فهرست مطالب

فرآوری و نگهداری مواد غذایی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1402)

نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن برزگر*، محمد حجتی، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 1-18
    سابقه و هدف
    : کیفیت، خواص تغذیه ای و خواص فیزیکوشیمیایی مطلوب باعث شده که گوشت گوسفند بسیار پرطرفدار باشد. خصوصیاتی نظیر آبدار بودن، بو و طعم گوشت گوسفند با کیفیت آن ارتباط مستقیم دارد. گوشت و فرآورده های گوشتی در طی تولید، حمل و نقل، ذخیره سازی و مصرف در معرض فساد شیمیایی و میکروبی هستند. وجود مقادیر زیاد رطوبت و ترکیبات نیتروژنی در گوشت به همراه pH مناسب و کربوهیدرات های قابل تخمیر، آن را به محیطی ایده آل برای رشد و تکثیر باکتری ها و قارچ های عامل ایجاد فساد و مسمومیت تبدیل می کند. پوشش های خوراکی غنی شده با اسانس های گیاهی، از طریق کنترل رشد میکروبی، مهار اکسیداسیون لیپیدها و بهبود ظاهر غذاها به طور گسترده در نگهداری مواد غذایی استفاده می شوند.
    مواد و روش ها
    آویشن کرمانی در دمای اتاق خشک و سپس با استفاده از آسیاب پودر شد. پس از آن 50 گرم پودر به دستگاه کلونجر حاوی 750 میلی لیتر آب مقطر منتقل شد و فرآیند استخراج با تقطیر با آب به مدت 3 ساعت انجام شد. اسانس به دست آمده در ظرف شیشه ای جمع آوری و در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شد. محتوای فنل اسانس با استفاده از روش Folin-Ciocalteu، محتوای فلاونویید با استفاده از روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم، فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش های رادیکال DPPH و ABTS و فعالیت ضد میکروبی از طریق روش دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار ، تعیین غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی در برابر باکتری های بیماری زا (اشریشیا کلی، سالمونلا تیفی، سودوموناس آیروژینوزا، لیستریا اینوکوا و استافیلوکوکوس اوریوس) مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس اسانس آویشن کرمانی در مقادیر (0، 5/0، 1 و 5/1٪) به موسیلاژ قدومه شهری اضافه شد. از این محلول جهت پوشش دهی قطعات گوشت گوسفند نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت 10 روز استفاده شد و خواص فیزیکوشیمیایی (pH، رطوبت، سفتی، عدد پراکسید و آزمون تیوباربیتوریک اسید)، میکروبی (شمارش تعداد کل باکتری های زنده، سرمادوست ها، E.coli، S. aureus و قارچ ها) و حسی (رنگ، بو، بافت و پذیرش کلی) نمونه ها در طول دوره نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    بازده استخراج اسانس برابر 96/0 % و مقادیر فنل کل و فلاونویید اسانس به ترتیب mg GAE/g 22/52 و QE/g 43/18 بدست آمد. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس بر اساس روش های مهار رادیکال DPPH و ABTS به ترتیب برابر با 13/357 و 18/312 میکروگرم بر میلی لیتر بود. بر اساس آزمون های میکروبی، استافیلوکوکوس اوریوس و سودوموناس آیروژینوزا به ترتیب حساس ترین و مقاوم ترین سویه ها به اسانس بودند. با افزایش غلظت اسانس در پوشش خوراکی میزان رشد جمعیت میکروارگانیسم های مورد مطالعه به طور قابل توجهی کاهش یافت. علاوه بر این، استفاده از پوشش خوراکی حاوی اسانس از تغییرات زیاد در pH، رطوبت، عدد پراکسید و مقدار تیوباربیتوریک اسید در نمونه های گوشت در طول دوره نگهداری جلوگیری کرد. کاربرد پوشش خوراکی بر پایه موسیلاژ قدومه شهری حاوی اسانس آویشن کرمانی اثر نامطلوبی بر خصوصیات حسی نمونه های گوشت پوشش داده شده و نگهداری شده در دمای یخچال نداشت. به طور کلی بهترین نمونه طبق نتایج آزمون های مختلف، نمونه گوشت پوشش داده شده با 5/1 % اسانس بوده و این پوشش قادر به بهبود ماندگاری برش های گوشت به بیش از 10 روز بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس آویشن کرمانی دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بالایی بوده و استفاده از آن در پوشش خوراکی بر پایه موسیلاژ قدومه شهری منجر به کاهش اکسیداسیون لیپید و رشد میکروبی نمونه های گوشت گوسفند پوشش داده شده در مقایسه با نمونه بدون پوشش شد و بنابراین می توان از پوشش خوراکی موسیلاژ قدومه شهری حاوی اسانس آویشن کرمانی جهت بهبود ماندگاری محصولات گوشتی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اسانس آویشن کرمانی، پایداری میکروبی، پایداری اکسایشی، پوشش خوراکی، قدومه شهری
  • مهشید رهبری، سبا بلقیسی، فهیمه مرادی، محترم جانی قربان، حامد حسن زاده* صفحات 19-48
    سابقه و هدف
    با توجه به تقلبات روزافزون در تولید عسل و اختلاف قیمتی بسیار زیاد بین عسل طبیعی و عسل های تغذیه ای و عدم وجود استاندارد ملی برای آن، مطالعه و بررسی آزمایشگاهی به منظور تعیین ویژگی های فیزیکوشیمیایی محصول با هدف اشاعه تولید محصولی سالم، مطابق استاندارد و آگاهی رساندن به مصرف کنندگان بسیار حایز اهمیت می باشد.
    مواد و روش ها
    شش ویژگی اصالت سنجی شامل ساکارز، قند قبل از هیدرولیز، نسبت فروکتوز به گلوکز، دیاستاز، پرولین و هیدروکسی متیل فورفورال مورد آزمون قرار گرفتند. همچنین پارامترهای رطوبت، اسیدیته آزاد و هدایت الکتریکی که ، تاثیر زیادی بر تشخیص کیفیت عسل دارند، اندازه گیری شدند. در این تحقیق اثر عواملی نظیر نوع منطقه، نوع تغذیه و زمان برداشت عسل بر روی فاکتورهای اصالت سنجی عسل طبق استاندارد ایران بررسی شده است.
    نتایج
    نتایج آزمون بر روی نمونه های عسل حاصل از تغذیه با شربت شکر نشان داد که در صورت استفاده از غلظت کمتر شربت شکر (شکر 2 حجم و آب 3 حجم) و رعایت زمان برداشت، تنها پارامترهای ساکارز، قند قبل از هیدرولیز، نسبت فروکتوز به گلوکز و در بعضی مناطق پرولین در محدوده مجاز استاندارد عسل طبیعی قرار نمی گیرند. ضمن اینکه به جز ویژگی ساکارز، سایر ویژگی ها اختلاف چندانی با مقدار مجاز نداشتند. به هر حال، مقدار ساکارز در بهترین شرایط حدود 15 بود که از حد مجاز استاندارد عسل طبیعی بسیار بالاتر است. از سوی دیگر، با تغییر روش دادن تغذیه و انتخاب بازه های زمانی طولانی تر و وعده های کمتر به زنبور، فرصت جمع آوری شهد به زنبور عسل داده می شود و عمل آوری بیشتری روی عسل انجام خواهد داد. عسل های حاصل تحت عنوان عسل نیمه تغذیه نام گذاری شدند که ویژگی های آنها بسیار نزدیکتر به عسل طبیعی بود. محدوده ساکارز نمونه های برداشت دوم در محدوده 5/10-5/8 درصد وزنی متغیر بود و نسبت فروکتوزبه گلوکز و قندهای احیاکننده در محدوده مجاز استاندارد قرار داشتند. مقادیر دیاستاز جز در منطقه گلپایگان؛ احتمالا به دلیل شرایط جغرافیایی و پوشش گیاهی، در محدوده استاندارد قرار داشتند. مقادیر پرولین نیز با وجود اینکه از عسل طبیعی پایین تر بدست آمد ولی در محدوده مجاز استاندارد قرار داشت. با توجه به نتایج بدست آمده، با در نظر گرفتن بهترین شرایط از نظر غلظت شربت شکر، نحوه دادن تغذیه و زمان برداشت، پارامترهای ساکارز، نسبت فروکتوز به گلوکز و در برخی موارد پرولین تحت تاثیر قرار گرفته و مقادیر آنها در محدوده مجاز استاندارد ملی برای عسل طبیعی قرار نمی گیرند. برای ساکارز عسل های تغذیه با شکر کمینه 12 درصد، نسبت فروکتوز به گلوکز، کمینه 8/0 و پرولین، کمینه ppm 170 پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: عسل تغذیه ای، ساکارز، نسبت فروکتوز به گلوکز، دیاستاز، پرولین
  • سید سهیل امیری، راحیل رضایی*، مرجان رجب پور، رضا کاراژیان، جواد یوسفی صفحات 49-68
    سابقه و هدف
    سس مایونز نوعی امولسیون روغن درآب است که در سراسر دنیا مصارف متعددی دارد. از آنجا که در روند تولید سس مایونز، هیچ گونه فرایند حرارتی اعمال نمی شود، لذا استفاده از نگهدارنده ها در فرمولاسیون جهت جلوگیری از فساد محصول، اجتناب-ناپذیر است. از طرفی، نگرانی های ناشی از مصرف نگهدارنده های شیمیایی، سبب توسعه فرمولاسیون هایی شده است که در آنها نگهدارنده-های طبیعی بکار رفته اند. گیاهان بومی یکی از منابع ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی بوده که استخراج این ترکیبات و استفاده از آنها در مواد غذایی، می تواند گامی در جهت جایگزینی نگهدارنده های طبیعی با انواع شیمیایی باشد. بر این اساس، هدف از مطالعه حاضر، استفاده از عصاره ی مرزه و ترخون به عنوان نگهدارنده های طبیعی و جایگزین نگهدارنده های شیمیایی در سس مایونز و بررسی اثر آن ها بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، حسی و ماندگاری سس مایونز می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش جهت عصاره گیری مرزه و ترخون، از روش اتانولی استفاده شد. پس از بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره ها در محیط کشت، عصاره های منتخب، مطابق با طرح آزمایشی به سس مایونز افزوده شد. به منظور تعیین تیمارهای آزمایشی، از طرح آماری مخلوط با 3 متغیر مقدار نگهدارنده شیمیایی (بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم)، مقدار عصاره مرزه و ترخون استفاده شد. ترکیب چندگانه این متغیرها منجر به یک طرح آزمایشی با 16 تیمار گردید. عصاره های مورد نظر به فرمولاسیون سس افزوده شده و آزمون های فیزیکوشیمیایی شامل pH، اسیدیته، رنگ سنجی و ارزیابی حسی انجام شد. همچنین اثر ضدمیکروبی عصاره ها نسبت به میکروارگانیسم های شاخص سس مایونز مثل لاکتوباسیلوس، سالمونلا و کپک و مخمر سنجیده شد. برای نشان دادن رابطه هر یک از متغیرهای وابسته در مدل رگرسیون با متغیرهای مستقل استفاده و نمودارهای کانتور مخلوط آن ها بوسیله نرم افزار Design Expert نسخه 10ترسیم شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون های ضد میکروبی نشان داد، استفاده از عصاره های مرزه و ترخون موجب کاهش تعداد مخمر، لاکتوباسیلوس و سالمونلا در طول 3 ماه نگهداری می شود. در تمامی نمونه ها، pH و اسیدیته در محدوده استاندارد ملی ایران برای سس مایونز قرار داشت. نتایج آزمون رنگ سنجی نشان داد، در نمونه های حاوی مقادیر بالاتر عصاره مرزه و ترخون، میزان گرایش به رنگ سبز افزایش و میزان روشنی کاهش یافت. از لحاظ ویژگی های حسی مشخص گردید میزان پذیرش کلی نمونه های حاوی مرزه و ترخون ازنمونه های حاوی نگهدارنده شیمیایی کمتر است.
    نتیجه گیری
    جهت تعیین فرمولاسیون بهینه سس مایونز، محدوده ویا هدف ویژگی های مورد نظر مشخص شد و با توجه به آنها، فرمولاسیون بهینه توسط نرم افزار ارایه گردید. در این فرمول، مقادیر 188/18 درصد نگهدارنده شیمیایی (41/136 ppm)، 493/34 درصد عصاره مرزه (27595 ppm) و 319/47 درصد عصاره ترخون (37855 ppm) منجر به تولید سس مایونز با قابلیت استفاده از نگهدارنده-های طبیعی در آن و دارا بودن ویژگی های حسی، فیزیکوشیمیایی و ماندگاری قابل قبول گردید.
    کلیدواژگان: مرزه، ترخون، سس مایونز، نگهدارنده طبیعی، ویژگی ضدمیکروبی
  • فخرالدین صالحی*، کیمیا گوهرپور، هلیا رضوی کامران صفحات 69-82
    سابقه و هدف
    استفاده از پیش تیمارهای مختلف جهت کاهش زمان خشک کردن و بهبود خواص تغذیه ای، امروزه جایگاه ویژه ای در صنعت خشک کردن مواد غذایی دارد. مایکروویو به عنوان یک منبع گرمایش سریع و موثر با اثرات حرارتی و غیرحرارتی می تواند مستقیما بر مواد غذایی تاثیر بگذارد و در نتیجه واکنش های فیزیکوشیمیایی و سرعت خشک شدن را تسریع کند و محصولات خشک شده با کیفیت بالا تولید کند. استفاده از روش های جدید مانند فروسرخ باعث کاهش زمان خشک شدن و افزایش کیفیت محصولات خشک شده می شوند. جوانه زدن یکی از سنتی ترین روش هایی است که برای کاهش ترکیبات ضد تغذیه ای حبوبات استفاده می شود. علاوه بر این، جوانه زدن برای افزایش ویژگی های تغذیه ای و کیفی حبوبات در نظر گرفته می شود.
    مواد و روش ها
    برای تهیه جوانه ها، عدس از بازار تهیه و بعد از حذف ناخالصی ها، به مدت 24 ساعت خیسانده شد و سپس به مدت 48 ساعت در دمای 25 درجه سلسیوس جهت جوانه زنی قرار گرفت. در این پژوهش اثر زمان مایکروویو و نوع خشک کن (هوای داغ و فروسرخ) بر زمان خشک شدن، ضریب نفوذ موثر رطوبت و آبگیری مجدد عدس جوانه زده بررسی و سینتیک خشک شدن مدل سازی شد. برای اعمال پیش تیمار مایکروویو، عدس های جوانه زده به مدت 0، 20، 40 و 60 ثانیه داخل دستگاه مایکروویو قرار گرفتند و بعد از خروج از دستگاه به صورت لایه نازک داخل خشک کن های هوای داغ (با دمای 70 درجه سلسیوس) و فروسرخ (توان 250 وات) قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که پیش تیمار مایکروویو، سبب افزایش سرعت خروج رطوبت از جوانه ها، افزایش ضریب نفوذ موثر رطوبت و در نتیجه باعث کاهش زمان خشک کردن می گردد. با افزایش زمان تیمار مایکروویو از صفر به 60 ثانیه، زمان خشک شدن جوانه ها در خشک کن های هوای داغ و فروسرخ به ترتیب 46/38 درصد و 53/25 درصد کاهش یافت. متوسط زمان خشک شدن نمونه ها در خشک کن هوای داغ 8/130 دقیقه و در خشک کن فروسرخ 3/26 دقیقه بود. متوسط ضریب نفوذ موثر رطوبت محاسبه شده برای نمونه های قرار گرفته در خشک کن هوای داغ برابر m2s-1 10-10×82/2 و برای خشک کن فروسرخ برابر m2s-1 9-10×76/1 بود. زمان اعمال امواج مایکروویو و روش خشک کردن تاثیر معنی داری بر آبگیری مجدد نمونه ها داشتند و مقدار این پارامتر برای نمونه های تیمار شده با مایکروویو و همچنین نمونه های خشک شده توسط خشک کن هوای داغ بیشتر بود. جهت بررسی سینتیک خشک شدن عدس جوانه زده، مدل‎های ریاضی بر داده‎های آزمایشگاهی برازش و در مجموع مدل پیج بر اساس بالاترین صحت به عنوان بهترین مدل انتخاب شد.
    نتیجه گیری
    به طورکلی، بهترین شرایط برای خشک کردن عدس جوانه زده، 60 ثانیه پیش تیمار با مایکروویو و سپس استفاده از خشک کن فروسرخ بود.
    کلیدواژگان: عدس جوانه زده، فروسرخ، مایکروویو، مدل پیج، هوای داغ
  • مرضیه سپیدنامه، علی فضل آرا*، مهدی پورمهدی بروجنی، سید محمد هاشم حسینی صفحات 83-102
    سابقه و هدف
    روغن هسته انگور منبع فراوانی از اسید های چرب امگا 9 وامگا 6 است، اما مشکلات مربوط به تولید غذای غنی شده با این اسید های چرب (اسید های چرب ضروری غالب در روغن هسته انگور) با اکسیداسیون خود به خودی اسید های چرب زنجیره بلند همراه می باشد که منجر به مدت نگهداری کمتر می شود و به دلیل مواد ماهیت آبگریز و خصوصیات ناپایدار آن ها، به سختی در آب حل شده و به راحتی نیز اکسید می شوند، که منجر به تخریب و بروز عطر و طعم نامطلوب می گردد. بنابراین لازم است سیستم های رسانش موثر توسعه پیدا نماید که بتوان روغن هسته انگور را در مواد غذایی مایع به طور موثر تری بکار برد. اخیرا تهیه امولسیون ها با استفاده از روش لایه به لایه به دلیل داشتن مزیت های مختلف از جمله ریزپوشانی کامل لیپید ها، جلوگیری از ترکیبات اکسیدکننده و کنترل انتشار ترکیبات زیست فعال، مورد توجه زیادی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    برای تهیه امولسیون تک لایه، روغن هسته انگور به محلول ژلاتین 1% اضافه و با هموژنایزر هموژنیزه شد. برای امولسیون دو لایه امولسیون اولیه با محلول کیتوزان 2% مخلوط و بعد از تنظیم pH با هموژنایزر هموژنیزه شد. برای تهیه امولسیون سه لایه، محلول صمغ بذر ریحان به امولسیون دو لایه اضافه گردید و مجدد با هموژنایزر هموژنیزه شد. سپس اندازه ذره، ویسکوزیته، پتانسیل زتا، کدورت و ضریب شکست، اندیس پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نمونه ها طی مدت نگهداری یک ماهه در دو دمای 4 و 25 درجه سانتی گراد بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین پایداری هر سه امولسیون تک لایه، دو لایه و سه لایه در 5pH= بود و با افزایش تعداد لایه های امولسیون چندلایه روغن هسته انگور پایداری افزایش پیدا کرد. در واقع در این pH، ژلاتین، کیتوزان و صمغ دانه ریحان به ترتیب دارای بار های منفی، مثبت و منفی بودند و برهمکنش های الکترواستاتیک قوی بین پلیمر های زیستی رخ داد که پس از آن امولسیون های چندلایه پایدار شدند. پس از دوره نگهداری یک ماهه امولسیون ها، اندازه ذرات، ویسکوزیته، کدورت، ضریب شکست، اندیس پراکسید و تیوباربیتوریک اسید افزایش یافت. همچنین در طول یک ماه دوره نگهداری با بررسی پارامتر های فیزیکو شیمیایی (اندازه ذره، ویسکوزیته، کدورت و ضریب شکست) پایداری امولسیون ها در دمای یخچالی بیشتر از دمای محیطی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که کیتوزان و صمغ دانه ریحان می توانند برای تشکیل لایه های پوششی در اطراف قطرات چربی مانند امولسیون های غذایی مورد استفاده قرار گیرند، که می تواند اکسیداسیون لیپید را مهار کنند و پایداری اسید های چرب غیر اشباع ضروری را افزایش دهند. پس از بررسی آزمون های فیزیکو شیمیایی و پایداری فیزیکی مشخص شد که امولسیون سه لایه نسبت به دو امولسیون دیگر در حفظ این ویژگی ها در طول زمان اثربخشی بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: روغن هسته انگور'، امولسیون چندلایه'، ژلاتین، کیتوزان، صمغ بذر ریحان
  • ساناز کمالی*، مهدی کاشانی نژاد، سید مهدی جعفری، محمد قربانی صفحات 103-124
    سابقه و هدف

    شیرشتر دارای خواص تغذیه ای و درمانی متعددی است. از جمله به دلیل عدم وجود بتالاکتوگلوبولین در شیرشتر، مصرف آن سبب بروز واکنش های حساسیتی به ویژه در کودکان نمی شود. فنیل کتونوریا بیماری متابولیک ارثی است که بیماران مبتلا به این عارضه قادر به متابولیزه کردن اسیدآمینه فنیل آلانین نیستند. شدیدترین عارضه بالینی این بیماری بروز عقب ماندگی ذهنی غیرقابل بازگشت می باشد. در حال حاضر استفاده از منابع غذایی بدون فنیل آلانین تنها راه درمان می باشد. هدف از این پژوهش، تولید شیرشتر کامل کم فنیل آلانین جهت استفاده در برنامه غذایی بیماران مبتلا به فنیل کتونوریا بود.

    مواد و روش ها

    شیرشتر مورد استفاده در این پژوهش از شترهای نژاد درومدریوس بومی استان گلستان تهیه و در ابتدا میزان پروتیین، چربی، ماده خشک و اسیدآمینه فنیل آلانین آن اندازه گیری شد. سپس با استفاده از دو نوع پروتیاز حاصل از آسپرژیلوس اوریزا و پاپایین به سه روش آنزیم زنی (هر آنزیم به نسبت 1 به 100 حجمی/حجمی به صورت جداگانه و ترکیب مقدار مساوی از هر آنزیم به نسبت 5/0 به 100 حجمی/حجمی) تحت هیدرولیز آنزیمی قرار گرفتند. روش بهینه حذف اسیدآمینه فنیل آلانین از شیرشتر کامل با محاسبه و مقایسه آنالیز واریانس و کارایی حذف فنیل آلانین تعیین شد. این نمونه در خشک کن پاششی با سه متغیر دمای ورودی در سه سطح120، 140 و °C160 و دبی جریان خوراک در سه سطح400، 600 ، mL/min800 و دبی جریان هوا در سه سطح 15، 20 و m3/h25 خشک گردید. برای اجرای تیمارها در مرحله خشک کردن از روش سطح پاسخ و آزمون باکس- بنکن استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد با استفاده از روش ترکیب دو آنزیم آسپرژیلوس اوریزا و پاپایین با مقدار مساوی و استفاده از کربن فعال 9/0گرم به ازای گرم پروتیین، کاهش 33/99 درصدی در محتوای اسیدآمینه فنیل آلانین در شیرشتر کامل مشاهده گردید. نمونه شیرشتر هیدرولیزشده با کمترین میزان فنیل آلانین در خشک کن پاششی درسه دمای 120 تا °C160 و سه دبی جریان خوراک 400 تا mL/min 800 و سه دبی جریان هوا 15 تا m3/h 25 خشک شد. نتایج نشان داد پارامترهای خشک کردن بر خصوصیات جریان پذیری شیرخشک شتر کامل کم فنیل آلانین تولیده شده شامل دانسیته توده ای و ضربه ای، زاویه های ریپوز پر و تخلیه، پخش شوندگی، خیس شوندگی، پیوستگی، توزیع اندازه ذرات و پارامترهای رنگی تاثیر داشت.

    نتیجه گیری

    آنالیز واریانس نتایج نشان داد اثر دمای ورودی خشک کن پاششی بر دانسیته توده ای و ضربه ای شیرخشک شتر کامل بدون فنیل آلانین معنی دار بود (05/0>P). به طوری که بیشترین دانسیته توده ای و ضربه ای مربوط به نمونه خشک شده در دمای °C120 و دبی جریان خوراک mL/min 600 و دبی جران هوا m3/h 25 و با مقدار kg/m3520 و kg/m3 630 بود و کمترین مقدار به ترتیب با مقدار kg/m3 172 و kg/m3 340 مربوط به نمونه خشک شده در دمای °C140 و دبی جریان خوراک mL/min800 و دبی جریان هوا m3/h 15 اندازه گیری شد. جریان پذیری نمونه های شیرخشک شتر بدون فنیل آلانین با استفاده از اندیس کار نشان داد نمونه خشک شده در دمای °C 160 و دبی جریان خوراک mL/min 600 و دبی جریان هوا m3/h 20 از جریان پذیری خیلی خوبی برخوردار بود و پیوستگی همین نمونه بر اساس نسبت هاسنر نیز در طبقه پودر با پیوستگی خیلی خوب قرار داشت. زاویه ریپوز پر کردن با میزان چسبندگی پودرها ارتباط مستقیم داشت به طوری که با افزایش چسبندگی پودرها زاویه ریپوز پر کردن افزایش یافت. زاویه ریپوز تخلیه نیز با جریان پذیری نمونه ها رابطه معکوس داشت و با کاهش زاویه ریپوز جریان پذیری محصول با سهولت بیشتری انجام شد. افزایش دمای ورودی خشک کن پاششی نیز سبب افزایش اندازه ذرات پودر ، میزان a* و b* شد در حالی که از میزان l* نمونه شیرخشک شتر کامل کم فنیل آلانین کاست.

    کلیدواژگان: شیرخشک شتر کم فنیل آلانین، جریان پذیری، نسبت هاسنر، اندیس کار، رنگ
  • رضا حسینی، مصطفی کرمی*، آریو امامی فر، اشرف گوهری اردبیلی صفحات 125-142
    سابقه و هدف

    امروزه به دلیل مضراتی همچون افزایش احتمال خطرات قلبی،سرطان زایی و بروز مشکلات معده که افزودنی‏نهای های خوراکی مصنوعی برای بدن دارند، توجه به ترکیبات ضد میکروبی با منشاء گیاهی و حیوانی که باعث کنترل میکروبی، شیمیایی و افزایش ماندگاری مواد غذایی شود، رو به افزایش است. اسانس ها، عصاره ها، گیاهان دارویی و خوراکی بدلیل داشتن ترکیبات ضدمیکروبی، به منظور جلوگیری از رشد پاتوژن های بیماری زا و تاخیر رشد عوامل فساد در مواد غذایی و نیز بعنوان افزودن های افزودنی‏های‏خوراکی امروزه مورد توجه صنعت غذا و بسته بندی قرار گرفته اند. کاهش نیاز به آنتی‏ بیوتیک ها، کنترل آلودگی میکروبی غذاها، توسعه تکنولوژی های بهبود عمر ماندگاری، حذف پاتوژن های نامطلوب و تاخیر فساد میکروبی، کاهش مقاومت میکروارگانیسم های پاتوژن یا افزایش مقاومت سلولی برخی از فواید این ضدمیکروب های طبیعی است. استفاده از تکنولوژی میکروکپسولاسیون یکی از روش های نوین در افزایش میزان عملکرد ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی عصاره ها می باشد که به افزایش عملکرد آن ها کمک می کند.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش برای شناسایی ترکیبات فنلی انتقال یافته رزماری دستگاه HPLC استفاده شد. همچنین، با آزمون های MIC و MBC اسانس رزماریعصاره رزماری میزان قابلیت ضد میکروبی آن بررسی شد. اسانس رزماریعصاره رزماری به صورت میکروکپسوله با مالتودکسترین/ نشاسته اصلاح شده با روش های خشک کن خشک‏کن پاششی و خشک کن خشک‏کن انجمادی به همراه اولتراسوند و بدون اولتراسوند تهیه شد. آزمون های میکروکپسول ها شامل خصوصیات مورفولوژیکی، درصد به دام اندازی، درصد آزاد سازی، اندازه ذرات، خصوصیات اتصال رزماری به میکروکپسول های مالتودکسترین/ نشاسته اصلاح شده بررسی شد. طرح به صورت کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نتایج آزمون ها با استفاده از نرم افزار Minitab 16 در سطح احتمال 95 درصد آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تیمارهای میکروکپسول های تهیه شده با روش خشک‏ کن انجمادی و اولتراسوند از خصوصیات مورفولوژیکی یکنواخت، اندازه ذرات کوچکتری و میکروکپسول های تهیه شده با روش خشک کن خشک‏کن پاششی از اندازه ذرات بزرگتری برخوردار بودند . دامنه سایز میکروکپسول ها از محدوده 95 میکررومتر تا 2/119 میکرومتر بوده و شاخص پراکندگی نیز از 360/0 تا 443/0 بین تیمارهای میکروکپسول ها مشاهده شد. اما تیمارهای میکروکپسول تهیه شده با روش خشک کن خشک‏کن پاششی و بدون اولتراسوند دارای بالاترین اندازه ذرات و کمترین میزان درصد به دام اندازی و آزادسازی بود. از نظر نوع پیوندهای ایجاد شده بین مالتودکسترین، نشاسته اصلاح شده و رزماری در هر یک از روش ها اختلافات معنی داری مشاهده نشد(05/0 ˃p).

    نتیجه گیری کلی : 

    نهایتا تیمار میکروکپسول تهیه شده با روش خشک کن خشک‏کن انجمادی و اولتراسوند به عنوان تیمار بهینه انتخاب شد. این نسبت می تواند به عنوان حالت بهینه در صنعت غذا به عنوان یک میکروکپسول ضد‏ میکروبی و آنتی اکسیدانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: عصاره رزماری، مالتودکسترین، میکروکپسول، خشک کن پاششی، خشک کن انجمادی
|
  • Hassan Barzegar *, Mohammad Hojjati, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 1-18
    Background and objectives
    Its quality, nutritional properties, and physicochemical properties have made sheep meat very popular, and juiciness, smell, and taste are directly related to its quality. In spite of this, meat and meat products are susceptible to chemical and microbial spoilage during production, transportation, storage, and consumption. The high moisture and nitrogen content of meat, along with its suitable pH and fermentable carbohydrates, makes it an ideal environment for spoiling and poisonous bacteria and fungi. Food packaging can increase the shelf life of food products by inhibiting or delaying lipid oxidation and microbial growth, and edible packaging has been used to increase the shelf life of meat. Hydrocolloids are widely used in the food industry for various purposes such as gelling agents, stabilizers, and texture modifiers. Lepidium perfoliatum seed mucilage (LPSM) is used in traditional medicine to treat whooping cough, dry cough and lung infections and as a sedative, and due to its good physical, mechanical, and thermal properties, it can be used as a biodegradable packaging to improve the shelf life of various food products. However, polysaccharide-based coatings hardly have an antimicrobial or antioxidant effect, so antioxidant and antimicrobial compounds are usually included in edible coatings to improve their performance. Edible coatings enriched with plant essential oils, through controlling microbial growth, inhibiting lipid oxidation and improving the appearance of foods are widely used in food preservation.
    Materials and methods
    T. carmanicus plant was dried at room temperature and then powdered using a mill. After that, 50 g of the powder was transferred to the Clevenger device containing 750 ml of distilled water, and the extraction process was carried out by distillation with water for 3 h. The obtained essential oil (TCEO) was collected in a glass container and stored at 4 °C. Its phenol content (based on Folin-Ciocalteu method), flavonoid content (based on aluminum chloride colorimetry method), antioxidant activity (based on DPPH and ABTS radical scavenging methods), and antimicrobial activity (based on disc diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum bactericidal concentration methods) against pathogenic bacteria (Escherichia coli, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa, Listeria innocua, and Staphylococcus aureus) were evaluated. TCEO (0, 0.5, 1, 1.5%) was then added to the LPSM to prepare an edible coating to improve the shelf-life of lamb slices during cold storage (4 °C, 10 days). The physicochemical (pH, moisture content, hardness, peroxide value, and thiobarbituric acid value), microbial (total viable, psychrotrophic, E. coli, S. aureus, and fungi counts), and sensory (color, odor, texture, and overall acceptance) properties of the samples were evaluated during storage period.
    Results and discussion
    The essential oil with 0.96% extraction yield contained 52.22 mg GAE/g total phenol and 18.43 mg QE/g total flavonoids. The antioxidant activity of TCEO was found to be 357.13 and 312.18 μg/ml based on DPPH and ABTS radical scavenging methods. Based on disc and well diffusion agar tests, S. aureus and P. aeruginosa were the most sensitive and resistant strains to the essential oil, respectively. Increasing the storage time caused a significant increase in the total count of viable bacteria, psychrotrophic bacteria, E. coli, S. aureus, and fungi (p < 0.05); however, this value decreased significantly with the increase in the concentration of the essential oil in the edible coating. Moreover, the use of LPSM-TCEO edible coating inhibited the extensive changes in pH, moisture, peroxide value, and thiobarbituric acid value in lamb slices during storage period.
    Keywords: Thymus carmanicus essential oil, Microbial stability, Oxidative stability, Edible coating, Lepidium perfoliatum
  • Mahshid Rahbari, Saba Belgheisi, Fahimeh Moradi, Mohtaram Jani Ghorban, Hamed Hassanzadeh * Pages 19-48
    Background and objectives
    Considering the ever-increasing frauds in honey production and the huge price difference between natural honey and nutritional honeys and the lack of a national standard for it, a laboratory study and investigation to determine the physicochemical characteristics of the product with the aim of spreading the production of a healthy product, according to the standard And informing consumers is very important.
    Materials and methods
    Six authentication features including sucrose, sugar before hydrolysis, fructose to glucose ratio, diastase, proline and hydroxymethylfurfural were tested. Also, the parameters of humidity, free acidity and electrical conductivity, which have a great impact on the diagnosis of honey quality, were measured. In this research, the effect of factors such as the type of region, the type of nutrition and the time of honey harvesting on the authenticity factors of honey according to the Iranian standard has been investigated.
    Results
    The results of the test on honey samples obtained from feeding with sugar syrup showed that if a lower concentration of sugar syrup is used (2 parts of sugar and 3 parts of water) and the harvesting time is observed, only the parameters of sucrose, sugar before hydrolysis, the ratio of fructose to Glucose and in some areas proline do not fall within the permitted range of the natural honey standard. In addition, except for the characteristic of sucrose, other characteristics did not have much difference with the allowed amount. However, the amount of sucrose in the best conditions was about 15, which is much higher than the standard limit of natural honey. On the other hand, by changing the way of feeding and choosing longer periods of time and fewer meals for the bees, the bees will be given the opportunity to collect nectar and will do more processing on the honey. The resulting honeys were called semi-nourished honey, whose characteristics were much closer to natural honey. The range of sucrose of the samples of the second harvest varied in the range of 8.5-10.5% by weight, and the ratio of fructose to glucose and reducing sugars were within the standard permissible range. Diastasis values were within the standard range except in Golpayegan region; probably due to geographical conditions and vegetation. Even though the amount of proline was found to be lower than that of natural honey, it was within the allowed standard range. According to the obtained results, taking into account the best conditions in terms of sugar syrup concentration, feeding method and harvesting time, sucrose parameters, fructose to glucose ratio and in some cases proline were affected and their values were within the permissible limits of the national standard. They are not suitable for natural honey. For the sucrose of feeding honeys with sugar at least 12%, the ratio of fructose to glucose at least 0.8 and proline at least 170 ppm is suggested.
    Keywords: nutritional honey, Sucrose, fructose to glucose ratio, diastase, Proline
  • Sayed Soheil Amiri Aghdaei, Rahil Rezaei *, Marjan Rajabpour, Reza Karazhyan, Javad Yousefi Pages 49-68
    Satureja and Tarragon Extracts as natural preservative for mayonnaise sauce: physicochemical, microbial and sensory analysisAbstract
    Background and objective
    mayonnaise sauce is oil in water emulsion that has numerous consumption. As there is no heating process during production of mayonnaise sauce, using preservatives is necessary. On the side of this, concern about chemical preservatives caused a development in formulation with natural preservatives. Traditional plants are one of the antimicrobial component sources that extraction and use of them in foods could be step for achieving above goal. The objective of this study was using natural preserving properties of Satureja and Tarragon extracts as substitute of chemical preservatives in mayonnaise sauce and investigating its changes.
    Materials and methods
    In this study, alcoholic method was used for extracting. After investigating antimicrobial effect of extracts in culture, selected extracts according with experimental design were added to mayonnaise. In order to determination of experimental treats, mixture design with 3 variables (chemical preservative, Satureja and Tarragon extract) was used. Combination of these variables led to an experimental design with 16 runs. Intended extracts were added to mayonnaise sauce formulation and physicochemical experiments such as pH, acidity, colorimetery and sensory evaluation were done. Also antimicrobial effect of extracts against important microorganisms in mayonnaise sauce (Lactobacillus, Salmonella and yeast and molds) was evaluated. Relation of each dependent variable with independent variables was showed via proper equation and their contour graph was drawn by design expert software.
    Results
    Results of antimicrobial test showed that using Satureja and Tarragon extracts decreased the population of yeast, Lactobacillus and Salmonella during 3 month of storage. In all samples, pH and acidity range was according to ISIRI standard of mayonnaise sauce. Colorimetric assay showed using Satureja and Tarragon increased a* and decreased L*. In terms of sensory evaluation, it was shown that samples containing Satureja and Tarragon extracts had lower score than sample containing chemical preservative.
    Conclusion
    to determination of optimum formulation of mayonnaise sauce, range or goal of intended properties was specified and considering them, optimum formulation was presented by software. In this formulation, 18.88% chemical preservative (136.41ppm), 34.49 % Satureja extract (27595 ppm) and 47.31% Tarragon extract (37855 ppm) led to mayonnaise sauce formula with capability of using natural preservative and acceptable physicochemical and sensory characteristics.18.88% chemical preservative (136.41ppm), 34.49 % Satureja extract (27595 ppm) and 47.31% Tarragon extract (37855 ppm) led to mayonnaise sauce formula with capability of using natural preservative and acceptable physicochemical and sensory characteristics.Keywords:Satureja , Tarragon, mayonnaise sauce, antimicrobial, sensory evaluation
    Keywords: Satureja, Tarragon, mayonnaise sauce, natural preservative, Antimicrobial properties
  • Fakhreddin Salehi *, Kimia Goharpour, Helia Razavi Kamran Pages 69-82
    Background and objectives
    In the food drying industry, it is especially important to use various pretreatments to reduce drying time and improve nutritional properties. As a fast and effective heating source with together thermal and non-thermal impacts, microwave can directly affect the food material, thereby speed upping physicochemical reactions, and drying rate, and produce high-quality dried products. Using new methods such as infrared reduces drying time and improves the quality of the dried product. Sprouting is one of the most traditional methods used for reducing most of the anti-nutritional constituents in legumes. In addition, sprouting is considered to enhance the nutritional and quality characteristics of legumes.
    Materials and methods
    For the preparation of sprouts, lentils were purchased from a market, cleaned, soaked for 24 hours, and then germinated at 25°C for 48 hours. In this study, the effects of microwave time and dryer type (hot-air and infrared) on drying time, effective moisture diffusivity coefficient and rehydration of sprouted lentils were studied to model drying kinetics. To apply microwave pretreatment, sprouted lentils were placed in a microwave oven for 0, 20, 40, and 60 seconds, and after exiting from device, they were placed in a hot-air (with a temperature of 70°C) and an infrared (power of 250 W) dryers in a thin layer.
    Results
    The results of this research showed that microwave pretreatment increases the outflow rate of moisture from the sprouts, increases the effective moisture diffusivity coefficient, and shortens the drying time. By increasing the microwave treatment time from 0 to 60 s, the sprouts drying time in hot-air and infrared dryers decreased by 38.46% and 25.53%, respectively. The average drying time for the samples was 130.8 minutes for the hot air dryer and 26.3 minutes for the infrared dryer. The average effective moisture diffusivity coefficient calculated for the samples placed in the hot air dryer was 2.82×10-10 m2s-1 and for the infrared dryer it was 1.76×10-9 m2s-1. Microwave exposure time and drying method had a significant effect on samples rehydration, with higher values for this parameter in microwave-treated and hot-air dried samples. To study the drying kinetics of sprouted lentils, the Page model was selected as the best model because a mathematical model was fitted to the laboratory data and had the highest accuracy.
    Conclusion
    In general, the optimal conditions for drying sprouted lentils were pretreatment in a microwave oven for 60 seconds followed by the use of an infrared dryer.
    Keywords: Hot-air, Infrared, Microwave, Page Model, Sprouted lentil
  • Marziyeh Sepidnameh, Ali Fazlara *, Mehdi Pourmahdibrojeni, Seyed Mohammad Hashem Hosseini Pages 83-102
    Background and objectives
    Grape seed oil is a rich source of omega-9 and omega-6 fatty acids, but the problems related to the production of food enriched with omega-9 and omega-6 fatty acids (the predominant essential fatty acids in grape seed oil) It is accompanied by the spontaneous oxidation of long chain fatty acids, which leads to a shorter shelf life, and due to their hydrophobic and unstable properties, they are difficult to dissolve in water and are easily oxidized, which leads to destruction and emergence The flavor becomes unpleasant. Therefore, it is necessary to develop effective delivery systems that can use grape seed oil in liquid foods more effectively. Recently, the preparation of emulsions using the layer-by-layer (LBL) method has received a lot of attention due to its various advantages, including the complete encapsulation of lipids, preventing the attack of peroxides and controlling the release of bioactive compounds.
    Materials and methods
    To prepare multilayer emulsion, grape seed oil was added to 1% gelatin solution and homogenized with a homogenizer. For the secondary emulsion, the primary emulsion was mixed with 2% chitosan solution and homogenized with a homogenizer after adjusting the pH. To prepare a three-layer emulsion, basil seed gum solution was added to the double-layer emulsion and homogenized again. Then, the particle size, viscosity, zeta potential, turbidity and refractive index, peroxide and thiobarbituric acid index of the samples were checked during one month of storage at two temperatures of 4 and 25 .
    Results
    The results showed that the maximum stability of single-layer, double-layer and three-layer emulsions was at pH 5, and the stability increased with the increase in the number of layers of grape seed oil multilayer emulsion. In fact, at this pH, gelatin, chitosan, and basil seed gum have negative, positive, and negative charges, respectively, and strong electrostatic interactions occur between biopolymers, after which LBL emulsions become stable. After the one-month storage period of emulsions, the particle size, viscosity, turbidity, refractive index, peroxide and thiobarbituric acid value have increased. Also, during the one-month storage period, by examining the physicochemical parameters (particle size, viscosity, zeta potential, turbidity and refractive index), the stability of emulsions at refrigerator temperature was higher than at ambient temperature.
    Conclusion
    The results show that chitosan and basil seed gum can be used to form coating layers around fat droplets such as food emulsions, which can inhibit lipid oxidation and increase the stability of essential unsaturated fatty acids. Also, after study of the physicochemical and physical stability examination, it was found that the three-layer emulsion was more effective in maintaining these characteristics over time than the other two emulsions.
    Keywords: grape seed oil, multilayer emulsion, gelatin, chitosan, Basil Seed Gum
  • Sanaz Kamali *, Mahdi Kashaninejad, Seyyed Mahdi Jafari, Mohammad Ghorbani Pages 103-124
    Background and objectives

    Camel milk has many nutritional and therapeutic properties. Additionally, due to the absence of beta-lacto globulin, it does not cause allergic reactions. Phenylketonuria is a hereditary metabolic disease that unable to metabolize the amino acid phenylalanine. The most severe clinical complication of this disease is irreversible mental retardation. Nowadays, using food sources without phenylalanine is the only way to cure. The aim of this research was to produce spray dried low-phenylalanine whole camel milk in a laboratory scale with optimum flow ability to be used in the diet of these patients.

    Materials and methods

    Fresh camel milk was prepared from dromedary camels (Golestan, Iran) and its amino acid phenylalanine (Phe) content was measured by HPLC method. Then, whole camel milk was hydrolyzed by using two types of protease (Aspergillus oryzae and papain) in three different ways. The optimum method for removing the amino acid phenylalanine from whole camel milk was determined by calculating and comparing the analysis of variance of the removal efficiency of phenylalanine. This low-Phe sample was dried in a spray dryer with three variables parameters of inlet temperature in three levels 120, 140 and 160°C and feed flow rate in three levels 400, 600 and 800 mL/min and air flow rate in three levels 15, 20 and 25 m3/h. The experimental design in the drying stage was response surface method (RSM) and Box-Benken experimental design.

    Results

    The results showed that by using the combined method of two enzymes of Aspergillus oryzae and papain with equal amount and using activated carbon of 0.9 gr/gr protein, a 99.33% decrease in the amino acid content of phenylalanine was observed in whole camel milk. The sample of hydrolyzed camel milk with the lowest amount of Phe was used in a spray dryer at three temperatures from 120 to 160°C and three feed flow rates from 400 to 800 mL/min and three air flow rates from 15 to 25 m3/h. The results showed that the parameters used in spray dryer had significant effect on the flow ability characteristics of low-Phe whole camel milk powder produced in the research including bulk and tapped density, filling and emptying repose angles, dispersibility, wettability, cohesiveness, Particle size distribution and color parameters.

    Conclusion

    Analysis of variance (ANOVA) of the results showed that the effect of inlet temperature parameters on bulk and tapped density of low-Phe camel milk powder was significant (P>0.05). The highest bulk and tapped density related to the sample was dried at 120°C and the feed flow rate of 600 mL/min and the air flow rate of 25 m3/h (520 and 630 kg/m3, respectively) And the lowest of them was 172 and 340 kg/m3 for the sample was dried at 140°C, feed flow rate of 800 mL/min and air flow rate of 15 m3/h. The Carr Index of low-Phe camel milk powder showed that the sample was dried at 160°C and a feed flow rate of 600 mL/min and an air flow rate of 20 m3/h had very good flowability. The same sample according to Hassner's Ratio was very good powder. The angle of repose of filling was directly related to the cohesiveness of powders, so that the angle of repose of filling increased with the increase of cohesiveness. The falling repose angle was also inversely related to the flowability of the samples, and by reducing the repose angle, their flowability was done more easily. Increasing the inlet temperature of the spray dryer also increased the size of powder particles and the amount of a* and b*, while the amount of l* of the sample of whole camel milk powder decreased.

    Keywords: Low-phenylalanine whole camel milk powder, flowability, Hassner's Ratio, Carr Index, Color
  • Reza Hosseini, Mostafa Karami *, Aryo Emamifar, Ashraf Ghohari Ardebili Pages 125-142
    Introduction

    Today, due to the harms such as the increase in the possibility of heart and carcinogenic risks and the occurrence of stomach problems that artificial food additives have for the body, attention is paid to antimicrobial compounds of plant and animal origin that cause microbial and chemical control and increase the shelf life of food. is an increase. Essences, extracts, and medicinal and edible plants due to their antimicrobial compounds, prevent the growth of pathogenic pathogens and delay the growth of spoilage agents in food, as well as food additives, have received the attention of the food and packaging industry today. The need for antibiotics, controlling the microbial contamination of foods, developing technologies to improve shelf life, removing undesirable pathogens and delaying microbial spoilage, and reducing the resistance of pathogenic microorganisms or increasing cell resistance are some of the benefits of these natural antimicrobials. The use of microencapsulation technology is one of the new methods for increasing the antimicrobial and antioxidant performance of extracts, which helps to increase their performance.

    Materials and methods

    In this research, an HPLC device was used to identify the transferred phenolic compounds of rosemary. Also, with the MIC and MBC tests of rosemary essential oil, its antimicrobial ability was checked. Rosemary essential oil was prepared in the form of microcapsules with maltodextrin/modified starch by spray drying and freeze-drying methods with and without ultrasound. Microcapsule tests including morphological characteristics, entrapment percentage, release percentage, particle size, and properties of rosemary binding to maltodextrin/modified starch microcapsules were investigated. The design was done completely randomly and in three replications. The results of the tests were analyzed using Minitab 16 software at the probability level of 95%.

    Findings

    The results showed that the treatments of microcapsules prepared by freeze-drying and ultrasound had uniform morphological characteristics, smaller particle size, and larger particle size. The size range of microcapsules ranged from 95 μm to 119.2 μm and the polydispersity index was observed from 0.360 to 0.443 between microcapsules treatments. However, the microcapsule treatments prepared by the spray drying method without ultrasound had the highest particle size and the lowest entrapment and release percentage. In terms of the type of bonds created between maltodextrin, modified starch, and rosemary, no significant differences were observed in any of the methods (p>0.05). Total resulting. Finally, microcapsule treatment prepared by freeze-drying method and ultrasound was selected as the optimal treatment. This ratio can be used as an optimal mode in the food industry as an antimicrobial and antioxidant microcapsule.

    Keywords: rosemary extract, Maltodextrin, microcapsule, Spry drier, Freeze drier