فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد شاهیده*، عبدالرضا جوان جعفری صفحات 7-15
    یکی از بارزترین نمونه های بزه دیدگی زنان، بزه دیدگی جنسی است. نگاه علت شناسانه به موضوع مزبور و ارزیابی عوامل آن می تواند موجب ارایه الگوی مناسبی از راهکارهای پیشگیرانه در این حوزه شود. برای مقابله با جرایم جنسی علیه زنان، سازوکارهای پیشگیری وضعی از جرم می تواند نقش موثری در کاهش این دسته از جرایم داشته باشد. در این راستا، علاوه بر مرتکب، باید به بزه دیده احتمالی و در معرض خطر نیز توجه شود تا بتوان بصورت موثرتری با جرایم جنسی علیه زنان مبارزه نمود.
    کلیدواژگان: بزه دیدگی زنان، پیشگیری وضعی، عوامل بزه دیدگی، وضعیت پیش جنایی، جرایم جنسی
  • هنگامه خسروانی* صفحات 17-41

    زن گوهر و ناموس الهی است و این مخلوق با ارزش با رعایت «حجاب و عفاف » که از ضروریات اساسی دین مبین اسلام است، از هرگونه آفات و آسیب های اجتماعی ایمن می شود؛ و حجاب اسلامی همچنین به زن مسلمان احساس امنیت و آرامش می بخشد. به همین دلیل تضعیف شعایر و مقدسات اسلامی و مبارزه با حجاب و عفاف از همواره از اهداف مهم ناتو فرهنگی بوده است؛ زیرا در صورت فتح دژ مستحکم حجاب زن مسلمان راه نفوذ استعمار فرهنگی هموار می شود. از این رو مساله حجاب و سایر مسایل اجتماعی زنان، از مهمترین اهداف استعمار غرب و صهیونیسم بین الملل گردیده که از این پایگاه علیه دین مقدس اسلام با استفاده از ساز و کارهای فرهنگی و رسانه های ارتباط جمعی با استفاده از ترفندهای ارتباطی و تحمیل ایدیولوژی غیر اسلامی و نابودی هویت ملی جوامع اسلامی و تضعیف سنگر معنوی به جنگ نرم با مسلمانان بروند. این پژوهش برآن است تا با شناخت فلسفه حجاب از منظر ادیان الهی و چگونگی شکل گیری اهداف ناتو فرهنگی و تهدیدات فرهنگی از طریق رسانه به بررسی مفاهیمی نظیر حجاب و عفاف و تاثیر حجاب بر امنیت اجتماعی بپردازد و شیوه هایی نظیر ایمن سازی جامعه و مهندسی فرهنگی جهت مقابله با مساله بی حجابی ناشی از تبلیغات رسان های تبیین و ارایه شود.

    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، ناتو فرهنگی، استعمار فرهنگی، رسانه
  • علی پاکدل*، بهرام بیات، نوذر امین صارمی صفحات 43-52
    این تحقیق تبیین وضعیت مدیریت پیشگیری از اعتیاد در سطح استان خراسان شمالی می باشد که به منظور نایل آمدن به آن پنج هدف مطابق به کارکردهای اصلی مدیریت برنامه ریزی، سازماندهی، کنترل و نظارت، بسیج منابع و امکانات، هدایت و رهبری در نظر گرفته شده است. جامعه آماری آن، نخبگان، اساتید دانشگاه، کارشناسان امر پیشگیری از اعتیاد، قضات و فرماندهان انتظامی استان که در رابطه به امر پیشگیری از اعتیاد فعالیت دارند می باشد که تعداد آنها 63 نفر است. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته در دو وضعیت مطلوب و موجود تنظیم گردیده است؛ روایی محتوای آن مورد تایید تعدادی از متخصصان و اساتید دانشگاه قرار گرفته است و پایایی آن به روش الفای کرونباخ 82%=r می باشد. تمامی داده های به دست آمده توسط نرم افزار Spss ثبت رایانه گردیده و در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تنظیم شده است. مطابق یافته های به دست آمده تفاوت معناداری بین وضع موجود و وضع مطلوب مدیریت پیشگیری از اعتیاد در هر یک از کارکردهای پنج گانه مدیریت برنامه ریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات، کنترل و نظارت و رهبری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت، پیشگیری، اعتیاد
  • طلعت تازیکی* صفحات 53-85
    هدف از این تحقیق، بررسی راهکارهای پیشگیری اجتماع مدار از اعتیاد به مصرف مواد مخدر در اطفال و نوجوانان است. در این تحقیق سعی شده تا با استفاده از تحلیل نظری، به بررسی عوامل مخاطره آمیز و سپس به نقش راهبردها و رویکردهای پیشگیری کننده اعتیاد توجه شود. مسیله پیشگیری می تواند از زوایای مختلف زیستی- روانی و جامعه شناختی تحت بررسی قرار گیرد. موثرترین روش پیشگیری، رویکردی است جامع و اجتماع مدار که طیف وسیعی از تعیین کننده های سبب شناختی را هدف قرار می دهد و این نکته مهم و سازنده در اصلاح رویکردهای پیشگیری بوده است.با این طرز تلقی ایجاد و تقویت نگرش های انطباقی دوسویه در جامعه از جمله در نهاد خانواده، نهادهای آموزشی و تحصیلی و سایر محیط ها در سطح جامعه، زیربنای شناختی برای بررسی روش های پیشگیری قرار می گیرد. این راهکارها بر پایه و تاکید بر مداخلات غیرمستقیم و غالبا مبتنی بر درون فهمی، همدلی و جلب مشارکت و متناسب با گروه های سنی و خاص افراد است. در این راستا مقاطع سنی مختلف کودکان و نوجوانان با ویژگی ها و نیازهای متفاوت و متعاقب آن راه های پیشگیری خاص مورد نظر قرار گرفته اند. بنابراین پیشگیری نیازمند همکاری همه جانبه تمامی دستگاه ها و نهادهای موجود در کشور است.
    کلیدواژگان: پیشگیری اجتماعی، اعتیاد، مواد مخدر، اطفال و نوجوانان
  • ایمان محکم کار*، محمدمهدی حلاج صفحات 87-108

    شبکه های اجتماعی، نسل جدیدی از وب سایت ها هستند که این روزها در کانون توجه کاربران شبکه جهانی اینترنت قرار گرفته اند. این گونه سایت ها برمبنای تشکیل اجتماعات آنلاین فعالیت می کنند و هرکدام، دسته ای از کاربران اینترنتی را با ویژگی های خاصی گرد هم می آورند. به عبارت ساده تر، شبکه های اجتماعی را گونه ای از رسانه های اجتماعی می دانند که امکان دستیابی به نحوه جدیدی از برقراری ارتباط و به اشتراک گذاری محتوا در اینترنت را فراهم آورده اند. امروزه میلیون ها نفر از کاربران اینترنت، عضو صدها شبکه اجتماعی متفاوت می باشند و بخشی از فعالیت آنلاین روزانه خود در فضای اینترنت را در این سایت ها انجام می دهند. دراین مقاله سعی برآن شده تا ضمن بررسی شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان یک مولود تازه در فنآوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی، به این سوال پاسخ داده شود که اساسا شبکه های اجتماعی به دنبال چه هستند و چه اهدافی را دنبال می نمایند؟ در ابتدای این مقاله درخصوص تاریخچه ایجاد وانواع شبکه های اجتماعی توضیحاتی ارایه می شود. در ادامه درخصوص تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر مقولات متفاوت اجتماعی هم چون سلایق سیاسی، افزایش طلاق و دنیای اطلاعات مطالبی بیان می گردد. در انتها اهداف وکارکردهای شبکه های اجتماعی، مزایا ومعایب این شبکه ها مطرح و پیشنهادات کلی از دیدگاه نویسندگان، درخصوص چگونگی بهره برداری مناسب از شبکه های اجتماعی مجازی مطرح خواهد شد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، فن آوری های اطلاعاتی و ارتباطی، فیس بوک
  • مصطفی حاج زاده*، علیرضا منصوریان، محسن قربانی صفحات 109-122

    مقاله حاضر درصدد بررسی بخشی از تاثیرات شبکه تعامل اجتماعی، سرمایه اقتصادی و فرهنگی معتادان بر تغییر الگوی مصرف مواد از کم خطر به پر خطر می باشد. چارچوب نظری تحقیق نظریه سرمایه اجتماعی بوردیو، کلمن و پاتنام و نظریه تداعی افتراقی ساترلند می باشد. روش بکار گرفته شده پیمایشی است که با ابزار پرسش نامه از معتادان به مصرف مواد پرخطر زندان شهرستان بجنورد و کلینیک ثامن آن شهرستان به صورت تمام شماری انتخاب شدند صورت گرفت. تحلیل بررسی انجام شده نشان می دهد که افراد معتاد به مواد پرخطر بیشترین ارتباط را جهت دسترسی و استفاده مواد با دوستان و آشنایان معتاد دارند و از لحاظ سرمایه فرهنگی اکثریت معتادان میزان تحصیلات شان و خانواده آنها درسطح ابتدایی و راهنمایی می باشد و ازلحاظ سرمایه اقتصادی اکثریت معتادان بیکار و فاقد درآمد می باشند و میزان درآمدشان را تا 300 هزار تومان در اظهاراتشان بیان کرده اند.

    کلیدواژگان: شبکه تعامل اجتماعی، سرمایه فرهنگی، الگوی مصرف مواد
|
  • Farhad Shahideh *, Abdolreza Javan Ja’Fari Pages 7-15
    One of the most striking examples of female victimization is sexual victimization. Causal investigation and assessing different effective factors may provide an appropriate model for preventive strategies in this area. In dealing with sexual crimes against women, situational crime prevention mechanisms can be effective in reducing this type of crime. In this regard, as an effective strategy, in addition to the offender, the victims and those who are at a risky situation should be considered as a responsible agent, as well.
    Keywords: Victimization of Women, Situational Prevention, victimization, risk factors, Pre-Criminal Situation, sexual crimes
  • Hengame Khosravani * Pages 17-41

    A gem and nomos of God, “She” is bestowed and honored by veil (Islamic cover), as a religious necessity in Islam; to be safe and immured of social damages. Islamic veil, also gives her the social practical security that she needs. Thus, conquering the strong tower of Islam, namely veil, through the soft Power and cultural colonialism, makes the goals beyond the Hand. As a matter of fact Muslim women are object and core of the cultural NATO, against Islamic values, which is directed by western colonization and international Zionism. In another word, by weakening this necessary Islamic dogma, meanly veil, as a spiritual umbrella, non-Islamic medias have pointed Islamic societies, through theme chiasms of cultural and media us in communication tactics and impose Islamic ideology and The destruction of Muslim national identity. To study and Knowing the philosophy of veil in share's aspects and reformation of NATO’s cultural treaties, pointed it to diminish this practical way of women social presentence in civil society, as a method of republicanism, this article, is to deconstruct the secular values, originated by mass media propagations Muslim world; which is represented here by analyzing the matter as a global ideal and practical rival.

    Keywords: Veil, modesty, NATO culture, Colonialism, Culture, Media
  • Ali Pakdel *, Bahram Bayat, Nozar Amin Saremi Pages 43-52
    This study is to explore the situation of addiction prevention management in Northern Khorasan province. In order to meet the goals, five targets relevant to main function of management viz. planning, organizing, controlling and monitoring, mobilization of resources, guidance and leadership have been considered. The population of the study is 63 people which consists of elites, university professors, experts in the prevention of addiction, judges and police chief of the province, in relation to the prevention of substance abuse are involved. The data collection tool was a questionnaire has been prepared in both expected and existing formats. Its validity has been confirmed by a number of experts and university professors and its reliability based on Cronbach's alpha is 82%. The collected data is processed by SPSS and reported in two parts of descriptive and inferential sections. According to the obtained results, there is a significant difference between the existing and expected status of prevention management in addiction prevention in each of the five functions of management (planning, organizing, mobilizing resources, leadership and control).
    Keywords: management, prevention, Addiction
  • Talaat Taziki * Pages 53-85
    The aim of this study is considering the community based preventive initiatives for juvenile and children addiction. In this study through theoretical inferences the risk factors and preventive ways of addiction are considered from bio-psychic and society aspects. The most effective preventive ways is holistic and community based method which points to the vast spectrum of causative nominators for reformation of preventive ways. In this approach, creation and reinforcement of bidirectional adaptive attitudes in society especially in families and educational institutions is considered as cognitive infrastructure for preventive methods. These ways are based on indirect interventions, insight, sympathy and partnership according to particular age groups. In order to reach the study aim, different ages with their different characteristics and needs and according their relevant preventive ways are considered. Therefore, prevent ion needs cooperation of all organizations and institutions in country.
    Keywords: social prevention, Addiction, Drugs, juvenile, children
  • Iman Mohkamkar *, MohammadMahdi Hallaj Pages 87-108

    Social networking sites are the new generation of web pages, these days has been in the spotlight of World Wide Web users. Such sites are activating through making online communities and each of them collect group of Internet users with certain characteristics. In simple terms, social networking sites are a type of social media in which there is a possibility of making new types of communication and sharing contents through internet. Today, millions of internet users are member of different social networks and allocate part of their online activities to social network sites. In this paper along with studying the virtual social networks as a newborn information and communication technology it is attempted to answer basically what social networks are looking for? At the beginning of this article social network’s literature and its typology is presented. Then, virtual social network’s impacts on different social issues like political interest increase of divorce, and information world is explained. At the end, its targets and functions, their advantages and disadvantages are stated and some general recommendations regarding the proper utilization methods of virtual social network are discussed.

    Keywords: Social Networks, Communication, Information Technologies, facebook
  • Mostafa Hajzadeh *, Alireza Mansourian, Mohsen Qorbani Pages 109-122

    This study tries to investigate the impacts of drug use patterns changes from low risky to high risky. Theoretical framework of the study is based on Bourdieu, Coleman, and Putnam’s social capital theory and Sutherland’s theory of differential association. Survey method was used to conduct this research. In order to collect the data a set of questionnaire is distributed among the addicted peoples to high risky drugs admitted in Samen clinic and Bojnourd city prison through complete enumeration sampling technique. The results of the study show that most of the addicted people to high risky drugs tend to use the drugs align together with their friends and acquaintances, and considering the cultural capital most of them and their family have lowers level of education. Considering economic capital most of them are unemployed and do not have any earning. They also state that maximum level of their salary is 3,000,000 IRI.

    Keywords: Social Interaction Networks, Cultural Capital, Drug Use Pattern