فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 43، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیوا آقاجری خزایی*، رضا دهقانی، آرش حق شناس، غلامعلی اکبرزاده چماچایی، سیامک بهزادی، محمد درویشی صفحات 204-223

     مطالعه حاضر در جهت کسب اطلاعات لازم از وضعیت، تنوع، فراوانی و پراکنش بزرگ بی مهرگان کفزی آب های مناطق ساحلی در استان هرمزگان و بررسی وضعیت چرای ماهیان کفزی از بزرگ بی مهرگان کفزی پی ریزی شده است. بدین منظور نمونه برداری در سال های 1397 و 1398 و هر سال یک بار در فصل پاییز انجام شد. در این تحقیق درمجموع تعداد 125 جنس و 104 گونه متعلق به 85 خانواده، 31 راسته، 9 رده و 7 شاخه از بزرگ بی مهرگان کفزی شناسایی شدند. بررسی رده های شناسایی شده نشان داد که سخت پوستان (Malacostraca) بیشترین فراوانی را در تمامی ایستگاه های نمونه برداری شده دارا است. به منظور دستیابی به وجود رابطه احتمالی بین پراکنش و یا تنوع بزرگ بی مهرگان کفزی با پراکنش و فراوانی سپر ماهیان، آزمون CCA انجام پذیرفت. محتویات معده سپر ماهیان موردبررسی قرار گرفتند. در محتویات معده Maculabatis randalli سخت پوستان (25/93 IRI%) بیشترین میزان را داشتند. این الگوی تغذیه ای برای دو گونه Himantura walga و M. gerrardi نیز تکرار شد با این تفاوت که دوکفه ای ها (Bivalvia) در گونه M. gerrardi در مرحله اول اهمیت قرار گرفتند (33/31 IRI%). همچنین تجزیه وتحلیل سطح تغذیه ای برای هر سه گونه انجام شد که نشان می دهد هر سه گونه در دسته شکارچیان میانه در زنجیره غذایی قرار دارند که در این خصوص جایگاه مشترکی داشتند. با توجه به نتایج، برخی از بزرگ بی مهرگان کفزی شناسایی شده در این پژوهش ارتباط معنی داری با ماهیان کفزی دارند که بررسی نحوه ارتباط دقیق آن ها نیاز به مطالعات بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: بزرگ بی مهرگان کفزی، سپرماهیان، محتویات معده، استان هرمزگان
  • مجتبی شیرود نجفی، عبدالمحمد عابدیان کناری* صفحات 224-242

    در این آزمایش از کنسانتره پروتیینی برنج به میزان صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد به جای پودر ماهی استفاده شد. بچه ماهیان سفید (میانگین وزن اولیه mg20±350) به صورت سه بار در روز به مدت 60 روز تغذیه شدند. بیشترین وزن نهایی(1020 میلی گرم) و افزایش وزن (670 میلی گرم) و کمترین FCR (5/1) در تیمار 50 درصد جایگزینی مشاهده شد که با بقیه تیمارها اختلاف معناداری داشت (P < 0/05) . میزان زنده مانی 100 درصد و اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود نداشت. هیچ گونه تفاوت معنی داری در ترکیب لاشه (رطوبت، پروتیین، لیپید و خاکستر) بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد (P > 0/05). با افزایش میزان جایگزینی کنسانتره پروتیینی برنج از میزان n-3 کاسته شده و میزان n-6 افزایش یافت (05/0<p). نسبت n-3 به n-6 تا سطح 25 درصد تغییر معنی داری نداشت ولی با افزایش سطح جایگزینی کاهش معنی داری نشان داد. میزان اسید آمینه کل با افزایش سطح کنسانتره تغییر معنی داری در بین تیمارها نداشت. یشترین مقدار اسیدهای آمینه ضروری مربوط به تیمار 25 درصد بود که با تیمارهای شاهد، 50، 75 و 100 درصد جایگزینی تفاوت معنی دار داشت. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که از کنسانتره پروتیین برنج می توان به عنوان یک جایگزین برای پودر ماهی تا سطح 50 درصد در جیره بدون تغییر معنی داری در رشد بچه ماهیان سفید استفاده نمود. البته کیفیت اسیدهای چرب لاشه در این سطح حفظ نشد و سطح 25 درصد وضعیت مناسبتری داشته است.

    کلیدواژگان: ماهی سفید، کنسانتره پروتئینی برنج، جایگزینی پودر ماهی، رشد، ترکیب بدن
  • سید مرتضی حسینی، سید حسین حسینی فر*، عیسی شریف پور، ملیکا قلیچ پور، عباسعلی آقایی مقدم، محمود حافظیه صفحات 243-260

    این تحقیق به منظور بررسی اثر افزودن Bacillus subtilis (IS02)   به جیره غذایی بر بقاء، شاخص های بیوشیمیایی و بافت شناسی بچه ماهی نورس کپور دریایی، Cyprinus carpio، در مواجهه با تنش شوری انجام شد. بچه ماهی کپور (میانگین 1/1 گرم) به مدت 15 روز با جیره های غذایی حاوی صفر (شاهد)، 108 × 5/2 (پرو-8) و 109 × 5/2 (پرو-9) cfu/g پروبیوتیک تغذیه و سپس به طور مستقیم به آب لب شور منتقل و پس از 3 و 10 روز نمونه گیری شدند. بقاء در همه تیمارها بالای 96 درصد بود. مقدار رطوبت و پتاسیم بدن تحت تاثیر زمان نمونه برداری بود به این ترتیب که مقدار رطوبت پس از تنش شوری به طور معنی داری کاهش یافت ولی مقدار پتاسیم به طور معنی داری افزایش یافت. سدیم بدن در تیمار پرو-8 در خلال تنش تغییر معنی دار نداشت و تیمارهای پروبیوتیک مقدار کلراید کمتری نسبت به شاهد قبل و بعد از تنش شوری داشتند. افزودن پروبیوتیک به جیره باعث افزایش فعالیت گلوتاتیون ردوکتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، و غلظت گلوتاتیون احیایی شد در حالی که غلظت مالون دی آلدهید را کاهش داد. پروبیوتیک باعث تجمع گلبول های سفید در بافت کلیه شد. آسیب بافتی چشمگیر و مهمی در مقایسه با شاهد در آبشش و کلیه  بعد از تنش شوری مشاهده نشد. این تحقیق نشان می دهد که کپور دریایی نورس توانایی تحمل انتقال مستقیم به آب دریای خزر را بدون غنی سازی جیره با پروبیوتیک دارد. ولی، پروبیوتیک باعث تحریک ایمنی در کلیه، تقویت تنظیم یونی و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی در ماهی می شود که می تواند اثرات مفیدی در شرایط میدانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم اسمزی، پروبیوتیک، گلوتاتیون، آبشش، کلیه
  • سیده منا حسینی چوپانی، مسعود رضائی*، سمانه پزشک صفحات 261-276

    هدف از این تحقیق، تولید پروتیین ایزوله از سر ماهی خاویاری سیبری (Acipenser baerii) و بررسی خواص عملکردی و ساختاری آن بود. پروتیین ایزوله ماهی با روش تغییر pH با استفاده از pH های قلیایی 5/10، 11، 5/11، 12 و 5/12 تولید شد. نتایج نشان داد که بازده استخراج پروتیین و مقدار اسید آمینه ضروری آن در pH 5/11 بیش از سایر تیمارها بود. همچنین نتایج حاصل از تعیین ویژگی های عملکردی از قبیل خاصیت امولسیفایری، کف کنندگی، حلالیت ایزوله های پروتیینی و... نشان داد که با افزایش pH ویژگی های عملکردی بهبود یافته و پروتیین ایزوله شده در PH 5/11 نسبت به تیمارهای دیگر به طور معنی داری برتری داشت (p<0.05). همچنین وزن مولکولی پروتیین در سنجش (SDS) در pH 5/11 سبب ایجاد شکست در ساختار شد و کم ترین میزان مشاهده شد. مقایسه خصوصیات رنگی (L، a و b) پروتیین های ایزوله شده نشان داد پروتیین ایزوله شده در pH 12 رنگ روشن تر (پارامتر L بالاتر) نسبت به پروتیین های ایزوله شده در سایر تیمارهای مورد سنجش، داشت. همچنین با افزایش میزان pH میزان قرمزی (پارامترa) و زردی (پارامترb) پروتیین های ایزوله کاهش یافت. نتایج حاصل از آزمون های حسی در بررسی بو و طعم نشان داد که پروتیین ایزوله شده در PH 5/11 بیشترین میزان محبوبیت را در بین سایر تیمارها داشته است. با توجه به موارد مشاهده شده، نتایج نشان دهنده آن بود که پروتیین ایزوله حاصل از سر ماهی خاویاری سیبری تولید شده ویژگی های عملکردی مطلوبی دارد و استفاده از روش تغییر pH قلیایی می تواند منجر به بهبود خواص عملکردی و پارامترهای رنگی ایزوله پروتیینی شود.

    کلیدواژگان: خواص عملکردی، پروتئین ایزوله، ماهی خاویاری سیبری، تغییر PH
  • حجت الله علمداری*، خدیجه موسوی صفحات 277-286

    از فرآیند اکستروژن به طور گسترده در ساخت خوراک آبزیان استفاده می شود. هدف از این پژوهش بررسی اثرات اکستروژن بر آنالیز بیوشیمیایی، حذف ترکیبات فنولی و قابلیت هضم پروتیین و کربوهیدرات آرد گندم در کپور معمولی بود. آرد گندم در تیمار های 1 ، 2 و 3 به ترتیب با آب معمولی به میزان 250 ، 100 و 200 میلی لیتر به ازای هر کیلو گرم آرد به حالت خمیر در آمد و سپس  بوسیله اکسترودر تک محوره به ترتیب تحت دمای 120 ، 135 و 120 درجه سانتی گراد اکسترود گردید. تیمار 4 (شاهد) تحت شرایط تهیه خمیر و سپس اکستروژن قرار نگرفت. اکسترود کردن اثر معنی داری بر مقادیر پروتیین خام و خاکستر آرد گندم نداشت (05/0<p) اما به طور معنی دار سبب کاهش محتوای چربی خام، کل ترکیبات فنولی و ترکیبات فنولی غیر تاننی و افزایش قابلیت هضم کربوهیدرات و پروتیین آن شد (05/0>p). در تیمارهای اکسترود شده تفاوت معنی داری از لحاظ میزان پروتیین خام، چربی خام، خاکستر و ترکیبات فنولی غیر تاننی وجود نداشت اما به طور معنی دار کمترین مقدار کل ترکیبات فنولی در تیمارهای 1 و 2 ثبت گردید. به طور معنی دار بیشترین قابلیت هضم کربوهیدرات در تیمارهای 1 و 2 و بالاترین قابلیت هضم پروتیین در تیمار 2 بدست آمد. در مجموع تیمار 2 (دمای 135 درجه سانتی گراد و رطوبت 100 میلی لیتر آب به ازای هر کیلوگرم آرد) به عنوان بهترین تیمار جهت اکسترود کردن آرد گندم برای کپور معمولی شناخته شد.

    کلیدواژگان: آرد گندم، آنالیز بیوشیمیایی، اکستروژن، قابلیت هضم برون تنی، کپور معمولی
  • طاهره درداب، ایمان سوری نژاد*، ملیکا ناظمی، زهرا قاسمی صفحات 287-296

    هدف مطالعه حاضر جداسازی استروییدها و اسیدهای چرب از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس Carcharhinus sorrah و ارزیابی فعالیت ضد قارچی آنها بود. عصاره گیری از کبد با متانول 70% انجام شد و سپس فرکشن حاوی ترکیبات استروییدی توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل جداسازی گردید. شناسایی ترکیبات با کروماتوگرافی لایه نازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی صورت گرفت. فعالیت ضد قارچی استروییدها و اسیدهای چرب با استفاده از روش رقت لوله ای به منظور تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر قارچ Aspergillus fumigatus و مخمر Candida albicans  بررسی شد. تشخیص نمونه هایی از استروییدها و اسیدهای چرب توسط کروماتوگرافی حضور این ترکیبات را در کبد کوسه ماهی مورد مطالعه تایید نمود. استروییدهای شناسایی شده از کبد کوسه شامل ترکیباتی از Y-Sitosterol، Desmosterol و Squalene بودند که نتایج متفاوتی را در مهار رشد و کشتن سویه های قارچ و مخمر در غلظت های مختلف مورد آزمایش نشان دادند. اسکوالین و دسمسترول در کمترین غلظت، بیشترین اثر مهارکنندگی را بر قارچ نشان دادند ولی سیتسترول در کمترین غلظت بیشترین اثر را بر مخمر نشان داد. اسکوالین تنها بر قارچ اثر کشندگی نشان داد و در مجموع،  قارچ A. fumigatus در مقایسه با مخمر C. albicans نسبت به فعالیت ضد میکروبی ترکیبات کبد حساسیت بیشتری نشان داد. در جمعبندی نهایی، نتایج امیدوارکننده ای در مورد فعالیت ضد میکروبی ترکیبات چربی استخراج شده از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس حاصل شد که بیانگر اهمیت بررسی بیشتر این ترکیبات طبیعی برای سنتز زیست داروها از جانوران دریایی می باشد.

    کلیدواژگان: استروئید کبد، Carcharhinus sorrah، حداقل غلظت کشندگی، قارچ Aspergillus fumigatus
  • محمد لاریجانی*، رویا بختیار، مهرنوش نوروزی، رها فدایی صفحات 297-305

    این مطالعه به منظور تعیین شناسه (Barcoding) با استفاده از ژن سیتوکروم اکسیداز ماهی کپور معمولی، بین سه استان گلستان، مازندران و گیلان (به ترتیب در مناطق گمیشان، تجن و کیاشهر) در سال1390 انجام شده است. نتایج حاصل از تعیین توالی30 نمونه باله دمی گونه کپور دریایی سواحل جنوبی خزر نشان داد که تمامی نمونه ها از یک گونه بوده و فاصله ژنتیکی آنها حداقل به 2 درصد نمی رسد. بنابراین همه نمونه های کپور سه استان از یک گونه می باشند و از یک نوع بارکد برخوردار می با شند. در بررسی فاصله نوکلیوتیدی و هاپلوتیپی، منطقه گمیشان به ترتیب، 75000/10 ، 1 و منطقه کیاشهر به ترتیب، 2000/3 و 9333/0 بدست آمد. در بررسی تنوع نوکلیوتیدی بین دو منطقه 01978/0 و میانگین اختلاف نوکلیوتیدی 187/12 بدست آمد. تنوع هاپلوتیپی در منطقه گمیشان  095/38 و در منطقه کیاشهر 809/23 درصد محاسبه شد. از مجموع 13 هاپلوتیپ، منطقه گمیشان با 8هاپلوتیپ (53/61 درصد) و منطقه کیاشهر با 5 هاپلوتیپ (46/38 درصد) از کمترین مقدار هاپلوتیپ برخوردار بودند. نتایج این بررسی نشان می دهد که بین نمونه های کپور دریایی دو منطقه گمیشان و کیاشهر از نظر تنوع نوکلیوتیدی و هاپلوتیپی اختلاف معنی داری وجود دارد (p<0.05).

    کلیدواژگان: بارکد، کپورمعمولی، تنوع نوکلئوتیدی و هاپلوتیپی، دریای خزر
|
  • Shiva Aghajari Khazaei*, Reza Dehghani, Arash Haghshenas, GholamAli Akbarzadeh Chomachaei, Siamak Behzadi, Mohammad Darvishi Pages 204-223

    The present study was conducted in order to obtain the necessary information on the diversity, abundance and distribution of macroinvertebrates, as well as to investigate the grazing status of batoid fishes (stingrays) from benthic macroinvertebrtes in coastal waters of Hormozgan province. For this purpose, sampling was done in the years 2017 and 2018 and once every year in the autumn season. At the end of the identification process, a number of 125 genus and 104 species belonging to 85 families, 31 classes, 9 orders, and 7 phyla were successfully identified. Results revealed that Malacostraca was the frequent order in the studied area. In order to investigate the possible relationship between composition and abundance of benthic macroinvertebrte and stingrays, CCA analysis was employed. Results of stomach content of stingrays revealed that in the diet of M. randall, crustacean (93.25 %IRI) has the highest amount. This pattern was the same for M. gerrardi and H. walga. However, in M. gerrardi, bivalvia were in the first place of importance (31.33 %IRI). Also, trophic level analysis was done for three species which shows all species are Mesopredators that place in the same level of food web. According to the mentioned cases, some benthic macroinvertebrates identified in this research have a significant  relationship with the benthic fishes, which requires more studies to investigate their relationship.

    Keywords: benthic macroinvertebrte, stingrays, Stomach content, Hormozgan province
  • Mojtaba Shirood Najafi, Abdolmohammad Abedian Kenari* Pages 224-242

    In this experiment fish meal was replaced with RPC by levels of 0, 25, 50, 75, and 100%. Diets fed to kutum (initial weight of 340±20 mg) three times daily for 60 days. The highest final weight (1020 mg) and weight gain (670 mg) and the lowest FCR (1.5) were observed in the 50% substitution treatment, which was significantly different from the other treatments (P < 0.05). The survival rate was 100% and the same for all diets. No significant difference was observed in carcass composition (moisture, protein, lipid and ash) between different treatments (P > 0.05). By increasing the amount of rice protein concentrate, the amount of n-3 decreased and the amount of n-6 increased (P<0.05). The ratio of n-3 to n-6 did not change significantly up to the level of 25%, but it showed a significant decrease with the increase of the substitution level. The amount of total amino acid did not change significantly among the treatments with the increase in the concentration level. The highest amount of essential amino acids was related to the 25% treatment, which was significantly different from the control, 50, 75 and 100% replacement treatments. In general, the results of this study showed that rice protein concentrate can be used as a substitute for fish meal up to 50% in the diet without significant change in the growth of Kutum fry. Of course, the quality of carcass fatty acids was not maintained at this level, and the 25% level was more suitable.

    Keywords: Rutilus frisii kutum, Rice protein concentrate, Fish meal replacement, Growth, Body composition
  • Seyyed Morteza Hoseini, Seyed Hossein Hoseinifar*, Isa Sharifpour, Melika Ghelichpour, Abbasali Aghaei Moghaddam, Mahmoud Hafezieh Pages 243-260

    This study was conducted to investigate the effect of adding Bacillus subtilis (IS02) to the diet on survival, biochemical indices, and histological alternations of juvenile wild common carp, Cyprinus carpio, exposed to salinity stress. Juvenile common carp (about 1.1 g) were fed diets containing 0 (control), 2.5 × 108 (pro-8), and 2.5 × 109 (pro-9) cfu/g probiotic for 15 days and then transferred directly to brackish water (13 g/L) and sampled after 3 and 10 days. Diet and sampling time had no significant effect on fish survival, which was above 96% in all treatments. Body moisture and potassium were only affected by sampling time, with moisture decreasing significantly after salinity stress while potassium increased significantly. Whole body sodium in pro-8 treatment did not change significantly during salinity stress, and probiotic treatments had lower chloride levels than the control before and after salinity stress. Adding probiotic to the diet increased glutathione reductase, glutathione peroxidase activity, and reduced glutathione concentration, while decreasing malondialdehyde concentration. Probiotics caused white blood cells infiltration in the kidney tissue. No significant tissue damage was observed in the gill and kidney, compared to the control after salinity stress. This study shows that juvenile wild common carp can tolerate direct transfer to the Caspian Sea without dietary probiotic supplementation. However, probiotic stimulates the kidney immunity, enhances ionoregulation, and increase antioxidant capacity in fish, which can have beneficial effects under field conditions.

    Keywords: Osmoregulation, probiotic, glutathione, gill, kidney
  • Seyedeh Mona Hosseini, Masoud Rezaie*, Samaneh Pezeshk Pages 261-276

    The aim of this study was to produce protein isolates from the head of the Siberian sturgeon (Acipenser baerii) and study its functional and structural properties. Fish protein isolates were prepared by the pH shift method using alkaline pHs 10.5, 11, 11.5, 12, and 12.5. The results showed that the efficiency of protein extraction and its amount of essential amino acids at pH 11.5 were higher than other treatments. Furthermore, the results of determination of functional properties such as Water Holding Capacity, Oil Holding Capacity, emulsifying properties, foaming and solubility of the isolated proteins showed that as the pH increased, the functional properties improved and the protein isolates at pH 11.5 compared with other treatments was significantly higher. (p < 0.05). Comparison of the color characteristics (L, a and b) of the isolated proteins showed at pH 12 were more bright (higher L parameter) than those isolated in other treatments tested. In addition, the amount of red (parameter a) and yellowness (parameter b) of the isolated proteins decreased with increasing pH. The results of the organoleptic examination of the smell and taste of protein isolates at pH 11.5 are the most common among other treatments. According to the observed cases, the results show that the resulting Siberian sturgeon isolate protein has favorable functional properties and that the use of alkaline pH changes can lead to improved functional properties and parameters of color protein isolates.

    Keywords: functional properties, isolated protein, Siberian sturgeon, PH shift
  • Hojjatollah Alamdari*, Khadije Musavi Pages 277-286

    The extrusion process is widely used in making aquatic feeds. The aim of this study was to investigate the effects of extrusion on biochemical analysis, removal of phenolic compounds and protein and carbohydrate digestibility of wheat flour in common carp. In treatments 1, 2 and 3 wheat flour was mixed with tap water at the rate of 250, 100 and 200 ml per kg of flour and then extruded by a single-axis extruder under the temperature of 120, 135 and 120 °C, respectively. Treatment 4 (control) was not subjected to the conditions of dough preparation and then extrusion. Extruding had no significant effect on the amount of crude protein and ash of wheat flour (p>0.05) but it significantly decreased the content of crude lipid, total phenolic compounds and non-tannin phenolic compounds and increased the digestibility of carbohydrate and protein (p<0.05). There were no significant differences in the amount of crude protein, crude lipid, ash and non-tannin phenolic compounds in the extruded treatments, but significantly the lowest amount of total phenolic compounds was recorded in treatments 1 and 2. Significantly, the highest carbohydrate digestibility was obtained in treatments 1 and 2, and the highest protein digestibility was observed in treatment 2. In total, treatment 2 (135 °C and 100 ml tap water per kg flour) was recognized as the best extruded wheat flour for common carp.

    Keywords: Biochemical analysis, Common carp, Extrusion, In-vitro digestibility, Wheat flour
  • Tahereh Dordab, Iman Sourinejad*, Melika Nazemi, Zahra Ghasemi Pages 287-296

    The present study aimed to isolate the steroids and fatty acids from the liver of the Persian Gulf spot tail shark Carcharhinus sorrah and to assess their antifungal activity. Extraction was done by methanol 70% and then, the lipids were separated through column chromatography with silica gel. Identification of the extracted lipids was done by thin layer chromatography and gas chromatography coupled with mass spectrometry. Then, antifungal activity of the steroids was investigated through determining the minimum inhibition concentration and minimum fungicidal concentration by tubular dilution method against Aspergillus fumigatus and Candida albicans. Identification of the extracted compounds by GC-MS confirmed the presence of these steroids in the shark liver. The identified steroids included compounds of Y-Sitosterol, Desmosterol and Squalene, which showed different results regarding the growth inhibition and fungicidal effects against the microorganisms at different experimental doses. Desmosterol and Squalene at minimum concentration induced the highest inhibitory effect on the fungus but Y-Sitosterol induced the highest inhibitory effect on the yeast. Squalene showed fungicidal effect only on the fungus and totally, A. fumigatus was more sensitive to the antimicrobial activity of the liver compounds than C.  albicans. In conclusion, promising results were found regarding the antimicrobial activity of the lipid compounds derived from Persian Gulf shark liver, revealing the importance of more comprehensive investigations of these natural compounds for the synthesis of biomedicines from the marine organisms.

    Keywords: Liver steroids, Carcharhinus sorrah, Minimum inhibitory concentration, Aspergillus fumigatus
  • Mohamad Larijani*, Roya Bakhtiar, Mehrnoush Norouzi, Raha Fadaei Pages 297-305

    This study was performed to determine the identification (barcoding) using cytochrome oxidase gene of common carp, between three provinces of Golestan, Mazandaran and Gilan (respectively in Gomishan, Tajan and Kiashahr) in 2011. The results of sequencing showed that all samples from the three regions had a genetic distance less than 2%, so all samples were from the same species. The results of sequencing 30 tail samples of carp species on the southern shores of the Caspian Sea showed that all samples are of the same species and their genetic distance does not reach at least 2%. Therefore, all carp samples of the three provinces are of the same species and have the same type of barcode. In the study of nucleotide and haplotypic distance, Gomishan region was 10.75000, 1 and Kiashahr region were 3.200 and 0.9333, respectively. In the study of nucleotide diversity between the two regions, 0.01978 and the average nucleotide difference was 12.187. Haplotypic diversity in Gomishan region was 38.095 and in Kiashahr region was 23.809%. Out of 13 haplotypes, Gomishan region with 8 haplotypes (61.53%) and Kiashahr region with 5 haplotypes (38.46%) had the lowest haplotypes.The results of this study show that there is a significant difference between carp samples in Gomishan and Kiashahr regions in terms of nucleotide and haplotypic diversity (P <0.05).

    Keywords: Barcode, Common carp, Nucleotide, haplotype diversity, Caspian Sea