فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نعمت شاکرمی*، محمد رحیم رهنما، مسعود زمانی پور صفحات 1-25
    اهداف

    1- شناسایی موقعیت استان لرستان در ابعاد گردشگری و کشاورزی نسبت به رقبا (کرمانشاه، کردستان، همدان، خوزستان، ایلام، اصفهان، مرکزی) در بحث رقابت پذیری منطقه ای با توجه به منابع و قابلیت های درونی استان 2- مشخص کردن عوامل کلان محیطی تاثیرگذار بر توسعه استان لرستان 3- ترسیم نقشه راهبردی تناسبی که نشان دهنده میزان تناسب راهبردی بین منابع و پتانسیل های استان لرستان با عوامل کلان محیطی و اهداف تعیین شده در سند چشم انداز توسعه استان است.

    روش

    برای تدوین راهبردی توسعه و تشریح اهداف، منابع، توانایی ها و عوامل کلان محیطی از تکنیک تحلیلیMeta-SWOT استفاده شده است. داده ها و اطلاعات موردنیاز به روش اسنادی و پیمایشی(پرسشنامه ای) تهیه شده است. افراد نمونه 40 نفر از کارشناسان در دو حیطه کارکنان ادارات مرتبط و پژوهشگران دانشگاهی بوده که به روش هدفمند انتخاب شده است. یافته ها/

    نتایج

    اعتبارات اختصاص یافته به استان لرستان در نهادهای قانون گذار، مدیریت کلان کشور، تحریم های بین-المللی، عدم سرمایه گذاری بخش خصوصی، نگاه قومیت گرا در استان و تبلیغات منفی به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر توسعه لرستان هستند. در بحث رقابت پذیری منطقه ای در بعد گردشگری استان های اصفهان با امتیاز4 از 5 امتیاز ممکن و کرمانشاه با امتیاز3 به عنوان مهم ترین رقبا شناسایی شدند و در بعد کشاورزی استان های خوزستان با امتیاز80/3 و کرمانشاه و اصفهان با امتیاز 3 از 5 امتیاز ممکن، به عنوان مهم ترین رقبای منطقه ای برای لرستان شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به منابع و قابلیت های موجود استان لرستان در ابعاد گردشگری و کشاورزی، این استان می تواند با برنامه ریزی و مدیریت مناسب، در سال نهایی سند توسعه کشور یعنی 1404 در جایگاه مناسب تری از لحاظ توسعه در منطقه قرار گیرد.

  • حمدالله سجاسی قیداری*، سید هادی زرقانی، سید محمدحسین حسینی، وحید صادقی صفحات 27-66

    شکاف اجتماعی، معیار و شاخص تقسیم اعضای جامعه و زیرمجموعه آن به گروه های مختلف در بازه های زمانی و فضایی متفاوت است. شکاف اجتماعی در جوامع مختلف می تواند در اشکال و انواع متفاوتی پدیدار شود و صورت بندی خاصی را در بطن یک جامعه ایجاد نماید. در شهرستان ممسنی، به دلیل ساخت ایلی عشیره ای برخی از تعارضات فعال یا منفعل به صورت تصادفی یا ساختاری شکل گرفته اند. این تعارضات موجب ایجاد شکاف های اجتماعی در بخش های مختلف شهرستان شده و پیامدهایی را به همراه داشته است. از این روی، این سوال مطرح است که کلیدی ترین شکاف های اجتماعی در شهرستان ممسنی کدامند؟ و گونه شناسی صورت بندی شکاف های اجتماعی در این شهرستان چگونه است؟ پژوهش کنونی که در پی تبیین انواع شکاف های اجتماعی در شهرستان ممسنی است از نظر هدف، دو وجهی یعنی از نوع بنیادی و همچنین کاربردی است؛ با وجود این، وجه غالب آن را می توان بنیادی در نظر گرفت. به لحاظ ماهیت و روش نیز پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است. گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای، اسنادی و مشاهده های میدانی است. همچنین شیوه تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کیفی و از روش تحلیل آماری امتیاز استاندارد بهره گیری شده است. نتایج پژوهش نشان داد که شکاف های جنسی، نسلی، قومی، طبقاتی، سنت و مدرنیته، گروه های ذی نفوذ و نیروهای اجتماعی بر دو شکاف اصلی (طایفه ای و جغرافیایی) بار شده اند و جامعه دوشکافی متراکم را  در شهرستان ممسنی خلق کرده اند. به طوری که، عرصه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی از آن متاثر شده اند.

  • محمدحسین جعفری، حمید جعفری*، کتایون علیزاده صفحات 67-103

    ز جمله راهبردهای توسعه جامعه عشایری، اسکان عشایر است که می تواند اثار و پیامدهای مختلفی بر جای گذارد. پیامدهای اجرای طرح اسکان به طور کلی می تواند بر کیفیت زندگی عشایر در ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی اثرگذار باشد. هدف این تحقیق ارزیابی اثرات اقتصادی و اجتماعی اجرای طرح اسکان در کیفیت زندگی عشایر شهرستان خواف در چهار کانون چاه زول، بنیاباد، نهور و ده خطیب است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی ,و نوع تحقیق کاربردی است. در گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) استفاده شد. جامعه آماری تحقیق بر اساس آمار سال 1397 شامل779 خانوار بوده که طبق فرمول کوکران، تعداد 258 نمونه محاسبه و جهت انتخاب خانوارها از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. برای تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS و آزمون های tتک نمونه ای ،فریدمن ومدل تصمیم گیری چند معیاره Vikor استفاده شده است. یافته های بررسی میانگین ‏ اثرات اقتصادی- اجتماعی اجرای طرح های اسکان، نشان داد که بیشترین میانگین در بعد اقتصادی به کانون ده خطیب با میانگین 3.96 و کم ترین میانگین نیز متعلق به کانون بنیاباد با میانگین 3.59 و در بعد اجتماعی بیشترین میانگین مربوط به کانون ده خطیب با میانگین 4.29 و کمترین میانگین نیز متعلق به کانون بنیاباد با میانگین 3.98 بوده است. همچنین نتایج اولویت بندی با مدل ویکور نشان داد که کانون های نهور و ده خطیب با عنایت به شاخص های آثار اقتصادی و اجتماعی اجرای طرح اسکان بر بهبود کیفیت زندگی در بین کانون های موردمطالعه نهور و ده خطیب در بهترین رتبه و چاه زول و بنیاباد در پایین ترین رتبه قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، آثار اقتصادی و اجتماعی، اسکان عشایر، کیفیت زندگی، شهرستان خواف
  • فرزانه رضایی، فرحناز رستمی* صفحات 105-139

    چکیدهکشاورزی فراسرزمینی به خرید یا اجاره قطعات زمین در مقیاس بزرگ و بهره برداری از آنها در کشورهای دارای ظرفیت و پتاسیل مناسب از نظر امکانات و منابع تولید گفته می شود. در طول چند سال اخیر اقداماتی در زمینه کشاورزی فراسرزمینی ایران صورت گرفته است، با این حال بررسی ها نشان می دهد اطلاعات زیادی در این زمینه در دسترس نمی باشد. با گذشت چند سال از مطرح شدن بحث کشاورزی فراسرزمینی در کشور، هنوز از اجرای یک برنامه ریزی استراتژیک بلند مدت خبری نیست، لذا در این مطالعه با استفاده از دو مدلSWOT و QSPM، تحلیل راهبردی کشاورزی فراسرزمینی کشور ایران انجام شد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع متوالی اکتشافی می باشد. برای تعیین قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای کشاورزی فراسرزمینی و همچنین جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارایه استراتژی جهت رفع نقاط ضعف و کاهش اثرات تهدیدها و همچنین تقویت نقاط قوت و سودمند شدن از فرصت های موجود از مدل SWOT استفاده شده است. استراتژ ی های ارایه شده نیز بر اساس ماتریس کمی برنامه ریزی استراتژیک(QSPM) به منظور ارتقای کیفیت کاری و مدیریت زمان بررسی و اولویت بندی شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که با توجه به امتیازات کسب شده توسط ماتریس عوامل داخلی(013/2 از 4) و ماتریس عوامل خارجی(454/2 از 4)، استراتژی های مناسب برای کشاورزی فراسرزمینی ایران استراتژی های الگوی تدافعی می باشد. در میان استراتژی های مختلف الگوی تدافعی، استراتژی WT3 مربوط به اجرایی و عملیاتی نمودن آیین نامه و سیاست گذاری های کشاورزی فراسرزمینی به منظور افزایش کارآمدی سازمان های متولی مانند سازمان جهاد کشاورزی دارای بیشترین امتیاز و اولویت اول شناخته شد.

    کلیدواژگان: کشاورزی فراسرزمینی، کشور سرمایه گذار(میهمان)، کشور سرمایه پذیر(میزبان)، مدیریت استراتژیک، QSPM
  • محمد هادی درودی*، حسین حاتمی نژاد، سعید زنگنه، احمد پوراحمد صفحات 141-168

    فرآیندهای زوال، رکود و افت بافت های شهری که منجر به ایجاد ناکارآمدی و فرسودگی در فضاهای شهر می گردند، یکی از چالش های اساسی عصر حاضر شهرها به ویژه شهرهای بزرگ می باشد. همه این چالش ها از جمله دلایلی است که سیاستگذاران و برنامه ریزان شهری را مجاب به ارایه راهبردها و راهکارهای نوین مدیریتی در مواجهه با این مسایل و مشکلات نموده است.

    اهداف

    ارزیابی و تبیین نقش و جایگاه حکمروایی شهری در فرایند مداخله در محدوده بافت های فرسوده و ناکارآمد شهر مشهد می باشد. در این مقاله تلاش شده است تا به این سوالات پاسخ داده شود که ویژگی و رویکرد های غالب در هر دوره چیست؟ کنشگران اصلی هر دوره کدامند و چگونه در این فرآیند نقش آفرینی می کنند؟ روش تحقیق: این پژوهش با رویکردی کیفی و در راستای تعیین نقش و جایگاه حکمروایی شهری در این فرایند می باشد. برای گردآوری اطلاعات موردنیاز از تکنیک های مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه (نمونه گیری هدفمند) استفاده شده است. یافته ها و

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد در بررسی یک دوره 30 ساله(1400-1370) دو رویکرد متفاوت ومتمایز قابل تشخیص می باشد. در دوره اول رویکرد غالب مداخله در این بافت ها نوسازی توام با نگاه اقتصادی و پروژه محور، بدون در نظر گرفتن مشارکت ساکنان و اجتماع محلی در این فرایند می باشد. در دوره دوم، رویکرد بازآفرینی شهری با نگاه جلب مشارکت ساکنان و اجتماع محلی از طریق تسهیلگری و ایجاد دفاتر توسعه محله و تغییر نگرش در دولت و بخش عمومی از نوسازی و پروژه محوری به بازآفرینی پایدار شهری صورت پذیرفته است. با توجه به ویژگی های کنشگران هر دوره، منافع و علایق متفاوت و همچنین قدرت اثرگذاری بر سایر کنشگران مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    کلیدواژگان: نوسازی، بازآفرینی شهری، حکمروایی مطلوب، بافت فرسوده، مشهد
  • رقیه ملکی مرشت، بهروز سبحانی* صفحات 169-195

    امواج گرمایی یکی از مخاطرات اقلیمی تاثیرگذار بر جوانب مختلف زندگی بشر است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی موج های گرم شهر اردبیل و نقش آن در گرمایش شهری طی سال های 2018-2003 بود. بدین منظور داده های دمای حداکثر ایستگاه اردبیل، از سازمان هواشناسی اخذ و سپس در محیط نرم افزار متلب با اعمال شاخص فومیاکی بر داده های دمای حداکثر، روزهایی را که دمای آن ها 2+ انحراف معیار یا بالاتر از میانگینNTD بود و حداقل 2 روز تداوم داشت، به عنوان روز توام با موج گرمایی تعریف شدند. جهت بررسی تاثیرپذیری جزیره حرارتی از وقوع امواج گرمایی در ماه های گرم و سرد سال، جزیره حرارتی برای روزهای توام با موج گرمایی و یک روز عادی بدون موج گرمایی با کمترین دمای حداکثر قبل از وقوع هر موج گرمایی در روز هنگام و شب هنگام مودیس- آکوا محاسبه شد. طبق نتایج، طی دوره مورد مطالعه بیشترین فراوانی سالانه و ماهانه مخاطره موج گرمایی اردبیل، در سال های 2010 و 2016 و در ماه های مارس، آوریل و ژوییه بوده است. نتایج همچنین نشان داد که طی دوره مورد مطالعه حداکثر تداوم امواج گرمایی 4 روزه و لذا کوتاه مدت بوده است. براساس یافته ها، چه در ماه های گرم و چه در ماه های سرد در هر دو شرایط وجود و عدم موج گرمایی اغلب در روز جزیره سرمایی و در شب جزیره گرمایی در مرکز اردبیل تشکیل شده است که شدت آن در زمان حاکمیت امواج گرمایی خصوصا در ماه های گرم سال بیشتر از شرایط بدون موج گرمایی بوده است. در شب های تابستان، در شرایط حاکمیت موج گرمایی تا 4 درجه سلسیوس نیز افزایش دما در جزیره گرمایی تجربه شده است. در مجموع نتایج نشان داد که میزان تاثیرپذیری جزیره حرارتی از رخداد امواج گرمایی، در ماه های گرم بیشتر از ماه های سرد بوده است.

    کلیدواژگان: اردبیل، امواج گرمایی، جزیره حرارتی، فومیاکی
  • هادی سلیمانی مقدم*، مهسا مقدم شخصی صفحات 197-227
    هدف

    هدف پژوهش حاضر سنجش معیارهای جدید و ویژگی های طراحی یک شهر بر مبنای اصل توجه به حس مکان در نوشهرگرایی در وهله اول و در گام دوم بررسی میزان انطباق منطقه 2 شهرداری کلان شهر مشهد با این معیارها و تعیین اولویت هر یک از شاخص ها می باشد.

    روش

    با توجه به رویکردهای نظری این پژوهش، مطالعه حاضر با روش توصیفی- تحلیلی است. برای گردآوری داده ها و اطلاعات علاوه بر مطالعات کتابخانه ای و استفاده از طرح های شهری، نخست برای شناسایی شاخص های تحقیق، از طریق پرسشنامه اقدام به جمع آوری اطلاعات شده است. بر این اساس، 4 شاخص و 9 زیرشاخص مطرح در این زمینه شناسایی شد بر اساس فرمول کوکران، تعداد 391 پرسشنامه در بین شهروندان منطقه 2 شهر مشهد توزیع شد. سوالات تحقیق از طریق نرم افزار SPSS و آزمون های آماری رگرسیون و Tتک نمونه ای و از مدل تصمیم گیری براساس مقیاسات زوجی DEMATEL استفاده شده است.یافته‎ها: نتایج تحقیق از میان 391 شهروند نواحی چهارگانه منطقه 2 شهرداری مشهد حاکی از متوسط بودن سطح شاخص های چهارگانه تحقیق می باشد. یافته های حاصل از تحلیل آزمون رگرسیون چند متغیره خطی بیانگر این است که چهار شاخص تحقیق به خاطر اینکه سطح خطای مقدار t آنها کمتر از 0.05 است تاثیر زیادی بر حس مکان داشته است.

    نتایج

    نتایج آزمون تی، فرضیه تحقیق مبنی بر متوسط بودن حس مکان در منطقه را تایید و آزمون رگرسیون خطی، ارتباط هر یک از شاخص ها برای حس مکان را تایید می کنند. در بین نواحی چهارگانه منطقه 2، به ترتیب ناحیه دو با میانگین 27/3 ، ناحیه سه با میانگین 19/3 ، ناحیه چهار با میانگین 91/2 و ناحیه یک با میانگین 83/2 شرایط مناسبی برای بهبود حس مکان دارند. در نهایت تکنیک دیمتل نشان می دهد که شاخص زیست محیطی با میانگین 93/3 دارای بیشترین اهمیت برای تقویت حس مکان در منطقه 2 شهرداری مشهد می باشد

    کلیدواژگان: نوشهرگرایی، حس مکان، بی هویتی شهر، منطقه 2 شهرداری مشهد، تکنیک دیمتل
  • بیژن صابری، داریوش رحیمی*، جواد خوشحال دستجردی صفحات 229-255

    حوضه آبی کارون شمالی در تامین پایدار منابع آب جنوب غرب و فلات مرکزی ایران موثر است.رخداد خشکسالی های حوضه منجر به کاهش 50 % آبدهی و افت سطح ایستابی آبخوان ها شده است. بالا بودن ضریب تغییرات آبدهی حوضه (% 63) بیانگر آسیبب پذیری منابع آب است. برای تحلیل شاخص آسیب پذیری اقلیمی(2020-1990) از روش تحلیل مولفه های مبنا استفاده گردید. یافته های آماری نشان داد مهم ترین عامل های موثر با اوزان مقدار ویژه شامل تغییرپذیری دبی(W=1.987)،فراوانی خشکسالی(W=1.658)،آب کشاورزی(W=1.33)و کسری مخزن آبخوان(W=1.09) آسیب پذیری اقلیمی (CVI) حوضه کارون شمالی هستند. زیرحوضه بهشت آباد ،ونک و لردگان دارای ضریب آسیب پذیری بحرانی و بالا و بازفت و کوهرنگ کمترین آسیب پذیری را دارند. برای آینده نگری حوضه از شرایط اقلیمی (2040-2020) و مبتنی بر تغییر اقلیم در سناریوهای SSp.RCP4.5 ,SSp.RCP 8.5 گزارش ششم و پیشران های منفی و مثبت برنامه های توسعه حوضه در افق 1420 استفاده گردید. یافته ها نشان داد با ادامه روند فعلی دما و رخداد خشکسالی ها و اجرای پروژه های انتقال آب و عمرانی در چارچوب پیشران های منفی،شدت شاخص آسیب پذیری بیشتر می شود. اما انتخاب راهبردهای مبتنی بر پیشران های مثبت(سازگاری با تغییر اقلیم)،اصلاح الگوی مصرف و تعدیل میزان آب قابل انتقال(از 770 به 212)شاخص آسیب پذیری اقلیمی در چشم انداز(2040-2020)کاهش می یابد. بنابراین تداوم وضع موجود منجر به افزایش شاخص آسیب پذیری ، تنش های اجتماعی و مهاجرت های اقلیمی خواهد شد. بنابراین بازنگری در راهبردهای بهره برداری ، تعدیل برنامه های توسعه ، انتخاب راهبردهای سازگاری تغییر اقلیم و اصلاح الگوی مصرف آب مبتنی بر توان اکولوژی منجر به افزایش تاب آوری و پایداری منابع آب می شود.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تاب آوری، منابع آب، ارون شمالی
  • اسماعیل صفرعلی زاده، رباب حسین زاده* صفحات 257-286

    توجه به پایداری بخش مسکن به عنوان مهم ترین عنصر شهری در توسعه پایدار شهری، از اساسی ترین وجه آن شناخته می شود؛ از این رو، شناخت شاخص های مسکن مناسب و تلاش در جهت تحقق سکونتگاه مطلوب، امر مهمی در بحث توسعه پایدار شهری می باشد. با توجه به اهمیت مسکن در ساختار شهرهای امروزی و زندگی شهروندان توجه به اصول توسعه پایدار در جهت عدالت فضایی و اجتماعی و ساختار کالبدی شهرها، مطلوبیت کمی و کیفی کاربری ها به ویژه کاربری مسکونی و مقوله مسکن امری مهم است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل فضایی شاخص های مسکن پایدار در کلان شهر تهران است. روش این تحقیق، از نوع توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف گذاری کاربردی است. در این پژوهش، برای بررسی و تحلیل فضایی شاخص های مسکن پایدار در مناطق 22 گانه کلانشهر تهران از مدل های کمی آنتروپی، تحلیل رابطه خاکستری (GRA)، آمار خود همبستگی فضایی موران و از نرم افزار Arc Gis استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که الگوی توزیع فضایی شاخص های مسکن پایدار در سطح مناطق 22 گانه شهر تهران به صورت خوشه ای می باشد و مناطق 1، 22 و 21 به ترتیب با کسب میزان رتبه خاکستری 638/0، 554/0 و 550/0 از لحاظ برخورداری از شاخص های مورد مطالعه در رتبه های اول تا سوم و در وضعیت مطلوب قرار دارند. از نظر آماری حدود 4/0 درصد از مناطق در وضعیت مطلوب، 41/0 درصد در وضعیت نیمه مطلوب و 45/0 درصد در وضعیت نامطلوب قرار دارند. از نظر جغرافیایی مناطق جنوب شرقی تهران در وضعیت نامطلوب قرار دارد و از شمال به جنوب و از غرب به شرق تهران از نظر شاخص های مسکن پایدار کاسته شده است.

    کلیدواژگان: مسکن، مسکن پایدار، تحلیل رابطه خاکستری (GRA)، تحلیل خود همبستگی فضایی، تهران
  • سیداحمد میر محمد تبار*، زین العابدین افشار، سعید محمودی صفحات 287-314
    هدف

    در چند دهه اخیر حقوق شهروندی به یکی از پیچیده ترین مسایل سیاسی و اجتماعی تبدیل شده و توجه متفکران و سیاستمداران زیادی را به خود جلب کرده است. در موضوع آگاهی از حقوق شهروندی و عوامل آن، تحقیقات متعدد با نتایج متفاوت در ایران انجام گرفته که ترکیب و جمع بندی نتایج مربوط ما را به درک روشن تری از این واقعیت پراهمیت رهنمون خواهد ساخت. فراتحلیل حاضر با هدف شناسایی نقاط افتراق و اشتراک تحقیقات این حوزه و شناسایی مهمترین عوامل موثر بر آگاهی از حقوق شهروندی در ایران است.

    روش

    جمعیت آماری این تحقیق همه ی مقالات معتبر علمی هستند که در سال های 1380 تا 1400 با موضوع آگاهی از حقوق شهروندی و عوامل آن منتشر شده اند. ملاک انتخاب مقالات برای فراتحلیل، اندازه اثر عوامل بر آگاهی از حقوق شهروندی بوده است که در نهایت به انتخاب 22 مقاله معتبر انجامیده است.

    یافته ها

    نتایج فراتحلیل نشان می دهد اولا آگاهی از حقوق شهروندی در ایران در حد متوسط است. ثانیا از میان عوامل عدیده، مشارکت اجتماعی، پایگاه اقتصادی-اجتماعی و مصرف رسانه ای نسبت به سایر عوامل، تاثیر بیشتری بر آگاهی از حقوق شهروندی در ایران داشته است. ثالثا تحلیل اندازه اثر نشان می دهد اثر معنادار مشارکت اجتماعی، پایگاه اقتصادی-اجتماعی و مصرف رسانه ای بر آگاهی از حقوق شهروندی به ترتیب برابر 32/0، 27/0 و 26/0 بوده است. با توجه به تاثیر این متغیرها بر آگاهی از حقوق شهروندی می توان پیشنهاداتی مثل معرفی تشکل ها، انجمن ها سمن ها، سازمان های غیر دولتی و... در زمینه های مختلف به شهروندان و تشریح فعالیت های مختلف آنان برای افزایش میزان حضور در عرصه های عمومی؛ استفاده از ظرفیت های سازمان صدا و سیما برای تولید برنامه هایی با موضوع شهروندی؛ و فراهم آوردن زمینه مناسب جهت مطالبه حقوق شهروندی از طریق برنامه های تلویزیونی، پیامکی و سامانه اینترنتی؛ ارایه کرد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، آگاهی از حقوق شهروندی، مشارکت اجتماعی، مصرف رسانه ای، ایران
  • حمیدرضا حمیدی، زهره داود پور*، شادی پاکزاد صفحات 315-346

    کیفیت سکونت در شهرها ارتباط مستقیم با کیفیت فضاهای شهری دارد. تعیین کننده کیفیت فضای شهری به عوامل و نیروهای تولید فضا بستگی دارد. علی رغم توسعه دانش شهرسازی و معماری در دوره معاصر، کیفیت سکونت در شهرها چندان مطلوب به نظر نمی رسد. دولت و سرمایه در ارتباطی تنگاتنگ و هم آهنگ و هم آوا با یکدیگر از مهم ترین عوامل تولید فضای شهری دوره معاصر از جمله شهر زنجان محسوب می گردند. تولید فضا در دوره معاصر شهر زنجان عمدتا در قالب طرح های آماده سازی زمین صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد طی این دوره بالغ بر 94 درصد از کل اراضی آماده سازی شده به وسیله دخالت مستقیم دولت و یا تعاونی های متعلق به کارکنان دولت انجام شده است. آماده سازی زمین توسط دولت، شرایط رانت زمین و ایجاد ارزش افزوده از این طریق را فراهم نموده و حوزه زمین و مسکن را به محل مطمینی برای بازتولید سرمایه تبدیل نموده است. این امر گویای نقش بلامنازع دولت و سرمایه در تولید فضای شهری زنجان است.روش تحقیق در مقاله حاضر، بر اساس هدف پژوهش و از این جهت که ماهیت موضوع از نوع متغیرهای غیرقابل اندازه گیری و کمیت ناپذیر بوده و داده های مورد بررسی نیز اسناد، داده های متنی و آماری می باشند، از نوع کیفی انتخاب شده است. بر این اساس روش انجام مطالعه توصیفی (پس رویدادی)- تحلیلی است. برای تحلیل نیروهای تاثیر گذار بر جریان تولید فضای شهری از مدل «چند موضوع -چندبازیگر مکتور» استفاده شده و برای ارزیابی میزان انسجام و در همتنیدگی فضایی شهر، ضریب همپیوندی در سطح فراگیر و محلی و همچنین ضریب عمق به کار گرفته شده است.کلید واژه ها: تولید فضا، دولت، سرمایه، فضای شهری، شهر زنجان

    کلیدواژگان: تولید فضا، دولت، سرمایه، فضای شهری، شهر زنجان
  • رضا نوروزی اجیرلو*، مسلم سلیمان پور صفحات 347-373

    زیست پذیری عوامل متعددی را دربر می گیرد که به شرایط محلی غالب اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بستگی دارد. امروزه زیست پذیری پیش نیاز زندگی سالم همراه با بقای اقتصادی و اجتماعی است، بنابراین برای بهبود کیفیت زندگی بسیار مهم است. در این راستا مفهوم اقتصاد دایره ای به عنوان پاسخی به کمبود منابع و به عنوان محرک گذر به سمت یک سیستم اقتصادی پایدارتر ترویج شده است. این مطالعه تاثیر اقتصاد دایره ای (بازیافت، تولید و مصرف مجدد) بر زیست پذیری اقتصادی با سنجش نقش کارآفرینی اجتماعی را بررسی می کند. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را 80 نفر از کارآفرینان اجتماعی فعال کلان شهر تبریز که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند تشکیل می دهد و برای جمع آوری داده از پرسشنامه های استاندارد و محقق ساخته در این زمینه استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها توسط نرم افزار SMART-PLS و با استفاده از آزمون T و ضرایب مسیر(B) نشان داده شد. یافنه های پژوهش نشان می دهد ارتباط مستقیم و معنا داری بین مولفه های اقتصاد دایره ای(مصرف مجدد، تولید و بازیافت) با زیست پذیری اقتصادی(اشتغال و درآمد، هزینه خانوار و ارزش زمین و مسکن) در سطح معناداری 001/0 وجود دارد. همچنین تاثیر مثبت متغیر میانجی کارآفرینی اجتماعی بر زیست پذیری اقتصادی تایید شد(681/0=B). از این رو ضرورت کاهش استفاده از منابع طبیعی از طریق استفاده مجدد و بازیافت محصولات در راستای توجه ویژه به زیست پذیری اقتصادی و نقش کارآفرینان اجتماعی با تاثیر اجتماعی و زیست محیطی مثبت و توسعه مدل های کسب و کار نمایان می شود.

    کلیدواژگان: زیست پذیری اقتصادی، اقتصاد دایره ای، کارآفرینی اجتماعی
|
  • NEMAT Shakarami *, Mohammad Rahim Rahnama, Masoud Zamani Por Pages 1-25
    objectives

    1- Identifying the position of the Lorestan province in terms of tourism and agriculture rather than its competitors (Kermanshah, Kurdistan, Hamadan, Khuzestan, Ilam, Isfahan, Markazi) in competitiveness debate according to sources and internal capabilities of the province of Lorestan. 2- Identifying effective macro environmental factors that influence the development of the province 3- Proportional strategic mapping indicating proportional strategic equilibrium between sources and potentials of the province of Lorestan with macro-environmental factors and identified objectives in the development vision document of the province.

    Method

    For strategic development and description of the objectives, resources, abilities and macro-environmental factors Meta-SWOT analysis technique has been used. Data and information needed have been provided using document and survey methods (questionnaire). A sample of people has been 40 experts in fields associated offices and academic researchers who have been chosen targeted. Findings/

    Results

    The results indicate that the funds allocated to the province in legislative bodies, the country's macro management, international sanctions, lack of private sector investment, ethnicity in the province and negative publicity are considered as the most important factors of the development of Lorestan. In regional competitiveness debate in the discussion of regional tourism, the provinces of Isfahan with a score of 4 out of 5 possible scores and Kermanshah with a score of 3 have been identified as the most important competitors. From agricultural aspect, the provinces of Khuzestan with a score of 80/3, Kermanshah, Isfahan Points 3 of 5 possible points have been identified as the most important regional competitors for the province.

    Conclusion

    Considering the available resources and capabilities of Lorestan Province in terms of tourism and agriculture, with planning and proper management in the final development document of the country, the 1404, it can be in a better position in terms of development in the region.

  • Mohamad Hossin Jafari, Hamid Jafari *, Katayoon Alizadeh Pages 67-103

    Among the strategies for the development of nomadic society is settlement of nomads, which can leave different effects and consequences. The consequences of implementing the settlement plan in general can affect the quality of life of nomads in various economic and social dimensions. The purpose of this research is to evaluate the economic and social effects of the implementation of the settlement plan on the quality of life of the nomads of Khaf city in the four centers of Chah Zul, Baniabad, Nehor and Deh Khatib. The research method is descriptive-analytical, and the type of research is applied. Library and field methods (questionnaire and interview) were used to collect information.Based on the statistics of 2017, the statistical population of the research included 779 households, and according to Cochran's formula, 258 samples were calculated and simple random sampling was used to select the households. To analyze the findings, SPSS software and one-sample t-test, Friedman and Vikor's multi-criteria decision-making model were used. The results of examining the average economic-social effects of the implementation of housing projects showed that the highest average in the economic dimension belongs to the center of Khatib with an average of 3.96 and the lowest average also belongs to the center of Baniyabad with an average of 3.59 and in the social dimension the highest average is related to the center of De Khatib with an average of 4.29 and the lowest average belonged to Kanon Baniabad with an average of 3.98. Vicor model showed that the centers of Nehor and Deh Khatib with regard to the indicators of the economic and social effects of implementation of the settlement plan on improving the quality of life among the studied centers, Nahor and Deh Khatib are in the best rank and Chah Zul and Baniabad are at the bottom.

    Keywords: Evaluation, Economic, social effects, settlement of nomads, quality of life, Khaf city
  • Farzaneh Rezaei, Farahnaz Rostami * Pages 105-139

    Abstract Overseas agriculture refers to the purchase or lease of land pieces on a large scale in countries with the appropriate potential facilities and production resources to use them for crop production. Although years have passed since overseas agriculture was first introduced in Iran, there is still no long-term strategic plan for it. Therefore, the present study aimed to apply the SWOT and QSPM models to analyze overseas agriculture of Iran based on a strategic perspective. The research is an applied study in terms of goal and an exploratory sequential study in terms of methodology. The exploratory sequential method is characterized by an initial qualitative phase of data collection and analysis, followed by a phase of quantitative data collection and analysis that has great potential to strengthen the rigor and enrich the analysis and findings. The SWOT model was used to identify strengths, weaknesses, opportunities, and threats of overseas agriculture. Accordingly, this research aimed to discover appropriate strategies, with a focus on leveraging strengths and opportunities to overcome weaknesses and threats. Ultimately, quantitative strategic planning matrix (QSPM) was performed based on the results and analysis. Afterward strategies were explored and prioritized. The results showed that the appropriate strategies for Iran’s overseas agriculture are defensive strategies given the scores obtained by the internal factors matrix (2.013 out of 4) and external factors matrix (2.454 out of 4). Among different strategies of the defensive model, the strategy WT3 – i.e. implementing and operationalizing statutes and policies of overseas agriculture to improve the effectiveness of the responsible organizations – was scored the highest, so it was recognized as the main conclusion of the study.

    Keywords: Agricultural investment, Investor country, Invested country, Strategic Management
  • Mohammad Hadi Darroodi *, Hossein Hataminejad, Saeid Zangneh, Ahmad Pourahmad Pages 141-168
    Objectives

    To evaluate and explain the role and place of urban governance in the process of intervention in the limits of worn out and inefficient tissues of Mashhad city. In this article, an attempt has been made to answer these questions, what are the features and dominant approaches in each period? Who are the main actors of each period and how do they play a role in this process?Research

    method

    This research is based on a qualitative approach and aims to determine the role and position of urban governance in this process. Observation, interview and questionnaire (targeted sampling) techniques have been used to collect the required information.Findings and

    conclusions

    The results of this research show that two different and distinct approaches can be distinguished in the examination of a 30-year period (1370-1400). In the first period, the dominant approach of intervention in these contexts is renovation combined with an economic and project-oriented perspective, without taking into account the participation of residents and the local community in this process: In the second period, the approach of urban regeneration has been carried out with the view of attracting the participation of residents and the local community through facilitation and the creation of neighborhood development offices and changing the attitude of the government and the public sector from renovation and project-oriented to sustainable urban regeneration. According to the characteristics of activists of each period, different interests and interests as well as the power to influence other activists were investigated and analyzed.

    Keywords: Renovation, Urban Regeneration, favorable governance, worn-out texture, Mashhad
  • Behrooz Sobhani * Pages 169-195

    Heat waves are one of the climate hazards. The purpose of this research is to investigate the heat waves of Ardabil city and its effect on urban heating from 2003 to 2018. For this purpose by using Fumiaki index, the days where the temperature was +2 standard deviations or higher than the NTD average and lasted for at least 2 days and was defined as a day with heat wave. In order to investigate the effect of heat waves on heat island in the hot and cold months, the heat island for days with a heat wave and a normal day without heat wave with the lowest and maximum temperature before the occurrence of each heat wave during the day and at night of Modis - Aqua was calculated. According to the results, during the studied period, the highest annual and monthly frequency of heat wave in Ardabil was in 2010 and 2016 and in March, April and July. The results also showed that the maximum duration of heat waves was 4 days and therefore short-term. According to the findings, both in the hot months and in the cold months, in both heat wave and no heat wave condition, a cold island is often formed during the day and a heat island is formed at night in Ardabil center. Heat waves, especially in the hot months of the year, have been more than no heat wave conditions. In the summer nights, in the heat wave conditions, the temperature increase up to 4 ºc has also been experienced in the heat island. In total, the results showed that the influence of the heat island on the occurrence of heat waves was higher in hot months than in cold months.

    Keywords: Ardabil, Heat waves, Thermal Island, Fumiaki
  • Hadi Soleimani Moghadam *, Mahsa Moghadam Pages 197-227
    Objective

    The aim of this study was to assess the new criteria and design features of a city based on the principle of attention to the sense of place in urbanism in the first place, and in the second step to examine the compliance of Mashhad metropolitan area 2 with These are the criteria and prioritization of each of the indicators.

    Method

    According to the theoretical approaches of this research, the present study is a descriptive-analytical method. in order to collect data and information, in addition to library studies and the use of urban plans, first, to identify research indicators, a questionnaire has been collected. Accordingly, 4 indicators and 9 sub-indicators were identified in this field. Based on the Cochran's formula, 391 questionnaires were distributed among the citizens of District 2 of Mashhad. The research questions were used through SPSS software and one-sample regression and t-tests and the decision model was based on DEMATEL paired scales..

    Conclusion

    The results of t-test confirm the research hypothesis that the sense of place in the region is average and the linear regression test confirms the relationship of each of the indicators to the sense of place. Among the four regions of region 2, respectively, region two with an average of 3.27, region three with an average of 3.19, region four with an average of 2.91 and region one with an average of 2.83 have suitable conditions for improving the sense of place. Finally, the Di metal technique shows the importance of indicators and shows that the environmental index with an average of 3.93 has the most importance for strengthening the sense of place in Zone 2 of Mashhad Municipality.Keywords: New Urbanism, Sense of Place, City Anonymity, Region 2 of Mashhad Municipality, Di metal Technique.

    Keywords: new urbanism, sense of place, City Anonymity, Region 2 of Mashhad Municipality, Dimtel Technique
  • Bihan Saberi, Dariush Rahimi *, Javad Khoshal Dastjerdi Pages 229-255

    The North Karoun water basin is effective in the sustainable supply of water resources in the southwest and center of Iran. The occurrence of droughts in the basin has led to a 50% decrease in water supply and a drop in the water level of aquifers. The high rate of changes in the basin (63%) indicates the vulnerability of water sources. To analyze the climate vulnerability index (1990-2020), the basic component analysis method was used. The statistical findings indicated the most important effective factors with Eigen-Value weights include variability of discharge (W=1.987), long-term drought (W=1.658), agricultural water (W=1.33), and aquifer reservoir deficit (W=1.09) vulnerability. Climatic (CVI) of North Karoun basin. Behesht Abad, Vanak and Lordegan sub-basins have critical and high vulnerability coefficients, while Bazoft and Koohrang have the lowest vulnerability. For the future perspective of the basin, the climatic conditions (2020-2040) and based on climate change in the SSp.4.5, SSp.8.5 scenarios of the sixth report and the negative and positive drivers of the basin development programs in the horizon of 1420 were used. The findings indicated that with the continuation of the current trend of temperature and the occurrence of droughts and the implementation of water transfer and construction projects in the framework of negative drivers, the intensity of the vulnerability index will increase. But by choosing strategies based on positive drivers (adaptability to climate change), correcting the consumption pattern, and adjusting the amount of transferable water (from 770 to 212), climate vulnerability index will decrease in the perspective(2020-2040).Therefore, the continuation of the status quo will lead to an increase in the vulnerability index, social tensions, and climatic migrations. Therefore, revising exploitation strategies, adjusting development plans, choosing climate change adaptation strategies, and modifying water consumption patterns based on ecological potential will lead to increased resilience and sustainability of water resources.

    Keywords: Vulnerability, Resilience, Water Resources, North Karoun
  • Esmaeil Safaralizadeh, Robab Hoseinzadeh * Pages 257-286

    AbstractPaying attention to the sustainability of the housing sector as the most important urban element in sustainable urban development is recognized as one of its most essential aspects; Therefore, knowing the indicators of suitable housing and trying to achieve the desired housing is an important issue in the discussion of sustainable urban development. Considering the importance of housing in the structure of today's cities and the lives of citizens, it is important to pay attention to the principles of sustainable development in the direction of spatial and social justice and the physical structure of cities, the quantitative and qualitative desirability of uses, especially residential use and the category of housing. Therefore, the aim of the current research is to investigate and spatially analyze sustainable housing indicators in Tehran metropolis. The method of this research is descriptive-analytical and practical in terms of targeting. In this research, quantitative entropy models, gray relation analysis (GRA), Moran's spatial autocorrelation statistics and Arc Gis software were used to investigate and spatially analyze sustainable housing indicators in the 22 districts of Tehran metropolis. The results of the research show that the spatial distribution pattern of sustainable housing indicators at the level of 22 districts of Tehran is clustered, and districts 1, 22 and 21, respectively, have a gray rank of 0.638. 0.554 and 0.550 are in the first to third ranks in terms of having the studied indicators and are in a favorable condition. Statistically, about 0.4% of the regions are in favorable condition, 0.41% in semi-favorable condition and 0.45% in unfavorable condition. Geographically, the southeastern regions of Tehran are in an unfavorable situation, and from north to south and from west to east of Tehran, sustainable housing indicators have decreased.

    Keywords: Housing, sustainable housing, Gray Relation Analysis (GRA), spatial autocorrelation analysis, Tehran
  • Seyed Ahmad Mir Mohamad Tabar *, Zeinolabedin Afshar, Saeid Mahmoudi Pages 287-314
    Aim

    In the recent decades of citizenship rights to become one of the most complicated social and political issues and has attracted the attention of many thinkers and politicians. On the issue of awareness of citizenship rights and its factors, several studies have been conducted with different results in Iran, that combine and summarize our results will lead to a clearer understanding of this important fact. Meta-analysis aimed to identify points of differences and similarities of research in this field and identify the most important factors influencing the awareness of citizenship rights in Iran.

    Method

    Population of the study almost scientific papers that are the subject factors awareness of citizenship rights in 2001 and 2021 were published. Finally, 22 papers selected and analyzed with the Comprehensive Meta-analysis software.

    Finding

    The results of the meta-analysis shows that first awareness of citizenship rights in Iran is average. Second of numerous factors, social participation and social - economic status and media consumption compared to other factors, a greater impact on awareness of citizenship rights in Iran. Third, the effect size analysis shows a significant effect of social participation, social - economic status and media consumption on awareness of citizenship rights were 0.32, 0.27 and 0.26 respectively. Considering the impact of these variables on the awareness of citizenship rights, the following suggestions can be made: introducing organizations, associations, associations, non-governmental organizations in different fields to citizens and explaining their various activities for increasing the level of people's participation; Using the capabilities of the Broadcasting Organization to produce programs on the subject of citizenship; and providing a suitable environment for demanding citizenship rights through television programs, text messages and the Internet system.

    Keywords: Meta-analysis, awareness of citizenship rights, Social participation, Media consumption, Iran
  • Hamidreza Hamidi, Zohreh Davoupour *, Shadi Pakzad Pages 315-346

    The quality of living in cities is directly related to the quality of urban spaces. Determining the quality of urban space depends on the factors of space production. Despite the development of urban planning and architecture knowledge in the contemporary period, the quality of living in cities does not seem very favorable. The government and capital are in a close relationship and are considered to be the most important factors in the production of urban space in the contemporary period, including the city of Zanjan. The production of space in the contemporary period of Zanjan city has mainly been done in the form of land preparation plans. The findings of the research show that during this period, more than 94% of the total land was prepared through the direct intervention of the government or the cooperatives owned by the government employees. land development by the government has provided the conditions for land rent and creating added value in this way and has turned the land and housing sector into a safe place for capital reproduction. This shows the indisputable role of the government and capital in producing the urban space of Zanjan.The research method in this article is qualitative based on the purpose of the research and because the nature of the subject is non-measurable and non-quantifiable variables and the data under review are documents, textual and statistical data. Based on this, the method of conducting descriptive (post-event)-analytical study. To analyze the influencing forces on the production process of urban space, the "multi-issue-multiplayer Mector" model was used, and to evaluate the degree of coherence and in the spatial interweaving of the city, the correlation coefficient at the comprehensive and local level, as well as the depth coefficient, were used.Keywords: space production, government, capital, urban space, Zanjan city

    Keywords: space production, government, capital, urban space, Zanjan city
  • Reza Norouzi Ajirloo *, Moslem Soleymanpor Pages 347-373

    Livability includes several factors that depend on the prevailing local economic, social and cultural conditions. Today, livability is a prerequisite for a healthy life along with economic and social survival, so it is very important to improve the quality of life. In this regard, the concept of the circular economy has been promoted as a response to the lack of resources and as a driver for moving towards a more sustainable economic system. This study examines the effect of circular economy (recycling, production and reuse) on economic viability by measuring the role of social entrepreneurship. This research is descriptive-survey type. The statistical population of the research consists of 80 active social entrepreneurs of Tabriz city, who were selected by available sampling method, and standard and researcher-made questionnaires were used to collect data. The results of hypothesis testing were shown by SMART-PLS software using T-test and path coefficients (B).The results of the research show that there is a direct and meaningful relationship between the circular economy components (reuse, production and recycling) with economic viability (employment and income, household expenses and the value of land and housing) at a significance level of 0.001. has it. Also, the positive effect of the mediating variable of social entrepreneurship on economic viability was confirmed (B=0.681). Therefore, the necessity of reducing the use of natural resources through the reuse and recycling of products in line with special attention to economic viability and the role of social entrepreneurs with positive social and environmental impact and the development of business models is revealed.

    Keywords: Economic viability, Circular economy, Social Entrepreneurship