فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال بیست و سوم شماره 176 (مهر و آبان 1402)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و سوم شماره 176 (مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه اسودزاده، سحر صفرزاده*، رضوان همایی صفحات 9-25
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گر حس عاملیت در تبیین اثر نگرش به زمان و امید به اشتغال بر کیفیت زندگی دانش آموختگان کم بینا و نابینا بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی و به لحاظ هدف نیز کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی افراد نابینا و کم بینا بین سنین 21 تا 35 سال عضو انجمن نابینایان استان خوزستان در سال 1401 بود که دارای تحصیلات دانشگاهی) کاردانی تا دکتری(بودند. 233 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه کیفیت زندگی نابینایان)فورست، 2000 (، پرسش نامه نگرش به زمان)میللو و وورل، 2010 (، پرسش نامه امید به اشتغال)قریشی راد، 1387 (و پرسش نامه احساس عاملیت نابینایان فراهانی و همکاران) 1396 (بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و مدل یابی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    ضریب مسیر غیر مستقیم بین امید به اشتغال و کیفیت زندگی) 001 / β=0/182 ،P=0 (مثبت و ضریب مسیر غیر مستقیم بین نگرش منفی به زمان و کیفیت زندگی) 001 / β=-0/159 ،P=0 (منفی و معنا دار بود. اما ضریب مسیر غیر مستقیم بین نگرش مثبت به زمان و کیفیت زندگی معنا دار نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که حس عاملیت، اثر نگرش منفی به زمان بر کیفیت زندگی دانش آموختگان کم بینا و نابینا را به صورت منفی و اثر امید به اشتغال بر کیفیت زندگی آنان را به صورت مثبت و معنا دار میانجی گری می کند.

    کلیدواژگان: امید به اشتغال، حس عاملیت، کیفیت زندگی، نگرش به زمان
  • فاطمه نصرتی*، باقر غباری بناب، شیرین مجاور، پردیس رحمانی سامانی صفحات 26-40
    زمینه و هدف

    لکنت زبان یکی از رایج ترین اختلالات گویایی است. والدین دارای فرزند با لکنت زبان اغلب نگران وا کنش های جامعه، بستگان و نزدیکان هستند. درنتیجه، با تنیدگی و اضطراب بیشتری روبه رو هستند. این وضعیت منبع افزایش تنیدگی بوده و بر سلامت روانی آنها تاثیر می گذارد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر آموزش برنامه بخشایش گری بر کاهش تنیدگی مادران دارای فرزند با لکنت زبان بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایشی و گواه انجام گرفت. جامعه ی آماری مطالعه ی حاضر، شامل مادران دارای فرزند با لکنت زبان شهر کرج در سال 1401 - 1400 بود. 30 نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه گواه) 15 نفر (و آزمایشی) 15 نفر (جایگزین شدند. گروه آزمایشی 13 جلسه برنامه بخشایش گری را به صورت گروهی دریافت نمودند و گروه گواه، مداخله ای دریافت نکردند. در این پژوهش، برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه تنیدگی والدینی آبیدین) 1983 (استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج داده های پژوهش نشان داد که برنامه بخشایش گری در کاهش آشفتگی والدینی، تعامل نا کارآمد والد-کودک، ویژگی های فرزند مشکل آفرین و نمره کلی تنیدگی موثر است (p<0.001).

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل نشان داد که تنیدگی، آشفتگی والدینی، تعامل نا کارآمد بین والد-کودک و ویژگی های فرزند مشکل آفرین مادران دارای فرزند با لکنت زبان در گروهی که برنامه بخشایش گری را دریافت کرده بودند، به صورت معناداری پایین تر از گروهی بودند که برنامه بخشایش گری را دریافت نکرده بودند.

    کلیدواژگان: برنامه بخشایش گری، تنیدگی، فرزند با لکنت زبان، مادران
  • مهدی محمودی*، ابوالحسن ماهرویی صفحات 41-57
    زمینه و هدف

    بحران جهانی کووید- 19 فرصتی منحصر به فرد برای تجدیدنظر در مورد نیاز به آموزش در دسترس و فرا گیر برای کودکان و افراد توان خواه فراهم کرده است. شبکه شاد با وجود چشم انداز خوب برای آموزش از راه دور، مشکلاتی برای دانش آموزان و معلمان آموزش و پرورش استثنایی ایجاد کرده است. بنابراین هدف این پژوهش تحلیل دشواری های نظام آموزش مجازی مبتنی بر سامانه آموزشی شاد برای دانش آموزان با نیازهای ویژه است.

    روش

    این پژوهش از نظر رویکرد پژوهشی، از نوع کیفی، از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی و از نظر زمان، مقطعی بود. جامعه آماری مطالعه حاضر، شامل خبرگان و صاحبنظران حوزه آموزش از دور و مسیولان و کارشناسان آموزش و پرورش استثنایی و همچنین مدیران و معلمان مدارس آموزش استثنایی کشور در سال تحصیلی 1401 - 1400 بود. سی نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به قاعده اشباع نظری داده ها انتخاب شدند و تعداد 530 نفر نیز به صورت کتبی به پرسش های پرسشنامه نیمه ساختارمند جواب دادند. ضمن توجه به شاخص های روان سنجی در انجام مصاحبه ها و جمع آوری مکتوب داده ها، تلخیص و تحلیل متن مصاحبه ها و پاسخ های مکتوب مشارکت کنندگان در پژوهش مطابق با روش تحلیل مضمون انجام گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه با شرکت کنندگان در پژوهش نشان داد که ابعاد و مولفه های مناسب برای سیاستگذاری آموزش مجازی برای دانش آموزان با نیازهای ویژه از الگوی مفهومی ویژه ای تبعیت می کند که با الگوی آسیب شناسی کریک پاتریک شامل چهار سطح وا کنش، یادگیری، رفتار و نتایج انطباق دارد. همچنین دشواری های آموزش مجازی مبتنی بر شاد به تفکیک برای معلمان به عنوان یک گروه و برای مدیران مدارس و کارشناسان ادارات آموزش و پرورش استثنایی به عنوان گروه دیگر و همچنین دشواری های آموزش مجازی مبتنی بر شاد برای دانش آموزان به تفکیک طیف معلولیت آنان شامل چندمعلولیتی، اختلال طیف اتیسم، آسیب دیده بینایی، آسیب دیده شنوایی، کم توان ذهنی، آسیب دیده جسمی حرکتی و اختلالات یادگیری همراه با درصد فراوانی پاسخ مشارکت کنندکان در پژوهش احصا و ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    بررسی یافته ها دلالت بر این دارد که سامانه آموزشی شاد نیازمند تغییرات زیادی است تا بتواند آموزش مجازی مناسبی را برای دانش آموزان با نیازهای ویژه ارایه دهد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش مجازی، دانش آموزان با نیازهای ویژه، سامانه آموزشی شاد
  • فائزه جهان، رضوان مرادی حقیقت* صفحات 58-70
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی والدگری مبتنی بر سازماندهی و والدگری مثبت بر بهبود مهارت های فرزندپروری و کیفیت تعامل والد-کودک در کودکان ناشنوا در شهرستان سمنان انجام شد.

    روش

    این پژوهش به صورت شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران کودکان ناشنوا و کم شنوا در سطح شهرستان سمنان در سال تحصیلی 1401 - 1400 بود. شانزده شرکت کننده این مطالعه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی فرزندپروری مثبت) 8 نفر (و مبتنی بر سازماندهی) 8 نفر (منتسب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های فرزندپروری بامریند) 1973 (و رابطه والد-فرزند پیانتا) 2011 (قبل و بعد از مداخله پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که بین گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد و گروه والدگری مثبت میانگین بالاتری نسبت به گروه والدگری مبتنی بر مهارت های سازمان دهی در مهارت های فرزندپروری و تعامل والد-کودک دارد. بعالوه نتایج آزمون t زوجی نشان داد که تغییرات در دو گروه ا گرچه از پیش آزمون تا پس آزمون معنادار است، اما تغییرات گروه والدگری مثبت بیشتر است.

    نتیجه گیری

    تعامل مادر با کودک یک امر پیچیده و چندبعدی است و باتوجه به ناشنوا بودن فرزند، این تعامل باید از عوامل کلیدی موثری مانند نگرش، میزان پذیرش والدین، نحوه مدیریت و کنترل رفتار، حس شایستگی اجتماعی و خویشتنداری، دانش و مهارت والدگری، خوش فکری والدین در تربیت کودک و ایجاد محیطی با حداقل تعارض برخوردار باشد که در نتایج داده ها والدگری مثبت هم سویی بیشتری با این موارد داشته است.

    کلیدواژگان: فرزندپروری، کودکان ناشنوا، والدگری، والدگری مبتنی بر سازماندهی، والدگری مثبت
  • معصومه واحد مطلق، مریم صفرنواده*، مرتضی سمیعی زفرقندی صفحات 71-82
    زمینه

    کودکان با اختلال طیف اتیسم، کودکانی هستند که با کودکان عادی در زمینه تعاملات اجتماعی، ارتباطات، بازی و علایق تفاوت دارند.

    هدف

    هدف این پژوهش، مطالعه نظام مند برنامه درسی مبتنی بر هوش هیجانی اجتماعی دانش آموزان با اختلال طیف اتیسم است. در این پژوهش، یک برنامه درسی مبتنی بر هوش هیجانی اجتماعی از تمام جوانب مورد بررسی قرار گرفت.

    روش

    رویکرد پژوهش از نوع کیفی با استفاده از راهبرد فرا ترکیب بود. برای یافتن ویژگی ها و مولفه های برنامه درسی مبتنی بر هوش هیجانی اجتماعی، پژوهش های اخیر با روشی نظام مند انتخاب شدند. جامعه مورد مطالعه پژوهش های انجام شده در 15 سال اخیر است که طی وا کاوی محتوایی، دسته بندی و غربالگری شدند و 32 پژوهش واجد شرایط با معیارهای مدنظر به صورت هدفمند انتخاب شدند، کدگذاری و طبقه بندی صورت گرفت و الگوها، پایه های نظری و مضامین اصلی استخراج شدند.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل محتوا 4 بعد شناسایی شد که شامل 12 زیرطبقه به شکل بعد اهداف برنامه درسی در 3 زیرطبقه، بعد محتوای برنامه درسی در 3 زیرطبقه، بعد فرایند یاددهی-یادگیری در 3 زیرطبقه، بعد ارزشیابی در برنامه درسی در 3 زیرطبقه می باشد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های مطالعه حاضر، می توان چنین نتیجه گرفت که برنامه درسی مبتنی بر هوش هیجانی اجتماعی دانش آموزان در دانش آموزان با اختلال طیف اتیسم موثر است.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، برنامه درسی، طراحی الگو، هوش اجتماعی، هوش هیجانی
  • پروانه سیفی قلعه جق، زهرا سادات پورسید آقایی* صفحات 83-94
    هدف

    درپی تغییرات آموزش پس از همه گیری بیماری کووید 19 ، مربیان دانش آموزان کم توان ذهنی تجارب متفاوتی را دریافت کردند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تجربه زیسته مربیان دانش آموزان کم توان ذهنی از آموزش الکترونیکی در دوران بیماری کووید 19 بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کیفی و با استفاده از روش پدیدار شناسی بود. داده ها از طریق مصاحبه های بدون ساختار جمع آوری و با روش اسمیت تجزیه وتحلیل شدند. جامعه این پژوهش کلیه مربیان مدارس استثنایی شهرستان کرج بود. نمونه گیری به صورت هدفمند و با تعداد 20 نفر انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل عمیق دیدگاه های مربیان، موجب شناسایی و دسته بندی 11 مضمون اصلی، 27 مضمون فرعی و 55 کد اولیه شد که برخی از آنها به عنوان نقاط قوت)درجریان قرار گرفتن والدین از روند آموزشی، دسترسی دایم به دانش آموزان، ارتباط راحت دانش آموزان با یکدیگر و ارتقاء مربیان(و برخی دیگر به عنوان نقاط ضعف) کاهش تمرکز دانش آموز و مربی، ناتوانی دانش آموز در استفاده از ابزارهای آموزش، فقدان ملزومات آموزشی ویژه دانش آموزان کم توان ذهنی، انرژی بر بودن آموزش مجازی، دشوار بودن سنجش یادگیری، مشکلات ارتباطی با والدین و مشکلات شخصی و خانوادگی برای مربی(معرفی شدند.

    نتیجه گیری

    با تلفیق نقاط قوت آموزش حضوری و برخط می توان در ارتقاء کیفیت یادگیری دانش آموزان کم توان ذهنی گام موثری برداشت. ضمن اینکه در مواقع ضروری لازم است سامانه الکترونیکی ویژه این دسته از دانش آموزان طراحی شود.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، تجربه زیسته، کم توان ذهنی، مربی
|
  • Fatemeh Asvadzadeh, Sahar Safarzadeh*, Rezvan Homaei Pages 9-25
    Background and purpose

    the purpose of the present study is to examine the mediating role of the sense of agency in explaining the effect of attitude towards time and hope for employment on the quality of life of blind and visually impaired students.

    Research method

    A descriptive correlational research method was carried out. Also, in terms of the purpose, this study was practical. The statistical population of the current research The statistical population of the current research includes all blind and partially sighted people between the ages of 12 and 35 years who were members of the Blind Association of Khuzestan province in 1401, who had university education (associate to doctorate), the number of the sample of the current research is 233 people and the sampling method Purposeful form was used. The research tools included the Quality of Life Questionnaire of the Blind and Visually Impaired (Forest et al., 2000), Time Attitude Questionnaire (Mello & Worrell, 2010), Employment Expectation Questionnaire (Qureshi Rad, 2008) and the Sense of Agency Questionnaire of Visually Impaired People (Farahani et al., 2017). Data were analyzed using descriptive statistics and structural equation modeling (SEM).

    Findings

    The coefficient of the indirect path between hope for employment and quality of life (β=0.182, P=0.001) is positive and the coefficient of the indirect path between negative attitude to time and quality of life (P=0.001, β= -0.159) is negative and significant. In contrast, the indirect path coefficient between positive attitude to time and quality of life was not significant.

    Conclusion

    The results showed that sense of agency negatively mediates the effect of negative attitude towards time on the quality of life of blind and visually impaired students, and the effect of hope for employment on their quality of life is positively and meaningfully mediated.

    Keywords: Attitude to time, hope for employment, quality of life, sense of agency
  • Fatemeh Nosrati*, Bagher Ghobaribonab, Shirin Mojaver, Pardis Rahmani Samani Pages 26-40
    Background and Purpose

    Stuttering is one of the most common speech disorders. Parents with children who stutter are often worried about the reactions of society, relatives and friends. As a result, they face more stress and anxiety. This situation is a source of increased tension and affects their mental health. Therefore, the purpose of the present study was to determine the effect of the nursing program on reducing the stress of mothers with children who stutter.

    Method

    This research was conducted as a semi-experimental type with a pre-test and post-test design with experimental and control groups.The statistical population of the present study included mothers with stuttering children in Karaj in 1400-1401. 30 qualified people were selected by purposive sampling and were randomly replaced in the control group (15 people) and the experimental group (15 people). The experimental group received 12 sessions of the remission program as a group, and the control group did not receive any intervention. In this research, Abidin's parental stress questionnaire (1983) and Pianta's parent-child relationship scale (1992) were used to collect data. Univariate and multivariate covariance analysis were used to analyze the research data.

    Results

    The results of the research data showed that the forgiveness program is effective in reducing parental confusion, ineffective parent-child interaction, problematic child characteristics and overall stress score (p<0.001).

    Conclusion

    The results of the analysis showed that stress, parental confusion, dysfunctional parent-child interaction, and problematic child characteristics of mothers with children with stuttering in the group that received the forgiveness program were significantly lower than in the group There were those who had not received the amnesty program.

    Keywords: A child with a stutter, mothers, remission program, stress
  • Mahdi Mahmodi* Pages 41-57
    Background and purpose

    The purpose of this research is to analyze the difficulties of the virtual education system based on the happy educational system for students with special needs.

    Method

    This research is qualitative in terms of research approach, in terms of purpose, applied; In terms of data collection method, descriptive-survey and in terms of time, cross-sectional. The statistical population of the present study includes experts and experts in the field of distance education and officials and experts of exceptional education as well as managers and teachers of exceptional education schools in the country in the academic year of 1401-1400. 30 qualified people were selected by purposive sampling method and 530 people answered the semi-structured questionnaire in writing. Summarizing and analyzing the text of the interviews was done according to thematic analysis method.

    Findings

    The analysis of the data obtained from the interview with the research participants shows that the appropriate dimensions and components for virtual education policies for students with special needs follow a special conceptual model that is similar to the Crick pathology model. Patrick includes four levels of adaptation: reaction, learning, behavior and results. Also, the difficulties of virtual education based on Shaad separately for teachers as one group and for school administrators and experts of special education departments as another group And also the difficulties of virtual education based on Shaad for students according to the spectrum of students' disabilities, including multiple disabilities, autism spectrum, vision impairment, hearing impairment, mental retardation, physical motor impairment, and learning disorders along with the frequency of participation responses. It is presented in statistics and research.

    Conclusion

    The review of the findings indicates that the Shad educational system needs many changes in order to provide suitable virtual education for students with special needs.

    Keywords: Happy educational system, pathology, students with special needs, virtual education
  • Faeze Jahan, Rezvan Moradihaghighat* Pages 58-70
    Background and purpose

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of parenting based on organization and positive parenting on improving parenting skills and the quality of parent-child interaction in deaf children in Semnan city.

    Method

    This research was quasi-experimental with a pre-test-post-test design. The statistical population included all mothers of deaf and hard-of-hearing children in Semnan city in the academic year of 1401-1400. Sixteen participants of this study were randomly assigned to two experimental groups of positive parenting (8 people) and organization-based parenting (8 people). The participants answered the parenting questionnaires of Baumrind (1973) and parent-child relationship of Pianta (2011) before and after the intervention.

    Findings

    The results of multivariate covariance analysis showed that there is a significant difference between the groups, and the positive parenting group has a higher average than the parenting group based on organizational skills in parenting skills and parent-child interaction. In addition, the results of the paired t test showed that although the changes in the two groups are significant from the pre-test to the post-test, the changes in the positive parenting group are more.

    Conclusion

    Mother-child interaction is a complex and multi-dimensional matter, and considering the child's deafness, this interaction should include key effective factors such as attitude, parental acceptance, how to manage and control behavior, sense of social competence and self-control, parenting knowledge and skills. , the good thinking of the parents in raising the child and creating an environment with minimum conflict, which in the results of the data, positive parenting was more aligned with these cases.

    Keywords: Deaf children, organization-based parenting, parenting, positive parenting
  • Masoumeh Vahed Motlagh, Maryam Safar Navadeh*, Morteza Samiei Pages 71-82
    Background

    Autistic children are children who differ from normal children in terms of social interactions, communication, play and interests.

    purpose

    The purpose of this research is to systematically study the curriculum based on social emotional intelligence of students with autism spectrum disorder. In this research, a curriculum based on social emotional intelligence has been examined from all aspects.

    Method

    The research approach is of a qualitative type using a meta-composite strategy. In order to find the characteristics and components of the curriculum based on social emotional intelligence, recent researches have been selected with a systematic method. The study population is the research conducted in the last 15 years, which was done through content analysis, categorization and screening, and about 31 eligible studies and the criteria in question were purposefully selected, coded and classified. And patterns, theoretical bases and main themes were extracted.

    Results

    Then, using content analysis, four dimensions were identified, which include twelve sub-categories in the form of curriculum objectives dimension in three sub-categories, curriculum content dimension in three sub-categories, teaching-learning process dimension in three sub-categories, curriculum evaluation dimension in There are three sub-floors.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that the curriculum based on social emotional intelligence of students is effective in students with autism spectrum disorder.

    Keywords: Autism spectrum disorder, curriculum, emotional intelligence, Pattern design, social intelligence
  • Parvaneh Seyfi Qalajaq, Zahra Sadat Pour Seyyed Aghaei* Pages 83-94
    Objective

    Following the changes in education after the covid-19 pandemic, teachers of students with mental disabilities received different experiences. The aim of the present study was to investigate the lived experience of educators of intellectually disabled students from electronic education during the Covid-19 era.

    Methods

    This study was of qualitative type using phenomenological method. Data were collected through unstructured interviews and analyzed by Smith's method. The population of this research was all teachers of exceptional schools in Karaj city. Sampling was done purposefully and with 20 people.

    Findings

    An in-depth analysis of the teachers' views led to the identification and classification of 11 main themes, 27 sub-themes and 55 primary codes, some of which are considered strengths (parents being informed about the educational process, constant access to students, easy communication between students and the promotion of instructors) and some others as weaknesses (decreasing student and instructor concentration, student inability to use teaching tools, lack of special educational requirements for students with mental disabilities, energy-consuming virtual education, difficulty in measuring learning, communication problems with parents and problems personal and family for the coach) were introduced.

    Conclusion

    By combining the strengths of face-to-face and online education, an effective step can be taken in improving the quality of learning of intellectually disabled students. In addition, when necessary, it is necessary to design a special electronic system for this category of students.

    Keywords: Covid-19, e-learning, lived experience, mental retardation, teacher