فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داود دعاگویان* صفحات 7-21
    مقاله جایگاه و نقش تعاملات اجتماعی پلیس در جلب مشارکت های مردم در طرح های انتظامی و امنیتی در راستای اجرای سیاست های کلان سردار فرماندهی نیروی انتظامی و با هدف پایان نگاه تک بعدی ناجا به مقوله نظم و امنیت شهری و بهره مندی پلیس از سرمایه های اجتماعی صورت گرفته است. این مقاله که با هدف شناخت تعاملات پلیس و مردم صورت گرفته است در صدد تدوین الگو و بازسازی مجدد روابط متقابل ناجا با جامعه است. اهمیت این موضوع از جنبه های سازمانی و اجتماعی قابل اشاره است. به خصوص باید به نقش تعاملات پلیس در: • فرایند اعتمادسازی، جهت مشارکت مردم در طرح های انتظامی و امنیتی ناجا؛ • شناخت راه های تقویت گرایش مردم به نظم و امنیت و نحوه مشارکت و عکس العملهای آنان با پلیس در مواقع بروز بحران های اجتماعی؛ • شناخت قواعد و هنجارهای تعاملات اجتماعی پلیس و مردم در چهار حوزه گفتمانی، عاطفی، مبادله ای و قدرت (اقتدار).با این وجود نویسنده تلاش می کند که با مرور نظریه های اجتماعی تعاملات پلیس و مردم، الگویی را برای نقش آفرینی مردم در طرح های اجتماعی ارایه دهد.
    کلیدواژگان: تعامل اجتماعی، اعتماد اجتماعی، اعتماد عام، اعتماد خاص، تعامل ابزاری، تعامل اظهاری
  • مهناز امیرپور*، مریم گریوانی صفحات 23-39
    شبکه های اجتماعی مجازی با توجه به کارکردهای متنوعشان برای ترویج سبک زندگی مبتنی بر اینترنت، مورد استقبال قرار گرفته اند. در این رسانه اجتماعی نوین، رسانه دیگر مالک مخاطبان نیست، محدویت زمان و مکان وجود ندارد، متن، صوت و تصویر در دسترس همگان قرار گرفته است و برقراری ارتباط می تواند با کارهای روزانه عجین شود. در این میان جوانان بیش از همه، این رسانه اجتماعی را در زندگی خود به کار گرفته اند. هدف این نوشتار بررسی رابطه میان شبکه های اجتماعی و جوانان است. به عبارت دیگر، هدف اصلی این تحقیق بررسی شبکه های اجتماعی نوین و پیامدها و کارکردهای آن در زندگی روزمره سبک زندگی جوانان و تاثیرات آن بر کنش های روزمره، استنباط خود و نیز روابط اجتماعیشان است و از نظریه ساخت یابی و نظریه استفاده و خشنودی برای تبیین مسیله استفاده شده است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، جوانان، هویت، سبک زندگی، زندگی روزمره
  • سید علیرضا افشانی*، احمد زارعان صفحات 41-62

    حجاب و عفاف پیش از آنکه یک مسیله فقهی و شرعی باشد، یک فرهنگ است که گسترش آن نیازمند برنامه ریزی طولانی مدت است. این مهم گرچه بر عهده تک تک نهادهای فرهنگی و اجتماعی است ولی در این میان جایگاه رسانه از ارزش و اهمیت بیشتری برخوردار است و در این جهت آسیب شناسی سیاست ها و عملکردهای گذشته رسانه ها، در جهت ترویج فرهنگ حجاب و عفاف و یافتن راه کارهایی در این جهت امری ضروری است. رسانه ها به نوعی خود یک نهاد فرهنگی می باشند. که یکی از رسالت های آن ها، ترویج فرهنگ اصیل حجاب و عفاف، تصحیح باورها و گرایش های غلط اجتماعی است. از طرف دیگر بحث های مختلفی در مورد کارکردهای حجاب مطرح است. یکی از کارکردهای حجاب، افزایش امنیت فردی و اجتماعی زنان است. حجاب به شیوه های مختلفی باعث افزایش امنیت اجتماعی و فردی خواهد شد. اکنون این سوال مطرح می شود که با توجه به پیچیدگی ها و ظرافت های رسانه ها و با همه ی ابزار هنری اش، وظایف و کارکردهای وسایل ارتباط جمعی به عنوان یک نهاد فرهنگ ساز درباره فرهنگ ترویج حجاب و عفاف و مقابله با بدحجابی چیست؟ و راهکارهای اجرایی آن وظایف کدامند؟ و حجاب چه کارکردهای مثبتی در راستای افزایش امنیت فردی و اجتماعی دارد؟ مقاله حاضر در راستای پاسخ به این سوالات نوشته شده است.

    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، امنیت فردی و اجتماعی، رسانه های گروهی، تلویزیون
  • سید حامد سجادپور*، حسینعلی مهرابی، محمد حسینعلی زاده، کریم عبدالمحمدی صفحات 63-73

    با توجه به اهمیت دوران نوجوانی و آسیب پذیری نوجوانان در موقعیت های تنش زا این پژوهش با هدف پیش بینی رفتارهای پرخطر نوجوانان بر اساس مولفه های خودکارآمدی نوجوانان (قاطعیت اجتماعی، عملکرد در موقعیت اجتماعی، شرکت در گروه های اجتماعی، جنبه های دوستی و صمیمیت و کمک گرفتن یا کمک کردن) انجام پذیرفت. به همین منظور 287 نفر از دانش آموزان دوره راهنمایی که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند به پرسشنامه های رفتارهای پرخطر و خودکارآمدی اجتماعی نوجوانان پاسخ دادند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون متغیره نشان داد که مولفه های خودکارآمدی نوجوانان: قاطعیت اجتماعی، عملکرد در موقعیت اجتماعی، شرکت در گروه های اجتماعی، جنبه های دوستی و صمیمیت و کمک گرفتن یا کردن پیش بینی کننده قوی برای رفتارهای پرخطر نوجوانان می باشند. ضریب تبیین 0/14. حاکی از تاثیرگذاری مولفه های خودکارآمدی نوجوانان بر کنترل رفتارهای پرخطر نوجوانان می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند مورد استفاده مشاورین، و برنامه ریزان امور نوجوانان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، مولفه های خودکارآمدی، نوجوانان
  • مهنوش جهانشاهی*، سیده زکیه هاشمی صفحات 75-96
    با ورود فناوری اطلاعات به سازمان، کیفیت خدمات دستخوش تغییر و روی به بهبود می رود اگر ابتدا فعالیت هایی را که فناوری اطلاعات می تواند انجام دهد، شناخته و زمینه بروز این فعالیت ها را فراهم نماییم. در واقع نقش فناوری اطلاعات برای بهبود کیفیت خدمات می تواند از طریق طراحی و ایجاد یک سیستم پویا که زمینه ساز شناسایی، انتخاب، استخدام، آموزش و به کارگیری موثر منابع انسانی در سازمان شود مهیا شود، لذا در این پژوهش هدف بررسی رابطه بین نقش فناوری اطلاعات در بهبود کیفیت خدمات پلیس انجام پذیرفته است، به طور کلی امروزه از نقش فناوری اطلاعات در بهبود کیفیت خدمات بسیار سخن در میان است چون جهان جدید به صورت یک شبکه در خواهد آمد، شبکه نیرومند که بافت اصلی و تار و پود آن را اطلاعات و نظام ارتباطات تشکیل می دهد. در چنین چشم اندازی، جهانی شدن معنای ویژه ای می یابد که به حضور همه در همه جا دلالت دارد و این وسایل ارتباط جمعی، شبکه اطلاع رسانی و فناوری اطلاعات است که از چنان اهمیتی برخوردارند که نمی توان وجود جهانی خالی از آنها را تصور کرد. روش تحقیق پیمایشی و ابزار پژوهش مصاحبه می باشد. جامعه مورد مطالعه پرسنل نیروهای انتظامی خراسان شمالی می باشند. بدیهی است طبق نتایج فرضیه اصلی این پژوهش مورد تایید قرار گرفت همچنین بین مولفه های فناوری اطلاعات یعنی نقش عوامل مکان گزینی، نقش فضایی، نقش فضایی کار از راه دور، نقش فضایی ارتباطات بی سیمی و سیار با بهبود کیفیت خدمات رابطه معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نقش فناوری اطلاعات، بهبود کیفیت خدمات
  • اسماعیل قربانی*، حسین فیض آبادی صفحات 97-120
    در این مقاله، هدف تبیین عوامل موثر بر انحرافات از یک سو از منظر رویکردهای زیست شناختی و روانشناختی و از سوی دیگر از منظر رویکردهای مختلف جامعه شناختی و بیان انتقادات و نواقص موجود در این رویکردها مورد بررسی قرار گرفته است. رویکردهای زیست شناختی عوامل جسمانی و زیستی نظیر نقص بدن، ویژگی های خاص اندام های بدن، شکل جمجمه و ناهنجاری های کرموزومی را بر انحرافات موثر می دانند. مهم ترین ایرادات بر این رویکرد عدم توجه به تاثیر نهادهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و نیز عدم وجود مدارک و شواهد کافی دال بر اینکه کلیه منحرفین دارای ویژگی های بیولوژیکی مشابهی هستند. رویکرد روانشناختی بر تفاوت های فردی افراد که بر اساس عوامل روانشناختی نظیر هوش و نوع شخصیت تعیین می شود تمرکز دارند و برای یافتن ریشه ها و عواملی که فرد را مستعد رفتارهای انحرافی می نماید باید ویژگی های فردی او نظیر اختلالات شخصیتی، خشم، اضطراب، افسردگی، لذت جویی، کم هوشی و... را شناخت. معمول ترین انتقادات بر دیدگاه روانشناسانه، خصوصا روانکاوی فروید آزمون ناپذیر بودن آن است. زیرا تبیین های روانشناسانه اغلب ذهنی و دور از دسترس ابزارهای سنجش گر عینی است که از دیدگاه روش شناسی علمی پذیرفته شده نیست. رویکردهای جامعه شناختی از قبیل نظریه آنومی دورکیم، نظریه انحرافات مرتون، نظریه عمومی فشار، نظریه فرصت های افتراقی، نظریه پیوند افتراقی، نظریه پیوند اجتماعی و نظریه تضاد، رفتارهای انحرافی را نه نتیجه تفاوت های فردی و نه نتیجه ویژگی های جسمانی و ژنتیکی می دانند، بلکه انحراف را نتیجه فشار ساختارهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی بر فرد می دانند. و بر نقش ساختارها، نهادها، فرایندها و عوامل اجتماعی موثر بر رفتار فرد متمرکز می شوند.
    کلیدواژگان: انحرافات، زیست شناسی، روانشناسی، جامعه شناسی، ساختار
|
  • Davoud Doagooyan * Pages 7-21
    This paper is in line with executing the macro policies of Law Enforcement Forces of Islamic Republic of Iran (NAJA) and its target is to end the NAJA’s unilateral view regarding social order and urban safety and benefiting police from social capitals. This paper is going to recognize the interactions between police and public people; this is also going to figure a pattern and to rebuild the interactions between NAJA and society. Organizational and social aspect of this subject are noticeable, in particular we should notice police interactions in: The process of creating the trust for public people’s participation in police’s disciplinary and safety plans. Identifying the ways in which we can strengthen the public people’s tendency in social order and safety and identifying their method of involvement and reactions with police when social crises occur. Identifying the rules and norms of police social interaction with public people in four fields of discursive, emotional, commutative, and power (authority). Nevertheless, the author attempts to present a pattern to make public people play a role and involve in social plans through reviewing the social theories relevant to police interactions with public.
    Keywords: Social Interaction, social trust, general trust, Particular Trust, Means Interaction, Declarative Interaction
  • Mahnaz Amirpour *, Maryam Grivani Pages 23-39
    Given the diverse functions of online social networking to promote Internet-based lifestyle, are taken into consideration. In this modern social media, the media is no longer the target audience, there are no limitations of time and space, text, audio and video are widely available. Communication can be intertwined with their daily tasks and continuous. Meanwhile, Young people have been widely applying this social media in their lives. The purpose of this article is to study the modern social network and its impacts and functions on youth’s daily life and their life style and its impacts on their daily actions and social relations. The structuration theory and use and gratification theory are used to explain the theory as theoretical framework of the study.
    Keywords: social network, people, Identity, Lifestyle, Everyday Life
  • Seyed alireza Afshani *, Ahmad Zarean Pages 41-62

    The Veil priority is classified as a kind of culture and then it can be considered as a religious issue which its development is based upon a long-term planning. However, this important issue is one of the responsibilities of every cultural and social institution, but among all, the mass media position is of paramount importance. In this case, the pathology of prior policies and activities of mass media dedicated to the Veil culture development and finding some relevant initiatives is urgent and crucial. Mass media is considered as cultural institution and its most important goals and priorities would be the Veil culture development, forming believes, and the correction of wrong social trends. On the other hand, some other discussions on Veil functions are posed. One of the important functions of Veil is devoted to the women’s individual and social safety. In this regard, this question may raise that considering all the complications of media and mentioning all artistic devices, what are the duties and facets of media as an institution which creates and forms the culture in terms of the Veil culture development and confrontation with Veil inconsideration? What are the practical resolutions of those duties? And what are the positive functions of Veil in line with individual and social safety? The present study attempts to answer the posed questions.

    Keywords: Veil, Individual & Social Security, mass media, TV
  • Seyed Hamed Sajjadpour *, Hoseynali Mehrabi, MohammadHoseyn Alizade, Karim Abdol Mohammadi Pages 63-73

    Given the importance of childhood and teen’s vulnerability in tension prone situations which causing stress, this study attempts to investigate the relationship between self-efficacy components (social assertiveness, performance in social positions, participating in social groups, friendship and intimacy and helping or receiving the help) and teen’s intension to high risk behaviors. Therefore, 287 secondary school students were selected through random sampling method and they answered the risky behavior and social self-efficacy questionnaire. Results of multivariate linear regression analyzes indicated that teen’s self-efficacy component(social assertiveness, performance in social positions, participating in social groups, friendship and intimacy and helping or receiving the help) are powerful predictor of teenager risk behaviors. Determination coefficient value (14%) indicates the volume of influences of perceived self-efficacy components on teenager’s intention to high risk behaviors. The results of this research can be used fully to counselors, family and teenager affairs planners.

    Keywords: high risk behaviors, Self-Efficacy Components, Teenagers
  • Mahnush Jahanshahi *, Seyede Zakie Hashemi Pages 75-96
    Obviously, if we recognize the Information Technology (IT) capabilities and facilitate to apply it, it changes and develops the servicing quality in any organization through implication of IT in the organizations. In fact, IT can improve the quality of services through designing and creating a dynamic system which underlying the identification, selection, recruitment, training and applying effectively of human resources to the organization. The main aim of this study is investigating the role of IT in improving the quality of police services. In general, now a day the new world is like a network in which the information system forms its main tissues and the fabric. In such a perspective, globalization finds a special meaning which implies on the presence of anyone everywhere and mass media, information network and information technology facilitates this issue which is such an important issue that we cannot imagine a world without them. The survey method is employed in this study and for collecting the data, schedule interview form is used. The population of the study was Northern Khorasan Police force personnel. Findings of the study show that the main hypothesis of this study was approved; also there is a significant relationship between IT components namely the role of location, the space, the spatial role of wireless communication and improving the quality of services.
    Keywords: Information Technology, Information system, quality of services
  • Esmaeil Qorbani *, Hosein Feizabadi Pages 97-120
    This paper attempts to explain the factors affecting the deviations on the one hand through Biological and psychological theories and on the other hand through sociological theories and also attempts to explain their failures and criticisms. Biological approaches focus on physical and biological factors like body inferiorities, particular features of body organs, brainpan form chromosome disorders as deviance determinants. The major criticisms on this approach is that it does not consider the social, economic, and political factors and there is no enough documents proving that all deviants have the same biological characteristics. Psychological approach focuses on individualistic differences based on Psychological factors like intelligence and personality type and for finding the causes and effective factors of deviant behaviors they focus on personal features like personality disorders, anger, anxiety, and depression and so on. The major criticism on psychosocial view in particular Freud’s psychoanalysis is its lack of testability. Since psychological explanations are subjective and are not using the objective measures which are not accepted by scientific methodologies. Sociological approaches such as Durkheim's Anomie theory, Merton's strain theory, differential opportunity theory, differential association theory, social association theory, and conflict theory claim that the deviant behaviors are neither originated from individualistic differences nor physical and genetic characteristics, but the deviances are created from social, economic and political pressures on individuals. They mostly focus on the roles of structures, institutions, processes, and social factors impacting on individuals’ behavior.
    Keywords: Deviations, Biology, psychology, sociology, Structure