فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 66 (تابستان 1402)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 66 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمد نظری، مسعود سپه وندی*، قاسم صحرائی صفحات 1-19
    بلاغت دانشی است که موضوع آن بررسی و نشان دادن شگردها و شیوه های هنری موثر ساختن کلام از طریق به کارگیری زیبایی های ادبی است. از آنجایی که بررسی وجوه مختلف زیبایی و نمایاندن جنبه های اعجاز آمیز قرآن کریم همواره در میان مفسران اهمیت بسزایی داشته است شناخت بلاغت و شیوه های بلاغی قرآن، نه تنها پرده از وجوه اعجاز بلاغی این کتاب کریم بر می دارد، بلکه معانی نهفته و گنجینه های پنهان آن را نیز آشکار می سازد. نوشتار حاضر پژوهشی است که در آن نگارندگان کوشیده اند با روش تحلیلی- توصیفی و رجوع مستقیم به دو تفسیر قرآنی و ادبی روض الجنان و روح الجنان ابوالفتوح رازی و کشف الاسرار و عده الابرار ابوالفضل میبدی، زیبایی های ادبی که از چشم بلاغیون به دور مانده و یا کمتر به آنها پرداخته شده را یافته و مورد بررسی تطبیقی قرار دهند. نگارندگان پس از تحلیل نمونه ها نتیجه می گیرند که در این دو تفسیر از صنایع خاصی همچون: بساط یا مقدمه چینی، قول یا اشارات مبادی به معنا، معقد یا شکستن کلمه در میان دو مصراع و غیره استفاده شده که دو مورد از آنان در روض الجنان، دو مورد در کشف الاسرار و دو مورد در هر دو تفسیر مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مغفولات، بلاغت، تفسیر، روض الجنان، کشف الاسرار
  • عبدالباسط عرب یوسف آبادی* صفحات 21-37
    در سال های اخیر تحلیل های آماری به عنوان ابزار ارزیابی ویژگی های مستقل متون به کار می رود. کیت جانسون (Keith Johnson) از نظریه پردازان سبک شناسی آماری معتقد است با محاسبه نسبت تنوع واژگان هر متن می توان به سبک آن متن دست یافت. در مطالعات ترجمه نیز می توان از این الگو برای بررسی تنوع واژگان متن مقصد و مقایسه آن با متن مبدا استفاده نمود. انیمیشن Inside Out (2015م) برنده جایزه اسکار بهترین انیمیشن است که به واسطه موضوع جذاب روانشناسی و تصویرسازی های هنرمندانه مفاهیم ذهنی، مورداستقبال چشمگیری قرارگرفت. فیلم نامه این انیمیشن از لحاظ سبکی، مملو از واژگان عمومی و تخصصی است، ویژگی ای که در ترجمه فیلم نامه آن نیز مشهود است. در این پژوهش تلاش می شود با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به الگوی جانسون، تنوع واژگانی دوبله عربی و فارسی انیمیشن فوق بررسی تطبیقی شود. نتایج نشان می دهد واژگان دوبله عربی انیمیشن (%52) مقداری متنوع تر از دوبله فارسی آن (%45) است. علت این تنوع واژگان را می توان در فرایند تولید واژه در زبان عربی (برپایه اشتقاق) و تفاوت بارز آن با فرایند تولید واژه در زبان فارسی (برپایه ترکیب) جستجو کرد؛ زیرا فرایند اشتقاق امکان تولید واژگان متنوع تری به نسبت فرایند ترکیب را مهیا می سازد.
    کلیدواژگان: سبک شناسی آماری، کیت جانسون، تنوع واژگان، انیمیشن Inside Out
  • شهرام عدالتی شاهی* صفحات 39-57
    مقاله حاضر به مقایسه مضامین مشترک عاشقانه در اشعار ولاده و ابن زیدون با لیلی و مجنون (نظامی) می پردازد . در این مقاله منظومه لیلی و مجنون سروده ی جاودانه ی حکیم نظامی گنجوی مورد بررسی قرار گرفته و ابیاتی از این منظومه که دارای مضامین عاشقانه بوده اند با اشعار ولاده و ابن زیدون از شاعران هم عصر نظامی به زبان عربی سروده شده مورد قیاس قرار گرفته اند . بی تردید اصل و ریشه این داستان به عرب ها تعلق دارد و سابقه آن به اواخر قرن هفتم میلادی باز می گردد . نام ولاده همیشه مقرون بود با نام ابوالولید احمد بن زیدون ، وزیر و شاعری که عشق و علاقه زیادی از ولاده دید و زیباترین و لطیف ترین قصایدش را برای او سرود . روش پژوهش دراین مکتوب ، استفاده از کتب منبع و از انواع تحقیقات کتابخانه ای (پیمایشی) و توصیفی - تحلیلی است .
    کلیدواژگان: داستان، اندلس، ادبیات غنایی، ولاده، ابن زیدون
  • علی جمالی* صفحات 59-78
    منطق فازی به نوعی از روزگاران کهن وجود داشته است اما بررسی روشمند آن به سال 1965 بر می گردد، زمانی که پرفسور لطفی زاده مقاله «مجموعه های فازی» را ارایه نمود. منطق فازی در تقابل با منطق ارسطویی، پدیده های جهان را به دوگانه های متضاد تقسیم نمی کند بلکه هر چیزی را به صورت حوزه ای بر روی یک طیف می بیند که از کمترین درجه آغاز و به بیشترین درجه ختم می شود. هر عضو می تواند همزمان به چند مجموعه تعلق داشته باشد و حاصل جمع عضویت ها لزوما برابر صد نیست. در رابطه با منطق فازی و ادبیات و بویژه شعر در ایران کار چندانی صورت نگرفته است و اگرچه این مقاله نخستین گام نیست، اما می کوشد تا بخش کوچکی از خلا موجود را پر نماید. پرسشهای اصلی این نوشتار عبارتند از اینکه: آیا ادبیات پدیده ای فازی است؟ آیا شعر را می توان با منطق فازی بررسی نمود؟ اجزاء تشکیل دهنده یک اثر ادبی مفروض، چگونه به آن هویتی فازی می دهند؟ آیا ایهام، ابهام و استعاره، خود پدیده هایی فازی هستند؟ چگونه؟ آیا می توان مرزی میان شعر، نظم، نثر و محاورات روزمره قایل شد؟ مقاله حاضر به صورت گذرا منطق فازی را بررسی می نماید و سپس پیامدهای تفکر و منطق فازی را در حوزه شعر و ادبیات با تکیه بر ایهام و استعاره به بررسی می نشیند.
    کلیدواژگان: منطق فازی، شعر، ایهام، ابهام، استعاره
  • فرشاد اسکندری شرفی*، حسین صحراگرد، حسن حیدری صفحات 79-119
    علی نامه نخستین حماسه دینی ادب فارسی، بازمانده از قرن پنجم هجری، است. سراینده این منظومه، شاعری شیعی مذهب، متخلص به ربیع است که آن را در شرح مغازی امام علی (ع)، به ویژه جنگ های ایشان در جمل و صفین، و در مقابله با شاهنامه، سروده است. هدف پژوهش پیش رو که روشی توصیفی- تحلیلی دارد و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت می گیرد، مشخص نمودن میزان تاثیرپذیری این حماسه دینی کمتر شناخته شده، از عناصر سبکی شاهنامه فردوسی، در سطح زبانی است. رویکرد پژوهش تطبیقی است؛ به همین منظور ابتدا دو داستان «رزم رستم با اشکبوس» و «رزم عمروعاص با علی (ع)» از شاهنامه فردوسی و علی نامه ربیع انتخاب و از نظر مختصات آوایی، لغوی و نحوی بررسی و با هم مقایسه شده است تا ویژگی های مشترک و متمایز سبکی آن ها در سطح زبانی مشخص و تحلیل آماری گردد. یافته های پژوهش نشان می دهد که علی نامه اگر چه هفتاد سال پس از شاهنامه و در مقابله با آن سروده شده است؛ اما از نظر سبک زبانی تا حد فراوانی تحت تاثیر شاهنامه قرار گرفته است؛ به گونه ای که بسیاری از مختصات آوایی، لغوی و نحوی موجود در شاهنامه و سبک خراسانی در آن به کار رفته است. تاثیرپذیری فراوان علی نامه از شاهنامه نشانگر این است که شاهنامه همواره به عنوان اثری شاخص و صاحب سبک الهام بخش دیگر حماسه سرایان بوده است.
    کلیدواژگان: سبک شناسی زبانی، حماسه، رزم رستم با اشکبوس شاهنامه فردوسی، رزم عمروعاص با علی (ع) علی نامه ربیع، تحلیل تطبیقی
  • زهرا فیروزیان*، محمدعلی شریفیان، محمد قادری مقدم زوارم صفحات 120-143

    نادر نادرپور، شاعر تصویرگرای فارسی و نزار قبانی، عاشقانه سرای عرب از چهره های مشهور معاصر هستند. شعر نادرپور، تصویر ناب است. قبانی، عشق را در مفهوم تمام دلبستگی ها گسترش می دهد و تصویرهای باشکوه و بکری می سازد. بازتاب دادخواهی او از بیدادها و حق پایمال شده زن در عاشقانه ها با تصویرهای تازه نمایان می شود. درون مایه شعر دو شاعر، غم و عشق است؛ هر دو از وطن خود دور افتادند و زمان و مکان غربت را به تصویر می کشند. این پژوهش روش توصیفی _ تحلیلی دارد و با رده بندی تصویرهای برجسته سروده های دو شاعر به سنجش و تطبیق آن ها می پردازد و کارسازی جلوه های طبیعت را در ساختار تصویرها نقد و بررسی می نماید. نادرپور در فضاسازی بسیار چیره دست است و به شعر گونه روایی می-بخشد. یافته ها نشان می دهد؛ پدیده ها در سازه های تصویر آن ها نقش بنیادین دارند. بازتاب احساسات عاشقانه و تصویرسازی با نگاره های زیبای آفرینش سبب جاذبه شعر آن ها می شود. ژرفای اندیشگی هر دو به انسان و فراسوی دنیای آرمانی، غم گسترده و عشق در تصویرها تاثیر می گذارد و هم حسی ایجاد می کند. اندیشه آزاد دو شاعر در شکل گیری ایماژها نقش برجسته دارد و با ساختار مدرن به نوآوری دست می یابند. شعر نادرپور و قبانی از نظر مضمون و سازه های ایماژ، هم سو و قابل تطبیق است.

    کلیدواژگان: تصویر ذهنی»، شعر معاصر»، نادر نادرپور»، نزار قبانی»
  • رحیم انصاری پور صفحات 143-176

    بی شک عشق به وطن از مهم ترین امور مهم و مضامین حساسی است که شاعران وطن به آن می پرداختند و عشق به خاک و سرزمین و وطن یکی از ارکان مهم شعر شاعران به شمار می آید و در اعماق وجود بیشتر مردم جای دارد. حس میهن پرستی و وطن دوستی در طول تاریخ بشری در میان همه اقوام و ملل به اشکال گوناگونی رواج داشته است. محمد ماغوط از شعرا و نویسندگان و بزرگان ادبیات معاصر عربی و از پیشوایان و پایه گذاران شعر نثر محسوب می گردد. اهل سوریه است اما بخشی از عمرش را در لبنان سپری نمود. او مانند دو هم وطن دیگرش آدونیس و نزار قبانی سال ها دور از وطنش زندگی کرده است. اما ملک الشعرا بهار از برجسته ترین شاعران و نویسندگان، نماینده فعال و مبارز چندین دوره مجلس شورای ملی و از سرشناس ترین روزنامه نگاران و رجال و روشنفکران سیاسی دوره مشروطه و نیمه نخست سلطنت پهلوی است، زندگی سیاسی او از آغاز نهضت ملی مشروطیت مانند دیگر جنبه های زندگانی او پیچیده و پر فراز و نشیب است و از جانب دیگر با آفرینش های علمی و ادبی او پیوندی تنگاتنگ دارد. هر دو شاعر تحت تاثیر شرایط بد جامعه اشعار سیاسی و وطنی خویش را سروده اند با سرودن اشعار وطنی، حس وطن دوستی مخاطبان را تحریک می کردند و بذر نفرت از دشمنان را در دل آنان می کاشتند هردو شاعر در دوره های سخت استعمار، فقر، محرومیت، فساد، ظلم، زندگی خویش را آغاز نمودند و هر دو از اوضاع سیاسی حاکم زمان خود شرایط مشابهی داشتند.

    کلیدواژگان: محمد ماغوط، ملک الشعرا (بهار)، شعر
  • فاطمه اختران فر* صفحات 177-201
    «التوسل الی الترسل» و «مصباح الرسایل و مفتاح الفضایل» دو اثر از نوع مکاتیب با سبک فنی و مزین است، که اولی مجموعه ای از منشآت و دومی در آداب و رموز انشاست. بی گمان آثار موجود با نوع ادبی و دوره تاریخی واحد سبک و سیاق همسانی دارد، اما گاه اثری ممتاز پدید می آید و مورد پیروی قرار می گیرد و یا همانندی دو اثر چنان است که درخور توجه و بررسی می شود. التوسل الی الترسل نیز از متون ممتازی است، که مصباح الرسایل از کتب ارزشمند منشیانه و از نخستین آثار تحریر شده در ترسل، شباهتی کم نظیر بدان دارد. این جستار در پی آن است تا پیروی موفق بن محمد مجدی (مولف مصباح الرسایل...) از سبک بهاءالدین محمد بغدادی (مولف التوسل...) و شباهت کم نظیر اثر آنان را نشان دهد. بنابراین دو اثر نام برده با روش تطبیقی و تحلیلی مقایسه شده، ماحصل آن بر اساس مبانی سبک شناسی و ذکر شواهد محرز در این گفتار بیان می شود. نتایج به دست آمده مبین آن است که «موفق بن محمد مجدی» مراسلات «بهاءالدین محمد بغدادی» را سرمشق کار خود نهاده و آداب و اصول انشا را مطابق آیین موجود در مکتوبات او نگاشته است. از رهگذر این پژوهش عوامل تمایز دو اثر مورد نظر نیز آشکار شده، شواهد موجود نشان می دهد که تفاوت آن دو برخاسته از موضوع متفاوت این کتب و گاه علایق فردی نویسندگان آن هاست.
    کلیدواژگان: تشابه، تفاوت، سبک، التوسل الی الترسل، مصباح الرسایل و مفتاح الفضایل
  • زهرا خسروی ومکانی* صفحات 202-224

    در این مقاله موضوع شعر شراب یا خمریه در ادبیات دو ملت ایران و عرب مورد پژوهش و بررسی و تحلیل قرار گرفته و چگونگی پیدایش ، سیر تحول و کاربرد های مختلف آن در ادبیات هر دو ملت تبیین شده است . این گونه ادبی (شعر شراب یا خمریه) در ادبیات عربی از دوره ی پیش از اسلام و لا به لای چکامه های کهن جاهلی (= پش از اسلام) که سرآغاز شعر عربی است مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و سیر تحول و کاربرد آن تا زمان ابن فارض در سده هفتم ادامه یافته است . در ادبیات فارسی نظر به دسترس نبودن شعر های پیش از اسلام ، این گونه ادبی از زمان رودکی سمرقندی به عنوان نخستین شاعر خمریه سرا بررسی و تا سده هشتم ادامه یافته است که در ساقی نامه های شاعران ایرانی تا دوران متاخر تر نیز ادامه یافته است .

    کلیدواژگان: شعر شراب (بادگانی)، خمریه، ساقی نامه، ادبیات عربی، ادبیات فارسی
  • محمدرضا سلمانی، سندس کردآبادی* صفحات 225-241

    جامعه و ادبیات رابطه ای متقابل و دو سویه دارند و آثار ادبی محصول و مولود حیات و محیط اجتماعی هستند. ریالیسم در واقع همان نمایش زندگی واقعی جامعه ی بشری و پرداختن به واقعیتها و مسایل موجود در جامعه و بیانگر احساس مسیولیت و توجه شاعران و نویسندگان نسبت به واقعیت های ملموس جامعه است که پس از جنگ جهانی دوم نیز با پررنگ تر شدن تلاش های صهیونیسم ها این احساس تعهد ادیبان در برابر واقعیت های جهان اسلام بیش از پیش چهره نمود. «محمد عفیفی مطر» و «مهدی اخوان ثالث»، در دو جامعه با شرایط اجتماعی مشابهی زندگی می کنند و با توجه به زمینه های فکری و عقیدتی مشترک، دارای دیدگاه های مشترکی در برخورد با مسایل اجتماعی موجود هستند. این مقاله ضمن تعریف مکتب ریالیسم و معرفی این دو شاعر برجسته مصر و ایران، و بررسی اشعار انقلابی شان، تلاش دارد به بیان مهمترین مولفه های ریالیسم در اشعار آنها بپردازد. که عبارتند از: وطن دوستی، تداوم اعتراض به مستبدان، انتظار برای آزادی و نابودی ظلم و ستم، فقر و گرسنگی و عشق به مادر.

    کلیدواژگان: محمد عفیفی مطر، مهدی اخوان ثالث، رئالیسم
  • طاهره حسنی، محمدعلی داودآبادی فراهانی*، محمدرضا قاری صفحات 242-259

    مقاله حاضر به بررسی و تحلیل گونه های روایت در «سمک عیار» و «کنت مونت کریستو» می پردازد. «سمک عیار» بزرگترین میراث منثور ما در قرن ششم هجری است و «کنت مونت کریستو» اثر الکساندر دوما در قرن نوزدهم میلادی خلق شد که در دسته بندی های ادب داستانی در ذیل رمانس قرار می گیرند. چگونگی کاربرد گونه های روایت در این دو اثر برجسته ایرانی و فرانسوی مساله اصلی این پژوهش است که با روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار می گیرد. روایت مهم ترین عنصر داستانی این آثار است، نویسندگان علاوه بر نمایش نوع راوی به شخصیت پردازی و توصیف نیز پرداخته اند. یافته ها حکایت از این دارد که راوی در «سمک عیار» و «کنت مونت کریستو» دانای کل نامحدود ناهمسان متن گراست و گونه های روایت درآن ها به دو صورت سوم شخص مفرد و اول شخص جمع مشاهده شدند. در «سمک عیار» و «کنت مونت کریستو» چندگونگی روایت وجود دارد که باعث جذابیت بیشتر آن ها شده است. راوی در هر دو اثر منتخب عملکرد مشابه دارد؛ درون نمای بیرونیست.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، رمانس، عناصر داستان، راوی
|
  • Ahmad Nazari, Masood Sepahvandi *, Ghasem Sahraei Pages 1-19
    Rhetoric is a science whose subject is to investigate and show the techniques and artistic methods of making words effective through the use of literary beauty. Since the examination of various aspects of beauty and showing the miraculous aspects of the Holy Quran has always been very important among commentators, knowing the rhetoric and rhetorical methods of the Quran not only reveals the aspects of the rhetorical miracles of this holy book, but also its hidden meanings and hidden treasures. also reveals The present article is a research in which the authors have tried with an analytical-descriptive method and direct reference to two Qur'anic and literary interpretations of Rooz al-Jinnan and Ruh al-Jinnan by Abul Fattoh Razi and Kashf al-Asrar and Kita al-Abrar by Abolfazl Mebidi, literary beauties that have remained away from the eyes of commentators or Find the ones that have been treated less and compare them. After analyzing the examples, the authors conclude that in these two commentaries, special techniques are used such as: Chinese layout or introduction, sayings or basic references to the meaning, complex or breaking the word between two stanzas, etc. Two items are used in Kashf al-Asrar and two items are used in both interpretations.
    Keywords: Negligence, rhetoric, interpretation, Ruz al-Jannan, Kashf al Asrar
  • Abdulbasit Arab Yousefabadi * Pages 21-37
    In recent years, statistical analysis is used as a tool to evaluate the independent characteristics of texts. Keith Johnson, one of the theorists of statistical stylistics, believes that the style of that text can be obtained by calculating the ratio of the vocabulary of each text. In translation studies, this model can also be used to check the vocabulary diversity of the target text and compare it with the source text. The Inside Out (2015) is the winner of the Oscar award for the best animation, which was well received due to the fascinating subject of psychology and artistic depictions of mental concepts. In terms of style, the script of this animation is full of general and specialized words, a feature that is also evident in the translation of the script. In this research, an attempt is made to compare the lexical diversity of the Arabic and Persian dubbing of the above animation by relying on the descriptive-analytical method and referring to Johnson's model. The results show that the vocabulary of the Arabic dubbing of animation (52%) is more diverse than its Persian dubbing (45%). The reason for this variety of vocabulary can be found in the word production process in Arabic (based on derivation) and its clear difference from the word production process in Persian language (based on composition); Because the process of derivation provides the possibility of producing more diverse words than the process of composition.
    Keywords: statistical stylistics, Keith Johnson, vocabulary diversity, Inside Out
  • Shahram Edalatishahi * Pages 39-57
    The present article compares the common themes of love in the poems of Walada and Ibn Zaydun with Lily and Majnoon (Nezami). In this article, the poem Lily and Majnoon, the immortal poem of Hakim Nezami Ganjavi, has been examined and verses from this poem that had romantic themes have been compared with the poems of Walada and Ibn Zaydun, poets of the same age, written in Arabic. . Undoubtedly, the origin of this story belongs to the Arabs and its history dates back to the late seventh century AD. The name of Walada was always appropriate with the name of Abu al-Walid Ahmad ibn Zaydun, a minister and poet who saw a lot of love and affection for Walada and composed his most beautiful and delicate poems for him. The research method in this letter is the use of source books and a variety of library research (survey) and descriptive-analytical.
    Keywords: The Story, Andalusia, lyrical literature, Walada, Ibn Zaydun
  • Ali Jamali Nesari * Pages 59-78
    Poetry as a Fuzzy Domain: How Metaphor and Ambiguity Make Poetry Fuzzy?AbstractFuzzy logic is, in all likelihood, an ancient domain known probably even to Aristotle's predecessors. However, it was not until 1965 when professor Lotfizade published his article ''Fuzzy Sets'' that it was systematized into a decent field of study. Fuzzy Logic challenges Aristotelian logic on many grounds, rejecting its rigid division of the world phenomena into binary oppositions, its certainty and its ignorance of the grey ground in between. Little work is done in Iran on the implications of fuzzy logic for literature and especially poetry. Far from being a first step, this study is an attempt to answer the call, posing such questions as the following. Is literature a fuzzy phenomenon? How? Can metaphoricity be graded? What about ambiguity? How does metaphor and ambiguity make poetry a fuzzy domain, introducing the concept of continuum and blurring the previously-held boundaries?Keywords: Fuzzy logic, Literature, Poetry, Metaphor, Ambiguity.
    Keywords: fuzzy logic, Literature, poetry, metaphor, ambiguity
  • Farshad Eskandari Sharafi *, Hossein Sahragard, Hasan Heidary Pages 79-119
    Ali Nameh is the first religious epic in Persian literature traced back to fifth A.H. The composer of this versified story is a Shia poet alias to Rabi’e who has composed the descriptions of Imam Ali’s combats, especially his combats in Jamal and Sefein, versus Shahnameh. Applying a descriptive-analytical method and library references, the present paper aims to determine the influence level of this less known religious epic from the stylistic elements of Shahnameh linguistically. This is a comparative study; therefore, at first, we have chosen two stories from Shahnameh, “Rostam’s combat with Ashkbous” and “Amroas’s combat with Imam Ali” and Ali Nameh composed by Rabi’e. The stories were compared and contrasted phonologically, morphologically and syntactically in order to figure out their common and distinct features linguistically. The findings reveal that although Ali Nameh has been composed against Shahnameh 70 years after that, it is highly affected by Shahnameh in term of linguistic styles. In fact, Ali Nameh includes a majority of phonological, morphological and syntactic features of Shahnameh and its Khorasani style. The high level of influence from Shahnameh proves that Shahnameh has always been considered as an indicator and stylist work which has inspired other epic poets.
    Keywords: linguistic stylistics, epic, Rostam&rsquo, s combat with Ashkbous Fersousi Shahnameh, Amroas&rsquo, s combat with Imam Ali Rabi&rsquo, e Ali Nameh, Comparative Analysis
  • Zahra Firoozian *, MohammadAli Sharifian, Mohammad Qaderi Moghadam Zovaram Pages 120-143

    Nader Naderpour, a Persian pictorial poet, and Nizar Qabbani, an Arab romancer, are famous contemporary figures. Naderpour's poetry is a pure image. Qabbani expands love in the concept of all attachments and creates magnificent and pristine images. The reflection of his petition against the rampages and trampled women's right is shown in romances with new images. The theme of two poets' poems is sadness and love; Both of them moved away from their homeland and depict the time and place of exile. This research has a descriptive-analytical method and evaluates and compares the prominent images of two poets' poems by classifying them and criticizes the use of nature effects in the structure of the images. Naderpour is very masterful in creating atmosphere and gives a narrative form to the poem. The findings show; Phenomena play a fundamental role in their image structures. Reflection of romantic feelings and depiction with beautiful pictures of creation makes their poetry attractive. The depth of thought affects both humans and beyond the ideal world, extensive sadness and love in the images and creates empathy. The free thought of two poets plays a prominent role in the formation of images and they achieve innovation with the modern structure. Naderpour's and Qabbani's poems are consistent and compatible in terms of themes and image structures.

    Keywords: mental image, contemporary poetry, Nader Naderpour, Nizar Qabbani
  • Rahim Ansaripor Pages 143-176

    Undoubtedly the love of the homeland of the most important affairs tenderness the poets home to it has dealt stray missile hit his house. A tattered French uniform to dusand home one of the important extension of poetry poets of the. mor depths of the people. Feel, friendship in history humanity among all peoples huma are responsible to different problem. Mohamad maghote of poets and writers and literaturemoasear arabeaceandandconsidered. Of Syria is but a part of his life. in Lebanon run. Like two too homeland Adouneasand emaciated gobani years Far from home life. But Malik bahare of laureate the most outstanding poets and writers, the representative of active and militant several of the National Council and the most famous journalists and dignitaries and political intellectuals period of constitutional monarchy and semi-the First Pahlavi monarchy is the political life of him from the beginning of the national movement mashroutehpolitical life of spring like other aspects of his life and complex, and the other with performing the scientific and literary him close poet affect bad conditions of society political poems From Islamic Shariats point composed by writing poems color, sense of friendship and become a shoe and stimulate and seed hatred of enemies in their hearts within both the poet In the period of colonial hard, poverty, UAE corruption, tyranny From Islamic Shariats point of life the ruling political time terms were similar.

    Keywords: Mohamad maghot, malek alshoary bahar, poem
  • Fateme Akhtaranfar * Pages 177-201
    "Attavassol elattarassol" and "Mesbaholrasayel va mesbaholfazayel" are two works of type of origin with technical style. The first of which is a collection of correspondence and the second of which is in the etiquette of correspondence.Undoubtedly the works with the same literary type and historical period are matched style. but sometimes a unique work emerges and is followed, or the similarity of the two works is such that it is worthy of attention. Attavassol elattarassol is also one of the excellent texts, which Mesbaholrasayel , of the valuable secretarial books and of the first works written in correspondence, with a unique resemblance to it.This article seeks to show the practicing of Movaffagh ebne Mohammad Majdi (author of Mesbaholrasayel ...) to the style of Bahaeddin Mohammad e Baghdadi (author of Attavassol ...) and the unique similarity of their work.Therefore the two mentioned works are compared with comparative and analytical method, its upshot is expressed based foundations of stylistics and mentioning the evidence in this speech.The results show that "Movaffagh ebne Mohammad e Majdi" followed writings of "Bahaeddin Mohammad e Baghdadi" as a model and wrote the principles of writing in accordance with the religion contained in his writings. Through this research, the factors that differentiate the two works in question have also been revealed. The available evidence shows that the difference between the two arises from the different subject matter of these books and sometimes the personal interests of their authors.
    Keywords: similarity, difference, style, Attavassol elattarassol, Mesbaholrasayel va meftaholfazayel
  • Zahra Khosravi Vamakani * Pages 202-224

    In this research, the background of wine poetry in Arabic and Persian literature and how it evolved in the literature and nation of Iran and the Arabs is shown to express the spirit of both nations. Description of wine has been an inseparable part of ancient Arabic Qside(odes) or a long time and in the course of time, this type of literature was given a complete and independent structure from Arabic Qaside(odes) by the Iranian poet of Arab descent.Hasan lbn Hani known as Abu navas with name of khamrieh. in Arabic literature, the material aspect has always prevailed in this kind of literature, and rarely did the spiritual aspect find its way, that Ibn Fariz was the representative of this type of thinking in Arabic poetry, of course, this aspect was not late in Arabic poetry. in Persian literature, due to the non-existence of poetry in the pre-islamic period, we can recover and reread the heritage of this literary form only from the time of Rudaki Samarqandi.and in addition to its material aspect and the writing of this poem in the description of wine in royal parties and gatherings by famous poets such as Daqiqi ،Kesai، Manochehri ،Khayyam and… in the description of wine and related matters to Saqi, Nadim, Motreb ,Jam(cup) , sagar (saghar) and…

    Keywords: wine poetry, Saqi-name, Khamrieh, Persion literature, Arabic literature
  • Mohamadreza Salmani Pages 225-241

    Society and literature have a reciprocal and two-way relationship, and literary works are the product of life and the social environment. Realism is in fact the representation of the real life of human society and addressing the realities and issues in society and expresses the sense of responsibility and attention of poets and writers to the tangible realities of society, which after the Second World War with the Zionist efforts became more prominent. This sense of commitment of writers to the realities of the Islamic world became more apparent. "Mohammad Afifi Matar" and "Mehdi Akhavan Sales" live in two societies with similar social conditions and have common views in dealing with existing social issues due to common intellectual and ideological backgrounds. This article, while defining the school of realism and introducing these two prominent poets of Egypt and Iran, and examining their revolutionary poems, tries to express the most important components of realism in their poems. These include: patriotism, continuing to protest against tyrants, waiting for freedom and the elimination of oppression, poverty and hunger, and loving the mother.

    Keywords: Mohammad Afifi Matar, Mehdi Akhavan Sales, realism
  • Tahereh Hassani, MohammadAli Davoodabadi Farahani *, MohammadReza Ghari Pages 242-259

    The present research considers the analysis comparative types of narrative in Samak-e-Ayar and the count Monte Cristo. Samak-e- Ayar is the greatest inheritance of the Persian written in prose in the 6th century Hijri and the count Monte Cristo was created by Alexander Dumas in the 19th century A.D. which belong to Romance in the classification of fictional literature. The major problem in the research is how the types of narrative apply in these two outstanding Persian and French works. They will be studied by descriptive- analytical method. The narration is the most important fictional item in the works. The writers have considered not only the presentation of type of narrator but also characterization and description. The findings show that the narrator of Samak-e Ayar and count Monte Cristo are a text-oriented heterogonous unlimited wise person. It can be seen the types of narrative to two forms: the 3rd person singular and the 1st person plural. Multiplicity of the narrative can be seen in Samak-e- Ayar and the count Monte Cristo, so it causes to be more attractiveness. The narrator have the same function. It is endoscope of out.

    Keywords: comparative literature, romance, Story Elements, The narrator