فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 8 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا مظاهری* صفحات 7-22
    در سالیان اخیر، پس از بی نتیجه ماندن اقدامات سخت گذشته (جنگ، ترور و...) اوج خصومت، اقدامات کوردلانه و مستکبرانه دول غربی بخصوص آمریکا برای بر اندازی نظام مقدس ج.ا.ا روی آوردن به اقدامات نرم، منجمله بروز فتنه و تهییج افکار عمومی بر علیه نظام مقدس ج.ا.ا بوده است. اوج این اقدامات و خصومت ها در فتنه سال 88 بروز و ظهور پیدا نمود. که متاسفانه در غبار حاصل از فتنه برخی خواص و عوامی که به دلیل نداشتن بصیرت دنباله رو آنان بودند راهی را رفتند که همواره از مسیر ولایت جدا بود و خواسته و ناخواسته در مسیر دشمن گام نهادند. این رفتار و رویه برخی خواص، در مسیر اهداف و اقدامات دشمن بود تا جایی که بنا به اعتراف دوست و دشمن موج فتنه 88 و فضای اجتماعی غبار آلود آن را به تنهایی برای بر اندازی نظام کافی می دانستند. در این شرایط بود که مقام عظمای ولایت (امام خامنه ای) بصیرت را برنده ترین سلاح برای مقابله با فتنه و فتنه گری و هر چیزی که بر مبنای عنصر نیرنگ و فریب، اقدامات شبهه افکن و غبار آلود دشمن برای دور ساختن مردم و حتی خواص از نظام ساخته و پرداخته شده است دانستند. و در شرایط سخت فتنه، و حتی پس از آن بصیرت بخشی و بصیرت افزایی برای آحاد ملت، خواص (اعم از کشوری و لشکری و...) را از مهمترین کارهایی دانستند که باید از سوی نیروهای مدافع انقلاب و نظام ولایی انجام شود. از این رو بر آن شدیم تا در این تحقیق به بیان اهمیت و ضرورت بصیرت بخشی و بصیرت افزایی در بین کارکنان فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی بپردازیم.
    کلیدواژگان: بصیرت بخشی، بصیرت افزایی، کارکنان، فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی
  • مریم رحمانی*، وحید قاسمی، علی هاشمیان فر صفحات 23-40
    با توجه به افزایش بروز رفتارهای پرخطر در بین نوجوانان، در این پژوهش ضمن بررسی میزان بروز رفتارهای پرخطر و میزان بیگانگی اجتماعی در بین نوجوانان شهر بجنورد، تاثیر بیگانگی اجتماعی به عنوان یکی از عوامل خطر در بروز رفتارهای پرخطر مورد سنجش قرار می گیرد. رفتارهای پرخطر در شش بعد (خشونت و حمل سلاح سرد، خودکشی، مصرف سیگار، قلیان، مواد مخدر و مشروبات الکلی) و بیگانگی اجتماعی در چهار بعد (بی قدرتی، بی هنجاری، بی معنایی و تنفر از خویشتن) مورد بررسی قرار گرفته اند. این مطالعه مقطعی به شیوه پیمایش انجام شده است. جامعه آماری شامل نوجوانان 19-15 سال شهر بجنورد در سال 1393بوده و حجم نمونه با 453 نفر و نمونه گیری به روش سهمیه ای بر حسب سن و جنس، گردآوری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد رفتارهای پرخطر در بین پسران بیش از دختران است، اما تفاوت معناداری بین بیگانگی اجتماعی پسران و دختران نوجوان در شهر بجنورد وجود ندارد. بروز رفتارهای پرخطر و همچنین میزان بیگانگی اجتماعی در بین نوجوانان با پایگاه اجتماعی و اقتصادی پایین بیش از سایر نوجوانان است. بین بیگانگی اجتماعی و هر چهار بعد آن رابطه مثبت و معناداری با بروز رفتارهای پرخطر نوجوانان وجود دارد. بدین معنا که با افزایش بیگانگی اجتماعی، بروز رفتارهای پرخطر در بین نوجوانان نیز افزایش می یابد. مدل رگرسیونی حاصل از پژوهش نشان می دهد بی قدرتی، بی معنایی، بی هنجاری و تنفر از خویشتن (به عنوان ابعاد چهارگانه بیگانگی اجتماعی) و پایگاه اجتماعی اقتصادی نوجوانان در مجموع قابلیت پیش بینی 5/12 درصد از تغییرات بروز رفتارهای پرخطر نوجوانان شهر بجنورد را دارد. بر اساس ضرایب استاندارد بتا، بیشترین قدرت پیش بینی رفتارهای پرخطر نوجوانان بجنورد مربوط به متغیرهای بی هنجاری و بی معنایی است. بر اساس نتایج پژوهش برنامه های پیشگیری از بروز رفتارهای پرخطر بر مبنای کاهش احساس بیگانگی اجتماعی در بین نوجوانان، بویژه نوجوانان پایگاه اجتماعی اقتصادی پایین پیشنهاد می گردد. همچنین پیشنهاد می گردد برنامه ریزی برای کاهش احساس بیگانگی در جهت تاکید بر نقش نوجوان به عنوان عامل یا کنشگری فعال در جامعه طرح ریزی گردد.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، بیگانگی اجتماعی، نوجوان، بجنورد
  • احمد طاهری*، سارا صدری فرد صفحات 41-65

    پژوهش حاضر دلایل تغییر الگوی مصرف معتادان از موادمخدر سنتی به موادمخدر صنعتی را مورد بررسی قرار می دهد. این پژوهش به سفارش دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی انجام و هدف از آن بررسی علل تغییر الگوی مصرف مخدر از مواد سنتی به صنعتی در شهر بجنورد در سال 94-1393می باشد. روش این پژوهش پیمایشی است و نمونه گیری به روش احتمالی یا اتفاقی انجام و بدین منظور تعداد 127 نفر از جوانان معتاد گرایش به مواد مخدر صنعتی که واجد شرایط شرکت در این پژوهش بوده اند به عنوان نمونه انتخاب که 94 نفر از آنان حاضر به همکاری گردیده اند.  یافته های پژوهش نشان می دهد که از 14 فرضیه طرح حاضر 7 فرضیه تایید و 7 فرضیه رد شده است. از 7 فرضیه تایید شده می توان ارتباط مثبت و معنادار بین درک سودمندی، محیط آموزشی، ارتباط با خانواده، درآمد افراد، ارتباط با دوستان، تنوع مواد مخدر و مصرف آسان مواد با تغییر الگوی مصرف مواد مخدر را نام برد. از 7 فرضیه تایید نشده می توان ارتباط منفی و غیر معنادار بین استفاده از رسانه های جمعی، باورهای مذهبی، سن، جنسیت، وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل، وضعیت مسکن با تغییر الگوی مصرف مواد مخدر را نام برد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، مواد مخدر صنعتی، مواد مخدر سنتی، معتاد، الگوی مصرف مواد مخدر
  • اعظم رحمتی* صفحات 67-85

    جرایم اقتصادی از معدود جرایمی است که علیرغم سنتی بودن برخی از مصادیق آن، مورد توجه حقوقدانان در دهه های اخیر قرار گرفته است. زیرا هر چه انسان به اقتصاد وابسته تر و نیاز انسان به اقتصاد شدیدتر می گردد، آماده کردن بستر جامعه برای فعالیت های اقتصادی سالم و جلوگیری از مفاسدی که این فعالیت ها را به مخاطره می اندازد بیشتر احساس می شود. شناسایی این مفاسد و جرم انگاری در خصوص آن از دغدغه های قوه مقننه کشورهاست. در حیطه فعالیت های اقتصادی آنچه باعث می شود یک عمل مفسده انگیز تلقی شود، مضر بودن آن عمل و وارد کردن ضرر به جامعه و افراد جامعه است. لذا واژه ضرر همیشه با جرایم اقتصادی همراه بوده و بدون ضرر جرمی تحت عنوان جرایم اقتصادی محقق نمی شود. به عبارت دیگر، از اجزای اساسی تشکیل دهنده عنصر مادی این جرایم، ضرر است.

    کلیدواژگان: اقتصاد، جرایم اقتصادی، جرایم علیه اموال، فسادمالی، اختلاس
  • عبدالرضا رحمانی فضلی، مجید سعیدی راد*، سیروس نبیونی، مهسا جلالی صفحات 87-110

    از منظر ژیوپلیتیک از گذشته تا کنون جامعه عشایری، هم به لحاظ عوامل جغرافیایی دارای موقعیت های تعین کننده ای است و هم به لحاظ عوامل انسانی، دارای جمعیتی است که به دلیل وضعیت خاص ساختار اجتماعی و فرهنگی، به صورت بالفعل دارای نیروهای رزمی آماده ی دفاع از استقلال، تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی می باشد. از این رو شایسته است تا امروزه با شناسایی نقش و جایگاه این قشر از جامعه در امنیت مناطق مرزی کشور، راهکارهای افزایش و ارتقاء این جایگاه بیان گردد تا در آینده ای نه چندان دور با عملی کردن آن شاهد توسعه و پیشرفت این قشر از جامعه و همچنین افزایش قدرت و امنیت ملی به خصوص در مناطق مرزی کشور باشیم. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) و هم چنین با تکیه بر مدل SWOT به بررسی فرصت ها و تهدیدها و همچنین نقاط قوت و ضعف جامعه ایلات و عشایر کشور در امنیت مناطق مرزی شمال شرق کشور پرداخته شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که این قشر به عنوان ذخایر انقلاب در امنیت مرزی این مناطق نقش مثبت داشته و بسترهای پررنگ تر کردن آن نیز فراهم می باشد. در پایان همچنین با استفاده از ماتریس QSPM راهکار های مربوط به ارتقاء نقش و جایگاه این قشر از جامعه در امنیت مناطق مرزی شمال شرقی بیان گردیده و اولویت بندی شده اند.

    کلیدواژگان: ایلات و عشایر، امنیت، مرز، منطقه، مدل SWOT
  • مسعود خیاط زاده، دیوید بریتون اسکاتسدیل صفحات 111-126

    زیرساخت اطلاعات ملی دسترسی از شبکه های ارتباطی در سطح جهانی به وسیله، کامپیوتر، پایگاه داده و لوازم الکترونیکی مصرفی مقادیر زیادی اطلاعات در دسترس کاربران قرار می دهد. زیرساخت اطلاعات ملی نیز شامل زیرساخت های حیاتی است که به دلیل ناتوانی و یا تاثیر تخریب در امنیت ملی و رفاه اقتصادی و اجتماعی ملی مهم تلقی می شود. تاریخ امنیت اطلاعات با امنیت کامپیوتر آغاز می شود. نیاز به امنیت کامپیوتر نیاز به ایمن سازی مکان های فیزیکی، سخت افزار و نرم افزاری از تهدیدات را دارد. در غیاب تکنولوژی و پرسنل آموزش دیده برای مقابله با این تهدید جدید و شناخته شده به عنوان جرایم اینترنتی و جدا از مدیریت و ورود غیرمجاز به وب سایت های نهادهای دولتی قادر به دسترسی غیر مجاز به اطلاعات طبقه بندی شده مخفی و محرمانه دولت، سازمان های امنیتی با چالش مجرمان سایبری تخصصی که به عنوان هکرها شناخته شده اند روبرو هستند. در این مقاله، همکاری بانک ها در آماده سازی فضای جدید تهدیدات به منظور رهبری تشخیص کلاهبرداری و پیشگیری سایبری را با ذکر 5 روش از جرایم اینترنتی گرداوری شده ارایه می نمایم.

    کلیدواژگان: اطلاعات، امنیت، تهدید، کامپیوتر، جرایم اینترنتی
|
  • Alireza Mazaheri * Pages 7-22
    The most hostile and arrogant acts of western governments in order for extermination of the sacred system of the Islamic Republic of Iran in recent years, they have switched to the soft actions like intriguing and exciting the public opinion against the sacred system of the Islamic Republic of Iran, after the failure of primary hard deeds (war, terror, etc.). The culmination of this hostility is emerged in 1388 sedition in which some people involved due to lack of insight and they have fallen apart from the supreme leader (Imam Khamenei) way and intentionally or unintentionally aligned with the enemy. These behaviors used to strengthen the enemy and created a situation in which people believed that sedition waves are enough for extermination of the system. In these circumstances the great provincial officials (Imam Khamenei) insight into the most winning weapon to deal with sedition and seditious and anything based on the element of deception, doubt the spotlight and dusty of enemy for the people and even properties the system had been made. And in difficult conditions intrigue, and even then the insight and vision of synergies for all citizens, properties (civilian and military, etc.) knew the most important things that should be done by the defendant and the system of guardianship. Hence, we decided to study the importance and necessity of giving insight and insight synergies among the Northern Khorasan province police chief staffs.
    Keywords: Giving Insight, Insight Synergies, staff, The police chief of Northern Khorasan
  • Maryam Rahmani *, Vahid Qasemi, Ali Hashemian Far Pages 23-40
    High-risk behavior is increasing among adolescents. Therefore, this study aims to investigate the relation between social alienation (as one of risk factors) and high-risk behaviors among adolescents in Bojnourd. High-risk behaviors have been examined in six dimensions (violence and carrying cold weapons, suicide, cigarette, hookah, drug and alcohol use) and social alienation have been examined in four dimensions (powerlessness, anomie, meaninglessness, and self-aversion). This study has been conducted with a cross-sectional survey. The statistical population included adolescents of 15-19 years old. The sample size was identified as 453 people based on Cochran formula. Quota sampling was carried out based on age and gender. The results of this study show that high-risk behavior is observed less among girls than boys, but social alienation is not different based on gender. High risk behavior and social alienation in adolescents belong to low socio-economic status more among another adolescent. Social alienation and four dimensions of it have positive significant relationship with high risk behavior. The linear regression model of the study depicts those four indicators of the social alienation including the adolescents socio-economic status determines the 12.5 percent of the high-risk behaviors among the adolescents in Bojnourd. According to the coefficients of standard Beta, the high-risk behavior variance was mostly predicted by anomie and meaninglessness respectively. As a result, preventive plans against high-risk behaviors can be very influential based on alleviation of social alienation in adolescents, with emphasis of adolescents belong to low socio-economic status. Planning for alleviation of social alienation can be emphasis on role of adolescents as an active actor in society.
    Keywords: High Risk Behavior, social alienation, adolescence, Bojnourd
  • Ahmad Taheri *, Sara Sadrifard Pages 41-65

    In this research the factors influencing the changing drug use pattern from traditional to industrial has been studied. This research has been done under the request of northern khorasan NAJA practical research office that follows the aim of studying the factors influencing the changing drug use pattern from traditional to industrial in Bojnourd between the years 2014-2015. The research method used in this study is survey method. Random sampling method is used in this research and 127 addicted youths to industrial drugs were selected as sample. Out of 127 samples only 94 people collaborated. This research report contains 5 chapters. The first chapter includes a general sketch of the project, and the scientific and social justification of the research which includes problem statement, the importance and necessity of the project, It's background and goals. In the second chapter, different theories relevant to the addiction are reviewed. The third chapter shows the research method and the fourth chapter pays to the analysis of data. In the last chapter the quantities data are analyzed and classified on the basis of descriptive and inferential statistics through SPSS software's. Regarding the proposed issues solutions are also presented.

    Keywords: Addiction, industrial drugs, Traditional drugs, Addicted, Drug Use Pattern
  • Azam Rahmati * Pages 67-85

    The economic crime is one of the few crimes which were considered by lawyers recently despite the its being traditional in some instances. Since, whatever the human beings live becomes dependent on economy and its need to economy increases, preparing the society for healthy economic activities and preventing the corruptions that endanger these activities more to be felt. Identify these corruptions and its criminalization is one of the concerns of legislature in every country. In the field of economic activity whatever makes one action to be considered as a corrupted action is its harmful effect to the society and its members. So, the term loss always been associated with economic crime and economic crimes cannot be achieved without loss. In other words, the basic components constituting the material element of the crime, is harmfulness.

    Keywords: Economy, Economic Crimes, crimes against property, Financial corruption, embezzlement
  • Abdolreza Rahmani Fazli, Majid Saeidirad *, Sirous Nabiuny, Mahsa Jalali Pages 87-110

    In terms of geopolitics, from past to present nomadic society, both in terms of geographic factors determining situations is vital and in terms of human factors, a population that due to the specific situation of social and cultural structure, actually has combat forces ready to defend the independence and territorial integrity of the Islamic Republic of Iran. Therefore, it is important to identify the role of this stratum of society today, in the security of the border areas presents the initiatives to enhance their position. Through operation ailing these initiatives we could possibly develop this group of people and strengthen the national security, especially in the border regions. In this study, using descriptive, inferential, library, and field survey (questionnaires) along with the SWOT model, the opportunities and threats are investigated and also strengths and weaknesses of the nomadic tribes in providing the security in the countries North-East border areas are discussed. The results suggest that this class as revolutions reservoir in providing security in these areas have a positive role and also there is a potential for its improvement. At the end, through using QSPM matrix the relevant initiatives with promotion of the role of this stratum of society in the security of the border areas of north eastern states and are presented and prioritized.

    Keywords: Nomadic Tribes, Security, borders, Region, SWOT Model
  • Masoud Khayatzadeh, David Britton Scottsdale Pages 111-126

    The National Information Infrastructure is the nationwide interconnection of communications networks, computers, databases and consumer electronics that make vast amounts of information available to users. The national information infrastructure also comprises the critical infrastructure, which is deemed critical because its incapacitation or destruction would have a debilitating impact on the national security, and the economic and social welfare of the nation. The history of information security begins with computer security. The need for computer security is the need to secure physical locations, hardware and software from threats. In absence of technology and trained personnel to deal with this new threat known as cyber crime, the security agencies are challenged by specialized cyber offenders which are known as hackers because apart from managing to break into state institution websites they are able to have unauthorized access to information classified as state secret and top-secret. In this paper, I will present the To assist banks in preparing for the new threat environment the leader in cyber fraud detection and prevention, has compiled this report of the top five cyber crime trends.

    Keywords: Information, Security, Threat, computer, Cyber Crime