فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان شمالی - پیاپی 35 (پاییز 1401)

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 35 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جوان بخت*، غلامرضا گلچین راد صفحات 1-18
    امر به معروف و نهی از منکر، به عنوان یکی از احکام اجتماعی که در دین اسلام به نحو کفایی بر شهروندان جامعه اسلامی مفروض گشته، جلوه ای از سیاست جنایی مشارکتی و تسهیم و تشریک مساعی شهروندان با نهادهای دولتی دخیل در مبارزه با جرایم اجتماعی سعی در پیشگیری از افزایش بزهکاری است. در جامعه اسلامی لازمه قوام وثبات نهادهای اجتماعی، حضور مستمر و مسیولیت پذیر انسان دین مدار است که با مشارکت سلبی و ایجابی خود در تعاملات اجتماعی به اشاعه معروف و برخورد با منکرات مبادرت می ورزد. سیاست جنایی مشارکتی با تمرکز بر نقش شهروندان به عنوان یکی از ارکان اصلی سیاست پیشگیری کنشی از جرم، هدف اصلی خود را پیشگیری از ارتکاب جرم یا کاهش آن از طریق فرهنگ سازی در رفتارهای اجتماعی معرفی می کند. با توجه به ماهیت موضوع، پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات بدست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در پایان بدین نتیجه دست یافتیم که دین اسلام هدف خود را از امر به معروف و نهی از منکر کاهش جرایم و انحرافات اجتماعی و ارتقای امنیت در سطح جامعه اسلامی معرفی می کند و نیل به این مقصود میسر نخواهد بود مگر با مشارکت مردم با نهادهای دولتی موظف به پیشگیری از جرایم. البته قانونگذار نیز حمایت خود را از آمران به معروف و ناهیان از منکر در قالب قانون موضوعه صریحا اعلام نموده است.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، سیاست جنایی مشارکتی، دین اسلام
  • هادی پورسلیمان*، محدثه صادقیان لمراسکی، کیومرث کلانتری درونکلا صفحات 19-43
    در دین مبین اسلام به عنوان آخرین و کامل ترین دین آسمانی، مقدسات و شعایر الهی دارای جایگاه رفیعی در نگرش ایدیولوژیکی آن می باشد و به شدت مورد توجه شارع مقدس قرار داشته است. علاوه بر آیات متعدد قرآن کریم؛ احادیث، روایات، سنت و دلایل مختلف و متعددی از سوی پیامبر و امامان معصوم (ع) درباره لزوم احترام و پاسداشت منزلت امور مقدس و همچنین تقبیح هتک حرمت به مقدسات وارد شده است که به لحاظ انطباق حقوق کیفری ایران از فقه امامیه در جرم انگاری و برخورد با توهین کنندگان به مقدسات در نوشتار حاضر با نگاهی تحلیلی-توصیفی، با رویکردی تطبیقی این رفتار مخالف شرع را از منظر فقه و حقوق کیفری مورد کنکاش و بررسی قرار خواهیم داد و مساعی آن است که هم از لحاظ فقهی، مبانی حکم حرمت و ممنوعیت هتک حرمت به مقدسات در شرع مبین اسلام تبیین گردد. در پایان بدین نتیجه دست می یابیم که مقدسات جامعه شیعی ایران، به لحاظ منبعث شدن قوانین از سرچشمه وحی و به دنبال احکام فقهی، مورد مقبولیت سیاستگذاران کیفری قرار گرفته و برای ناقضین محرمات دینی کیفرهای حدی منظور و وضع نموده اند
    کلیدواژگان: قرآن، توهین به مقدسات، فقه، حقوق کیفری
  • وحید میرزایی*، سکینه داودی صفحات 44-75
    برای اینکه سازمان ها بیشترین بهره وری و کارآمدی را داشته باشند نیازمند منابع انسانی هستند که رضایت شغلی بالایی داشته باشند، رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن از جمله مهم ترین موضوعات اجتماعی است؛ و این مسیله بخصوص در حرفه ای مانند نیروی انتظامی که با خدمات انسانی سروکار دارند از حساسیت بیشتری برخوردار است؛ لذا هدف از نگارش پژوهش حاضر بررسی تاثیر بی ادبی در محل کار بر رضایت شغلی با نقش میانجی خستگی عاطفی و بدبینی سازمانی و تعدیل کنندگی سرمایه روان شناختی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و بر حسب روش، توصیفی _ همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، پرسنل نیروی انتظامی استان خراسان شمالی تشکیل دادند که باتوجه به فرمول کوکران 313 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. به منظور گردآوری داده های پژوهشی از پرسش نامه بی ادبی در محل کار کورتینا و همکاران (2013)، رضایت شغلی مینه سوتا (1977)، خستگی عاطفی ماسلاخ و جکسون (1981)، بدبینی سازمانی ویلکرسون و همکاران (2008) و سرمایه روان شناختی لوتانز و آوولیو (2007)استفاده شد. برای سنجش روایی، از روایی محتوا و تحلیل عامل تاییدی و به منظور سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. میزان آلفای کرونباخ بی ادبی در محل کار، رضایت شغلی، خستگی عاطفی، بدبینی سازمانی و سرمایه روان شناختی به ترتیب، 924/0، 924/0، 975/0، 943/0، 909/0، محاسبه گردید. تجزیه وتحلیل اطلاعات با روش مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی توسط نرم افزار پی ال اس انجام گرفت. . نتایج نشان داد در مواجهه با بی‎ ادبی در محل کار، هرچه میزان سرمایه روان شناختی کارکنان بیشتر باشد، احتمال بیشتری برای رضایت شغلی کارکنان وجود دارد..
    کلیدواژگان: ناهنجاری های ادبی در محل کار، رضایت شغلی، خستگی عاطفی، بدبینی سازمانی، سرمایه روان شناختی
  • کامبیز جاریانی*، مهدی کریمی راد، حسن رمضان پور صفحات 76-95
    یکی از نگرانی های جامعه امروز، بروز و افزایش رفتارهای نابهنجار در مدارس و در بین دانش آموزان است که در صورت عدم کنترل مطلوب، می تواند تبعات منفی را برای جامعه داشته باشد. هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل عوامل پیدایش و زمینه ساز آسیب های رفتاری - اجتماعی در بین دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان بجنورد میباشد. روش پژوهش از نوع کیفی و کمی و جامعه آماری شامل تعدادی ازکارشناسان فعال درحوزه آسیب های مربوطه بودند. در بخش کیفی تعداد 15 نفر در فرآیند مصاحبه و در بخش کمی با حجم جامعه 30 نفر از کارکنان وکاشناسان فعال در مراکز آسیب شناسی شهر بجنورد به عنوان نمونه در این پژوهش مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. در آمار توصیفی از شاخص مرکزی و پراکندگی و در بخش استنباطی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در سطح اطمینان 95% با نرم افزارهای spss18 و لیزرل 80/8 انجام گرفت. بر اساس تجزیه و تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه های اکتشافی و کدگذاری و تحلیل محتوای متن و در عین حال مطابقت آن ها با مبانی نظری، در نهایت نتایج پژوهش در بخش کیفی بیانگر آن بود که زمینه خانوادگی ، بیشترین اهمیت و بعد از آن عامل احساس تنهایی و بی عدالتی در مرتبه دوم اهمیت قرارگرفت و از طرفی تمایلات لذت جویانه کمترین اهمیت را داراست.
    کلیدواژگان: آسیب های رفتاری، زمینه خانوادگی، دانش آموزان
  • مهدی دهپناه* صفحات 96-123
    از جمله مواردی که عملکرد و تنیدگی شغلی کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهد، تله های زندگی و تفکرات غیرمنطقی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تله های زندگی و تفکرات غیرمنطقی با تنیدگی شغلی در کارکنان فرماندهی انتظامی شهر بجنورد بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی- پیش بینی است بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان کارکنان فرماندهی نیروی انتظامی می باشد. بر اساس آمار 10000 نفر اعلام شد. نمونه پژوهش بر اساس جدول مورگان 384 نفر می باشد که بر اساس شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش شامل: پرسشنامه تله های زندگی یانگ- فرم کوتاه (1994)، پرسشنامه تفکرات غیر منطقی جونز (1968) و پرسشنامه تنیدگی شغلی رایس (1992) بود. یافته های پژوهش حاضر نشان داد، بین تله های زندگی؛ تنیدگی شغلی و تفکرات غیر منطقی کارکنان رابطه وجود دارد. بین تفکرات غیر منطقی و تنیدگی شغلی کارکنان رابطه وجود دارد.کلید واژگان: تله های زندگی، تفکرات غیرمنطقی، تنیدگی شغلی.
    کلیدواژگان: تله های زندگی، تفکرات غیرمنطقی، تنیدگی شغلی
  • سید حسین علوی*، مهدی قاسمی مطلق صفحات 124-140
    طلاق فرآیندی است که با تجربه ی بحران عاطفی هر دو زوج شروع می شود و با تلاش برای حل تعارض از طریق ورود به موقعیت جدید با نقش و سبک زندگی جدید، خاتمه می یابد. به منظور بررسی پیشینه پژوهش، تمامی منابعی (شامل مقالات، پایان نامه ها و کتاب ها) که به طور مستقیم یا غیر مستقیم با موضوع مطالعه مرتبط بودند براساس کلیدواژه های طلاق، اختلافات خانوادگی، علل طلاق استخراج شدند. بدین ترتیب عوامل اولیه و زیربنایی افزایش طلاق در مبانی نظری پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، مرور سیستماتیک مقالات فارسی و انگلیسی مناسب و مرتبط با جستجو در پایگاه های اطلاعاتیGoogle scholar،Scopus ،Cochrane،PubMed و ISIو پایگاه های فارسی SID و Magiran با استفاده از کلید واژه های طلاق، علل طلاق، جدایی گردآوری شدند. در انتهای جست وجو 100 مقاله به دست آمد. پس از حذف تکرار و غربالگری عنوان، چکیده و متن اصلی 60 مقاله خارج و 40 مقاله وارد مطالعه شدند. نتایج نشان داد خصوصیات قومیتی متفاوت، عدم تناسب فرهنگی زوجین، دخالت اطرافیان، انسجام نامتوازن، تفاوت تحصیلی، عوامل روانی-اجتماعی، عوامل اقتصادی و عوامل مذهبی به وقوع پیوسته و مجموع این عوامل از طریق کنش با عوامل فردی و شخصیتی می تواند به طلاق منجر گردد.
    کلیدواژگان: اختلافات خانوادگی، خانواده، طلاق
|
  • Mohammad Javanbakht *, Gholamreza Golchinrad Pages 1-18
    Enjoining what is good and forbidding what is bad, as one of the social rules that is sufficiently assumed in the religion of Islam on the citizens of the Islamic society, is a manifestation of cooperative criminal policy and sharing and sharing the efforts of citizens with government institutions involved in the fight against social crimes. It is an attempt to prevent the increase in crime. In Islamic society, the consistency and stability of social institutions is necessary for the continuous and responsible presence of a religious person who, with his negative and positive participation in social interactions, tries to spread the good and deal with the evil. Participatory criminal policy, focusing on the role of citizens as one of the main pillars of active crime prevention policy, presents its main goal as prevention of crime or its reduction through culture formation in social behaviors. According to the nature of the subject, the present research has been conducted in terms of practical purpose and in terms of gathering information by documentary method and through the study of valid laws and sources, and the obtained information has been analyzed in a descriptive-analytical manner. In the end, we came to the conclusion that the religion of Islam introduces its goal of enjoining the good and forbidding the evil, reducing crimes and social deviations and improving security at the level of the Islamic society, and achieving this goal will not be possible except with the participation of the people with the institutions.
    Keywords: commanding the good, forbidding the bad, cooperative criminal policy, Islamic religion
  • Hadi Poorsoleyman *, Mohaddeseh Sadeghian Lamraski, Kiomars Kalantari Daroonkela Pages 19-43
    In the religion of Islam, as the last and the most complete heavenly religion, divine rituals and rituals have a high place in its ideological attitude, and it has been highly concerned with the sacred law. In addition to numerous verses of the Holy Quran; Various hadiths, narrations, traditions, and reasons from the Prophet and the infallible imams (pbuh) about the need to respect and preserve the dignity of sacred things and also condemn the desecration of sacred things have been introduced, which in terms of the adaptation of Iran's criminal law from Imamiyyah jurisprudence in crimes In this article, with an analytical-descriptive view, with a comparative approach, we will explore and investigate this behavior against the Sharia from the point of view of jurisprudence and criminal law. The order of sanctity and the prohibition of desecration of sacred things should be explained in the Sharia of Islam. In the end, we come to the conclusion that the sanctities of Iran's Shia society, in terms of the laws emanating from the source of revelation and following jurisprudence, have been accepted by criminal policy makers and they have prescribed and established maximum punishments for the violators of religious taboos.
    Keywords: kuran, Blasphemy, jurisprudence, criminal law
  • Vahid Mirzaei *, SAKINE Davoodi Pages 44-75
    In order to have the most productive and efficient organizations, human resources that have high job satisfaction are required. Job satisfaction and its effective factors are among the most important social issues. This issue is more sensitive in professions that deal with human services, such as the police force. Therefore, the purpose of this research is to investigate the Influence of workplace incivility on job satisfaction with the mediating role of emotional exhaustion, organizational cynicism, and the moderating role of psychological capital.The present study is applied in terms of purpose, and descriptive-correlational in terms of the method. The police force personnel of North Khorasan province was chosen for the statistical population of the research. According to Cochran's formula, 313 personnel were selected as a sample by a simple random sampling method. In order to collect research data, the workplace incivility questionnaire of Cortina et al (2013), job satisfaction of Minnesota (1977), emotional exhaustion of Maslach and Jackson (1981), organizational cynicism Wilkerson et al. (2008) psychological capital and Loutans and Avolio (2007) were used. To measure validity, content validity and confirmatory factor analysis were used, and the alpha coefficient of Cronbach was used to measure reliability. Cronbach's alpha of Workplace Incivility, job satisfaction, emotional exhaustion, organizational cynicism, and psychological capital was calculated as 0.924, 0.924, 0.975, 0.943, and 0.909, respectively.The results of the research indicated a negative and significant association between workplace incivilities on organizational job satisfaction with a path coefficient of -0.465.
    Keywords: Workplace Incivility, Job satisfaction, emotional exhaustion, organizational cynicism, Psychological Capital
  • Kambiz Jaryani *, Mehdi Karimiraf, Hassan Ramazanpour Pages 76-95
    One of the concerns of today's society is the emergence and increase of abnormal behaviors in schools and among students, which, if not properly controlled, can have negative consequences for the society. The purpose is to identify and analyze the factors that cause social-behavioral harms among male secondary school students in Bojnord city. The research method was qualitative and quantitative and the statistical population included a number of experts active in the field of related injuries. The research method was qualitative and quantitative and the statistical population included a number of experts active in the field of related injuries. In the qualitative part, 15 people participated in the interview process, and in the quantitative part, 30 people from the staff and experts active in the pathology centers of Bojnord participated in this researchers. methods were used to analyze the data. In the descriptive statistics of the central index and dispersion and in the inferential part of the exploratory and confirmatory factor analysis at the confidence level of 95%, it was done with spss18 and Lisrel 8/80 software.Based on the analysis of qualitative data from exploratory interviews and coding and content analysis of the text, and at the same time their conformity with the theoretical foundations, the results of the research in the qualitative part indicated that the family context is important and after that, the feeling of loneliness and injustice is the second most important and on the other hand, pleasure-seeking tendencies are the least important.Keywords: behavioral-social injuries-family context-students
    Keywords: Behavior, social injuries, students
  • Mehdi Dehpanah * Pages 96-123
    Among the things that affect the performance and job stress of employees are life traps and irrational thoughts. The purpose of the present study was to investigate the relationship between life traps and irrational thoughts with job stress in the employees of Bojnord Police Command. The current research was correlation-prediction type. The statistical population of this research includes all employees of the police command. It was announced based on the statistics of 10,000 people. The research sample is based on Morgan table of 384 people who were selected based on available sampling method. The measurement tools in this research included: Young Life Traps Questionnaire - Short Form (1994), Jones Irrational Thoughts Questionnaire (1968) and Rice Job Stress Questionnaire (1992). The findings of the present research showed that between the traps of life; There is job stress and irrational thoughts of relationship employees. There is a relationship between irrational thoughts and job stress of employees.Key words: life traps, irrational thoughts, job stress.
    Keywords: life traps, irrational thoughts, Job Stress
  • Seyed Hossein Alavi *, Mehdi Ghasemi Motlagh Pages 124-140
    Divorce is a process that begins with the emotional crisis of both couples and ends with trying to resolve the conflict by entering a new position with a new role and lifestyle. In order to check the background of the research, all sources (including articles, theses and books) that were directly or indirectly related to the subject of the study were extracted based on the keywords of divorce, family disputes, causes of divorce. In this way, the primary and underlying factors of the increase in divorce were investigated in the theoretical foundations of the research. In this study, a systematic review of appropriate Persian and English articles related to the search in Google scholar, Scopus, Cochrane, PubMed and ISI databases and Persian SID and Magiran databases were collected using the keywords of divorce, causes of divorce, separation. At the end of the search, 100 articles were obtained. After removing the repetition and screening the title, abstract and main text, 60 foreign articles and 40 articles were included in the study. The results showed that different ethnic characteristics, cultural incompatibility of couples, involvement of surrounding people, unbalanced cohesion, educational difference, social factors, economic factors and religious factors took place and the sum of these factors can lead to divorce through interaction with individual and personality factors.
    Keywords: family disputes, family, divorce