فهرست مطالب

مجله آموزش پرستاری
سال دوازدهم شماره 5 (پیاپی 61، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا ولی زاده، حسین نعمتی صفحات 1-11
    مقدمه

     شناسایی نقاط قوت و ضعف برنامه آموزشی و پرداختن به مطالعات مقایسه ای و تطبیقی می تواند پیشنهادهای کاربردی به تدوین کنندگان برنامه های آموزشی ارایه دهد تا آنان با دید وسیع تری به تدوین و یا اصلاح برنامه آموزشی اقدام نمایند. این مطالعه با هدف مقایسه توصیفی تطبیقی برنامه درسی مقطع کارشناسی پرستاری در ایران و دانشگاه کپنهاگ دانمارک و ارایه پیشنهادات برای تکمیل و بهبود کیفیت برنامه انجام شده است.

    روش کار

     در این مطالعه توصیفی-تطبیقی دو برنامه آموزشی با استفاده از الگوی چهار مرحله ای Bereday توصیف، تفسیر، هم جواری، مقایسه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     آموزش دانشگاهی پرستاری در ایران قدمت بیشتری دارد. طول دوره آموزش کارشناسی پرستاری کپنهاگ دانمارک کوتاه تر از ایران است. ساختار کلی برنامه آموزشی هر دو دوره به صورت تیوری و بالینی است. در برنامه آموزشی کپنهاگ دانمارک به ایجاد یک محیط یادگیری مثبت برای کسب آگاهی فرهنگی و صلاحیت فرهنگی لازم برای فعالیت در این حرفه، تعامل بین حرفه ای، بین المللی سازی، توانایی تصمیم گیری بالینی مستقل در موقعیت های مختلف، کار گروهی، پروژه ای و میدانی، توسعه حرفه پرستاری با تمرکز بر تحولات فناوری توجه بیشتری شده است. با توجه به برنامه های توریسم سلامت و تنوع قومیت های مختلف در ایران توجه کمتری به آماده کردن فارغ التحصیلان برای ارایه مراقبت های بهداشتی برای جامعه چند فرهنگی در جهت ارایه مناسب خدمات جامعه نگر شده است.

    نتیجه گیری

     آگاهی از نقاط قوت و تجربیات آموزشی دانشگاه کپنهاگ دانمارک، می تواند در بهبود و ارتقاء کیفیت آموزش پرستاری در ایران مفید باشد. در نتیجه در این راستا پیشنهاد می شود، ضمن بررسی کوریکولوم از نظر محتوایی، به شایستگی فرهنگی، تعامل بین حرفه ای، کارهای گروهی و توسعه آموزش همگام با تحولات فناوری توجه شود.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، برنامه آموزشی، کارشناسی پرستاری، ایران، دانمار
  • مصطفی عبدالهی، نجمه توکل، منصوره توسلی، ایوب ایار صفحات 12-23
    مقدمه

      بیماری COVID 19 یک بیماری تنفسی است که اولین بار در ووهان چین شناسایی شد. با گسترش ویروس، سیستم آموزشی با یک بحران کاملا جدید و بزرگ روبرو گردید. بیشتر مدارس از مقاطع ابتدایی تا دانشگاه تعطیل گردیدند. هدف مطالعه بررسی کیفیت آموزش مجازی از دیدگاه دانشجویان دانشکده پرستاری طبس در دوران همه گیری COVID-19 در سال 1400-1399 می باشد.

    روش کار

     این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است و جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری طبس به تعداد 180 دانشجو بود. ابزار اندازه گیری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل دو بخش: فرم مشخصات دموگرافیک و بخش دوم پرسشنامه بررسی کیفیت آموزش شامل 5 خرده مقیاس (فناوری و زیرساخت، دسترسی و سهولت، آموزش، ارتباطات و رضایت) و 31 شاخص که یک مقیاس 6 درجه ای لیکرت شامل کاملا مخالفم نمره 1 و کاملا موافقم نمره 6 در نظر گرفته شد. جهت روایی ابزار مطالعه از CVR و CVI استفاده شد سپس پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه گردید. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 صورت گرفت. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     نمره کل کیفیت آموزش برابر با 56/30 ± 53/108 با دامنه 186- 31 بود. میانگین کیفیت آموزش به روش مجازی بر اساس طیف لیکرت برابر با 60/3 با انحراف معیار 01/1 بود که نشان داد کیفیت آموزش مجازی تقریبا با میانه ابزار (5/3) برابر بود. ازنظر میانگین نمره کل کیفیت آموزش از میانه ابزار بالاتر بود.

    نتیجه گیری

     کیفیت آموزش مجازی در مقطع کاردانی رشته فوریت های پزشکی نسبت به سایر رشته های کارشناسی پرستاری و اتاق عمل در سطح مطلوب گزارش گردیده است. این روش به صورت موثر باعث افزایش دانش و نگرش دانشجویان در زمینه های مختلف گردید.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش الکترونیک، پرستاری، کووید-19، دانشجویان، کیفیت آموزش
  • ثنا احمدی، بیژن نوری، سینا ولیئی صفحات 24-34
    مقدمه

    شکاف بین آموزش تیوری و بالین یکی از مشکلات اساسی رشته پرستاری است. این شکاف می تواند کیفیت مراقبت از بیمار را تحت تاثیر  قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان شکاف آموزش تیوری و بالین و عوامل موثر بر آن از دیدگاه دانشجویان پرستاری انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش به روش مقطعی بر روی 179 نفر از دانشجویان پرستاری ترم 8-3 دانشگاه علوم پزشکی کردستان به روش سرشماری انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته سه قسمتی شامل "مشخصات دموگرافیک"، "شکاف آموزش تیوری و بالین" و "عوامل موثر بر شکاف آموزش تیوری و بالین" بود. داده ها با استفاده از نسخه 12 نرم افزار STATA و آزمون های من-ویتنی، کروسکال والیس، ضریب همبستگی اسپیرمن و آنالیز رگرسیون چندگانه با سطح معناداری برابر 5 درصد تحلیل شد.

    یافته ها

      رابطه معنی داری بین عوامل مربوط به مربیان پرستاری و ترم تحصیلی وجود داشت (0019/0=P).  ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که رابطه ی مثبت و معنی داری  بین میزان شکاف و نمره کل عوامل وجود داشت (0092/0=p و 1943/0=r). رگرسیون چندگانه نشان داد که رابطه ی معنی داری بین شکاف آموزش تیوری و بالین و عوامل مربوط به بیمارستان و محیط بالین (005/0 =P) و همچنین عوامل مربوط به برنامه ریزی آموزشی  (000/0 =P) وجود داشت.  عوامل مربوط به برنامه ریزی آموزشی مهم ترین عامل موثر بر شکاف آموزش تیوری و بالین بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود شکاف بین آموزش تیوری و بالین از دیدگاه دانشجویان و رابطه ی مثبت و معنی دار بین این شکاف و نمره کل، اتخاذ راهکار های مناسب جهت کاهش فاصله آموزش تیوری و بالین و بازنگری برنامه ریزی های آموزشی، جهت جلوگیری از ایجاد شکاف و مشکلات ناشی از آن، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، آموزش تئوری، شکاف، دانشجوی پرستاری
  • صابر شیری پور، سمانه هدایتی بائی، زهره خوش گفتار صفحات 35-46
    مقدمه

     تعیین الویت نیاز آموزشی اولین گام برای برنامه ریزی آموزش پرستاران و در واقع نخستین عامل ایجاد و تضمین اثربخشی کارکرد آموزش و بهسازی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین الویت دوره های آموزش ضمن خدمت پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بابل با رویکرد تصمیم گیری چند معیاره انجام شد.

    روش کار

     این پژوهش یک مطالعه توصیفی-مقطعی است. تعداد 18 شرکت کننده به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از پرستاران، مدیران پرستاری، سرپرستاران و سوپروایزرهای شاغل در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل وارد مطالعه شدند. با استفاده از یک پرسشنامه، مشخصات کلیه دوره های آموزشی ضمن خدمت جمع آوری شد و بعد از حذف دوره های غیر مشترک ، 21 دوره شناسایی شدند. پس از بررسی متون و مصاحبه های نیمه ساختاریافته، 15 شاخص تاثیرگذار جهت انتخاب این دوره ها شناسایی شدند. با استفاده از یک پرسشنامه روا و پایا، به مقایسه زوجی این معیارها نسب به یکدیگر و همچنین مقایسه زوجی بین دوره ها پرداخته شد و با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، رتبه بندی دوره ها هم بر اساس اهمیت و هم بر اساس ضرورت انجام شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزارهای Expert Choice-11 و SPSS-12 انجام شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که بر اساس اهمیت، دوره های ایمنی بیمار (078/0) و اشکال دارویی و نحوه تجویز آنها (014/0) و بر اساس ضرورت، دوره های ایمنی بیمار (091/0) و تفسیر سی تی اسکن مغز برای پرستاران (017/0) به ترتیب بالاترین و پایین ترین رتبه را در هر حالت به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری:

     اگرچه تفاوت اندکی در رتبه برخی از دوره های شناسایی شده وجود دارد اما بطورکلی، دوره هایی که رتبه های بالا را به خود اختصاص می دهند در هر دو حالت (اهمیت و ضرورت)، تقریبا یکسان می باشند. بنابراین بمنظور ایجاد و تضمین اثربخشی کارکرد آموزش و بهسازی آن برای پرستاران، برنامه ریزهای دوره های ضمن خدمت و سوپروایزرهای آموزشی می توانند ابتدا الویت گذاری دوره ها را بر اساس اهمیت و ضرورت انجام داده و سپس به ترتیب اقدام به برگزاری دوره ها نمایند تا برای پرستاران کاربردی تر، موثرتر و مقرون به صرفه تر باشند.

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، آموزش ضمن خدمت، تصمیم گیری، پرستاران، الویت گذاری
  • رضا خرم مکان، جواد خلیلی، آذر عرب خزایی، آذین عرب خزایی، حامد بلیاد چالدشتی، اطهر امید، سید هادی رودباری، احمد قدمی صفحات 47-56
    مقدمه

    از آنجایی که هر فرد دارای خصوصیات ویژه ای می باشد،نیازهای یادگیری وی نیز متفاوت بوده، اولین و اساسی ترین گام در آموزش،بررسی نیازهای آموزشی است،این مطالعه با هدف تعیین نیازهای آموزشی تکنولوژیست های اتاق عمل بیمارستان های منتخب اصفهان و فاکتورهای مرتبط با آن در سال 1400، انجام شد.

    روش کار

    ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه توصیفی تحلیلی، پرسشنامه محقق ساخته ای که شامل 4 حیطه دانش عمومی و تخصصی، مدیریت حوزه جراحی، انگیزه شغلی و میزان نیاز به برگزاری دوره های آموزش جامع ویژه تکنولوژیست های اتاق عمل بود، در اختیار 50 نفر از تکنولوژیست های اتاق عمل که به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شده بودند، در اتاق عمل محل اشتغال آنان، قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (میانگین و درصد فراوانی) و تحلیلی (اسپیرمن و کای اسکویر) بوسیله نسخه 16 نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    40نفربطور کامل پرسشنامه را تکمیل کردند.میانگین نمرات نیازسنجی در حوزه های دانش عمومی و تخصصی،مدیریت حوزه جراحی و نیاز و علاقه به ارتقای سطح دانش و نیز ضرورت برگزاری دوره های آموزشی و مشاوره ای تخصصی جامع تکنولوژیست های اتاق عمل به ترتیب معادل 75/6±37/44 (نیاز متوسط رو به بالا)، 76/6±50/28 (نیاز متوسط) و 93/1±72/9 (نیاز متوسط رو به بالا) و میانگین نمرات انگیزه شغلی نیز 55/2±60/17 (انگیزه متوسط رو به بالا) بود.

    نتیجه گیری

    میانگین نمرات نیاز تکنولوژیست های اتاق عمل به آموزش و ارتقاء در حوزه دانش عمومی و تخصصی بیشتر بود و در این حوزه نیز نیاز به آموزش در مباحث ارگونومی و آناتومی بیشتر از سایر مباحث است و پیشنهاد می شود تا دوره های آموزشی مفید در این مباحث و متناسب با رشته تکنولوژی اتاق عمل اجرا شود. همچنین نتایج بررسی انگیزه شغلی آنان نشان دهنده انگیزه نسبتا مطلوبشان جهت انجام وظایف محوله بوده و آنان حقوق کم و ساعات کاری زیاد را از عوامل کاهنده انگیزه شغلی خود قلمداد کردند.

    کلیدواژگان: تکنولوژیست اتاق عمل، نیاز آموزشی، مطالعه توصیفی
  • محمدمهدی ده پهلوان، مینا جوزی، پروانه اباذری صفحات 57-65
    مقدمه

    پرستاران نقش حیاتی را در سیستم مراقبت سلامت یک کشور ایفا می کنند، بنابراین داشتن اصول اخلاقی و وجدان کاری در پرستاران یکی از الزامات این حرفه می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزشی بر توانمندی در رعایت اصول اخلاقی (وجدان کاری) دانشجویان پرستاری عرصه در دانشگاه های آزاد نجف آباد و اصفهان (خوراسگان) انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری این مطالعه توصیفی تحلیلی را کلیه دانشجویان ترم هشتم دانشگاه های آزاد نجف آباد و اصفهان (خوراسگان) تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری به صورت سرشماری انجام شد. تعداد نمونه ها در بخش اول (گذشته نگر- آموزش حضوری) 112دانشجو و در بخش دوم (مقطعی–آموزش مجازی) 169 دانشجو دارای شرایط ورود به پژوهش بود. جهت جمع آوری اطلاعات از بخشی از ابزار پرسشنامه پایا و معتبر «صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری عرصه» جوزی و همکاران (1393) که دربرگیرنده بعد اخلاقی صلاحیت بالینی بود استفاده شد. جهت  تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS 24  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات توانمندی در رعایت اصول اخلاقی (وجدان کاری) دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد و اصفهان (خوراسگان) در دو دوره آموزش مجازی و حضوری تفاوت معناداری نداشت (05/0 >p).

    نتیجه گیری

    آموزش غیرحضوری که در دوران کووید 19در دانشگاه های آزاد نجف آباد و خوراسگان برگزار شد دارای کیفیت بالایی بوده است به طوری که نمرات حاصل از سنجش تفاوت معناداری با دوران حضوری نداشته است که این خود نشان دهنده حرفه ای بودن و پیشگام بودن این دو دانشگاه در تدریس به روش آموزش مجازی می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، دانشجویان پرستاری، کارآموزی درعرصه، آموزش حضوری، آموزش مجازی
  • فرناز کیانی، فاطمه سلمانی، مهرداد آذربرزین صفحات 66-77
    مقدمه

    امروزه با افزایش بیماری های مزمن توجه به الگوی توانمندسازی خانواده، رکن اساسی در حوزه آموزش پزشکی به شمار می آید و نقش خانواده در حمایت و مراقبت از بیماران تحت همودیالیز مهم می باشد. این مطالعه باهدف تعیین پیامدهای توانمندسازی خانواده در بیماران تحت همودیالیز با استفاده از مدل توانمندسازی خانواده محور انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری یکپارچه بر اساس مدل راسل 5 مرحله ای است. کلیه مقالات داخلی و خارجی در بازه زمانی سال 2015 تا 2023 که از الگوی توانمندسازی خانواده محور و بیماران تحت همودیالیز استفاده کرده بودند مورد جستجو قرار گرفت. برای یافتن مقالات مرتبط در پایگاه های فارسی زبان پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، ایرانداک، مگیران و انگلیسی زبان،Pub med ،Web of science ،Scopus با کلیدواژه های «بیماران تحت همودیالیز»، «مراقبت خانواده محور» و «توانمندسازی خانواده محور» و انگلیسی زبان عبارت «Hemodialysis Patients»،«Family centered care» و «Family-centered Empowerment» «Chronic kidney disease» » جستجو انجام گردید. تعداد 31 مقاله در این زمینه یافت شد که باتوجه به هدف مطالعه در نهایت 9 مقاله مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل داده ها به روش راسل (2005) انجام شد.

    یافته ها

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که الگوی توانمندسازی خانواده محور در بین بیماران همودیالیز در 9 مطالعه در ایران مورد [WU1] بررسی قرار گرفته است و روی ابعاد مختلف زندگی بیماران همودیالیز و خانواده آنها از جمله کیفیت زندگی، فشار مراقبتی، خودکارآمدی، خودمراقبتی و تاب آوری تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور بر روی پیامدهای مختلف بیماران همودیالیزی تاثیر داشته است؛ لذا پیشنهاد می شود با اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور در راستای افزایش کیفیت زندگی و تاب آوری بیماران و خانواده آنها، کاهش فشار مراقبتی مراقبین و افزایش خودکارآمدی و خودمراقبتی بیماران تلاش گردد. همچنین می توان با آموزش این روش توانمندسازی به پرستاران بخش همودیالیز گامی در جهت ارتقاء سلامت این بیماران برداشت.

    کلیدواژگان: بیماران تحت همودیالیز، مراقبت خانواده محور، توانمندسازی خانواده محور
  • زهره خدادادی جهرمی، ابراهیم نصیری فرمی، هوشنگ اکبری، محمد عیسایی صفحات 78-86
    مقدمه

     آسیب های ستون فقرات یکی از مشکالات شایع بهداشتی می باشد.. بیمارانی که تحت عمل جراحی ستون فقرات قرار میگیرند، درد شدیدی را تجربه می کنند که میتواند بر نتایج، عوارض عمل و رضایت بیماران موثر باشد. یکی از مشکلاتی که بیماران کاندید عمل جراحی ستون فقرات با آن مواجه هستند اضطراب می باشد. اضطراب یک عامل مخرب در برابر روند درمانی شناخته شده است که در صورت کنترل می تواند بر نتایج عمل و وضعیت جسمانی بیمار تاثیر مثبت بگذارد.  یکی از روش های کاهش اضطراب استفاده از رسانه های دیداری مانند فیلم آموزشی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش ویدیویی بر سطح اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی ستون فقرات انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی با همکاری 90 بیمار تحت جراحی ستون فقرات بیمارستان پیمانیه جهرم (بیمارستان دولتی) در سال 1399-1400 انجام گردید.برای گروه مداخله، فیلم آموزشی و برای گروه کنترل آموزش های روتین در روز قبل از عمل ارایه گردید. اضطراب و آگاهی هر دو گروه در قبل و بعد از مطالعه با استفاده از پرسشنامه بررسی شد. داده ها توسط نرم افزار spss20 با استفاده از آزمون های تی مستقل، من ویتنی و ویلکاکسون تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین اضطراب کل بیماران پس از مداخله در هردوگروه مداخله و کنترل  کمتر از قبل از مداخله بود (001/0>p) . میانگین آگاهی بیماران بیمار قبل به بعد در گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری نشان داد؛ بطوریکه میانگین آگاهی بیماران بیمار پس از مداخله در گروه فیلم آموزشی و کنترل بالاتر از قبل از مداخله بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که در گروهی که آموزش به صورت فیلم انجام شد می تواند باعث کاهش اضطراب بیماران و افزایش آگاهی بیماران بعد از عمل شود و استفاده از فیلم آموزشی به عنوان ابزاری موثر در آموزش پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: فیلم آموزشی، اضطراب، آگاهی، جراحی، ستون فقرات، آموزش روتین
|
  • Leila Valizadeh, Hossein Nemati Pages 1-11
    Introduction

    Identifying the strengths and weaknesses of the academic program and dealing with comparative studies can provide practical suggestions to the compilers of the educational programs so that they can develop or modify the educational program with a broader perspective. This study has been done with the purpose of descriptive and comparative comparison of the undergraduate nursing curriculum in Iran and the University of Copenhagen, Denmark and to provide suggestions for completing and improving the quality of the program.

    Methods

    In this descriptive-adaptive study, two educational programs were described, interpreted, juxtaposed, compared, and analyzed using Bereday's four-stage model.

    Results

    Nursing education in Iran has a long history. The nursing bachelor's program in Copenhagen, Denmark, is shorter than in Iran. The overall structure of the educational program of both courses is theoretical and clinical. In the educational program of Copenhagen, Denmark, to create a positive learning environment to acquire the cultural competence necessary to work in this profession, interprofessional interaction, internationalization, the ability to make independent clinical decisions in different situations, teamwork, and the development of nursing profession with a focus on technological developments has received more attention. Due to health tourism programs and the diversity of different ethnicities in Iran, less attention has been paid to preparing graduates to provide healthcare services for a multicultural society in order to provide appropriate community services.

    Conclusion

    Knowledge of the strengths and educational experiences of Copenhagen University in Denmark can be helpful in improving the quality of nursing education in Iran. As a result, in this regard, it is suggested to pay attention to cultural competence, interprofessional interaction, group work, and educational development in line with technological developments, while reviewing the curriculum in terms of content.

    Keywords: Comparative study, Educational program, Undergraduate of nursing, Iran, Denmark
  • Mostafa Abdollahi, Najmeh Tavakol, Mansure Tavasoli, Ayoub Ayar Pages 12-23
    Introduction

    Covid-19 is a respiratory disease that was first identified in Wuhan, China. With the spread of the virus, the education system faced a completely new and huge crisis. Most of the schools from elementary to university were closed. The purpose of the study is to investigate the quality of virtual education from the perspective of Tabas Nursing Faculty students during the COVID-19 pandemic in 1399-1400.

    Methods

    This research is a cross-sectional descriptive study and the statistical population was 180 students of Tabas College of Nursing. The data measurement tool is a researcher-made questionnaire consisting of two parts: the demographic profile form and the second part of the education quality evaluation questionnaire, including 5 subscales (technology and infrastructure, access and ease, education, communication and satisfaction) and 31 indicators, where a 6-point Likert scale including completely disagree with a score of 1 and completely agree with a score of 6 was considered. For the validity of the study tool, CVR and CVI were used, then the reliability of the tool was calculated using Cronbach's alpha. Data analysis was done using SPSS version 22 software. A significance level of less than 0.05 was considered.

    Results

    The total score of education quality was 108.53 ± 30.56 with a range of 31-186. The average quality of virtual training based on the Likert scale was 3.60 with a standard deviation of 1.01, which showed that the quality of virtual training was almost equal to the mean of the tool (3.5). In terms of the average score of the total quality of education, it was higher than the mean of the tool.

    Conclusion

    The quality of virtual education in the associate degree in emergency medicine compared to other bachelor's degrees in nursing and operating room has been reported at a favorable level. This method effectively increased the knowledge and attitude of students in different fields.

    Keywords: Virtual Education, E-Learning, Nursing, Covid-19, Students, Quality of Education
  • Sana Ahmadi, Bijan Nouri, Sina Valiee Pages 24-34
    Introduction

    The theory-practice gap is one of the critical problems of nursing. This gap can affect the quality of patient care. This study aimed to investigate the theory-practice gap and its associated factors in the view of nursing students.

    Methods

    A cross-sectional survey with census sampling was done on 179, 3rd to 8th semester, undergraduate nursing students of Kurdistan University of Medical Sciences. A self-designed three-part questionnaire including "demographic characteristics", " theory-practice gap" and "factors associated with the theory-practice gap" was used. The data were analyzed by STATA version 12 using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, Spearman's correlation coefficient, and multiple regression analysis tests considering a statistically significant level of 0.05.

    Results

    There was a significant relationship between factors related to instructors and semester (P=0.0019). Spearman's rank correlation coefficient showed that there was a positive and significant relationship between the gap and the total score of the factors (P=0.0092, r=0.1943). Multiple Regression analysis showed that there was a significant relationship between the theory-practice gap and factors related to hospital and clinical practice (P=0.005), as well as factors related to educational planning (P=0.000). Factors related to educational planning were the most important factor affecting the theory-practice gap.

    Conclusion

    Considering the theory-practice gap from the viewpoint of students and the relationship between this gap and total score, it is necessary to apply appropriate strategies to reduce the theory-practice gap and revision of educational planning in order to avoid the gap generation and its complications.

    Keywords: Clinical training, Theory training, Gap, Nursing student
  • Saber Shiripour, Samaneh Hedayati Baei, Zohreh Khoshgoftar Pages 35-46
    Introduction

    The first step for planning the training of nurses is to determine the priority of training needs. In fact, it is the first factor in creating and guaranteeing the effectiveness of training and improvement. The aim of this study was to determine the priority of in-service training courses of nursing at Babol University of Medical Sciences with a multi-criteria decision-making approach.

    Methods

    This research is a cross-sectional study. 18 participants were included in the study by stratified random sampling method among nurses, nursing managers, supervisors and supervisors working in hospitals covered by Babol University of Medical Sciences. The details of all in-service training courses were collected using a questionnaire and 21 courses were identified after removing non-shared courses. After a literature review and semi-structured interviews, we identified 15 influential indicators for choosing these courses. Using a valid and reliable questionnaire, the pairwise comparison of these criteria relative to each other, as well as the pairwise comparison between the clases were done and then, applying the method of analytical hierarchy process, the ranking of courses was done based on both importance and necessity. Data analysis was done using Expert Choice-11 and SPSS-12 software.

    Results

    The results show that patient safety courses (0.078) and drug forms and how to prescribe them (0.014) and also, patient safety courses (0.091) and brain CT scan interpretation for nurses (0.017), have the highest and lowest ranks based on importance and necessity, respectively.

    Conclusions

    Although there is a slight difference in the rank of some of the identified courses, in general, the courses that get high ranks are almost the same in both cases (importance and necessity). Therefore, in order to create and guarantee the effectiveness of training and its improvement for nurses, the planners of in-service courses and the training supervisors can first rank the courses based on their importance and necessity and then organize the courses in order to be more practical, effective and affordable for nurses.

    Keywords: Nursing education, In-Service training, Decision making, Nurses, Ranking
  • Reza Khorammakan, Javad Khalili, Azar Arabkhazaei, Azin Arabkhazaei, Hamed Belyad chaldashi, Athar Omid, Seyed Hadi Roudbari, Ahmad Ghadami Pages 47-56
    Introduction

    Since each person has unique characteristics, his learning needs are also different. The first and most essential step in education is examining educational needs. This study aimed to determine the educational needs of operating room technologists in selected hospitals in Isfahan and related factors in the year 2021.

    Methods

    The data collection tool in this descriptive and analytical study was a questionnaire that included four areas of general and specialized knowledge, management of the surgical field, job motivation, and the need to hold comprehensive training courses for operating room technologists. These questionnaires were given to 50 operating room technologists, who were included in the study through convenient sampling, in the operating room where they worked. The collected data were analyzed using descriptive(mean and frequency) and analytical (Spearman and Chi-square) statistical tests using SPSS software version 16.

    Results

    40 people completed the entire questionnaire. The average scores of needs assessment in the fields of general and specialized knowledge, management of the surgical field, and the need and interest in improving the level of knowledge, as well as the necessity of holding comprehensive specialized training and consulting courses for operating room technologists, respectively, are equivalent to 44.37±6.75(upper average need), 28.50±6.76(average need) and 9.72±1.93(upper average need). The average score of job motivation was also 17.60±2.55 (average upward motivation).

    Conclusion

    The average score of operating room technologists' need for training and elevation was higher in the field of general and specialized knowledge, and in this field, the need for training in ergonomics and anatomy is more than in other topics, and it is suggested to implement helpful training courses in these topics and following the field of operating room technology. Also, the results of examining their job motivation showed their relatively favorable motivation to perform assigned tasks, and they considered low salaries and long working times as factors that reduce their job motivation.

    Keywords: operating room technologist, educational need, descriptive study
  • Mohammadmahdi Dehpahlevan, Mina Jouzi, Parvaneh Abazari Pages 57-65
    Introduction

    Nurses play a vital role in the health care system of a country, Therefore, having moral principles and work conscience in nurses is one of the requirements of this profession.This study was conducted with the aim of comparing the effect of two educational methods on the ability to comply with ethical principles(work conscience)of nursing students in the Azad University of Najafabad and Isfahan(Khorasgan).

    Methods

    The number of samples in the first part (retrospective - face-to-face training) was112students and in the second part(intermittent-virtual training)169 students had the conditions to enter the research. In order to collect information, a part of the reliable and valid questionnaire tool "Clinical Competence of Nursing Students in Internship period" by Jouzi and colleagues (2014) was used, which included the ethical dimension of clinical competence. SPSS 24 software was used for data analysis.

    Results

    The results showed that there was no significant difference in the mean ability scores of the nursing students of Islamic Azad University of Najafabad and Isfahan(Khorasgan)in observing the ethical principles(p>0.05)in the two courses of virtual and face-to-face training.

    Conclusions

    The non-attendance training that was held in these universities during the covid 19 has been of high quality, so that the scores obtained from the assessment of clinical competence were not significantly different from the attendance period, which shows the professionalism and pioneering nature in these two universities in teaching virtual training method.

    Keywords: Ethics, Nursing Students, Internship Practicum, in-person educatio, Distance learning
  • Farnaz Kiani, Fatemeh Salmani, Mehrdad Azarbarzin Pages 66-77
    Introduction

    Today, with the increase of chronic diseases, paying attention to the model of family empowerment is considered a basic pillar in the field of medical education, and the role of the family in supporting and caring for patients undergoing hemodialysis is important. This study was conducted with the aim of determining the consequences of family empowerment in hemodialysis patients using the family-centered empowerment model.

    Methods

    The present study is an integrated review based on Russell's 5-stage model. All internal and external articles in the period from 2015 to 2022 that used the family-centered empowerment model and patients undergoing hemodialysis were searched. To find related articles in Persian language databases SID, Iran Doc and Magiran and English language, Pub med, Web of science, Scopus, and Google scholar scientific search engine with keywords " Hemodialysis Patients ", " Family centered care " and "family-centered empowerment" and the English words "Hemodialysis Patients", "Family-centered care" and "Family-centered Empowerment" "Chronic kidney disease" were searched. 30 articles were found in this field, and according to the purpose of the study, finally 8 articles were reviewed and analyzed. Data analysis was done according to Russe(2005).

    Results

    The findings of the present study showed that the family-centered empowerment model among hemodialysis patients has been investigated in 9 studies and has had an impact on various dimensions of life of hemodialysis patients and their families, including quality of life, care pressure, self-efficacy, self-care, and resilience.

    Conclusion

    The results showed that the implementation of the family-centered empowerment model had an impact on the various outcomes of hemodialysis patients, so it is suggested to try to improve the quality of life of patients and their families, reduce the care pressure of caregivers, and increase the self-efficacy and self-care of patients by implementing the family-centered empowerment model. It is also possible to take a step towards improving the health of these patients by teaching this empowerment method to the nurses of the hemodialysis department. ​

    Keywords: Hemodialysis Patients, Family centered care, family-centered empowerment
  • Zohre Khodadadi jahromi, Ebrahim Nasiri formi, Hooshang Akbari, Mohammad Esaie Pages 78-86
    Introduction

    Spine injuries are one of the most common health problems. Patients who undergo spine surgery experience severe pain,which can affect the results,complications,and patient satisfaction.One of the problems faced by patients who candidates for spine surgery is anxiety. Anxiety is known to be destructive factor in the treatment process,which, if controlled, can have a positive effect on the results of the operation and the patient's physical condition.One of the ways to reduce anxiety is the use of visual media such as educational films.The present study was conducted with the aim of determining the effect of educational films designed on anxiety and awareness of spine surgery patients.

    Methods

    This clinical trial study was conducted with the cooperation of 90 patients undergoing spine surgery at Peymaniye Hospital in 1399-1400.For the intervention group, an educational video was provided, and for the control group,routine training was provided on the day before the operation.Anxiety and awareness of both groups were checked before and after the study.Data were analyzed by spss22 software using independent t, Mann-Whitney and Wilcoxon tests.

    Results

    The average anxiety of all patients after the intervention in both the intervention and control groups was lower than before the intervention (p<0.001).The average awareness of patients before and after showed a significant difference in the intervention and control groups; So that the average awareness of patients after the intervention in the educational and control film groups was higher than before the intervention (p<0.001).

    Conclusion

    The results showed that in the group where the training was done in the form of a video,because it is more understandable for all levels of education and can reduce the anxiety of the patients and increase the awareness of the patients after the operation;and the use of the educational video as a tool is less is recommended to be cost-effective and effective in education.

    Keywords: Educational videos, Anxiety, Awareness, Spinal column, Surgery, Routine training