فهرست مطالب

مجله شهرسازی ایران
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حیدر راست خدیو، آرمان راست خدیو صفحات 1-15

    تخلف از مقررات ساخت و ساز شهری را می توان در کنار اجرا نشدن طرح ها و برنامه های شهری از مهم ترین مسایلی دانست که علم برنامه ریزی شهری با آن رو به رو است. افزایش حجم ساخت و سازهای غیرمجاز و آسیب هایی که بر زندگی شهری و محیط شهر می گذارد، قابل چشم پوشی نبوده و ضرورت اتخاذ برخوردی مناسب با این مساله را روشن می سازد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی موثرترین عوامل تخلف از طرح های توسعه شهری می باشد. پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. در پژوهش حاضر با تکیه بر منابع اسنادی و کتابخانه ای و نیز اسناد موجود در بایگانی کمیسیون ماده 100 شهرداری مریوان، 9 مولفه مناسب جهت ارزیابی از دیدگاه متخصصین امر تبیین گردید. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، متخصصین حوزه ی برنامه ریزی شهری (کارمندان شهرداری مریوان) بوده و بر اساس فرمول مورگان، حجم نمونه 36 نفر به دست آمد. پرسشنامه ها به صورت آنلاین (برخط) توزیع گردید. پس از گردآوری نمونه ها، داده های به دست آمده در محیط نرم افزار SPSS26 و Smart PLS3 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از پژوهش منطبق بر آزمون همبستگی اسپیرمن حاکی از آن بود بین علل ساخت و ساز غیرمجاز ساختمان در شهر مریوان و منافع اقتصادی و همچنین ضعف قانون شهرداری ها در نحوه برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز و بدون پروانه ارتباط معناداری وجود دارد. به علاوه نتایج حاصل از مدلسازی توسط معادلات ساختاری نشان داد که دقت پیش بینی مدل این پژوهش در تبیین مولفه ها 98 درصد بوده است و در انتهای مراتب نیز راهکارهایی مناسب جهت کاهش ساخت و ساز غیرمجاز و تخلفات ساختمانی در شهر مریوان ارایه گردید.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، طرح های توسعه شهری، ساخت و ساز غیرمجاز، مریوا
  • سارا راشکی، اصغر مولایی صفحات 16-32

    شهر درون خود مجموعه ای از مشکلات و نیز فرصت ها و امکانات را در کنار هم جای داده است که سیاست های کنونی در استفاده از امکانات درونی آن برای غالب شدن بر مشکلات کافی نبوده است. تهیه سیاست ها و برنامه های طراحی و برنامه ریزی شهری خود در جهت رهنمونی شکل فیزیکی شهر و نحوه دخالت در شهر کفایت نمی کند. با توجه به شرایط حیاتی و ضروری بافت های فرسوده شهری و مشکلاتی که درون شهر وجود دارد، مداخله و دخالت هدفمند در آن ها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. هدایت کیفیت های محیطی نمود پیچیده ای است که اسناد و چارچوب متداول شهرسازی قادر به انجام آن نمی باشد و نیازمند به ابزاری متفاوت است؛ در این میان، سند چارچوب طراحی شهری یکی از مهمترین اسنادی است که وظیفه آن، هدایت پروژه های طراحی شهری می باشد. این مقاله بازخوانی طراحی شهری را با هدف شناخت مولفه ها، معنای و مفاهیم نهفته در پس کالبد متفاوت طراحی شهری و همچنین بررسی تجارب اسناد طراحی شهری در ایران و جهان مورد بررسی قرار داده است. فراگیری رویکرد زبان شناسی این موقعیت را فراهم می کند که هم تمامیت موضوع مورد مطالعه به طور یکجا در نظر گرفته شود و هم اجزای موضوع، شناسایی شوند و هم ارتباط موجود بین اجزا به روش نطامند بررسی و تحلیل شوند. هدف این مقاله، دستیابی به یک ساختار و فرایند منطقی در تهیه اسناد و دستور زبان طراحی شهری می باشد. در این مقاله ابتدا مفهوم دستور زبان و چگونگی کاربرد مفاهیم زبان شناسی در شهرسازی و تجارب جهانی و ایرانی استفاده از اسناد طراحی شهری مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دستور زبان، طراحی شهری، اسناد طراحی شهری، فرم شهر
  • شیما حاجی آبادی، سعیده محتشم امیری صفحات 33-57

    خیابان ها یکی از مهم ترین فضاهای شهری جهت ایجاد تعاملات اجتماعی، افزایش حضورپذیری مردم و در نتیجه ارتقاء سرزندگی و نشاط محسوب می شوند که متاسفانه امروزه به دلیل عدم توجه به افزایش مطلوبیت کیفی خیابان ها جهت حضور مردم و توجه بیشتری که به عبور خودروها معطوف می گردد، افزایش آلودگی، کاهش ایمنی، اجتماع گریزی و از بین رفتن سرزندگی و زیست پذیری، سهم این فضای مهم شهری شده است. خیابان شریعتی در بافت فعال شهری قرار گرفته و براساس مطالعات به دست آمده با توجه به افزایش معضلاتی همچون آلودگی و ترافیک و تراکم، مواردی همچون کم رنگ شدن حس تعلق، کاهش یافتن هویت محله ای و ارتباطات اجتماعی ساکنان در این محدوده پدیدار شده است. باز طراحی این خیابان براساس معیارهای زیست پذیری و سرزندگی به افزایش کیفی محیط و رضایت شهروندان منجرخواهد شد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و اطلاعات مورد نیاز پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و طرح های فرادست به دست آمده است. مشاهدات میدانی همچون حضور در مکان مورد مطالعه، عکاسی و برداشت میدانی برای کسب اطلاعات دقیق تر انجام گرفته و تحلیل و ارزشیابی وضعیت محدوده، توسط جداول SWOT، QSPM،IFE و EFE صورت پذیرفته است. پس از مطالعات و تحلیل های صورت گرفته در محدوده مطالعاتی این مهم به دست آمد که؛ تراکم زیاد کاربری های جاذب سفر منجر به افزایش ترافیک در این خیابان شده و همچنین علیرغم دارا بودن فضایی مناسب جهت طراحی مسیرهای پیاده مناسب و مبلمان های شاخص، متاسفانه دراین زمینه ضعف قابل توجهی در این محور دیده می شود، لذا راهبردهایی همچون ارتقاء سطح کیفی منظر شهری جهت ایجاد خیابانی بانشاط و خاطره انگیز؛ فراهم سازی بستری برای حضورپذیری تمام اقشار جامعه و بهبود روابط اجتماعی؛ ارتقاء و بهبود کیفیت معابر به منظور تسهیل در دسترسی و رعایت ضوابط توان یابان و بالابردن کیفیت حمل و نقل عمومی به منظور افزایش دسترسی افراد و کاهش بار ترافیکی، برای این محدوده پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: خیابان، بازطراحی، زیست پذیری، سرزندگی
  • عبدالحمید قنبران، حانیه صادقی صفحات 58-79

    فضاهای شهری اغلب متناسب با نیازها و الگوهای رفتاری شهروندان شکل نگرفته و تجربه شهروندان از فضاهای شهری محدود به فضای غیر مجهز است. نقش فضاهای شهری به ارتباط دهنده بین مقصدها تقلیل یافته است و زندگی اجتماعی در آن‎ها جریان ندارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش هنر عمومی جهت ارتقای تعاملات اجتماعی و ارتقا و تقویت آن در جهت افزایش مشارکت و حس تعلق افراد می باشد و نمونه مطالعه پیاده‎راه 15 خرداد تهران است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش توصیفی‎تحلیلی است. جامعه آماری شامل افراد متخصص در زمینه‎های طراحی‎شهری، برنامه‎ریزی شهری، مدیریت شهری و معماری می‎باشد که 30 نفر از این افراد به طور تصادفی انتخاب شده‎اند. ابزار گردآوری اطلاعات علاوه بر مطالعات کتابخانه ای، مطالعات میدانی می باشد. برای تحلیل داده ها از آزمون تی تک‎نمونه‎ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار spss استفاده شده و سپس سوات در شش مولفه تدقیق شده‎است. پس از تحلیل داده‎ها، دو گزینه پیشنهادی با رویکرد هنرعمومی جهت ارتقای تعاملات‎اجتماعی پیشنهاد شده‎است. به طور کلی نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که هنر عمومی می‎تواند به عنوان ابزاری برای ارتقای تعاملات اجتماعی معرفی شود و محیطی جذاب، خاطره انگیز و به یاد ماندنی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، هنر عمومی، پیاده‎راه، پیاده ‎راه 15 خرداد تهران
  • امیرداود مصلحت جو، مریم قاسمی سیچانی، وحید قبادیان، بیژن عبدالکریمی صفحات 80-104

    دنیای معاصر، به واسطه رسوخ وسایل ارتباطی نوین، هویت معین خود را دایما در حال تغییر معیار، تحول و بحران می بیند. دیدگاه جهانی در مورد تغییر ماهیت معماری مدرن، بینش های اساسی را در مورد موضوعاتی از قبیل تاثیر فناوری بر معماری مبتنی بر روابط میان سنت و بدعت، ارایه می کند. در این میان، با وقوع انقلاب صنعتی، شیوه تولید تکنولوژیک جدیدی قدم به عرصه وجود می نهد؛ که متکی بر ماشین است. بدین ترتیب، سرمایه به عنوان یک عامل مهم تولید، رخ می نماید و جریان های دیگری در توسعه، پدیدار می شوند؛ که نظریه پردازی های جدید را در عصر پسانوسازی و جهانی شدن رقم زده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که جهانی شدن یا سنتی ماندن، نتیجه چالش میان سنت و تجدد در بستر فرهنگ جهانی است و دستیابی به آن، متاثر از صنعت، سرمایه، تکنولوژی و رقابت می باشد. این پژوهش بر آن است تا با روش کیفی و در قالبی تاریخی، به ریشه یابی مسیله عقب ماندگی معماری معاصر ایران از معماری جهانی و فرایند جهانی شدن، بپردازد. به نظر می رسد ریشه بسیاری از ناکامی ها، در فهم شرایط موجود معماری و توانایی شناخت گفتمان های تاریخی نهفته است.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ جهانی، معماری جهان، معماری معاصر ایران
  • ساناز فنائی، غلامرضا حقیقت نائینی صفحات 105-123

    سلامت روانی، از پایه های کیفیت زندگی، افراد را قادر می سازد تا زندگی بامفهومی داشته و شهروندانی خلاق و فعال باشند؛ هم چنین یکی از اجزاء ضروری انسجام اجتماعی، بهره وری، صلح و ثبات در محیط زندگی است که به ارتقاء سرمایه اجتماعی و توسعه اقتصادی جوامع کمک می کند. از طرف دیگر، مخاطب طرح های توسعه با هر رویکردی، شهروندان هستند، کسانی که برای داشتن زندگی پربار در شهرها باید از سطح مشخصی از سلامتی برخوردار باشند. بنابراین در نظر داشتن سلامت شهروندان در سیاست های توسعه شهری نباید به عنوان هدفی مجزا در نظر گرفته شود، همان طور که نمی توان سلامتی را جدا از انسان و سلامت شهر را فارغ از شهروندان آن در نظر گرفت. سیاست های بازآفرینی شهری به عنوان رویکردی جامع و یکپارچه با هدف قرار دادن مناطق محروم در پی بهبود کیفیت شهرها، ارتقاء و ترویج پایداری و حل برخی مسایل اجتماعی و اقتصادی، می باشند. ازآنجاکه سیاست های بازآفرینی شهری پایدار به دنبال از میان برداشتن نابرابری ها و محرومیت ها در سطح شهرها هستند، بهبود سلامت روانی شهروندان می تواند از چنین مداخلاتی منتج گردد. پژوهش پیش رو با هدف تبیین رابطه پروژه های بازآفرینی شهری پایدار بر سلامت روانی شهروندان، با استفاده از روش تحقیق اسنادی، پژوهش های انجام شده در زمینه رابطه عوامل محیطی، فرآیند برنامه ریزی شهری، تحقق پذیری و اجرای پروژه های توسعه شهری و پروژه های بازآفرینی بر سلامت روانی شهروندان را مورد مطالعه قرار داده و به کمک رویکرد فراتحلیل مقولات اثرگذار بر آن را برشمرده است. بر این اساس نشان داده شد فرآیند، محصول و نحوه اجرای پروژه های بازآفرینی می توانند با تغییر سبک زندگی و موقعیت اجتماعی-اقتصادی شهروندان بر سلامت روانی ایشان اثرگذار باشند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، پایداری، سلامت روانی، مدل مفهومی، فراتحلیل
  • نیوشا اقصائی اصل، فاطمه السادات افصح حسینی صفحات 124-144

    مساله هایی از جمله این که: چه چیزی در گذشته موجب شد تا سازه های آبی شوشتر را احداث کنند؟ آیا می توان با احیاء سازه های آبی شوشتر از کارکردهای زیر بنایی آن به طور گسترده استفاده کرد؟ راهکارهای شهرسازانه جهت ارتقا کیفیت شهر شوشتر چه چیزهایی می توانند باشند؟ و...، دلیلی برای ارایه و نوشتن این مقاله هستند. هدف این مقاله معرفی و بررسی کارکردهای زیر بنایی و روبنایی سازه های آبی شوشتر از منظر زیرساخت و تاسیسات شهری می باشد. روش تحقیق این مقاله به شکل مروری می باشد که با استناد به سایر کتاب ها، مقاله ها، و گزارش ها نوشته شده است، و به مطالعه موردی سازه های آبی شوشتر می پردازد. یافته های پژوهش بیان می دارد که بررسی الگوی مبتنی بر اصول مهندسی و سازه ای تامین آب در گذشته، پاسخگوی تامین نیازها در بخش های مختلف تامین آب بوده است، و سازه های آبی شوشتر، یکی از مهم ترین آن ها می باشد که امروز، اهمیت آن بیشتر شده است. نتیجه گیری و پیشنهاد این مقاله این است که در راستای دستیابی به توسعه پایدار، لازم است تا در زمینه کارکردهای زیربنایی و روبنایی، تمهیداتی موثر برای سازه های آبی شوشتر در نظر گرفته شود .

    کلیدواژگان: مدیریت آب. سازه های آبی شوشتر. دوره ساسانی. یونسکو. ایران
  • ارائه الگوی مکان یابی فضاهای آموزشی (مورد پژوهی: مدارس دخترانه متوسطه دوم)
    کیمیا السادات طبیب زاده، مهیار اردشیری صفحه 145
|
  • Heydar Rastkhadiv, Arman Rastkhadiv Pages 1-15

    Violation of urban construction regulations can be considered as one of the most pressing challenges currently facing urban planning. The increase in unauthorized construction activities and the resulting damage to urban life and the urban environment cannot be overlooked, highlighting the necessity for an appropriate response to this issue. The aim of the present research is to identify the most influential factors contributing to violations of urban development plans. This research is conducted with a practical orientation, employing a descriptive-analytical approach. Drawing upon documentary and library resources as well as documents available in the archives of the Marivan Municipal Commission for Article 100, nine suitable components for evaluation from the perspective of experts were identified. The research population consisted of urban planning professionals (employees of Marivan Municipality), and a sample size of 36 individuals was determined using the Morgan formula. Questionnaires were distributed online. After collecting the samples, the data obtained were analyzed using SPSS 26 and Smart PLS3 software. The research results, consistent with Spearman's correlation test, indicated a significant relationship between the causes of unauthorized construction in Marivan city, economic interests, and the shortcomings in municipal laws governing unauthorized construction without permits. Furthermore, the structural equation modeling results demonstrated that the predictive accuracy of this research model in explaining the components was 98 percent. Finally, appropriate strategies to reduce unauthorized construction and building violations in the city of Marivan were presented.

    Keywords: Urban Planning, Urban Development Plans, Unauthorized Construction, Marivan
  • Sara Rashki, Asghar Molaei Pages 16-32

    The inner city has a set of problems as well as opportunities and possibilities, and the current policies in using its inner possibilities have not been enough to overcome the problems. It is not enough to prepare policies and urban planning plans to guide the physical shape of the city and how to intervene in the city. Considering the vital conditions of worn-out urban tissues and the problems that exist in the city, targeted intervention and intervention in them has been given more attention. The management of environmental qualities is a complex phenomenon that the conventional urban planning documents and frameworks are not able to do and it requires a different tool; Meanwhile, the urban design framework document is one of the most important documents whose task is to guide urban design projects. This article examines the reinterpretation of urban design to understand the components, meanings, and concepts hidden behind the different bodies of urban design and also discusses the experiences of urban design documents in Iran and the world. Learning the approach of linguistics provides the opportunity to consider the entirety of the subject under study at once and identify the components of the issue and analyze and analyze the relationship between the components systematically. The purpose of this article is to achieve a logical structure and process in the preparation of urban design documents and grammar. This article examines the concept of grammar and the application of linguistic concepts in urban planning and global and Iranian experiences of using urban design document.

    Keywords: Grammar, urban design, urban design documents, city form
  • Shima Haji Abadi, Saeideh Mohtasham Amiri Pages 33-57

    The streets are one of the major spaces for creating social interactions, increasing the public presence, and thus promoting viability and vitality of the urban environment, unfortunately, today, due to the ignorance of the qualitative desirability increase of the streets for people presence and more attention to automobiles crossing, the share of this urban space is pollution increase, safety reduction, unsociability and the loss of vitality and viability. The main purpose of this research is to investigate Shariati street based on vitality criteria and try to create a livable and sustainable street. Items like: designing urban pedestrian spaces, designing urban open spaces convenient for human activities and interactions, reducing traffic and increasing green spaces have been taken into consideration. Therefore, this research was an attempt to answer these main questions: How can Shariati Street be designed based on vitality approaches to become a livable street? What are the standards of vitality that can be today implemented in this street? The basic and required information of this research was obtained through library studies and searches of available documents and upstream plans. Field observations include the presence in the studied area, photography, and field collection of comprehensive information. The analysis and evaluation of the situation of the investigated zone have been conducted by SWOT, QSPM, IFE, and EFE tables. qualitative components of the street were explored by the authors. In the SWOT table, the strengths and weaknesses were mentioned, and stages were scored and prioritized; then, 5 strategies were developed, based on the project goals and obtained analyzes. Then, the strategies were finally prioritized in the QSPM table, and some policies were presented for each strategy.

    Keywords: Street, Redesign, livability, Vitality
  • Abdulhamid Ghanbaran, Hanieh Sadeghi Pages 58-79

    Urban spaces are often not formed according to the needs and behavior patterns of citizens, and citizens' experience of urban spaces is limited to unequipped spaces. The role of urban spaces has been reduced to connecting destinations and social life does not exist in them. The purpose of this research is to investigate the role of public art in order to promote social interactions and promote and strengthen it in order to increase the participation and sense of belonging of people, and the case study is the 15 Khordad walkable way in Tehran. The current research is of applied type and using descriptive and analytical method. The statistical population includes people who are experts in the fields of urban design, urban planning, urban management and architecture, and 30 of these people were randomly selected. In addition to library studies, the tool for collecting information is field studies. One-sample t-test, Pearson's correlation and multiple regression were used for data analysis using Spss software And then SWOT has been analyzed in six parts. After analyzing the data, two alternatives have been proposed with a public art approach to promote social interactions. In general, the results of the research indicate that public art can be introduced as a tool to promote social interactions and create an attractive and memorable environment.

    Keywords: social interactions, public art, walkable way, 15 khordad walkable way in Tehran
  • Amir Davood Maslahatjoo, Maryam Ghasemi Sichani, Vahid Ghobadian, Bijan Abdolkarimi Pages 80-104

    The contemporary world, due to the penetration of new means of communication, sees its own identity constantly changing its criteria, transformation and crisis. A global perspective on the changing nature of modern architecture provides fundamental insights into issues such as the impact of technology on architecture based on the relationship between tradition and innovation. In the meantime, with the occurrence of the industrial revolution, a new technological production method is emerging; which relies on the Machinism. In this way, capital occurs as an important factor of production and other currents in development emerge; which have established new theorizations in the postmodernism era and globalization. The findings of the research show that Globalization or tradition is the result of tradition and modernity challenge in the context of global culture and its achievement is affected by Industry, Capital, Technology and Competition. This research aims to find the roots of Iran contemporary architecture backwardness problem from world architecture and the process of globalization with a qualitative method and in a historical format. It seems that the root of many failures lies in the understanding of the existing conditions of architecture and the ability to recognize historical discourses.

    Keywords: Globalization, Global Culture, world architecture, Iran Contemporary Architecture
  • Sanaz Fanaei, Gholamreza Haghighat Naeini Pages 105-123

    Mental health is one of the foundations of quality of life that enables people to have meaningful lives and be creative and active citizens. On the other hand, the target of development projects with any approach are citizens, who must have a certain level of health in order to have a productive life in cities. Therefore, the health of citizens in urban development policies should not be considered as a separate goal, and the health of the city cannot be considered independent from its citizens. Urban regeneration as a comprehensive and integrated approach that targets disadvantaged areas to improve the quality of settlements, promote sustainability and solve social and economic problems. As urban regeneration policies seek to eliminate inequalities and deprivations within target areas, citizens’ health and well-being can be effected by such interventions. The present study aims to explain the relationship between sustainable urban regeneration projects and citizens’ mental health, using documentary research method. So, studies on the relationship between environmental factors, urban planning process and implementation of urban development projects and regeneration projects on the mental health of citizens have been explored with the help of meta-analysis approach and the main areas and indicators affecting this matter were identified. Based on this, it was shown that the process, product and implementation of regeneration projects can affect the mental health of citizens by changing their lifestyle and socio-economic status.

    Keywords: Urban Regeneration, Sustainability, Mental Health, Conceptual Model, Meta-analysis
  • Nioosha Aghsaee Asl, Fatemehal sadat Afsahhosseini Pages 124-144

    Issues such as: What prompted the construction of the Shushtar Historical Hydraulic System in the past? Is it conceivable to utilise its infrastructure services more widely by restoring the Shushtar Historical Hydraulic System? What Urban Planning solutions may be used to improve the quality of Shushtar city? These are the motivations for presenting and writing this paper. The Purpose of this paper is to introduce and investigate the substructure and superstructure functions of Shushtar Historical Hydraulic System in terms of urban infrastructure and facilities. This paper's Methodology is in the form of a review written with references to other books, papers, and reports, and it deals with a case study of the Shushtar Historical Hydraulic System. From Research Findings, it can be stated that in the past, the investigation of the pattern based on engineering and structural principles of water supply has been the answer to meeting the needs in various sectors of water supply, and the Shushtar water structures are one of the most important ones that exist today, and its importance has been increased. The Conclusion and Suggestion of this paper states that in order to achieve sustainable development, it is necessary to consider effective arrangements for Shushtar Historical Hydraulic System in the field of substructure and superstructure functions.

    Keywords: Water management. Shushtar water structures. Sasanian period. UNESCO
  • Providing A Model for Locating Educational Spaces (Study Case: Second Grade High School for Girls)
    Kimia Sadat Tabibzadeh, Mahyar Ardeshiri Page 145