فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 79 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کتایون حجتی، زهرا عابدی*، بهزاد رایگانی، مصطفی پناهی صفحات 1-13
    مقدمه

    در سال های اخیر، پدیده گرد و غبار به یکی از مهم ترین چالش های محیط زیستی در سراسر جهان تبدیل شده است که یکی از آثار منفی آن بر بخش کشاورزی است. گرد و غبار بر کشاورزی از طریق تاثیر بر فرآیند فتوسنتز و هم چنین افزایش دمای برگ می تواند رشد و عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار دهد و با فراهم کردن شرایط مساعد برای بروز بیماری ها و بر هم زدن توازن جمعیتی آفات در برابر حشرات سودمند و شکارچی و هم چنین تاثیر بر کاهش راندمان سم پاشی در گیاهان بر علیه آفات و بیماری ها، زمینه ایجاد خسارت و کاهش تولید در محصولات مختلف زراعی و باغی را به وجود می آورد. هدف از این پژوهش برآورد تمایل به پرداخت جهت کاهش اثرات گرد و غبار بر بخش کشاورزی کانون های تولید گرد و غبار و نواحی اطراف آن در استان البرز می باشد.

    مواد و روش ها

    برای رسیدن به هدف این پژوهش، ابتدا با توجه به نقشه کانون های گرد و غبار تهیه شده استان البرز، دهستان های تحت تاثیر تعیین شد. در این استان دهستان های نجم آباد، رامجین، چهاردانگه، پلنگ آباد، محمدآباد، تنکمان جنوبی و احمدآباد نواحی در گیر با گرد و غبار هستند. سپس با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط (CVM) تمایل به پرداخت افراد برای پیشگیری و کاهش آثار منفی پدیده ی گرد و غبار بر بخش کشاورزی با استفاده از 400 پرسشنامه محاسبه شد. لازم به ذکر است که تعداد پرشنامه ها از طریق با استفاده از رابطه Cochrane و جمعیت دهستان های درگیر گرد و غبار تعیین گردید.

    نتایج

     با توجه به نتایج این پژوهش، درصد درستی برآورد تمایل به پرداخت کشاورزان به منظور کاهش خسارات گرد و غبار، در مدل بر آوردی 73 درصد است.  هم چنین میزان ارزش مورد انتظار (WTP) برابر 165423 ریال (تقریبا برابر 5/5 دلار) محاسبه شد. با توجه به جمعیت منطقه تحت تاثیر، ارزش کل حفظ محصولات کشاورزی در مقابل پدیده ی گرد و غبار برابر با 2743375032 ریال (9144.58 دلار) در سال است. نتایج نشان داد که متغیرهای سن، تعداد افراد شاغل، تحصیلات، درآمد و شاخص آگاهی محیط زیستی اثر مثبت و معنی داری بر تمایل به پرداخت کشاورزان برای حفظ محصولات کشاورزی در مقابل گرد و غبار دارند. به عبارت دیگر افزایش سن، تعداد افراد شاغل در خانواده، افزایش سطح تحصیلات، افزایش درآمد و افزایش آگاهی کشاورزان باعث افزایش تمایل به پرداخت آن ها می شود.

    بحث:

     ارزیابی تمایل به پرداخت کشاورزان استان البرز به منظور کاهش خسارت گرد و غبار بر بخش کشاورزی نشان داد که افزایش آگاهی، تحصیلات و تجربه (سن) باعث افزایش تمایل کشاورزان به پرداخت هزینه های کنترل گرد و غبار می شود. بنابراین می توان گفت که به منظور کنترل و تثبیت منابع تولید گرد و غبار در استان البرز، باید ابتدا شناخت و آگاهی کشاورزان نسبت به اثرات منفی گرد و غبار بر بخش کشاورزی را با استفاده از کلاس های آموزشی تبلیغات و غیره افزایش داده شود. در نتیجه این کار تمایل به پرداخت کشاورزان افزایش پیدا خواهد کرد. سپس در قالب سازمان های مردم نهاد و یا طرح های مشارکتی با دولت اقدام به طراحی و اجرای برنامه های کنترل و تثبیت منابع تولید گرد و غبار با مشارکت خود کشاورزان کرد.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، مدل لاجیت، کشاورزی
  • سمانه باقری* صفحات 14-25
    مقدمه

    انقلاب صنعتی نه تنها عصر جدیدی از رشد سریع اقتصادی را در کشورها آغاز کرد، بلکه پدیده های امروزی، مانند گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی را نیز به همراه داشت. از جنبه های اصلی انقلاب صنعتی، تبدیل اقتصاد جهانی به اقتصادهای مبتنی بر سوخت های فسیلی است. استفاده از سوخت های فسیلی به طور مستمر سطح کربن موجود در جو را مختل می کند و در نتیجه باعث حفظ گرما در جو می شود. با توجه به این که کشورهای عضو اوپک، فروشنده نفت هستند و در مصرف انرژی های فسیلی، مزیت نسبی دارند و مصرف انرژی به انتشار گاز کربنیک منجر می شود، پس پژوهش در زمینه انتشار گاز کربنیک ضرورت می یابد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، ابتدا با استفاده از  شاخص سرریز دیبلد-ییلماز، سرریز انتشار گاز کربنیک در کشورهای عضو اوپک بررسی شد و سپس با استفاده از تیوری شبکه پیچیده، شبکه سرریز در کشورهای عضو اوپک بررسی شد.

    نتایج

    مطابق نتایج این پژوهش، سرریز انتشار گاز کربنیک از کشور آنگولا به ایران 1/6 درصد، امارات متحده عربی 6 درصد، الجزایر 8/0 درصد، اکوادور 9/1 درصد، عراق 1 درصد، کویت 12 درصد، لیبی 5 درصد، نیجریه 4/1 درصد، قطر 1 درصد، عربستان سعودی 3/3 درصد و ونزویلا 8/8 درصد است. کویت بیش ترین سرریز انتشار گاز کربنیک به ایران را دارد. بیش ترین سرریز انتشار گاز کربنیک از ایران به کشور عراق و آنگولا است. در این پژوهش، گره ها، کشورهای عضو اوپک هستند و ضخامت یال های بین گره ها، مقدار سرریز انتشار گاز کربنیک در بین کشورهای عضو اوپک می باشد. مقدار Contribution to others که به معنی سرریز انتشار گاز کربنیک انتقالی است برای کشور امارات متحده عربی بیش ترین مقدار است و به این معنی است که این کشور در بین کشورهای عضو اوپک بیش ترین مقدار سرریز انتشار گاز کربنیک را دارد. مقدارNET  منفی نشان می دهد سرریز خالص دریافتی بالاتر از سرریز منتقل شده است. مقدار NET مثبت نشان می دهد که سرریز انتقالی بالاتر، از اثر سرریز دریافتی است. مقدار TCI (Total Connectedness Index) در این پژوهش 76/61 درصد است که عدد بزرگی است و نشان می دهد اثر سرریز در کشورهای عضو اوپک، قوی است. در نهایت با استفاده از تیوری شبکه پیچیده به بررسی این سرریز پرداخته شد.

    بحث: 

    مطابق نتایج این پزوهش کشورهای آنگولا، اکوادور، ایران، عراق، لیبی و ونزویلا، فرستنده سرریز انتشار گاز کربنیک و کشورهای کویت، نیجریه، قطر، عربستان و الجزایر، گیرنده سرریز انتشار گاز کربنیک هستند. کشور کویت، بیش ترین سرریز انتشار گاز کربنیک به ایران را دارد. بیش ترین سرریز انتشار گاز کربنیک از ایران به کشور عراق و آنگولا است. شاخص TCI 76/61 درصد است که نشان می دهد اثر سرریز در این کشورها قوی است. قطر بزرگ ترین فرستنده اثر انتشار گاز کربنیک در شبکه اثر سرریز انتشار گاز کربنیک در کشورهای عضو اوپک می باشد. کشور لیبی دارای بیش ترین مقدار Weighted Indegree است و فرستنده اثر سرریز انتشار گاز کربنیک، کشور قطر دارای بیش ترین مقدار Weighted Degree است. کشورهای قطر، نیجریه و  آنگولا در یک خوشه و کشورهای  اکوادور و  ونزویلا در یک خوشه و کشورهای ایران، عراق، کویت، لیبی، عربستان سعودی و  امارات متحده عربی در یک خوشه از اثر سرریز انتشار گاز کربنیک قرار می گیرند. مقدار Degree، Outdegree و Indegree در تیوری شبکه پیچیده برای همه کشورها یکسان به دست آمده است.

    کلیدواژگان: اثر سرریز، انتشار گاز دی اکسید کربن، شاخص سرریز دایبلد-ییلماز
  • فرهاد حسینی طائفه، باقر نظامی بلوچی، منا ایزدیان* صفحات 26-47
    مقدمه

    گور ایرانی Equus hemionus onager تنها فردسم و بزرگ ترین علفخوار وحشی ایران است که با جمعیتی در حدود 1300 فرد در مجموعه حفاظتی بهرام گور و پارک ملی توران پراکندگی دارد. در مناطقی که برای تکثیر و معرفی مجدد معرفی شده اند، افزایش جمعیت و معرفی مجدد در مراکز تکثیر و معرفی مجدد استان یزد و پارک ملی کویر با موفقیت همراه بود و سایر مناطق به واسطه در نظر نگرفتن عوامل جمعیت شناختی مانند ترکیب سنی و جنسی جمعیت بنیان گذار، رقابت های درون و بین گونه ای، کمبود اطلاعات از وضعیت ژنتیکی و درون آمیزی و عوامل مدیریتی مانند رهاسازی سخت، موفقیتی نداشتند. در این مطالعه به بررسی تهدیدات گور ایرانی در زیستگاه های طبیعی، وضعیت مراکز تکثیر و معرفی مجدد و ارایه راهکارهای مدیریتی و حفاظتی آن پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    منابع علمی، گزارش ها و مستندات موجود در ادارات کل سمنان، یزد، فارس، کرمان و دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص تهدیدات، جمعیت گذشته و حال و تلفات گور ایرانی مورد مطالعه قرار گرفت. جمع آوری داده ها به وسیله مصاحبه با محیط بانان، کارشناسان و تکمیل فرم های اطلاعات گونه شامل جمعیت، تهدیدات و پیشنهادهای کارشناسی استان های مربوطه جمع آوری شد. بر اساس بازدیدهای میدانی و بررسی زیستگاه های طبیعی و مراکز تکثیر و معرفی مجدد گونه در استان های فارس و سمنان  نسبت به صحت سنجی اطلاعات اقدام گردید.

    نتایج

    طی حدود دو دهه گذشته به واسطه مدیریت زیستگاه و کاهش تهدیدات گونه در مجموعه حفاظتی بهرام گور، جمعیت گونه روند رو به رشدی داشته است. این در حالی است که وضعیت جمعیت آن در مجموعه حفاظتی توران که از دهه 1350 و 1360 شمسی روند کاهشی شدیدی را تجربه کرده، از حدود 20 سال گذشته تقریبا ثابت بوده است. مهم ترین تهدیدات گونه عبارتند از تخریب و از بین رفتن یکپارچگی زیستگاه، عدم وجود امنیت، شکار غیرمجاز، درون آمیزی، برون آمیزی، بروز بیماری ها در جمعیت های طبیعی، مرگ و میر جاده ای، توسعه معادن، خشکسالی و تغییر اقلیم و بهره برداری فصلی از پوشش گیاهی که ناشی از فعالیت های انسانی هستند. چرای بی رویه توسط دام اهلی موجب رقابت غذایی و کاهش آب در دسترس در چشمه ها برای گونه می شود. در مراکز تکثیر و معرفی مجدد نیز عدم شناخت وضعیت ژنتیکی جمعیت ها، نرخ رشد بسیار پایین گونه و کره کشی از جمله تهدیدات هستند. مشکلات مدیریتی از جمله عدم تداوم تامین منابع مالی و تجهیزات، عدم مدیریت پایدار با گذر زمان، رهاسازی سخت به واسطه کمبود بودجه، تجهیزات و هم چنین عدم رعایت نسبت جنسی جمعیت بنیان گذار می تواند در عدم موفقیت این مراکز موثر باشد.

    بحث:

     شناسایی تهدیدات گونه و معرفی روش های کاهش اثر تهدید، تدوین برنامه جامع تکثیر و معرفی مجدد گونه و اجرای برنامه اقدام حفاظت از جمعیت و زیستگاه های طبیعی آن در کوتاه و بلند مدت در زیستگاه ها از راهبردهای مهم حفاظت از گور ایرانی می باشد. اجرای برنامه های حفاظت مشارکتی با حضور ذی نفعان کلیدی دولتی و مردمی می تواند در اثربخشی برنامه های حفاظتی موثر باشد.

    کلیدواژگان: مجموعه حفاظتی بهرام گور، ذخیره گاه زیستکره توران، تخریب زیستگاه، شکار، خشک سالی، راهکارهای مدیریتی و حفاظتی
  • مهدی فتح آبادی* صفحات 48-65
    مقدمه

    همگام با توسعه صنعت کارخانه ای، توسعه پایدار این بخش بایستی بر رشد بهره وری مستمر بنگاه ها از نقطه نظر پیشرفت تکنولوژیک و بهبود کارایی استوار باشد. در بخش کارخانه ای، تولید محصول می تواند همراه با محصولات نامطلوب یا بد، مانند گازهای آلاینده، فاضلاب، پسماندهای جامد و مایع باشد و نادیده گرفتن آن ها ممکن است به بهره وری و تغییرات فنی تورش دار منجر شود. هدف این مقاله ارزیابی تغییر بهره وری و کارایی محیط زیستی صنایع کارخانه ای استان های ایران می باشد.

    مواد و روش ها

    برای دست یابی به هدف مقاله از یک رویکرد دو مرحله ای بهره گرفته می شود. در مرحله نخست، شاخص بهره وری جهانی مالم کوییست- لیونبرگر با لحاظ محصولات نامطلوب فاضلاب و پسماند صنعتی، اندازه گیری و سپس به دو جزء تغییر کارایی فنی و پیشرفت تکنولوژیک تجزیه می شود. در بخش دوم اثر پیشران های رشد بهره وری محیط زیستی با بهره گیری از مدل هایTobit ، Logit و Probit برآورد می گردد. داده های این مقاله از گزارشات طرح آمارگیری از کارگاه های صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر در دوره 1394 تا 1398 استخراج شده است.

    نتایج

    یافته های بخش نخست بیان می دارد پیشرفت تکنولوژیک عامل اصلی تغییرات بهره وری محیط زیستی صنایع کارخانه ای استان های ایران است. هم چنین متوسط تغییر بهره وری محیط زیستی با کاهش همراه بوده که نشان می دهد بنگاه های کارخانه ای استان های ایران در دوره مورد مطالعه از مرز فناوری موجود جهانی عقب تر هستند. معیار سازگاری با محیط زیست نشان داد در دوره مورد بررسی، ده استان سبز (افزایش تولیدات مطلوب در کنار کاهش تولیدات نامطلوب) و 16 استان زرد (افزایش همزمان تولیدات مطلوب و نامطلوب) بوده اند که استان های بزرگ هم در زمره استان های زرد هستند. نتایج بخش دوم حاکی از آن است رابطه بین درآمد سرانه و رشد بهره وری محیط زیستی به شکل U معکوس می باشد. هم چنین افزایش نسبت سرمایه به اشتغال منجر به افزایش رشد بهره وری محیط زیستی شده، اما رشد شدت انرژی بری صنایع کارخانه ای سبب کاهش بهره وری محیط زیستی خواهد شد.

    بحث: 

    در راستای بهبود بهره وری محیط زیستی، صنایع کارخانه ای می توانند از طریق ارزیابی عملکرد بنگاه های اقتصادی، فرآیندهای قیمت گذاری پسماندها و ضایعات منابع اقتصادی در فرآیند تولید و همچنین تلاش برای کاهش آلودگی و اثرات مخرب محیط زیستی، به ارتقای بهره وری، سود، رقابت پذیری و بهبود کیفیت زندگی بشر کمک نمایند. لذا با کاهش مصرف نهاده های تولید به ازای سطح مشخصی از تولید و یا ارایه خدمات، کاهش هزینه های تولید، کیفیت و رقابت پذیری محصولات در سطح ملی و جهانی ارتقا می یابد که نتیجه آن بهبود رشد اقتصادی سبز خواهد بود. نظر به نتایج مقاله، می توان برخی از توصیه های سیاستی را پیشنهاد کرد. نخست، به کارگیری و توسعه فناوری های پاک تر و فناوری هایی که در مصرف انرژی صرفه جویی می کنند، عوامل اصلی رشد بهره وری محیط زیستی و توسعه پایدار استان های ایران در آینده هستند. دوم، با توجه به رابطه درآمد سرانه و رشد بهره وری محیط زیستی و از آن جا که تقریبا تمامی استان های بزرگ مانند تهران و اصفهان با مشکلات محیط زیستی دست و پنجه نرم می کنند، لذا توسعه سیاست هایی برای افزایش تمرکز صنعتی در سایر استان ها ضروری است. در استان های با فعالیت های اقتصادی بیش از حد مانند تهران، اصفهان و خوزستان، لازم است کنترل مناسبی بر تراکم صنایع و جمعیت در این استان ها انجام شود تا از انتشار آلودگی و سایر بیماری های شهرهای بزرگ که توسعه پایدار را تهدید می کنند، جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: بهره وری محیط زیستی، شاخص جهانی مالم کوئیست-لیونبرگر، فاضلاب و پسماند صنعتی، صنایع ایران
  • مائده پریچهره*، فردین صادق زاده، بهی جلیلی، محمدعلی بهمنیار، عبدالوحید سامسوری صفحات 66-78
    مقدمه

    افزایش صنایع مختلف و رشد روزافزون جمعیت کره زمین سبب ایجاد انواع آلودگی در محیط زیست شده است. یکی از مهم ترین آلاینده های موجود در آب که دارای خطرات متعددی بر سلامت انسان و موجودات زنده و خطرات مهم محیط زیستی است، ترکیبات آنیونی در غلظت بالا می باشد. فلزسنگین کروم یکی از این آلاینده هاست که موجب ایجاد آلودگی در محیط زیست شده و خطرات متعددی برای سلامت انسان و سایر موجودات زنده به همراه دارد. روش های مختلفی برای حذف فلزات سنگین از آب مورد ارزیابی قرار گرفته اند که اغلب شامل فرآیندهای شیمیایی یا انرژی بر است. لذا اصلاح این منابع با کمک جاذب های مقرون به صرفه و با صرف انرژی کم حایز اهمیت است. مطالعات گذشته نشان می دهند که بایوچار، بایوچارهای دارای پوشش فلز و کامپوزیت های کربن- فلز کارایی بالایی در حذف آلاینده کروم با غلظت 20 میلی گرم در لیتر از آب دارند  ولی تاکنون تاثیر این جاذب ها بر حذف این آلاینده ی آنیونی در غلظت های بالا مورد بررسی قرار نگرفته است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش کارایی جاذب های مختلف (بایوچار، بایوچار دارای پوشش مس، بایوچار دارای پوشش آلومینیوم، بایوچار دارای پوشش آهن، کامپوزیت بایوچار- مس، کامپوزیت بایوچار- آلومینیوم و کامپوزیت بایوچار- آهن) بر حذف کروم با غلظت 300 میلی گرم در لیتر از آب مورد بررسی قرار گرفت. بایوچارهای دارای پوشش فلز از ترکیب فلزات (مس، آهن و آلومینیوم) با غلظت 10000 میلی گرم بر کیلوگرم با بایوچار تولید شده در دمای 600 درجه ی سانتی گراد و کامپوزیت های بایوچار- فلز مختلف از ترکیب این فلزات با کاه برنج و سپس حرارت دهی نمونه ها در دمای 600 درجه ی سانتی گراد تهیه شدند. به منظور تعیین کارایی جاذب ها، 5/0 گرم از هر جاذب با 40 میلی لیتر محلول کروم با غلظت 300 میلی گرم بر لیتر و 6= pH ترکیب شده و به مدت سه ساعت تکان داده شدند تا به تعادل رسیدند. سپس نمونه ها برای مدت 5 دقیقه با دور rpm 6000 سانتریفیوژ شده و فیلتراسیون، غلظت نهایی آلاینده قرایت شد و درصد حذف کروم محاسبه گردید.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که تمامی جاذب های مورد استفاده، در حذف غلظت بالای کروم از آب موثر بودند. کمترین میزان حذف این آلاینده مربوط به نمونه بایوچار بود که تنها توانست 28/15 درصد از این آلاینده را از آب حذف نماید و بیشترین میزان حذف با استفاده از کامپوزیت بایوچار- آهن حاصل شد، که این جاذب 45/44 درصد از آلاینده را از محلول آبی حذف کرد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش مشاهده می شود که بایوچارهای دارای پوشش فلز و کامپوزیت های بایوچار- فلز نسبت به جاذب بایوچار دارای کارایی بهتری در حذف کروم از آب می باشند. به طور مثال، کامپوزیت بایوچار- آهن و بایوچار دارای پوشش آهن توانستند به ترتیب 45/44 و 867/30 درصد از آلاینده ی کروم را از محلول آبی حذف کنند در حالی که بایوچار کاه برنج تنها قادر به حذف 28/15 درصد از این آلاینده از آب بود.

    بحث:

     نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که بایوچار پوشش دار شده با آهن و کامپوزیت بایوچار- آهن، نسبت به سایر نمونه های دارای پوشش سطحی و کامپوزیت های بایوچار-فلز دارای توانایی بیشتری در حذف آلاینده کروم از محلول آبی بوده است و توانسته است موفق تر عمل کند. بنابراین کاربرد این جاذب ها می تواند در اصلاح آب آلوده به این آلاینده موثر باشد.

    کلیدواژگان: آلاینده آنیونی، بایوچار، بایوچار با پوشش فلزی، کامپوزیت بایوچار- فلز، جذب
  • مریم بحیرایی* صفحات 79-89
    مقدمه

    جایگاه های سوخت یکی از منابع عمده گسیل BTEX به جو هستند. بنزن، تولوین، اتیل بنزن و ایزومرهای گزلین از هیدروکربن های آروماتیک تشکیل دهنده BTEX به شمار می روند. ترکیبات BTEX فراوان ترین ترکیبات آلی فرار در جو و آب های سطحی می باشند. این ترکیبات می توانند سلامتی کارکنان، رانندگان و ساکنان اطراف را تحت تاثیر قرار دهند. با توجه به خطرات ترکیبات BTEX بر سلامت افراد و امکان انتشار زیاد آن ها از جایگاه های سوخت، بررسی غلظت این ترکیبات و کنترل انتشار آن ها در جایگاه های سوخت امری ضروری و گامی موثر در پیشگیری از عوارض ناشی از آن ها می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان BTEX در هوای محیطی جایگاه های سوخت شهر همدان و اطراف آن و مقایسه با استاندارهای هوای شغلی و تنفسی است.

    مواد و روش ها

    نمونه ها طبق روش NIOSH و دستورالعمل جاذب SKC توسط پمپ نمونه برداری فردی از هوای داخل و اطراف جایگاه های سوخت فلسطین، خوانساری و فروغ واقع در همدان جمع آوری شدند. غلظت ترکیبات BTEX توسط حلال دی کرومتان استخراج و با استفاده از دستگاه GC/FID سنجش شد. پردازش آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.

    نتایج

    میانگین غلظت بنزن، تولوین، اتیل بنزن و زایلن در داخل جایگاه سوخت خوانساری به ترتیب mg/m3 23/1، 32/3، 31/0 و 43/1، در جایگاه سوخت فلسطین به ترتیب mg/m3 53/1، 14/4، 29/0 و 25/1 و در جایگاه سوخت فروغ به ترتیب mg/m3 23/2، 65/1، 42/0 و 22/1 تعیین شد. بیشترین غلظت ترکیبات BTEX در داخل جایگاه سوخت قرار داشت و با افزایش فاصله از مناطق خدماتی غلظت آن ها کاهش پیدا کرد. میانگین غلظت بنزن در هوای داخل و فاصله 200 متری از جایگاه های سوخت بیشتر از رهنمود EPA و در هوای داخل و فاصله 50 متری از جایگاه های سوخت بیشتر از رهنمود NIOSH قرار داشت. همچنین میانگین غلظت تولوین تنها در هوای داخل جایگاه سوخت فلسطین بیشتر از رهنمود EPA قرار داشت.

    بحث: 

    نتایج نشان داد که انتشار ترکیبات BTEX در جایگاه های سوخت رسانی شهر همدان ناشی از وسایل نقلیه و تبخیر بنزین در هنگام سوخت گیری می باشد. دلیل کاهش غلظت ترکیبات BTEX با افزایش فاصله از جایگاه های سوخت را می توان ناشی از تولید غلظت آلاینده در محوطه جایگاه، شرایط دمایی، جهت وزش باد و حرکت خودروها در اطراف جایگاه عنوان کرد. با افزایش فاصله از جایگاه از آن جایی که منابع تولید بیشتر در داخل جایگاه قرار دارند، از غلظت ترکیبات BTEX با افزایش فاصله کاسته می شود. همچنین با افزایش فاصله از جایگاه وزش باد منجر به پخش و پراکنده شدن ترکیبات BTEX شده و از غلظت آن کاسته می شود. پرسنل شاغل در داخل جایگاه های سوخت و رانندگان در مواجهه با آلاینده های بنزن و تولوین قرار دارند. با توجه به این که مواجهات کوتاه مدت با ترکیبات  BTEX باعث اثراتی مثل تحریک و حساس شدن پوست، مشکلات سیستم اعصاب مرکزی (خستگی، سردرد، سرگیجه و از دست دادن تعادل) می گردد. همچنین در مواجهات طولانی مدت، علاوه بر مشکلات ذکر شده می توانند باعث اثر بر کلیه، کبد و خون گردد. لذا، می بایست نظارت بیشتری توسط مسوولان پخش فراورده های نفتی و اقدامات کنترلی به منظور حفظ سلامتی افراد و کاهش این آلاینده در جایگاه های سوخت از جمله کنترل نشت از تانک ها و پمپ ها و امکان بازیافت بخارات بنزین در حین سوخت گیری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: BTXE، آلودگی هوا، جایگاه سوخت، همدان
  • منیژه احمدی*، سپیده حسینی صفحات 90-105
    مقدمه

    دست اندازی مداوم بشر بر حوزه های محیط زیست و برداشت های بی رویه و استفاده نادرست از منابع طبیعی، آسیب های غیرقابل جبرانی بر محیط زیست وارد نموده است. انسان ها در طول زندگی با دخالت و تاثیرات منفی خود در قواعد منظم طبیعت موجب به هم خوردن تعادل و تناسب محیط زیست شده و تا جایی پیش رفته که جامعه انسانی را با انبوهی از معضلات محیط زیستی روبه رو کرده است. از این رو شناخت رفتارهای نامطلوب محیطی، مدیریت و کنترل آن ها، زمینه ساز آموزش هایی است که باید از همان روزهای آغازین آموزش رسمی، برنامه ریزان درسی از طریق محتوا و کتب درسی مدنظر قرار دهند. یکی از راه های اثرگذار در این امر، آموزش مفاهیم محیط زیستی در دوران ابتدایی می باشد. آموزش محیط زیست از طریق مفهوم سازی در کتاب های درسی می تواند ابزاری حیاتی جهت مقابله با مشکلات محیط زیستی باشد. از این رو هدف پژوهش، تحلیل مفاهیم سواد محیط زیستی در کتاب های علوم دوره ابتدایی براساس برنامه درسی ملی است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری شامل کتاب های علوم تجربی دوره ابتدایی بوده که با توجه به ماهیت موضوع، نمونه گیری انجام نشده و همه جامعه آماری بررسی شده است. ابزار جمع آوری داده ها، سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بوده که با قضاوت متخصصان ساخته شده است و داده های حاصل با استفاده از شاخص های آمار توصیفی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که در کتاب های علوم تجربی دوره ابتدایی، براساس مولفه های سواد محیط زیستی (مدیریت مصرف آب، مدیریت مصرف برق، مدیریت مصرف گاز، مدیریت پسماند، حفظ جنگل، حفظ حیوانات) بیشترین توجه در پایه اول و سوم، مدیریت مصرف آب (79/25 و 19/35 درصد)، پایه دوم، مدیریت پسماند (69/34 درصد)، پایه چهارم، پنجم و ششم، حفظ جنگل (64/22، 15/22 و 91/31 درصد) می باشد. همچنین توجه به عناصر محیط زیستی در کل دوره ابتدایی (با 987 فراوانی) بیشترین توجه مربوط به کتاب علوم تجربی پایه پنجم با 47/21 درصد و کمترین توجه مربوط به پایه ششم با 28/14 درصد است. از سوی دیگر براساس اولویت بندی، بیشترین توجه کتاب های درسی علوم تجربی دوره ابتدایی به مدیریت مصرف آب (با 217 فراوانی) و کمترین توجه به مدیریت مصرف گاز (با 115 فراوانی) بوده است.

    بحث:

     مفاهیم محیط زیستی در کتاب های علوم تجربی دوره ابتدایی از جایگاه مطلوب برخوردار نیست. با توجه به مشکلات محیط زیستی در کشور، پیشنهاد شد در بازنگری محتوای کتاب های درسی علوم تجربی بیشتر به مولفه های محیط زیستی پرداخته و محتوای محیط زیستی مهارت محور در پایه های اول تا سوم و پژوهش محور در پایه های چهارم تا ششم گنجانده شود، سازماندهی عمودی و افقی در طراحی محتوای محیط زیستی کتاب های درسی علوم تجربی و توزیع متوازن محتوا در پایه اول تا ششم ابتدایی رعایت شود، محتواهای بیشتر و غنی تر با موضوع زباله در محتوای کتاب های درسی دوره ابتدایی به ویژه موضوع مدیریت پسماند در پایه پنجم و ششم گنجانده شود، محتوای بیشتر با موضوع انرژی و محوریت مساله مصرف گاز در کتاب های پایه سوم و چهارم اختصاص داده شود، محتواهای مربوط به حفظ جنگل و حیوانات در تمام پایه های دوره ابتدایی گنجانده شود.

    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، تحلیل محتوا، دوره ابتدایی، برنامه درسی ملی
  • محمود کسایی، نسرین قرهی*، رفعت زارع بیدکی صفحات 106-119
    مقدمه

    بررسی عامل تاثیرگذار بر حرکت آب و املاح در خاک و استفاده از مواد اصلاح کننده جدید مانند نانو ذرات معدنی و بیوچار ها می تواند کمک شایانی به مدیریت صحیح اراضی برای کاهش آبشویی نیترات از خاک و جلوگیری از آلودگی آب های زیر زمینی نماید. از آن جا که در سال های اخیر مطالعات بسیاری بر روی استفاده از زغال زیستی در سیستم های زراعی با هدف اولیه ترسیب کربن آلی در خاک و درنتیجه کاهش گازهای گلخانه ای انجام شده است، اثر آن بر دیگر فرآیندهای خاک از جمله آبشویی نیترات نیز مورد توجه قرار گرفته است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر نانو ذرات معدنی و بیوچار حاصل از بقایای گیاه گندم بر آبشویی نیترات از خاک و پایداری خاکدانه است.

    مواد و روش ها

    تیمارهای مورد استفاده شامل سه تیمار زیولیت، کلوزیت و بیوچار، هر کدام در دو سطح (ده و پنجاه گرم در هر کیلوگرم خاک) و سه تکرار بود. ستون های خاک مورد استفاده در این تحقیق، لوله های پلیکا (PVC) به قطر 3 سانتی متر و ارتفاع 40 سانتی متر بودند. برای وارد کردن نیترات به ستون های خاک از کود اوره حاوی 46 درصد نیتروژن خالص استفاده شد. میزان کود اوره مطابق نیاز کودی گیاه ذرت که معمولا 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار می باشد، در نظر گرفته شد. کود اوره به صورت محلول برای هر ستون خاک آماده و در هفته اول و پنجم به تمام ستون های خاک اضافه شد. آبیاری ستون های خاک نیز بر اساس وزن آب از دست رفته از ستون خاک شاهد به روش وزنی و با حدود 15 درصد آبشویی برای خروج زهاب انجام شد. تعداد آبیاری ها شامل 8 آبیاری هفته ای یک آبیاری و میزان آب واردشده به هر ستون در هر آبیاری حدود 60 میلی لیتر بود. غلظت نیترات محلول های مورد آزمایش با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری تعیین گردید. پس از هشت هفته از اضافه شدن تیمارها به خاک مورد آزمایش میانگین وزنی قطر خاکدانه ها در نمونه شاهد و تیمارها اندازه گیری شد و با میانگین وزنی قطر خاکدانه ها در نمونه شاهد قبل از آزمایش و بعد از پایان آزمایش مقایسه شدند.

    نتایج

    در طول زمان آزمایش میزان نیترات خروجی از ستون های خاک در تیمارهای حاوی ده گرم و پنجاه گرم از هر یک از از اصلاح کننده های بیوچار، زیولیت و کلوزیت نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری (p<0.5) کاهش داشته است. در تمام هفته های آزمایش، تیمار پنجاه گرم بیوچار کمترین آبشویی نیترات را نسبت به تیمار پنجاه گرم زیولیت و پنجاه گرم کلوزیت داشته است. به طورکلی، نتایج نشان داد که افزودن بیوچار و نانو ذرات معدنی به خاک در سطح پنج درصد وزنی موجب کاهش معنی دار (p<0.5) آبشویی نیترات شد.

    بحث: 

    بر اساس نتایج به دست آمده در تحقیق حاضر و مطالعات قبلی انجام شده به طور قطعی می توان بیان کرد که افزودن بیوچار به خاک سبب بهبود شرایط فیزیکی خاک و کاهش آبشویی نیترات از خاک می شود. همچنین با افزایش مصرف زیولیت و کلوزیت پایداری خاکدانه ها بیشتر و میزان نیترات خروجی از ستون خاک کم شده و درنتیجه آلودگی های آب های زیرزمینی به نیترات کمتر خواهد شد.

    کلیدواژگان: آبشویی نیترات، پایداری خاک، بیوچار، زئولیت، کلوزیت، آلودگی آبخوان
|
  • Katayoon Hojati, Zahra Abedi *, Behzad Rayegani, Mostafa Panahi Pages 1-13
    Introduction

    In recent years, the phenomenon of dust has become one of the most important environmental challenges around the world, which is one of its negative effects on the agricultural sector. Dust on agriculture can affect the growth and performance of plants by affecting the photosynthesis process and also by increasing the leaf temperature, and by providing favorable conditions for the occurrence of diseases and disrupting the population balance of pests against beneficial and predatory insects and Also, the effect of reducing the efficiency of spraying plants against pests and diseases creates the grounds for causing damage and reducing production in various agricultural and horticultural products. The purpose of this research is to estimate the willingness to pay to reduce the effects of dust on the agricultural sector of the centers of dust production and its surrounding areas in Alborz province.

    Materials and Methods

    In order to achieve the goal of this research, first, according to the map of dust centers prepared in Alborz province, the affected villages were determined. Ahmedabad areas are affected by dust. Then, using the Contingent valuation method (CVM), the willingness of people to pay to prevent and reduce the negative effects of the dust phenomenon on the agricultural sector was calculated using 400 questionnaires. It should be noted that the number of questionnaires was determined by using the Cochrane relationship and the population of the villages affected by dust.

    Results

    According to the results of this research, the correct percentage of the estimated willingness of farmers to pay in order to reduce dust damage is 73% in the derived model. Also, the amount of expected value (WTP) was calculated equal to 165423 rials (approximately equal to 5.5 dollars). According to the population of the affected area, the total value of preserving agricultural products against the phenomenon of dust is equal to 2743375032 rials ($9144.58) per year. The results showed that the variables of age, number of working people, education, income and environmental awareness index have a positive and significant effect on the willingness of farmers to pay to preserve agricultural products against dust. In other words, the increase in age, the number of working people in the family, the increase in the level of education, the increase in income and the increase in awareness of farmers increase their willingness to pay.

    Discussion

    The evaluation of the willingness to pay of farmers in Alborz province in order to reduce the dust damage on the agricultural sector showed that increasing awareness, education and experience (age) increases the willingness of farmers to pay dust control costs. Therefore, it can be said that in order to control and stabilize the sources of dust production in Alborz province, the knowledge and awareness of farmers regarding the negative effects of dust on the agricultural sector should be increased by using advertising training classes and so on. As a result, the willingness to pay farmers will increase. Then, in the form of non-governmental organizations or cooperative projects with the government, he designed and implemented programs to control and stabilize dust production sources with the participation of farmers.

    Keywords: Contingent Valuation Method (CVM), Willingness to Pay (WTP), Logit Model, Agriculture
  • Samaneh Bagheri * Pages 14-25
    Introduction

    The industrial revolution not only started a new era of rapid economic growth in countries, but also brought modern phenomena such as global warming and climate change. One of the main aspects of the industrial revolution is the transformation of the world economy into fossil fuel-based economies. The use of fossil fuels continuously disrupts the level of carbon in the atmosphere and thus keeps the heat in the atmosphere. Due to the fact that OPEC member countries are oil sellers and have a relative advantage in fossil energy consumption, and energy consumption leads to the emission of carbon dioxide, so research in this field is necessary.

    Materials and Method

    In this research, carbon dioxide emission spillover in OPEC member countries was investigated using Dieblod - Yilmaz method. Then, using complex network theory, the spillover network in OPEC member countries was investigated.

    Results

    Carbon dioxide emission spillover from Angola to Iran 6.1%, United Arab Emirates 6%, Algeria 0.8%, Ecuador 1.9%, Iraq 1%, Kuwait 12%, Libya 5%, Nigeria 1.4%, Qatar is 1%, Saudi Arabia is 3.3% and Venezuela is 8.8%. Kuwait has the most spillover of carbon dioxide emission to Iran. The most spillover of carbon dioxide emissions from Iran is to Iraq and Angola. The value of Contribution to others, which means the spillover of carbon dioxide emissions, is the highest for the United Arab Emirates, which means that this country has the highest amount of carbon dioxide emissions among the OPEC member countries. A negative NET value indicates that the net spillover received is higher than the spillover transferred. A positive NET value indicates that the transmitted spillover is greater than the effect of the received spillover. The value of TCI (total connectedness index) in this research is 61.76%, which is a large number and shows that the spillover effect is strong in these countries. Finally, this spillover was investigated using complex network theory.

    Discussion

    According to the results of this study, the countries of Angola, Ecuador, Iran, Iraq, Libya and Venezuela are the senders of carbon dioxide emissions and the countries of Kuwait, Nigeria, Qatar, Saudi Arabia and Algeria are the receivers of carbon dioxide emissions. The country of Kuwait has the most spillover of carbon dioxide emission to Iran. The most spillover of carbon dioxide emissions from Iran is to Iraq and Angola. The TCI index is 61.76%, which shows that the spillover effect is strong in these countries. Qatar is the largest emitter of carbon dioxide emissions in the network of carbon dioxide emissions spillover in OPEC member countries. The country of Libya has the highest value of weighted indegree, and the sender of the spillover effect of carbon dioxide emissions, the country of Qatar has the highest value of weighted degree A complex network shows spillover relationships between edges. Qatar, Nigeria and Algeria countries are in one cluster and Ecuador and Venezuela countries are in one cluster and Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Saudi Arabia and United Arab Emirates countries are in one cluster due to the spillover effect of carbon dioxide emissions. Degree, outdegree and indegree values are the same for all countries.

    Keywords: Spillover Effect, Emission Of Carbon Dioxide Gas, Diebold-Yilmaz spillover index
  • Farhad Hosseini Tayefeh, Bagher Nezami Baloochi, Mona Izadian * Pages 26-47
    Introduction

    The Persian Wild Ass Equus hemionus onager is the only odd-toed ungulates (Perissodactyla) and largest wild herbivore in Iran, with a population of about 1300 individuals, distributed in the Bahram-e Gur conservation complex and Touran Biosphere Reserve. From the semi-captive reproduction and reintroduction centers, they had population growth in the centers of Yazd province and Kavir National Park. In other centers were not successful due to not considering demographic factors such as the age and sex composition of the founder population, intra- and inter-species competition, lack of information on genetic status and inbreeding and management factors such as hard release. In this study, the threats of the Persian Wild Ass in natural habitats, the state of reproduction and reintroduction centers, and management and conservation strategies have been discussed.

    Materials and Methods

    Scientific sources, reports and documents available in the Semnan, Yazd, Fars and Kerman Provincial Office and the Wildlife conservation and Management bureau of the Department of the Environmental were studied regarding the threats, past and present population and fatalities of the Persian Wild Ass. Data collection was done by interviewing environmentalists, experts and completing species information forms including population, threats and expert suggestions of the respective provinces. Based on the field visits and investigation of natural habitats and reproduction and reintroduction centers in Fars and Semnan provinces, information was verified.

    Results

    Over the past two decades, the population of the species has been growing in the Bahram-e Gur conservation complex, due to habitat management and the reduction of threats. While the species' population status in the Touran biosphere reserve has experienced a sharp decline since the 1970s and 1980s, and this trend has been almost stable for the past 20 years. The most important threats to the Persian Wild Ass due to human activities include destruction and fragmentation of habitats, poaching for meat, inbreeding, the occurrence of diseases in natural populations, seasonal use of vegetation, road kills, development of mines, drought, and climate change. Overgrazing by livestock reduces food availability, and also reduces the availability of water at springs. In semi-captive breeding and re-introduction centers, the lack of knowledge of the genetic status of populations, the very low growth rate, and infanticide are among the threats to the species. Management problems such as non-continuity of providing financial resources and equipment, lack of sustainable management with the passage of time, hard release due to lack of funds, equipment, and also non-observance of the gender ratio of the founding population can be effective in the failure of these centers.

    Discussion

    The important strategies for conserving the Persian Wild Ass in the short- and long-term include identifying the threats and introducing methods to reduce the effect of the threat, developing a comprehensive plan for reproduction and reintroduction of the species, and implementing the action plan for the conservation of the population in the habitats. The implementation of participatory conservation programs with the key stakeholders can be effective in the conservation programs.

    Keywords: Bahram-e Gur Conservation Complex, Touran Biosphere Reserve, Habitat destruction, Poaching, Drought, Management, Conservation Strategies
  • Mehdi Fathabadi * Pages 48-65
    Introduction

    Along with the manufacturing industries development, the sustainable development of this sector should be based on the continuous productivity growth of firms from the point of view of technological progress and efficiency improvement. In the manufacturing sector, product production can be accompanied by undesirable or unfavorable products, such as polluting gases, sewage, solid and liquid wastes, which ignoring them may lead to unbiased productivity and technical changes. The purpose of this article is to evaluate the changes of productivity and environmental efficiency of manufacturing industries in Iran's provinces.

    Materials and Method

    To achieve the goal of the article, a two-step approach is used. In the first stage, the global Malmquist-Luenberger productivity index was measured the consideration of sewage and waste undesirable outputs and was divided into two components, technical efficiency changes and technological progress. In the second stage, the effect of environmental productivity growth drivers was estimated using Tobit, Logit and Probit models. The data of this article were extracted from the reports of the survey plan from industrial firms with 10 or more workers in the period of 2015-2019.

    Results

    The findings of the first stage state that technological progress is the main contributor to environmental productivity growth in Iran’s manufacturing industries. The average change of environmental productivity has been Also decreased, which shows that the Iran’s provinces manufacturing firms are behind the existing global technology frontier. In our period, the criterion of eco-friendliness showed that 10 provinces were green and 16 were yellow, and the big provinces are also among yellow provinces. The results of the second stage indicate that there is an inverted U-shaped relationship between per capita income and environmental productivity growth. Also, the increase in the ratio of capital to employment has led to an increase in the environmental productivity growth; But the increase of energy intensity of manufacturing industries will reduce the environmental productivity.

    Discussion

    In order to improve environmental productivity, industrial firms can help improve productivity, profit, competitiveness and enhance the quality of human life through evaluating the performance of economic firms, pricing processes of waste and waste of economic resources in the production process, as well as efforts to reduce pollution and harmful effects of the environment. Therefore, by reducing the production inputs consumption for a certain level of production or providing services, the reduction of production costs, the quality and products competitiveness at the national and global level will be improved, and the result will be the improvement of green economic growth. According to the results of the article, some policy recommendations can be suggested. First, the application and development of cleaner technologies and technologies that save energy consumption are the main drivers for the environmental productivity growth and sustainable development of Iran's provinces in the future. Second, considering the relationship between per capita income and the environmental productivity growth and since almost all large provinces such as Tehran and Isfahan are struggling with environmental problems, it is necessary to develop policies to increase industrial concentration in other provinces. In provinces with excessive economic activities such as Tehran, Isfahan and Khuzestan, it is necessary to control the industries density and population in these provinces in order to prevent the spread of pollution and other diseases of big cities that threaten sustainable development.

    Keywords: Environmental productivity, Global Malmquist-Luenberger Index, Industrial Sewage, Waste, Iran's Manufacturing Industries
  • Maedeh Parichehre *, Fardin Sadeghzadeh, Bahi Jalili, MohammadAli Bahmanyar, Abd Wahid Samsuri Pages 66-78
    Introduction

    The increase of various industries and the ever-increasing growth of the population of the planet have caused all kinds of contamination in the environment. One of the most important contaminants in water, which has many risks for human health and living organisms and important environmental risks, is anionic compounds in high concentration. Chromium is one of these contaminants that causes contamination in the environment and brings many risks to human health and other living organisms. Various methods have been evaluated to remove heavy metals from water, which often include chemical or energy-intensive processes. Therefore, it is important to modify these sources with the help of affordable adsorbents and with low energy consumption. Previous studies showed that biochar, metal-coated biochars and carbon-metal composites are highly effective in removing chromium contaminants with a concentration of 20 mg/liter from water, but so far the effect of these adsorbents on removing this anionic contaminant in high concentrations has not been investigated.

    Materials and Methods

    In this research, the efficiency of different adsorbents (biochar, copper-coated biochar, aluminum-coated biochar, iron-coated biochar, biochar-copper composite, biochar-aluminum composite and biochar-iron composite) on the removal of chromium, with a concentration of 300 mg per liter, from water was investigated. Metal-coated biochars were prepared from the combination of metals (copper, iron and aluminum) with a concentration of 10000 mg/kg with biochar produced at 600 degrees Celsius and various biochar-metal composites were prepared from the combination of these metals with rice straw and then the samples were pyrolyzed at 600 degrees Celsius. In order to determine the efficiency of the adsorbents, 0.5 grams of each adsorbent was mixed with 40 ml of chromium solution with a concentration of 300 mg/l and pH= 6 and shaken for three hours until they reached equilibrium. Then the samples were centrifuged for 5 minutes at 6000 rpm and after the filtration, the final concentration of the contaminant was obtained and the percentage of chromium removal was calculated.

    Results

    The results of the present study showed that all of the applied adsorbents were effective in removing high concentrations of chromium from water. The lowest removal rate of this contaminant was related to the biochar sample, which only removed 15.28% of this contaminant from water; And the highest amount of removal was achieved using iron composite, which removed 44.45% of the contaminant from the aqueous solution. According to the results of this research, it can be observed that coating biochar and rice straw with metals has been able to increase the efficiency of this adsorbent in removing chromium from water. For example, iron composite and iron-coated biochar were able to remove 44.45 and 30.86% of chromium contaminant from the aqueous solution, respectively, while rice straw biochar was only able to remove 15.28% of this contaminant from water.

    Discussion

    The results of present study showed that iron coated biochar and biochar-iron composite had more ability to remove chromium contaminant from aqueous solution than other metal coated biochars and biochar-metal composites and were able to perform more successfully. Therefore, the use of these adsorbents can be effective in the treatment of chromium-contaminated water.

    Keywords: Adsorption, Anionic contaminant, Biochar, Biochar-metal composite, Metal coated biochar
  • Maryam Bahiraei * Pages 79-89
    Introduction

    Fuel stations are one of the major sources of BTEX emissions to the atmosphere. Benzene, toluene, ethyl benzene and gazeline isomers are BTEX aromatic hydrocarbons. BTEX compounds are the most abundant volatile organic compounds in atmosphere and surface water.These compounds can affect the health of employees, drivers and surrounding residents. Due to the risks of BTEX compounds on people's health and the possibility of emitting them from fuel stations, examining the concentration of these compounds and controlling them in fuel stations is essential and effective in preventing their complications. The aim of this study is investigation the amount of BTEX in the ambient air of hamadan fuel stations and its surrounding and to compare with occupational and respiratory air standards.

    Materials and Methods

    The samples were collected according to the NIOSH method and the SKC adsorbent instruction by the individual sampling pump from indoor air and surrounding of Palestinian, Khansari and Forough fuel stations in Hamadan.The concentrationof BTEX compounds was extracted by dichrometan solvent and measured by GC/FID. The data were analyzed using SPSS software.

    Results

    The mean of benzene, toluene, ethylenzene and xylene in Khansari fuel station were 1.23, 3.32, 0.31 and 1.43 mg/m3 respectively, in Palestine fuel station was 1.53, 4.14, 0.29 and 1.25 mg/m3 respectively and in Forough fuel station were 1.65, 2.23, 0.42 and 1.22 mg/m3, respectively. The highest concentration of BTEX compounds was located inside the fuel station and their concentration decreased by increasing the distance from the station. The mean concentrations of benzene in the air inside and distance 200m from the fuel stations were higher than EPA and in air inside and distance 50m from fuel station was higher than NIOSH guidelines. Also, the mean concentration of toluene in the air inside the Palestine fuel station was higher than the EPA guidelines.

    Discussion

    The results showed that the dispersion of BTEX compounds in Hamadan refueling stations was caused by vehicles and gasoline evaporation during refueling. The reason for the decrease in the concentration of BTEX compounds by increasing the distance from fuel stations can be attributed to the production of pollutant concentrations in the yard stations, temperature conditions, wind direction and vehicles transportation. By increasing the distance from the station, as the production resources are more inside the station, from the concentration of BTEX compounds decreases by increasing the distance. Also, by increasing the distance from station, the wind airflow, lead to the distribution and dispersion of BTEX compounds and decreases its concentration. Employed personnel and drivers inside fuel stationsare confronted with benzene and toluene pollutants. As regards to short-term counterview with BTEX compounds causes effects such as stimulation and sensitivity of the skin, central nervous system problems (fatigue, headache, dizziness and loss of balance). Also in long-term encounters, in addition to the problems mentioned, they can affect the kidney, liver and blood. Therefore, more oversight should be carried out by petroleum product authorities and control actions to maintain the health of the people and reduce the pollutants in fuel stations, including leakage of tanks and pumps, and the possibility of recycling of gasoline vapors during refueling.

    Keywords: BTXE, Air pollution, fuel station, Hamedan
  • Manijeh Ahmadi *, Sepideh Housini Pages 90-105
    Introduction

    Human's continuous encroachment on the environment and indiscriminate harvesting and improper use of natural resources have caused irreparable damage to the environment. Throughout their lives, humans have disturbed the balance and harmony of the environment with their interference and negative effects on the regular rules of nature, and it has progressed to the point where the human society is faced with a multitude of environmental problems. Therefore, the recognition of adverse environmental behaviors, their management and control, is the foundation of education that should be considered by curriculum planners through content and textbooks from the very beginning of formal education. One of the effective ways in this matter is teaching environmental concepts in elementary school. Environmental education through conceptualization in textbooks can be a vital tool to deal with environmental problems. Therefore, the purpose of the research; The analysis of environmental literacy concepts in elementary school science books is based on the national curriculum.

    Materials and Methods

    The research method is descriptive and content analysis type. The statistical population included the experimental science books of elementary school, which due to the nature of the subject, sampling was not done and all the statistical population was investigated. The data collection tool was the content analysis list made by the researcher, which was made with the judgment of experts. The data was analyzed using descriptive statistics.

    Results

    The results of the research showed that in the experimental science books of elementary school; Based on the components of environmental literacy (water consumption management, electricity consumption management, gas consumption management, waste management, forest conservation, animal conservation); The most attention in the first and third grades; water consumption management (25.79 and 35.19 percent), second grade; waste management (34.69 percent), fourth, fifth and sixth grades; forest preservation (22.64, 22.15 and 31.91 percent). Also, attention to environmental elements in the entire primary period (with frequency of 987), the most attention is related to the fifth-grade experimental science book with 21.47 percent and the least attention is related to the sixth grade with 14.28 percent. On the other hand, based on prioritization; The most attention of experimental science textbooks in elementary school was on water consumption management (with 217 frequency) and the least attention was on gas consumption management (with 115 frequency).

    Discussion

    Environmental concepts do not have a favorable position in experimental science books of elementary school. Considering the environmental problems in the country, it was suggested to review the content of experimental science textbooks to pay more attention to environmental components and to include skill-oriented environmental content in the first to third grades and research-oriented content in the fourth to sixth grades, Vertical and horizontal organization in the design of environmental content of experimental science textbooks and balanced distribution of content in the first to sixth grade should be observed, More content on the topic of waste should be included in the content of elementary school textbooks, especially the topic of waste management in the fifth and sixth grade, More content should be devoted to the issue of energy and centrality of gas consumption in the third and fourth grade books, Content related to forest and animal conservation should be included in all the elementary grades.

    Keywords: Environmental education, content analysis, elementary course, National Curriculum
  • Mahmood Kasaei, Nasrin Gharahi *, Rafat Zare Bidaki Pages 106-119
    Introduction

    Nitrogen is the nutrient in plants production which usually can be added as a fertilizer into the soil. Nitrate is one of the pollutants which is mainly caused by agricultural activities which contaminants groundwater and surface water and threatens human health. Investigating an effective factor on water and minerals movement in soil and applying the new modifiers such as inorganic nanoparticles and biochar might be useful in reducing nitrate leaching and avoiding underground waters pollutions. Due to this difficulty, some situations to preserve nitrogen in the upper layers of soil such as increasing the absorbent surfaces for minerals, zeolite modifier, and biochar are considered by researchers. As many research have been conducted on using biochar in agricultural systems in terms of organic carbon sequestration in soil and reducing the greenhouse gases, its influence on other processes such as nitrate leaching has been considered as well. The purpose of this study was to investigate the effect of mineral nano-particles and biochar on nitrate leaching in soil and aggregate stability.

    Materials and Methods

    This study had been conducted in the laboratory in faculty of natural resources and geology science, Shahrekord University. Treatments in this study included zeolite, cloisite, and biochar at three levels. PVC pipes with 3 cm in diameter and 40 cm in height were used for the soil columns. Urea fertilizer included 46% pure nitrogen was applied to the soil columns. The amount of the Urea fertilizer was employed as an applied fertilizer for corn plants (200 g Nitrogen per hectare). Urea fertilizer was added as a solution to the soil in irrigation 1, and 5 from irrigation events. At the end of each irrigation event, nitrate effluent was measured using Spectrophotometry method.

    Results and Discussion

    The results showed a significant reduction of nitrate leaching in treatments, 1g biochar, 1g zeolite, and 1g cloisite compared to the control treatment. There was no significant difference between reduction of nitrate leaching in the three treatments, 1g biochar, 1g Zeolite, and 1g cloisite. Furthermore, nitrate leaching in treatments, 5g biochar, 5g zeolite, and 5g cloisite compared to the control treatment was decreased significantly. In all irrigations, 5g biochar had the smallest amount of nitrate leaching comparing 5g zeolite, and 5g Clozite. In general, the results showed that nitrate leaching would be decreased significantly by adding biochar and mineral nano-particles (5%) into the soil. According to the present results and previous findings, it can be mentioned that adding biochar into the soil will cause improving the soil physical properties and reducing nitrate leaching. Thus, we show here, that biochar and nano-particles soil application decreased nitrate leaching and enhanced soil aggregate stability.

    Keywords: Nitrate leaching, Soil, Biochar, Zeolite, Cloisite, Pollution