فهرست مطالب

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه بادپروا، ویدا ورهرامی، اکرم الملوک لاهیجانیان صفحات 1-16
    سابقه و هدف

     حوادث و بیماری های شغلی برای سازمان هزینه های مستقیم و غیرمستقیمی را تحمیل می کند که شاید در پاره ای از موارد غیرقابل جبران باشد. بنابراین ضروری است تا با اتخاذ تصمیمات و رویکردهای پیشگیرانه از بروز خسارات جانی، مالی و زیست محیطی جلوگیری شود. یکی از مهم ترین ابزارها مبحث شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک است.

    روش کار

     این پژوهش از نوع تحلیلی- توصیفی و مقطعی است که هدف آن تحلیل اقتصادی ریسک های بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی در یک شرکت تولید و مونتاژ قطعات الکترونیکی می باشد. به این منظور از کاربرگ های JHA به جهت شناسایی خطرات شغلی و با استفاده از دو تکنیک فاین کینی و نوکیا زیمنس نتورک اقدام به ارزیابی ریسک شد. همچنین از آزمون های کای اسکویر و پیرسون به ترتیب جهت تحلیل ارتباط بین نتایج حاصل از تعیین سطح ریسک و نتایج حاصل از برآورد تقریبی میزان خسارات مالی استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج مطالعه نشان داد که رده های شغلی اپراتور مونتاژ قطعات الکترونیکی (25) و انباردار (20) از بیشترین فراوانی خطرات شغلی برخوردار هستند. بالاترین سطح ریسک مربوط به ریزش اقلام از قفسه های انبار و کمترین آنها مربوط به لبه های تیز و برنده و استرس شغلی بودند. نتایج حاصل از آزمون کای اسکویر نشان داد که ارتباط معنادار بین نتایج بدست آمده از دو تکنیک فاین کینی و نوکیا زیمنس نتورک وجود دارد و نتیجه آزمون پیرسون نشان داد از نقطه نظر برآورد خسارات مالی هیچ ارتباط مثبتی وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که تکنیک نوکیا زیمنس نتورک برخلاف روش فاین کینی به طور اختصاصی قادر به برآورد میزان خسارات خطرات شغلی نمی باشد و استفاده از آن تنها در پروژه ها قابلیت اجرا دارد.

    کلیدواژگان: شناسایی خطرات، ارزیابی ریسک، شرکت تولید و مونتاژ قطعات الکترونیکی، فاین کینی، نوکیا زیمنس نتورک
  • لیلا زمانپور، اعظم علوی صفحات 17-24
    سابقه و هدف

     تاب آوری به عنوان توانایی سازگاری موفق با شرایط تهدید کننده، برای موفقیت در شغل پرستاری مفهومی شناخته شده است، به علاوه مدیریت ریسک ابزاری برای بهبود کیفیت خدمات درمانی در بیمارستان ها است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط مدیریت ریسک بیمارستانی با تاب آوری پرستاران صورت گرفت.

    روش کار

     پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی توصیفی - تحلیلی از نوع همبستگی است که در سال1400 در بیمارستان های منتخب شهر اهواز انجام گرفت. با توجه به تعداد کل جامعه آماری،151 نفر از پرستاران با فرمول کوکران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ضمن رعایت ملاحظات اخلاقی نظیر تکمیل فرم رضایت آگاهانه، داده ها با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) و پرسشنامه مدیریت ریسک بیمارستانی جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آمار توصیفی(میانگین، درصد فراوانی) و استنباطی(همبستگی اسپیرمن) با نرم افزار 24SPSS  انجام گردید.

    یافته ها

     نتایج مطالعه نشان داد میزان نمرات مدیریت ریسک بیمارستانی پرستاران 130.68و تاب آوری پرستاران 91.88 بدست آمد. نتیجه آزمون همبستگی اسپرمن نشان داد بین مدیریت ریسک پرستاران و تاب آوری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (r = 0.405 and p < 0.001).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه می توان بیان کرد، مدیریت ریسک بیمارستانی می تواند موجب افزایش تاب آوری پرستاران گردد. بنابراین با برنامه ریزی در کوریکولوم آموزش پرستاری و اجرای دوره های ضمن خدمت جهت افزایش مهارت مدیریت ریسک پرستاران می توان به بهبود و ارتقای تاب آوری به عنوان یک مهارت روانشناختی در پرستاران کمک کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک بیمارستانی، تاب آوری، پرستاران
  • رقیه چمانی چراغ تپه، کتایون جهانگیری، زهرا عباسی دولت آبادی صفحات 25-39
    سابقه و هدف

     ایمنی بیمارستان و بیمار یک ضرورت جهانی است و تلاش ها برای ارزیابی آمادگی بیمارستان ها در مواقع اضطراری و بحران امری اساسی در هر کشور می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شاخص فارسی ایمنی بیمارستان (FHSI) در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران در بازه زمانی چهارساله از سال 1400-1397 می باشد.

    روش کار

     این پژوهش از نوع کمی، توصیفی، مقطعی و کاربردی می باشد. با روش سرشماری، همه 14 بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران از سال 1400-1397 انتخاب شدند. ابزار FHSI تکمیل شده این بیمارستان ها در 4 سال مذکور مورد بررسی قرار گرفت. در این ابزار ارزیابی 3 بخش موردنظر می باشد: ایمنی سازه (18 مورد)؛ ایمنی غیر سازه ای (93 مورد)؛ و مدیریت اضطراری و بلایا (40 مورد). در تجزیه وتحلیل نتایج نهایی بیمارستان ها، از شاخص های آمار توصیفی میانگین و درصد در spss 22 استفاده شده است. امتیاز ایمنی بالا یا رده  A (66% - 100%) امتیاز ایمنی متوسط یا رده B (36% - 65%) امتیاز ایمنی پایین یا رده C (0% - 35%) می باشد.

    یافته ها

     شاخص میانگین کل FHSI در این بیمارستان ها در 4 سال مذکور 0.97 ± 67.97% بود که از 67.49% در سال 1397 به 69.11% در سال 1400 رسیده و در رده A بالاتر رفته است. امتیاز ایمنی غیر سازه ای با میانگین چهار سال 1.16% ± 66.44%، از 64.84% در سال 1397 به 66.99% در سال 1400 رسیده است، امتیاز ایمنی سازه ای با میانگین چهار سال 1.52% ± 70.27%، از 71.67% در سال 1397 به 70.77% در سال 1400 رسیده است و امتیاز ایمنی مدیریت فوریت و بلایا، با میانگین چهار سال3.14± %64.52، از 61.01%در سال 1397 به 68.12% در سال 1400 رسیده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه رده امتیاز ایمنی بیمارستان های آموزشی دانشگاه در مواقع اضطراری و بلایا در سطح بالا می باشد و قادر به ادامه کار می باشند، ولی با توجه به اهمیت این بیمارستان ها در استان تهران و کشور توصیه می شود سیاست گذاران دانشگاه و بیمارستان ها، با ارتقا ایمنی در سامانه های حفاظت از آتش و تامین آب، افزایش کانال های ارتباطی، ارایه آموزش های لازم به مدیران و کارکنان بیمارستان ها و تخصیص بودجه در سه بعد سازه ای، غیر سازه ای و مدیریت فوریتی، اقدامات پیشگیرانه، میان مدت و بلندمدت را در دستور کار قرار دهند.

    کلیدواژگان: شاخص ایمنی بیمارستان، بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران، بلایا
  • احمد یاری، سید محمد شبیری، مهدیه رضائی، علیرضا حمیدیه صفحات 40-57
    سابقه و هدف

     هدف تحقیق عوامل موثر بر مدل ارتقاء سواد ریسک های سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) است. سازمان ها بدون کارکنان سالم و ایمن نمی توانند کار کنند. سواد سلامت به این موضوع پرداخته است که آیا فرد با الزامات پیچیده ارتقاء و حفظ سلامت در جامعه مدرن همخوانی دارد یا خیر.

    روش کار

     محقق با به کارگیری رویکرد مرور نظام مند و فراترکیب، به تحلیل نتایج و یافته های محققین قبلی دست زده و با انجام گام های 7گانه روش ساندلوسکی و باروسو، به شناسایی عوامل موثر پرداخته است. از بین 556 مقاله، 55 مقاله بر اساس روش CASP انتخاب شد همچنین روایی تحلیل با مقدار ضریب کاپا 0.711 تایید گردید. در این زمینه به منظور سنجش پایایی و کنترل کیفیت، از روش رونوشت استفاده گردید که مقدار آن برای شاخص های شناسایی شده در سطح توافق عالی شناسایی شد. نتایج حاصل از تحلیل داده های گردآوری شده در نرم افزار MAXQDA منتج به شناسایی 84 کد اولیه در 16 مقوله در 5 بعد شد.

    یافته ها

     درنهایت ابعاد 5گانه برنامه ریزی، مفاهیم توسعه سواد، اجرایی سازی آموزش، ارزیابی و بازنگری به عنوان ابعاد تاثیرگذار بر روی سواد ریسک های سلامت، ایمنی و محیط زیست شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    سازمان ها می توانند با تمرکز بر روی این عوامل در راستای ارتقا سواد ریسک های HSE به عنوان یکی از عوامل پیشگیرانه و بهبوددهنده تصمیم گیری در میان کارکنان خود اقدام نمایند. آنچه می توان از مقوله ها و ابعاد برداشت نمود، عدم امکان ارتقا متوازن و متناسب سواد ریسک های HSE در یک سازمان توسط یک فرد و یک بخش و حتی خود سازمان به تنهایی است. ارتقا سواد ریسک های HSE درگرو توجه و مساعدت عوامل فرا سازمانی، سازمانی و فردی است.

    کلیدواژگان: ریسک، سلامت، ایمنی و محیط زیست، سواد سلامت، سواد ایمنی، سواد محیط زیست
  • پریسا صیادی، هومن مینونژاد، فواد صیدی، رحمان شیخ حسینی، رامین ارغده صفحات 58-70
    سابقه و هدف

     آسیب دیدگی به طرز چشمگیری منجر به اختلال در عملکرد افراد و تیم می شود؛ بنابراین پیشگیری از آسیب باید در اولویت تمرین تیم باشد. برای طراحی برنامه های پیشگیری اولین قدم شناسایی عوامل خطرزا است. حس وضعیت مفصل یکی از این عوامل است. هدف از این مطالعه مروری و فراتحلیل بررسی تاثیر مداخلات کشش عضلانی بر حس وضعیت مفاصل اندام تحتانی با رویکرد پیشگیری از آسیب است.

    روش کار

     کلمات کلیدی این مطالعه مروری در تاریخ 24 سپتامبر 2022 توسط دو محقق در پایگاه های الکترونیکی پاپ مد، گوگل اسکولار، وب اف ساینس، اسکوپس، علم نت، مگ ایران، جهاد دانشگاهی توسط دو محقق جست وجو شد. کیفیت مقالات توسط چک لیست دونز و بلک بررسی شد. تحلیل آماری به کمک نرم افزار CMA انجام شد. به منظور بررسی همگنی داده ها از Q- test و به منظور تخمین میزان درصد ناهمگنی از I2 استفاده شد. همچنین برای ارزیابی خطر سوگیری مقالات از فانل پلات و ایگر تست و در صورت مشاهده احتمال سوگیری از روش trim - and - fill استفاده شد.

    یافته ها

     از 7487 مطالعه یافت شده در پایگاه های منتخب، 25 مطالعه بعد از بررسی عنوان و چکیده انتخاب و بعد از بررسی متن 10 مقاله وارد این مطالعه شد. نتایج نشان داد که تمرینات کششی اثر معنی داری بر حس وضعیت مفصل (0/05 < P) مچ پا و زانو ندارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که کشش اثر معنی داری بر حس وضعیت مفصل مچ پا و زانو ندارد. با توجه به اینکه مدت زمان کشش اکثر مطالعات کوتاه بود، یکی از دلایل مهم برای معنی دار نشدن مدت زمان کشش بود. بنابراین نیاز است مطالعات بیشتری با زمان های طولانی تر انجام شود.

    کلیدواژگان: حس عمقی، اندام تحتانی، زانو، کشش
  • روح الله نوری، محسن شمسی، محبوبه خورسندی، امیر الماسی حشیانی صفحات 71-79
    سابقه و هدف

     بررسی رفتار مادران به هنگام وقوع سانحه برای کودک در برنامه ریزی های لازم در راستای توانمندسازی مادران و حفظ سلامت کودکان می تواند موثر باشد. لذا مطالعه حاضر به عنوان یک نیازسنجی آموزشی و با هدف تعیین قدرت پیشگویی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در انجام کمک های اولیه توسط مادران دارای کودک زیر 6 سال در زمان سانحه در شهرستان ازنا انجام پذیرفته است.

    روش کار

     پژوهش حاضر مطالعه مقطعی- تحلیلی بر روی 100 نفر از مادران دارای کودک کمتر از 6 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر ازنا در سال 1401-1400 می باشد. روش گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته پایا و روا بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بوده است. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار spss 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     میانگین و انحراف معیار سن مادران 56/3 ± 41/27 سال، سن کودکان 38/1 ± 9/2 سال مشاهده شد. میانگین نمرات آگاهی مادران 8/25، موانع درک شده 84/61، خود کارآمدی 08/64، عملکرد 74/21، بود. نتایج نشان داد که بین آگاهی، منافع درک شده همبستگی مثبت، بین خودکارآمدی و موانع  درک شده همبستگی منفی وجود داشت. در تحلیل رگرسیونی سن کودک و سازه های موانع درک شده و خودکارآمدی در مجموع 18 درصد (180/0=  R2) از تغییرات رفتار را پیشگویی نمودند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به تاثیرگذاری سازه های منافع درک شده و خودکارآمدی و موانع درک شده باید در توانمندسازی مادران جهت مدیریت صحنه به هنگام وقوع سانحه برای کودک برنامه های آموزشی با تاکید بر این سازه ها اجرا گردد.

    کلیدواژگان: سانحه، توانمندسازی، کمک های اولیه، مدل اعتقاد بهداشتی، مادر، کودک
|
  • Fatemeh Badparva, Vida Varharami, Akram Almolok Lahijanian Pages 1-16
    Background and Aim

     Occupational accidents and illnesses usually contain direct and indirect costs for each organization which maybe get irrecoverable. So, it is significant to prevent casualties and financial and environmental impacts by making preventive decisions and approaches. Hazards and risk assessment are one of the most important tools for prevention.

    Methods

     This research is sort of analytical- descriptive and sectional in which it tries to analyze economic health, safety, and environmental risks for an electronic kits production unit. JHA sheets for job hazards identification and Fine Kinney and Nokia Siemens Network risk assessment techniques for risk assessment have been used. Also, Chi-square and Pearson tests have been used to analyze the relationship between results of risk levels and approximate financial impacts using SPSS Ver. 25 software respectively.

    Results

     The results have shown that the electronic kits assembly operator and storekeeper have the most job hazards with 25 and 20 respectively. The highest and lowest risk levels are objects falling from shelves and sharp edges and job stress respectively. The chi-square test result has shown that there is a positive relation between risk levels from Fine Kinney and Nokia Siemens Network techniques (p < 0.05). Also, the Pearson test has indicated no relation between these two mentioned techniques from a risk financial analysis point of view (Sig. = 0).

    Conclusion

     In conclusion, the Nokia Siemens Network risk assessment technique is not able to estimate job hazards' financial impacts and can be applied only for projects.

    Keywords: Hazard identification, Risk assessment, JHA method, Fine Kinney risk assessment technique, Nokia Siemens Network risk assessment technique, Electronic kits assembly, production company
  • Leila Zaman Pour, Azam Alavi Pages 17-24
    Background and Aim

    Resilience as the ability to successfully adapt to threatening conditions is a well- known concept for success in the nursing profession; in addition, risk management is a tool for improving the quality of medical services in hospitals. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the relationship between hospital risk management and nurses' resilience.

    Methods

    The present study is a descriptive- analytical cross- sectional study of the correlation type that was conducted in 1400 in selected hospitals of Ahvaz city. According to the total number of the statistical population, 151 nurses were selected using Cochran's formula by convenient sampling method. In addition to ethical considerations such as completing the informed consent form, the data were collected using two standard resilience questionnaires of Connor and Davidson (2003) and hospital risk management questionnaire. Data analysis was done with descriptive (mean, frequency) and inferential (Spearman correlation) statistical tests with SPSS 24 software.

    Results

    The results of the study showed that the average score of nurses' hospital risk management was 130.68 and nurses' resilience was 91.88. The result of Sperman's correlation test showed that there was a positive and significant relationship between nurses' risk management and resilience (r = 0.405 and p < 0.001).

    Conclusion

    According to the findings of the study, it can be said that hospital risk management can increase the resilience of nurses. Therefore, by planning in the nursing education curriculum and implementing in- service courses to increase the risk management skills of nurses, it is possible to help improve and promote resilience as a psychological skill in nurses.

    Keywords: Hospital Risk Management, Resilience, Nurses
  • Roghayeh Chamani Cheragh Tapeh, Ketayoun Jahangiri, Zahra Abbasi Dolatabadi Pages 25-39
    Background and Aim

     Hospital and patient safety is a global necessity and efforts to evaluate the readiness of hospitals in emergencies and crises are essential in every country. The purpose of this study is to investigate the Farsi Hospital Safety Index (FHSI) in the teaching hospitals of Tehran University of Medical Sciences in a four- year period from 2018-2021.

    Methods

     This research is quantitative, descriptive, cross- sectional and applied. By census method, all 14 teaching hospitals of Tehran University of Medical Sciences were selected from 2018-2021. The completed FHSI tool of these hospitals in the mentioned 4 years was examined. In this evaluation tool, there are 3 sections: structural safety (18 items); non- structural safety (93 items); and emergency and disaster management (40 items). In the analysis of the results, descriptive statistics indicators of average and percentage in spss 22 have been used. High safety score or category a (66% - 100%), medium safety score or category B (36% - 65%) and low safety score is grade C (0% - 35%).

    Results

     The average total FHSI index in these hospitals in the mentioned 4 years was 67.97% ± 0.97, which has increased from 67.49% in 2018 to 69.11% in 2021 and has increased in category A. The non- structural safety score has reached 66.44% ± 1.16% with an average of 4 years, from 64.84% in 2018 to 66.99% in 2021, the structural safety score is 70.27% ± 1.52% with a 4-year average. From 71.67% in 2018 to 70.77% in 2021 and the safety score of emergency and disaster management, with an average of 4 years of%64.52 ± 3.14, from 61.01% in 2018 to 68.12% it reached in 2021.

    Conclusion

     Considering that the safety rating of university teaching hospitals in emergencies and disasters is at a high level and they are able to continue working, but considering the importance of these hospitals in Tehran 3 province and the country, it is recommended that policy makers of universities and hospitals, by improving safety in systems Fire protection and water supply, increasing communication channels, providing necessary training to managers and hospital staff, and allocating funds in three dimensions, structural, non-structural and emergency management, put preventive, mid- term and long-term measures on the agenda.

    Keywords: Hospital safety index, teaching hospitals of Tehran University of Medical Sciences, disasters
  • Ahmad Yari, Seyyed Mohammad Shobeiri, Mahdieh Rezaei, Alireza Hamidieh Pages 40-57
    Background and Aim

     The purpose of the research is to investigate the factors affecting the model of health, safety and environmental (HSE) risk literacy. Organizations can’t work without without healthy and safe employees. Health literacy deals with the issue of whether a person meets the complex requirements of promoting and maintaining health in modern society.

    Methods

     The researcher has analyzed the results and findings of previous researchers by applying a systematic and meta- combination approach and by performing the 7 steps of the Sandelowski and Barroso method; he has identified the effective factors. Among 556 articles, 55 articles were selected based on the CASP method, and the validity of the analysis was confirmed with the Kappa coefficient value of 0.711. In this context, in order to measure reliability and quality control, the transcription method was used, and its value was identified for the indicators identified at the level of excellent agreement. The results of data analysis collected in MAXQDA software led to the identification of 84 primary codes in 16 categories in 5 dimensions.

    Results

     Finally, five dimensions of planning, concepts of literacy development, implementation of education, evaluation and revision were identified as influencing dimensions of health, safety and environmental risk literacy.

    Conclusion

     Organizations can focus on these factors in order to improve the literacy of HSE risks as one of the preventive and improving decision- making factors among their employees. What can be inferred from the categories and dimensions is the impossibility of balanced and proportional promotion of HSE risk literacy in an organization by one person and one department and even the organization itself alone. Improving the literacy of HSE risks requires the attention and assistance of extra-organizational, organizational and individual factors.

    Keywords: Risk, Health, Safety, Environment, Health Literacy, Safety Literacy, Environment Literacy
  • Parisa Sayyadi, Hooman Minoonejad, Foad Seidi, Rahman Shikhhoseini, Ramin Arghadeh Pages 58-70
    Background and Aim

     The injury significantly disrupts the performance of the individual and the team and the prevention should be the priority of training programs. To design prevention programs, the first step is to identify risk factors. The joint position sense is one of these factors. The purpose of this study is to investigate the effect of muscle stretching interventions on the sense of the position of the lower limbs with an injury prevention approach.

    Methods

     The keywords of this review were investigated on 24 September by two researchers in the electronic databases of Pub Med, Web of Science, Scopus, Google Scholar, elmnet, Magiran, SID. The quality of the articles was checked by the Downs and Black checklist. Statistical analysis was done with the help of CMA software and Q- test was used to check the homogeneity of data and I2 was used to estimate the percentage of heterogeneity. Also, Funnel Plot and Egger - test were used to evaluate the risk of bias in the articles, and trim - and - fill method was used if the was a possibility of bias.

    Results

     Out of 7487 studies found in selected databases, 25 ones were selected after reviewing the title and abstract, and 10 articles were included in the study after reviewing the full text. The results indicated that stretching exercises do not affect the joint position sense of the knee and ankle.

    Conclusion

     It seems that stretching does not have a significant effect on the ankle and knee joint position sense. Considering that the duration of stretching in most studies was short, duration of stretching was one of the important reasons for the non - significance of the stretching. Therefore, more studies with longer periods of time are needed.

    Keywords: Lower Extremity, Proprioception, knee, stretching
  • Roholah Nori, Mohsen Shamsi, Mahboobeh Khorsandi, Amir Almasi-Hashiani Pages 71-79
    Background and Aim

     The survey of mother behavior in time of accident and empowerment for management is necessary to achieve health of mothers and children. Therefore for educational need assessment the aim of this study was to determine the Measurement of HBM constructs in the aim first aid to accidents and injuries in mothers with children in Azna city.

    Methods

     This is a cross sectional and analytical study, that was carried on 100 mothers with children aged less than 6 years are referred to health centers in the city of Azna in 2021-2022. Data was collected with a made research questionnaire reliable and valid based on the Health Belief Model. The data collected were analyzed by software spss16.

    Results

     The mean and standard deviation of mothers' age was 27.41 ± 3.56 years, children's age was 2.9 ± 1.38 years. The mean scores of mothers' knowledge were 25.8, perceived barrier 61.84, self - efficacy 64.08, the performance was 21.74. The results showed that there was a positive correlation between knowledge, perceived benefits, and a negative correlation between self - efficacy and perceived barrier. In the regression analysis, the age of the child and the construct of perceived barrier and self-efficacy predicted a total of 18% (R2 = 0.180) of behavior changes.

    Conclusion

     Considering the effectiveness of the constructs of perceived benefits and self - efficacy and perceived barrier, training programs should be focused an implemented to empower mothers to manage the scene when an accident occurs.

    Keywords: Accident, Empowerment, First aid, Health belief model, Mothers, Children