فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت خدمات عمومی
پیاپی 1 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی الوانی*، لیلا شمس صفحات 1-32
    انقلاب های صنعتی در طول چهار قرن گذشته تمام جنبه های زندگی فردی، سازمانی و اجتماعی را در دنیا متحول نموده اند. انقلاب صنعتی چهارم با پیشرفت های خیره کننده فناوری مرز بین دنیای فیزیکی و دیجیتال را محو نموده و گستردگی و عمق تغییرات ناشی از دگرگونی های فناورانه آن در کل سیستم های تولیدی، مدیریتی و حتی حکمرانی کاملا مشهود است. فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی بر عملکرد مدیریت دولتی هم از منظر انجام عملیات داخلی سازمان های عمومی و هم در ارایه خدمات عمومی به شهروندان تاثیرات بسیاری داشته است. در این پژوهش با استفاده از نظریه مطالعات اجتماعی علم و نظریه کنشگر-شبکه به بررسی نقش نوفناوری های ارتباطی و اطلاعاتی در مدیریت دولتی کشورمان پرداخته و بدین منظور گروهی از کنشگرانی که با فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی در نظام مدیریت دولتی سروکار دارند با روش گلوله برفی انتخاب شده و طی مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته به تشریح مباحث پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی، مدیریت دولتی، انسان گرایی، خدمات عمومی، منفعت عمومی
  • شمس السادات زاهدی* صفحات 33-52
    خدمات عمومی از منظر جدید بر مشارکت شهروندان در فرایند حکمرانی تآکید دارد و وظیفه دولت در این مورد ایجاد فضای امن و مناسبی است که با زیرساخت های کارآمد، امکان مشارکت شهروندان را به طور موثر فراهم آورد. پیشرفت های حاصله در زمینه علم و تکنولوژی بستر مساعدی را برای همکاری متقابل بین دولت ها و جوامع ایجاد کرده است و از این طریق امکان تبادل خودکار اطلاعات بین سازمان ها و نظام های اجتماعی تسهیل شده است. یکی از واقعیت های جهان امروز، ظهور و گسترش سازمان های مجازی است. این سازمان ها توانسته اند از طریق شبکه های اطلاعاتی و ارتباطی، فراسوی مرزهای مکانی، زمانی، و فرهنگی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، از ویژگی انعطاف پذیری برخوردار باشند و برای تحقق هدف های مشترک، به تبادل دانایی ها و مهارت های خود بپردازند. در حال حاضر کشورهای زیادی به ظرفیت و اهمیت سازمان های مجازی و همچنین به اثرات اجتماعی آنها پی برده و ضرورت ایجاد و حمایت از آنها را درک کرده اند. اداره موثر و کارآمد این سازمان ها مهارت های مدیریتی خاص و ویژه ای را می طلبد. در پایان مقاله راهکارهای عملی و پیشنهادهایی در این زمینه ارایه شده اند.
    کلیدواژگان: خدمات عمومی، حکمرانی، فناوری اطلاعاتی، سازمان مجازی، سازمان غیر سلسله مراتبی، منبع گیری جهانی
  • فرج الله رهنورد* صفحات 53-94

    خط مشی اصلاح اداری از دیرباز در ایران و دیگر کشورهای درحال توسعه موردتوجه بوده و هست. با توجه به انتقادهایی که بر برنامه های تحول اداری در ایران وارد شده است، تدوین پایه نظری مناسب برای تحول اداری با رویکرد حکمرانی عمومی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است که هدف اصلی این پژوهش است. جامعه آماری در این پژوهش 32 نفر از خبرگان رشته مدیریت است که ضمن تسلط به مباحث نظری مدیریت دولتی، کم و بیش از تجربه کاری در محیط های اداری نیز برخوردارند. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که برنامه های تحول اداری در ادوار گذشته چندان با حکمرانی عمومی همتراز نیستند. درضمن، یافته های پژوهشی نشان داد که دیدمان تلفیقی مدیریت ارزش های همگانی و متعالی از مقبولیت بیشتری بین خبرگان به عنوان دیدمان همسو با حکمرانی عمومی برخوردار است. از این رو، پیشنهاد می شود سازمان متولی تحول در نظام اداری همسو با دیدمان تلفیقی تراز حکمرانی عمومی در نقشه راه نظام اداری تجدید نظر کرده و برنامه های توسعه اداری را متناسب با انتظارات و نیازهای مردم تدوین کند.

    کلیدواژگان: حکمرانی عمومی، اصلاح اداری، مدیریت ارزش های متعالی، و مدیریت ارزش های همگانی
  • حمید تابلی*، محبوبه عسکری باقرآبادی، پدرام رجب زاده صفحات 93-122
    در دهه های اخیر با گسترش تحولات عمیق فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، جنبش جدیدی در حاکمیت به منظور بهبود روابط بین مردم و حکومت تحت عنوان حکومت باز شکل گرفت. هدف این پژوهش، واکاوی عوامل موثر بر مشارکت شهروندان در داده حاکمیتی باز است. در این پژوهش پس از مطالعه ادبیات پژوهش و شناسایی عوامل موثر بر مشارکت شهروندان در داده حاکمیتی باز و گنجاندن آنها در پرسشنامه نیمه بسته ای مبتنی بر طیف لیکرت، پرسشنامه میان 18 نفر از مدیران سیاسی و اداری سازمان های زیرمجموعه وزارت کشور توزیع گردید که با استفاده از نمونه گیری های مفهوم و گلوله برفی شناسایی شدند. براساس نتایج تحقیق، تعداد10 عامل موثر بر مشارکت شهروندان در داده حاکمیتی باز شامل؛ ویژگی های شخصیتی، توانمندی های فردی و انگیزش درونی شهروندان، انگیزش بیرونی شهروندان، عوامل اقتصادی، عوامل سازمانی و حقوقی، کیفیت پلت فرم داده حاکمیتی باز، کیفیت خدمات داده حاکمیتی باز، عوامل فرهنگی- اجتماعی، عوامل سیاسی و تحولات بین المللی، در قالب مدل ساختاری تفسیری شناسایی و سطح بندی گردید. در نتیجه یافته های این پژوهش نشان دادکه، تحقق مشارکت شهروندان در داده حاکمیتی باز نمی تواندیک تصمیم اجرایی محض از سوی حاکمیت باشد، بلکه بایستی اقتضاعات گوناگون سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سازمانی، فناوری و تحولات بین المللی مرتبط با هر یک از آن ها را احصا و مورد واکاوی قرار داد و در نهایت متناسب با آن در راستای منافع عمومی جامعه برنامه ریزی و اقدام نمود.
    کلیدواژگان: داده باز، حکومت باز، داده حاکمیتی باز، مشارکت شهروندان، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • روح الله حسینی* صفحات 123-156
    زمینه و هدف

    سازمانها‎ ‎همواره‎ ‎با‎ ‎بحرانهای مختلفی رو‎ ‎به‎ ‎رو‎ ‎بوده‎ ‎و هستند.‏‎ ‎اجتناب‎ ‎از‎ ‎بعضی بحرانها‎ ‎ممکن‎ ‎نیست‎ ‎اما‎ ‎با‎ ‎مدیریت صحیح و مشارکت نیروهای خبره و به تبع ان تشکیل سرمایه اجتماعی‎ ‎بسیار قوی در ‏سازمان می‎ ‎توان‎ ‎از‎ ‎پیامدهای‎ ‎این‎ ‎بحران‎ ‎ها کاست و کنترل کرد. این‎ ‎پژوهش ‏قصد‎ ‎دارد‎ ‎به منظور مدیریت اثر‎ ‎بخش بحران مدلی جهت مدیریت و کنترل بحران در سامانه های علمی با تمرکز بر سرمایه اجتماعی طراحی و ‏جایگاه مدیریت مشارکتی در آن تبیین گردد‏.

    روش‎:‎‏

     پارادایم پژوهش اثبات گرایی است. از نظر روش ‏جمع ‏آوری داده ها، توصیفی تحلیلی است. همچنین، از لحاظ نوع و هدف ‏کاربردی و توسعه ای به شمار می رود. ‏ ‏در پژوهش حاضر بر مبنای ‏ابتدا به شناسایی عناصر با اهمیت در مدیریت بحران با رویکرد فازی پرداخته شد ‏که در مجموع شش عنصر تعیین گردید و سپس با به کارگیری تکنیک ‏ISM‏ مدل طراحی شد. جامعه آماری ‏این پژوهش مشتمل بر کارشناسان و صاحب نظران دانشگاهی است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش دربرگیرنده ‏مدل ‏ISM‏ در چهار سطح با توجه به روابط یکطرفه یا دوطرفه است. با توجه به ‏، تعاملات و ارتیاطات ‏شبکه ای و جو و فضای اعتماد امیز کار بیشتر از دیگر عناصر بر مدیریت و کنترل بحران موثر است. در نازل ‏ترین سطح، مدیریت مشارکتی قرار گرفته است و در بالاترین سطح، ارتیاطات شبکه ای و ترویج هنجارها و ‏ارزشهای سازمانی جای می گیرد. هر چه عناصر در سطح بالاتری باشند، قدرت تحریک کنندگی کمتر و میزان ‏وابستگی آنها بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، ‏ مدیریت بحران، مدل سازی تفسیری- ساختاری(‏ISM‏)، سرمایه اجتماعی. مدل ‏فازی یاگر
  • رضا واعظی*، لیلا شمس، مصطفی ملکی صفحات 157-185
    حکمرانی بر شبکه سازی ذینفعانی متعدد تاکید دارد که از سطوح مختلف و با اهدافی متفاوت گردهم می آیند، این ترکیب از ذینفعان متعدد با اهداف و منافع متفاوت و یا گاه متعارض به چالش مهمی در شبکه حکمرانی تبدیل شده و منجر به پیدایش نظریه "فراحکمرانی" گردیده است. فراحکمرانی نوعی مدیریت موازنه قدرت توسط دولت در نظام حکمرانی با هدف تحقق ارزش و خدمات عمومی است. برابر این نظریه دولت ها با درجه بالاتری از نمایندگی شهروندان نسبت به سایر ذینفعان در فرآیند مذاکرات و اعمال اراده در مسیر مدیریت جامعه مداخله نموده و به عنوان نماینده شهروندان از ارزش ها و خدمات عمومی پاسداری می نمایند. در این پژوهش با استفاده از روش فراترکیب 19 مقاله علمی پژوهشی فراحکمرانی از نشریات تخصصی مختلف مورد مطالعه دقیق قرار گرفتند و در مجموع 20 کد در قالب سه مقوله چرایی؛ چیستی و چگونگی فراحکمرانی در مسیر حفظ و ارتقاء ارزش و خدمات عمومی احصاء و تشریح گردید.
    کلیدواژگان: حکمرانی، فراحکمرانی، شبکه حکمرانی، مشارکت، خدمات عمومی، ارزش عمومی
|
  • Seyyed Mehdi Alvani *, Leila Shams Pages 1-32
    Industrial revolutions during the last four centuries have changed all aspects of individual, organizational, and social life in the world. The fourth industrial revolution has blurred the border between the physical and digital worlds with its stunning technological advances, and the extent and depth of the changes caused by its technological transformations are evident in the entire production, management, and even governance systems. New information and communication technologies have had many impacts on the performance of public administration, both from the perspective of conducting internal operations of public organizations and providing public services to citizens. This study examines the role of new communication and information technologies in our country's public administration using the scientific study of science and actor-network theory. For this purpose, a group of actors dealing with new communication and information technologies in the public administration system is selected with the snowball method. The topics are explained during in-depth and semi-structured interviews.
    Keywords: New information, communication technology, Public Administration, Humanization, public service, public interest
  • Shamsalsadat Zahedi * Pages 33-52
    Public services from a new perspective emphasize the participation of citizens in the governance process. The government's duty in this regard is to create a safe and suitable environment that enables citizens to participate effectively with efficient infrastructure. The progress made in the field of science and technology has provided favorable conditions for cooperation between governments and societies, and it has facilitated the automatic exchange of information between organizations and social systems. The emergence and expansion of virtual organizations is one of the realities of today's world. These organizations can communicate with each other across spatial, temporal, and cultural boundaries through information and communication networks. They have flexibility and exchange their knowledge and skills to achieve common goals. Many countries have realized the capacity and significance of virtual organizations and their social impacts and have realized the necessity of creating and supporting them. The effective and efficient management of these organizations requires special management skills. The method of systematic review of available sources was used in this article. At the end of the article, practical solutions and recommendations were presented.
    Keywords: public Services, Governance, Information Technology, Virtual organization, Heterarchy, Global sourcing
  • Farajollah Rahnavard * Pages 53-94

    The administrative reform policy has long interested Iran and other developing countries. Considering the criticisms made on administrative transformation programs in Iran, developing a suitable theoretical basis for administrative transformation with a public governance approach is an inevitable necessity, which is the main goal of this research. The statistical population in this research is 32 management experts who, while mastering the theoretical topics of public administration, have more or less work experience in administrative environments. The results obtained from the research showed that the administrative transformation programs in the past periods were not at par with public governance. In addition, the research findings showed that the unified vision of managing universal and transcendental values is more acceptable among experts as a vision aligned with public governance. Therefore, it is suggested that the organization in charge of the transformation of the administrative system, in line with our unified view of the level of public governance, revises the road map of the administrative system and formulates administrative development plans according to the expectations and needs of the people.

    Keywords: Public Governance, Administrative reform, Transcendental values management, and Public value management
  • Hamid Taboli *, Mahboobeh Askari Bagher Abadi, Pedram Rajabzadeh Pages 93-122
    In recent decades, with the development of information and communication technologies, existing movements in governance to improve relations between the people and the government were formed under the title of new governance. The purpose of this research is to analyze the factors of participation in governance data. For this purpose, in the first step, the constituent elements of citizens' participation in open governance data were identified from the theoretical literature (by a systematic review method) and interviews with experts. The research community comprises 18 political and administrative experts from the organizations under the Ministry of Interior. Data collection tools are interviews and questionnaires. With a comprehensive review of the background of the research and soliciting opinions from experts, the number of 10 factors affecting citizens' participation in open governance data includes Personality characteristics, individual capabilities and internal motivation of citizens, external motivation of citizens, economic factors, organizational and legal factors, quality of open governance data platform, quality of open governance data services, cultural-social factors, political factors and international developments, in the form of a structural model. An interpretation was identified and leveled. The results showed that the realization of citizens' participation in open governance cannot be a purely executive decision by the government. However, various political, economic, cultural, social, organizational, and technological requirements and international developments related to each of them should be counted and analyzed. Furthermore, it finally planned and acted according to it in line with the general interests of the society.
    Keywords: open data, open government, open governance data, citizen participation, Interpretive Structural Modeling
  • Roholah Hosseini * Pages 123-156

    Organizations have always been and are facing various crises. It is ‎impossible to avoid some crises. However, with proper management and the ‎participation of expert forces, and as a result, the formation of a firm ‎social capital in the organization, the consequences of these crises can be ‎reduced and controlled. To effectively manage the crisis, this ‎research aims to design a model for crisis management and control in scientific ‎systems focusing on social capital and explain the place of collaborative ‎management in it.‎ The research paradigm is positivism. In terms of the data collection method, it is ‎descriptive-analytical. Also, it is applied and developmental in terms of type ‎and purpose. In the current research, based on the beginning, the critical ‎elements in crisis management were identified with a fuzzy approach; six ‎elements were determined, and then the model was designed by ‎applying the ISM technique. The statistical population of this research consists ‎of academic experts and experts.‎The research findings include the ISM model in four levels ‎according to one-way or two-way relationships. Network interactions and ‎relationships and a trusting working atmosphere are more effective than other ‎elements of crisis management and control. At the lowest level, collaborative ‎management is placed, and at the highest level, network relationships and ‎the promotion of organizational norms and values are placed. The higher the ‎elements are, the lower their stimulating power and the higher the degree of ‎dependence.‎ Network relationships and the promotion of organizational norms and ‎values are the most dependent elements of the model. Participatory ‎management was recognized as the most influential element of the model ‎Because, according to the graph of influence and degree of dependence, it is the ‎basis of the model and the origin of other elements and affects all the elements ‎of the model. It should be given special attention as a vital element in ‎crisis management and control.‎

    Keywords: Participatory Management, Crisis of‏ ‏Management, Interpretive Structural ‎Modeling (ISM), Social Capital, Yaeger- Fuzzy Model
  • Reza Vaezi *, Leila Shams, Mostafa Maleki Pages 157-185
    Governance emphasizes the networking of multiple stakeholders who come together from different levels and with different goals. This combination of multiple stakeholders with different or sometimes conflicting goals and interests has become an important challenge in the governance network and has led to the emergence of the "meta-governance" theory. Meta-governance is the management of the balance of power by the government in the governance system to realize public value and service. Based on this theory, governments with a higher degree of citizen representation than other stakeholders involved in the negotiations and the exercise of will in the course of management of society, and as a representative of citizens, they protect the public value and service. In this study, using the meta-synthesis method, 19 scientific articles on meta-governance research from different specialized journals were reviewed in detail, and a total of 20 codes in the form of three categories of "the why, what, and how of meta-governance" were identified toward preserving and promoting public value and service.
    Keywords: Governance, Meta-Governance, Governance network, Participation, public service, Public Value