فهرست مطالب

توانمندسازی سرمایه انسانی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1402)

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • توانمند سازی شرکت های نفتی ایران جهت خودکفایی در مقابله با تحریم های آمریکا و اروپا با طراحی مدل بازی همکارانه
    شادی صفری، منصور صوفی*، علیرضا امیرتیموری، مهدی فدایی صفحه 1

    هدف این تحقیق طراحی سناریوهای برگرفته از مدل بازی همکارانه مبتنی بر نظریه بازی برای بررسی پاداش و جریمه مشاهده شده از به اشتراک گذاشتن و یا عدم اشتراک دانش توسط شرکت ها است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران و خبرگان 30 شرکت خصوصی برتر فعال در عرصه پروژه های نفت و گاز می باشند. روش تحقیق بر اساس طبقه بندی کومار،کاربردی، تفسیری، اکتشافی با ماهیت کمی و کیفی است. این مطالعه بر اهمیت به اشتراک گذاری کارآمد دانش به عنوان راهی برای ایجاد همکاری در سرمایه گذاران پورتفوهای شرکت ملی نفت ایران برای رقابت با رقبای خارجی در دوران تحریم تاکید می کند. با مرور نتایج چهار سناریوی حاصل از بازی، مشاهده گردید که پاداش مشاهده شده شرکت ها از به اشتراک گذاشتن دانش، وابسته به رفتار ناشی از به اشتراک گذاری دانش توسط سایر شرکت ها می باشد. هر چه قابلیت های سازمان در مولفه های تاثیرگذار بر انتقال دانش و نوآوری بالاتر باشد، آنگاه شرکت ها در صورت همکاری، عایدی بیشتری کسب خواهند کرد. آنالیز حساسیت در مورد هزینه های همکاری پروژه ها که به واسطه دشواری اجرای پروژه های مشترک ایجاد می گردد نشان داد که با افزایش هزینه، شرکت ها از استراتژی همکاری به سمت استراتژی تلافی و سپس به سمت استراتژی عدم همکاری سوق پیدا می کنند. این استراتژی ها بر اساس تطبیق نتایج معادله سود طراحی شده با سه بازی متواتر همکارانه معمای زندانی، بازی شاهین و کبوتر و بازی معمای اعتماد به دست آمده اند.

    کلیدواژگان: تئوری بازی، بازی همکارانه، مدیریت دانش، نوآوری، شرکت ملی نفت ایران
  • مدل تعالی سازمانی با بررسی اثرات شایستگی های نیروی انسانی در بازاریابی خدمات آموزشی
    سعید طالبی، سید محمود شبگو منصف*، کامبیز شاهرودی، فرزین فرحبد صفحه 2

    یونسکو، آموزش را کلید توسعه جوامع می داند. محیط رقابتی رو به رشد کنونی نیز باعث شد تا موسسات آموزشی به رقابت بپردازند. لذا باتوجه به اهمیت موسسات آموزشی که نقشی اساسی در پیشرفت جوامع دارند، انتخاب نیروی انسانی شایسته در این نهاد، نیز امری الزامی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر شایستگی های نیروی انسانی با رویکرد بازاریابی آموزشی در مدل تعالی سازمانی و ارایه مدل تعالی سازمانی بر مبنای شایستگی در موسسات آموزشی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن متشکل از خبرگان، متخصصان و کارشناسان حوزه آموزش تخصصی در صنعت آب و برق کشور ایران در موسسه آموزش های تخصصی صنعت آب و برق به تعداد 60 نفر است که از این جامعه، به روش نمونه گیری تصادفی ساده و براساس فرمول کوکران، نمونه ای 50 نفری انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه برگرفته از معیارها و زیرمعیارهای مدل استاندارد2020 EFQM استفاده شد که پایایی آن با محاسبه فرمول آلفای کرونباخ تعیین شد. روایی سازه پرسشنامه ها نیز به وسیله تحلیل عاملی تاییدی تعیین شد. به منظور تحلیل داده های حاصله و تایید آماری مدل و اعتبارسنجی آن، از روش حداقل مربعات جزیی توسط نرم افزار آماری Smart-PLS بهره گرفته شد. نتایج حاصل از ضرایب مسیر نشان دهنده وجود رابطه معناداری بین متغیرهای شایستگی نیروی انسانی و تعالی سازمانی دارد. همچنین شاخص های برازندگی مدل حاکی از آن است که مدل ارایه شده از برازش مناسب برخوردار است.

    کلیدواژگان: مدل تعالی سازمانی، EFQM 2020، شایستگی، نیروی انسانی، بازاریابی آموزش، موسسات آموزشی
  • تاثیر رسانه ها بر ارتقای نگرش ارباب رجوع و گرایش آنها به خدمات همراه اول
    شایان بصیر، محمدرضا آزاده دل*، مریم اوشک سرائی صفحه 3

    هدف اصلی این مطالعه سنجش و تحلیل تاثیر رسانه ها بر تقویت و توانمندی نگرش ارباب رجوع و تمایل آنها به خدمات و محصولات همراه اول از منظر مصرف کننده است. مبنای پژوهش مقاله حاضر آزمون مدل مستخرج به روش تحقیق کیفی است. این مطالعه از نظر هدف کاربردی بوده که به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری مطالعه را مشتریان شرکت همراه اول در استان گیلان تشکیل می دهند. از میان مشتریان این شرکت، تعداد 325 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای توصیف متغیرها از نرم افزار SPSS22 و آزمون فرضیه های مدل تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری، از نرم افزار Smart PLS8.5 استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که در رسانه سنتی بین عوامل علی و پدیده و بین راهبردها و پیامد رابطه وجود دارد. همچنین برای رسانه اجتماعی بین عوامل علی و پدیده، همه روابط به غیر از رابطه بین مقوله نقش و جایگاه رسانه با ویژگی رسانه تایید شدند. نتایج به صورت کلی بیانگر این است که پیامدهای استفاده از رسانه های سنتی و اجتماعی با هم بر نگرش ارباب رجوع در تمایل به مراجعه و استفاده از خدمات همراه اول موثر است. نتیجه مهم در این نوشتار بر اهمیت بیشتر رسانه سنتی در مقابل رسانه های نوین تاکید دارد و اینگونه می توان به مدیران جامعه آماری توصیه نمود که همزمان با انجام تعاملات رابطه مدار با ارباب رجوع در حوزه خدمات مربوطه جایگاه رسانه ها را بین آنان ترویج نموده و نگرش مصرف کننده از خدمات را در شرایط رقابتی سخت هدایت نمود.

    کلیدواژگان: اثربخشی تبلیغات، تمایل به خرید، نگرش برند، رسانه اجتماعی، رسانه سنتی
  • ارائه مدل ویژگی سازمان های آسیب دیده بر اثر ضربات روحی سازمانی و پیامدهای آن در سازمان های دولتی
    سیده فاطمه قانع کوشالشاهی، حمیدرضا رضایی کلیدبری*، داود کیاکجوری، بهزاد فرخ سرشت صفحه 4

    هدف این پژوهش ارایه مدل سازمان های آسیب دیده بر اثر ضربات روحی سازمانی و پیامدهای حاصل از این ضربات در سازمان های دولتی ایران است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف بنیادی-کاربردی و از نظرروش انجام کار، توصیفی از نوع اکتشافی است. جهت انجام پژوهش از روش آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شده است. جامعه آماری مرحله کیفی، شامل خبرگان دانشگاهی در حوزه مدیریت دولتی و برای مرحله کمی، تمامی کارکنان وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده است. نمونه آماری در بخش کیفی با رویکرد هدف مند قضاوتی به تعداد 10 نفر و در بخش کمی به روش نمونه گیری خوشه ای به تعداد 338 نفر انتخاب شده است. ابزار جمع آوری داده ها در مرحله اول شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و دو مرحله دلفی (پرسشنامه بسته) و در مرحله دوم پرسشنامه 55 سوالی است. تجزیه و تحلیل داده های کیفی با استفاده از روش داده بنیاد و نرم افزار MAXQDA و داده های بخش کمی به روش معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج نشان داد که در بخش کیفی 20 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر از پیامدهای ضربات روحی و 8 شاخص مضمون سازمان دهنده و 2 مضمون فراگیر از ویژگی های سازمان های آسیب دیده شناسایی شده است. همچنین در بخش کمی مدل پژوهش بر اساس نتیجه تحلیل عاملی مرتبه دوم مورد تایید قرار گرفته است و شاخص R2 در مورد ویژگی سازمان های آسیب دیده از ضربات روحی برابر با 633/0 و در مورد پیامدهای ضربات روحی برابر با 617/0 است که به معنای برازش تقریبا قوی مدل ساختاری در حالت کلی است

    کلیدواژگان: ضربه روحی سازمانی، سازمان های آسیب دیده، سازمان های دولتی
  • طراحی و تبیین مدل مدیریت عملکرد کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور
    افشین هاشمی، داریوش غلام زاده*، احمد ودادی صفحه 5

    هدف از این پژوهش طراحی و تبیین مدل مدیریت عملکرد کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور بوده است. این پژوهش از نظر هدف و ماهیت توسعه ای است و به روش آمیخته کیفی (مرور نظامند و تحلیل تم) و کمی(معادلات ساختاری) انجام گرفت. جامعه آماری بخش کیفی شامل افراد صاحب نظر در رابطه با سازمان امور مالیاتی کشور، شامل کارکنان رده بالای سازمان امورمالیاتی کشور با دارا بودن شاخص های شایستگی بودند. که به روش هدفمند و در حد اشباع نظری 12 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و در بخش کمی نمونه 360 نفری از کارکنان سازمان امور مالیاتی شهر تهران انتخاب شد. در بخش کیفی از مصاحبه نیمه عمیق ساختار یافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق استفاده شد. حاصل پژوهش در قالب یک مدل مدیریت عملکرد کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور در قالب سه مضمون فراگیر؛ الزامات اولیه مدیریت کارکنان که شامل مضامین سازمانده ویژگی های فردی، شایستگی های حرفه ای و شایستگی عمومی، بستر و زمینه ها که شامل مضامین سازمانده چون ارزش های سازمانی، اهداف و استراتژی های سازمان و استانداردهای عملکرد حرفه ای است و نهایتا مضمون فراگیر رشد و توسعه سازمانی که شامل مضامین سازمانده جبران خدمت، عوامل هدایت و سرپرستی، توسعه عملکرد کارکنان، آموزش، مانیتورینگ و رصد و جذب، استخدام می باشد که در مجموع دارای 101مضمون پایه است، ارایه شد که نتایج نشان داد این مدل در بهبود مدیریت عملکرد کارکنان سازمان امورمالیاتی کشور دارای مطلوبیت (برازش نکو) می باشد.

    کلیدواژگان: روش آمیخته، عملکرد کارکنان، مدیریت عملکرد، سازمان امور مالیاتی
  • نقش نظارتی حاکمیت شرکتی در بخش تسهیلات بانکی
    هادی نیک قلب*، سعید صیاد شیرکش، فریده حق شناس کاشانی صفحه 6

    انحراف تسهیلاتی، یکی از عمده مشکلات سیستم بانکی در سطح کشور می باشد. اساسا بانکها تاکنون نظارت اثربخشی که کاملا مطلوب باشد را بر تسهیلات اعطایی خود اعمال ننموده و این امر نشاندهنده این است که حاکمیت شرکتی در بانکها با شرایط مطلوب فاصله دارد. هدف از این مقاله، ارایه یک مدل جدید حاکمیت شرکتی برای بانک ها جهت نظارت اثربخش بر تسهیلات می باشد در این مدل، ده بعد، بیست و یک مولفه و پنجاه شاخص عملکرد داخلی، معرفی گردیده است. سرمایه انسانی، مسیولیت پذیری، عدالت جویی، شفافیت اطلاعاتی، قابلیت های پویای سازمانی، سیاست ها و رویه های کارآمد، مدیریت ریسک، پاسخگویی، قوانین و مقررات و استفاده از ابزارهای الکترونیکی. هدف این مقاله پرکردن شکاف ادبی با پیشنهاد ابعاد جدید در حوزه حاکمیت شرکتی بین المللی در بانکداری است که سایر عوامل داخلی و خارجی موثر را که مورد بررسی پژوهشگران پیشین قرار نگرفته است بررسی کند و مدلی کامل ارایه دهد. مدل پیشنهادی می تواند توسط سهامداران، سپرده گذاران و موسسه های مالی در سطح ملی و بینالمللی برای نظارت بر روند شیوه های حاکمیت شرکتی جهت نظارت اثربخش بر بخش تسهیلات در بخش بانکی استفاده شود.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، نظارت اثربخش، تسهیلات اعطایی، بانک ملی
  • پیمایشی در باب عدالت سازمانی بر حسب گروه های کاری (مورد مطالعه: بانک دولتی)
    گلناز مهدی عصری، حسین صفرزاده*، محمدرضا ربیعی صفحه 7

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت عدالت سازمانی انجام شده است. پژوهش حاضر با توجه با ماهیت داده ها کمی و از نظر شیوه اجرا از نوع پیمایش می باشد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارشناسان شاغل در بانک دولتی و حجم نمونه بر طبق جدول مورگان 120 نفر بدست آمد که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که جهت بررسی روایی از روایی صوری و برای بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان عدالت سازمانی در سطح متوسط رو به پایینی می باشد، بالاترین میزان ادراک عدالت مربوط به بعد رویه ای و کمترین میزان مربوط به بعد عدالت اطلاعاتی است. همچنین نتایج نشان داد که قوی ترین ارتباط بین «عدالت تعاملی و اطلاعاتی» است و مدل مفهومی عدالت سازمانی از برازش مطلوب برخوردار است. بیشترین بار عاملی در بین کلیه شاخصها مربوط به « منصفانه بودن نحوه جبران خدمات» می باشد و در تمامی ابعاد، ارزیابی مدیران بهتر از کارشناسان بوده است.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، گروه های کاری، صنعت بانکداری و بانک دولتی
|
  • Empowering Iran oil companies to be self-sufficient in dealing with American and European sanctions by designing a cooperative game model
    Shadi Safari, Mansour Soufi *, Alireza Amirteimoori, Mehdi Fadaei Page 1

    The aim of this research is to design scenarios based on cooperative game theory models to investigate the observed rewards and penalties resulting from knowledge sharing or non-sharing among companies. The research population includes managers and experts from 30 top private companies active in the field of oil and gas projects. The research methodology is based on Kumar's classification, which is applied, interpretive, exploratory, and includes both quantitative and qualitative aspects. This study underscores the importance of efficient knowledge sharing as a means to foster collaboration among investors in the portfolios of the National Iranian Oil Company to compete with foreign competitors during sanctions.Upon reviewing the results of four scenarios derived from the game, it is observed that the rewards perceived by companies from knowledge sharing depend on the behavior resulting from knowledge sharing by other companies. The more capable an organization is in the influential factors of knowledge transfer and higher innovation, the greater the returns companies will obtain through cooperation. Sensitivity analysis regarding the costs of project cooperation, which arises due to the difficulty of implementing joint projects, shows that as costs increase, companies shift from a cooperation strategy towards a retaliation strategy and then towards a non-cooperation strategy. These strategies are determined based on aligning the results of the profit equation designed with three interrelated cooperative games: the prisoner's dilemma, the hawk-dove game, and assurance game.

    Keywords: Game Theory, Cooperative Game, Knowledge management, innovation, National Iranian Oil Company
  • Organizational Excellence Model by Examining the Effects of Human Resources Competencies in the Marketing of Educational Services
    Saeed Talebi, Seyyed Mahmoud Shabgoo Monsef *, Kambiz Shahroodi, Farzin Farahbod Page 2

    UNESCO considers education to be the key to the development of societies. The current growing competitive environment also made educational institutions compete. Due to the importance of educational institutions that play a fundamental role in society's development, it is necessary to select competent human resources in these institutions. The current research aims to investigate the effect of human resources competencies on the educational marketing approach in the Organizational excellence model and to present the Organizational excellence model based on competence in educational institutions. The current research is operational in terms of purpose and descriptive in correlation type. Its statistical community consists of experts and specialists in the specialized education field in the water and electricity industry of Iran in the technical education institute of the water and electricity industry number of 60 people; from this population, a sample of 50 people was chosen. The collected data, a questionnaire derived from the criteria and sub-criteria of the EFQM 2020 standard model, was used, whose reliability was determined by calculating Cronbach's alpha formula. The construct questionnaire validity was also selected by confirmatory factor analysis. Smart-PLS statistical software used the partial least squares method to analyze the obtained data and statistical confirmation of the model and its validation. The path coefficients' results indicate a significant relationship between the variables of human resource competence and organizational excellence. Also, the fit indices of the model suggest that the presented model has suitable fitness.

    Keywords: organizational excellence model, EFQM 2020, competence, Human Resources, Educational marketing, Educational institutions
  • The effect of the media on improving the attitude of the clients and their tendency towards IR-MCI services
    Shayan Basir, Mohammad Reza Azadehdel *, Maryam Ooshaksaraie Page 3

    The main purpose of this study is to measure and analyze the impact of media on strengthening and empowering the attitude of patrons and their desire for services and products from the perspective of consumers. This study is applied in terms of purpose, which was done by descriptive-correlation method. The statistical population of the study is made up of the customers of the IR-MCI . 325 people were selected as a statistical sample. Smart PLS8.5 was used to describe the variables using SPSS and to test the hypotheses of the research model from structural equation modeling. The results showed that in traditional media there is a relationship between causal factors and phenomena and between strategies and consequences. Also, for social media between the causal factors and the phenomenon, all relationships except the relationship between the category of role and position of the media were confirmed with the characteristics of the media. The results generally indicate that the consequences of using traditional and social media together are effective on the client's attitude in the desire to visit and use the services of the IR-MCI. The important result in this article emphasizes the greater importance of traditional media compared to modern media, and in this way, it is possible to recommend the managers of the statistical society to promote the position of the media among them at the same time as conducting relationship-oriented interactions with clients in the field of relevant services. Guided the consumer's attitude towards services in tough competitive

    Keywords: Advertising effectiveness, purchase intention, Brand Attitude, social media, traditional media
  • Presenting the characteristic model of organizations affected by organizational trauma and its consequences in government organizations
    Seyede Fateme Ghane Koshalshahi, Hameedreza Rezaee Kelidbaree *, Davood Kiakojouri, Behzad Farokhseresht Page 4

    The purpose of this research is to provide a model of organizations affected by organizational morale attacks and the consequences of these attacks in Iran's government organizations. The current research is a descriptive exploratory type in terms of the fundamental-applied goal and in terms of the method of doing the work. A mixed method (qualitative and quantitative) was used to conduct the research. The statistical population of the qualitative stage included university experts in the field of public administration and for the quantitative stage, 338 people were selected by the cluster sampling method. The data collection tool in the first stage includes a semi-structured interview and two Delphi stages (closed questionnaire) and in the second stage is a 55-question questionnaire. Qualitative data analysis was done using foundation data method and MAXQDA software, and quantitative part data was done using structural . The results showed that in the qualitative part, 20 organizing themes and 4 comprehensive themes of the consequences of trauma and 8 organizing theme indicators and 2 inclusive themes of the characteristics of the affected organizations were identified. Also, in the quantitative part, the research model has been confirmed based on the result of the second-order factor analysis, and the R2 index about the characteristics of organizations affected by emotional shocks is equal to 0.633 and about the consequences of psychological shocks is equal to 0.617, which means The fit of the structural model is generally strong.

    Keywords: Organizational trauma, affected organizations, Government organizations
  • Design and Explain the Performance Management Model of the Employees of the Country's Tax Affairs Organization
    Afshin Hashemi, Dariush Gholamzadeh *, Ahmad Vedadi Page 5

    The purpose of this research was to design and explain the performance management model of the employees of the country's tax affairs organization. This present research was conducted in a qualitative (systematic review and theme analysis) and quantitative (structural equations) in terms of its purpose and developmental nature . The statistical population of the qualitative section included people with opinions related to the country's tax affairs organization, including high-ranking employees of the country's tax affairs organization with competency indicators. 12 people were selected as a sample by purposeful and snowball method and at the limit of theoretical saturation.in quantitative part ; 360 employees of the tax affairs organization of Tehran were selected as samples . in the qualitative part of tesis ;a semi-structured interview was used، in the quantitative part; a researcher-made questionnaire was used. Based on the results of a model and framework for managing the performance of employees of the country's tax affairs organization in the form of three dimensions, the basic requirements of employee management, which included the elements of individual factors, general competence and individual competence, the dimension of the background and context of the management of the organization's employees, which includes elements such as organizational values, goals and It has organizational strategies and professional performance standards, and finally, the dimension of organizational growth and development of employee management, which includes the factors of guidance and supervision, performance development, training, monitoring and observation, strengthening motivation and attraction, recruitment and adjustment, with a total of 101 components.

    Keywords: Mixed method, Employee Performance, Performance Management, Tax Affairs Organization
  • the role of corporate governance supervision in the bank loans
    Hadi Nikghalb *, Saeed Sayad Shirkesh, Farideh Haghshenas Kashani Page 6

    loans deviation is one of the major problems of the banking system in the country. Basically, until now, banks have not applied effective supervision that is completely desirable on their granted loans, and this indicates that corporate governance in banks is far from optimal conditions. The purpose of this article is to present a new corporate governance model for banks to effectively monitor loans. In this model, ten dimensions, twenty one components and fifty internal performance indicators have been introduced. Human capital, accountability, justice seeking, information transparency, organizational dynamic capabilities, effective policies and procedures, risk management, accountability, rules and regulations, and the use of electronic tools. The aim of this article is to fill the literature gap by proposing new dimensions in the field of international corporate governance in banking, which examines other effective internal and external factors that have not been investigated by previous researchers and provides a complete model. The proposed model can be used by shareholders, depositors and financial institutions at the national and international level to monitor the process of corporate governance practices to effectively monitor the loans sector in the banking sector.

    Keywords: Corporate Governance, effective supervision, granted loans, the melli Bank
  • A survey on organizational justice according to work groups (study case:state bank)
    Golnaz Mehdi Asri, Hossein Safarzadeh *, Mohammad Reza Rabiee Mandejin Page 7

    The current research was conducted with the aim of investigating the status of organizational justice. Due to the nature of the data, the current research is a survey type in terms of the implementation method. The statistical population includes all managers and experts working in the state bank and the sample size was 120 according to Morgan's table, which were selected by stratified sampling. The data collection method was a researcher-made questionnaire, which was used to check face validity and Cronbach's alpha coefficient was used to check reliability. SPSS and AMOS software were used for data analysis. The results showed that the level of organizational justice is low at the average level, the highest level of justice perception is related to the procedural dimension and the lowest level is related to the informational justice dimension. Also, the results showed that the strongest relationship is between "interactive and informational justice" and the conceptual model of organizational justice has a model fit.the highest factor loading among all indicators is related to “the fairness of the compensation method” and in all dimensions managers had a better evaluation than experts.

    Keywords: Organizational Justice, work groups, Banking industry, state bank