فهرست مطالب

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی
پیاپی 41 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسماعیل نصیری هنده خاله*، فریبرز احمدی دهکا، فاطمه معدنی صفحات 1-22
    زمینه و هدف
    امنیت مفهومی است که کاربرد آن با جوامع شهری معنی پیدا می کند. بدون احساس امنیت، هیچ فضای شهری عرصه حضور و تعاملات اجتماعی شهروندان نخواهد بود. هدف این پژوهش، بررسی تطبیقی مولفه های موثر بر احساس امنیت در محلات اسکان غیررسمی کلانشهر کرج است. در این پژوهش پس از بررسی مبانی نظری مرتبط، مولفه های امنیت جانی، امنیت حیثیتی و امنیت مالی، به عنوان شاخص های موثر بر احساس امنیت در محلات اسکان غیررسمی کلانشهر کرج به دست آمد. 
    روش
    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود؛ که اعتبار آن با روش صوری و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. جامعه آماری پژوهش شهروندان محلات اسکان غیررسمی کلانشهر کرج بودند که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران (384) نفر در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است محله قزل حصار و کلاک کمترین احساس امنیت جانی و محله اسلام آباد بالاترین میزان امنیت و احساس امنیت جانی را دارند. گفتنی است که بیشترین میانگین رتبه ای احساس امنیت مالی مربوط به محله اسلام آباد و کمترین آن مربوط به محله کلاک است.
    نتیجه گیری
    مجموع نتایج نشان داده است که محلات بررسی شده از لحاظ اهمیت جانی نیز تفاوت معناداری با هم دارند. بالاترین احساس امنیت جانی مربوط به اسلام آباد و کمترین آن مربوط به محله قزل حصار است.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، اسکان غیررسمی، محلات، کلانشهر کرج
  • محمدرضا سلیمی سبحان*، فرزاد درویشی، افسانه رزجی صفحات 25-52
    زمینه و هدف

    صنعت گردشگری به عنوان یکی از صنایع برتر درحال توسعه نقش فعال و موثری بر بهبود ساختار اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی و محیطی جوامع ایفا می کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین احساس امنیت و وفاداری گردشگران شهرایلام است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت تحلیلی - توصیفی و از نوع پیمایشی و با استفاده از تکنیک «آی پی ای» است. جامعه آماری بررسی شده، شامل گردشگران شهرایلام هستند که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد (300) نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته شامل؛ سنجش احساس امنیت گردشگران و وفاداری گردشگران بهره برده شد که روایی صوری و محتوایی آن توسط (12) نفر از اساتید و صاحب نظران تایید شد؛ علاوه بر این، ضریب آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی این پرسشنامه ها به ترتیب (81/0) و (83/0) به دست آمد. به منظور تحلیل داده ها، آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که رابطه بین احساس امنیت گردشگران و وفاداری آن ها با سطح معناداری کمتر از (01/0) در سطح (99/0) معنادار است و با ضریب همبستگی (468/0) این رابطه مستقیم است.

    نتیجه گیری

    مجموع نتایج نشان داد که با افزایش احساس امنیت گردشگران، وفاداری آن ها به گردشگری در شهرایلام نیز بیشتر خواهد شد.

    کلیدواژگان: گردشگری، احساس امنیت، عملکرد پلیس، وفاداری، تکنیک «آی پی ای»، شهرایلام
  • عیسی پیری، ریحانه ندرلو*، شهرزاد مقدم صفحات 53-80

    فضای عمومی شهری، ساختاری سازمان یافته و واجد نظم، بر قواعدی منظم و مشخص استوار است این ساختار بستر و زادگاه وندالیسم شهری است که در اثر فعالیت های افراد در آن عینیت می یابد. همه جوامع با پیامدهای منفی آن دست وپنجه نرم می کنند. وندالیسم، تخریب عمدی اموال عمومی یا خصوصی و نوعی بیماری در عصر مدرن، قلمداد می شود که زاده ی ساختارهای فضایی متفاوت است. هدف این تحقیق تبیین تاثیر ساختار فضایی بر وقوع وندالیسم در شهر زنجان است. بر اساس روش کار و ماهیت، در چهارچوب تحقیقات توصیفی- تحلیلی قرار می گیرد. داده های تحقیق حاضر، به صورت مختصات دکارتی با استفاده از GPS ثبت شده و در نرم افزار SPSS و GIS تحلیل شده و در قالب جداول و نقشه ها ارایه شده است. به منظور تحلیل پراکنش فضایی از آزمون های زمین آمار کرنل و کیریجینگ استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق حاضر، شهر زنجان و نمونه های آماری کل نمودهای وندالیستی در کاربری های فضاهای عمومی محلات شهرک کارمندان و گلشهر است. نتایج حاصل از SPSS حاکی از آن است که بیش از 50% از نمودهای وندالیستی در مختصات های متراکم از جمعیت مانند کاربری فضای سبز و کاربری مسکونی روی داده است. دومین کاربری موردتوجه وندال ها نواحی خارج از محدوده دید و نظارت است که در کارمندان 14 % و گلشهر46 % ازنمودها را در برمی گیرد. در معرض دید قرار گرفتن و استفاده از سیستم های امنیتی در کاربری های آموزشی، ورزشی، کارگاهی و تجاری به مثابه ی سپر پیشگیری وندالیسم عمل کرده است و موجب شده که این کاربری ها درصد بسیار کمی از وندالیسم را متحمل شوند.کلیدواژه ها: وندالیسم،ساختار فضایی،فضای عمومی،زبان بدن شهری،زنجان

    کلیدواژگان: وندالیسم، ساختار فضایی، فضای عمومی، زبان بدن شهری، زنجان
  • محمدرضا پورغلامی سروندانی*، سید علی عبادی نژاد صفحات 81-110
    زمینه و هدف

    وقوع انواع بزه سرقت خانه های دوم در شهر نوشهر به مراتب بالاتر از سایر شهرستان های استان مازندران است؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی تغییر الگوهای فضایی سرقت از خانه های دوم شهرستان نوشهر در فصول سال است. 

    روش

    جامعه آماری و حجم نمونه از جرایم سرقت ثبت شده در شهر ساحلی نوشهر در بازه زمانی (5) ساله است. گردآوری و جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش میدانی از طریق آمار و اطلاعات کسب شده از مرکز آمار و بهره دهی مرفوک معاونت عملیات استان است. مدل های آماری و گرافیک در «جی آی اس» برای شناسایی و درک الگوی مکانی و فضایی سرقت و برای نشان دادن توزیع و پراکندگی جرایم در سطح شهر از مدل های آماری همچون شاخص نزدیک ترین همسایه، شاخص «تراکم کرنل» و «تحلیل موران»، آزمون «مرکز متوسط» و «بیضی انحراف معیار» در محیط نرم افزار «آرک مپ» استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که توزیع فصلی سرقت از خانه های دوم در شهر نوشهر در طی سال های (1393 تا 1398)، تعداد (108) سرقت در فصل تابستان، تعداد (84) سرقت در فصل پاییز، تعداد (79) سرقت در فصل زمستان و تعداد (58) سرقت در فصل بهار صورت گرفته است. بر این اساس بیشترین سرقت در فصل تابستان رخ داده است، به نحوی که بیضی انحراف معیار در شهر نوشهر در جهت شمال غربی به جنوب شرقی با کشیدگی متوسط قرار گرفته است؛ اما در فصول مختلف دارای اختلافاتی است. 

    نتیجه گیری

    الگوی توزیع و پراکندگی جرایم نیز از زمان، مکان و فصول سال تبعیت می کند؛ به این معنی که با روند تغییر ساعت در طول شبانه روز تعداد سرقت نیز تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: الگوی فضایی، سرقت، فصل، شهرچالوس
  • حسین ذوالفقاری، جاسب نیکفر، مسعود مرشدی* صفحات 111-142
    زمینه و هدف

    تجربه شورش در زندان یکی از تجربیات نادر است. باوجوداینکه تلاش برای فرار از زندان معمولا در اکثر زندان ها مشهود است؛ ولی با توجه به هماهنگی و برنامه ریزی برای فرار جمعی در زندان با به هم ریختن نظم زندان و درگیری با مامورین به ندرت اتفاق می افتد. با توجه به شیوع بیماری کووید 19 و نگرانی های ناشی از آن، در اسفندماه سال (1398) تعدادی از زندانیان به مرخصی اعزام شدند. متعاقب آن زندانیان دیگر نیز به تاسی از این موضوع و به بهانه در امان ماندن از بیماری خواهان استفاده از مرخصی بودند که پس از انتشار خبر فرار زندانیان در برخی از زندان های کشور از جمله شهرستان سقز و برخی از کشورهای خارجی، فرار از زندان به یک پدیده امنیتی شورش زندان تبدیل شد که به نظر یکی از مهم ترین و حساس ترین ماموریت های انتظامی و امنیتی فراجا به شمار می رفت. هدف از پژوهش حاضر شناسایی نقاط قوت و ضعف ایجاد شورش در زندان های کشور بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و ازنظر روش تحلیلی مبتنی بر مصاحبه است. جامعه آماری کارکنان و کارکنان زندان های درگیر شورش حاصل از بیماری کووید 19 هستند.

    یافته ها

    در این پژوهش تلاش شد که ازطریق مصاحبه با کارکنان و کارکنان زندان ها ضمن شناسایی نقاط قوت و ضعف و چرایی شورش ها اقدام به تهیه الگوی تحلیلی شورش شود. همچنین بر اساس یافته های پژوهش در جهت جلوگیری از شورش ها، پیشنهاد هایی ارایه شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وقوع برخی تحرکات اخیر در زندان ها در جهت ایجاد نارضایتی در سطح زندان ها، خانواده های آنان و سایر مردم از وضع موجود توسط دشمنان نظام، باعث شده بستری مناسب برای ایجاد ناامنی شود؛ بنابراین می طلبد کلیه دستگاه های قضایی و امنیتی استان و کشور با اتخاذ تمهیدات مناسب در راستای مقابله با این نوع ناآرامی ها تدابیر لازم را مبذول داشته و بااستفاده از امکانات، تجهیزات و آموزش های نوین، برخورد به موقع و آنی با عوامل اصلی و محرکین را داشته باشند.

    کلیدواژگان: شورش، مدیریت انتظامی، زندان، چالش ها
  • محسن رحیمی*، بهمن کارگر صفحات 143-168
    زمینه و هدف

    از دیدگاه طراحان شهری و معماران، ویژگی های فیزیکی و از دید نظریه پردازان جامعه شناسی و روان شناسی، ویژگی های اجتماعی بیش تر در مستعد کردن فضاها جهت وقوع خشونت نقش دارند، بنابراین در پژوهش حاضر ضمن بررسی فضاهای بی پناه شهری عوامل موثر در جرم در این مناطق استخراج خواهدشد؛ از این رو هدف اصلی در این پژوهش بررسی فضاهای شهری در منطقه 19 و عوامل موثر بر جرم این مناطق خواهد بود.

    روش

    پژوهش حاضراز نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است که با استفاده از روش پژوهش آمیخته (کمی و کیفی)، داده های لازم جمعآوری و تجزیه وتحلیل شدند. حجم نمونه با بهره گیری از فرمول کوکران 314 نفر به دست آمده و برای مصاحبه با استفاده از روش (غیر احتمالی سهمیه ای) گلوله برفی با تعداد 15 نفراز خبرگان مصاحبه انجام شدکه پس از تایید روایی وپایایی، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در پژوهش حاضرکه در منطقه 19 شهر تهران انجام شده است، عامل دیدکه در اثرکمبود نور، مه گرفتگی، عوامل طبیعی به وجود می آید، به عنوان مهم ترین عامل در فضاهایی بی پناه شهری به دست آمده است و به ترتیب مجاورت با عرصه های طبیعی مانند جنگل ها، باغات وسیع و عرصه های رها شده طبیعی به عنوان کم ترین عامل در جرم در مناطق بی دفاع شهری به دست آمده است.

    نتیجه گیری

    مقیاس محله ای فضاهای مستعد برای جرم شامل فضاهای تاریک در شب، گوشه های پنهان و خارج از دید ساکنان، فضاهای دارای پوشش گیاهی انبوه، فضاهای متروک و رها شده، شبکه شطرنجی دسترسی ها، کارگاه های ساختمانی نیمه کاره، فضاهای دارای در رو، تورفتگی و عقب نشینی بدنه فضاهای ساخته شده است ودر مقیاس شهری این فضاها را می توان به بخش های جدا مانده از حوزه فعالیت شهروندان، پوشش گیاهی انبوه در حاشیه فضاهای عمومی، فضاهای متروک و رهاشده با کارکرد متناوب دسته بندی کرد.

    کلیدواژگان: جرم، مناطق بی گناه شهری، امنیت، شهر تهران، منطقه 11
|
  • Esmaeil Nasiri Hendehkhaleh *, Fariborz Ahmadi, Fatmeh Madani Pages 1-22
    Security is a concept that finds meaning in urban societies. Without a sense of security, no urban space will be a place for the presence and social interactions of citizens. The purpose of this research is to compare the factors affecting the feeling of security in the informal settlements of Karaj metropolis. In this research, after examining the related theoretical bases, the components of "life security, dignity security, financial security" were obtained as indicators affecting the sense of security in the informal settlements of Karaj metropolis. The research method is descriptive-analytical. The data collection tool in this research was collected by a researcher-made questionnaire. whose validity was done by formal method and its reliability was done by Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of the research was the citizens of the informal settlements of Karaj metropolis, and the sample size was considered to be 384 people using Cochran's formula. Kalak has the lowest sense of life security and Islamabad neighborhood has the highest level of security and sense of life security. It should be noted that the highest average rating of the feeling of financial security is related to the neighborhood of Islamabad and the lowest is related to the neighborhood of Kalak. The investigated neighborhoods have significant differences in terms of the importance of life. The highest sense of life safety is related to Islamabad and the lowest is related to Qazalhasar neighborhood.
    Keywords: sense of security, informal settlement, neighborhoods, Karaj metropolis
  • Mohammadreza Salimisobhan *, Farzad Darvishi, Afsaneh Razaji Pages 25-52

    The tourism industry, as one of the top developing industries, has a special place in the economy of countries today, and with its effects, it plays an active and effective role in improving the economic, social-cultural and environmental structure of societies. One of the effective factors in promoting and growing tourism development is the development of a sense of social security. In this regard, the current research aims to analyze the sense of security of tourists in Ilam city and the performance of the police in the direction of the sustainable development of tourism by using the IPA technique. The current research is applied in terms of purpose and analytical-descriptive in terms of method. The statistical population of this research is the residents of Ilam city, 300 people were selected as the sample size using Cochran's method and the reliability of the questionnaire was confirmed by alpha.The findings of the research, based on the Pearson correlation test analysis, which was carried out to investigate the relationship between tourists' sense of security and tourists' loyalty in Ilam city, show that the relationship between tourists' sense of security and their loyalty is significant with a significance level of less than 0.01 at the 0.99 level. and with a correlation coefficient of 0.468, this relationship is direct, that is, with the increase in tourists' sense of security, their loyalty to tourism in Ilam city will also increase.

    Keywords: Tourism, Sustainable Development, sense of security, police performance, IPA technique
  • Isa Piri, Reyhaneh Naderlu *, Shahrzad Moghadam Pages 53-80

      Vandalism, the deliberate destruction of public or private property and a kind of disease in the modern age, is considered to be the birth of different spatial structures.The purpose of this research is to explain the effect of spatial structure on the occurrence of vandalism in Zanjan city. Based on the work method and nature, it is placed in the framework of descriptive-analytical research. The data of this research was recorded in the form of Cartesian coordinates using GPS and analyzed in SPSS and GIS software and presented in the form of tables and maps. In order to analyze spatial distribution, Cornell geostatistics and kriging tests have been used.The statistical population of the current research is the city of Zanjan and the statistical samples of all vandalism manifestations in the uses of public spaces in the neighborhoods of karmandan and Golshahr. The results of SPSS indicate that more than 50% of vandalism occurred in dense coordinates of the population such as green space use and residential use. The second most important use by vandals is the areas outside the scope of vision and supervision, which includes 14% of cases in karmandan and 46% in Golshahr. The exposure and use of security systems in educational, sports, workshop and commercial uses has acted as a shield to prevent vandalism and caused these uses to suffer a very small percentage of vandalism.

    Keywords: vandalism, Spatial Structure, Public Space, urban body language, Zanjan
  • Mohammadreza Pourghoolami *, Seyedalie Ebadinejhad Pages 81-110
    Background and purpose

    Today's cities are facing all kinds of urban problems and damages in parallel with the increase and expansion of the population and physical spaces. The city of Chalus is not an exception to this rule, somehow the occurrence of all kinds of thefts of second homes in this city is much higher than other cities.

    Method

    The current research is applied in terms of type and purpose and descriptive-analytical in terms of nature. The information required for the research has been prepared by documentary method. For this purpose, the crimes of second house theft registered as a statistical population have been studied. Using statistical tests in the ARCGIS environment, the centers of thefts in Chalus city have been identified and spatially analyzed.

    Findings

    The findings show that the seasonal distribution of thefts from second homes in Chalus city was in the summer season, 84 thefts in the fall season, 79 thefts in the winter season, and 58 thefts in the spring season. Based on this, the most theft occurred in the summer season, so that the oval of standard deviation in the city of Chalus is located in the direction of northwest to southeast with an average elongation, but it has differences in different seasons.

    Conclusion

    The pattern of distribution and dispersion of crimes also depends on the time, place and seasons of the year, which means that the number of thefts has also changed with the change of hours during the day and night.

    Keywords: Spatial Pattern, Theft, season, Shahrchalos
  • Hossein Zulfiqari, Jaseb Nikfar, Masoud Morshidi Pages 111-142
    Background and objective

    The riot in the prison is a rarely occurred experience. Despite the evident attempts to escape from prison in most prisons, it happens rarely due to the coordination and planning for mass escape in prison by disrupting the order of the prison and clashing with the officers. Due to the spread of the Covid-19 and it's concerns, in March of this year (1399), a number of prisoners were sent on leave. Subsequently, other prisoners also requested to use leave under the pretext of being safe from the disease. However after the dissemination of the news of prisoners escape in some prisons of the country, including Saqez city and in some foreign countries, prison escape became a security phenomenon of prison riot, which was considered as one of the most important and sensitive policing and security missions of Faraja. The purpose of the current research was to identify the strengths and weaknesses of riot in the prisons of the country.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose and it is analytical based on interview. The statistical population include employees and employees of prisons involved in riots caused by Covid 19.

    Findings

    In this research it was attempted to prepare an analytical pattern of riot by conducting interview with employees and employees of prisons while identifying the strengths, weaknesses and causes of riots. Also, based on the research findings some suggestions were offered in order to prevent riots.

    Conclusion

    Considering the occurrence of some recent movements in prisons by the enemies of the system in order to cause families and other people being dissatisfied from the existing situation, it became a proper platform to create insecurity; Therefore, all judicial and security agencies of the province and the country need to take appropriate measures in order to deal with this type of unrest and use modern facilities, equipment and training to deal with the main factors and the motivators in time.

    Keywords: riot, police management, prison, challenges
  • Mohsen Rahimi * Pages 143-168
    Background and purpose

    Several factors are effective in the occurrence and spread of violence. One of these factors is defenseless or crime-prone urban spaces. Defenseless or crime-prone spaces have many characteristics that can be separated into two categories, physical and social, which make spaces susceptible to violence. From the point of view of urban designers and architects, physical characteristics and from the point of view of sociological and psychological theorists, social characteristics play a greater role in predisposing spaces to the occurrence of violence, therefore, in the present research, while

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The necessary data were collected and analyzed using mixed research methods (quantitative and qualitative).

    findings

     In the current research, which was conducted in the 19th district of Tehran, the visibility factor that occurs due to lack of light, fog, and natural factors was found to be the most important factor in urban homeless spaces, and in order, proximity to natural areas such as forests, large gardens, and areas Abandoned is natural, and after that the factors of visibility obstacles that cause hiding in the mentioned

    Conclusion

    The neighborhood scale of crime-prone spaces includes dark spaces at night, hidden corners and out of sight of residents, spaces with dense vegetation, abandoned spaces, checkerboard network of accesses,

    Keywords: Crime, innocent urban areas, Security, Tehran city, District 11