فهرست مطالب

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 26 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • بررسی و آنالیز هم استنادی رابطه فقر و عدالت از سال های 1985 تا 2019
    طیبه محمودی محمدآبادی*، حسین غضنفرپور صفحات 0-0
    مفهوم عدالت از جمله مفاهیم کلیدی است که تحت عنوان تعادل در فضا از جمله اهداف کاربردی جغرافیدان محسوب و نظریه پردازی های متعددی برای تحقق آن و رفع فقر از جوامع انسانی صورت گرفته به طوریکه این مفاهیم مبنای اصلی پژوهش های این رشته در سال های اخیر بوده است. این پژوهش سعی دارد سیر تحول این مفاهیم را در پژوهش-های جغرافیایی با استفاده از روش هم استنادی ویتگنشتاین ارزیابی و تحلیل نماید. بدین منظور جامعه آماری 493 مقاله از پایگاه استنادی WOS طی سال های 1985 تا 2019 استخراج، و با کمک نرم افزار Citespace، تجزیه و تحلیل کتابشناختی با هدف سنجش رابطه بین مفاهیم فقر و عدالت در پژوهش های انجام شده صورت گرفت. نتایج این پژوهش حاکی از آنست که، مفاهیم کلیدی" فقر، عدالت اجتماعی و عدالت" بیشترین تکرار، «برابری، پایداری و سیاست» بیشترین پایایی و«رفاه، شهر و فقیر» دارای بیشترین مقدار شاخص شکوفایی ، در هسته مرکزی محققین یعنی"جان رالز، دیوید هاروی، آمارتیا سن"می باشند. همچنین تحلیل شاخص مرکزیت حاکی از شکل گیری نگاهی جدید در حل مسائل مربوط به فقر و عدالت است. بویژه پژوهش هایی که ارتباط دادن فقر و عدالت به موضوع شهرنشینی های غیر رسمی و حاشیه نشینی مد نظر آنها بوده است. وجه مشترک اکثر پژوهش ها در این زمینه به افزایش تسهیلات رفاهی به عنوان راهبردی در تعادل چشم اندازهای جغرافیایی معطوف بوده و کمتر به نظام های ساختاری اشاره شده و با بکاربردن واژه ی نئولیبرالیسم در کنار عدالت اجتماعی بر این نکته تاکید دارند که بازتعریف فقر و عدالت در چارچوب ساختاری نظام سرمایه میسور است.
    کلیدواژگان: فقر، عدالت، CiteSpace، پایگاه اطلاعاتی WOS
  • وحید آرایی*، علی حافظی زاده صفحات 7-22
    الگوی رهبری تحول آفرین از طریق مشارکت دادن کارکنان در تصمیم گیری های سازمان و آگاه کردن آنها از پیامدهای احتمالی تغییرات، می تواند زمینه افزایش آمادگی افراد و نشان دادن رفتار مناسب در حین تغییر (رفتار قهرمانانه) را به منظور موفقیت برنامه تغییر سازمانی فراهم آورد. هدف اصلی این پژوهش، تعیین تاثیر الگوی رهبری تحول آفرین بر رفتار قهرمانانه کارکنان با لحاظ کردن نقش میانجی پیامدهای درک شده تغییر و مشارکت کاری در شهرداری تهران است. رویکرد پژوهش، کمی و داده ها از طریق توزیع پرسشنامه به دست آمد و نمونه آماری آن 350 نفر از کارکنان شهرداری تهران است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های آماری کلموگروف اسمیرنوف، مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که الگوی رهبری تحول آفرین بر پیامدهای درک شده تغییر و مشارکت کاری کارکنان تاثیر داشته و پیامدهای درک شده تغییر و مشارکت کاری کارکنان بر رفتار قهرمانانه تاثیر داشته است؛ بنابراین متغیرهای میانجی پیامدهای درک شده تغییر و مشارکت کاری بر ارتباط بین رهبری تحول آفرین و رفتار قهرمانانه تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: الگوی رهبری تحول آفرین، تغییر سازمانی، مشارکت کاری، رفتار قهرمانانه، توصیه های سیاستی
  • وحید صالحی، محمدصادق جلالی راد* صفحات 23-50

    ایران در چشم انداز آرمانی خود به دنبال ایجاد تمدن اسلامی است و بر همین اساس سند راهبردی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را تدوین نموده است و اگر اهداف این الگو در طی یک فرآیند زمانی مشخص تحقق پیدا کند. کشور در زمینه سیاسی، اقتصادی، علمی، فرهنگی، کشاورزی، زیست محیطی، پزشکی و.. پیشرفت نموده و زمینه ساز ظهور تمدن نوین اسلامی خواهد شد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آگاهی شهروندی در تحقق الگوی پیشرفت اسلامی - ایرانی می باشد. روش پژوهش از جنبه هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی تحقیق پیمایشی و از نظر ماهیت توصیفی و ابزار مورد نظر پرسشنامه می باشد. جامعه آماری مورد از بین شهروندان ساکن در محلات 5 منطقه منتخب شهر تهران (2و5و12و18و21) و روش نمونه گیری با تصادفی ساده می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که آگاهی های محیط زیستی، آگاهی های آموزش شهروندی و آگاهی های مرتبط با قوانین و مقررات شهری بیشترین نقش را در ارتقاء الگوی پیشرفت اسلامی - ایرانی دارد. نتایج این پژوهش بیانگر این واقعیت است که افزایش دانش و آگاهی شهروندی در تحقق الگوی پیشرفت اسلامی - ایرانی نقش بسزایی در پیشبرد الگو دارد و منافع بالقوه ای را برای حکومت در پی دارد.

    کلیدواژگان: آگاهی شهروندی، دانش شهروندی، الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی، شهر تهران
  • بهناز خوش طینت*، طهمورث حسنقلی پور، مهدی غلاملو صفحات 51-78

    امروزه یکی از مباحث اساسی در خانواده ها، رعایت الگوهای مصرف سازگار با فرهنگ ایرانی و آموزه های اسلامی است. تحقیقات حاکی از وجود فاصله میان الگوی مصرف جامعه فعلی با الگوی مصرف مطلوب از دیدگاه اسلام و فرهنگ ایرانی است. بنابراین پژوهش حاضر، با هدف تعیین تاثیر عواملی چون اعتقاد به خالقیت و رزاقیت خداوند متعال، شناخت کالاهای مباح، مطلوبیت نعمت های خداوند و فرهنگ اسلامی- ایرانی حاکم در جامعه، بر الگوی مصرف اسلامی، به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق مصرف کنندگان بالای 18 سال در شهرستان کرج است. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد عواملی همچون اعتقاد به خالقیت و رزاقیت خداوند، مطلوبیت نعمت های الهی و فرهنگ حاکم در جامعه، تاثیر مثبت و معناداری بر الگوی مصرف اسلامی-ایرانی دارد. در صورتیکه شناخت کالاهای مباح در الگوی مصرف اسلامی- ایرانی تاثیرگذار نیست.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایرانی حاکم بر جامعه، شناخت کالاهای مباح، مطلوبیت استفاده از نعمتها، اعتقاد به خالقیت و رزاقیت، الگوی مصرف اسلامی- ایرانی
  • داریوش حسنوند*، حمید آسایش صفحات 79-104

    مطالعه حاضر به بررسی آثار آموزه های اسلامی « پرهیز از اسراف» و« انفاق » بر رفتار مصرفی فرد مسلمان و مومن می پردازد. این بررسی، در دو بخش اثر این آموزه ها را مورد بررسی قرار می دهد. در بخش اول و به شکل نظری، فروض رفتار مصرف کننده را قبل از تاثیرگذاری آموزه اسلامی و پس از تاثیرگذاری آموزه اسلامی تبیین می کند. تحلیل تاثیرگذاری آموزه، چگونگی تاثیر احساس گناه ناشی از اسراف بر تغییر مصرف افراد را تبیین میکند. سپس در بخش دوم به بررسی آثار انفاق در توزیع درآمدملی در جامعه اسلامی در قالب مدل اقتصادسنجی می پردازد. بدین منظور تابع توزیع درآمد ملی استان های کشور ایران را با در نظر گرفتن متغیر انفاق و متغیرهای کنترل درآمدسرانه استانی، نرخ بیکاری، درصددرآمد مالیاتی از تولید ناخالص داخلی، درصد هزینه های دولت در استان و با روش GMM برآورد شده است. نتایج حاصله حاکی است انفاق بیشتر در هر استان، بهبود توزیع درآمدملی در سطح آن استان را در پی دارد.

    کلیدواژگان: : اسراف، انفاق، فرض اشباع پذیری، توزیع درآمد
  • حسن یوسف زاده* صفحات 105-128

    سبک زندگی به معنای امروزd آن اگرچه پدیده ای نو و محصول شرایط زندگی مدرن است لکن در قالب ادبیاتی دیگر دیرینه ای طولانی دارد و مفاهیم مرتبط با آن را می توان در آیات قرآن کریم پیدا کرد. در علوم اجتماعی برای بررسی موضوع سبکزندگی از مفاهیمی هم چون توسعه، تمدن، فرهنگ، طبقه، هویت و مانند آن استفاده شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی سبکزندگی در قرآن کریم به این پرسش پاسخ می دهد که واژگان مربوط و مرتبط با سبک زندگی در قرآن کدامند و بسامدی آن در این کتاب مقدس چگونه است؟ با استفاده از روش اسنادی در مرحله اول و تحلیل بسامدی یا فراوانی در مرحله دوم، این نتیجه حاصل شد که حداقل 10 واژه در قرآن کریم دارای قرابت معنایی با سبک زندگی است و با استفاده از این واژگان می توان تصویری از سبک زندگی اسلامی مبتنی بر قرآن کریم ارایه کرد. علاوه بر واژه دین که درتعریف آن به روش زندگی نسبت این همانی با سبک زندگی دارد، واژگانی همچون سنت، ملت، منهاج، صراط، طریق، حیات طیبه، داب، سیره و مانند آن نیز مشعر به سبک زندگی هستند. چنان چه سبک زندگی را به همه سطوح و عرصه های حیات جمعی و فردی تسری بدهیم، مفاهیمی چون «دین»، «سنت» و «ملت» نزدیک ترین واژه ها به سبک زندگی خواهند بود. در تلقی از سبک زندگی به مثابه روش زندگی، واژ ه هایی هم چون «منهاج»، «سیره» مناسب تر هستند؛ لکن اگر بنا باشد هم چون برخی ادبیات موجود، سبک زندگی را به سطوح رویین زندگی مربوط بدانیم، معادل های دیگری مانند «شاکله» و «داب» سنخیت بیشتری با موضوع بررسی دارند.

    کلیدواژگان: بسامدی، قرآن، سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی، دین، سنت
  • علی صفایی شکیب*، صفی الله صفایی، مریم موسیوند صفحات 129-150

    امنیت شغلی، اطمینان کارکنان در مورد تداوم شغل به دست آمده برای زندگی کاری است. امنیت شغلی به طور معمول از واژه هایی نظیر قرارداد اشتغال یا قانون کار استنباط می شود که از خاتمه اختیاری شغل جلوگیری می کند. همچنین، ممکن است به وسیله شرایط اقتصادی معمول تحت تاثیر قرار گیرد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر دینداری بر امنیت شغلی با میانجی گری کنترل خشم در بین کارکنان مرکز بهداشت شهرستان همدان بود. این تحقیق توصیفی به شیوه پیمایشی و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری 95 نفر از کارکنان مرکز بهداشت شهرستان همدان بودند که با استفاده از فرمول کوکران 76 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به وسیله پانلی از متخصصین و پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق یک مطالعه راهنما و محاسبه آلفای کرونباخ تایید گردید. یافته ها نشان داد که ارتباط معنی داری بین ابعاد دینداری و کنترل خشم با امنیت شغلی وجود داشت. براساس مدل ساختاری پژوهش، متغیر دینداری تاثیر مستقیمی بر متغیر کنترل خشم داشت. همچنین، 4/50 درصد از تغییرات متغیر کنترل خشم کارکنان مرکز بهداشت وابسته به ابعاد چهارگانه دینداری می باشد. در پایان با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهادهای کاربردی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: امنیت شغلی، دینداری، کنترل خشم، توسعه منابع انسانی
  • امید مهدیه*، معصومه مظفری پناه صفحات 151-180

    امروزه عملکرد شغلی و عوامل موثر بر آن یکی از مباحث مهم در حوزه مدیریت در سازمان-ها است. به همین منظور این پژوهش سعی دارد تاثیر فعالیت های مدیریت منابع انسانی و پایبندی به ارزش های اسلامی بر عملکرد شغلی با نقش میانجی رضایت شغلی را مورد تحلیل قرار دهد. این پژوهش، از لحاظ هدف یک پژوهش کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی می-باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان اداری دانشگاه زنجان می شود که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 200 نفر مشخص شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه و روش نمونه گیری در دسترس جمع آوری شد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد و روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار آموس استفاده شد. یافته ها نشان می دهند پایبندی به ارزش های اسلامی و رضایت شغلی تاثیر معنی داری بر عملکرد شغلی دارد. علاوه بر این، فعالیت های مدیریت منابع انسانی با رضایت شغلی کارکنان رابطه معناداری دارد و تاثیر معنی داری بر عملکرد شغلی کارکنان می گذارد. همچنین تاثیر پایبندی به ارزش های اسلامی بر رضایت شغلی نیز تایید شد. با توجه به تایید نقش میانجی رضایت شغلی، مدیران سازمان باید توجه بیشتری به این مقوله داشته باشند. پایبندی به ارزش های اسلامی را نیز به عنوان یک عامل موثر بر رضایت و عملکرد شغلی می توان در مصاحبه ها و آزمون های استخدامی بیش از پیش مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: ارزش های اسلامی، فعالیت های مدیریت منابع انسانی، عملکرد شغلی، رضایت شغلی
  • سحر ذکاوت*، خشایار قاضی زاده صفحات 181-206

    اشتغال یکی از مسایل و موضوعات مهم جامعه ی امروز ایران است و موضوع کارآفرینی یکی از راه های اشتغال و گسترش فرهنگ کارآفرینی یکی از رویکردهای مهم جوامع پیشرفته است. هنر اسلامی یکی از حوزه های مهم هنری در جهان اسلام محسوب می شود و اهمیت ساختار دینی و فرهنگی جامعه ی اسلامی لزوم گسترش کارآفرینی در حوزه ی اسلامی را ایجاد می کند. طراحی و ساخت لوازم کاربردی نظیر قاب آینه هم یکی از رویکردها در حوزه ی کارآفرینی می باشد و این محصول جایگاه مهم مصرفی و کاربردی در منازل، اماکن و معماری دارد. در این پژوهش شناخت اهمیت کارآفرینی در حوزه ی هنر اسلامی با محوریت طراحی و ساخت قاب آینه ی فلزی باالهام از مفاهیم هنر و فرهنگ و فلسفه ی اسلامی و نیز شناسایی چگونگی و اهمیت بازتاب مفهوم نور در طراحی و ساختار زیبایی شناسی محصولی کاربردی چون قاب آینه ی فلزی به عنوان اهداف پژوهش مطرح شده است و در این راستا اطلاعات کتابخانه ای و داده های اسنادی و میدانی با رویکرد توصیفی- تحلیلی مورد مطالعه ی کیفی و کاربردی قرار گرفته و اطلاعات به شیوه ی فیش برداری و با استفاده از دوربین عکاسی و اینترنت و مشاهده و کسب مهارت تجربی و عملی جمع آوری شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد می توان با حفظ تناسب ساختاری محصول کاربردی و مفهوم شناسی اسلامی به طراحی و ساخت محصول کاربردی قاب آینه پرداخت و این محصول با الهام گیری از مفهوم نور در فلسفه و حکمت اسلامی و کاربرد نقوش نمادین و زبان تصویری رمزی شامل نقوش شمسه، گل های ختایی و اسلیمی و عدد 12 تولید شده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، هنر اسلامی، نور، قاب آینه، عرفان اسلامی
  • محمدامین عامری*، حامد حیاتی صفحات 207-236

    مفهوم فضا یکی از مهم ترین موضوعات معماری است که همواره مورد توجه معماران، نظریه پردازان و پژوهشگران قرار گرفته است. این مقاله در راستای بررسی شفافیت ساختار فضایی معماری بناهای زیارتگاهی می باشد. هدف این پژوهش تبیین کاربست مفهوم شفافیت در ساختار فضایی بناهای زیارتگاهی بر مبنای الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی است، که بر این اساس زیارتگاهای علی ابن مهزیار اهوازی، امامزاده عبدالله شوشتر و بقعه شاه رکن الدین دزفول به عنوان شاخص ترین مکان های زیارتگاهی خوزستان، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. روش گردآوری اطلاعات پژوهش، به لحاظ نوع نتایج توصیفی-تحلیلی و به لحاظ رهیافت تاریخی-تفسیری است که به شیوه تحلیل گونه شناختی و با شیوه گردآوری داده کتابخانه ای (اسنادی) و با ابزار نقشه خوانی، سندخوانی و فیش برداری به تبیین و دسته بندی انواع شفافیت در ساختار فضایی بناهای زیارتگاهی بر مبنای الگوی پیشرفت معماری اسلامی ایرانی پرداخته است. این پژوهش نشان دهنده متنوع بودن شفافیت فضایی در معماری زیارتگاه ها بر مبنای اصول معماری اسلامی ایرانی است که این کیفیت شفافیت، دارای چهار سطح کالبدی، بصری ادراکی، عملکردی و معنایی در فضای معماری تبیین نمود. در معماری بناهای زیارتگاهی شفافیت معنایی و مفهومی نمود بیشتری دارتد، در شفافیت بصری و ادراکی انسان همواره فضا را تعریف شده، ولی بی پایان احساس می کند، و این شفافیت علاوه بر عملکرد خود سبب تداوم بصری، نورانیت و درک همزمان درون و بیرون فضا می شود.

    کلیدواژگان: الگوی پیشرفت، معماری اسلامی، شفافیت، ساختار فضایی، بناهای زیارتگاهی، خوزستان
  • رضا شیرزادی، محمد پورقربان*، جواد نورمحمدی صفحات 237-257

    توسعه انسانی یکی از نظریه های جدید در چارچوب مباحث و موضوعات توسعه تلقی می شود که طی سه دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در نظریه توسعه انسانی، برخورداری انسان از زندگی طولانی، سالم و خلاق، هدف نهایی توسعه است. توسعه انسانی بدون نقش موثر دولت تحقق نمی یابد زیرا پیشبرد راهبرد توسعه انسانی به یک دولت فعال نیاز دارد. امروزه یکی از شاخص-های سنجش سطح توسعه کشورهای مختلف، گزارش های ملی و بین المللی توسعه انسانی است. جمهوری اسلامی ایران و مالزی، دو کشور عمده یکی در منطقه خاورمیانه و دیگری در منطقه شرق آسیا به شمار می روند که هر یک دارای رتبه خاص خود از نظر سطح توسعه و توسعه انسانی می باشند. هدف ما در این پژوهش، بررسی وضعیت این دو کشور از نظر شاخص توسعه انسانی و نیز چرایی آن است. پژوهش حاضر درصدد است تا جایگاه توسعه انسانی ایران و مالزی را در گزارش اخیر این سازمان (2020) ایران با کسب امتیاز 783/. رتبه 70 را کسب کرده، و کشور مالزی با کسب امتیاز 810/. رتبه 63 را به خود اختصاص داده است . با توجه به رتبه بندی این دو کشور این سوال مطرح می شود که چه عواملی بیشترین تاثیر را بر توسعه انسانی این دو کشور داشته است؟ در این میان، جمعیت و درآمد ملی سرانه وجه تمایز و عوامل تاثیر گذار بر شاخص توسعه انسانی دو کشور را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: توسعه انسانی، امید به زندگی، آموزش، درآمد سرانه، ایران، مالزی
  • جلیل دارا، الهه صادقی* صفحات 259-283

    زنان به عنوان نیمی از اعضای جامعه، تاثیر به سزایی در توسعه اقتصادی دارند؛ لذا با وجود اهمیت این موضوع، هنوز در کشور ایران، اشتغال زنان با افراط و تفریط های دو گفتمان سنتی و غربی مواجه است.گفتمان سنتی به تفکیک جنسیتی در اشتغال باور دارد و فعالیت زن را تنها در محیط خانه تعریف می کند. گفتمان غربی (مدرن) به تحقیر نقش خانوادگی زن می پردازد و فعالیت اقتصادی زن را بدون لحاظ کردن تفاوت جنسیتی مجاز می شمارد و خواهان حضور حداکثری زن در عرصه اشتغال به صورت برابر با مرد می باشد. براین اساس به دلیل وجود افراط و تفریط های دو گفتمان مذکور، صاحبنظران گفتمان انقلاب اسلامی نظیر آیت الله خامنه ای، نسبتی متعادل بین این دو گفتمان ایجاد کردند تا از یک سو زمینه لازم را برای سیاستگذاری های اقتصادی فراهم کند و از سوی دیگر چراغ راهنمای فعالیت اقتصادی جامعه زنانه ایران گردد. بنابراین سوال پژوهش حاضر این است که اشتغال زنان و حدود آن در دیدگاه آیت الله خامنه ای چگونه ترسیم شده است؟برای پاسخ به این پرسش، با روش تحلیل محتوای کیفی، بیانات ایشان بررسی گردید. یافته ها نشان داد که ایشان حق مالکیت و استقلال مالی را برای زنان پذیرفته، اما زنان را ملزم به تامین معیشت خانواده نمی دانند. همچنین فعالیت علمی را مطلوبترین فعالیت زنان بیان کرده اند؛ اما علم آموزی را نه برای کسب اشتغال صرف؛ بلکه برای افزایش آگاهی زنان ضروری می دانند. ایشان اشتغال را مشروط به اینکه به دور از اسراف و تجمل گرایی، سازگار باخصوصیات زنانه و همراه با رعایت حجاب باشد و به نقش خانوادگی زنان آسیبی وارد نکند را می-پذیرند.

    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، اشتغال، زنان، الگوی اسلامی-ایرانی
  • محمدرضا سعیدی، حسن فارسیجانی*، فریده حق شناس کاشانی صفحات 285-307
    مساله اصلی مطالعه حاضر اینگونه بیان می شود که عوامل توسعه محصول جدید برای رسیدن صنعت خودرو به کلاس جهانی کدامند و رتبه بندی آن ها چگونه است؟ روش تحقیق مورد استفاده در این تحقیق از نوع ترکیبی و به صورت کیفی و کمی می باشد. در بخش اول با استفاده از رویکرد کیفی تحلیل مضمون با استفاده از جامعه خبرگان تا رسیدن به سطح اشباع نظری از متخصصان و خبرگان صنعت خودرو سازی استفاده می نماییم، در بخش کمی پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش، روسا، معاونان و مدیران صنعت خودرو بوده است که از این میان 15 نفر برای مصاحبه انتخاب شدند، برای جمع آوری اطلاعات مربوط به مبانی نظری و استخراج عوامل و شاخص های اولیه از منابع کتابخانه ای و اینترنتی شامل کتب، مقالات استفاده شد و برای جمع آوری داده ها از همچنین مصاحبه و پرسشنامه استفاده شد. در بخش کمی پس از استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از روش ای اچ پی فازی به رتبه بندی عوامل پرداخته شد نتایج نشان داد که درنهایت بر اساس روش رتبه بندی FAHP توسعه محصول جدید برای رسیدن صنعت خودرو به کلاس جهانی می تواند به چندین مولفه مهم شامل به ترتیب اولویت: توانایی مدیریت، عوامل مرتبط با مشتری، عوامل مربوطه به ویژگی های محصول، توانایی سازمانی، عوامل بیرونی، توانایی فردی، عوامل فرهنگی، عوامل تکنولوژیک، عوامل فرآیندی تقسیم شود.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، محصول جدید، صنعت خودرو، کلاس جهانی
  • زهرا فیاض بخش*، علی مطهری، علی لاریجانی صفحات 309-329
    شهید مطهری وجود حکومت را به عنوان نهادی که انتظامات و سیاست جامعه را اداره می کند، ضروری می دانند. ایشان مبنای حاکمیت را از حق الهی اخذ می کنند و نظیر اغلب فلاسفه اسلامی، نظریه حکومت ایشان از فلسفه نبوت نشات می گیرد؛ اما شهید مطهری حیثیت حکومت را دو وجهی می دانند: بخشی که مربوط به هدایت عامه و نشان دادن مسیر حرکت به سعادت است، ناظر به حق الهی است و به موضوع ولایت حاکم ربط می یابد که باید خصوصیات فقاهت و عدالت را داشته باشد و این بخش جنبه ولایت دارد نه وکالت، اما بخشی از حکومت که رتق و فتق امور متعارف حکومت است، نظیر امور اجرایی یا تقنینی، متکی به رای و نظر مردم است که جنبه وکالت دارد. از نظر ایشان، حکومت وظیفه سعادتمند نمودن ابنای جامعه را، چه از جهت معنوی و چه مادی، داشته و این دو بعد مادی و معنوی به یکدیگر پیوند دارد. استاد مطهری وظیفه حکومت را به نظریه فطرت ربط داده است، لذا رشد متوازن استعدادها، هدف مدینه فاضله است و برای تحقق این امر، آزادی یک ضرورت است، البته ضرورت آلی و نه غایی.
    کلیدواژگان: حکومت، حق حاکمیت، وظیفه حکومت، عدالت، شهید مطهری
  • افشین جعفری، فاطمه باقری*، کورش معصومی صفحات 310-334

    «میزان آگاهی شهروندان از حقوق فرهنگی و اجتماعی» از جمله موضوعات مهم حقوق بشر اسلامی و حقوق شهروندی است که در این پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از داده های نمونه گیری شده در بین شهروندان شهر شیراز مجال سخن یافته است. از آنجایی که هدف تحقیق حاضر سنجش میزان آگاهی شهروندان شهر شیراز از حقوق فرهنگی و اجتماعی خود می باشد لذا نمونه تحقیق 400 نفر از شهروندان شهر شیراز در سال 1397 و همچنین در سال 1400 بوده و نهایتا مقایسه ای بین این دو نظر سنجی صورت گرفته تا مشخص شود که میزان آگاهی شهروندان از حقوق فرهنگی و اجتماعی آنها در چه حد است. در این پژوهش از چارچوب نظری مارشال و ترنر استفاده شده و نتیجه ای که از این پژوهش به دست آمده این است که میزان آگاهی شهروندان شهر شیراز از حقوق فرهنگی و اجتماعی خود در حد پایین است و حتی در سال 1400 پایین تر از سال 1397 است. همچنین با وجود افزایش میزان استفاده از رسانه های جمعی در سال 1400 به نسبت سال 1397، بر میزان آگاهی شهروندان از حقوق شهروندی آنها افزوده نشده است.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، حقوق بشر، حقوق فرهنگی، حقوق اجتماعی
|
  • A co-citation analysis and study of the relationship between poverty and justice from 1985 to 2019
    Taibeh Mahmoodi Mohammad Abadi *, Hossein Ghazanfarpour Pages 0-0
    Several theories have been made to achieve it and eliminate poverty from human societies, so that these concepts have been the main interest of research in recent years. This study tries to evaluate and analyze the evolution of these concepts in geographical studies using Wittgenstein's co-citation method. For this purpose, a statistical population of 493 articles was extracted from the WOS citation database in between 1985 to 2019, and with the help of Citespace software, bibliographic analysis was performed to measure the relationship between the concepts of poverty and justice in previous studies. The results of this study indicate that the key concepts of "poverty, social justice and justice" have the highest repetition, "equality, sustainability and politics" the most reliability and "welfare, city and the poor" have the highest value of burst detection among the core center of researchers “John Rawls, David Harvey, Amartya Sen”. Also, the analysis of the centrality index indicates the formation of a new perspective on solving problems related to poverty and justice. This is evident in particular, in studies that have linked poverty and justice to the subject of unofficial urbanizations and marginalization. The common theme of most studies in this field is the increase of welfare facilities as a strategy in balancing geographical landscapes and less reference has been made to structural systems. By using the term neoliberalism alongside social justice, these studies emphasize that redefining poverty and justice is possible in the structural framework of the capitalism.
    Keywords: Poverty, Justice, CiteSpace, WOS Database
  • Vahid Araei *, Ali Hafezizadeh Pages 7-22
    The transformative leadership model, by involving employees in the organization's decisions and informing them of the possible consequences of changes, can provide the basis for increasing people's readiness and showing appropriate behavior during change (heroic behavior) in order to succeed in the organizational change program. . The main goal of this research is to determine the effect of the transformational leadership model on the heroic behavior of employees by considering the mediating role of the perceived consequences of change and work participation in Tehran Municipality. The research approach is quantitative and the data was obtained through the distribution of a questionnaire, and its statistical sample is 350 employees of Tehran municipality. In order to analyze the collected data, descriptive statistics indicators and Kolmogorov Smirnov statistical tests, structural equation modeling and path analysis have been used. The findings indicate that the transformational leadership model had an effect on the perceived consequences of change and employee work participation, and the perceived consequences of change and employee work participation had an effect on heroic behavior; Therefore, the mediating variables of perceived consequences of change and work engagement had an effect on the relationship between transformational leadership and heroic behavior.
    Keywords: transformational leadership model, organizational change, work participation. Heroic behavior, policy recommendations
  • Vahid Salehi, MohammadSadegh Jalali Rad * Pages 23-50

    In its ideal vision, Iran seeks to create Islamic civilization, and based on this, it has compiled the strategic document of the Iranian Islamic model of progress, and if the goals of this model are realized during a specific time process. The country has progressed in the political, economic, scientific, cultural, agricultural, environmental, medical, etc. fields and will become the foundation for the emergence of a new Islamic civilization. The purpose of this research is to investigate the impact of citizenship awareness in realizing the model of Islamic-Iranian progress. The research method is applied in terms of purpose, descriptive-analytical in terms of survey research, and in terms of descriptive nature and the intended tool of questionnaire. The statistical population of the case is among the citizens living in the neighborhoods of 5 selected districts of Tehran (2, 5, 12, 18, and 21) and the sampling method is simple random. The results of this research showed that environmental awareness, awareness of citizenship education and awareness related to urban laws and regulations play the greatest role in promoting the Islamic-Iranian development model. The results of this research indicate the fact that the increase in knowledge and awareness of citizens in realizing the model of Islamic-Iranian progress has a significant role in advancing the model and brings potential benefits for the government.

    Keywords: citizenship awareness, Citizenship knowledge, Iranian Islamic development model, Tehran City
  • Behnaz Khoshtinat *, Tahmours Hasangholi Pouryasour, Mahdi Gholamloo Pages 51-78

    One of the fundamental issues in families today is to observe consumption patterns consistent with Islamic- Iranian culture. Research suggests that there is a discrepancy between the current society's consumption pattern and the ideal consumption pattern from the Islamic- Iranian point of view. Therefore, the present study aimed to determine the impact of factors such as belief in the creativity and integrity of the Almighty God, the knowledge of the goods of the Prophet, the desirability of God's blessings and the prevailing culture in society, on the pattern of Islamic consumption through a survey. Statistical population of consumer survey is over 18 years old in Karaj city. The research instrument was a researcher-made questionnaire. Structural equations and PLS software were used for data analysis. The results of testing the hypotheses showed that factors such as belief in God's creativity and endurance, desirability of divine blessings and ruling culture in society have a positive and significant effect on the pattern of Islamic consumption. However, understanding the goods of the traders does not influence the pattern of Islamic- Iranian consumption.

    Keywords: Community-dominated culture, Understanding of Mobah Goods, Utilization of Using Blessing, Belief in Creativity, Demiurge, Islamic- Iranian Consumption Pattern
  • Darioush Hassanvand *, Hamid Asayesh Pages 79-104

    This paper investigates the effect of Islamic religious teachings on avoiding squander (ESRAF) and charity on the consumption behavior of individuals and distribution of income.This research examines the effect of these teachings in two parts. In the first and theoretical section, the neoclassical assumptions of consumer behavior are explained before the influence of religious teaching and after the influence of religious teaching.In the first and theoretically, neoclassical assumptions explain consumer behavior before the influence of religious teachings and after the influence of religious teachings.The analysis of the effect of this religious teaching of avoidance of squandering (ESRAF) shows that the practice of this religious teaching leads to a change in the pattern of consumption and avoidance of squander (ESRAF) in believers.Then, in the second section, we study the effects of charity on income distribution in Islamic society in the form of econometric model.For this purpose, the distribution function of the national income of the provinces of Iran is estimated by the GMM method in which the distribution of national income is a function of the charity variable and other control variables, namely, provincial per capita income, unemployment rate, tax revenue from GDP, the percentage of government expenditures in the province.

    Keywords: squander, charity, Non satiation, distribution of income
  • Hassan Usefzadeh * Pages 105-128
  • Ali Safaei Shakib *, Safei Allah Safaei, Maryam Moosivand Pages 129-150

    Assurance (or lack of it) that an employee has about the continuity of gainful employment for his or her work life. Job security usually arises from the terms of the contract of employment, or labor legislation that prevents arbitrary termination. It may also be affected by general economic conditions. The main purpose of this study was to investigate the effect of religiosity on job security with mediation of anger control among health center’s staff in Hamedan County. The descriptive research has done by survey method and questionnaire instrument. The study population was consisted of 95 staff of Health Center in Hamedan County. The sample size was determined to be 76 staff by using Cochran Formula. In this study, simple random sampling was used. The content and face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. Reliability was strengthened through pilot testing and calculating Cronbach’s alpha. Data was analyzed using a structural equation modeling technique. Findings showed that there are significant effects among religiosity dimensions, anger control and job security. Based on the structural model, religiosity had been a direct effect on anger control. Also, 50.4 percent of the change in the anger control of the Health Center’s staff is related to the four dimensions of religiosity. In finally, according to results, some applied recommendations have presented at the end of article.

    Keywords: job security, Religiosity, Anger Control, Human resources development
  • Omid Mahdieh *, Masome Mozafari Panah Pages 151-180

    Today, job performance and factors affecting it are one of the important issues in the field of management in organizations. For this purpose, this research attempts to analyze the impact of HRM activities and adherence to Islamic values on job performance with the mediating role of job satisfaction. This research is descriptive and applied. The statistical population of the study consisted of all administrative staff of Zanjan University which according to the Cochran formula, the sample size was determined 200. The data were collected by using questionnaire, and convenient sampling method. The reliability of the questionnaire was approved by using Cronbach alpha coefficient. Content validity is used for approving questionnaire validity. For analysis data, SEM (Structural Equation Modeling) and AMOS software were used. Findings shows that adherence to Islamic values job satisfaction and have a significant effect on job performance. In addition, HRM activities have a significant relationship with job satisfaction and has a significant effect on job performance. The effect of adherence to Islamic values on job satisfaction has been confirmed. Considering the mediating role of job satisfaction, organization managers should pay more attention to this category. Adherence to Islamic values as an effective factor on job satisfaction and performance can be taken into consideration in interviews and employment tests.

    Keywords: Islamic values, Human Resource Management Activities, job performance, Job Satisfaction
  • Sahar Zekavat *, Khashayar Ghazizadeh Pages 181-206

    Entrepreneurship is one of the ways of employment and the development of entrepreneurial culture is the important approaches of advanced societies. Islamic art is the most important fields in the Islamic world and the importance of the Islamic religious and cultural structure creates the need for the expansion of entrepreneurship in the Islamic region. Designing and manufacturing usage furniture and utensil such as mirror frames is one of the approaches in the entrepreneurship fields and this product has an important usage position in homes, places and architecture. also It has been proposed as purposes that recognition the importance of entrepreneurship in the Islamic art with the focus on designing and manufacturing metallic mirror frame with usage the concepts of Islamic art, culture and philosophy and also identification how and importance of reflection the concept of light in design and aesthetic structure of metal mirror frame. In this regard, library and documentary and field information have been studied qualitatively and experimental with descriptive-analytical approach and the information is collected taking notes and using a camera and the Internet, and observing and acquiring experimental and practical skills. The results show that it is possible to design and making the the mirror frame by maintaining the structural coordination of the usage product and coordination of Islamic semantics and this product has been make inspired by the concept of light in Islamic philosophy and wisdom and the use of symbolic motifs including solar, Khatai and Arabesque motifs and the number 12.

    Keywords: Entrepreneurship, Islamic art, light, mirror frame, Islamic mysticism
  • Mohamadamin Ameri *, Hamed Hayaty Pages 207-236

    The concept of space is one of the most important topics in architecture, which has always been the focus of architects, theorists and researchers. The purpose of this article is to investigate the transparency of the architectural spatial structure of the shrine buildings. The purpose of this research is to explain the application of the concept of transparency in the spatial structure of the shrine buildings based on the Iranian Islamic development model, based on which Bekaa Ali bin Mahziar Ahwazi, Imamzadeh Abdullah Shushtar and Shah Ruknuddin Dezful were carried out. Tombs are one of the most prominent shrines in Khuzestan. , was selected by purposeful sampling.The method of gathering research information is based on the type of descriptive-analytical results and the historical-interpretive approach, which is the typology analysis method and the method of collecting library data (documents) and map reading, document reading and scanning tools to explain and categorize types of transparency. The spatial structure of the shrine buildings is based on the pattern of Iranian Islamic architecture development. This research shows the diversity of spatial transparency in the architecture of shrines based on the principles of Iranian Islamic architecture, which explained that this quality of transparency has four levels: physical, visual, perceptual, functional and meaningful in the architectural space. In the architecture of the shrine buildings, semantic and conceptual transparency is more visible, in visual and perceptual transparency, man always feels a defined but endless space.

    Keywords: pattern of progress, Islamic architecture, Transparency, spatial structure, shrine buildings, Khuzestan
  • Reza Shirzadi, Mohammad Pourghorban *, Javad Noormohammadi Pages 237-257

    Human Development is one of the most new and famous theories of development that accepted by international institutions and centers. Human development is defined as the process of enlarging people's freedoms and opportunities and improving their well-being. The United Nations Development Programme defines human development as "the process of enlarging people's choices", said choices allowing them to "lead a long and healthy life, to be educated, to enjoy a decent standard of living", as well as "political freedom, other guaranteed human rights and various ingredients of self-respect". Human development is about the real freedom ordinary people have to decide who to be, what to do, and how to live. The human development concept was developed by economist Mahbub ul Haq. In this theory, human is crucial, and final goal for development and state have a active role in improvement development approach. Human Development have three index: , Incom Per capita, Education, and life expectancy. To day, one of the indicators for determine level of counties development in national and international reports, is human development index. In this treatise, compare Iran and Malaysia Human Development level, and study cause of differents in this framework. This research try to explain process of change in two countries.

    Keywords: Human development, life expectancy, Education, Incom Per capita, Iran, Malaysia
  • Jalil Dara, Elaheh Sadeghi * Pages 259-283

    As half of the members of the society, women have a significant impact on economic development; Therefore, despite the importance of this issue, still in Iran, women's employment faces the extremes of both traditional and western discourses. Therefore, due to the existence of extremes and excesses of the two discourses, experts of the Islamic Revolution discourse such as Ayatollah Khamenei created a balanced ratio between these two discourses in order to provide the necessary ground for economic policies on the one hand. And on the other hand, be the guiding light of the economic activity of the Iranian women's society. Therefore, the question of the current research is how women's employment and its limits are drawn in Ayatollah Khamenei's view? In order to answer this question, their statements were analyzed using the qualitative content analysis method. The findings showed that they accept the right of ownership and financial independence for women, but they do not consider women as obligated to provide for the family's livelihood. They have also stated that scientific activity is the most desirable activity for women; But don't use education to get a job; Rather, they consider it necessary to increase women's awareness.They accept employment on the condition that it is far from extravagance and luxury, compatible with women's characteristics and accompanied by observance of hijab and does not harm the family role of women.

    Keywords: Ayatollah Khamenei, employment, Women, Iranian Islamic model
  • Mohammadreza Saeedi, Hasan Farsijani *, Farideh Haghshenas Kashani Pages 285-307
    The main problem of the present study is expressed as follows: What are the factors of new product development for the automobile industry to reach world class and how are they ranked? The research method used in this research is of a mixed type and qualitatively and quantitatively. In the first part, using the qualitative approach of theme analysis, using the community of experts, until reaching the level of theoretical saturation, we use specialists and experts of the automotive industry. In the quantitative part of the research, it is descriptive-analytical. The statistical population of this research was the presidents, vice presidents and managers of the automobile industry, and 15 of them were selected for interviews, to collect information related to theoretical foundations and to extract primary factors and indicators, library and internet sources including books, articles were used, and interviews and questionnaires were also used to collect data. In a small part, after using the exploratory factor analysis using the fuzzy EHP method, the factors were ranked. The results showed that finally, based on the FAHP ranking method, the development of a new product to reach the world class in the automotive industry can be divided into several important components, including, in order of priority: management ability, customer-related factors, factors related to product characteristics, organizational ability, external factors, individual ability, cultural factors, technological factors, and process factors.
    Keywords: Ranking, New Product, automotive Industry, World class
  • Zahra Fayaz Bakhsh *, Uali Mothhari, Ali Larijani Pages 309-329
    Ayatollah Mutahhari believes that the existence of government as an institution that governs the rules and politics of society is necessary. He obtains the basis of sovereignty from the divine right and like most Islamic philosophers, his theory of government is derived from the philosophy of prophecy. However, he believes that government has two aspects: a part that relates to the public guidance, displaying the path to salvation. This section is related to the divine right, examining the governor’s guardianship (Wilayah). Based on his theory, the governor needs to benefits from two characteristics of jurisprudence and justice. This aspect of government, relates to guardianship (Wilayah) and not attorney. Another part of the government which relates to the common affairs of the government, such as administrative or legislative ones, depends on the judgment and opinion of people, hence, this section has the aspect of the attorney. According to him, the government is responsible for the material and spiritual salvation of all members of society. however, these two material and spiritual dimensions are connected together. According to Ayatollah Mutahhari there is a mutual relationship between the duty of government and the theory of human nature (Fitrah). Therefore, the balanced development of talents is the final goal of utopia. For its achievement, the society needs freedom, though, freedom is a necessary instrument to reach the goal and it is not the final goal.
    Keywords: Government, the right to rule, the duty of government, Justice, Ayatollah Mutahhari
  • AFSHIN JAFARI, Fatemeh Bagheri *, Korosh Massoumi Pages 310-334

    Citizens' awareness of cultural and social rights" is one of the important issues of Islamic human rights and citizenship rights. Since the purpose of this study is to assess the level of awareness of citizens of Shiraz about their cultural and social rights, so the sample of 400 citizens of Shiraz in 2018 and also in 2021 and finally a comparison between these two surveys to determine What is the level of citizens' awareness of their cultural and social rights? In this research, the theoretical framework of Marshall and Turner has been used and the result obtained from this research is that the level of awareness of the citizens of Shiraz about their cultural and social rights is low and even in 2021 is lower than in 2018. Also, despite the increase in the use of mass media in 2021 compared to 2018, the level of citizens' awareness of their citizenship rights has not increased.

    Keywords: citizenship rights, Human rights, Cultural Rights, social rights