فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهاره سلیمانی*، قاسم رکابدار صفحات 1-12
    هدف این مطالعه بررسی ارتباط ابعاد کمال گرایی با مهارت های مقدماتی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان در ریاضیات بود. به این منظور نمونه ای شامل 300 دانشجو (175 مذکر و 125 مونث) که در نیمسال دوم سال تحصیلی 88-1387 در درس ریاضیات پایه و عمومی ثبت نام کرده بودند بصورت تصادفی خوشه ای انتخاب گردید. برای سنجش کمال گرایی از مقیاس کمال گرایی چند بعدی فراست استفاده شد. این مقیاس شامل خرده مقیاس های احساسات والدین، نگرانی در مورد اشتباهات، تردید درباره اقدامات، نظم و معیارهای شخصی می باشد. همچنین از 15 سوال 5 گزینه ای برای آزمون مهارت های مقدماتی دانشجویان در ریاضی استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. نتایج بدست آمده بیانگر ارتباط مثبت کمال گرایی در معیارهای شخصی با مهارت های مقدماتی ریاضی و ارتباط منفی بین کمال گرایی در تردید درباره اقدامات با مهارت های مقدماتی ریاضی می باشد.نتایج این مطالعه نشان می دهد که در آموزش ریاضی عامل عاطفی کمال گرایی باید در کنار بقیه عوامل عاطفی نظیر اضطراب ریاضی و نگرش نسبت به ریاضی باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، مقیاس کمال گرایی فراست، آموزش ریاضی، عملکرد ریاضی
  • صدیقه معرف زاده*، منصور سودانی، عبدالله شفیع آبادی صفحات 13-26

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های مقابله ای اسلام برگرفته از آیات قرآن بر کاهش اضطراب دختران دبیرستان های ناحیه 4 شهر اهواز در سال تحصیلی 1388 بود. روش پژوهش از نوع شبه تجربی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دبیرستان های ناحیه 4 آموزش و پرورش شهر اهواز می باشد که در سال تحصیلی 89-1388 به تحصیل اشتغال داشتند. نمونه آماری آن 50 نفر از دانش آموزان دبیرستان های ناحیه 4 شهر اهواز که به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. نمونه کلیه دانش آموزان این مقطع که به وسیله پرسشنامه اضطراب، میزان اضطراب آن ها سنجیده شده است و تعداد 50 نفر که بالاترین نمرات را در آزمون مذکور کسب کرده بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (25 نفر گروه آزمایش و 25 نفر گروه گواه) تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه اضطراب کتل بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های مقابله ای اسلام برگرفته از آیات قرآن باعث کاهش اضطراب دختران دبیرستانی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است.

    کلیدواژگان: مهارت های مقابله ای اسلام، آیات قرآن، اضطراب آشکار، اضطراب پنهان
  • کیومرث نیاز آذری*، فتانه عمویی، محمدتقی مداح، ابوالقاسم ریمانی صفحات 27-39

    این پژوهش با هدف ارزیابی مهارت های زندگی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری انجام شد. روش پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد واحد ساری تشکیل داده اند. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بوده و برای تعیین حجم نمونه از شیوه آماری استفاده شد که بر این اساس 1200 نفر در این پژوهش مشارکت داشته اند. گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه صورت گرفت. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی استفاده شد و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ بررسی و مقدار 80/. محاسبه گردید. داده های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی نظیر (میانگین، انحراف معیار، واریانس) و آمار استنباطی نظیر (آزمون t تک گروهی، t دوگروهی مستقل و تحلیل واریانس یک عاملی) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که دانشجویان دانشگاه آزاد ساری از مهارت های زندگی برخوردارند. دانشجویان دخترنسبت به دانشجویان پسر دانشگاه از مهارت های زندگی بیشتری برخوردارند. بین میانگین مولفه های زندگی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه تفاوت وجود دارد. دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه از مهارت های زندگی برخوردارند و نتیجه آخرین فرضیه پژوهش نشان می دهد که تفاوت میانگین مهارت های زندگی دانشجویان دانشکده ها از لحاظ آماری معنی دار است. از پیشنهاد های مهم این پژوهش برگزاری جلسه های سخنرانی و همایش مهارت های زندگی به طور مداوم، آموزش مهارت های زندگی به دانشجویان به صورت الکترونیکی، کتاب، جزوه و برگزاری کارگاه های مختلف آموزشی است.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، آموزش عالی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • منوچهر کامکار*، الهام مدنی صفحات 40-49

    هدف از این تحقیق پیش بینی تعارض کار- خانواده و دلبستگی شغلی بر اساس ابعاد موفقیت کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان نطنز می باشد. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بود. از این جامعه آماری بر اساس جدول کوهن (2001، به نقل از حسن زاده، 1387) تعداد 181 نفر از کارمندان شبکه بهداشت و درمان شهرستان نطنز به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و به سوال های پرسشنامه های دلبستگی شغلی توماس لاداهل و کجنر (1968)، ابعاد موفقیت پارکر و کازمایر (1991) و نیز پرسشنامه محقق ساخته تعارض کار- خانواده پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره گام به گام نشان داد که از بین ابعاد شش گانه موفقیت (شامل دست یابی به مقام و ثروت، کمک به جامعه، روابط خانوادگی، موفقیت شخصی، موفقیت حرفه ای و امنیت) بعد دست یابی به مقام و ثروت به طور منفی و معنی دار (p<0.001) و بعد موفقیت شخصیبه صورت مثبت و معنی دار (p<0.05) توانستند تعارض کار - خانواده کارکنان را پیش بینی نمایند. همچنین یافته ها نشان دادند که از بین ابعاد شش گانه مذکور بعد کمک به جامعه به صورت مثبت و معنی دار (p<0.001) و بعد موفقیت شخصی به صورت منفی و معنی دار (p<0.05) توانسته دلبستگی شغلی کارکنان را پیش بینی نمایند.

    کلیدواژگان: تعارض کار- خانواده، دلبستگی شغلی، ابعاد موفقیت، موفقیت شخصی
  • عباس قلتاش، مسلم صالحی، پریسا فرخی نژاد* صفحات 50-61
    این پژوهش با هدف بررسی میزان توجه به مولفه های حقوق بشر در کتب درسی تعلیمات اجتماعی دوره راهنمایی ایران انجام شده است. در این پژوهش از روش توصیفی جهت مشخص نمودن مولفه های حقوق بشر و از روش تحلیل محتوا به منظور بررسی و تحلیل کتب درسی تعلیمات اجتماعی دوره راهنمایی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش در بخش تحلیل محتوا، کتب درسی تعلیمات اجتماعی دوره راهنمایی بوده که کل جامعه، برای مطالعه انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، سیاهه های تحلیل محتوای کتب درسی بود که پس از مطالعه مبانی نظری و بسترهای قانونی و بر اساس طرح پیشنهادی، تهیه و تدوین شد و روایی آن توسط متخصصان علوم تربیتی و جامعه شناسی تعیین شد. واحد تحلیل، جملات مندرج در متن کتب درسی بوده است. مهم ترین یافته های این پژوهش عبارت بودند از اینکه به حقوق بشر در مجموع به میزان 46/22 درصد در پایه اولراهنمایی، 32/32 درصد در پایه دوم راهنمایی، 08/52 درصد در پایه سوم راهنمایی، 23/19درصد به بعد شناختی، 34/7 درصد به بعد عاطفی و 65/10 درصد به بعد عملکردی در کتب درسی تعلیمات اجتماعی دوره راهنمایی توجه شده که بیشترین میزان توجه مربوط به بعد شناختی در ارتباط با مولفه های حقوق بشر بوده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، کتاب درسی، تعلیمات اجتماعی، دوره راهنمایی
  • رمضان حسن زاده*، محمد صالحی، علیرضا رضایی کیاسری صفحات 62-74
    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین استفاده افراطی از تکنولوژی ها و وضعیت آموزشی و روانی است. در این تحقیق از روش تحقیق همبستگی استفاده شده است. جامعه ی آماری، کلیه دانش آموزان دوره دبیرستان استان مازندران در سال 1388 به تعداد 16153 بودند. نمونه آماری هم از طریق جدول مورگان 375 نفر دانش آموز دبیرستانی به شیوه تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و برای گردآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه استاندارد، استفاده شده است. دانش آموزان به سه مقیاس آزمون اعتیاد به اینترنت، احساس تنهایی و پیامک پاسخ دادند. یافته های تحلیل شده نشان دادند که: بین دو متغیر استفاده افراطی از اینترنت و پیشرفت تحصیلی رابطه معنادار وجود ندارد. و همچنین بین دو متغیر استفاده افراطی از پیامک و پیشرفت تحصیلی رابطه معنادار وجود ندارد. اما بین دو متغیر استفاده افراطی از اینترنت و احساس تنهایی رابطه معنادار وجود داشت.برای دو متغیر استفاده افراطی از پیامک و احساس تنهایی هم رابطه معنادار وجود داشت. میزان استفاده افراطی از اینترنت در دختران بیشتر از پسران می باشد. و همچنین میزان استفاده افراطی از پیامک در دختران بیشتر از پسران می باشد. بین هر یک از مولفه های پیامک (واکنش هیجانی، ادراک استفاده افراطی، حفظ روابط) و اعتیاد به اینترنت رابطه وجود داشته و بین هر یک از مولفه های پیامک (اعتیاد به sms) و احساس تنهایی هم رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، احساس تنهایی، پیشرفت تحصیلی، اعتیاد به پیامک
  • سعید تیموری*، حسین مومنی مهموئی، علی مشهدی صفحات 75-84

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه میزان تهیج طلبی و مولفه های آن در میان افراد ورزشکار در مقایسه با افراد غیر ورزشکار می باشد. پژوهش مورد نظر در مقوله مطالعات علی- مقایسه ای قرار می گیرد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان پسر ورزشکار و غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد تشکیل دادند. آزمودنی های مورد مطالعه در مجموع شامل 160 آزمودنی (80 نفر دانشجوی ورزشکار و 80 نفر دانشجوی غیر ورزشکار) با میانگین سنی 22 سال می باشند. به منظور سنجش تهیج طلبی و مولفه های آن از مقیاس تهیج طلبی زاکرمن (SSS-V) استفاده شد. آلفای کرونباخ برای پرسش های این مقیاس 75/0 وضریب همبستگی بین نمره های آزمودنی ها در دو نوبت با فاصله چهار هفته 79/0=r گزارش شده است. با اعتبا برای آن که بتوانیم در جهت وارسی فرضیه های پژوهش حرکت کرده و به بررسی این مطلب بپردازیم، که آیا بین مولفه های تهیج طلبی (هیجان زدگی و ماجراجویی، تجربه جویی، بازداری زدایی و حساسیت نسبت به یکنواختی یا ملال پذیری) در بین دو گروه دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار تفاوت معنادار وجود دارد یا نه، از آزمون t مستقل بهره گرفته ایم. به طور کلی نتایج پژوهش نشان دادند که سطح تهیج طلبی و مولفه های آن در  دانشجویان ورزشکار بیش از سطح تهیج طلبی دانشجویان غیر ورزشکار است.

    کلیدواژگان: تهیج پذیری، هیجان زدگی، دانشجویان پسر ورزشکار و غیر ورزشکار
  • جواد خلعتبری*، شهره قربان شیرودی، نفیسه مبلغی صفحات 85-101
    قدرت سازگاری افراد در جامعه انسانی برابر نیست و در یک محیط مشابه اجتماعی، توان مقابله انسانها با مسایل و مشکلات متفاوت است. در این پژوهش، اثربخشی دو روش آموزش مهارت ابراز وجود و حل مساله بر میزان سازگاری و پرخاشگری دانش آموزان بررسی و مقایسه گردیده، جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر سال اول متوسطه شهرستان رامسر مشغول به تحصیل 89-1388 بود. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه شخصیتی آیزنگ و پرسشنامه سازگاری AISS ویژه دانش آموزان دبیرستانی بهره گیری شده و نمونه آماری شامل 45 نفر از دانش آموزان دختر سال اول شهر رامسر می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، متناسب با حجم جامعه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آنووا استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دادند که بین اثربخشی روش های آموزش مهارت ابراز وجود و حل مساله بر سازگاری و پرخاشگری دانش آموزان تفاوتی وجود ندارد. روش آموزش حل مساله بر کاهش پرخاشگری و افزایش سازگاری موثر است. روش آموزش ابراز وجود بر کاهش پرخاشگری و افزایش سازگاری موثر است.
    کلیدواژگان: سازگاری، پرخاشگری، آموزش ابراز وجود، آموزش حل مساله
|
  • Bahareh Soleymani *, Ghasem Rekabdar Pages 1-12
    The aim of this study was evaluation the dimensions of perfectionism related with the basic mathematics skills of Islamic Azad University of Abadan students. For this purpose a sample included 300 students (175 males and 125 females) in the second semester of the academic year 88-1387 basic and general math courses were registered was selected randomly. Frost Multidimensional Perfectionism Scale was used to measure of perfectionism, this scale includes of parental feelings, concerns about mistakes, doubts about actions, personal standards and organization subscales Also, option 5 of 15 questions were used to test students in basic math skills. Data LRead phonetically Dictionary - View detailed dictionaryanalysis of Pearson correlation and multiple linear regression analysis were used. The results indicate a positive relationship with personal standards perfectionism in basic math skills, and negative correlation between perfectionism measures in doubt about the basic mathematical skills. This study shows that affective factors in mathematics education along with the rest of perfectionism should be affective factors such as mathematics anxiety and attitudes toward mathematics must take into consideration.
    Keywords: Perfectionism, Frost Perfectionism Scale, mathematics education, Mathematical performance
  • Sedigheh Moarefzadeh *, Mansor Sodani, Abdollah Shafiabadi Pages 13-26

    The Purpose of present research was to study effect of contrastive according to Quran on anxiety among high schoolgirl student in Ahwaz in academic year of 1388. Statistical society of this study are 50 female students of forth area of Ahwaz city who were selected randomly. The rate of anxiety of sample group was measured by questioner. Sample members were categorizing in two groups. The Katel anxiety question in this study was used as a tool. The method of research is semi-experimental and design is pre test-post test by control group.  In order to analysis data, the seventeenth edition of Spss, descriptive works, (ANCOVA) one way covariance method, (MANCOVA) multi-variables covariance method and Cronbach methods were used. The results by (P < 0.05) showed that reaching contrastive skills of Islam by regarding to verses of Quran was resulted in decrease of hidden and clear anxiety among girls of main group high school in comparison to those of control group.

    Keywords: Contrastive training skills of Islam, Quran, Explicit Anxiety, Hidden anxiety
  • Kiumars Niazazari *, Fattane Amuei, MohammadTaghi Maddah, Abolghasem Barimani Pages 27-39

    This research has been done with objective assessment life skills student of Islamic azad university sari branch. .The research methodology is survey. All university students have formed statistical population. Sampling method was classifical random and for determination sample volume has been used of statistical methods. In the research participated 1200 persons. Data collection has been done by questionnaire .for determination questionnaire validity have been used content and formal validity and reliability of questionnaire was studied with utilization of cronbach, s alpha and was calculated. ./80 the research data analysis was carried out by descriptive statistics such as (mean, variance and standard deviation) and inferential statistics such as (one group t test, independent two groups and analysis of Varian's for one variable. the result  analysis with Spss  software. The research finding demonstrate that: the students of Azad University enjoy life skills. The girl students as well as the boy students enjoy of better life skills.  There is different between indexes grades mean of student. There is significant different between life skills of boy students. There are significant different indexes grades mean of boys and girls university student. The students of different colleague students enjoy life skills. The results of final hypothesis demonstrate that: there is significant different between mean life skills university students' colleague. The important suggestion of this research is accomplish lecture meeting, continuous life skills congress and trait of life skill facet internet, book, booklet, and accomplish educational different workshop.

    Keywords: life skills, Higher Education, IAU
  • Manouchehr Kamkar *, Elham Madani Pages 40-49

    The purpose of this study was to predict work-family conflict and job attachment from success dimensions in Natanz.181 employees were selected randomly and Thomas Landel & Kejner job attachment questionnaire, Parker & Chuzmmier success dimensions, and a researcher made questionnaire were administered among them. The present study is correlation research. The results of step by step multivariate regression show that among six success dimensions only wealth and position success dimension has negative (p<0.001) and personal success dimension has positive  significant  predictive  power (p<0.05) for prediction or work-family conflicts. Also results shows the socially help success dimension has positive significant predictive power (p<0.001), and the personal success dimension has negative significant predictive power (p<0.05) for job attachment.

    Keywords: Work-family conflict. Job attachment. Success dimensions. Personal success. Socially success
  • Abbas Gholtash, Moslem Salehi, Parisa Farrokhinezhad * Pages 50-61
    The aim of this study was to study of consideration rate to human rights in social studies textbooks of middle school in Iran. In this research descriptive method for determining the components of human rights and content analyzing method to study and analyze of textbooks of social studies in middle school was used. The sampling frame of research in content analyzing section was social studies textbooks in middle school. Collecting tools of information were, textbook content analyzing lists that according to proposal gathered and edited after studying theoretical bases and legal beds, had been qualified by curriculum experts and socialists. The analyzing unit was the printed sentences in the body of textbooks. The most important findings of this research including to human rights totally attention 22/46% to first in middle school, 32/32% to second grade in middle school, 52/08% to third grade in middle school, 19/23% to cognitive dimension, 7/34% to sentimental dimension and 10/65% to functional dimension, that the maximum attention related to cognitive dimension was about the authors of human rights.
    Keywords: Human rights, textbook, social studies, Middle School
  • Ramazan Hassanzadeh *, Mohammad Salehi, Alireza Rezaei Kiyasari Pages 62-74
    Objective of this study was evaluate the relationship between extreme use of this technology and educational and psychological state in high school boys and girls of Sari are two topics that mobile Internet and text messaging function and level the scores and loneliness, students consider and review were is. In this study the research method used is correlation. All the statistical community secondary school students of Mazandaran province in 1388 to 16,153 the number of people gave up. The sample of 375 people through the Morgan table high school students way cluster - were selected randomly for data collection and library studies and the standard questionnaire used. Three students to the Internet addiction scale test, loneliness, and responded to text messages. Results showed that: Variable between two extreme Internet use and academic achievement is no meaningful relationship. Between two variables and extreme use of text messaging and there is no significant relationship between academic achievement. But between two variables using the Internet and extreme loneliness was a significant relationship, in other words an extremist who fully use the Internet, they are lonelier. Two variables for extreme use of SMS and loneliness, also was a significant relationship; in those fully extreme use of SMS to more loneliness. Extreme levels of Internet use in girls than boys are. And the extreme levels of SMS use in girls than boys are. Between each SMS component (emotional response, perception extreme use, maintaining relationships) and addiction to the Internet connection exists. And between each SMS component (addiction to sms) and loneliness, the relationship exists.
    Keywords: Internet addiction, Loneliness, academic achievement, SMS Addiction
  • Saeed Teymouri *, Hossein Moameni Mahmouei, Ali Mashhadi Pages 75-84

    The main aim of the study was to compare sensation seeking trait and their components in athletes individual and non athlete’s individual. The research method was the casual-comparative study.All subjects studied included 160 subjects (80 students, 80 student athletes and non athletes) with a mean age of 22 years. For assessment of sensation seeking and their components politics Zuckerman scale (SSS-V) was used. Cronbach's alpha for this scale questions 0/75 and correlation between subjects score twice in the space of four weeks r=0/79 reported.Data analysis using t test, revealed that sensation seeking trait and their components in athlete’s individual higher than non athletes individual.

    Keywords: Sensation seeking, Thrill seeking, and non-athlete student athlete son
  • Javad Khalatbari *, Shohreh Ghorbanshiroudi, Nafiseh Mobaleghi Pages 85-101
    This study compared the effectiveness of the self assertiveness training and problem solving on the aggression and adaptation has been done. Method in this study, experimental design, pre-test, post-test and control groups respectively. The study of 500 from all girls’ students in first year high school that was 250 accidentally Ramsar city that who people from randomly selected fully Eysenck adaptation questionnaire responded. The 80 people who score high aggressive and maladapted are selected. Finally 45 people with high mark have been completely random in three 15-man group that had a pilot training program  and problem solving an assertive training in six 90-minute session to receive a workshop style sessions. And at the end of sessions from three groups the post test was performed. Data collected for testing hypotheses of this study, using multivariate analysis of variance statistical test was analysis Theory  analysis  showed : The  effect  of self-assertiveness training and problem solving on adaptation and aggression isn't different. Problem solving skills training is effective in reducing of aggression Problem solving skills training is effective on increasing the adaptation Self-assertiveness training is effective in reducing highaggression Self- assertiveness training is effective on increasing of adaptation. In general, effectiveness of self-assertiveness & problem-solving on aggressiveness is more of adaptation.
    Keywords: Assertive training, problem solving, Adaptability, aggression