فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 129 (آذر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مالک بسطامی کتولی، جواد حاتمی*، هادی بهرامی احسان، غلامرضا صرامی فروشان، احمد فیروزان صفحات 1715-1732
    زمینه

    بیماری کلیوی مزمن یکی از مشکلات فراگیر سلامت عمومی می باشد. این بیماری با نقص های شناختی گسترده ای مرتبط است که از آن بین می توان به توجه دیداری، سرعت روانی حرکتی و کارکرد اجرایی اشاره کرد. در اغلب پژوهش های انجام شده در این حوزه، از نگاه ترکیبی در سنجش کارکردهای اجرایی و ارزیابی هر دو نوع کارکردهای اجرایی عینی و ذهنی استفاده نشده و این مانع کسب دانشی یکپارچه در این حوزه بوده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای اجرایی عینی و ذهنی بین بیماران مزمن کلیوی دیالیزی و افراد بهنجار بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی است و جامعه پژوهش حاضر شامل تمام بیماران مزمن کلیوی دیالیزی است که در سال 1401 تا 1402 برای درمان به بیمارستان و کلینیک لبافی نژاد شهر تهران مراجعه کرده بودند. برای تعیین حجم نمونه از نرم افزار Gpower استفاده شد و برای هر گروه 39 نفر در نظر گرفته شد که این افراد به شیوه هدفمند انتخاب شدند و ابزارهای پژوهش که شامل آزمون مجموعه خودکار تست عصب روانشناسی کمبریج (مجموعه شناخت کمبریج، 2012) و مقیاس نارسایی کارکردهای اجرایی (بارکلی، 2012) بود را تکمیل کردند و داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS 21 و تحلیل واریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایچ تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که بین دو گروه بیماران مزمن کلیوی دیالیزی و بهنجار از لحاظ کارکردهای اجرایی عینی فراخنای فضایی - دیداری، تعداد خطاهای حافظه فعال فضایی، مسایل حل شده با حداقل حرکت و میانگین حرکات در مسایل سخت تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین بین دو گروه بیماران مزمن کلیوی دیالیزی و بهنجار از لحاظ کارکردهای اجرایی ذهنی خودسازماندهی/حل مساله و خودکنترلی/بازداری تفاوت معنادار وجود داشت (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود به نقش کارکردهای اجرایی عینی و برخی کارکردهای اجرایی ذهنی در شناسایی زودهنگام آسیب های ساختاری و کارکردی مغزی بیماران مزمن کلیوی دیالیزی توجه ویژه اختصاص داده شود.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی عینی، کارکردهای اجرایی ذهنی، بیماری مزمن کلیوی، دیالیز
  • بهروز فرامرزی راد، سمیه رباط میلی*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 1733-1746
    زمینه

    ناگویی هیجانی نوعی نقص و نارسایی خلقی است که باعث ناتوانی در پردازش شناختی اطلاعات هیجانی و تنظیم هیجان ها می شود. ناگویی هیجانی همسران یکی از عوامل موثر بر ناسازگاری و تعامل زوجین است که بر روی تعامل و سازگاری ایشان تاثیر منفی می گذارد. اما در زمینه پیش بینی ناگویی هیجانی از طریق توانایی در پردازش اطلاعات هیجانی با میانجی گری خودافشایی هیجانی در جامعه مورد نظر شکاف تحقیقاتی وجود دارد، بنابراین در این تحقیق بر پیش بینی ناگویی هیجانی براساس پردازش هیجانی با میانجی گری خودافشایی هیجانی در افراد متاهل پرداخته می شود.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی ساختاری پیش بینی ناگویی هیجانی براساس پردازش هیجانی با میانجی گری خودافشایی هیجانی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی به شیوه معادلات ساختاری است. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان متاهل مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره و مددکاری شهرستان رباط کریم جهت طلاق توافقی در سال 1398 بود که تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری هدفمند از نوع در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از مقیاس فارسی ناگویی هیجانی تورنتو (بشارت، 1393) و مقیاس خودافشایی هیجانی (اسنل، 2001) و مقیاس فارسی پردازش هیجانی غلامی و ابوالمعالی (1398) استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی و همچنین معادلات ساختاری و از نرم افزارهای Spss, Lisrel استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که خودافشایی هیجانی در رابطه بین ناگویی هیجانی و پردازش هیجانی نقش واسطه ای ایفا می کند (05/0 >p) و میان ناگویی هیجانی و پردازش هیجانی با در نظر گرفتن خودافشایی هیجانی به عنوان عامل میانجی، رابطه غیرمستقیم وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که بین پردازش هیجانی و ناگویی هیجانی ارتباط مستقیم و معنادار وجود دارد به نحوی که از بین متغیرهای پردازش هیجانی، متغیر هیجانات تضعیف و سرکوب شده، ناگویی هیجانی را پیش بینی می کنند و بطور کلی ناگویی هیجانی در زوجین را می توان براساس متغیرهای مذکور پیش بینی کرد. بنابراین، در برنامه های پیشگیری و درمانی باید به این عوامل توجه شود.

    کلیدواژگان: خودافشایی هیجانی، پردازش هیجانی، ناگویی هیجانی
  • اکرم نریمانی، اسماعیل اسدپور*، زهره صادقی افجه، کامبیز پوشنه صفحات 1747-1764
    زمینه

    بر اساس مطالعات پیشین، از جمله متغیرهای مرتبط و تاثیرگذار بر کیفیت زناشویی، سلامت خانواده اصلی و پاسخ گویی ادراک شده همسر است. نقش متغیرهای مذکور بر کیفیت زناشویی زوجین مورد مطالعه قرار گرفته است، اما در مورد نقش میانجی گر پاسخ گویی ادراک شده همسر در ارتباط بین سلامت خانواده اصلی و کیفیت زناشویی شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای پاسخ گویی ادراک شده همسر در رابطه سلامت خانواده اصلی و کیفیت زناشویی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر تهران در سال 1401 بود که از بین آن ها 397 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های سلامت خانواده اصلی (هاوستات و همکاران، 1985)، کیفیت زناشویی (باسبی و همکاران، 1995)، پاسخ گویی ادراک شده همسر (ریس و همکاران، 2017) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها نیز روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS22 و Amos22 مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که سلامت خانواده اصلی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم (از طریق پاسخ گویی ادراک شده) بر کیفیت زناشویی زنان اثر معنادار دارد (01/0 >p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد سلامت خانواده اصلی به واسطه بهبود پاسخ گویی ادراک شده همسر بر کیفیت زندگی زناشویی اثر مستقیم و غیرمستقیم دارد. سلامت خانواده اصلی به عنوان یک عامل حمایتی به نوبه خود منجر به فراخوانی پاسخ گویی ادراک شده توسط همسر شده و فرد به دلیل هیجانات مثبت ناشی از آن ها، کیفیت زناشویی بالاتری از خود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پاسخ گویی ادراک شده همسر، سلامت خانواده اصلی، کیفیت زناشویی
  • مریم یوشی زاده، فریده دوکانه ای فرد*، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 1765-1782
    زمینه

    وسواس، از اختلالات روانی مزمن است که به دلیل ماهیت پیچیده آن، موجب شده درمان های متفاوتی برای آن استفاده شود. طرحواره درمانگری و فن مواجه و جلوگیری از پاسخ از شیوه های درمانی است که روی افراد مبتلا به وسواس مورد بررسی قرار گرفته است. براساس تحقیقات پیشین هر دو به تنهایی روش های درمانی موثری به شمار می روند، اما پژوهش های اندکی تلفیق این دو روش و مقایسه آن با روش دیگر را مورد بررسی قرار داده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانگری و تلفیق آن با فن مواجهه و جلوگیری از پاسخ بر تحمل پریشانی زنان مبتلا به اختلال وسواس شستشو انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون، و پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلا به وسواس شستشو مراجعه کننده به مراکز مشاوره شمال و مرکز شهر تهران از ابتدای آبان تا پایان بهمن 99 بود، که 45 نفر به صورت در دسترس براساس ملاک های ورود انتخاب شدند. گروه مداخله اول (طرحواره درمانگری) 12 جلسه و گروه مداخله دوم (تلفیق طرحواره درمانگری با فن مواجهه و جلوگیری از پاسخ) 14 جلسه تحت مداخله قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس مختلط و آزمون بونفرونی در نرم افزار 23-SPSS انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد هر دو روش مداخله طرحواره درمانگری و تلفیق طرحواره درمانگری با فن مواجهه و جلوگیری از پاسخ در پایان مداخلات و دوره پیگیری موجب افزایش تحمل پریشانی در زنان مبتلا به اختلال وسواس شستشو شدند (0001/0 <p)، اما روش تلفیق طرحواره درمانگری با فن مواجهه و جلوگیری از پاسخ در مقایسه با طرحواره درمانگری دارای اثربخشی بیشتری بر تحمل پریشانی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد استفاده از فن مواجهه و جلوگیری از پاسخ در کنار فنون شناختی، تجربی و رفتاری طرحواره درمانگری به افراد مبتلا به اختلال وسواسی کمک می کند تا بتوانند ابعاد مختلف محرک اضطراب زا را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و در نتیجه پاسخ مناسب تری به آن ارایه دهند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانگری، مواجهه و جلوگیری از پاسخ، تحمل پریشانی، اختلال وسواس - ناخودداری
  • حسینعلی تاجیک اسماعیلی* صفحات 1783-1800
    زمینه

    ارتقای روحیه کارگروهی، یکی از مهم ترین اهداف نظام های تربیتی است. از طرفی از راهبردهای شناختی و فراشناختی به عنوان یکی از فنون پرکاربرد در شیوه های تربیتی یاد می شود. علی رغم اهمیت تقویت روحیه کارگروهی در دانش آموزان و تاکیدات چندجانبه در اسناد بالادستی تاکنون مطالعه ای به بررسی تاثیر راهبردهای شناختی و فراشناختی بر روحیه کارگروهی دانش آموزان نپرداخته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی راهبردهای شناختی و فراشناختی بر روحیه کارگروهی دانش آموزان ابتدایی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان ابتدایی پسر شهرستان ملارد در سال 1401-1402 بود. برای انتخاب نمونه با استفاده از شیوه در دسترس، تعداد 15 دانش آموز برای هر گروه انتخاب شد و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند (در مجموع 45 نفر). برای سنجش روحیه کارگروهی از پرسشنامه کارگروهی لنچیونی (2004) استفاده شد. همچنین پروتکل آموزشی برگرفته از سیف (1395) در 10 جلسه 60 دقیقه ای برای دانش آموزان دو گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه مداخله خاصی دریافت نکرد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها در مطالعه حاضر نشان داد که تاثیر هر دو مداخله راهبردهای شناختی و فراشناختی در تمام خرده مقیاس های روحیه کارگروهی مورد تایید است (05/0 >p). با مروری بر اندازه های اثر برآورد شده نتایج نشان داد بیشترین تاثیر بر مولفه تعهد با اندازه اثر 87/0 و پس از آن بر مولفه مسیولیت پذیری با اندازه اثر 75/0 داشته است.

    نتیجه گیری

    مقایسه آموزش ها نشان داد که اثربخشی راهبردهای فراشناختی بر روحیه کارگروهی به طورمعناداری بیش از مداخله راهبردهای شناختی بود و براساس این نتایج می توان استنباط کرد که مداخلات فراشناختی و همچنین شناختی، ظرفیت اثربخشی برای ارتقای روحیه کارگروهی در دانش آموزان را دارد و کارشناسان حوزه تربیت، مشاوران و روانشناسان تحصیلی می توانند برای ارتقای سطح روحیه کارگروهی دانش آموزان از این مداخلات استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: کارگروهی، دانش آموزان ابتدایی، راهبردهای شناختی و فراشناختی
  • حسین ذوالفقاری، سودابه ارشادی منش*، شکیبا نظری صفحات 1801-1820
    زمینه

    گرایش به یادگیری یک ویژگی اساسی در میان انسان های توانمند است و در این میان، وجود این گرایش در بین معلمان می تواند سرچشمه شکل گیری توانایی ها و مهارت های گسترده شود. تاکنون مطالعات متعددی به مدل های یادگیری معلمان پرداخته اند، اما در مورد تدوین مدل یادگیری مادام العمر معلمان بر اساس خستگی هیجانی، کار گروهی و مشکلات اقتصادی - اجتماعی با میانجی گری توانمندسازی روانی شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل یادگیری مادام‎العمر بر اساس خستگی هیجانی، کار گروهی و مشکلات اقتصادی - اجتماعی با میانجی‎گری توانمندسازی روانی در معلمان شهر کرمانشاه انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمام معلمان دوره های تحصیلی مختلف شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1402 - 1401 بود. روش نمونه‎گیری نیز به صورت تصادفی چند مرحله ای بود که در نهایت 395 نفر معلم انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه یادگیری مادام‎العمر معلمان (هرسن، 2016)، توانمندسازی روانشناختی (اسپریتزر و میشرا، 1995)، خستگی هیجانی (مسلش، 1986)، کار تیمی (لنچیونی، 2004) و پرسش نامه پژوهشگر ساخته مشکلات اقتصادی - اجتماعی معلمان بود. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با روش مدل سازی معادلات ساختاری و کمک نرم افزارهای SPSS-26 و LISREL-8.8 انجام شد.

    یافته ها

    ضریب تاثیر استاندارد خستگی هیجانی بر یادگیری مادام‎العمر برابر با 0/75- (با مقدار t برابر با 14/69-)، بر توانمندسازی روانی برابر با 0/27- (با مقدار t برابر با 3/71-) و توانمندسازی روانی بر یادگیری مادام‎العمر برابر با 0/23 (مقدار t برابر با 4/94) بود که نشان دهنده معناداری نقش میانجی توانمندسازی روانی در رابطه خستگی هیجانی و یادگیری مادام‎العمر بود. ضریب تاثیر مشکلات اقتصادی - اجتماعی بر یادگیری مادام‎العمر برابر با 0/15- (مقدار t برابر با 4/36-)، بر توانمندسازی روانی برابر با 0/19- (با مقدار t برابر با 2/71-) و به سبب رابطه مثبت توانمندسازی روانی و یادگیری مادام‎العمر، معناداری نقش میانجی توانمندسازی روانی در رابطه مشکلات اقتصادی - اجتماعی و یادگیری مادام‎العمر در سطح 0/001 تایید شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به با توجه به نتایج پیشنهاد می شود که مسیولان در سطوح مختلف ساختاری کشور و به ویژه آموزش و پرورش، جهت فراهم ساختن زمینه گرایش معلمان به یادگیری پایدار بر حل مشکلات معیشتی معلمان تمرکز کنند و به زمینه های شکل گیری هیجانات در معلمان توجه داشته باشند، تا بدین ترتیب به سبب توانمندسازی روانی معلمان، جامعه از وجود معلمان رشدگرا برخوردار شود.

    کلیدواژگان: یادگیری مادام‎العمر، خستگی هیجانی، کار گروهی، مشکلات اقتصادی - اجتماعی، توانمندسازی روانی
  • مرضیه امینی، حمید طاهر نشاط دوست* صفحات 1821-1840
    زمینه

    افراد دچار افسردگی اساسی و اضطراب عموما دچار طرحواره های ناسازگار اولیه متعدد و بیش کلی گرایی حافظه در بازیابی خاطرات هستند. از سوی دیگر بیش کلی گرایی حافظه، انتقال طرحواره های ناسازگار اولیه را از مادر به کودک تسهیل می کند. در مورد اثربخشی روش تلفیقی طرحواره درمانی و آموزش اختصاصی سازی حافظه بر افسردگی، اضطراب و نشخوار فکری دانشجویان دارای طرحواره های ناسازگار اولیه، شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی روش تلفیقی طرحواره درمانی با آموزش اختصاصی سازی حافظه بر افسردگی، اضطراب و نشخوار فکری دانشجویان دارای طرحواره های ناسازگار اولیه بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع مورد منفرد با طرح ABA بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه اصفهان در سال 1401 بود. نمونه ی پژوهش نیز شامل چهار دانشجوی مبتلا به افسردگی اساسی با نمرات بالا در سطح اضطراب و نشخوار فکری بود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مصاحبه بالینی نیمه ساختاریافته بر اساس DSM5، پرسشنامه طرحواره یانگ - فرم کوتاه 90 سوالی (یانگ، 1999)، پرسشنامه افسردگی بک-II (بک، 1996)، پرسشنامه نشخوار فکری (نولن - هوکسما و مارو، 1991)، پرسشنامه اضطراب بک (بک، 1998) و آزمون حافظه سرگذشتی (ویلیام و برودبنت، 1986) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نمودار روند، درصد داده های ناهمپوش، درصد بهبودی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد، روش تلفیقی طرحواره درمانی با آموزش اختصاصی سازی حافظه بر افسردگی شرکت کنندگان با میانگین درصد بهبودی 30/55 پس از مداخله و اضطراب با میانگین درصد بهبودی 30/65 پس از مداخله موثر است، اما مداخله بر روی نشخوار فکری شرکت کنندگان با میانگین درصد بهبودی 39/1 موثر نیست. همچنین این روش در کاهش بیش کلی گرایی حافظه شرکت کنندگان موثر است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر بخشی مداخله تلفیقی حاضر بر افسردگی و اضطراب و کاهش بیش کلی گرایی حافظه، استفاده از آموزش اختصاص سازی حافظه در خلال جلسات طرحواره درمانی به عنوان یک تکنیک در کنار سایر تکنیک های تجربی، هیجانی، شناختی و رفتاری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، آموزش اختصاصی سازی حافظه، طرحواره های ناسازگار اولیه، افسردگی، اضطراب، نشخوار فکری
  • محبوبه زمانی، مهران خیراللهی*، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد، حسن رضایی، فرزانه وفائی صفحات 1841-1868
    زمینه

    فضای معماری بر سلامت جسمی و روانی انسان اثرات زیادی می گذارد. برخی اثرات از منظر شناختی به صورت خودآگاه و نمایان در رفتار است، اما برخی اثرات پنهان و درک آن ها نیاز به تحلیل دارد. طیف اثرات می تواند از مثبت تا منفی باشد. از گذشته مطالعات متعددی در زمینه روانشناسی محیط صورت گرفته است، اما به دلیل استفاده از روش های سنتی پاسخگوی چگونگی تاثیر فضای معماری بر مغز نبوده اند. امروزه با پیدایش گرایش نوین علوم اعصاب، نحوه این تاثیر روشن شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی اثرات شناختی فضای معماری بر فعالیت های مغز بر مبنای علوم اعصاب، صورت گرفته است و در پی شفاف سازی سطوح مختلف اثرات کوتاه مدت و بلندمدت فضای معماری بر مغز بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش توصیفی - تحلیلی با بهره گیری از مرور منابع و مطالعات موجود انجام شده است و به طور خاص به اثرات معماری بر فعالیت های مغز و شناخت پرداخته است. بازه زمانی مورد مطالعه بین 11 دی 1388 تا 10 آذر 1398 در یک دهه اخیر بوده است و از پایگاه داده های Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index, Arts, and Humanities citation Index, and Emerging Sources Citation Index استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که فضای معماری در سه سطح مختلف از لحاظ اهمیت اثرات، از ساده تا پیچیده قابل دسته بندی است. فضای معماری در سطح پایین بر تنظیمات متابولیک، پاسخ های ایمنی و اساسی، در سطح میانی بر جهت یابی و استرس و در سطح بالایی بر هیجان، حافظه و توجه اثرگذار است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد زمینه پژوهشی حاضر گامی در جهت روشن سازی اثرات معماری برای پژوهشگران زمینه های روانشناختی محیطی باشد و مسیری روشن را برای دست یابی به فضای سالم در این زمینه باز کند.

    کلیدواژگان: شناخت، فعالیت های مغز، فضای معماری، علوم اعصاب
  • زهرا خسروی روبیات، محمود نجفی* صفحات 1869-1888
    زمینه

    تحقیقات قبلی نقش بالقوه آشفتگی استنتاج را در ایجاد و حفظ علایم اختلال وسواسی - جبری برجسته کرده است. در برخی از این مطالعات، عوامل پیش بینی کننده علایم اختلال وسواسی - جبری از جمله ترس از خود و باورهای وسواسی شناسایی شده است، اما مکانیسم های میانجی گر این رابطه هنوز شناسایی نشده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گر ترس از خود و باورهای وسواسی در رابطه آشفتگی استنتاج با علایم اختلال وسواسی - جبری بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کاربران بیست تا پنجاه ساله شبکه های اجتماعی مشهد در سال 1401 بودند که از این میان 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از مقیاس های وسواسی - جبری (نسخه تجدیدنظرشده) (فوآ و همکاران، 2002)، آشفتگی استنتاج (آردما و همکاران، 2010)، ترس از خود (آردما و همکاران، 2013) و باورهای وسواسی کارگروه شناخت های وسواسی - جبری (1997) استفاده شد. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد تحلیل مسیر و با نرم افزارهای SPSS26 و AMOS22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آشفتگی استنتاج (0/19= β)، باورهای وسواسی (0/55= β) و ترس از خود (0/23= β) اثر مستقیم و معناداری بر علایم وسواسی - جبری داشتند (01/0 >P). همچنین، آشفتگی استنتاج بر ترس از خود (60/ 0β=) و باورهای وسواسی (0/58=β) اثر مستقیم و معناداری داشت (0/01 >P). در مورد اثر غیرمستقیم، آشفتگی استنتاج از طریق ترس از خود (0/13= β) و باورهای وسواسی (0/31= β) بر علایم وسواسی - جبری اثر غیرمستقیم داشت (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نقش ترس از خود و باورهای وسواسی بر رابطه آشفتگی استنتاج با علایم اختلال وسواسی - جبری، تمرکز بر کنترل ترس از خود و باورهای وسواسی می تواند اثر آشفتگی استنتاج بر علایم اختلال وسواسی - جبری را در جمعیت عمومی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: آشفتگی استنتاج، ترس از خود، باورهای وسواسی، علائم اختلال وسواسی - جبری
  • حسن حلبی ساز*، علی محمدزاده، اکبر رضایی صفحات 1889-1906
    زمینه

    کلاس های چندپایه که در آن ها یک معلم مسیولیت تدریس به فراگیران در پایه های مختلف تحصیلی را دارد، شیوه ای برای ایجاد دسترسی بیشتر کودکان روستایی به آموزش است. با وجود اثرات منفی این نوع آموزش مانند توجه کمتر به نیازهای فردی فراگیران، پژوهش های اندکی به افزایش مهارت های اجتماعی فراگیران، غنی تر بودن محیط آموزشی، مشارکت اجتماعی بهتر و رشد حرمت خود اشاره دارد. یکی از زمینه های برطرف کننده این تناقض، مقایسه هوش های چندگانه در دانش آموزان چندپایه و تک پایه است، اما در پیشینه پژوهشی مربوطه شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه هوش اخلاقی، هوش هیجانی و هوش اجتماعی در دانش آموزان کلاس های تک پایه و چندپایه انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، توصیفی از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان تک پایه و چندپایه شهرستان خداآفرین در سال تحصیلی 1401-1400 بود که در پایه ششم ابتدایی مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعیین شد (239 نفر) و سپس نمونه گیری در سه سطح خوشه ای، طبقه ای و تصادفی ساده انجام شد. بدین ترتیب برای تعیین نمونه ای از دانش آموزان تک پایه از میان مدارس تک پایه شهرستان خداآفرین، چند مدرسه به صورت تصادفی انتخاب گردید. همچنین از میان مدارس روستایی چندپایه نیز چند مدرسه به قید قرعه به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس با توجه به حجم هر کدام از طبقات (تک پایه و چندپایه) در جامعه آماری، در مجموع 239 دانش آموز (147 دانش آموز تک پایه و 92 دانش آموز چندپایه) به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های هوش هیجانی (شوت و همکاران، 1998)، هوش اخلاقی (لنیک و کیل،2005) و هوش اجتماعی ترومسو (سیلورا و همکاران، 2001) استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری و نرم افزار SPSS26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد دانش آموزان کلاس های چندپایه در هر سه متغیر هوش هیجانی، هوش اخلاقی و هوش اجتماعی میانگین نمرات بالاتری را کسب کرده اند، اما این تفاوت در خصوص نمرات هوش اخلاقی معنی دار نبود (05/0 >p) اما در مورد هوش هیجانی و هوش اجتماعی معنی دار بود (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، به نظر می رسد دانش آموزان کلاس های چندپایه به علت تعاملات بیشتر و غنی تر در محیط آموزشی نسبت به دانش آموزان کلاس های تک پایه از هوش هیجانی و اجتماعی بالاتری برخوردار هستند. با توجه انجام این پژوهش در یک منطقه جفرافیایی خاص و دانش آموزان پایه ششم ابتدایی، تکرار آزمایش در گروه های دیگر و نمونه های بیشتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کلاس تک پایه، کلاس چند پایه، هوش اخلاقی، هوش هیجانی، هوش اجتماعی
  • مهین حسن فامیان، علی خادمی*، علی شاکر، علی زینالی، رحیم اصغری صفحات 1907-1928
    زمینه

    سرطان سینه در زنان، یکی از انواع سرطان های شایع در جهان است که پیامدهای منفی بسیاری بر وضعیت عاطفی، روانی و هیجانی زنان برجای می گذارد. به دلیل ماهیت روانی سرطان سینه، مداخلات روانشناختی کانون تمرکز برخی مطالعات بوده است. به نظر می رسد توجه بیشتر به مداخلات روانشناختی جهت کاهش رنج روانی زنان مبتلا به سرطان سینه ضروری است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان روایتی و درمان شناختی-رفتاری برخودکارآمدی درد و امیدواری در بیماران سرطان پستان متاستاتیک مقاوم به درمان صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و به شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل کلیه ی بیماران زن مبتلا به سرطان پستان متاستاتیک مقاوم به درمان مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهرستان ارومیه (1400) بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع در دسترس 45 بیمار انتخاب و در دو گروه آزمایش (درمان روایتی، درمان شناختی-رفتاری) و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) به صورت کاملا تصادفی جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس خودکارآمدی درد (1989)، مقیاس امیدواری اشنایدر (1991) بود. گروه آزمایش اول و دوم هریک 8 جلسه تحت درمان روایت درمانی وایت و اپستون (1990) و مداخله شناختی-رفتاری ویلدرموت (2008) قرار گرفتند. پس از 1 ماه پیگیری انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    افرادی که روایت درمانی را تجربه کرده اند در مقایسه با افراد شرکت کننده در درمان شناختی -رفتاری نمرات بیشتری در خودکارآمدی درد و امیدواری کسب کرده بودند (05/0 <p). بدین معنا که درمان روایتی نسبت به درمان شناختی-رفتاری بر خودکارآمدی درد و امیدواری اثربخشی بیشتری داشته و در مرحله پیگیری این میزان معناداری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    هر دو رویکرد روایت درمانی و درمان شناختی-رفتاری بر خودکارآمدی درد و امیدواری اثربخش بوده ولی روایت درمانی نسبت به دو گروه دیگر اثربخشی بیشتری بر بهبود خودکارآمدی درد و امیدواری بیماران مبتلا به سرطان پستان متاستاتیک مقاوم به درمان دارد. لذا تکرار این پژوهش در گروه ها و نمونه های بیشتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان روایتی، درمان شناختی-رفتاری، خودکارآمدی درد، امیدواری، سرطان پستان
  • سیده پریسا مجتهدزاده، سعید تیموری*، مهدی نیری، عادله عیسی نظر صفحات 1929-1950
    زمینه

    عملکرد جنسی بر اساس طرحواره های جنسی یکی از جنبه های مهم در سلامت فردی است. اما در تمامی پژوهش های بررسی شده، نقش اضطراب حالت-صفت و عزت نفس جنسی به عنوان متغیرهای میانجی گر در نظر گرفته نشده است و همچنین توجه به اضطراب و عزت نفس منفی جنسی بر روابط جنسی در جامعه پژوهش مورد بررسی قرار نگرفته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل معادلات ساختاری عملکرد جنسی زنان زیر سن یایسگی بر اساس طرحواره های جنسی با نقش میانجی گر اضطراب حالت-صفت و عزت نفس جنسی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جهت تعیین نمونه 350 نفر از زنان با سن زیر یایسگی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان رودسر در سال 1401 با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه های عملکرد جنسی زنان روزن و همکاران (1997)، طرحواره جنسی زنان اندرسن و سیرانووسکی (1994)، اضطراب حالت-صفت اسپیلبرگر (1970) و عزت نفس جنسی زینا و اسچوارز (1996) بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون برای سنجش همبستگی زوجی متغیرها و تحلیل مسیر، برای الگویابی معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج شاخص های برازش، مدل ساختاری پژوهش از برازش خوبی برخوردار بود. تحلیل روابط مستقیم نیز نشان داد بین عملکرد جنسی با طرحواره های جنسی صریح/راحت (0/016P=، 0/139 =β) و پرشور/رمانتیک (0/001=P، 0/181 =β) رابطه مستقیم، بین طرحواره جنسی خجالتی/محتاط و عملکرد جنسی، رابطه معکوس (0/049= P=، 0/102- β)، بین عزت نفس جنسی و عملکرد جنسی، رابطه مستقیم (0/001= P<، 0/321 β) و بین اضطراب صفت و عملکرد جنسی، رابطه معکوس (0/001 P<، 0/202- β=) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین برای کاهش اختلالات عملکرد جنسی باید از مداخله هایی که زنان را در راستای شناخت، بینش و تغییر نگرش درباره افکار، احساسات و هیجانات خود درباره رابطه جنسی هدایت می کنند، استفاده شود. افزایش گستره چنین پژوهش هایی می تواند در پیشگیری از مشکلات جنسی زنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب حالت، اضطراب صفت، طرحواره های جنسی، عزت نفس جنسی، عملکرد جنسی
|
  • Malek Bastami Katuli, Javad Hatami*, Hadi Bahrami Ehsan, Gholamreza Sarami Foroushani, Ahmad Firouzan Pages 1715-1732
    Background

    Chronic kidney disease is one of the widespread public health problems. This disease is associated with extensive cognitive deficits, among which visual attention, psychomotor speed and executive function can be mentioned. In most of the researches conducted in this field, the combined view in measuring executive functions and evaluating both types of objective and subjective executive functions has not been used, and this has hindered the acquisition of integrated knowledge in this field.

    Aims

    The aim of the present study was to compare objective and subjective executive functions between chronic kidney dialysis patients and normal people.

    Methods

    The design of present study is causal comparative type (ex post facto) design and the population of the present study includes all chronic kidney dialysis patients who went to Labbafinezhad Hospital and Clinic in Tehran for treatment in 1401 and 1402. Gpower software was used to determine the sample size, and 39 people were considered for each group, and these people were sampled in a purposeful manner and completed the research tool, which included the Cambridge Neuropsychological Test (Cambridge Cognition, 2012) and the deficits in executive functioning scale (Barkley, 2012), and the research data was statistically analyzed by Multivariate analysis of variance using SPSS 21 software.

    Results

    The results of multivariate analysis of variance showed that there is a significant difference between the two groups of chronic kidney dialysis patients and normal patients in terms of the objective executive functions of visual-spatial span, the number of spatial working memory errors, problems solved with minimum movement and average movements in hard problems. Also, there was a significant difference between the two groups in terms of subjective executive functions of self-organization/problem solving and self-control/inhibition (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results of present study, it is suggested to pay special attention to the role of objective executive functions and some subjective executive function in the early identification of structural and functional brain damage in chronic kidney dialysis patients.

    Keywords: Objective executive functions, subjective executive functions, chronic kidney disease, dialysis
  • Behrouz Faramarzi Rad, Somayhe Robatmili*, Khadejeh Aboulmaali Alhosini, Mehdi Zare Bahramabadi Pages 1733-1746
    Background

    Alexithymia is a type of mood disorder that causes the inability to cognitively process emotional information and regulate emotions. Spouses' Alexithymia is one of the factors affecting couples' incompatibility and interaction, which has a negative effect on their interaction and compatibility. However, there is a research gap in the field of the ability to predict Alexithymia through the ability to process emotional information with the mediation of emotional self-disclosure in the target society, so in this research, the prediction of Alexithymia based on emotional processing with the mediation of emotional self-disclosure in married people is discussed.

    Aims

    The aim of the present study was to provide a structural model for predicting Alexithymia based on emotional processing with the mediation of emotional self-disclosure.

    Methods

    The method of descriptive research is correlation type using structural equations. The research population was all married women who referred to counseling and assistance clinics in Robat Karim city for consensual divorce in the year2019, and 200 people were selected by available sampling method. In order to collect data, Toronto Persian scale of emotional Alexithymia (Bashart, 2007), Emotional information processing questionnaire(Abolmaali,2019) and emotional self-disclosure scale (Snell, 2001) were used. In order to analyze the data, descriptive statistical methods and Also, structural equations and Spss, Lisrel software were used..

    Results

    The results showed that emotional self-disclosure plays a mediating role in the relationship between Alexithymia and emotional processing (p>0.05) and there is an indirect relationship between Alexithymia and emotional processing considering emotional self-disclosure as a mediating factor.

    Conclusion

    The results of this research showed that there is a direct and meaningful relationship between emotional information processing and Alexithymia, so that among the variables of emotional processing, the variable of weakened and suppressed emotions predicts Alexithymia and in general, Alexithymia in couples can be predicted based on the mentioned variables. Therefore, these factors should be considered in prevention and treatment programs.

    Keywords: emotional self-disclosure, emotional processing, Alexithymia
  • Akram Narimani, Esmaeil Asadpour*, Zohreh Sadeghi Afjeh, Kambiz Poushaneh Pages 1747-1764
    Background

    According to previous studies, the health of the family of origin and the spouse's perceived responsiveness are among the relevant and influencing variables on marital quality. The role of the aforementioned variables on the marital quality of couples has been studied, but there is a research gap regarding the mediating role of the spouse's perceived responsiveness in the relationship between the health of the family of origin and marital quality.

    Aims

    The present study was conducted with the purpose of investigating the mediating role of spouse's perceived responsiveness in the relationship between the health of the family of origin and marital quality.

    Method

    The research method was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population included all married women who referred to counseling centers in 2022 in Tehran city, and 397 of them were selected by convenience sampling method. To collect data, Family–Of-Origin (Hovestadt et al., 1985), Marital Quality Scale (Busby et al., 1995) and Perceived Partner Responsiveness Scales (Reis et al., 2017) were used. Structural equation modeling and SPSS22 and Amos22 software were used for data analysis.

    Results

    Structural equation modeling showed that the health of the Family of origin has a significant effect on women's marital quality both directly and indirectly (through perceived responsiveness) (p<0/01).

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that the health of the family of origin has a direct and indirect effect on the marital quality through the mediation of improving the spouse's perceived responsiveness. The health of the family of origin as a supporting factor, in turn leads to the spouse's perceived responsiveness, and the person shows a higher marital quality due to the positive emotions caused by them.

    Keywords: spouse's perceived responsiveness, health of the family of origin, marital quality
  • Maryam Youshizadeh, Farideh Dokaneifard*, Mahdi Zare Bahramabadi Pages 1765-1782
    Background

    Obsessive-compulsive disorder is a chronic mental disorder that requires different treatments due to its complex nature. Schema therapy (ST) and exposure and response prevention (ERP) are two treatments that have been studied in people with obsessive-compulsive disorder (OCD), and previous studies have shown them to be effective. However, few studies have investigated the effectiveness of integrating these two methods in comparison with other methods.

    Aims

    The study aimed to compare the effectiveness of the ST and the integration of schema therapy with the exposure and response prevention technique (STERP) in treating distress tolerance in women with washing compulsions.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a 2-month follow-up. The statistical population included all women with obsessive-compulsive disorder referred to counseling centers in the north and center of Tehran from the beginning of November to the end of February 2020. Forty-five people were selected by a convenience method based on inclusion criteria. The first intervention group (ST) received 12 sessions, and the second intervention group (STERP) received 14 sessions. The research instrument included the Distress Tolerance Scale (DTS) (Simmons & Gaher, 2005). Data were analyzed by mixed-design analysis of variance and Bonferroni test in SPSS-23 software.

    Results

    The results showed that ST and STERP interventions increased distress tolerance in women with washing compulsions at the end of interventions and follow-up period (P<0.0001), but STERP was more effective in treating distress tolerance compared to the ST.

    Conclusion

    The results showed that using exposure and response prevention methods integrated with schema therapy for patients with obsessive-compulsive disorder allows the them to analyze different dimensions of anxiety-inducing stimuli and provides a more appropriate answer to it.

    Keywords: Schema therapy, Exposure, Response Prevention, Distress Tolerance, Obsessive-Compulsive Disorder
  • Hosainali Tajikesmaeali* Pages 1783-1800
    Background

    Improving teamwork spirit is one of the most important goals of educational systems. On the other hand, cognitive and metacognitive strategies are recognized as one of the most practical techniques in educational methods. Despite the significance of enhancing teamwork spirit in students and the multifaceted emphasis in higher-level documents, there has been no study conducted to investigate the impact of cognitive and metacognitive strategies on students' teamwork spirit so far.

    Aims

    The aim of the present research was to compare the effectiveness of cognitive and metacognitive strategies on elementary students' teamwork spirit.

    Methods

    The current research employed a semi-experimental design of pre-test-post-test with a control group. The target population included all male elementary students in Malard County during the academic year 2022-2023. Using convenience sampling, 15 students were selected for each group, totaling 45 participants, and were randomly assigned to two experimental groups and one control group. To measure teamwork spirit, the Lencioni Team Assessment questionnaire (2004) was utilized. Additionally, an instructional protocol based on Saif's approach (2016) was implemented in 10 sessions, each lasting 60 minutes, for the students in the two experimental groups. The control group did not receive any specific intervention. Data analysis was conducted using SPSS version 26.

    Results

    The findings in the current study demonstrated that the impact of both cognitive and metacognitive interventions was significant across all sub-scales of teamwork spirit (p < 0.05). Upon reviewing the calculated effect sizes, the results indicated the highest effect on the commitment component with an effect size of 0.87, followed by the accountability component with an effect size of 0.75.

    Conclusion

    The comparison of the interventions indicated that the effectiveness of metacognitive strategies on teamwork spirit was significantly higher than cognitive strategies. Based on these results, it can be inferred that both metacognitive and cognitive interventions have the potential to enhance teamwork spirit in students. Professionals in the field of education, counselors, and school psychologists can utilize these interventions to improve students' teamwork spirit.

    Keywords: Team working, Elementary students, cognitive strategies, metacognitive strategies
  • Hossein Zolfaghari, Sudabeh Ershadi Manesh*, Shakiba Nazari Pages 1801-1820
    Background

    The lifelong learning is a basic characteristic among capable people, and in the meantime, the existence of this tendency among teachers can be the source of the formation of broad abilities and skills. So far, many studies have addressed teachers' learning models, but there is a research gap regarding the formulation of teachers' lifelong learning model based on emotional exhaustion, teamwork, and socio-economic problems with the mediation of psychological empowerment.

    Aims

    The aim of this study was compilation a lifelong learning model based on Developing a lifelong learning model based on emotional Exhausion, Teamwork and Socio – economic problems with the mediation role of psychological empowerment in the teachers of Kermanshah city.

    Methods

    Based on the purpose, the current research was of an applied and in terms of nature, it was descriptive-correlational research. The statistical population consisted of teachers of Kermanshah city in the academic year of 2022-2023. The sampling method was multi-stage random sampling, In the end, 395 teachers were selected.The research tools include the Hursen (2016) lifelong learning questionnaire, Spritzer and Mishra (1995) psychological empowerment, Maslach (1986) emotional exhaustion job burnout, Lenchioni (2004) team work, and the researcher-made questionnaire of economic and social status. Analyzing research data with structural equation modeling method And it was done with the help of SPSS-26 and LISREL-8.8 software.

    Results

    The standard effect coefficient of emotional exhaustion on lifelong learning was equal to -0.75 (t value equal to -14.69), on psychological empowerment equal to -0.27 (t value equal to -3.71) and psychological empowerment coefficient on lifelong learning was equal to 0.23 (t-value equal to 4.94), which indicated the significant mediating role of psychological empowerment in the relationship emotional exhaustion and lifelong learning. The coefficient of economic-social problems on lifelong learning was -0.15 (t-value equal to -4.36), on psychological empowerment equal to -0.19 and to Because of the positive relationship between psychological empowerment and lifelong learning, the significance of the mediating role of psychological empowerment in the relationship economic-social problems and lifelong learning was confirmed at the 0.001 level. Finally, the mediating role of psychological competence in the relationship teamwork and lifelong learning was not confirmed.

    Conclusion

    It is recommended according to the resultsthat officials at different structural levels of the country, especially education, should focus on solving the livelihood problems of teachers and pay attention to formation of emotions in teachers in order to provide a context for teachers' tendency towards sustainable learning, in this way, due to the psychological empowerment of teachers, the society will benefit from the existence of developmental teachers.

    Keywords: lifelong learning, emotional exhaustion, teamwork, SocioEconomical problems, psychological empowerment
  • Marzeih Amini, Hamid Taher Neshatdoost* Pages 1821-1840
    Background

    Individuals with major depression and anxiety generally have multiple early maladaptive schemas and memory over generality in retrieving memories. On the other hand, memory overgeneral recall facilitates the transmission of early maladaptive schemas from mother to child. There is a research gap regarding the efficacy of the combined method of schema therapy and memory specificity training on depression, anxiety and rumination of students with early maladaptive schemas.

    Aims

    The aim of the present study was to investigate the efficacy of the combined method of schema therapy with memory specificity training on depression, anxiety and rumination of students with early maladaptive schemas.

    Methods

    In this research, a single subject method with ABA design was used. The statistical population of the research included all students who referred to the Counseling Center of University of Isfahan in 2022. The research sample included four students suffering from major depression with high scores in the level of anxiety and rumination. The tools used in the research include semi-structured clinical interview based on DSM5, Young schema questionnaire-short Form of 90 questions (Young, 1999), Beck Depression Inventory-II (Beck, 1996), Nolen Hoxma and Murrow Rumination Questionnaire (Nolen-Houseman & Morrow, 1991), Beck Anxiety Inventory (1998) and Autobiographical memory test (Williams & Broadben, 1986). Trend graph, percentage of non-overlapping data and recovery percentage were used for data analysis.

    Results

    The findings of the research showed that the combined method of schema therapy with memory specificity training is effective on participants' depression with an average recovery percentage of 55.30 after the intervention and anxiety with an average recovery percentage of 65.30 after the intervention, but the intervention on accompany rumination with an average recovery percentage of 1.39 is not effective. Also, this method is effective in reducing overgeneral recall of participants' memory.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of the present integrated intervention on depression and anxiety and reducing over general recall of, the use of memory specificity training during schema therapy sessions is suggested as a technique along with other experimental, emotional, cognitive and behavioral techniques.

    Keywords: Schema therapy, Memory specificity Training, Depression, Anxiety, Rumination
  • Mahbubeh Zamani, Mehran Kheirollahi*, MohammadJavad Asghari Ebrahim Abad, Hasan Rezaee, Farzaneh Vafaee Pages 1841-1868
    Background

    Architectural space has many effects on human mental and physical health. From a cognitive perspective, some effects are self-conscious and visible in behavior, while some are hidden and their understanding requires meticulous analysis. The range of effects is from positive to negative. Many studies have been conducted in the field of environmental psychology, but due to the use of traditional methods, they failed to provide an answer to explain how architectural space affects the brain. Today, with the emergence of the new trend of neuroscience, the way of this effect has been clarified.

    Aims

    The current research was carried out with the aim of identifying the cognitive effects of architectural space on brain activities based on neuroscience and sought to clarify the different levels of short-term and long-term effects of architectural space on the brain.

    Methods

    The current research has achieved the purpose of the study through qualitative approach and a descriptive-analytical research method, using the review of existing sources and studies, and has specifically addressed the effects of architecture on cognition and brain activities. The study period was between January 1st. 2010 and December 22nd. 2020. The following databases were used: Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index, Arts, and Humanities Citation Index, and Emerging Sources Citation Index.

    Results

    The results of the research indicate that the architectural space can be categorized in three different levels in terms of the importance of the effects from simple to complex. At low level, architectural space affects metabolic settings, basic and immune responses; at middle level, it affects orientation and stress; and at high level, emotion, memory and attention are affected by architectural space.

    Conclusion

    It seems that the current research field is a step in the direction of clarifying the effects of architecture for the researchers of environmental psychological fields and opens a clear path to achieve a healthy space in this field.

    Keywords: Cognition, brain activities, architectural space, neuroscience
  • Zahra Khosravi Roubiat, Mahmoud Najafi* Pages 1869-1888
    Background

    Previous research has highlighted the potential role of inferential confusion in the development and maintenance of obsessive- compulsive disorder symptoms. In some of these studies, the factors predicting obsessive-compulsive disorder symptoms, including fear of self and obsessive beliefs, have been identified, but the mediating mechanisms of this relationship have not been identified yet.

    Aims

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of fear of self and obsessive beliefs in the relationship between inferential confusion and obsessive-compulsive disorder symptoms.

    Methods

    The research method was correlational and structural equation medeling. The statistical population of the study included all social network users in mashhad in year 2022, from which 300 subjects  participated were selected by available sampling method. To collect research data, measures of Obsessive-Compulsive Insentory-Revised (Foa et al., 2002), Feared Self Questionnaire (Aardema et al., 2013), Obsessive Beliefs Questionnaire (OCCWG, 1997), and Inferential Confusion Questionnaire (Aardema et al., 2010) were used. Data analysis done through structural equation modeling using path analysis method by SPSS26 and AMOS22 softwares.

    Results

    The results showed that inferential confusion (β=0.19), fear of self (β=0.23) and obsessive beliefs (β=0.55) had a positive and significant effect on obsessive-compulsive disorder symptoms (P<0.01). Also, the direct effect of inferential confusion on fear of self (β=0.60) and obsessive beliefs (β=0.58) was significant (P<0.01). Regarding the indirect effect, inferential confusion had a significant effect on obsessive-compulsive disorder symptoms through the mediating variable of obsessive beliefs (β=0.31) and fear of self (β=0.13) (P<0.05).

    Conclusion

    Acording to the role of fear of self and obsessive beliefs in the relationship between inferential confusion and obsessive-compulsive disorder symptoms, planning to reduce fear of self and obsessive beliefs can reduce the effect of inferential confusion on obsessive-compulsive disorder symptoms.

    Keywords: inferential confusion, fear of self, obsessive beliefs, obsessive-compulsive disorder symptoms
  • Hassan Halabisaz*, Ali Mohammadzadeh, Akbar Rezaei Pages 1889-1906
    Background

    Multi-grade classes, in which a teacher is responsible for teaching students in different educational levels, is a way to make rural children more accessible to education. Despite the negative effects of this type of education, such as less attention to the individual needs of learners, few researches point to the increase of learners' social skills, richer educational environment, better social participation and growth of self-esteem. One of the fields to resolve this contradiction is the comparison of multiple intelligences in multi-grade and one-grade students, but there is a research gap in the relevant research background. There are different views on multi-grade classes. Some researches consider multi-grade classes as one of the problems of the educational system that must be eliminated, and some others consider the existence of these classes as an opportunity for optimal education. The results of previous studies on the benefits and limitations of multi-grade classes for students are contradictory. One of the areas to resolve this contradiction is the comparison of multiple intelligences in multi- grade and one-grade students, about which there is a research gap.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing moral intelligence, emotional intelligence and social intelligence in students of one-grade and multi-grade classes.

    Methods

    The design of the current research was a causal-comparative description. The statistical population of the research included all one-grade and multi-grade students of Khodaafrin city in the academic year of 2021-2022, who were studying in the sixth grade. The sample size was determined based on Morgan's table (239 people) and then sampling was done in three levels: cluster, class and simple random. In this way, to determine a sample of single-grade students from among the one-gradm schools of Khoda Afarin city, a few schools were randomly selected. Also, some schools were randomly selected from the multi-grade rural schools. Then, according to the size of each class (one-grade and multi-grade) in the statistical population, a total of 239 students (147 one-grade students and 92 multi-grade students) were selected randomly. In order to collect data, questionnaires of emotional intelligence (Schutte et al., 1998), moral intelligence (Lennick & Kiel, 2005) and Tromsoe social intelligence (Silvera et al., 2001) were used. Multivariate analysis of variance and SPSS26 software were used for data analysis.

    Results

    The results showed that the students of multi-grade classes have obtained higher average grades in all three variables of emotional intelligence, moral intelligence and social intelligence, but this difference was not significant in terms of moral intelligence scores (P>0.05), but significant in emotional intelligence and social intelligence. was (P<0.05).

    Conclusion

    According to the findings, it seems that the students of multi-grade classes have higher emotional and social intelligence than the students of one-grade classes due to more and richer interactions in the educational environment. Considering conducting research in a specific geographical area and sixth grade students, it is suggested to repeat the experiment in other groups and more samples

    Keywords: Multi-grade classes, one-grade classes, moral intelligence, emotional intelligence, social intelligence
  • Mahin Hasan Famian, Ali Khademi*, Ali Shaker, Ali Zeinali, Rahim Asghari Pages 1907-1928
    Background

    Breast cancer is one of the most common types of cancer in women worldwide, which has several negative consequences on the emotional, mental, and emotional states of women. Due to the psychological nature of breast cancer, psychological interventions have been the focus of some studies. It seems that it is necessary to pay more attention to psychological interventions to reduce the psychological suffering of women with breast cancer.

    Aims

    This study aimed to compare the efficacy of narrative therapy and cognitive-behavioral therapy on pain self-efficacy and hope in refractory metastatic breast cancer patients.

    Methods

    The research method was applied in a semi -experimental way with a pre -test -post -test design and a one-month follow-up with a control group.. The statistical population included all female patients with refractory metastatic breast cancer referred to Imam Khomeini Hospital in Urmia. 45 patients were selected using a targeted sampling method from the available type. They were randomly replaced into two experimental groups (narrative therapy and cognitive-behavioral therapy) and a control group (15 people in each group). Data collection tools included Pain Self-Efficacy Scale (PSEQ), and Schneider Hope Scale (SHS). The first and second experimental groups were treated with narrative therapy by White and Epston (1990) and cognitive-behavioral intervention by Wildermut (2008) for eight sessions each. Follow-up was done after 1 month. Data were analyzed using SPSS-26 software and repeated measure analysis of variance and LSD.

    Results

    According to the results of the LSD test, people who experienced narrative therapy had higher scores in pain self-efficacy and hope compared to people who participated in cognitive-behavioral therapy (p<0.05). This means that narrative therapy was more effective than cognitive behavioral therapy on pain self-efficacy and hope, and in the follow-up phase, this level of meaning was permanent.

    Conclusion

    Both approaches of narrative therapy and cognitive behavioral therapy are practical in pain self-efficacy and hope, but narrative therapy is more effective than the other two groups in improving pain self-efficacy and hope of patients with metastatic breast cancer resistant to treatment. Therefore, the results of this study can help therapists, psychologists, and policymakers in the field of health and mental health. Hence, it is suggested to repeat this research in more groups and samples

    Keywords: Narrative therapy, Cognitive-behavioral therapy, Pain self-efficacy, Hope, Breast cancer
  • Seyede Parisa Mojtahedzadeh, Saeid Teimory*, Mahdi Nayyeri, Adele Isanazar Pages 1929-1950
    Background

    Sexual performance based on sexual schemas is one of the important aspects in personal health. However, in all reviewed researches, the role of trait state anxiety and sexual self-esteem as mediating variables has not been considered and that the considering the negative sexual anxiety and self-esteem on sexual relationships has not been studied in the research society.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the structural equation model of sexual performance of women under menopause based on sexual schemas with the Mediator role of state-attribute anxiety and sexual self-esteem.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational, in kind of structural equation modeling. In order to determine the sample, 350 women under the age of menopause who referred to the health and treatment centers of Rudsar city in 1401 were selected by cluster random sampling method. The measuring instruments were Rosen et al.'s sexual performance questionnaires (1997), Andersen and Cyranovsky's sexual schema (1994), Spielberger's state-trait anxiety (1970), and Zina and Schwarz's sexual self-esteem (1996). In order to analyze the data, Pearson's correlation coefficient was used to measure the pairwise correlation of variables and path analysis was used to find the pattern of structural equations with SPSS and AMOS software.

    Results

    Based on the results of the fit indices, the structural model of the research had a good fit. The analysis of direct relationships showed that there is a direct relationship between sexual performance and explicit/comfortable (β=0.139, P=0.016) and passionate/romantic (β=0.181, P=0.001) sexual schemas. Shy/cautious sexuality and sexual performance have an inverse relationship (P=0.049, β=0.102), direct relationship between sexual self-esteem and sexual performance (P<0.001, β=0.321) and between Trait anxiety and sexual performance have an inverse relationship (P<0.001, β=0.202).

    Conclusion

    Therefore, to reduce sexual performance disorders, interventions that guide women in the direction of knowledge, insight and change of attitude about their thoughts, feelings and emotions about sexual relations should be used. Increasing the scope of such research can be effective in preventing women's sexual problems.

    Keywords: sexual performance, sexual schemas, state anxiety, trait anxiety, sexual self-esteem