فهرست مطالب

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهاره زنیان، زهیر متکی*، مهناز محمودی زرندی صفحات 114-143

    زمینه و هدف :

    با وجود انجام مطالعات متعدد در 2 حوزه دانش «فرایند طراحی معماری» و «بازسازی پس از سانحه» طی سال های اخیر در ایران، به نظر می رسد در فصل مشترک 2 حوزه مذکور، مطالعات محدود و پژوهش های اندکی انجام شده است. بنابراین به منظور بازتعریف و شناخت «فرایند های طراحی مسکن پس از سانحه» و تقویت بنیان های نظری مشترک میان 2 حوزه دانش مذکور، پژوهش حاضر درصدد است تا ضمن مرور مطالعات و شناخت عمیق منابع نظری مکتوب در قلمروی مفهومی مشترک میان طراحی معماری مسکن و بازسازی مسکن پس از سانحه، رویه های عملیاتی و تدوین مدل مفهومی پیشنهادی در موضوع پژوهش را استخراج کند.

    روش :

    ماهیت پژوهش حاضر توسعه ای کاربردی، سامانه (پارادایم) آن طبیعت گرایی تفسیری و راهبرد (استراتژی) منتخب برای انجام آن، راهبرد آمیخته (ترکیبی) است. برای دستیابی به هدف پژوهش از روش فرامطالعه استفاده شده است. در این راستا مقالات منتشر شده در نشریات داخلی ایران طی بازه زمانی 20 ساله اخیر و مرتبط با کلید واژگان «فرایند طراحی معماری مسکن»، « فرایند بازسازی مسکن پس از سانحه» و «فرایند معماری مشارکتی مسکن پس از سانحه» جست وجو و 168 مقاله شناسایی شدند. پس از چند مرحله پالایش، در مجموع 66 مقاله جهت فرامطالعه انتخاب شدند. تحلیل کمی مقالات منتخب به کمک تحلیل آمار توصیفی و نرم افزار Excell نسخه 2013 انجام شد. تحلیل کیفی مقالات با استفاده از تکنیک «فرایند کد گذاری» و نرم افزار MaxQDA نسخه 2018 استفاده شد. 

    یافته ها :

    فرامطالعه مقالات منتخب حاکی از آن است که پژوهش های حوزه معماری ایران، عمدتا موضوع محور و فارغ از زمان و مکان با تکیه بر دانش نظری و به شکل بنیادین، طرح شده اند و همگام با دانش جهانی معماری در راستای نسل سوم فرایند های طراحی (فرایند های ذهنی معماران) حرکت کرده اند. این در حالی است که مقالات حوزه بازسازی پس از سانحه در ایران، ماهیتی تجربه محور و مکان محور دارد و عمدتا به صورت پژوهش های کاربردی و توسعه ای با تکیه بر واکاوی نمونه های موردی طرح شده است. 

    نتیجه گیری :

    نتایج پژوهش نشان می دهد «فرایند طراحی معماری مسکن پس از سانحه» به دلیل ماهیت خود، هر 3 نسل فرایند های معماری، شامل فرایند های سیستماتیک، فرایند های مشارکتی و فرایند های ذهنی معماران را دربر می گیرد. شناخت و بازتعریف «مراحل فرایندی طراحی و برنامه ریزی مسکن پس از سانحه»، « نقش ها و مسیولیت ها»، «مدیریت اجرای طرح ها و برنامه ها» در فرایند های سیستماتیک، «طراحی مشارکتی و معمار قایل به مشارکت»، «مقولات مشارکت در طراحی و تامین مسکن پس از سانحه»، «عوامل موثر، موانع و منابع تحقق مشارکت» در فرایند های مشارکتی و «مولدهای طراحی معطوف به معمار و مسیله»، «دانش و نگرش معمار در مواجهه با موقعیت پس از سانحه»، «بازتعریف مسیله طراحی در بستر پس از سانحه» و «عوامل ذهنیت ساز معمار و بازماندگان سوانح» در فرایند های ذهنی معمار، از مهم ترین موضوعات در 3 نسل فرایند طراحی مسکن پس از سانحه است.

    کلیدواژگان: فرامطالعه، فرایند طراحی معماری، بازسازی پس از سانحه، مسکن، ایرانایران
  • مرضیه صمدی فروشانی، سیده سمانه میراسماعیلی، علی نصیری* صفحات 144-163

    زمینه و هدف :

    پژوهش حاضر سیستم حکمرانی شبکه ای حل مسایل حوزه ایمنی و مدیریت بحران شهر تهران را به منظور ارزیابی توزیع قدرت قانونی کنشگران در برنامه توسعه شهر با تاکید بر مشارکت نهادهای دولتی حاکمیتی، بخش خصوصی، نهادهای مردمی و جوامع محلی با استفاده از تحلیل شبکه های اجتماعی تحلیل کرده است.

    روش :

    برای این منظور ابتدا برنامه چهارم شهر تهران در حوزه ایمنی و مدیریت بحران بررسی شد و 22 حکم با 101 موضوع و 47 کنشگر مسیول و همکار شامل 26 کنشگر شهرداری تهران و 21 نهاد / سازمان همکار برنامه ایمنی و مدیریت بحران در محورهای حمل ونقل و ترافیک، ایمنی شهری و بافت فرسوده، مسایل فرهنگی و اجتماعی و هوشمندسازی و توسعه مدیریت شناسایی شدند. بر این اساس، منطبق با احکام شناسایی شده، سازمان ها و نهادهای مسیول و همکار به عنوان سطرها و ستون های ماتریس شبکه حکمرانی در نظر گرفته شدند و تعداد دفعات همکاری بین سازمان ها و نهادها به عنوان ارزش سلول های ماتریس شبکه همکاری وارد محاسبات شدند. ماتریس شبکه همکاری کنشگران بر مبنای شاخص میزان مرکزیت درجه ورودی و خروجی و مرکزیت بینابینی، فاصله ژیودزیک و تراکم و انسجام تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها :

    نتایج تحلیل سیستم حکمرانی نشان از اعتقاد برنامه ریزان به حاکمیت مشارکتی در حل مسایل ایمنی و مدیریت بحران شهر است، با وجود این مشارکت شهروندان، جوامع محلی، سازمان های مردم نهاد و بخش خصوصی نیازمند تقویت و گسترش همکاری قانونی است. به طوری که عدم شفافیت در تعیین نقش ، مسیولیت ها و اختیارات کنشگران نهادی خارج از شهرداری تهران نظیر نهادهای اجرایی، قانون گذار و نهادهای نظارتی مبنی بر توافق جمعی، عدم وجود سیاست های تسهیل کننده و مشوق بخش خصوصی و بنگاه های اقتصادی، دانشگاه ها و مراکز علمی و پژوهشی و مشارکت جوامع محلی و شهروندان در شبکه همکاری، نیازمند توجه قانون گذاران و برنامه ریزان و پشتیبانی از حکمرانی شبکه ای در حل مسایل مدیریت بحران شهر تهران است.

    نتیجه گیری:

     توصیه های سیاستی بهبود سیستم حکمرانی مدیریت بحران شهر تهران را در راستای تعادل بخشی در توزیع قدرت قانونی میان نهادهای مسیول و همکار برنامه ایمنی و مدیریت بحران شهر تهران مبتنی بر فرصت های مشارکت برابر کنشگران کلیدی شامل تقویت شبکه همکاری کنشگران شهرداری و کنشگران بین نهادی در راستای ظرفیت سازی حل مسایل کلیدی ایمنی و مدیریت بحران، تقویت شبکه ارتباطی و بهره برداری مستمر از ظرفیت نخبگانی دانشگاهی و مشاورین، تقویت سازوکار مشارکت شهروندان، سازمان های مردم نهاد و بخش خصوصی، آگاه سازی و تقویت اعتماد عمومی شهروندان به برنامه های ایمنی و مدیریت بحران شهر تهران مبتنی بر رسانه جمعی، طرح سیاست های تشویقی بهره گیری از ظرفیت و مشارکت شرکت های دانش بنیان و کسب وکارهای نوپا و خلاق در حل مسایل ایمنی و مدیریت بحران شهر تهران؛ طرح سیاست های تشویقی مشارکت مدیران و کارکنان ؛ تقویت نقش ارتباط قانونی نهادهای مالی و اقتصادی شهر تهران و تامین مالی طرح ها، شفافیت و پاسخ گویی نهادهای مکلف به حقوق شهروندان شهر تهران ارایه شد.

    کلیدواژگان: سیستم حکمرانی، مدیریت بحران، تحلیل شبکه های اجتماعی، برنامه چهارم توسعه شهر تهران
  • حامد زمانی، فرشته پرورش* صفحات 164-183

    زمینه و هدف :

    انتقال آسیب دیدگان به مراکز درمانی یکی از چالش های مهم امدادرسانی در سوانح طبیعی و حوادث انسان ساخت است. اغلب به دلیل خسارات ناشی از سانحه، انتقال آسیب دیدگان به مراکز درمانی ایمن در کوتاه مدت ممکن نیست. احداث بیمارستان های صحرایی در مکان های مناسب یکی از راه حل های رایج در این مواقع است. هدف کلی این پژوهش، استفاده بهینه از منابع است تا عملیات امدادرسانی در زمان مناسب و با کیفیت بهتری انجام شود.

    روش:

     این پژوهش به مدل سازی ریاضی مسیله مکان یابی بیمارستان های صحرایی و نحوه تخصیص منابع پزشکی از جمله پرسنل پزشکی و داروهای مورد نیاز به این بیمارستان های موقت پرداخته و یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح برای آن ارایه کرده است. برای ارزیابی مدل پیشنهادی نیز داده های واقعی شهر آمل جمع آوری و از آن ها به عنوان داده های ورودی مدل استفاده شده است. روش حل مدل پیشنهادی نیز یک روش دقیق محسوب می شود که جواب بهینه را با استفاده از نرم افزار بهینه سازی گمز نسخه 25/1 به دست می آورد. 

    یافته ها:

     نتایج محاسباتی، پارک بنفشه را به عنوان بهترین مکان برای استقرار بیمارستان های صحرایی نشان داد. همچنین مشخص شد هر بیمارستان صحرایی مستقر شده، باید 60 تخت داشته باشد. علاوه بر این، تعداد بهینه پرسنل پزشکی و وسایل نقلیه امدادی برای عملیات امدادرسانی تعیین شد. تحلیل حساسیت ها نیز نشان داده است اگر هر یک از بیمارستان های واقع در شهر آمل، به سبب سانحه دچار آسیب و غیر فعال شود، میدان 17 شهریور مکان مناسبی برای احداث بیمارستان صحرایی است.

    نتیجه گیری :

    این تحقیق می تواند به سازمان ها کمک کند تا بهترین تصمیمات را در رابطه با نحوه استفاده از منابع محدودی که در دسترس هستند، اخذ کنند. نوآوری اصلی این پژوهش مکان یابی بیمارستان های صحرایی همراه با در نظر گرفتن بیمارستان های فعال در اطراف نواحی آسیب دیده است تا آسیب دیدگان بتوانند علاوه بر بیمارستان های صحرایی احداث شده، به بیمارستان های فعال نیز منتقل شوند. در این مدل، محدودیتی برای اتمام زمان خدمت رسانی اعمال شده، به طوری که وسایل نقلیه امدادی در مدت زمان محدودی فرصت دارند تا مصدومان را به مراکز امدادی منتقل کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک بحران، مکان یابی مراکز درمانی، تخصیص منابع، برنامه ریزی عدد صحیح
  • رضا نریمانی، مجید معتمدی*، حسین عموزادخلیلی صفحات 184-203

    زمینه و هدف :

    پس از وقوع سوانج طبیعی در مقیاس بزرگ، کمبود عرضه و توزیع ناعادلانه اقلام امدادرسانی باعث تلفات انسانی گسترده می شود که مانع عملکرد زنجیره تامین بشردوستانه می شود. از این رو در این مقاله چارچوبی مبتنی بر مدل سازی ریاضی برای توزیع اقلام مختلف امداد رسانی از مراکز مختلف به نقاط آسیب دیده گوناگون ارایه می شود. 

    روش :

    در این مقاله یک مدل برنامه ریزی ریاضی برای توزیع اقلام امدادرسانی در یک زنجیره تامین بشردوستانه در 2 سطح بالا و پایین ارایه شده است. بنابراین این مقاله در راستای تحقق اهداف ارایه یک مدل بهینه سازی برای توزیع بسته های معیشتی در زنجیره تامین بشردوستانه برای مقابله با بحران است. برای این منظور، یک زنجیره تامین بشردوستانه چندهدفه و چندسطحی جهت توزیع عادلانه بسته های معیشتی برای مقابله با بحران توسعه داده شده است. مدل پیشنهاد شده دارای 3 تابع هدف است که با روش مجموع وزن دارشده حل می شوند. 

    یافته ها :

    طبق نتایج، در صورت کاهش در مقدار پارامتر عرضه اقلام ضروری به مناطق آسیب دیده مقدار تقاضای برآورده نشده افزایش می باید و در همه دوره ها اقلام ضروری با کمبود روبه رو می شوند. این کمبود بر روی مطلوبیت توزیع در میان تقاضا کنندگان تاثیر می گذارد، زیرا کاهش در مقدار عرضه باعث ایجاد عدم مطلوبیت در میان تقاضا کنندگان می شود و تاثیر سوء بر روی عملکرد زنجیره تامین بشردوستانه و توزیع منصفانه می گذارد، زیرا در این صورت بسیاری از تقاضاها بدون پاسخ باقی می مانند. همچنین اگر مقدار پارامتر عرضه اقلام ضروری افزایش داده شود، با مازاد اقلام روبه رو خواهیم شد و با توجه به در نظر گرفتن پنجره زمانی ممکن است تقاضا برای برخی از اقلام خوراکی وجود نداشته باشد و با فساد روبه رو شوند که در این صورت نیز هزینه اضافه به زنجیره تحمیل می شود.

    نتیجه گیری:

     مدل پیشنهاد شده در این مقاله برای سوانح طبیعی ناگهانی در مقیاس محلی مناسب است که در مناطق شهری (با تعداد معینی از جمعیت ساکن) رخ می دهد. بنابراین این مطالعه نتایج مفیدی به مدیران و تصمیم گیران برای اخذ تصمیم مناسب بعد از وقوع بحران برای کنترل اوضاع ارایه می کند.

    کلیدواژگان: مدل ریاضی، زنجیره تامین، توزیع اقلام، زلزله، امدادرسانی
  • مریم رستم پیشه*، آزاده اربابی سبزواری، فرشته نویدی مجد صفحات 204-227

    زمینه و هدف:

     امنیت شهری، یکی از چالش های مهم برنامه ریزان و مدیران شهری به شمار می رود و در این میان، رویکرد پدافند غیرعامل در شهرسازی و ساختمان های مسکونی و غیرمسکونی شهرها به منظور مقابله با تهدیدات طبیعی و انسانی و مدیریت بحران ها، موردتوجه مدیریت شهری قرار گرفته است. در این ارتباط، ارزیابی میزان سازگاری و تطابق عناصر معماری و طراحی شهری با اصول و ضوابط دفاع غیرعامل، تعیین راهبردهای توسعه آن و ارایه مدل تبیین معماری پدافند غیرعامل سازه های شهری، به عنوان هدف اصلی امنیت شهری مدنظر است. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر، تبیین مدل مفهومی سازگاری معماری ساختمان های شهری اسلامشهر برپایه پدافند غیرعامل از طریق سنجش عناصر و عوامل سازگار و ناسازگار و ارایه راهبردهای لازم است. 

    روش :

    روش شناسی پژوهش از نظر نوع داده ها و روش های گردآوری آن، از نوع کمی کیفی بوده و نمونه آماری پژوهش متمرکز بر 30 کارشناس مرتبط با امنیت شهری در اسلامشهر بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق تحلیل ها و آزمون های آماری مانند دوجمله ای، تی تک نمونه ای و تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی و همچنین استفاده از مدل تحلیلی سوات انجام شده است. 

    یافته ها :

    نتایج اولیه نشان داد میزان سازگاری ساخت وسازهای اسلامشهر از نظر پدافند غیرعامل چندان رضایت بخش نیست و رضایت بخشی در سطح پایین تا متوسط قرار دارد. 

    نتیجه گیری :

    نتایج نهایی پژوهش، به ارایه مدل تبیین سازگاری پدافند غیرعامل ساختمان های شهری منتهی شده است که برپایه 4 مقوله اصلی عوامل پیش ران، عوامل توسعه دهنده، عوامل هدایت کننده و عوامل حمایتی استوار است و روابط و پیوند ترکیبی بین مقوله ها براساس ساختار چرخ یک خودرو تنظیم شده است که درنهایت می تواند زمینه ساز توسعه معماری پایدار و ایمن ساختمان های شهری باشد.

    کلیدواژگان: معماری شهری، ساختمان های شهری، پدافند غیرعامل، شهر اسلامشهر
  • محمد فری، ملیحه باباخانی*، رحیم هاشم پور صفحات 228-251

    زمینه و هدف:

     هدف اصلی پژوهش مکان یابی بهینه کاربری های پشتیبان از منظر پدافند غیرعامل در بافت تاریخی شهر ارومیه می باشد. 

    روش پژوهش:

     حاضر ازنظر هدف توصیفی و تحلیلی و نتایج آن کاربردی می باشد که ازنظر زمانی طولی است. گردآوری داده ها به دو صورت اسنادی و میدانی می باشد. شیوه گردآوری داده ها نیز از طریق پرسش نامه خبرگان می باشد. جامعه آماری پژوهش 10 نفر از متخصصین این امر می باشد که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. در پژوهش حاضر با بهره گیری از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، مدل پویا و همه جانبه برای مکان یابی مراکز سوخت، ایستگاه های آتش نشانی و بیمارستان از منظر پدافند غیرعامل استفاده شده است.

     یافته ها :

    یافته های این پژوهش نشانگر این است که در حوزه مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی، براساس مکان پیشنهادی برای مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی محله علی گورگه و قسمت هایی از محله هزاران از استقرار کاملا مناسب برای مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی برخوردار هستند. در حوزه مکان یابی جایگاه های سوخت، براساس مکان پیشنهادی برای مکان یابی جایگاه سوخت محله علی گورگه از استقرار کاملا مناسب برای مکان یابی جایگاه سوخت برخوردار است و درنهایت در حوزه مکان یابی بیمارستان، براساس مکان پیشنهادی برای مکان یابی بیمارستان محله های علی گورگه و هفت آسیاب از استقرار کاملا مناسب برای احداث بیمارستان برخوردار هستند.

    نتیجه :

    مطابق اطلاعات به دست آمده می توان نتیجه گرفت که محله علی گورگه دارای شرایط مناسب تری نسبت به سایر محلات برای مکان یابی کاربری های پشتیبان می باشد. بنابراین باید توجه ویژه ای توسط مدیریت شهری بر روی این محله باشد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، کاربری های پشتیبان، پدافند غیرعامل، بافت تاریخی ارومیه
  • علی عزیزی، حسین اسکندری صدق، علی قاضی* صفحات 252-277

    زمینه و هدف:

     شهر تهران به واسطه تمرکز بیش از حد جمعیت و قرار گرفتن در منطقه ای پرخطر ازنظر وقوع بلایای طبیعی با چالش های جدی در مدیریت بحران روبه رو است. هدف این پژوهش شناسایی نقاط قوت و ضعف (عواملی داخلی) و فرصت ها و تهدیدها (عوامل خارجی)، وضعیت مدیریت بحران در شهر تهران در مراحل کاهش خطر و آمادگی و ارایه راهبردهای مدیریت هوشمند بحران و اولویت بندی آن هاست.

    روش :

    در این پژوهش از تلفیق روش کمی و کیفی استفاده شده است. روش گردآوری داده، ترکیبی از شیوه اسنادی و کتابخانه ای و همچنین مصاحبه نیمه ساختاریافته است که طی آن با 10 کارشناس حوزه های شهر هوشمند، مدیریت بحران و برنامه ریزی شهری مصاحبه شده است. روش تحلیل این پژوهش روش تحلیل راهبردی یا سوات است و برای اولویت بندی راهبردها از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی استفاده شده است.

    یافته ها :

    باتوجه به اینکه امتیاز عوامل داخلی برابر با 2/333 و عوامل خارجی عدد 2/351 است. در ماتریس ارزیابی اقدام و موقعیت راهبردی موقعیت راهبردی متناسب برای برخورد با مسیله مدیریت هوشمند بحران در شهر تهران موقعیت تدافعی است. پس از ارزیابی 23 استراژی، باتوجه به امتیازات جذابیت کل در ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی به ترتیب راهبردهای WT3 با امتیاز جذابیت کل 5/593، ST5 با امتیاز 5/127، WO3 با امتیاز 5/125، WT2 با امتیاز 5/055، WO4 با امتیاز 5/009 و SO1 با امتیاز 4/988 دارای اولویت های اصلی هستند.

    نتیجه گیری :

    در نهایت پس از اولویت بندی 23 راهبرد به دست آمده، راهبردهای اولویت دار پژوهش نشان می دهند نیاز است تاسیسات و تجهیزات شهری با مکان یابی نادرست در تلفیق با پهنه های با بیشترین میزان ساخت وساز نامناسب شناسایی شوند؛ باید ساخت وسازها در محدوده های پرخطر به صورت برخط پایش شوند؛ از بانک های اطلاعاتی برخط جهت مکان یابی و اصلاح مکان تاسیسات موجود و آتی استفاده شود؛ باید قوانین محدودکننده در جهت منع ساخت وساز در حریم مسیل های سیل خیز تدوین شوند و بر اجرای آن ها نظارت دقیق صورت گیرد و همچنین باید سامانه هوشمند مدیریت نوسازی بافت فرسوده جهت تجمیع اطلاعات برخط این گونه از بافت ها و ثبت نام ذی نفعان طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، مدیریت راهبردی، مدیریت بحران، شهر تهران، ماتریس سوات
|
  • Bahareh Zenian, Zoheir Mottaki*, Mahnaz Mahmoudi Zarandi Pages 114-143

    Background and objective:

     Despite conducting numerous studies in the two areas of “architectural design process” and “post-disaster housing reconstruction” in recent years in Iran, limited studies have been conducted for the meta-study of these two areas. Therefore, to redefine the “post-disaster housing reconstruction” and strengthen the common theoretical foundations, the current study aims to review the related studies to obtain in-depth knowledge of the concepts common between post-disaster housing reconstruction and architectural design process, extract operational concepts, and formulate a proposed conceptual model.

    Method :

    This is a mixed-method meta-study using an interpretive-naturalistic approach. The articles published in Persian over the last twenty years were searched using the keywords “housing architecture design process”, “post-disaster housing reconstruction,” and “participatory architecture design process and post-disaster housing “. The initial search yielded 168 articles. After several stages of screening, 66 articles were selected for further review. Quantitative analysis was done using descriptive statistics in Excel software. Qualitative analysis was done using the coding technique and MaxQDA software.

    Results:

     The studies in the field of Iranian architecture are mainly subject-oriented and independent of time and place, based on theoretical knowledge along with the global knowledge of architecture and in line with the third generation of design processes (mental processes of architects). Meanwhile, the articles in the field of post-disaster housing reconstruction in Iran are mainly experience-oriented and location-oriented, with an applied design and using a case study method. 

    Conclusion :

    The “post-disaster housing design process,” due to its nature, includes all three generations of architectural design processes, including systematic, collaborative, and mental processes. Recognizing and redefining the “steps of post-disaster housing design and planning”, “roles and responsibilities”, and “managing the implementation of plans and programs” related to the systematic processes; “participatory design and participatory architects”, “participation in post-disaster design and supply of housing”, “effective factors, barriers, and facilitators of participation” related to the collaborative processes; and “architect- and problem-focused design factors”, “architect’s post-disaster knowledge and attitude towards the situation”, “redefining the post-disaster contextual architecture” and “ mentalizing factors of the architect and disaster survivors” related to the mental processes are the most important issues involved in the three generations of the post-disaster housing design process.

    Keywords: Meta-study, Architectural design process, Post-disaster reconstruction, Housing, Iran
  • Marzieh Samadi Foroushani, Seyedeh Samaneh Mirasmaeeli, Ali Nasiri* Pages 144-163

    Background and objective:

     This study aims to analyze the network governance of safety and disaster management in Tehran by examining the laws of the fourth development plan and emphasizing the participation of key actors, including government institutions, the private sector, non-governmental organizations, and local communities using social network analysis.

    Method:

     In this study, 22 laws with 101 issues were extracted from the fourth development plan, and 47 involved organizations, including 26 internal institutions of Tehran Municipality and 21 external institutions involved in the safety and disaster management program in the areas of transportation/traffic, urban safety/worn-out fabric, cultural/social issues, and intelligentization/management improvement were evaluated. The organizations and institutions were considered as the rows and columns of the governance network matrix, and the number of times of cooperation between organizations and institutions was considered as the entries of cells of the matrix. The matrix of actors’ cooperation network was analyzed based on the degree centrality, betweenness centrality, geodesic distance, density and cohesion.

    Results:

     The results of the analysis of the governance system of Tehran city showed the planners’ belief in participatory governance for solving the safety and disaster management issues of the city. However, the participation of citizens, local communities, non-governmental organizations, and the private sector requires improvement and expansion of legal cooperation such that the lack of transparency in determining the roles, responsibilities, and powers of external institutions of Tehran Municipality, such as executive, legislative and supervisory institutions, and absence of policies for facilitating and encouraging the participation of private sector, economic institutions, universities, scientific and research centers, local communities and citizens need to be addressed by legislators and planners. They should support the network governance in solving disaster management issues in Tehran.

    Conclusion :

    The recommendations for improving the governance system of disaster management in Tehran for balancing the distribution of legal power among the responsible institutions and actors of Tehran’s safety and disaster management program include: Strengthening the cooperation of municipal and inter-institutional actors to solve key issues of safety and disaster management; strengthening the communication network and continuously exploiting the capacity of academic elites and consultants; strengthening the mechanisms for the participation of citizens, non-governmental organizations and the private sector; rising awareness and strengthening citizens’ trust in safety and disaster management programs using social media, developing incentive policies to utilize the capacity and participation of knowledge-based organizations and new and creative firms in solving safety and disaster management issues; developing incentive policies for the participation of managers and employees; strengthening the legal communication of financial and economic institutions and financing projects; and transparency and accountability of responsible institutions.

    Keywords: Governance system, Disaster management, Social network analysis, Tehran’s fourth development plan
  • Hamed Zamani, Fereshteh Parvaresh* Pages 164-183

    Background and objective:

     Transferring injured people to medical centers is one of the important challenges of providing relief in natural and man-made disasters. Often, due to the damage caused by the disaster, it is not possible to transfer the injured to safe medical centers in the short term. Establishing field hospitals in suitable places is one of the common solutions in these situations. This study aims address the problem of location selection for field hospitals using mathematical modeling and asses how to allocate resources, including medical staff and needed medications by the temporary hospitals.

    Method :

    This study presents an integer programming model for the location selection problem. To evaluate the proposed model, the real data from Amol City was collected and used as inputs. The optimal solution was determined using GAMS 25.1 optimization software.

    Results:

     The calculation results illustrated the best place for the establishment of field hospitals, which is located in Banafsheh Park. It has also been determined that each deployed field hospital should have 60 beds. In addition, the optimal number of medical personnel and relief vehicles for relief operations was determined. The sensitivity analysis has also shown that if any of the hospitals located in Amol is damaged and inactive due to an accident, Hefdeh Shahrivar Square is a suitable place to build a field hospital. 

    Conclusion:

     The results of this study can help authorities in Amol city to make the best decisions regarding where to establish field hospitals and how to use the limited available resources during disasters. The main innovation of the presented model also is the location of field hospitals along with considering the active hospitals around the affected areas so that the injured can be transferred to the active hospitals in addition to the constructed field hospitals. In this model, a constraint has been applied to complete the service time, so that the rescue vehicles have a limited time to transport the injured to the rescue centers.

    Keywords: Disaster risk management, Medical facilities location selection, Resource allocation, Integer programming
  • Reza Narimani, Majid Motamedi*, Hossein Amoozad Khalili Pages 184-203

    Background and objective:

     After a large-scale natural disaster, the lack of supply and unfair distribution of relief items can cause high human casualties and hinder the function of the humanitarian supply chain. Therefore, this study aims to present a framework based on mathematical modeling for the proper distribution of relief items among the affected areas in Tehran.

    Method :

    In this study, mathematical modeling was used for the distribution of relief items in a humanitarian supply chain at two high and low levels. For this purpose, a multi-purpose and multi-level humanitarian supply chain was first developed. The proposed model had three objective functions that were solved by the weighted sum method.

    Results:

     According to the results, with the decrease in the supply parameter, the amount of unmet demand increased, and there was a shortage of essential items in all periods. This shortage affected the desirability of distribution among recipients and had a negative effect on the performance of the humanitarian supply chain and fair distribution. On the other hand, with the increase in supply parameter, there was a surplus of items, and considering the time window, there may be no demand for some food items, which can lead to their spoilage. In this case, an additional cost is imposed on the chain. 

    Conclusion:

     The proposed model is suitable in the event of natural disasters locally in urban areas of Tehran (with a certain number of residents). The results of this study can be useful for managers to make appropriate decisions after disasters and control the situation.

    Keywords: Mathematical modeling, Supply chain, Distribution, Earthquake, Relief
  • Maryam Rostampisheh*, Azadeh Arbabi Sabzevari, Fereshteh Navidi Majd Pages 204-227

    Background and objective :

    Urban security is one of the important challenges for urban managers and planners. In this regard, the passive defense approach in urbanization and residential constructions is considered by urban management as a way to cope with natural and man-made disasters and manage the crisis. The present study aims to develop a conceptual model for the architectural compatibility of buildings in Eslamshahr County, Tehran, Iran, with passive defense principles by assessing the compatible and non-compatible elements to provide essential strategies. 

    Method:

     This is a quantitative-qualitative study. The participants were 30 experts in the field of urban security in Eslamshahr. The data analysis was done using statistical tests such as binominal test, one sample T-test, exploratory factor analysis, and strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) technique.

    Results :

    The results indicated that the constructions in Eslamshahr are not so compatible with the passive defense principles; the level of compatibility was low to moderate.

    Conclusion :

    The conceptual model was based on four main categories, including stimulating factors, developing factors, leading factors, and supportive factors. The relations between these categories were set according to the structure of a car wheel, which can be the basis for using stable and safe architecture in constructions.

    Keywords: Urban architecture, Urban constructions, Passive defense, Eslamshahr City
  • Mohammad Farri, Malihe Babakhani*, Rahim Hashempour Pages 228-251

    Background and objective :

    This study aim is to find the optimal location form backup land uses from the perspective of passive defense in Urmia City. This is an applied, descriptive, and analytical study. 

    Method :

    Data collection was done using documentary data, a field study, and a questionnaire. Participants were 10 experts in this subject, who were selected purposefully. The network analysis process (ANP) was used to analyze the data. A dynamic and comprehensive model was prepared to locate fuel centers, fire stations, and hospitals from the perspective of passive defense. 

    Results:

     The findings showed that Ali Gorge neighborhood and a part of the Hezaran neighborhood were suitable places for fire stations. Ali Gorge neighborhood was a completely suitable location for fuel stations. Moreover, the neighborhoods of Ali Gorge and Haft-Asiab were completely suitable locations for the construction of hospitals. 

    Conclusion :

    It can be concluded that Ali Gorge neighborhood has more suitable conditions than other neighborhoods for locating backup land uses. Therefore, special attention should be paid to this neighborhood by the city managers.

    Keywords: Location, Backup land uses, Passive defense, Historical context of Urmia
  • Ali Azizi, Hossein Eskandari Sedgh, Ali Ghazi* Pages 252-277

    Background and objective:

     The city of Tehran is facing serious challenges in the field of disaster management due to high population densities and being in a natural disaster-prone area. This study aims to identify the strengths and weaknesses (internal factors) and the opportunities and threats (external factors) of crisis management in Tehran at the stages of risk mitigation and preparedness, focusing on prioritizing relevant strategies for smart disaster management.

    Method :

    A mixed-method approach was used in this study. The data were collected using a library method and semi-structured interviews. Ten experts in smart city, disaster management, and urban planning were interviewed. The SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, and threats) technique was used for the analysis, while the quantitative strategic planning matrix (QSPM) was employed for strategy prioritization.

    Results:

     The internal factors had a score of 2.333, and external factors had a score of 2.351. Based on the strategic position and action evaluation (SPACE) matrix, the most suitable strategic position to address the challenges of smart disaster management in Tehran was a defensive position. After evaluating 23 strategies according to the total attractiveness scores in the QSPM, the following strategies had the highest priorities: WT3 with a total attractiveness score of 5.593, ST5 with a total score of 5.127, WO3 with a total score of 5.125, WT2 with a total score of 5.055, WO4 with a total score of 5.009, and SO1 with a total score of 4.988.

    Conclusion:

     Based on the prioritized strategies, it is important to identify and monitor facilities and urban equipment with improper placement, particularly in areas with high construction rates, using online tools. Online databases should be used for locating and rectifying the positions of existing and future facilities. It is also essential to establish restrictive laws to prevent construction in flood-prone areas, and their implementation should be monitored. Furthermore, a smart system for managing worn-out urban fabrics should be designed and executed for collecting information on such fabrics online and registering the beneficiaries.

    Keywords: Smart City, Strategic management, Disaster management, Tehran City, SWOT