فهرست مطالب

محیط شناسی راهبردی جمهوری اسلامی ایران - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1402)

نشریه محیط شناسی راهبردی جمهوری اسلامی ایران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا مقومی*، عماد هلالات، مهدی جاودانی مقدم صفحات 9-43

    یکی از راهبردهای رژیم صهیونیستی در خاورمیانه، بالکانیزه کردن این منطقه است. رژیم صهیونیستی که با چالش ها و معضلات امنیتی متعددی روبه رو است، بهترین اقدام برای فایق آمدن بر این مشکلات و تداوم بقا در محیط منطقه ای خاورمیانه را تضعیف کشورهای موجود در غرب آسیا و بر همین اساس، بالکانیزه کردن این منطقه می داند. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است که اهمیت و جایگاه کردهای عراق در سیاست بالکانیزاسیون خاورمیانه توسط رژیم صهیونیستی چیست؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که بالکانیزه کردن خاورمیانه یکی از سیاست های اصلی رژیم صهیونیستی در قالب دکترین های مختلف آن به ویژه دکترین پیرامونی می باشد که بارقه های آن را می توان در سرتاسر اقلیت های قومی و مذهبی منطقه مشاهده کرد. در این میان با توجه به پراکندگی کردها در قلب خاورمیانه و در چهار کشور مهم منطقه و بهره مندی از مزیت های ژیوپلیتیکی متعدد، این گروه بهترین گزینه برای سیاست بالکانیزه کردن خاورمیانه از سوی رژیم صهیونیستی به حساب می آید. در این بین، کردهای عراق هم به عنوان ستون فقرات کردهای منطقه به سبب ویژگی های منحصر به فردی مانند هم مرز بودن با جمهوری اسلامی ایران و دارا بودن منابع غنی نفت، مورد توجه ویژه رژیم صهیونیستی قرار گرفته است. از همین رو رژیم صهیونیستی همواره با هدف تغییر مرزهای ژیوپلیتیکی خاورمیانه و تضعیف کشورهای حاضر در آن، از استقلال طلبی کردها به ویژه کردهای عراق حمایت نموده است.

    کلیدواژگان: بالکانیزه کردن، خاورمیانه، رژیم صهیونیستی، کردها، عراق
  • جعفر خاشع*، غلامعلی سلیمانی صفحات 45-71

    به صورت سنتی، اسلام رایج در بین توده مردم در دو سوی دریای خزر؛ ترکیب عقاید و باورهای بی‎شمار و قدیمی ایرانی، قبیله ای به علاوه سنن اسلامی در منطقه بوده است. به مرور زمان به ویژه بعد از فروپاشی شوروی، با انگیزه های سیاسی، عقاید مردم در جمهوری آذربایجان دستکاری شده است. فقر، بی ثباتی ها و آشفتگی همراه با تشنگی بیشتر برای مذهب، زمینه های فعالیت کنشگران خارجی در این کشور را فراهم کرده است. در نتیجه این مداخله، سلفی گری به شکل افزایش باورها، شعایر و سنن در ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در جمهوری آذربایجان بروز و ظهور پیدا کرده، موجب بروز فضای ضد ایرانی و تخریب روابط با ج.ا ایران شده است. این پژوهش در تلاش است به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و تحلیل سوال «علل برآمدن و گسترش سلفی گری افراطی در جمهوری آذربایجان» بپردازد. نتایج پژوهش حکایت از این دارد که رقابت کشورهای منطقه در جمهوری آذربایجان، در وضعیت دینی جامعه جمهوری آذربایجان تاثیر گذاشته و این رقابت های سیاسی خروجی های فرهنگی تاثیرگذاری در جمهوری آذربایجان از جمله رشد سلفی گری داشته است. سلفی گری متاثر از ترکیه به نسبت دیگر کشورها ضدیت بیشتری با نفوذ فرهنگی ج.ا.ایران و تشیع در جمهوری آذربایجان دارد.

    کلیدواژگان: سلفی گری، جمهوری آذربایجان، قفقاز شمالی، ایران، روسیه، عربستان
  • حسین رفیع، علی ابراهیمی*، میثم بلباسی، رامین رستگار صفحات 73-113

    یکی از اهرم هایی که باعث کاهش نفوذ و ضربه زدن به جمهوری اسلامی در منطقه می شود، کمک های خارجی ایالات متحده آمریکا در قالب رشوه سیاسی به کشورهای تاثیرگذار در معادلات ژیوپلیتیکی است. در این رابطه، مصر از دیرباز تا به امروز، وابستگی شدیدی به کمک های خارجی (اقتصادی و نظامی) آمریکا داشته است و در قبال آن می بایست، تقاضاها و خواسته هایی را نیز عملیاتی کند. از این منظر، پژوهش حاضر درصدد پاسخ گویی به این سوال اصلی است که ابزار کمک خارجی آمریکا در قبال مصر، چگونه موجبات تیره شدن روابط مصر و ج.ا.ایران را فراهم کرده است؟ نتایج تحقیق نشان می دهد که کمک خارجی ایالات متحده آمریکا به عرصه ای برای وابستگی دولت مصر در قالب رابطه «حامی- مشتری» تبدیل شده است. تا آنجا که، کمک های خارجی به مثابه ابزار و رشوه سیاسی جهت نفوذ و تحت فشار گذاشتن مصر در روابط با جمهوری اسلامی ایران صورت بندی شده است. از این رو، به نظر می رسد نتوان بر اساس پیوند «عربی- غربی» و تا زمانی که وابستگی نظامی- اقتصادی مصر در پرتو کمک های خارجی ایالات متحده آمریکا وجود داشته باشد، شاهد نگرش عادی سازی و تنش زدایی در روابط ج.ا.ایران و مصر باشیم.

    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، کمک های خارجی، السیسی، مصر، جمهوری اسلامی ایران
  • محمود عسگری* صفحات 115-141

    رسیدن به امنیت، مستلزم بهره گیری از آموزه‏هایی است که از اتقان و صلابت لازم و کافی برخوردار باشند. جوامع گوناگون متناسب با شرایط و زمینه‏های ساختاری و بافتاری خود باید از منابعی اصیل در مسیر رسیدن به امنیت بهره گیری نمایند. در ایران اسلامی، وجود برخی مشکلات و اشکالات کارکردی در حوزه مدیریت امور امنیتی و بروز برخی اغتشاشات، بیانگر آن است که فرایندها و سازوکارهای موجود، نیازمند بهبود و تحول است. این مقاله با هدف تبیین حکمرانی امنیتی ولایی، در پی پاسخ به این پرسش اصلی است که حکمرانی امنیتی ولایی با بهر ه گیری از بیانات مقام معظم رهبری چگونه قابل تبیین است؟ در این مقاله تلاش شده است با بهره گیری از بیانات مقام معظم رهبری که کلام ایشان، تفسیری از متون، نصوص و گزاره‏های اسلامی است، حکمرانی امنیتی ولایی تبیین گردد. از این رو روش تحقیق، توصیفی، نوع تحقیق براساس هدف، توسعه ای و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای بوده است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDA استفاده شده است. یافته های این مقاله بیانگر آن است که حکمرانی امنیتی ولایی دارای کارکردهای تنظیمی، ایجابی و سلبی مبتنی بر ارکان، اصول و رویه‏هایی مشخص است. برآیند حکمرانی امنیتی ولایی؛ میدان داری اصول و احکام و گزاره های اسلامی، مردم و هدایت و نظارت دولت، حرکت به سوی رضایت مندی و جهشی در جهت نیل به «دولت اسلامی» است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی امنیتی، حکمرانی امنیتی ولایی، ایران، مقام معظم رهبری
  • روح الله معصوم زاده، محمدحسن دهقان* صفحات 143-172

    باگذشت زمان، رفتار غالب کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی ازمناقشه و نزاع برسرمساله فلسطین، به صلح تغییر پیدا کرد؛ لذا روابط فردی و در ابتدا به صورت مخفیانه، به سمت ایتلاف عربی- عبری وعادی سازی روابط حرکت کرد. این پژوهش درچهارچوب نظریه موازنه منافع رندل شولر، و به روش توصیفی- استنباطی، به بررسی رفتارکشورهای عربی منطقه غرب آسیا با رژیم صهیونیستی می‎پردازد. منفعت اساسی مشترک در این ایتلاف عربی- عبری، مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی ایران و جلوگیری از تبدیل شدن آن به هژمونی منطقه غرب آسیا است. منافع مشترک اقتصادی، سیاسی، امنیتی، نظامی با محوریت خروج ازانزوا و تحصیل یا حفظ مشروعیت داخلی و ایجاد یا حفظ هویت، اهداف دیگر این اتیلاف می باشند. درنهایت، مقاله به تحلیل یافته ها براساس معیار بقاء محوری، ازمیان معیارهای موازنه منافع، می‎پردازد. طبق یافته های پژوهش، هدف اساسی این ایتلاف؛ حفظ حاکمیت و جایگاه قدرت های کوچک و بزرگ منطقه دربرابر نفوذ جمهوری اسلامی ایران و سیاست استکبارستیزی وظلم ستیزی آن که به تعبیرآنها «توسعه طلبانه» نامیده می شود، دانسته شده است. همچنین درصورت تبدیل شدن ایران به هژمون منطقه، تمامی کشورهای عربی منطقه غرب آسیا، تحت تاثیر قرار می‎گیرند. درنهایت، بیان می‎شود که ایتلاف مذکور به علت تقابل چندقطبی قدرت وچندقطبی ایدیولوژی در منطقه غرب آسیا، به علاوه بازیگران فرامنطقه ای، یک موازنه ناقص را به دنبال دارد. در نتیجه تغییر رفتار کشور های مذکور ناشی از تغییر در سطح سیستم (از جمله کاهش حمایت امریکا) و تغییر در سطح واحد (از جمله بحران هستی شناختی) و با هدف استمرار و بقای حکومت خود می‎باشد. در این راستا افزایش نفوذ ایران، عامل اصلی موثر در مولفه های مذکور به شمار می‎رود.

    کلیدواژگان: راهبرد نظامی، بازدارندگی مشارکتی، غرب آسیا، آمریکا، ج.ا.ایران
  • فتح الله کلانتری*، رحمان نجفی سیار صفحات 173-198

    جنگ شامل دفاع و تهاجم است. بنابراین، وقتی صحبت از جنگ ترکیبی می شود، این جنگ همانند جنگ کلاسیک شامل دفاع و تهاجم است. دفاع ترکیبی دارای ماهیتی متناسب با تهاجم ترکیبی است و باید بر اساس اقدام مشترک تمام ارکان و ذی نفعان جامعه از دولت تا بخش خصوصی و نهاد های مدنی انجام شود. در دفاع ترکیبی، یک برنامه جامع امنیتی بایستی پیاده شود که تمامی بخش های کلیدی جامعه در برنامه ریزی و اجرای آن گنجانده شوند. در این راستا، هدف اصلی این مقاله، تبیین دستاوردهای دفاع ترکیبی شهید سلیمانی در سطوح مختلف است. نوع پژوهش کاربردی است و به روش تاریخی و تحلیل محتوا، به صورت کیفی نظام مند انجام گردیده است، روش گردآوری داده های اسنادی و کتابخانه ای و مصاحبه با 20 نفر از خبرگان است. یافته های تحقیق بیانگر این است که سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی از جمله راهبرددست های برجسته دفاع ترکیبی بوده زیرا ایشان سه دستاورد را با هم ترکیب نموده است: اول نابودی تروریسم و داعش، دوم حفظ جبهه یکپارچه مقاومت و سوم، کلید زدن خروج آمریکا از منطقه غرب آسیا. بر اساس نتایج تحقیق، دفاع ترکیبی شهید سلیمانی از یک طرف «موازنه قوا» را به «موازنه مقاومت» تبدیل نموده و از سوی دیگر «موازنه تهدید» را به «موازنه امنیت» دفاع ترکیبی تبدیل نموده است در چارچوب نگاه وسیع فرامرزی و توسعه عمق راهبردی باعث شکل گیری «جغرافیای یکپارچه مقاومت» جهت تقابل با زیاده خواهی آمریکا در سطح منطقه و جهان شده است.

    کلیدواژگان: جنگ ترکیبی، دفاع ترکیبی، بازدارندگی ترکیبی، شهید سلیمانی، ج.ا.ایران
|
  • Amirreza Moghavemi *, Emad Helalat, Mahdi Javdani Moqaddam Pages 9-43

    The Zionist regime, which is facing many challenges and security issues, considers the best measure to overcome these problems and continue to survive in the Middle East regional environment to weaken the existing countries in West Asia and, accordingly, to balkanize this region.The research, seeks to answer the question, what is the importance and position of Iraqi Kurds in the policy of balkanization of the Middle East by the Zionist regime? The findings of the research show that balkanization of the Middle East is one of the main policies of the Zionist regime in the form of its various doctrines, especially the periphery doctrine, the sparks of which can be seen throughout the ethnic and religious minorities of the region. In the meantime, considering the dispersion of Kurds in the heart of the Middle East and in four important countries of the region and benefiting from numerous geopolitical advantages, this group is considered the best option for the policy of balkanizing the Middle East by the Zionist regime. In the meantime, the Kurds of Iraq, as the backbone of the Kurds in the region, have received special attention from the Zionist regime due to their unique features such as bordering the Islamic Republic of Iran and having rich oil resources. Therefore, the Zionist regime has always supported the independence of the Kurds, especially the Kurds of Iraq, with the aim of changing the geopolitical borders of the Middle East and weakening the countries present in it.

    Keywords: Balkanization, Middle East, Zionist regime, Kurds, Iraq
  • Jafar Khashe *, Gholamali Soleimani Pages 45-71

    Traditionally, the common Islam among the people on both sides of the Caspian Sea has been a combination of old Iranian and Turkish tribal beliefs and Islamic traditions in the region. Over time, especially after the collapse of the Soviet Union, people's opinions in the Republic of Azerbaijan have been manipulated by political motives. Poverty, instabilities and chaos along with more thirst for religion have provided the fields for the activities of foreign activists in this country. As a result of this intervention, Salafism has emerged in the form of increasing beliefs, rituals and traditions in political, economic and social dimensions in the Republic of Azerbaijan. This research is trying to investigate and analyze the question "What are the causes of the rise and spread of extreme Salafism in the Republic of Azerbaijan?" using a descriptive-analytical method. to pay The results of the research indicate that the competition of regional countries in the Republic of Azerbaijan has affected the religious status of the society of the Republic of Azerbaijan, and these political competitions have had an impact on the cultural output of the Republic of Azerbaijan, including the growth of Salafism. Compared to other countries, Salafism influenced by Turkey is more opposed to the cultural influence of Iran and Shiism in the Republic of Azerbaijan.

    Keywords: Salafism, Republic of Azerbaijan, North Caucasus, Iran, Russia, Saudi Arabia
  • Hossein Rafie, Ali Ebrahimi *, Meisam Belbasi, Ramin Rastegar Pages 73-113

    One of the levers that reduce the influence and impact of the Islamic Republic in the region is the foreign aid of the United States of America in the form of political bribes to influential countries in geopolitical equations. In this regard, Egypt has been strongly dependent on the foreign aid (economic and military) of the United States since long ago, and in return, it should implement its wishes and demands. From this point of view, the current research tries to answer the main question that how the American foreign aid tool towards Egypt has caused the darkening of the relations between Egypt and Iran? The results that are used in the present article with the descriptive-analytical method, show that the foreign aid of the United States of America has been determined in the field of dependence of the Egyptian government in the form of "supporter-client" relationship. To the extent that such foreign aid is formulated as a tool and political bribe to influence and put pressure on Egypt in relations with the Islamic Republic of Iran. Therefore, it seems that it is not possible to establish a normalization and de-tension attitude in the relations based on the "Arab-Western" link and as long as the military-economic dependence of Egypt exists in the light of the foreign aid of the United States of America. A. Iran and Egypt are witnesses.

    Keywords: United States of America, foreign aid, Al-Sisi, Egypt, Islamic Republic of Iran
  • Pages 115-141

    Achieving security requires the use of teachings that have the necessary and sufficient mastery and strength. Various societies, according to their structural and contextual conditions and contexts, should use original resources in the way of reaching security. In Islamic Iran, the existence of some problems and functional problems in the field of security affairs management and the occurrence of some disturbances indicate that the existing processes and mechanisms need improvement and transformation. This article, with the aim of explaining the Velaee security governance, seeks to answer the main question, how can the Velaee security governance be explained by using the statements of the Supreme Leader? In this article, an attempt has been made to explain the Velaee security governance by using the statements of the Supreme Leader, whose words are an interpretation of Islamic texts, texts and propositions, hence the research method is descriptive, the type of research is based on the goal, development and method. The data collection was a library, thematic analysis method and MAXQDA software were used to analyze the information.The findings of this article indicate that Velaee security governance has regulatory, positive and negative functions based on specific principles and procedures. The purpose of Velaee security governance, the field of Islamic principles, rulings and propositions, the people and the guidance and supervision of the government, is a move towards satisfaction and a leap towards achieving the "Islamic State".

    Keywords: Governance, Security Governance, Islamic Governance of Security, Iran, supreme leader
  • Rouhollah Masoumzadeh, Mohammad Hasan Dehghan * Pages 143-172

    The basic common interest in this alliance is to counter the influence of the Islamic Republic of Iran and its transformation into the hegemony of the West Asian region. Common economic, political, security, military interests centered on getting out of isolation and education or maintaining internal legitimacy and creating or preserving identity (ontological security) are other goals. Finally, it analyzes the findings based on the criterion of survival, among the criteria of balance of interests, and the main goal of this coalition is to preserve the sovereignty and position of the small and big powers in the region against the influence of the Islamic Republic of Iran and its specific foreign policy (anti-arrogance and anti-tyranny), which they call "developmentalist". It can be known that the economic, political, security, and military goals centered on getting out of isolation and education or maintaining legitimacy and creating or preserving identity (ontological security) are secondary goals and in line with the main goal, because if Iran becomes the hegemon of the region, all of them will be affected. The confrontation of multipolarity of power and multipolarity of ideology in the West Asian region, in addition to extra-regional actors, leads to an incomplete balance. As a result, it should be said: the change in the behavior of the mentioned countries is caused by a change at the system level, including the reduction of American support, and a change at the unit level, including an ontological crisis, in the direction and with the aim of the continuation and survival of its own government. In this regard, the increase of Iran's influence It is the main effective factor in the mentioned authors.

    Keywords: Military Strategy, cooperative deterrence, West Asia, America, J.A. Iran
  • Rahman Najafi Sayyar Pages 173-198

    War consists of defense and attack. Therefore, when it comes to hybrid war, this war includes both defense and attack, just like classical war. Combined defense has a nature corresponding to combined attack and should be done based on the joint action of all members and stakeholders of the society, from the government to the private sector and civil institutions. In combined defense, a comprehensive security plan should be implemented that includes all the key parts of the society in its planning and implementation. In this regard, the main goal of this article is to explain the doctrine of combined defense in the strategy and performance of Shahid Soleimani and its achievements for the Islamic Republic of Iran at different levels. The type of research is applied and it has been carried out in a systematic qualitative manner using the historical method and content analysis, the method of collecting documentary and library data and interviewing 20 experts. The findings of the research show that Lieutenant General Hajj Qassem Soleimani was one of the prominent strategists of combined defense because he combined three strategies: firstly, the destruction of terrorism and ISIS, secondly, maintaining a unified front of resistance and thirdly, locking the US exit from the western region. Asia. Based on the research results, on the one hand, the combined defense has turned the "balance of power" into a "balance of resistance" and on the other hand, it has caused the formation of "integrated geography of resistance" at the regional and world level. Martyr Soleimani's combined defense against American excesses has been in the framework of: "a broad look at the geography of resistance", "a broad cross-border look", "not being satisfied with our own region" and "extending strategic depth" and extending it to the region and the world.

    Keywords: hybrid war, hybrid defense, hybrid deterrence, Shahid Soleimani, I.R.Iran