فهرست مطالب

نشریه مدیریت بحران
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز و زمستان 1401)

  • ویژه نامه کرونا
  • تاریخ انتشار: 1402/09/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمید تابلی*، محبوبه عسکری باقرآبادی، مهدیه سیف الهی صفحه 1

    یکی از راه های کاهش بلایای پیش روی یک جامعه ، سرمایه گذاری در ارتقای تاب آوری ملی است، بنابراین مطالعه شناسایی مولفه های تاب آوری جمعی در زمان اپیدمی نوظهور کووید-19 امری ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف طراحی الگوی تاب آوری تاب آوری جمعی در بحران های عالم گیر انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی بود که به روش داده بنیاد انجام شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل 16 نفر از افراد صاحبنظر در حوزه مدیریت و بهداشت عمومی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار داده ها با استفاده از روش تاییدپذیری توسط مشارکت کنندگان صورت پذیرفت. بر اساس یافته های پژوهش، مقوله محوری مدل حاصله برای تاب آوری ملی در بحران های عالم گیر (ارتقای قدرت سازماندهی، افزایش توان سازگاری و توانمندی مواجهه با خطر) است. شرایط علی دارای دو مقوله (ویژگی های شخصیتی و ویژگی های جمعی) می باشد. راهبردهای مورد نظرعبارتند از: (تهاجمی، تدافعی، بازنگری و اقتضایی). شرایط زمینه ای نیز عبارتند از: (مهارت های جانبی و شرایط بستری جامعه). شرایط مداخله گر (اقتصادی و سیاسی) نیز بر راهبردها اثر میگذارند و در نهایت به پیامدهای (زیرساختی- فرهنگی، اجتماعی و فردی) منجر می شود . بر اساس یافته های پژوهش حاضر، مدیران بهداشت و درمان کشور و همچنین کلیه افراد جامعه می توانند به منظور تاب آوری جمعی در مواجه با بحران های عالم گیر از این مدل استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تاب آوری جمعی، بحران های عالم گیر، کووید - 19، داده بنیاد
  • جاوید رخشانی*، بهرام غیبی صفحه 2

    هدف این پژوهش ارایه یک مدل مفهومی با استفاده از روش مدلسازی ساختاری تفسیری در راستای دستیابی به مدل مدیریت بحران سازمانی با رویکرد نظام مدیریت منابع انسانی در جمعیت هلال احمرایران است. پژوهش حاضر پیمایشی و روش مورد استفاده برای ارایه ی مدل و تحلیل داده ها مدلسازی ساختاری تفسیری است. بدین منظور از مطالعه کتابخانه ای و نظرات خبرگان حوزه مدیریت بحران و مدیریت منابع انسانی استفاده شده است. مدلسازی در دومرحله انجام شده است . مرحله اول در مطالعات کتابخانه ای 30 شاخص شناسایی و در 3 مرحله با استفاده از روش دلفی با نظرات 15 نفر خبرگان متشکل از مدیران جمعیت و صاحب نظران حوزه منابع انسانی 3 شاخص حذف و 27 شاخص نهایی گردید و در مرحله دوم شاخص های نهایی شده با استفاده از پرسشنامه با نظرات 13 نفر اساتید دانشگاهی حوزه مدیریت سازمان؛ ماتریس خود تعاملی ساختاری، ماتریس های دستیابی اولیه و دستیابی نهایی استخراج گردید. نتایج نشان می دهد در مرحله تعیین سطح 27 شاخص در پنج سطح قرارگرفته اند و با دسته بندی معیارها با استفاده از قدرت محرک و وابستگی؛ متغیرهای کلیدی، وابسته و پیوندی با استفاده از روش MICMAC نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران سازمانی، مدیریت منابع انسانی، مدلسازی ساختاری تفسیری، جمعیت هلال احمر
  • مهرناز معینیان، عباس خمسه*، مازیار قاضوی صفحه 3

    بحران حادثه ای است که در اثر رخدادها و عملکردهای طبیعی و انسانی به طور ناگهانی به وجود می آید و سختی و خسارت را به یک مجموعه یا جامعه ی انسانی وارد می کند و بر طرف کردن آن نیاز به اقدامات و عملیات اضطراری و فوق العاده دارد. البته این اقدامات نیز وابسته به شناسایی بحران و آگاهی رسانی در زمان مناسب می باشد. استفاده از مشارکت های اجتماعی یکی از راهکارهای سودمند برای دستیابی به این هدف است که در صورت آمیختن ایده های نوین در قالب همکاری های مختلف، مفهومی جدیدی به نام نوآوری اجتماعی از آن به دست خواهد آمد. این مطالعه در پی شناسایی ابعاد نوآوری اجتماعی بر اساس مشارکت های مردمی در زمان وقوع بحران کووید-19 می باشد. این تحقیق دارای اهداف کاربردی بوده که استراتژی داده بنیاد بصورت کیفی در آن مورد استفاده قرار گرفته است. در این پژوهش، خبرگان جامعه آماری از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی انتخاب شدند. روش تحلیل اکتشافی نیز برای شناسایی عوامل موثر در نوآوری اجتماعی مورد استفاده قرار گرفته است. بر اساس تحلیل داده های پژوهش مقوله های: اثر بخشی مشارکت های مردمی، سرمایه گذاری برای جلب مشارکت، توانایی مدیریت، توانایی شبکه سازی، توانایی سیاستگذاری کلی، زیرساخت های فرهنگی و آموزشی لازم، وجود سازمان های توانمند قانونی برای رفع مشکلات اجرایی، تسهیل هماهنگی ها، کنترل، مهار و کاهش اثرات بحران به عنوان هشت عامل اصلی در نوآوری اجتماعی مبتنی بر مشارکت های مردمی و دولت شناسایی گردیدند. پاندمی کوید-19 ثابت کرد که نهادهای دولتی و ساختارسیستم سلامت در تمامی کشورها برای پاسخگویی به چنین بحران گسترده ای فاقد کفایت لازم می باشند. نتایج حاصل از این تحقیق سیاست گذران را قادر می سازد با جلب مشارکت های مردمی، الگویی برای نوآوری اجتماعی در راستای حفظ و تامین سلامت جامعه بویژه در شرایط بحران داشته باشند.

    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، مشارکت های مردمی، سرمایه اجتماعی، بحران کووید-19، سیاستگذاری اجتماعی
  • ودود جوان امانی، حمید اکبری* صفحه 4

    اهیمت مدیریت زنجیره تامین در سلامت و بهداشت بر کسی پوشیده نیست. لذا مراکز درمانی و بیمارستانی در زمان حوادث طبیعی و بحران ها در صورت مکان یابی صحیح می توانند خسارات جانی را تحت کنترل بیشتر در آورند. هدف از این مطالعه، پیکره بندی زنجیره تامین پایدار بخش خدمات درمانی برای تعیین مسیریابی مناسب تسهیلات درمانی است. این پژوهش با استفاده از یک مدل ریاضی سه سطحی شامل تامین کننده ها، مراکز پزشکی و نقاط تقاضا (مناطق شهر تهران)، شرایط عدم قطعیت در قالب سناریوهای مختلف را به روش بهینه سازی مطرح می کند که در آن مراکز خدمات پزشکی در سناریوهای مختلف دچار اختلال می شوند. کاربرد این مدل بر روی مطالعه موردی برگرفته از داده های مرکز اورژانس شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج عددی نشان دهنده درست و منطقی بودن نتایج حاصل از مدل ریاضی است. در این شرایط می توان این مدل را برای شبکه های مختلف تحت اختلال مورد بررسی و مقایسه قرار داد. در نهایت، نتایج حاصله از پیاده سازی مدل و آزمایش های تحلیل حساسیت های مسیریابی تسهیلات به همراه نقاط تقاضا و محدودیت های آن ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شبکه زنجیره تامین، مسیر یابی تسهیلات، مدیریت اختلال، خدمات اورژانسی، عدم قطعیت
  • نگین بارانی بیرانوند*، احسان گرجی چالسپاری صفحه 5

    همه گیری COVID-19 که بیش از دو سال است ادامه دارد، ما را به مطالعه و درک تجربه فعالیت های بازاریابی در SMEها در واقعیت جدید وادار می کند. دانش و مهارت در بازاریابی برای سازماندهی کار موثر سیستم های SMEها مورد نیاز است. داشتن توانایی انتخاب یک استراتژی بازاریابی، استفاده از اطلاعات اقتصادی و درک راه های افزایش رقابت شرکت های کوچک و متوسط حیاتی است. بنابراین هدف این پژوهش بررسی جایگاه بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی در SMEها استان لرستان در شرایط بحران کرونا از دیدگاه مدیران و مالکان آن ها می باشد. این تحقیق بر مبنای هدف کاربردی و بر مبنای روش توصیفی - همبستگی است. حجم جامعه آماری با استفاده از فرمول کوکران 197 نفر از مدیران و مالکانSMEها استان لرستان برآورد شد. جهت جمع اطلاعات از پرسشنامه بسته استفاده شد. به منظور بررسی روایی محتوایی پرسشنامه ازنظر استادان گروه کارآفرینی دانشگاه ایلام و جهت سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که میانگین آن برای متغیر های مطالعه 85/0 و نشان دهنده پایایی ابزار پژوهش بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون-های مقایسه میانگین جامعه (t تک گروهی)، همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه، رگرسیون خطی ساده و تحلیل مسیر رگرسیونی بهره گرفته شد. مطابق یافته ها میانگین متغیر قصد به کارگیری بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی در شرایط بحران کرونایی 75/3 و بالاتر از حد متوسط محاسبه شد، همچنین متغیرهای انگیزش نسبت به به کارگیری بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی، مهارت استفاده از رسانه های اجتماعی در راستای بازاریابی و درک مفید بودن بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی 32 درصد از تغییرات قصد به کارگیری بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی در شرایط بحران کرونا را تبیین می نمودند، به علاوه قصد به کارگیری بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی نیز با میزان به کارگیری بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی ارتباط معنی داری داشت.

    کلیدواژگان: بازاریابی، رسانه های اجتماعی، کرونا ویروس بنگاه های کوچک و متوسط، استان لرستان
  • زهره صحرایی، پروانه سموئی* صفحه 6

    حوادثی که در اثر عملکردهای طبیعی و انسانی به طور ناگهانی به وجود می آیند و مشقت و سختی را به یک جامعه تحمیل می کنند اصطلاحا بحران نامیده می شوند. ازآنجاکه در سال های اخیر به دلیل تغییرات پیش آمده در شرایط جوی زمین، تعداد بحران های طبیعی اعم از زلزله، سیل، طوفان و... رو به افزایش است، لزوم مدیریت بحران و برنامه ریزی های لازم در شرایط بحرانی بیش ازپیش احساس می شود. در این پژوهش هدف مدل سازی و حل مسیله مکان یابی انبارهای محلی و تخصیص و کنترل موجودی اقلام عادی و فاسدشدنی در شرایط پس از بحران است. از آنجا که در دنیای واقعی تقاضای نقاط آسیب دیده به هر دلیلی نظیر شدت آسیب مناطق و افراد، امکان وجود پس لرزه هایی با شدت بالاتر و در فاصله زمانی کم از زلزله یا سانحه اولیه داشته باشند و همچنین میزان فوت و مرگ و میر قطعی نیست، در این تحقیق مقدار تقاضا غیرقطعی لحاظ شده است. علاوه براین، از آنجا که میزان بودجه نیز از قبل برای برنامه ریزیان قطعی و مشخص نیست و بسته به شدت بحران و همچنین امکان وجود حمایت های سازمان های بشردوستانه و کمک های نقدی مردمی مقدور است، میزان بودجه نیز غیرقطعی لحاظ شده است. برای این مسیله، یک برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط، توسعه داده شده است و برای حل آن از نرم افزار گمز برای مسایل سایز کوچک و با توجه به NP-hard بودن مسیله از الگوریتم الکترومغناطیس برای مسایل با سایز بزرگ بهره گرفته شده است تا در شرایط بحران که واکنش سریع و یافتن پاسخ های به موقع برای جلوگیری از هدر رفتن زمان ضروری است، بتوان از این الگوریتم کمک گرفت. نتایج عددی روی مثال های مختلف نشان دهنده کارایی الگوریتم ارایه شده از منظر زمان حل و کیفیت پاسخ های به دست آمده است.

    کلیدواژگان: مکان یابی، تخصیص، موجودی، برنامه ریزی خطی عددصحیح مختلط، الگوریتم فراابتکاری الکترومغناطیس
  • مهرداد نیازی شش نرمی، جواد بهنامیان* صفحه 7

    در هنگام وقوع یک بحران، جمع آوری و به اشتراک گذاری اطلاعات مربوط به فاجعه در مورد مناطق آسیب دیده یکی از مهم ترین فعالیت ها برای تصمیم گیری بهینه و مناسب در فرایندهای امدادرسانی است. همچنین ازآنجایی که پس از وقوع یک فاجعه زیرساخت ها از بین رفته و یا مختل می شوند، برای دریافت داده های آنلاین از مناطق آسیب دیده می توان از شبکه های حسگر بی سیم (WSN) و وسایل نقلیه ی هوایی بدون سرنشین (UAV2) استفاده کرد. این کار باعث می شود که داده های بسیاری و با نرخ تولید بالایی از طریق شبکه های اجتماعی و همچنین تلفن همراه افراد آسیب دیده در مناطق آسیب دیده و همچنین WSNها و UAVها تولید شود که نیاز به موضوع داده های عظیم و تجزیه وتحلیل آن ها را بسیار ضروری می کند. از سوی دیگر رایانش ابری سرویسی مستقل از دستگاه و مکان است که می توان با کمک آن محاسبات را با سرعت بالایی انجام داد که نیاز به رایانش ابری در هنگام وقوع بحران نیز نمایان می شود. به عبارت دیگر این دو فناوری با یکدیگر قابلیت تجزیه و تحلیل داده ها در زمان واقعی را نه تنها برای شناسایی شرایط اضطراری در مناطق آسیب دیده بلکه برای نجات افراد آسیب دیده فراهم می کنند. از این رو در این مقاله با بررسی مقالات سعی کردیم که تحلیل جامعی را در به کارگیری رایانش ابری، داده های عظیم، شبکه های حسگر بی سیم و وسایل نقلیه ی هوایی بدون سرنشین در مسیله ی امدادرسانی داشته باشیم.

    کلیدواژگان: امدادرسانی، رایانش ابری، داده های عظیم، شبکه های حسگر بی سیم، وسایل نقلیه ی هوایی بدون سرنشین
  • احمد پوراحمد، مسعود دارابی، محمدرضا امیری فهلیانی* صفحه 8

    محیط، به طور خاص محیط ساخته شده نقش مهمی در پویایی بیماری و تعیین سلامت افراد دارد و همچنین تاثیر زیادی در مهار بیماری های مزمن و واگیردار در انسانها دارد. همه گیری های بزرگ و محلی به طور یکسان بر روند جنگ ها، سرنوشت ملل و پیشرفت تمدن تاثیر گذاشته و امپراتوری ها را تعیین کرده و باعث می شود عفونت ها بازیگران تاریخ درام بشریت باشند. سناریونگاری، تکنیکی است که با در نظر گرفتن عدم قطعیت های محیطی، چندین چشم انداز متفاوت از آینده را ارایه می دهد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از حیث روش پیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی صورت گرفته است.مطالعه حاضر با عملیاتی کردن چارچوب تاب آوری، یک رویکرد ظریف تر و جامع تر را برای بهینه سازی برنامه های مهار و سیاست های کاهش با استفاده از شاخص-های موثر در تاب آوری اجتماعی کلان شهرهای ایران با نمونه موردی کلان شهر اهواز با رویکرد آینده پژوهی در مورد شیوع بیماریهای همه گیر ارایه می دهد. نیروهای پیشران با روش دلفی مشخص، و سپس این عوامل براساس میزان اهمیت و عدم قطعیت، اولویت بندی شده و حیاتی ترین عوامل مشخص، و برای نوشتن سناریوهای محتمل از نرم افزار آینده پژوهی (Micmac) استفاده شده است. در مرحله سناریوپردازی، تعداد 36 متتغیر کلی شناسایی و در ادامه در ماتریس اثرات متقاطع در این نرم افزار تعریف شدند. با توجه به یافته های پژوهش از بین این عوامل شاخص تورم تاثیرگذارترین عامل کلیدی در تاب آوری اجتماعی این کلانشهر در مواجهه با بیماری های واگیردار می باشد تمرکز نهادها وحاشیه نشینی دارای بیشترین اثرگذاری مستقیم و همچنین آمادگی اجتماعی و توانایی انطباق دارای بیشترین ارزش سطری محاسبه شده، و بیشترین میزان اثرگذاری غیرمستقیم بر دیگر متغیرها بوده اند.

    کلیدواژگان: مطالعات آینده پژوهی، برنامه ریزی سناریو، تاب آوری اجتماعی، بیماری های واگیردار، کلان شهر اهواز
  • فرهاد بابانژاد برسمانی، مجتبی طبری*، سیده شایسته واردی صفحه 9

    دراین مقاله مساعی نویسندگان طراحی مدل ارتقاء سرمایه اجتماعی سازمان تامین اجتماعی استان مازندران در دوران شیوع کرونا می باشد. روش تحقیق ازنوع آمیخته اکتشافی (کیفی -کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی 30 نفر از اساتید دانشگاهی و نخبگان اجرایی رشته مدیریت ودربخش کمی 150 نفر ازنخبگان حوزه تامین اجتماعی بوده است. دربخش کیفی بااستفاده ازروش گلوله برفی تارسیدن به اشباع نظری با16خبره، مصاحبه عمیق انجام ودربخش کمی، برای سنجش مدل، پرسشنامه محقق ساخته ای با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی دربین 90 نفرازنمونه ها توزیع گردید. روایی پرسشنامه باروش صوری- محتوایی و پایایی آن باروش آلفای کرونباخ مورد تایید قرارگرفت.داده ها باروش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بانرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل گردید. نتایج بخش کیفی حاکی ازآن بوده که مدل ارتقاء سرمایه اجتماعی سازمان تامین اجتماعی استان مازندران در دوران شیوع کرونا دارای 18 بعدبه شرح ذیل می باشد. متغیرهای علی (شفافیت سازمانی، شایستگی، حمایت دولتی و انسجام اجتماعی) متغیرهای زمینه ای (طرح های نوآورانه، توسعه وحفظ رابطه با مراجعه کنندگان، مهارت ومدیریت سازمان)، متغیرهای مداخله ای (تنظیم وحفظ سیاست جهت عبور از محدودیت ها، مدیریت بهینه بحران، نیروی انسانی کارآمد وتوسعه روند خدمات رسانی)، متغیرهای راهبردی (شناخت تهدیدات و چالش ها، راهبردهای های نوآورانه، شناخت و تامین منابع مالی) وپیامد (افزایش سرمایه گذاری ها، تشدید تعامل اجتماعی، تعمیق رضایت اجتماعی، توسعه همه جانبه سازمان).نتایج بخش کمی نشان دادتمامی ابعاد مدل راهبری پژوهش موردتاییدواقع شدند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مدل راهبردی، تامین اجتماعی، مدیریت بحران، کرونا
  • غلامحسین حسینی نیا*، مرضیه بختیاری صفحه 10

    آشنایی با تحولات نوین و پویایی ها در علوم مختلف از جمله علوم مدیریت ،کمک شگرفی در راه تعالی و شکوفایی جوامع است و می تواند رویارویی با بحران ها و مشکلات را تسهیل نموده و موجبات پاسخگویی و قدرت حل مسایل پیچیده را فراهم آورد. بر این اساس در تحقیق کاربردی پیش رو ،پیشران های مدیریت تاب آور کسب و کارها ، متاثر از بحران کووید 19 مورد شناسایی و ارزیابی قرار گرفته اند. روش پژوهش در این تحقیق، آمیخته (کیفی- کمی) می باشد. در بخش کیفی مولفه های مدیریت تاب آور کسب و کارها ،بواسطه ی مطالعات نظامند اسنادی و روش تحلیل محتوای کیفی؛ با سه مرحله کد گذاری، بواسطه نرم افزار MAXQDA2020، در بازه زمانی دو ساله مشخص شدند .مولفه های مدیریت تاب آور کسب و کارها متاثر از بحران کووید 19 مشتمل بر«معماری سازمانی،سازماندهی جهت پاسخگویی، شک و شهود، ارزیابی مستمر،اعطای اختیارات، ایمنی روانشناختی،گروه های انعطاف پذیر و توانمندی حل سریع مسیله»می باشند.در بخش کمی با ابزار پرسشنامه و روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS و SPSS میزان تاثیر گذاری مولفه ها مشخص شدند.جامعه آماری در این بخش مدیران و صاحبان کسب و کار ها در شهر های منتخب بوده اند که تعداد نمونه با فرمول کوکران 90 نفر مشخص گردید.نتایج تحقیق نشان داده است؛همه مولفه ها بر مدیریت تاب آور کسب و کارها تاثیر گذار بوده اند ومولفه های «گروه های انعطاف پذیر،اعطای اختیارات،معماری سازمانی و شک و شهود»بیشترین تاثیر گذاری ، و «ارزیابی مستمر» کمترین میزان تاثیر گذاری را داشته است.

    کلیدواژگان: بحران کووید 19، مدیریت بحران، تاب آوری، کسب و کار، مدیریت تاب آور
  • جمشید نیک زاد*، پری مشایخ، حمیدرضا معتمد، علیرضا قاسمی زاد صفحه 11

    در میان نهادهای متولی مدیریت بحران، سازمان های مردم نهاد به عنوان موسساتی کارآمد و مکمل بخش دولتی در تامین اهداف توسعه، از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند. سازمان های مزبور و در راس آنها جمعیت هلال احمر، به دلیل برخورداری از ظرفیت هایی نظیر امکان ایجاد پیوندهای عمیق محلی، آگاه سازی عمومی، انعطاف پذیری و پاسخگویی سریع، نقش موثر و سازنده ای در مدیریت موفق بحران ایفا می کنند و به این ترتیب مشارکت آن ها در مدیریت بحران، منجر به بهبود اوضاع می گردد. نظر به اهمیت این نقش آفرینی، نوشتار حاضر بر آن است تا با روشی توصیفی- پیمایشی و به منظور ارایه مدلی مفهومی، به بررسی کارکرد سازمان های مردم نهاد در مدیریت بحران، با تکیه بر وظایف جمعیت هلال احمر ایران بپردازد. بدین منظور، اعضا و گروه های خبره سازمان مردم نهاد در هلال احمر ایران، به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شده اند که تعداد 381 نفر از آن ها با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای گزینش شده اند. همچنین، داده ها از طریق پرسش نامه جمع آوری شده و با استفاده از آزمون معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. روایی و پایایی ابزارها نیز مورد تایید قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نقش سازمان های مردم نهاد بر وظایف هلال احمر در مدیریت بحران مثبت و معنادار بوده و مدل ارایه شده دارای برازش مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: بحران، جمعیت هلال احمر، سازمان های مردم نهاد، عملیات امداد، مدیریت بحران
|
  • Hamid Taboli *, Mahboobeh Askari Bagher Abadi, Mahdiyeh Seyfolahi Page 1

    One of the ways to reduce disasters facing a society is to invest in promoting national resilience. The aim of this study was to design a model of collective resilience in global crises. The present study was a qualitative study that was conducted by data foundation method. Participants in this study included 16 experts in the field of management and public health who were selected by purposive sampling. Data collection method was semi-structured interview. Data were analyzed in three stages of open, axial and selective coding. Data validation was performed by the participants using the verification method. Based on the research findings, the central category of the model is national resilience in global crises (improving organizational strength, increasing adaptability and ability to face risk). Causal conditions have two categories (personality traits and collective characteristics). The strategies in question are: (offensive, defensive, review and contingency). Background conditions also include: (ancillary skills and hospitalization conditions of the community). Interventional conditions (economic and political) also affect strategies and ultimately lead to consequences (infrastructure-cultural, social and individual).The resilience approach in global crises such as coronary heart disease ensures our ability to adapt to new and emerging events and to reduce the risk of exposure and to recover quickly from the effects of the events. based on the findings of the present study, health managers in the country as well as all members of society can use this model for collective resilience in the face of global crises.

    Keywords: collective resilience, global crises, COVID-19, grounded theory
  • Javid Rakhshani *, Bahram Gheybi Page 2

    The purpose of this study is to present a conceptual model using interpretive structural modeling in order to achieve an organizational crisis management model with a human resource management system approach in the Iranian Red Crescent population. The present study is a survey and the method used to present the model and analyze the data is interpretive structural modeling. For this purpose, library study and opinions of experts in the field of crisis management and human resource management have been used. Modeling is done in two stages. In the first stage, 30 indicators were identified in library studies and in 3 stages, using Delphi method with the opinions of 15 experts consisting of population managers and experts in the field of human resources, 3 indicators were removed and 27 indicators were finalized. From a questionnaire with the opinions of 13 university professors in the field of management of the organization; Structural self-interaction matrices, initial achievement and final achievement matrices were extracted. The results show that in the stage of determining the level, 27 indicators are located in five levels and by categorizing the criteria using motivational power and dependence; Key, dependent and link variables are represented using the MICMAC method.

    Keywords: Organizational Crisis Management, human resource management, Interpretive Structural Modeling, red crescent society
  • Mehrnaz Moeenian, Abbas Khamseh *, Maziyar Ghazavi Page 3

    A crisis is an accident occurs suddenly as a result of natural and human events and actions and causes hardship and damage to a human community or society, and eliminating it requires emergency and extraordinary actions and operations and depends on identifying the crisis and raising awareness at the right time. In this context, the best and most effective way to attract social collaboration is through a new combination of different ideas and forms of cooperation and creating an entirely new approach to a social issue called social innovation. This study seeks to identify the dimensions of social innovation based on public participation in the event of the COVID-19 crisis. This research has practical objectives in which the grounded theory strategy has been used qualitatively. In this study, experts from the statistical community were selected from the Ministry of Health and Medical Education. Exploratory analysis method has also been used to identify the effective factors in social innovation. Based on the analysis of research data, the categories including: effectiveness of public participation, investment to attract participation, management ability, networking ability, general policymaking ability, necessary cultural and educational infrastructure, the existence of capable legal organizations to solve executive problems, facilitate Coordination, control, containment and mitigation of the effects of the crisis were identified as the eight main factors in social innovation based on the public participation and the government. The COVID-19 pandemic proved that government institutions and the structure of the health system in all countries were insufficient to respond to such a widespread crisis. The results of this study enable policymakers to have a model for social innovation in order to maintain and ensure the health of society, especially in times of crisis, by attracting public participation.

    Keywords: social innovation, public participation, social capital COVID-19 crisis, Social Policymaking
  • Vadood Javan Amani, Hamid Akbari * Page 4

    The importance of supply chain management in health is not hidden from anyone. Therefore, medical centers and hospitals in times of natural disasters and crises, if located correctly, can further control the loss of life. The purpose of this study is to configure the sustainable supply chain of the health care sector to determine the appropriate routing of medical facilities. This study uses a three-level mathematical model including suppliers, medical centers and demand points (areas of Tehran), the conditions of uncertainty in the form of different scenarios by optimization method in which medical service centers in Different scenarios are disrupted. The application of this model was investigated by a case study taken from the data of Tehran Emergency Center. Numerical results indicate the correctness and logic of the results of the mathematical model. In this case, this model can be studied and compared for different networks under disruption. Finally, the results of the implementation of the model and experiments of analysis of facility routing sensitivities along with demand points and its limitations are presented.

    Keywords: Supply chain network, facility routing, disruption management, emergency services, and uncertainty
  • Nigen Baranibyranvand *, Ehsan Georgian Chalsbari Page 5

    Having the ability to choose a marketing strategy, use economic information and understand ways to increase the competitiveness of small and medium enterprises is vital. Therefore, the purpose of this research is to investigate the position of marketing based on social media in SMEs of Lorestan province under the conditions of the Corona crisis from the point of view of their managers and owners. This research is based on the applied goal and based on the descriptive-correlation method. The size of the statistical population was estimated using Cochran's formula of 197 managers and owners of SMEs in Lorestan province. A closed questionnaire was used to collect information. In order to check the content validity of the questionnaire according to the professors of the entrepreneurship department of Ilam University and to measure the reliability, Cronbach's alpha coefficient was used, the average of which was 0.85 for the study variables and indicates the reliability of the research tool. In order to analyze the data, community mean comparison tests (one-group t), Pearson correlation, multiple regression, simple linear regression and regression path analysis were used. According to the findings, the mean variable of the intention to use social media based marketing in the conditions of the corona crisis was calculated to be 3.75 and above the average, as well as the variables of motivation to use social media based marketing, the skill of using the media. Social factors in the direction of marketing and understanding the usefulness of social media based marketing explained 32% of the changes in the intention to use social media based marketing in the conditions of the Corona crisis, in addition to the intention to use social media based marketing as well. It had a significant relationship with the amount of marketing based on social media.

    Keywords: Marketing, Social Media, Coronavirus of Small, Medium Enterprises, Lorestan province
  • Zohreh Sahraei, Parvaneh Samouei * Page 6

    The events that occur suddenly as a result of natural and human actions and impose hardship on society are called Disasters. In recent years, due to changes in the Earth's climate, the number of natural crises, including earthquakes, floods, storms, etc been increasing. Thus, the need for disaster management and planning is felt more than ever. In this research, the aim is to model and solve the problem of locating local warehouses and allocating and controlling the inventory of normal and perishable items in post-crisis conditions. Because in the real world, the demand for affected areas for any reason, such as the severity of damage to areas and people, the possibility of aftershocks with higher intensity and in a short time after the initial earthquake, and the rate of death is not certain. In addition, in most of the conditions, the budget is not clear for the managers and it depends on the severity of the crisis, the support of humanitarian organizations, and public donations. S the budget is uncertain. Therefore, we considered uncertain demand and budget in this research. For this problem, a mixed-integer linear mathematical model has been developed. To solve the problem, GAMS software and the electromagnetic algorithm have been used for small-sized and large-sized problems, respectively. Numerical results on different examples show the efficiency of the proposed algorithm in terms of time and the quality of results.

    Keywords: Location, allocation, Inventory, Mixed Integer Linear Programming, Electromagnetic Meta-Huristic Algorithm
  • Mehrdad Niyazi, Javad Behnamian * Page 7

    When a disaster occurs, collecting and sharing disaster information about affected areas is one of the most important activities in order to optimal decision making for relief operations. Also because the infrastructures are destroyed or damaged after a disaster, WSNs and UAVs can be used to receive online data from the affected areas. This results in making a lot of data with high rates of production through social networks as well as mobile phones of affected people in affected areas as well as WSNs and UAVs which indicates the necessity of Big Data. On the other hand cloud computing is a service, independent of device and location where computing can be performed at high speed and this shows the need for cloud computing as well. In other words these two technologies provide real-time data analysis not just for emergency situation identification in the affected areas but also to rescue the affected people. In this paper we try to provide a comprehensive analysis of application of Big Data, Cloud Computing, Wireless Sensor Networks (WSN) and Unmanned Aerial Vehicles (UAV) in relief problems.

    Keywords: Relief, cloud computing, Big Data, Wireless Sensor Networks (WSN), Unmanned Aerial Vehicles (UAV)
  • Ahmad Pourahmad, Masoud Darabi, Mohammadreza Amiri Fahlyiani * Page 8

    Assessing and managing the impact of large-scale epidemics considering only the individual risk and severity of the disease is exceedingly difficult and could be extremely expensive. Economic consequences, infrastructure and service disruption, as well as the recovery speed, are just a few of the many dimensions along which to quantify the effect of an epidemic on society's fabric. Scenarios tell future stories that are likely to occur in the form of stories and provide alternative narratives about situations related to the future development of epidemics. Scenario writing is one of the best and most powerful tools for recognizing and examining the future of science, which can be used to identify and examine future environmental changes and uncertainties In terms of practical purpose, the present research has been done in terms of exploratory method at exploratory level and based on futures research and scenario approach. And reduction policies using effective indicators in the social resilience of Iran's metropolises with the sample case of Ahvaz metropolis with a future approach, provides research on the prevalence of epidemics. Propulsion forces are identified by a specific Delphi method, and then these factors are prioritized based on the degree of importance and uncertainty, and the most critical determinants are used, and Micmac software is used to write possible scenarios. According to the research findings, among these factors, inflation is the most key factor in the social resilience of the metropolis in the face of infectious diseases. Have been calculated.

    Keywords: Futurology Studies, Scenario Planning, Social Resilience, Epidemic Diseases, Ahvaz Metropolis
  • Farhad Babanezhad Baresmani, Mojtaba Tabari *, Seyedah Shaishte Varedi Page 9

    In this article, the authors try to design a social capital promotion model for the branches of the Social Security Organization of Mazandaran Province during the corona outbreak. The research method is exploratory (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative section was 30 university professors and executive elites in the field of management and in the quantitative section were 150 elites in the field of social security. In the qualitative part, using the snowball method of dreading theoretical saturation with 16 experts, in-depth interviews were conducted and in the quantitative part, to evaluate the model, a researcher-made questionnaire was distributed among 90 samples by relative cluster sampling method. The validity of the questionnaire was confirmed by the form-content method and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha method. Data were analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis using SPSS and AMOS software. The corona outbreak period has 18 dimensions as follows: causal variables (organizational transparency, competence, support, and social cohesion), contextual variables (innovative designs, development, and customer relationship management, organizational skills and management), intervention variables (Setting and maintaining policies to overcome constraints, optimal crisis management, efficient manpower and service delivery development), strategic variables (recognizing threats and challenges, innovative strategies, recognizing and financing), and outcome (increasing investment, Intensification of social interaction, deepening social satisfaction, comprehensive development of the organization). The results of the quantitative section showed that all the dimensions of the research model of the research were confirmed.

    Keywords: Social Capital, Strategic Model, Social Security, crisis management, CORONA
  • Gholamhossein Hosseininia *, Marziyeh Bakhtiari Page 10

    Awareness of modern developments and dynamics in different disciplines including management can dramatically contribute to the transcendence and prosperity of communities, facilitate facing crises and problems, and help accountability and complicated problem-solving skill. This applied study identified and evaluated the drivers of resilient management of businesses affected by the COVID-19 crisis using a mixed-methods (qualitative-quantitative) design. In the qualitative phase, the components of resilient management were identified with a systematic study of documents and using qualitative content analysis through three coding steps in the MAXQDA2020 software for a two-year time interval. These components were found to include organizational architecture, organizing to be accountable, suspicion and intuition, continuous assessment, delegation of authority, psychological safety, flexible groups, and rapid problem-solving capability. In the quantitative phase, the effectiveness of the components was determined by the structural equation modeling using a questionnaire in the PLS software package. The statistical population in this phase was composed of the managers and owners of businesses in selected cities. The sample size was estimated at 90 people by Cochran’s formula. The results show that all components influence the resilient management of businesses. The components of flexible groups, delegation of authority, organizational architecture, and suspicion and intuition are the least influential.

    Keywords: Covid-19 Crisis, crisis management, resilience, Business, Resilient management
  • Jamshid Nikzad *, Pari Mashayekh, Hamidreza Motamed, Alireza Ghasemi Zad Page 11

    Among the institutions in charge of emergency management, the non-governmental organizations have a special place as efficient and complementary public sector institutions in achieving development goals. These organizations, and at the head of them the Red Crescent Society, play an effective and constructive role in successful management of emergency due to their capabilities such as the ability to create deep local connections, public awareness, flexibility and rapid response and thus their participation in crisis management leads to an improvement in the situation.Given the importance of this role, the article intends to study and analyze the function of NGOs in emergency management, based on the duties of the Iranian Red Crescent Society, using a descriptive-survey method and in order to provide a conventional model. For this, the expert members and groups of NGOs in the Iranian Red Crescent are considered as a statistical population. 381 people of them have been selected by stratified random sampling. Also, data were collected through a questionnaire and analyzed using structural equation testing. The validity and reliability of the tools have also been confirmed. Findings indicate that the role of NGOs on the tasks of the Red Crescent in emergency management is positive and significant and the proposed model has a good fit.

    Keywords: Research, the Red Crescent Society, Non-Governmental Organizations, Relief operations, Emergency management