فهرست مطالب

اندیشه های نوین تربیتی - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1402)

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیروس قنبری*، سعید نورالهی، محمد جمشیدی صفحات 7-25

    هدف این پژوهش بررسی نقش رهبری اخلاقی مدیران در عملکرد شغلی معلمان با نقش میانجی تعهد حرفه‏ای بود. روش پژوهش کمی، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی به روش معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش، تمامی معلمان دوره ابتدایی شهرستان تویسرکان به تعداد 332 نفر بود که به علت محدود بودن جامعه آماری نمونه‏ گیری به روش سرشماری انجام شد. داده ها با پرسشنامه‏ های رهبری اخلاقی کالشون و همکاران (2011)، تعهد حرفه‏ای کلایکمن و هنینگ (2000) و عملکرد شغلی پاترسون (1996) گردآوری شد. برای تعیین پایایی ابزارها از ضریب آلفای کرانباخ و روایی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. تحلیل داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و تکنیک مدل‏یابی معادلات ساختاری و با نرم ‏افزار LISREL10.30 انجام شد. یافته ها نشان داد که رهبری اخلاقی مدیران و تعهد حرفه‏ای معلمان اثر معنادار بر عملکرد شغلی معلمان دارند (05/0). همچنین رهبری اخلاقی با میانجیگری تعهد حرفه‏‎ای بر عملکرد شغلی معلمان اثر دارد (05/0).

    کلیدواژگان: تعهد حرفه‏ای، رهبری اخلاقی، عملکرد شغلی معلمان، مدیران
  • جابر افتخاری*، رضا علی نوروزی صفحات 27-43

    امروزه جهان با تغییرات روزافزون و گسترده به افرادی نیازمند است که با دانش و توانایی های پژوهشی پاسخگوی نیازهای خود باشند. از این رو هدف این پژوهش بررسی مولفه های روحیه پژوهشگری در کتاب تفکر و سواد رسانه ای پایه دهم دوره آموزش متوسطه می باشد. این پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتواست. منبع مورد تحلیل این پژوهش یک جلد کتاب درسی دوره متوسطه در سال تحصیلی 1401-1400 و ابزار پژوهش فرم تحلیل محتوا با توجه به مولفه های روحیه پژوهشگری می باشد. به این صورت که پس از مشخص کردن واحد تحلیل و مولفه های مورد نظر از آمار توصیفی و استنباطی به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. با توجه به نتیجه به دست آمده می توان بیان نمود که ضریب درگیری کتاب تفکر و سواد رسانه ای از منظر مولفه های روحیه پژوهشگری به صورت فعال و پویا می باشد. همچنین نتیجه حاصل از مجذور خی نشان داد که بین مولفه های روحیه پژوهشگری در کتاب یادشده تفاوت معناداری وجود ندارد. افزون بر این، مولفه پرسشگری با 50/7 درصد، بیشترین فراوانی و مولفه استقلال رای با 09/3 درصد، کم ترین فراوانی را در مولفه های روحیه پژوهشگری به خود اختصاص داده اند؛ لذا پیشنهاد می شود ضمن بازنگری محتوای این کتاب به مولفه های استقلال رای، ابراز وجود و خلاقیت توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: پایه دهم، تفکر و سواد رسانه ای، دوره متوسطه، روحیه پژوهشگری
  • آزاده طاولی*، فاطمه زند نژاد صفحات 45-65

    هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای صفات سنگدلی_فقدان همدلی در رابطه بین حمایت اجتماعی خانواده و قلدری نوجوانان بود. این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه در سال تحصیلی 99_1398 بود. شرکت کنندگان پژوهش شامل 200 نفر از دانش آموزان دختر پایه های دهم تا دوازدهم بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه شیوع قلدری (BPQ؛ ریگبی و اسلی، 1995)، مقیاس حمایت اجتماعی خانواده (PSS_Fa؛ پروسیدانو و هلر، 1983) و سیاهه سنگدلی_فقدان همدلی (ICU؛ فریک، 2004) پاسخ دادند. برای بررسی مدل پژوهش، از روش معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که رابطه بین متغیر حمایت اجتماعی خانواده با صفات سنگدلی_فقدان همدلی (001/0P<، 26/0_=β) و قلدری (001/0P<، 41/0_=β) نوجوانان منفی و معنادار بود. رابطه بین متغیر صفات سنگدلی_فقدان همدلی با قلدری نوجوانان مثبت و معنادار بود (001/0P<، 49/0= β). همچنین یافته های حاصل از روش تحلیل مسیر حاکی از معناداری نقش واسطه ای سنگدلی_فقدان همدلی در رابطه بین حمایت اجتماعی خانواده و قلدری بود (001/0P<، 13/0_=). نتایج این پژوهش به گسترش مفاهیم و فرضیه های موجود در زمینه حمایت والدین و قلدری با در نظر گرفتن نقش مفاهیم روان شناختی مانند سنگدلی_فقدان همدلی کمک می کند. این نتایج را می-توان در تدوین برنامه های پیشگیرانه در حوزه قلدری نوجوانان و درمان آن به کار برد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی خانواده، سنگدلی، فقدان همدلی، قلدری، نوجوانان
  • فاطمه رهنمایی زنور، فرنوش اعلامی*، محمود ابوالقاسمی صفحات 67-87

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش کارآفرینی در بستر فناوری بر تقویت روحیه کارآفرینانه دانش آموزان پایه ششم ابتدایی است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شبه تجربی با دو گروه آزمایش و کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر را 60 دانش آموز 12 ساله پایه ششم ابتدایی در شهر کرج تشکیل می دهند. ابزار پژوهش براساس طرح درس کار و فناوری پایه ششم بود که به مدت یک ماه ارایه شد. ابزار اندازه گیری نیز پرسشنامه استاندارد روحیه کارآفرینی بهرام زاده و همکاران (1388) بود. در این مطالعه به منظور تعیین روایی از روش محتوایی و پایایی از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری و نرم افزار SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که آموزش کارآفرینی در بستر فناوری بر تقویت خلاقیت، انگیزه پیشرفت، عزت نفس، منبع نظارت، ریسک پذیری و آینده نگری دانش آموزان پایه ششم ابتدایی تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، پایه ششم ابتدایی، کار و فناوری روحیه کارآفرینانه
  • انسی کرامتی* صفحات 89-115

    هدف از این پژوهش شناسایی برنامه های درسی پنهان ناشی از جو اجتماعی مدارس ابتدایی با تمرکز بر تعاملات میان نومعلمان فارغ التحصیل از دانشگاه فرهنگیان و مدیران مدارس ابتدایی بود. این مطالعه با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون انجام شد. جامعه پژوهشی 108 نفر از دانشجو معلمان ورودی سال 1391 در دانشگاه فرهنگیان بودند که اکنون (سال 1400) به عنوان نومعلم در شهر مشهد مشغول به خدمت هستند. مشارکت کننده های پژوهش حاضر، 25 نفر از این نومعلمان بودند که با آنها مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. مصاحبه های مکتوب شده با استفاده از روش تحلیل مضمون، تجزیه وتحلیل شد. برای اعتبار تحقیق، معیارهای لینکلن وگابا مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس یافته های به دست آمده عمده ترین برنامه های درسی پنهان حاکم بر جو اجتماعی مدارس ابتدایی را می توان در قالب 4 مضمون فراگیر(شامل نگرش ها و انتظارات پنهان مدیر در تعامل نومعلم با دانش آموزان، تعامل نومعلم با همکاران، تعامل نومعلم با مدیر و تعامل نومعلم با والدین دانش آموزان)، همچنین 21 مضمون سازمان دهنده و 62 مضمون پایه دسته بندی کرد. نتایج این پژوهش بیانگر آن بود که بیشتر مدیران مدارس ابتدایی، به رغم برخورداری از سابقه بالای مدیریتی، اما "فاقد دانش و مهارت های ضروری به عنوان مدیر مدرسه" هستند و بسیاری از انتظارات مستقیم و غیرمستقیم آنها از نومعلمان، منجر به ایجاد مانع یا جو اجتماعی نامطلوبی برای عملکردهای اثربخش نومعلمان می شود

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، جو اجتماعی، دانشگاه فرهنگیان، دوره ابتدایی، مدیران مدارس، نومعلم
  • سید حشمت الله مرتضوی زاده*، مهران عزیزی محمودآباد صفحات 117-135

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش تلفیقی بر یادگیری درس ریاضی دانش آموزان کلاس های چندپایه بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان کلاس های چندپایه شهرستان بویراحمد در سال تحصیلی 1400-1399 و نمونه مورد مطالعه دو کلاس 18 نفری (مجموع 36 نفر) بودند که به صورت داوطلب آزاد در این پژوهش شرکت کردند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده آزمون معلم ساخته بود که برای تعیین روایی آن، از قضاوت متخصصان و برای تعیین پایایی این آزمون از شاخص پایایی مصححان استفاده شد. طرح پژوهش با رویکرد کمی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است که طی آن تاثیر متغیر مستقل (آموزش تلفیقی) بر روی متغیر وابسته پژوهش (توانایی حل مسایل ریاضی) در دانش آموزان کلاس های چندپایه بررسی شده است. پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایشی و گواه، مداخله آزمایشی (آموزش تلفیقی) در 10 جلسه 60 دقیقه ای اجرا گردید. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین مولفه های یادگیری ریاضی بین گروه کنترل و آزمایش وجود دارد؛ لذا آموزش تلفیقی موجب افزایش یادگیری ریاضی در دانش آموزان کلاس های چندپایه شده است. به علاوه نتایج نشان داد که استفاده از آموزش تلفیقی در افزایش یادگیری ریاضی در دانش آموزان در کلاس های چندپایه در طول زمان ثبات دارد. بنابراین با ایجاد شرایط لازم برای تلفیق محتوای دروس پایه های مختلف، می توان با اجرای تدریس تلفیقی به صورت همزمان زمینه یادگیری عمیق مفاهیم ریاضی را در زمان کمتر در دانش آموزان فراهم نمود. از این طریق می توان انتظار داشت که یادگیری مطالب ریاضی برای دانش آموزان ساده تر، پایدارتر و عمیق تر می شود.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، یادگیری ریاضی، کلاس های چندپایه و دوره ابتدایی
  • امین قنبری، غلامرضا طالقانی* صفحات 137-158

    هدف این پژوهش تحلیل یکی از مهمترین سیاست های پذیرش دانشجو در ایران یعنی سیاست سهمیه بندی و ایجاد سهمیه برای برخی داوطلبان از منظر عدالت است. برای رسیدن به این هدف، از روش توصیفی_ تحلیلی بهره برده شد؛ شیوه گردآوری داده ها نیز مطالعات کتابخانه ای (مطالعه اسناد و ادبیات) بود؛ سپس برای تحلیل آن اسناد از دو نظریه مهم عدالت یعنی نظریه های جان رالز و آمارتیاسن استفاده شد. برای به دست آوردن اعتمادپذیری پژوهش نیز، جزییات مربوط به چگونگی استخراج مفاهیم ودلالت ها از دو نظریه یادشده نشان داده شد، جزییات داده ها ذکر شد، مثال های فراوان آورده شد و در پایان نیز نتایج پژوهش با پژوهش های پیشین مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج تحلیل به طور کلی نشان می دهند که از آن جهت که جان رالز افزون بر برابری در فرایند، برابری در نتایج را هم لازم می دانست، طبق شرایطی بر اساس نظریه او ایجاد سهمیه عادلانه است؛ برخلاف آمارتیاسن که تاکید بیشترش بر برابری در فرایند است تا برابری در نتایج؛ بنابراین بر اساس نظریه آمارتیاسن، توانمندسازی و ایجاد قابلیت به جای دادن سهمیه توصیه می شود. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهند که بر اساس کاربست نظریه عدالت به مثابه انصاف جان رالز، ایجاد سهمیه زمانی عادلانه خواهد بود که مصداق تبعیض روا باشد و در غیر این صورت، از آن جهت که اصل فرصت برابر داوطلبین برای ورود به دانشگاه ها را نقض می کند، موجب بی عدالتی در جامعه می شود. افزون بر این، زمانی می توان از منصفانه و عادلانه بودن سهمیه اطمینان حاصل کرد که مسیله تعارض منافع در نظام تصمیم گیری و سیاست گذاری پذیرش دانشجو حل شود.

    کلیدواژگان: عدالت، سهمیه، پذیرش دانشجو، سیاست گذاری آموزشی
  • عالمه کیخا*، سجاد کیخا صفحات 159-177

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تجربه غرقگی بر رفتار خودتوسعه ای و عملکرد آموزشی معلمان با نقش میانجی مسیولیت اجتماعی به روش توصیفی_پیمایشی، مبتنی بر معادلات ساختاری انجام گردید؛ جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معلمان مقطع متوسطه شهر زاهدان بودند که براساس جدول مورگان و به روش تصادفی ساده تعداد 333 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد تجربه غرقگی جکسون و اکلند (2002)، رفتار خودتوسعه ای احمدی و همکاران (1396)، عملکرد آموزشی زندی (1392) و مسیولیت اجتماعی کارول و استوارتز (2003) بود که روایی صوری و محتوایی به تایید صاحب نظران و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تایید شد و پایایی با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بزرگتر از 7/0 محاسبه گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای Spss23 و SmartPLS3 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد، تجربه غرقگی با ضریب مسیر (491/0) بر عملکرد آموزشی؛ تجربه غرقگی با ضریب مسیر (716/0) بر رفتار خودتوسعه ای؛ و به طور غیرمستقیم تجربه غرقگی به ترتیب با ضریب مسیر (243/0) و (336/0) بر رفتار خودتوسعه ای و عملکرد آموزشی تاثیرگذار بوده است

    کلیدواژگان: تجربه غرقگی، رفتار خودتوسعه ای، عملکرد آموزشی، مسئولیت اجتماعی
  • نوش آفرین صفری*، محمود اکرامی، حسین حافظی، احمد کریمی دشتکی صفحات 179-203

    با توجه به اهمیت یادگیری خودگردان برخط ضروری است که بیش از پیش به این موضوع و عوامل پیش بینی کننده آن پرداخته شود. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی پیش بینی یادگیری خودگردان برخط براساس فراشناخت با واسطه گری آمادگی یادگیری برخط صورت گرفت. شرکت کنندگان شامل 350 نفر از دانشجویان دوره های برخط در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرهای پژوهش، از پرسشنامه های فراشناخت، آمادگی یادگیری برخط و یادگیری برخط خودگردان استفاده شد. برای ارزیابی مدل پیشنهادی از نرم افزار آموس استفاده شد. یافته ها نشان داد که، 1. داده ها با مدل تحقیق برازش دارد؛ 2. فراشناخت، متغیرهای آمادگی یادگیری برخط و یادگیری خودگردان برخط را به صورت مثبت پیش بینی می کند؛ 3. متغیر آمادگی یادگیری برخط قادر است یادگیری خودگردان برخط را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی کند؛ 4. فراشناخت از طریق آمادگی یادگیری برخط، تمامی ابعاد یادگیری خودگردان برخط را به صورت معناداری پیش بینی کند. بنابراین و با توجه به نتایج به دست آمده، افزایش آمادگی یادگیری برخط و در پی آن افزایش سطح فراشناخت باعث ارتقای میزان یادگیری خودگردان برخط در دانشجویان دوره های برخط می شود.

    کلیدواژگان: یادگیری خودگردان برخط، فراشناخت، آمادگی یادگیری برخط، دوره های برخط
  • زینب سبزی کاریان، زینب السادات اطهری* صفحات 205-235

    امروزه آموزش برای صلح، در کنار رشد و توسعه پایدار، برابری، حقوق بشر و اهداف مربوط به آن، نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. در واقع انسان ها باید خود را به عنوان جزیی از یک اجتماع مردمی آرام و صلح طلب بدانند و از طریق گفت وگو و مذاکره، به مشارکت و همکاری بپردازند؛ چنین دستاوردی تنها از طریق آموزش صلح به صورت نظام مند امکان پذیر خواهد بود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تحلیل محتوای کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره ابتدایی قبل و بعد از سند تحول بنیادین بر مبنای مولفه های هفت گانه آموزش صلح یونسکو (1999) بوده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و بر مبنای روش کیفی_کمی و با استفاده از تحلیل محتوای قیاسی مایرینگ انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که در کتاب های قبل از سند مولفه های بین المللی گرایی، دموکراسی و حفظ فرهنگ ها بیشتر از بقیه مولفه ها مورد توجه و اهمیت بوده، ولی مولفه خود و دیگری کمترین اهمیت را داشته است، در حالی که این مولفه در کتاب های بعد از سند، از بیشترین توجه و اهمیت برخوردار شده است. این پژوهش می تواند به مسیولان نظام آموزش و پرورش یادآوری کند که نسبت به افزایش فراوانی مولفه های صلح یونسکو در محتوای این کتاب ها اهتمام ورزیده و طبق مدل رودخانه ای برانتمایر، هر یک از مولفه ها به طور متوازن در بین پایه ها توزیع شوند؛ تا فراگیران با شناخت خود، همدلی و احترام نسبت به هم و با رعایت برابری و عدالت و بیان آزادانه عقاید خود با دیگران به صورت موثر و سازنده ارتباط برقرار کنند.

    کلیدواژگان: آموزش صلح، دوره ابتدایی، سند تحول، صلح، کتاب علوم اجتماعی
  • آیدا صدفی، آسیه مرادی*، خدامراد مومنی صفحات 237-254

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته دانش آموزان متوسطه اول از ارضای نیازهای اساسی روان شناختی در کلاس درس، انجام پذیرفت. روش تحقیق پژوهش نیز حاضر کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه هدف پژوهش، تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه اول مدارس دولتی پسرانه و دخترانه شهرستان کرمانشاه در سال تحصیلی 1399-1400 بود. نمونه گیری به صورت هدفمند و از نوع ملاک محور بود. مشارکت کنندگان این پژوهش از تمام نواحی آموزش‎ وپرورش شهرستان کرمانشاه انتخاب شدند (ناحیه 1، 2 و 3)، پس از انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 18 دانش آموز (9 دختر و 9 پسر) اشباع نظری داده ها حاصل شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش راهبردی هفت مرحله ای کلایزی صورت گرفت، با ارجاع داده ها به استادان و دانش آموزان اعتباریابی یافته ها حاصل شد و 33 مضمون فرعی در پنج مضمون اصلی شامل متناسب بودن روش تدریس آموزگار، یافتن دوست و کیفیت برقراری ارتباط، ویژگی های رفتاری آموزگار، ادراک مثبت فرد از توانایی خویش و احساس توانمند و مفید بودن، داشتن احساس استقلال و آزادی عمل، تجمیع گردید. نتایج پژوهش نشان داد ارضای نیاز به شایستگی با تسلط یافتن دانش آموزان به چالش های بهینه به دست می آید، این نیاز در هر دو جنس بالا ارزیابی شد، نیاز به ارتباط در دانش آموزان دختر بالاتر بود فعالیت ها را به صورت گروهی ترجیح دادند و نیاز به خودمختاری بیشتر مورد تاکید پسران بود. نتایج این پژوهش می تواند آگاهی آموزگاران را نسبت به شناخت نیاز دانش آموزان بالا ببرد و باعث ایجاد کلاسی پویاتر و غنی تر شود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، نیازهای اساسی روان شناختی، پدیدارشناسی
  • علیرضا صادقی نیا* صفحات 255-277

    هدف این مطالعه، ارزیابی سطح خوانایی کتاب جغرافیای پایه یازدهم انسانی و مقایسه سطح خوانایی دانش آموزان این پایه به تفکیک جنسیت و نوع مدرسه است. روش تحقیق بر اساس تحلیل محتوای کمی، با استفاده از سه شاخص گانینگ، فلش و کلوز است. برای انجام آزمون های فلش و گانینگ، از هر درس یک نمونه یک صد کلمه ای به صورت تصادفی انتخاب و تحلیل شد. برای اجرای روش کلوز، 341 دانش آموز به شیوه تصادفی انتخاب شدند و به سوالات پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون های t و همبستگی استفاده شد. نتایج نشان داد که کتاب از نظر خوانایی در سطح دوره کارشناسی است و برای دانش آموزان یازدهم انسانی مناسب نیست. مقایسه نمرات خوانایی درس های یک تا یازده نشان داد که محتوای کتاب کاملا بر اساس اصل ساده به دشوار تنظیم نشده است، اما در کل نیمه دوم کتاب از نظر خوانایی دشوارتر از نیمه اول کتاب است. میانگین پاسخ های صحیح آزمون کلوز برای دانش آموزان پایه یازدهم انسانی %34 است. در نتیجه، متن در سطح فشار روانی و ناامیدی است و درک آن برای فراگیران مشکل است. میانگین نمرات خوانایی مدارس نمونه به طور معناداری بالاتر از مدارس عادی است (01/0 <p). گرچه میانگین خوانایی دانش آموزان دختر بیشتر از دانش آموزان پسر بود، اما این تفاوت از نظر آماری معنادار نیست. بین نمره خوانایی دانش آموزان و نمره درس جغرافیای یازدهم انسانی همبستگی مثبت معنادار (01/0 <p) وجود دارد. پیشنهاد می شود تا جملات طولانی و کلمات چند هجایی کتاب به ساختارهای کوچک تر تبدیل شود تا فهم و خوانایی کتاب آسان تر شود.

    کلیدواژگان: آزمون فلش، آزمون کلوز، آزمون گانینگ فوگ، خوانایی، کتاب جغرافیای پایه یازدهم انسانی
|
  • Siroos Ghanbari *, Saeid Norollahee, Mohammad Jamshidi Pages 7-25

    The purpose of this study was to investigate the role of managers’ ethical leadership in teachers' job performance with the mediating role of professional commitment. This study used quantitative descriptive-correlational method with structural equations modeling. The study population comprised all elementary school teachers in Tuyserkan (n=332), who were selected by census because the statistical population was small. Data were collected through the Ethical Leadership Questionnaire of Kalshovenet al. (2011), Clikeman & Hening's Professional Commitment (2000), and Patterson (1996) Job Performance Questionnaire. Cronbach's alpha coefficient and confirmatory factor analysis were used to determine the reliability of the instruments. Data were analyzed using Pearson’s correlation test and structural equation modeling technique in LISREL10.30 software. Findings showed that managers' ethical leadership and teachers' professional commitment have a significant effect on job performance (0.05). Ethical leadership mediated by professional commitment also affects teachers' job performance (0.05).

    Keywords: Professional commitment, Ethical leadership, Teachers' job performance, managers
  • Jaber Eftekhari *, Reza Ali Nowrozi Pages 27-43

    The currently increasing changes in the world requires individuals who are able to meet their needs through research skills. Therefore, this study aimed to investigate the research spirit components in the tenth-grade textbook of “thinking and media literacy”. A content analysis form for the research spirit components was used as the research tool. Descriptive statistics and Chi-square test were used to analyze the data. The results revealed no significant difference in terms of distribution of components in the textbook. In addition, the component of questioning had the highest frequency (7.50%) and the component of independence of opinion had the lowest frequency (3.09%). It is suggested that revisions of this textbook better address the components of independence of opinion, self-assertion, and creativity.

    Keywords: research spirit, Thinking, Media Literacy, Tenth grade, High School
  • Azadeh Tavoli *, Fatemeh Zandnejad Pages 45-65

    The aim of this study was to investigate the mediating role of callous-unemotional traits in the relationship between family social support and adolescent bullying. This research is a descriptive correlational study. The population included all female high school students in 2019-2020 academic year. The study participants included 200 female students in grades 10 to 12 who were selected by convenience sampling. They answered the Bullying Prevalence Questionnaire (BPQ; Rigby & Slee, 1995), Perceived Social Support-Family Scale (PSS-Fa; Procidano & Heller, 1983), and Inventory of Callous-Unemotional (ICU; Frick, 2004). The results showed a significant negative relationship between family social support and adolescent bullying and callous-unemotional traits. There was also a significant positive relationship between adolescent bullying and callous-unemotional traits and their subscales. The results further showed that callous-unemotional traits play a mediating role in the relationship between family social support and adolescent bullying.

    Keywords: Family social support, Callous-unemotional, Bullying, Adolescents
  • Fatemeh Rahnamaee Zonouz, Farnoosh Aalami *, Mahmood Abolghasemi Pages 67-87

    This study aimed to investigate the effect of technology-based entrepreneurship education on empowering the entrepreneurial spirit of sixth graders. The applied research and quasi-experimental methods were used with an experimental and a control group. The statistical population included sixty 12-year-old sixth graders in the city of Karaj. A sixth-grade work and technology lesson plan was presented for one month as the research tool. The standard Bahramzadeh et al. Entrepreneurship Spirit Questionnaire (2009) was used as a measurement tool. Content analysis was performed to determine content validity, and Cronbach's alpha coefficient was used to determine reliability. Data were analyzed using descriptive and inferential analyses in SPSS software. The findings show that technology-based entrepreneurship education has a positive and significant effect on the entrepreneurial spirit of sixth graders.

    Keywords: Entrepreneurship Education, Sixth graders, Work, technology, Entrepreneurial spirit
  • Ensi Keramati * Pages 89-115

    The purpose of this study was to investigate the hidden social curriculum in primary schools with a focus on the interactions between the new teachers, the teachers graduated from Farhangian University, and the school principals. This study was conducted via a qualitative approach using thematic analysis. The study population included 108 student-teachers who were freshman students at Farhangian University during the academic year 2012-2013 and are now serving as new teachers in Mashhad. A total of 25 teachers were selected as the study participants to participate in semi-structured interviews. The interviews were transcribed and then analyzed by thematic coding. The findings revealed four inclusive themes and 21 organizing and 62 basic themes based on the observed hidden social curriculum in primary schools. The results showed that despite their many years of work experience, a large number of the principals do not have the knowledge and skills required of a school principal.

    Keywords: Farhangian University, Hidden Curriculum, Primary school, Principal, Social Climate
  • Seyyed Heshmatollah Mortazavizadeh *, Mehran Azizi Mahmoodabad Pages 117-135

    The purpose of this research was to investigate the effect of integrated education on learning math lessons in students in multigrade classes. The statistical population of this research included the students of multigrade classes in Boyer Ahmad city in the academic year of 2020-2021, of whom 18 students in two classes were selected as the sample, and were randomly divided into an experimental and a control group. The data collection tool was a researcher-made test, whose validity was confirmed by experts, and whose reliability was confirmed by examiner’s reliability index. The research design was a quantitative approach of a quasi-experimental type with a pre-test, post-test and follow-up plan with a control group, during which the effect of the independent variable (integrated education) on the dependent variable of the research in students of multigrade classes was investigated. The results showed that integrated education increased math learning in students of multigrade classes. In addition, the effect of integrated education in increasing math learning in students of multigrade classes remained stable over time.

    Keywords: integrated education, Math Learning, multigrade classes, elementary school
  • Amin Ghanbari, Gholamreza Taleghani * Pages 137-158

    The student admission system of any country can lead to justice when its policies are fair. In this regard, the objective of this study is to analyze one of the most important student admission policies in Iran, namely the quota policy and creating quotas for some candidates from the perspective of justice. To this end, this descriptive-analytical study used library studies (study of documents and literature) for data collection. Therefore, among all the documents related to student admission quotas (research community), documents related to student admission quotas after the Islamic Revolution were selected as the research sample. Then, two important theories of justice, namely the theories of John Rawls and Sen, were used to analyze those documents. The trustworthiness of the research was confirmed through showing the details of how to derive the concepts and meanings from the two theories, mentioning the details of the data, and presenting many examples. Finally, the research results were compared with those of other studies. The results of the analysis generally show that since John Rawls, in addition to equality in process, considered equality in outcome, according to his theory, it is fair to create a quota based on conditions. Unlike Rawls, Sen places more emphasis on equality in process than equality in outcome. Therefore, according to Sen's theory, empowerment and capability building are recommended instead of quotas. Furthermore, the results of the analysis show that according to Rawls’s Theory of Justice, it is fair to create a quota when discrimination is positive. Otherwise, it will cause injustice in the society because it violates the principle of equal opportunity for the candidates to enter the universities. It is also possible to ensure that the quota is fair when the problem of conflict of interest is resolved in the student admissions decision-making and policy-making system.

    Keywords: Justice, Quota, Student Admission, educational policy making
  • Aleme Keikha *, Sajad Keikha Pages 159-177

    This study aimed to investigate the effect of flow experience on teachers’ self-developmental behavior and educational performance with the mediating role of social responsibility using a descriptive-survey method. The study population included all high school teachers in Zahedan, 333 of whom were selected as a statistical sample based on the Morgan table using simple randomization. Data collection tools were Dispositional Flow Scale-2 (DFS-2) by Jackson & Eklund (2002), Self-developmental Behavior Questionnaire by Ahmadi et al. (2017), Educational Performance Questionnaire by Zandi (2013), and Social Responsibility Scale by Carroll & Stewards (2003). Experts approved the face and content validity of the questionnaires. Construct validity was approved via factor analysis. Reliability was approved by Cronbach’s alpha and composite reliability was above 0.7. SPSS-23 and SmartPLS-3 software were used for data analysis. The results showed that flow experience was effective on educational performance and self-developmental behavior, with path coefficients of 0.491 and 0.716, respectively. It was also indirectly effective on self-developmental behavior and educational performance with path coefficients of 0.243 and 0.336, respectively. Therefore, emphasizing on challenge-skill balance, clear goals, unambiguous feedback, focus on task, merging of action and awareness, loss of self-consciousness, sense of control, transformation of time, and autotelic experience, flow experience could affect educational performance and self-developmental behavior of high school teachers in Zahedan, Iran.

    Keywords: Flow Experience, Self-Developmental Behavior, Educational performance, Social responsibility
  • Nooshafarin Safari *, Mahmoud Ekrami, Hossein Hafezi, Ahmad Karimi Dashtaki Pages 179-203

    This study aimed to propose a causal model to predict self-regulated online learning based on metacognition mediated by online learning readiness. The participants were 350 students of online courses in the academic year 2020-2021 selected by cluster random sampling. The data collection instruments were the Group Metacognitive Scale (GMS), the Online Learning Readiness Scale (OLRS), and the Self-regulated Online Learning Questionnaire. The proposed model was evaluated in Amos software. The results showed that the data fit the research model. Metacognition positively predicted online learning readiness and self-regulated online learning. Online learning readiness significantly and positively predicted self-regulated online learning. Metacognition through online learning readiness significantly predicted all aspects of self-regulated online learning. Therefore, increasing online learning readiness and, consequently, metacognition can improve the level of self-regulated online learning in students of online courses.

    Keywords: self-regulated online learning, metacognition, online learning readiness, online courses
  • Zeinab Sabzikarian, Zeinab Sadat Athari * Pages 205-235

    The main purpose of the present study was to compare elementary school social sciences textbooks before and after implementing the Fundamental Reform Document of Education (FRDE) according to seven components of peace education in UNESCO (1999). This applied qualitative-quantitative research used Mayring’s qualitative content analysis. Context unit included texts and educational activities in social sciences textbooks of elementary school before and after implementing FRDE. Analysis unit was the themes taken from UNESCO peace education components. The findings of the study showed that the UNESCO peace components were not equally distributed in the third-, fourth- and fifth-grade social sciences textbooks before and after implementing FRDE. The components of internationalism, democracy and preservation of cultures received more attention than other components before implementing FRDE, but the component of self and others received the least emphasis, while this component became the most prominent in the textbooks after implementing FRDE. Generally, the component of self and others, spirituality and protection of the environment received more attention in comparison to other components in the textbooks after implementing FRDE, which is among the strong suits of the textbooks after implementing FRDE; however, the component of preservation of cultures received less attention after implementing FRDE.

    Keywords: Peace Education, elementary school, Document of Change, Peace, Social Sciences Textbook
  • Aida Sadafi, Asie Moradi *, Khoda Morad Momeni Pages 237-254

    The present research aimed to investigate the lived experiences of junior high school students regarding the basic psychological needs in the classroom through a qualitative phenomenological approach. The research population comprised all students from public junior high schools in Kermanshah in the academic year 2020-2019. Purposive sampling was used to select the participants from all districts in Kermanshah city. Semi-structured interviews continued until data saturation with 18 students (9 girls and 9 boys). The obtained data were analyzed using the seven-step strategic method of Colaizzi. The data were validated through member check. Finally, 33 subthemes and five main themes emerged from the data. The need for communication was higher in female students, and the need for autonomy was more important for boys. The results of this research can raise the awareness of teachers regarding students' knowledge and create the need for a more dynamic and richer classroom.

    Keywords: Lived experiences, basic psychological needs, Phenomenology
  • Alireza Sadeghinia * Pages 255-277

    The purpose of this study is to evaluate the readability level of 11th grade geography textbook based on students’ gender and school type. The Gunning FOG, Flesch and Cloze test indexes were used to examine the difficulty level of the book. The findings of the study revealed that the book is appropriate for an undergraduate course, but it is difficult for 11th grade students. The readability scores of lessons showed that the content of the book is not organized from simple to difficult. The mean score of the 11th grade students was 34% in the cloze test. As a result, the content causes stress and frustration for learners due to its difficulty. The results showed that female students had a higher mean score of reading ability than male students, but this difference was not statistically significant. Also, students’ reading score in special public schools was significantly higher than that in conventional public schools. In addition, there was a significant positive correlation between students' reading ability score and geography lesson score.

    Keywords: 11th grade geography book, Cloze test, Flesch, Gunning Fog, Readability