فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1402)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عدالت سلیم اودلو، حبیب الله سلامی*، سید صفدر حسینی، وحیده انصاری صفحات 1-34
    تخصیص منابع مالی به بخش کشاورزی توسط بانک ها اغلب بر مبنای الگوی مارکویتز انجام می شود که در آن ریسک و بازدهی یک سرمایه گذاری بطور همزمان مورد توجه قرار می گیرد. اما، در نظر گرفتن این دو معیار به تنهایی در تخصیص منابع مالی نمی تواند منجر به توسعه کشت و تولید محصول ها با پایداری اقتصادی و منطبق با شرایط اقلیمی شود. در این مطالعه، الگویی برای تخصیص منابع مالی به زیربخش زراعت تدوین شده که در آن افزون بر هدف های افزایش بازدهی و کاهش ریسک تسهیلات، پایداری اقتصادی محصول ها نیز به عنوان هدف سوم مورد توجه قرار گرفته است. الگوی تدوین شده با استفاده از اطلاعات و آمار بانک کشاورزی به عنوان نهاد اصلی تامین کننده منابع مالی بخش کشاورزی اجرا و پرتفوی بهینه تسهیلات برای بخش زراعت توسط این بانک با هدف های یاده شده ارایه شده است. حل الگوی تدوین شده با استفاده از روش e-constraint  و با رویکرد لکزیکوگرافیک در قالب الگوی برنامه ریزی ریاضی چند هدفه صورت گرفته است. نتایج پرتفوی بهینه تسهیلات برای بخش زراعت نشان می دهد نخست اینکه، پرتفوی پیشنهادی نسبت به پرتفوی های مورد عمل بانک از نظر بازدهی، ریسک و شاخص پایداری اقتصادی دارای وضعیت مطلوب تری می باشد. دوم اینکه، الگوی تدوین شده پرتفوی تسهیلاتی را پیشنهاد می دهد که در آن بیشترین سهم به محصول هایی تعلق می گیرد که بیشترین انطباق را با شرایط اقلیمی کشور دارند و برای تولیدکنندگان آن بیشترین جبران ریسک را عاید می کنند.  با توجه به اهداف سه گانه در نظر گرفته شده در تشکیل پرتفوی تسهیلات توسط الگو، این الگو قادر است ضمن تامین منافع سهامداران بانک به عملی کردن وظیفه توسعه ای بانک نیز کمک نماید و بدین ترتیب به تحقق هدف سیاستگذار بخش کشاورزی که اصلاح تدریجی الگوی کشت به سمت الگوی کشت پایدار است مساعدت نماید. بنابراین، پیشنهاد می شود بانک کشاورزی و دیگر نهادهای تامین کننده منابع مالی با بهره گیری از الگوی پیشنهادی در این مطالعه شاخص پایداری اقتصادی فعالیت ها را در تخصیص منابع مالی خود به محصول های کشاورزی مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: پایداری اقتصادی، برنامه ریزی ریاضی چند هدفه، پرتفوی تسهیلات، بخش زراعت، بانک کشاورزی
  • شیوا سلطانی، سید حبیب الله موسوی*، صادق خلیلیان، حامد نجفی علمدارلو صفحات 35-66
    سلامت و امنیت غذایی یک کشور وابسته به تولیدهای بخش کشاورزی است و هر اختلالی در روند تولیدهای این بخش می‎تواند امنیت غذایی خانوارها را تهدید کند. در میان چالش های اثرگذار بر بخش کشاورزی، تغییرهای اقلیم به دلیل تاثیر مستقیم بر عملکرد محصول ها و نیز منابع آب، دارای اهمیتی دو چندان است. این در حالی است که در دهه های آتی، تغییرهای اقلیم پدیده ای مشهود در اغلب منطقه های خشک و نیمه خشک همچون ایران خواهد بود. از این رو با توجه به اهمیت تامین غذا در فرآیند توسعه اقتصادی، بررسی پیامدهای رفاهی پدیده تغییر اقلیم و نیز ارایه ی راهکارهای سازگاری با آن ضروری است. بر این اساس، این پژوهش با هدف ارزیابی راهبرد مدیریتی کاهش ضایعات محصول های کشاورزی برای رویارویی با پیامدهای تغییرهای اقلیم بر امنیت غذایی خانوارهای کشاورز دشت همدان- بهار طرح ریزی شد. نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن رویکردی میانه در پیش بینی تغییرهای اقلیم منطقه، همگام با افزایش برداشت از منابع آب زیرزمینی به میزان 25 درصد، افزایش میانگین قیمت محصول های کشاورزی به میزان 39 درصد و کاهش 13 درصدی تولیدهای کشاورزی در دوره برنامه ریزی 20 ساله ی تحقیق نسبت به سال پایه 97-1396، ارزش حال درآمد خالص تولیدکنندگان در بخش کشاورزی منطقه به میزان 22 درصد کاهش و شاخص سوء تغذیه به میزان 47 درصد افزایش خواهد یافت که اتخاذ راهبرد مدیریتی یادشده، بهبود شرایط ناامنی غذایی دشت به میزان 25 درصد را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیم، الگوهای پویا، سوء تغذیه، ضایعات محصولات کشاورزی، دشت همدان-بهار
  • پرنیان قرطاسی، رحمت علی صابری حقایق*، علیرضا فرخ بخت فومنی صفحات 67-90
    با عنایت به چالش های ناشی از وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی، نقش مهم توسعه صادرات غیرنفتی در کشور روشن می شود. این پژوهش به منظور تبیین راهکارهای بازاریابی صادرات خشکبار به روسیه در راستای توسعه صادرات محصول های کشاورزی انجام شده است. روش پژوهش، شیوه ترکیبی با ترتیب کیفی-کمی است. در آغاز پس از تحلیل محتوای نظری و تجربی پژوهش، راهکارهای اولیه شناسایی شدند. در ادامه در بخش کیفی با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته با مشارکت 25 خبره، غربالگری و نهایی سازی راهکارها صورت پذیرفت. در بخش کمی نیز با استفاده از ابزار پرسشنامه، در آغاز نابرابری راهکارها از طریق پرسش از 110 صادرکننده حوزه خشکبار با روش فریدمن اثبات شد که بر مبنای آن میانگین رتبه های به دست آمده برای راهکارها تفاوت معنی داری با هم داشتند. در ادامه برای رتبه بندی راهکارها از روش تاپسیس استفاده شد. نتایج نشان داد بهترین روش توسعه صادرات خشکبار به روسیه، بهره گیری از 30 راهکار است که در هشت محور 1-قابلیت های داخلی، 2-رابطه های سیاسی، 3-بازاریابی صادراتی، 4-هوشمندسازی صادرات، 5-صادرات پایدار، 6-استانداردسازی فرآیندها، 7-قوانین و مقررات و 8-حمل ونقل دسته بندی می شوند و دارای اولویت «ادغام شرکت های کوچک برای دستیابی به برند معتبر و تولید در مقیاس اقتصادی»، «تاسیس بانک مشترک ایران و روسیه و افتتاح شعبه در دو کشور برای آسانگری در نقل وانتقال مالی»، «کنترل آلودگی و کاهش استفاده از آلاینده ها در امر صادرات»، «رعایت مقیاس اقتصادی و اتصال زنجیره تولید به بخش توزیع»، « توسعه خوشه ها و شبکه های تولیدی و کنسرسیوم های صادراتی» و دیگر راهکارهای شناسایی شده در پژوهش هستند.
    کلیدواژگان: تجارت خارجی، صادرات غیرنفتی، راهکارهای بازاریابی، خشکبار
  • محمد قهرمان زاده*، قادر دشتی، جبرئیل واحدی هلان، عبدالله بابایی صفحات 91-112
    باتوجه به اهمیت راهبردی گندم در امنیت غذایی و معیشت بخش عمده ای از مردم ایران، این پژوهش ضمن بررسی تغییرپذیری های قیمت خرید تضمینی گندم، تلاش کرده تا پیامدهای سیاست خرید تضمینی گندم بر نوسان های قیمت گندم و رفاه کل جامعه را بررسی کند. بدین منظور، از یک مدل اقتصادسنجی ساختاری تجمیع شده از ایران و دیگر کشورهای جهان (تنها شامل صادرکنندگان عمده گندم) بهره گرفته شد. در این راستا، کمیت رابطه های بین دو بازار داخلی و خارجی و تاثیر سیاست های خرید تضمینی گندم در ایران با رابطه های غیرخطی و با کشش ثابت به صورت یک کالا-دو ناحیه مدل سازی شد و تغییرپذیری های رفاه کل ناشی از اعمال این سیاست تحلیل شد. نتایج بررسی گویای آن است که قیمت جهانی گندم و تقاضای کنونی گندم ایران در سال پیش بر تقاضای گندم ایران اثر معنی دار داشته است. برآورد الگوی عرضه گندم ایران نیز نشان داد که اعمال سیاست خرید تضمینی و سطح قیمت داخلی گندم اثر معنی دار و مثبتی بر عرضه گندم دارد. معنی داری روند زمانی نیز نشانگر آن است که بهبود تکنولوژی بر روند افزایش عرضه گندم موثر بوده است. برآورد تقاضای وارداتی گندم ایران نیز گویای آن است که تقاضای واردات تحت تاثیر قیمت داخلی گندم، قیمت جهانی گندم و تقاضای گندم ایران در سال پیش قرار دارد. نتایج بیانگر آن است که سیاست خرید تضمینی رابطه معنی دار اما منفی با قیمت داخلی گندم دارد. نتایج محاسبه شده رفاه نیز حاکیست قیمت گذاری نادرست و عدم توجه به اصول اقتصادی موجب شده خالص رفاه جامعه در مجموع 21 میلیارد ریال منفی شود. این موضوع نشانگر آن است که دخالت دولت از طریق قیمت گذاری گندم در بهبود رفاه مصرف کنندگان و تولیدکنندگان کارا نبوده است.
    کلیدواژگان: بازار داخلی و خارجی، سیاست خرید تضمینی، گندم، رفاه کل
  • رضا حیدری*، سید محمدرضا حاج سیدجوادی صفحات 113-142

    نرخ ارز به دلیل ارتباط متقابل آن با دیگر متغیرهای کلان اقتصادی، یک متغیر کلیدی به شمار می رود و نقش موثری در صادرات و واردات کالاها و نهاده های کشاورزی دارد. بخش کشاورزی ایران یکی از بخش های وابسته به نرخ ارز بوده و درنتیجه تغییرات نرخ ارز می تواند بر صادرات و واردات نهاده های بخش کشاورزی مانند کودهای شیمیایی اثرات قابل توجه داشته باشد. با توجه به اثر بحران های کووید-19 و جنگ اوکراین بر نرخ ارز و اهمیت تجارت کودهای شیمیایی در شرایط کنونی، هدف از این پژوهش بررسی علیت غیر خطی بین نرخ ارز و حجم واردات و صادرات کودهای شیمیایی با استفاده از داده های فصلی در دوره 1401-1393 با استفاده از رویکرد مارکف سوییچینگ است. نتایج به دست آمده از آزمون غیر خطی نشان داد که رابطه میان نرخ ارز آزاد و حجم صادرات کودهای ازته و نیز ارتباط «شکاف نرخ ارز آزاد با نرخ ارز رسمی» با حجم واردات کودهای فسفاته و پتاسه غیر خطی است. همچنین بر اساس علیت گرنجر در مدل مارکف سوییچینگ، رابطه علیت یک سویه ای از طرف نرخ ارز آزاد به سمت حجم صادرات کودهای ازته وجود دارد. همچنین، رابطه علیت یک سویه ای از «شکاف نرخ ارز آزاد با نرخ ارز رسمی» به سمت حجم واردات کودهای فسفاته و پتاسه برقرار است. بنابراین، برای کاهش اثرات نرخ ارز طراحی الگوی جامع تجارت، تنوع بخشی به مبادی وارداتی و مقصدهای صادراتی کودهای شیمیایی و نیز ایجاد رابطه های تعاملی دوجانبه و سازنده با کشورهای هدف به منظور دستیابی به توافق برد-برد پیشنهاد و تاکید می شود.

    کلیدواژگان: علیت غیر خطی، نرخ ارز واقعی موثر، کودهای شیمیایی، تابع تبدیل موجک، مدل مارکف سوئیچینگ
  • حبیب تربتی قره باغ، حسن خداویسی* صفحات 143-166

    گوشت به عنوان یک کالای ضروری و راهبردی (استراتژیک) اهمیت ویژه ای در سبد خانوار هر ایرانی دارد. آمار سال 1399 مرکز آمار ایران نشان می دهد که در استان آذربایجان غربی هزینه های مربوط به خرید گوشت (اعم از سفید و قرمز)، 20 درصد از کل هزینه های مربوط به سبد خوراکی یک خانوار شهری را شامل می شود. نوسان ها در قیمت محصولات کشاورزی و دام پروری برای هر دو طرف عرضه کننده و تقاضاکننده دارای پیامدهایی است. بنابراین، شناخت رفتار قیمتی این محصول ها دارای اهمیت است و درصورتی که این ساختار به صورت دقیق شناسایی شود، می توان با دخالت به هنگام مانع نوسان های بیش از حد قیمت بازار شد. لذا براین اساس این پژوهش ، با استفاده از داده های هفتگی قیمت گوشت مرغ و قرمز استان آذربایجان غربی طی دوره زمانی 1396 الی 1399 به بررسی و کنکاش وجود یا عدم وجود حافظه بلندمدت در قیمت انواع گوشت یاد شده و وجود یا عدم وجود حباب قیمتی در آن ها پرداخته است. بدین منظور از روش خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته کسری (ARFIMA) و آزمون سوپریمم دیکی فولر تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج بررسی این پژوهش گویای آن است که قیمت گوشت گوسفند و گوساله در استان آذربایجان غربی دارای درجه انباشتگی کسری و حافظه بلندمدت می باشد، به گونه ای با بروز تکانه (شوک) اثر آن تا مدت طولانی باقی می ماند. اما بررسی رفتار قیمت گوشت مرغ حاکی از وجود حافظه بلندمدت در برخی از دوره ها و وجود ریشه واحد در برخی از دوره ها می باشد. از سویی بررسی حباب قیمتی در گوشت مرغ مشخص شد که قیمت گوشت مرغ 4 دوره رفتار حبابی داشته است و به علت نوسان زیاد و رفتار انفجاری از مقدار بلندمدت خود فاصله گرفته است. همچنین بررسی حباب قیمتی در گوشت گوسفند و گوساله مشخص شد که در دوره هایی این اقلام نیز دچار حباب قیمتی شده اند.

    کلیدواژگان: قیمت گوشت مرغ، حافظه بلندمدت، حباب قیمتی، استان آذربایجان غربی
|
  • Adalat Salim Odlou, Habibollah Salami *, Seyed Safdar Hosseini, Vahideh Ansari Pages 1-34
    The allocation of financial resources to the agricultural sector by banks is often based on the Markowitz model, in which the risk and return of an investment are taken into account at the same time. However, considering these two criteria alone in the allocation of financial resources cannot lead to the development of products with economic sustainability and compatible to the Irans’climatic conditions. In this study, a model for allocating financial resources to the agriculture sector has been developed in which the economic sustainability of products has also been considered in addition to the goals of increasing return and reducing the risk of financing the products. This model was applied to the data of the Agricultural Bank of Iran, as the main supplier of financial resources to the agricultural sector, and specified the optimal loan portfolio for this bank. The model was solved using the e-constraint method within the lexicographic approach in the form of a multi-objective mathematical programming model. Results indicate that the proposed optimal loan portfolio for the agriculture sector is much more preferred to current banks’ portfolio in terms of return, risk and economic sustainability index. Also, the developed model suggests a loan portfolio in which the largest share is given to products that are most compatible with the country's climatic conditions and provide the highest risk compensation index. Thus, the resulted loan portfolio can guarantee the benefit of the bank's shareholders, help to fulfill the banks’ development responsibilities, and support the policy maker in development of sustainable products and transferring the current cultivation patterns towards a sustainable cultivation pattern. Therefore, it is suggested that the Bank of Agriculture and the other financial providers utilize the proposed model and take into account the economic sustainability index of the products in allocating the financial resources to agricultural products.
    Keywords: Economic Sustainability, multi-objective mathematical programming, loan portfolio, Farming sector, agricultural bank
  • Shiva Soltani, Seyed Habib Allah Mosavi *, Sadegh Khalilian, Hamed Najafi Alamdarlo Pages 35-66
    The health and food security of a country depends on the production of the agricultural sector, and any disturbance in the production process of this sector can threaten the food security of households. Among the challenges affecting the agricultural sector, climate change is of double importance due to its direct impact on crop yield and water resources. This is despite the fact that, climate change will be a visible phenomenon in most arid and semi-arid regions such as Iran, in the coming decades. Therefore, considering the importance of food supply in the process of economic development, it is necessary to examine the welfare effects of the climate change phenomenon and to provide solutions to adapt it. Based on this, the present study was planned to evaluate the management strategy of reducing the waste of crops in order to deal with the consequences of climate change on the food security of farmer households in Hamedan-Bahar plain. The results indicated with the considering a middle approach in predicting climate changes, along with the increase in extraction of underground water sources by 25%, the increase in average price of crops by 39% and the decrease in production by 13% in the 20-year planning period of the research compared to the base year, the present value of net producer income would decrease by 22% and the undernourishment index would increase by 47% in the agricultural sector of the region. However, the adoption of management strategy to reducing the waste of agricultural products would result in the improvement of the food insecurity conditions of the plain up to the level of 25 percent.
    Keywords: Climate Changes. Dynamic Patterns, Agricultural waste, Undernourishment, Hamadan-Bahar Plain
  • Parnian Ghertasi, Rahmatali Saberi Haghayegh *, Alireza Farokhbakht Foumani Pages 67-90
    Considering the challenges caused by the dependence on oil income in Iran’s economy, the important role of non-oil exports in the country becomes clear. This research has been carried out in order to explaining nuts export tactics to Russia toward develop the agricultural products export. The research follows the mixed method with qualitative-quantitative order. First, using the library method, primary tactics were extracted. Then in the qualitative section, using the semi-structured interview tool with the participation of 25 experts, screening and finalization of tactics was done. In the quantitative part, using the questionnaire tool, the inequality of tactics was proved by asking 110 nuts exporters with Friedman method and then TOPSIS method was used to ranking them. The results showed that the best way to developing nuts export to Russia is using 30 tactics which are categorized into eight axes of 1-internal quality, 2-political relations, 3-export marketing, 4-export intelligence, 5-sustainable export, 6-standardization of processes, 7-laws and regulations, and 8-transportation. This tactics have the following priority: Integration of small companies to achievement of reliable brand and production on an economic scale, Establishing the joint bank of Iran and Russia and opening branches in both countries to facilitate financial transfers, Controlling pollution and reducing the use of pollutants in export affairs and other tactics presented in the research.
    Keywords: Foreign Trade, Non-oil export, Exports Tactics, Nuts
  • Mohammad Ghahremanzadeh *, Ghader Dashti, Jebreil Vahedi Halan, Abdollah Babaei Pages 91-112
    this study, while examining the supply and demand of Iranian wheat and changes in the guaranteed purchase price of wheat, tried to determine the effects of the guaranteed wheat purchase policy on price fluctuations and total welfare. For this purpose, a structural econometric model of Iran and the rest of the world (including only major wheat exporters) was used. The results of the 3SLS model estimation show that the two parameters of world wheat price and Iranian wheat demand in the previous year had a significant effect on Iranian wheat demand so there was a positive and significant relationship between these variables with Iranian wheat demand. Estimation of Iran's wheat supply pattern also showed that the application of a guaranteed purchase policy has a significant and positive effect on wheat supply and the level of domestic wheat price has a significant and positive effect on wheat supply. Guaranteed purchasing policy also has a significant but negative relationship with the domestic price of wheat. the results of welfare calculations also show that incorrect pricing and lack of attention to economic principles has caused that despite the increase in the guaranteed purchase price and also the increase in the guaranteed purchase price of wheat in some years, the Iranian wheat producer will lose about 10 billion rials. These calculations show that the government's entry into the wheat market with a guaranteed purchase policy has not actually benefited consumers, and with the loss of about 10 billion rials for consumers, the net welfare of society has been a total of negative 21 billion rials. This indicates that government intervention through the pricing of wheat has not been effective in improving the welfare of consumers and producers.
    Keywords: Domestic, Foreign Markets, Guaranteed Purchase Policy, Wheat, Total Welfare
  • Reza Heydari *, Seyed Mohammad Reza Haj Seyed Javady Pages 113-142

    The real exchange rate is considered a key variable due to its interrelationship with other macroeconomic variables and plays an effective role in the export and import of agricultural goods and inputs. Iran's agricultural sector is one of the most dependent sectors on the exchange rate, and as a result, fluctuations in the real exchange rate can have significant effects on the export and import of agricultural inputs such as chemical fertilizers. Considering the effect of the Covid-19 crises and the Ukraine war on real exchange rate fluctuations and the importance of chemical fertilizers trade in current conditions, as well as observing the non-linear behavior of variables, the purpose of this study is to investigate the non-linear causality of real exchange rates and the value of import and export of chemical fertilizers Using monthly data from April 2015 to September 2022, using the nonlinear hybrid wavelet-Markov switching approach. The results of data denoising using wavelet transformation showed that the error rate flowed in a relatively turbulent domain and the data contained some kind of noise. The results of the Markov switching model also showed that the relationship between the real exchange rate and the value of export and import of chemical fertilizers is non-linear. Also, there is a one-way causality relationship from the real exchange rate to the export value of chemical fertilizers, and only when the import value increases, there is a one-way causality relationship from the real exchange rate to the import value of chemical fertilizers. Therefore, in order to reduce real exchange rate fluctuations, it is suggested to diversify the import sources and export destinations of chemical fertilizers, as well as create bilateral and constructive interactive relations with the target countries in order to reach a win-win agreement.

    Keywords: Non-linear Causality, Effective real exchange rate, Chemical fertilizers, Wavelet transform, Markov switching model
  • Habib Torbati Ghareh Bagh, Hassan Khodavaisi * Pages 143-166

    As an essential and strategic product, meat has a special importancein the household basket of every Iranian. The statistics of 2019 ofIran Statistics Center show that in the West Azarbaijan province, theexpenses related to the purchase of meat (both white and red) include21% of the total expenses related to the food basket of an urbanhousehold. Fluctuations in the prices of agricultural and livestockproducts have consequences for both the supply and demand sides.Therefore, knowing the price behavior of these products is important,and if this structure is accurately identified, it is possible toprevent excessive market price fluctuations with right timeintervention. we try to investigate the presenceor absence of long-term memory in the price of the aforementioned meattypes and the presence or absence of a price bubble in them. For thispurpose, the autoregressive fractional integrated moving average model(ARFIMA) and the generalized Dickey-Fuller supremum test were used.The results of the present study indicate that the price of sheep andcalves meat in West Azarbaijan province has a degree of fractionalintegration and possess long-term memory characteristics, so that whena shock occurs, its effect remains for a long time. However, theinvestigation of the price behavior of chicken meat indicates theexistence of long-term memory in some periods and the existence of aunit root in some other periods. On the other hand, the investigationof the price bubble in chicken meat revealed that the price of chickenmeat has had a bubble behavior for 4 periods and has moved away fromits long-term value due to high volatility and explosive behavior.Also, the investigation of the price bubble in lamb and calves meatrevealed that these items also experienced price bubbles in someperiods.

    Keywords: Chicken meat price, long-term memory, price bubble, West azarbaijan province