فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی زن - پیاپی 57 (پاییز 1402)

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 57 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سارا فیض اللهی، محمد نریمانی*، توکل موسی زاده صفحات 1-17
    هد‎‎‎‎ف پژو‎‎هش حاضر، مقا‎‎‎یسه ا‎‎‎ثر‎‎‎بخشی طرحو اره د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎نی و‎‎ د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎ن مبتنی بر‎‎‎ پذیرش و تعهد بر‎‎‎ تنظیم شنا‎‎‎ختی هیجا‎‎‎ن و‎‎ طرحواره ها‎‎‎ی نا‎‎‎سا‎‎‎ز‎گا‎‎‎ر‎‎‎ ا‎‎‎و‎‎لیه د‎‎‎‎ر‎‎‎ ز‎نا‎‎‎ن د‎‎‎‎ا‎‎‎ر‎‎‎ا‎‎‎ی ا‎‎‎فکا‎‎‎ر‎‎ خو‎‎د‎‎‎‎کشی با تاکید بر فرهنگ می باشد. جا‎‎‎معه ی آماری شا‎‎‎مل ز‎نا‎‎‎ن د‎‎‎‎ا‎‎‎ر‎‎‎ا‎‎‎ی ا‎‎‎فکا‎‎‎ر‎‎‎ خو‎‎د‎‎‎‎کشی شناسایی شده توسط مراکز بهداشتی شهر‎‎‎ ا‎‎‎ر‎‎‎د‎‎‎‎بیل بو‎‎د‎‎‎‎. ‎‎‎ نمو‎‎نه پژو‎‎هش 60 نفر‎‎‎ بو‎‎د‎‎‎‎ که به ر‎‎‎و‎‎ش نمونه گیری هدفمند انتخاب و‎‎ به صورت تصادفی د‎‎‎‎ر‎‎‎ دو گر‎‎‎و‎‎ه آزمایش و‎‎ گروه کنتر‎‎‎ل (هر‎‎‎گروه20 نفر‎‎‎) جایگزین شدند‎‎‎‎. روش پژو‎‎هش نیمه آزمایشی ا‎‎‎ز‎ نو‎‎ع ‎‎پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه طرح واره ها‎‎‎ی نا‎‎‎سا‎‎‎ز‎گا‎‎‎ر اولیه یانگ (2003) و پرسشنامه تنظیم شنا‎‎‎ختی هیجا‎‎‎نی گا‎‎‎ر‎‎‎نفسکی و گراچ (2004) استفاده شد.‎‎‎ گروه های آزمایش روش های مداخله ای طرحو اره د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎نی و‎‎ د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎ن مبتنی بر‎‎‎ پذیرش و تعهد هرکدام 8 جلسه 90 دقیقه ای را دریافت کردند و بعد از دو ماه مرحله پیگیری اجرا شد وگروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها ا‎‎‎ز‎آزمون تحلیل کووارانس چند متغیره ، تک متغیره و‎‎ آزمون بونفرنی استفاده شد‎‎‎‎. تحلیل داده ها نشا‎‎‎ن د‎‎‎‎ا‎‎‎د ‎‎‎‎که طرحواره د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎نی و‎‎ د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎ن مبتنی بر‎‎‎ تعهد‎‎‎‎ و‎‎ پذیر‎‎‎ش بر تنظیم شناختی هیجان و بهبود طرحواره های ناسازگار ز‎نا‎‎‎ن د‎‎‎‎ا‎‎‎ر‎‎‎ا‎‎‎ی ا‎‎‎فکا‎‎‎ر‎‎‎ خو‎‎د‎‎‎‎کشی موثر هستند(001/0P=). هم چنین نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی نشان داد که بین ا‎‎‎ثر‎‎‎بخشی طرحواره د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎نی و‎‎ د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎ن مبتنی بر‎‎‎ پذیرش و تعهد بین دو گروه درمانی تفاوت معنی داری وجود ندارد. هم چنین نتایج در مرحله پیگیری پایدار بود.
    کلیدواژگان: طرحواره د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎نی، د‎‎‎‎ر‎‎‎ما‎‎‎ن مبتنی بر‎‎‎ تعهد‎‎‎‎ و‎‎ پذیر‎‎‎ش، تنظیم شنا‎‎‎ختی هیجا‎‎‎ن، طرحواره ها‎‎‎ی نا‎‎‎سا‎‎‎ز‎گا‎‎‎ر‎‎‎ ا‎‎‎و‎‎لیه، افکارخو‎‎د‎‎‎‎کشی
  • زینب برزگرماهر، خدا بخش اسداللهی* صفحات 19-30
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های زنان در رمان آتش بدون دود با تاکید بر نظریات روان شناسی انسان گرا بود. جامعه پژوهش حاضر؛ تمام متن رمان آتش بدون دود می باشد. نمونه پژوهش ویژگی های شخصیت زن در رمان بود. روش پژوهش حاضر تحلیلی- توصیفی بود و از دو الگوی کنش کامل راجرز و معنادرمانی فرانکل، جهت بررسی روان شناختی شخصیت زن در رمان آتش بدون دود استفاده شد.داده های پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای جمع آوری شد. یافته ها نشان داد که زنان در رمان آتش بدون دود، در قالب شخصیت های مختلفی چون همسر، مادر، پزشک، استاد دانشگاه و نویسنده ایفای نقش می کنند و تاثیر به سزایی در فرهنگ سازی جامعه در عهد پهلوی داشته اند. میل به آزادی و مبارزه با فرهنگ مبتذل از ویژگی های بارز شخصیتی زنان دراین رمان است که در مسایلی چون سوادآموزی، حق انتخاب در ازدواج، برابری و مساوات با مردان نمودار گشته است. فرهنگ حاکم بر زندگی زنان در رمان آتش بدون دود، در بستری از رنج، شکل گرفته است. ویژگی های شخصیتی چون انگیزه پیشرفت و غلبه بر محدویت های اجتماعی، عشق و تعالی از نمودهای برجسته فرهنگ مقاومت در زندگی زنان رنج کشیده این رمان است. نتیجه آن که زنان در رمان آتش بدون دود، در شکل گیری شخصیت و سرنوشت خود، خانواده و جامعه، تاثیرگذار بوده و از پایه های مهم تحولات فرهنگی مطرح در این رمان هستند.
    کلیدواژگان: رمان آتش بدون دود، شخصیت زنان، روان شناسی انسان گرا
  • ندا روشنی، مریم غلامزاده جفره*، رزگار محمدی صفحات 31-44
    هدف پژوهش حاضر توصیف تجربه مادران از همیاری در شرایط همه گیری کووید-19 می باشد.جامعه آماری شامل تمامی مادران ایرانی بود. نمونه پژوهش مادران ساکن شهر اهواز بودند که از بین آن ها 16 مشارکت کننده به روش هدفمند انتخاب شدند.روش این مطالعه کیفی و با استفاده از طرح پدیدارشناسانه انجام پذیرفت. داده ها به روش مصاحبه های عمیق همراه با سوالات بازپاسخ جمع آوری و با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی مورد تحلیل قرار گرفت. در نهایت پس از تحلیل داده ها و طبقه بندی کدهای اولیه، 3 مضمون اصلی و 9 مضمون فرعی به دست آمد. مضمون اصلی اول هماهنگی زوجی شامل (تسهیل گری در امور خانه، حمایت عاطفی از یکدیگر، مراقبت در زمان بیماری و حمایت های مالی و شغلی)، مضمون اصلی دوم همراهی خویشاوندی شامل (حمایت های دو سویه با خانواده مبدا و تقویت روابط خانوادگی) و مضمون اصلی سوم همدلی اجتماعی شامل (برآوردن نیازهای مادی، برآوردن نیازهای عاطفی و تجربه شعف همیاری) استخراج گردید. نتایج نشان داد در شرایط همه گیری روحیه همیاری در بین زنان چه در کانون خانواده و چه در سطح وسیع تر در جامعه وجود داشت. هم چنین همایند شدن بیماری همه گیر به عنوان یک رویداد تنش زا با پدیده مثبتی هم چون همیاری، صحنه هایی از رد و بدل شدن تجارب ناب انسان دوستانه را نمایان ساخت. در واقع همیاری از تجارب ناب انسانی است که جایگاه آن در تاریخ مردم ایران زمین از گذشته های دور مشخص بوده و در حال حاضر جزیی از میراث اجتماعی و فرهنگی این سرزمین را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته مادران، همیاری، کووید-19
  • زهرا اسمعیل یان آذری، نرگس اسکویی*، حسین داداشی صفحات 45-61
    هدف پژوهش حاضر، بررسی روان شناسی زبان و نقش جنسیتی زنانه در حسب حال های شاعران زن می باشد. جامعه پژوهش، حسب حال های منظوم شاعران زن بود. نمونه پژوهش، اشعار مرتبط با حسب حال اشعار سیمین بهبهانی، فروغ فرخزاد، سپیده کاشانی و طاهره صفارزاده بود. روش پژوهش ترکیبی (توصیفی، تحلیل قیاسی،آماری) بود. برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شد. داده های به دست آمده نشان داد، تحلیل و تفسیر نقش های جنسیتی انعکاس یافته در متن حسب حال های شاعران زن، بر اساس نظریه عینک جنسیتی ساندرا بم بوده است وی با شرح اوصاف 20 گانه قوی برای زنان در نقش های جنسیتی، الگویی را برای تعیین میزان باورداشت زنان به هویت وبرچسب های جنسیتی که فرهنگ و قدرت برای آنان پسندیده و طراحی نموده است در اختیار قرار می دهد. نشانه های معنی داری از تصویر ذهنی راوی از "من" او، در بافت زبانی حسب حال تجلی می یابد که می تواند طرح واره هویتی-جنسیتی مولف را برای تحقیقات روان شناختی ترسیم و تکمیل نماید. هم چنین نتایج نشان داد که واژگان در حسب حال های زنان، نشانه های حسی-عاطفی عمیق زنان و تعهد آنان در مقابل جهان (دیگری،طبیعت، جامعه) را نشان می دهد. زنان در برابر نیازهای "دیگری" خونگرم و حساس هستند. غم و اندوه، پذیرش سرنوشت، فرودستی، توسل به باورهای مذهبی و بعضا اعتقادات خرافی برای نجات از گرفتاری های شخصی و جمعی، تعهد در انجام رسومات اجتماعی-فرهنگی و مطیع بودن، به عنوان ویژگی های اصلی هویتی-جنسیتی زنان نمود دارد. جملات ساده و کوتاه در شعر زنان، بیان گر ویژگی هایی چون عدم صراحت، کوتاه آمدن، پذیرش و عدم انتقاد یا مطالبه حق از سوی زنان است.
    کلیدواژگان: روان شناسی زبان، نقش جنسیتی زنانه، حسب حال های شاعران
  • زهرا ربیعی محسن*، علی خضری صفحات 63-74
    هدف پژوهش حاضر، بررسی شخصیت زن از دیدگاه قرآن در مقایسه با نظریات فمینیسم می باشد. جامعه پژوهش شامل دیدگاه قرآن و نظریات فمینیسم بود. نمونه پژوهش نص قرآن ومتون فمینیسمی مرتبط با شخصیت زن بود. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است. گردآوری داده ها با استفاده از روش کتابخانه ای انجام گرفت. سپس یافته ها مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که شخصیت یکی از موضوعات اصلی در حوزه روان شناسی است؛ و بسیاری از روان شناسان مانند یونگ، فرانکل و آلپورت داشتن یک نظام ارزشی دینی را بخش مهمی از سلامت روان در نظر می گیرند، روان شناسان غالبا نقش ارزش را از منظر هویت یابی و شکل گری شخصیت افراد مورد توجه قرار داده اند. شخصیت زن در قرآن کریم تصویرجامعی است که دین اسلام در توصیف ها، ارزش ها و حقوق، از شخصیت زن مسلمان ارایه داده است؛ مقام زن در قرآن چنان است که یک سوره ی قرآن « نساء» نامیده شده و در سوره های دیگر از قرآن مسایل مربوط به حقوق و منزلت زنان آمده است. در فرهنگ اسلام، به تصریح قرآن کریم، مقام وجایگاه برای زن و مرد یک سان است.فمینیست ها مدعی برابری کامل و یک نواخت و به دور از هرگونه تفاوت در حقوق همه ی انسان ها، اعم از زن و مرد هستند.اسلام هیچ یک از شاخه ها و دیدگاه های فمینیست را تایید نمی کند.امروزه زنان بسیاری دریافته اند که ره آورد فمینیسم ایجاد یک باور غلط در زنان بوده است که همواره از هر تفاوتی تبعیض را بفهمند. در متون دینی آموزه برابری، جایگاهی ندارد و ادبیات دینی در دفاع از زنان، ادبیاتی متناسب محور است.
    کلیدواژگان: شخصیت، قرآن، فمینیسم
  • نسرین الماسی راد، بهزاد تقی پور*، پریسا سراج محمدی صفحات 75-90
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت بر نگرانی و تاب آوری دختران آزار دیده جنسی با تاکید بر فرهنگ بود. جامعه آماری شامل کلیه دختران آزاردیده جنسی بود که به مرکز استاد شهریار اردبیل در سال1401مراجعه کرده بودند. از جامعه مذکور 30 نفر، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. این پژوهش نیمه آزمایشی واز نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. و برای ابزار ارزشیابی از پرسشنامه نگرانی مایر و همکاران(1990) و پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده شد.گروه آزمایش طی 8 هفته تحت آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت قرار گرفت، و پس از خاتمه جلسات مرحله پیگیری دو ماه بعد انجام شد و در این مدت بر گروه گواه مداخله ی انجام نگرفت. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون دو گروه، حاکی از این است که نمرات پس آزمون نگرانی و تاب آوری گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری دارد (01/0=P). با توجه به نتایج به دست آمده می توان گزارش کرد که آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت بر نگرانی و تاب آوری دختران آزار دیده جنسی اثر بخش بود و این نتیجه تا مرحله پیگیری تدوام داشت.
    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت، نگرانی، تاب آوری، دختران آزار دیده جنسی
  • مینا مرادی، سعید علی تاجر* صفحات 91-105
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مولفه های زنانه در معماری بر اساس رویکرد روان شناختی و فرهنگ اسلامی بود. جامعه پژوهش شامل متون مرتبط با روان شناسی زن، معماری و چگونگی نگرش به زن در فرهنگ اسلامی می باشد. نمونه پژوهش مولفه های زنانه در معماری بر اساس رویکرد روان شناختی و فرهنگ اسلامی بود. روش پژوهش تحلیلی-توصیفی است. جهت گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شد. نتایج بررسی و تحلیل نشان داد که مولفه های زنانه مولفه هایی هستند که با روحیات زنانه همسوتر بوده و موجب ایجاد رضایتمندی بیشتر برای زنان می شوند. مولفه های زنانه شامل زمینه گرایی، افقی گرایی، بی مرز بودن، نفی مرکزیت، شفافیت، سیالیت، اقتصادی بودن، مقیاس انسانی، عملکردگرایی، کاربرد تزیینات، کل نگری، طراحی ارگانیک، ساختارشکنی، کاربر محوری، آرگونومیک بودن، پرداختن به جزییات خاص و درهم پیچیدگی فضایی می باشد. اما زنان معمار، بیشتر از مولفه های کاربر محوری ، آرگونومیک ، عملکردگرا ، منعطف ، ارگانیک و تزییناتی استفاده می کنند. هم چنین نتایج بررسی مولفه ها از نقطه نظر روان شناسی زنانه و فرهنگ اسلامی نشان داد که مولفه های زنانه در معماری با روحیات و ویژگی های زنانه ی اسلامی منطبق است و می توان با به کار گیری مولفه ها، فضاهایی طراحی کرد که با روان زنان سازگارتر است.
    کلیدواژگان: مولفه های زنانه، معماری، رویکرد روان شناختی، فرهنگ اسلامی
  • پدرام حصاری* صفحات 107-117
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مولفه های روان شناختی و فرهنگی طراحی فضای شهری مختص بانوان بود. جامعه پژوهش تمام متون و اسناد فضاهای شهری بود. نمونه پژوهش مطالب مربوط به فضاهای شهری مختص بانوان شهر تهران بود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. گردآوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای انجام گرفت. یافته ها نشان داد که پارک ها و فضاهای سبز مختص بانوان یکی از مراکز مهم خدمات رفاهی و تفریحی است که علاوه بر جنبه بهداشتی و روانی، در توسعه پایدار شهری و بهبود کیفیت زندگی بانوان اهمیت بسزایی دارد. ایجاد بازارچه های کارآفرینی، استفاده نیروهای آموزش دیده در نگهداری پارک و برخی مسایل فنی آنان و اداره مکان ها موقعیت مناسب و امنی در اختیار تعدادی از زنان جویای کار قرار خواهد داد. پارک های ویژه زنان با اختصاص مکانی سرسبز و آزاد برای استفاده از نور خورشید و امکانات ورزشی و تفریحی مسیله سلامت روانی و جسمانی را مد نظر قرار داده و با متمرکز کردن تعداد زیادی از زنان در محل پارک و برگزاری کلاس های آموزشی- بهداشتی و ورزشی به این ضرورت اصلی جامعه خواهد پرداخت. با توجه به آداب و رسوم و فرهنگ مردم، نیاز به احداث فضایی باز مخصوص بانوان جهت تفریح، ورزش و تخلیه هیجانات روحی وجود دارد. در نظر گرفتن فضایی مختص بانوان با طراحی خاص، که منطبق با فرهنگ جامعه باشد بسیار ضروری است. با توجه به دین اسلام، که محور فرهنگ جامعه است احداث پارک بانوان نه تنها موجب کاهش ارزش زن نمی شود بلکه نشان از توجه به زنان می باشد.
    کلیدواژگان: مولفه های روان شناختی، مولفه های فرهنگی، طراحی فضای شهری
|
  • Sara Feyzollahi, Mohammad Naremani *, Tavakol Mousazadeh Pages 1-17
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of schema therapy and acceptance and commitment therapy on emotion cognitive regulation and early maladaptive schemas in women with suicidal ideation in Ardabil (with emphasis on culture). The statistical population included all women with suicidal ideation who referred to Ardabil Sanitary General Centers. The research sample embraced 60 subjects whom were selected via purposive sampling procedure and were assigned randomly in two experimental and one control groups, twenty participants each. The research was semi-experimental study using pre-test, post-test with control group and two months’ follow-up period. To collect data Early Maladaptive Schemas Questionnaires (Yong, 2003); Short form of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire of Garnefski and Kraaij, (2004) were implemented. experimental groups were exposed to schema therapy and acceptance and commitment therapy respectively for 8 sessions 90 minutes each and control group received none. The Data were analyzed by applying Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA), Univariate Analysis of Covariance(ANCOVA) and Bonferoni post hoc test. The results showed that schema therapy and acceptance and commitment therapy were effective on emotion cognitive regulation and early maladaptive schemas promotion in women with suicidal ideation (p< 0/001). The Bonferoni post hoc test results also indicated that there was no significant difference between the schema therapy and acceptance and commitment therapy in both groups. The results were persistent after the follow-up period.
    Keywords: Schema Therapy, acceptance, commitment therapy, Emotion Cognitive Regulation, early maladaptive schemas, Suicidal ideations
  • Zeyanab Barzegar, Khodabakhsh Asadollahi * Pages 19-30
    The aim of the current research was to examine the women characteristics in the “Fire without Smoke” novel with emphasis on the humanistic psychology theories. The statistical universe encased all the “Fire without Smoke” novel text. The sample of the research enfolded the women characteristics in the mentioned novel. the research method was analytical-descriptive. And the two models of Frankel's logo-therapy and Rogers' fully functioning were utilized to psychologically examine the women characteristics in the “Fire Without Smoke” novel. The data were gathered via library method. The findings of the research showed that women played roles, in the form of different characters such as wife, mother, doctor, university professor, and writer in the novel “Fire Without Smoke”, and they had a significant impact on the culture of society during the Pahlavi era. The will to freedom and challenging the banal dominating culture were the distinct women characteristics in the novel that were manifested in cases such as literacy teaching- learning, the right to choose in marriage, equality and equality with men had appeared. The culture that governed the lives of women in the “Fire Without Smoke” novel had been formed in a bed of suffering. The personality traits such as the achievement motive and to overcome social limitations, love and excellence were the prominent manifestations of the resistance culture in the lives of the suffering women of this novel. It could be concluded that the women in the “Fire Without Smoke” novel were influential in the formation of their character and destiny, family and society, and they were one of the important foundations of the cultural developments mentioned in this novel.
    Keywords: Fire without Smoke, Women characteristics, Humanistic psychology
  • Neda Roshani, Maryam Gholamzadeh Jofreh *, Rezgar Mohammadi Pages 31-44
    The present study aimed to explain mothers’ cooperation experience during the COVID-19 pandemic. The research population included all Iranian mothers. The participants included 16 Iranian mothers living in Ahvaz whom were selected by purposive sampling as sample. The study was a qualitative phenomenology. The data were collected by in-depth interviews with open-ended questions and analyzed by Colaizzi’s seven-step method. Finally, three main themes and nine sub-themes were obtained. The first main theme of marital harmony included (facilitation in household affairs, emotional support for each other, care during illness, financial and job support), the second main theme of kinship companionship included (mutual support with the family of origin, strengthening family relationships), the third main theme social empathy included (meeting material needs, meeting emotional and care needs, experiencing the joy of cooperation) were extracted. The results showed that there was the cooperation experience among women in the pandemic situation, both in the family center and on wider level of the society. Furthermore, the coincidence between the pandemic as a tension-causing event and a positive phenomenon such as cooperation could depict scenes of exchanging pure humanitarian experiences. In fact, cooperation was one of pure human experiences, whose place in the history of Iranian people has been known since the distant past, and now it is considered a part of the social and cultural heritage of this land.
    Keywords: Mothers᾿ lived experience, Cooperation, COVID-19
  • Zahra Ismail Yan Azari, Narges Oskouie *, Hossein Dadashi Pages 45-61
    The purpose of this research was to analyze and interpret the gender roles reflected in expressive verses of female poets. The statistical universe of the research included the expressive verses of female poets. The sample embraced expressive verses of Simin Behbahani, Forough Farrokhzad, Sepideh Kashani and Tahereh Safarzadeh. The combined research method was descriptive-comparative-analytical-statistical.) The data collection promoted through the library method. The results indicated that the analysis and interpretation of the gender roles reflected in the expressive verses text of female poets were based on the theory of Sandra Bem's gender glasses. By describing 20 strong attributes for women in gender roles, she provided a model for determining the extent of women's belief in the identity and gender labels that culture and power have favored and designed for them. Significant signs of the narrator's mental image of her "I" were manifested in the expressive verses language context, which could draw and complete the author's identity-gender scheme for psychological research. The results also showed that the words according to women's moods in expressive verses manifested women's deep sensory-emotional signs and their commitment to the world (others, nature, society). Women were warm and sensitive to the needs of "others". Sadness, acceptance of fate, inferiority, resorting to religious beliefs and sometimes superstitions to save from personal and collective troubles, commitment to perform socio-cultural rituals and being submissive were the main identity-gender characteristics of women. Simple and brief sentences in women's poetry expressed characteristics such as lack of openness, being brief, accepting and not criticizing or demanding rights from women.
    Keywords: Language psychology, Female gender roles, Expressive verses
  • Zahra Rabieimohsen *, Ali Khezri Pages 63-74
    The current research was intended to examine the woman character from the Qur’an point of view compared to the feminism theories. The statistical universe of the research included the Qur’an point of view and the feminism theories. The sample enfolded the text of the Quran and the feminism texts considering the woman character. The conducted method of the research was descriptive analytical. The data was collected via library method. Finally, the data was analyzed. The results indicated that character is one of the main topics in the field of psychology; and many psychologists such as Jung, Frankel and Allport consider having a religious value system as an important part of mental health. Psychologists have often paid attention to the role of value from the perspective of identifying and formation of the individuals’ character. The character of a woman in the Holy Qur'an is a comprehensive image that the religion of Islam had presented in its descriptions, values ​​and rights of the character of a Muslim woman. The status of women in the Qur'an is such that a chapter(surah) of the Qur'an is called "Nisaa" (women). And in other chapters of the Qur'an, there are issues related to the rights and dignity of women. In Islamic culture, according to the Qur'an, the status and position of men and women is the same. Feminists claimed complete and uniform equality and far from any difference in the rights of all human beings, both men and women. Islam does not approve any of the feminist branches and views. Today, many women have realized that the goal of feminism was to create a false belief in women to always understand discrimination from any difference. In religious texts, the doctrine of equality has no place, and religious literature in defense of women is proportional literature.
    Keywords: character, Quran, Feminism
  • Narin Almasirad, Behzad Taghipuor *, Parisa Seraj Mohammadi Pages 75-90
    The present study was conducted with the aim of determining the efficacy of self-compassion oriented mindfulness training on worry and resilience in the sexually abused girls with emphasis on culture. The statistical population was the whole client girls with sexually abused of Ostad Shahriar Psychology Clinic in Ardabil on the year 2021. Thirty sexually abused girls were selected through the purposive sampling method and randomly assigned into two equal experimental and control groups. The research was semi-experimental of pretest, posttest with control group and follow-up phase. To evaluate the subjects Pennsylvania Worry Questionnaire (Meyer & et al, 1990) and Resilience Questionnaireof Conner and Davidson(2003) were implemented. The experimental group received 8 weeks of self-compassion oriented mindfulness training; 90 minutes each session. Two months after the end of the training sessions the follow-up phase was done. The control group did not receive any intervention. Data were analyzed by Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) and Analysis of Covariance (ANCOVA). The results of the comparison of the two groups posttest indicated that the experimental and control groups score significantly differed(p<0.01). Concerning the obtained results, it could be concluded that self-compassion oriented mindfulness training was effective on the worry and resilience in the sexually abused girls. The results were consistent after the two months follow up.
    Keywords: Self-compassion oriented mindfulness training, worry, resilience, Sexually abused girls
  • Mina Moradi, Saeid Alitajer * Pages 91-105
    The research was purposed to study the feminine components in architecture based on psychological approach and Islamic culture. The research universe encased all the texts related to female psychology, architecture and attitude toward women in Islamic culture. The sample enfolded the feminine components in architecture based on psychological approach and Islamic culture. The research method was descriptive- analytic procedure. To collect data library resources and materials were refereed to. The results of the analysis indicated that the feminine components were those which were more ipsilateral with female spirits and caused more comfortabilities for women. The feminine components included contextualism, horizontalism, boundarieslessness, transparency, negation of centrality, indetermination, economics, humanitarian criterial, functionalist, decorations applying, holistic, organic design stylist, deconstructionist, applicant oriented, ergonomics, details elaboration and space complexity; while women more utilized applicant oriented, ergonomics, functionalist, flexible, organic and decorative components. The results also revealed that based on the psychological approach and Islamic culture the feminine components in architecture were coincided to Islamic feminine spirituals and characteristics; therefore, it could be concluded that by applying such components; spaces could be designed that are more compatible to women mentalities.
    Keywords: Feminine components, architecture, Psychological Approach, Islamic Culture
  • Pedram Hessari * Pages 107-117
    The research intended to study psychological and cultural components of designing allocated to women urban spaces. The research universe enfolded all texts and documents related to urban spaces. The sample encased the topics related to urban spaces allocated to women in Tehran metropolitan. The research method was descriptive analytical procedure. The data was collected via implementing library method. The findings indicated that parks and green spaces for women were one of the important centers of welfare and recreational services, which, in addition to the health and psychological aspect, were very important in sustainable urban development and improving the quality of life of women. The creation of entrepreneurial markets, the use of trained forces in the maintenance of the park and some of their technical issues, and the management of the places would provide a suitable and safe position for a number of women who were looking for work. Women's special parks considered the issue of mental and physical health by allocating a green and free place to use sunlight and sports and recreational facilities; and by concentrating a large number of women in the park and holding educational, health and sports classes, it would address this basic need of the society. Concerning the customs and culture of the people, there was a need to build an open space for women to have fun, exercise and release mental emotions. It was very necessary to consider a special space for women with a special design that matches the culture of the society. According to the religion of Islam, which is the center of society's culture, the construction of women's park not only did not reduce the value of women, but also shows attention to women.
    Keywords: Psychological components, Cultural Components, Urban spaces designing