان امور مالیاتی از موضوعات مهم حقوق اداری است که با حقوق شهروندان ارتباط تنگاتنگی داشته و نظارت بر آن در راستای تحقق اداره خوب از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر اقتصادی نظارت قضایی دیوان عدالت اداری بر صلاحیت تشخیصی سازمان امور مالیاتی در تحقق اداره خوب است.
    مواد و روش ها
    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    یافته ها بر این امر دلالت دارد که نظارت قضایی دیوان عدالت اداری بر صلاحیت تشخیصی سازمان امور مالیاتی. نقش مهمی در تحقق اداره خوب ایفا می کند. حاکمیت قانون و برابری در مقابل قانون و پاسخگویی از مهمترین مولفه های اداره خوب است که نظارت دیوالت عدالت اداری می تواند سبب تحقق و اجرای این مولفه ها در روند صلاحیت تشخیصی در سازمان امور مالیاتی گردد که در این صورت حقوق مودیان مالیاتی رعایت می شود.
    نتیجه
    نقش نظارت قضایی دیوان عدالت اداری بر صلاحیت تشخیصی سازمان امور مالیاتی با چالش هایی مانند تعدد و ابهام در قوانین مواجه است که نیازمند اصلاح است.
    کلیدواژگان: نظارت قضایی، دیوان عدالت اداری، صلاحیت تشخیصی، سازمان امور مالیاتی
  • عادل کیومرثی، محمدعلی خیرالهی*، علی فقیهی صفحات 213-224
    زمینه و هدف

    از اموال تقسیم بندی های مختلفی ارایه شده است. یکی از تقسیمات مهم، تقسیم مال به منقول و غیرمنقول در قانون مدنی است. هدف مقاله حاضر، بررسی تقسیمات اموال منقول و غیرمنقول قانون مدنی و آثار ناشی از این تقسیم بندی است.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    تقسیم بندی اموال منقول و غیر منقول در حقوق ایران تحت تاثیر حقوق فرانسه ایجاد شده است. در تعیین دادگاه صالح، تملک اموال غیرمنقول توسط اتباع بیگانه، نحوه توقیف مال، هزینه دادرسی، غیر تجاری بودن معاملات اموال غیر منقول و نحوه ارث بری زوجه آثار متفاوتی به دنبال دارد. در واقع در موارد مورد اشاره، میان اموال منقول و غیرمنقول تفاوت وجود دارد.

    نتیجه

    در تقسیم بندی اموال منقول و غیرمنقول به اموال فکری مانند آنچه در حقوق مالکیت فکری مطرح است توجهی نشده است. هرچند این اموال در قالب منافع در تقسیم بندی کنوی از اموال منقول و غیرمنقول جای گیرد اما به نظر می رسد با توجه به جایگاه و نقش فزاینده این نوع اموال، لازم است به صراحت در تقسیم بندی اموال در قانون مدنی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اموال منقول، اموال غیرمنقول، اموال فکری، قانون مدنی
  • علی صادقی، حاتم صادقی زیازی*، عباس کوچ نژاد صفحات 225-242
    زمینه و هدف
    روش های حل و فصل اختلافات تجاری از موضوعات مهم و محل بحث است. هدف مقاله حاضر، روش های حل و فصل اختلافات تجاری در فقه و سازمان تجارت جهانی در پرتو حاکمیت قانون است.
    مواد و روش ها
    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    یافته های مقاله نشان می دهد که داوری در فقه علی رغم وجود قواعدی چون قاعده نفی سبیل، در قالب قانون داوری تجاری بین المللی ایران منعکس شده و این امر بیانگر جایگاه حاکمیت قانون در داوری از منظر فقه است. نظام حل و فصل اختلافات سازمان تجارت جهانی نیز با عمومی سازی مقررات حل اختلاف در سازمان های بین المللی، قانون گذاری و ضمانت اجرای قوانین مصوب نقش موثری در تحقق حکومت قانون داشته است.
    نتیجه
    در فقه داوری مهم ترین روش حقوقی غیر قضایی حل و فصل اختلافات تجاری است. داوری، تشکیل هییت حل اختلاف و تشکیل نهاد استیناف (تجدیدنظر) نیز مهم ترین روش حل اختلافات در سازمان تجارت جهانی است.
    کلیدواژگان: حل وفصل اختلافات، حاکمیت قانون، سازمان تجارت جهانی، داوری
|
  • Reza Bahrami Khoshkar *, Seyyed Mohammad Sadegh Mousavi, Seyyed Abolqasem Naghibi, Morteza Chitsazian Pages 1-16
    Background and Aim
    Family stands for one of the key institutions of the society. Over the history, human society has experienced changes and transformations; and consequently, directly affected by the society, the family institution has undergone these alterations. 
    Materials and Methods
    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles. Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed. 
    Result
    On the other hand, the family law rules and regulations experience some changes. According to Article 1105 of the Civil Code, the headship of the family is assigned to the husband. 
    Conclusion
    What the nature of the headship is has occupied the minds of jurists and lawyers that how this declaratory law has been forged by the legislator and if it has not experienced the legislator and the lawyer’s forgery, then by where were this institution’s founder and discoverer inspired.
    Keywords: Headship, Declaratory Law, Lawyer’s Forgery, Economic Relationships
  • Seyedreaof Shojaeinejad, Mansour Amini * Pages 17-30
    Background and Aim

    If the obligor refuses to perform the contract and causes damage to the obligee, its primary legal performance guarantee in jurisprudence and law is the compulsory specific performance of an obligation, but the common practice is the necessity to go through the process of binding the obligee through the court as a necessary prelude to claiming damages. In Iranian law, it gives the obligee the possibility of an economic evaluation between the performance of the obligation and the subsequent payment of damages; therefore, the ability to claim damages in the assumption of the obligee's voluntary refusal to perform an obligation that it is possible to perform is the issue of research. 

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles. Ethical Considerations: In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with. 

    Results

    jurisprudence and law respectively consider the obligee's refusal to be a forbidden act, a violation, and a mistake, which requires punishment and liability, and the requirement of jurisprudential evidence of presumption of irrevocability in the sense of the necessity of adhering to the consequence and results of the contract, the common sense, the rule of prohibition of detriment and Sharia ruling of Consideration is not only that the obligee is bound by the specific performance as long as the obligee mutually adheres to it, but in the case of the obligee's refusal, the preliminary judgment is removed and the claim for actual damages is possible. 

    Conclusion

    According to the jurisprudence records, the Iranian legislator, by mentioning the provisions of contractual damages under the chapter on the effect of transactions, has an opinion on the real concept of damages, which is the exact consideration of the specific performance of an obligation, and to claim damages, it is not necessary to go through the legal process of compulsory performance of the obligation and termination, and actual damages should be considered different from contractual damages as a result of contract dissolution.

    Keywords: Refusal to Perform, Consideration, Real Damage, Performance Guarantee, the Specific Performance of an Obligation
  • Marzeih Akhtari Boroujeni, Mohsen Shekarchizadeh *, Razie Ghasemi Kahrizsangi Pages 31-46
    Background and Aim
    The discussion of economy and criminal law is one of the important issues that has not been paid much attention to. The economic approach to criminal law is based on the principle that criminalization in the society should be done according to the economic dimensions and economic capacities of the society. In this article, an attempt has been made to examine security-oriented criminal policy from the point of view of the reference approach, from the point of view of jurisprudence and criminal law.
    Materials and Methods
    This article is descriptive and analytical. The materials and data are also qualitative and data collection has been used.Ethical Considerations: In the present paper, the originality of the text, honesty and trustworthiness are respected.
    Results
    The findings indicate that security-oriented criminal policy imposes a lot of costs on the society from an economic point of view. The lack of usefulness, criminal inflation and increase in costs, ignoring the principle of harm and limiting the economic and welfare rights of citizens are among the most important economic aspects of the criminal (penal) policy of security. Judicial capacity and facilities. In the security-oriented criminal policy, the law-maker, regardless of the capacity and facilities of the judicial system, initiates new criminalizations, and by doing so, he will practically challenge the legislative policy.
    Conclusion
    It is more correct for the legislator to pay due attention to the existing capacity and facilities before new criminalizations, rather than seeking to create capacity and facilities after criminalization.
    Keywords: Economics of Law, Criminal policy, security-oriented, Criminalization, Utilitarianism
  • Mohammad Mehdi Rahimi, Seyyed Mehdi Mansouri *, Kamal Khajepoor Pages 47-64
    Background and Aim

    Economic crimes are one of the important issues of today's Iranian society, which have many destructive economic and social effects. In this article, an attempt has been made to investigate the legal jurisprudence of Corrupt on Earth and its examples in economic crimes.

    Materials and Methods

    This paper is descriptive and analytical and library method is used.Ethical Considerations: In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Results

    The findings showed that Corrupt on Earth is a crime independent of mahariyyah from a jurisprudential and legal point of view, which can have different examples. The most important characteristic of Corrupt on Earth  is the creation of widespread corruption and severe disruption of public order, which is simply not possible to determine examples in the field of economic crimes. The most important law of the country regarding economic crimes, that is, the law on punishing those who disrupt the economic system, lacks the necessary transparency.

    Conclusion

    The presence of vague concepts such as major and macro disturbance without the criteria and extent being clear causes different interpretations and possibly issuing conflicting opinions. It is necessary to clearly define what the legislator means by major and large-scale disturbance and to determine how much is considered major and large-scale in the law of combating economic disruptors, so that it can be considered as corruption in economic crimes.

    Keywords: Corrupt on Earth, ECONOMIC CRIMES, Disruption of Economic Order, Major Disruption, widespread corruption
  • Abdoulnabi Mazraemohammadi, Rahim Vakilzadeh *, Reza Ranjbar Pages 65-78
    Background and Aim
    Issuing a wrong decision, while it may happen for various reasons, has important material and spiritual effects on the lives of people in the society. The purpose of this article is to examine the legal jurisprudence of the responsibility to compensate for the ruling's error in issuing a decision.
    Materials and Methods
    This article is descriptive and analytical. The materials and data are also qualitative and data collection has been used.Ethical considerations: In this article, the texts’ originality of, honesty and trustworthiness have been observed.
    Results
    The findings showed that in issuing a verdict of error, the judge and, accordingly, the government are held responsible and both of them are responsible for their actions and decisions and guarantors of material and moral losses caused by intentional and unintentional fault. The judge's mistake is divided into two parts: guilt and mistake, each of which has a separate legal burden. In case of a mistake, the judge will not be immune from his job and will be prosecuted, the government and the personal property of the judge will be responsible for compensation for the damages caused to the victim in such a way that his professional responsibility in the disciplinary prosecution and the responsibility of the government The mistake of the judge and the responsibility of his personal property will be crystallized in the fault. Compensation is also possible in the form of restoration to the previous situation, financial payment and restoration of dignity.
    Conclusion
    In Iranian law, compensation for moral damages has been neglected to some extent, and considering that the issuance of a wrongful verdict in many cases is associated with moral damages rather than financial damages, and it may harm the credibility and dignity of individuals, so it is necessary to pay more attention to it.
    Keywords: Responsibility, Compensation, Error, ruler, Judge, Judgment
  • Farzad Aminpour, Iraj Babai *, Naser Masoudi Pages 79-96
    Background and Aim
    This article aims to investigate how the implementation of contract obligations affects economic development from the perspective of institutionalists. From this point of view, after expanding the conceptual space of the subject, we will examine the different dimensions and aspects of the impact of the implementation of contract obligations on economic development.
    Materials and Methods
    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.
    Results
    From an economic point of view, the rules of law in general and the rules of contract law in particular should be efficient and as a result lead to the maximization of wealth in the society and accordingly provide conditions for economic development. Among other things, this matter has been taken into consideration by the neo-institutionalist school in economics.
    Conclusion
    First, according to institutionalists, legal and economic systems are organically related to each other; In such a way that both of them are actually part of the social system, which is called the "double balance" theory. Secondly; Unlike the market approach, institutionalists believe in the effectiveness of contract rights in economic development and emphasize the interaction between the effectiveness of contract rights and economic development as the center of gravity of legal and economic institutions.
    Keywords: Contract, Economic Development, Institutionalism, implementation of obligations, the role of legal rules
  • Mahbube Maleki, Amrollah Nikoomanesh *, Hadi Azimi Garekani Pages 97-114
    Background and Aim

    Regarding the registration of official documents of immovable property, the legislator's approach and its validity compared to unofficial documents, extensive discussions have been raised and various views have been expressed. However, the dimensions and Economic effects of official document registration have not been studied much. The purpose of this article is to investigate this important problem.

    Materials and methods

    This article is descriptive and analytical. The materials and data are also qualitative and data collection has been used.Ethical considerations: In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Results

    The findings showed that the registration of official documents is not very relevant in jurisprudence because the registration of official documents is related to new registration rights, but we can refer to jurisprudence statements that indicate the written agreements and contracts. From a legal point of view, the legislator's approach tends to make the preparation of official documents compulsory. This has several dimensions and economic effects. Creating economic security, prosperity and economic development, economic benefit and increasing investment are among the most important effects and economic aspects of the official registration of immovable property documents.

    Conclusion

    It is necessary for official registration to be effective from an economic point of view .The registration system must function in a way that provides quick and correct access for applicants. This will increase the feeling of confidence and security. It is also necessary to reduce the costs of registering official documents and facilitate the legal conditions for registering official documents.

    Keywords: document, Economic dimensions, Official Documents, immovable property
  • Sayyed Alireza Mirhedari Langroudi, Alireza Rajabzadeh Estehbanati *, Alireza Mazloum Rahani Pages 115-130
    Background and Aim
    Reference is one of the important topics of jurisprudence and law, which has not been discussed much in its various dimensions and examples. One of the examples of referral is the discussion of the seller's referral to the seller in a situation where the Teflis option is bankrupt and cannot pay the price. The purpose of this article is to investigate the question of what is the approach of jurisprudence and law to refer the seller to the seller in case of bankruptcy of the Teflis option?
    Materials and methods
    This paper is descriptive and analytical using library method.Ethical Considerations: In this paper, the originality of the text, honesty, and trustworthiness are respected.
    Results
    The findings indicate that there is a difference of opinion regarding the recourse of the seller to the seller in case of bankruptcy of the Teflis option in the form of Tbilisi option. Some are in favor and some are against explaining the Referral of the seller to the seller in case of bankruptcy of the Teflis option. In the opinion of jurists, Referral and option are often gathered in a single opinion and assumed instead of each other. Most of the lawyers also believe in the return of the seller and, in fact, the seller's recourse to the seller in case of bankruptcy of the Teflis option. The existence of the seller, the bankruptcy of the Teflis option, the arrival of the delivery date of the seller, is proof of the bankruptcy of the Teflis option.
    Conclusion
    The most important objection to the seller's recourse to the seller in case of bankruptcy of the Teflis option is that the Tbilisi option causes the sale to be terminated, but the sale is not terminated in the case of the seller's return and the seller's right to refer to the seller. Therefore, it seems that the seller's return and the seller's right to appeal to the seller are of a special nature, which is somewhat different from the Teflis option.
    Keywords: Referral, Seller, Bankruptcy, Teflis option
  • Davood Andarz * Pages 131-146
    Background and Aim
    In exchange contracts, the parties committed to performing obligations are specified. One of the guarantees for the fulfillment of the obligations of the parties is the lien. The purpose of this article is to examine the conditions of lien in transactions in Iranian jurisprudence and law.
    Materials and Methods
    The research method of this article is descriptive and analytical. The materials and data are also qualitative and data collection has been used.Ethical Considerations: In this paper, the originality of the text, honesty, and trustworthiness are respected.
    Results
    Realization of lien in Iranian jurisprudence and law depends on conditions such as the existence of a valid contract of indemnification, the existence of an indemnity contract, non-fulfillment of obligations, the simultaneous or submission of two obligations and the creation of lien in relation to two obligations, the binding nature of the obligations of the parties, and the absence of a deadline. And non-payment of the price and voluntary surrender is a sale.
    Conclusion
    The responsibility of the other party of the lien holder for the maintenance cost of the lien item, the security of the property at the time of the lien exercise, the intervention of the court to fulfill the contractual obligations and the granting of deadlines and price installments are the effects of the realization of the lien right. Imprisonment is foreseen due to the acceleration of the realization of the right. This right is a way that if it is used according to the law, it can reduce the lawsuits, with the explanation that the parties can assert their rights by using the right of arrest and avoid going to the court. Accordingly, it can be used as one of the methods of performance guarantee in barter contracts.
    Keywords: lien claimant, transactions, submission, contract of consideration, Payment of Price, fulfillment of obligations
  • Shahla Zarei, Maryam Ghanizadeh Bafghi *, Hossein Shafiei Pages 145-160
    Background and Aim
    Annulment of marriage is one of the important issues of family law, which has not been given much attention and the purpose of this article is to investigate the claim of damages for annulment of marriage due to Gharar.
    Materials and Methods
    This paper is descriptive and analytical using library method.Ethical Considerations: In this paper, the originality of the text, honesty, and trustworthiness are respected.
    Results
    From a legal point of view, ignorance leads to the wrong basis of compensation for damages in marriage, which is one of the reasons for annulment of marriage. In marriage, the cheated party can annul the marriage with the help of the husband or wife. However, in jurisprudence books and hadiths, interpretations that are explicitly related to the damages caused by marriage are less visible. What the jurists have discussed more is the status of dowry in the case of marriage between husband and wife.
    Conclusion
    The resulting losses and damages related to tadlis in marriage are in two aspects, financial and spiritual, which can be claimed by the wife of the model. In the way of compensation for the damage,the moral of the court should determine the way of compensation and payment, considering all aspects of the case. In terms of material damage, the damage of all gifts and material costs can be claimed.
    Keywords: Damage, Annulment of Marriage, Marriage, Material damage, Spiritual damage
  • Abdolrahim Safaeiardekani, Mahdi Sheikhmovahed *, Rohollah Rahimi Pages 161-178
    Background and Aim

    The management of economic affairs is an integral part of any political system, which is entrusted to certain institutions or individuals according to the legal, cultural and managerial conditions in each society. In the Islamic society, this procedure is entrusted to the legal guardian as the highest authority, and in this research, the jurisprudential foundations of the legal guardian in economic affairs will be discussed. 

    Materials and Methods

    The method of this article is analytical and descriptive using library tools.Ethical Considerations: In writing this article, the principle of accurate and trustworthy referencing has been taken into account.

    Results

    There are many jurisprudential foundations such as the management of hasbiya affairs, the management of anfal, khums and zakat, and the organization of economic affairs in Islamic society, which, due to the prevention of chaos and being placed in a certain institution, is considered as the guardian of jurisprudence. Continuity of government in the era of absence of Masum (AS) has been entrusted. 

    Conclusion

    The jurisprudential foundations of the guardianship of the jurist in economic affairs are due to the need of the Islamic society to entrust matters to an authority that is aware of the rules of religion and to organize economic affairs, which exist in different forms in different societies. But in the Islamic society, it has long been considered among the powers of the jurist.

    Keywords: jurisprudence, Seizure, Imami Jurisprudence, economic affairs
  • Mohammad Mahdi Zarei, Ramin Faghani * Pages 179-194
    Background and Aim
    The main subject of present study is the limitation and prohibition of surveillance based on an jurisprudential approach. Meanwhile, the purpose of study is to show that surveillance  to elicit information about employees performance to build an ideal organization require to determine the red flags.
    Material and Methods
    The research is descriptive and analytical.Library method has been used.Ethical Considerations:In present study,the principles of text originality,honesty and trustworthiness have been observed.
    Findings
    surveillance and inspection are related to the issue of dignity and reputation of the employees, therefore it is necessary to state Sharia rules,as well as the jurisprudential and ethical standards of surveillance correctly and  determine the boundaries and limits of surveillance and inspections.
    Results
    The jurisprudential requirements of organizational supervision and inspection can be corresponded in the foundations of economic jurisprudence, include" Nafye Sabil " rule( rejection of foreign influence) as well as Grace and Obligation rule to protect the country. The interference of these rules to determine.
    Conclusion
    the jurisprudential requirements of surveillance and inspection is in such a way that ban on Sharia Law of spying and prohibition of others privacy invasion  including agencies and employees as well as prohibition of suspicion in the cases that lead to the denial of  domination of foreigners, assistance to  employees and guiding them towards the psychological and moral health as well as a higher expediency of country, have been removed.
    Keywords: Surveillence, Inspection, Nafy Sabil Rule, Espionage, Eavesdropping
  • Vahid Babazadeh, Erfan Shams *, Mehdi Hadavand, Ladan Foroomand Pages 195-212
    Background and Aim The diagnostic competence of administrative organizations, including the tax affairs organization, is one of the important issues of administrative law, which is closely related to the rights of citizens, and its supervision is of great importance in order to realize good administration. The purpose of this article is to examine the role of judicial supervision of the Administrative Court of Justice on the diagnostic competence of the Tax Administration in the realization of good administration.
    Materials and Methods
    This paper is descriptive and analytical using library method.Ethical Considerations: In this paper, the originality of the text, honesty, and trustworthiness are respected.
    Results
    The findings indicate that the judicial supervision of the Court of Administrative Justice on the diagnostic competence of the Tax Affairs Organization. It plays an important role in the realization of good administration. The rule of law and fairness in front of the law and accountability are the most important components of good administration, and the supervision of the administrative justice devolve can cause the realization and implementation of these components in the process of diagnostic competence in the tax affairs organization, in which case the rights of tax payers are respected.
    Conclusion
    The role of judicial supervision of the Court of Administrative Justice on the diagnostic competence of the Tax Affairs Organization in the realization of good administration is faced with challenges such as multiplicity and ambiguity in the laws, which need to be reformed.
    Keywords: judicial supervision, Court of administrative justice, Diagnostic Jurisdiction, Tax Affairs Organization
  • Adel Kiomarsi, Mohammad Ali Kheyrollahi *, Ali Faghihi Pages 213-224
    Background and Aim

    There are different classifications of property. One of the important divisions is the division of property into movable and immovable property in civil law. The purpose of this article is to examine the division of movable and immovable property in the Civil Law and the effects of this division.

    Materials and Methods

    This article is descriptive and analytical. Materials and data are also qualitative and data collection was used in collecting materials and data.Ethical Considerations: In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.Resuts: this division was created in Iranian law under the influence of French law. In determining the competent court, the acquisition of immovable property by foreign nationals, the method of confiscation of property, the cost of proceedings, the non-commerciality of immovable property transactions, and the method of wife's inheritance have different effects. In fact, in the mentioned cases, there is a difference between movable and immovable property.

    Conclusion

    In the division of movable and immovable property, intellectual property, such as what is discussed in intellectual property rights, has not been considered. In the division of movable and immovable property, intellectual property, such as what is discussed in intellectual property rights, has not been considered. Although this property is placed in the form of benefits in the traditional division of movable and immovable property, it seems that due to the growing role of this type of property, it is necessary to clearly consider it in the division of property in the civil law.

    Keywords: Movable Property, immovable property, Intellectual Property, Civil Law
  • Ali Sadeghi, Hatam Sadeghi Ziyazi *, Abbas Kouchnejad Pages 225-242
    Background and Aim
    The methods of settling commercial disputes are important and subject to discussion. The purpose of this article is the methods of resolving commercial disputes in jurisprudence and the World Trade Organization in the light of the rule of law.
    Materials and Methods
    This article is descriptive and analytical. The materials and data are also qualitative and data collection has been used.Ethical Considerations: In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.Resuts: Arbitration in jurisprudence, despite the existence of rules such as the Nafs Sabil rule, is reflected in Iran's international commercial arbitration law, and this indicates the position of the rule of law in arbitration from the point of view of jurisprudence. The dispute settlement system of the World Trade Organization has also played an effective role in realizing the rule of law by generalizing the dispute settlement provisions in international organizations, legislation and guaranteeing the implementation of approved laws.
    Conclusion
    The findings of the article show that in jurisprudence, the most important non-judicial legal method is the settlement of commercial disputes. Arbitration, the formation of the dispute resolution board and the formation of the appeal body (appeal) are also the most important dispute resolution methods in the World Trade Organization.
    Keywords: Dispute Settlement, World Trade Organization, Rule of law, Arbitration