فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 80 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا فرزانه*، محسن بدره، جواد رمضانی صفحات 1-14
    مقدمه

    ظرفیت سازی اجتماعی و افزایش آگاهی اقشار مختلف جامعه از طریق آموزش مسایل مرتبط با حوزه آب و محیط زیست یکی از بنیادی ترین موضوعات کشور به شمار می رود تا حفاظت از آب و محیط زیست به الگوی رفتاری در جامعه تبدیل گردد. مدل های بسیاری برای بررسی جایگاه علوم رفتاری در زمینه ی مدیریت منابع آب توسعه یافته اند که اکثر آن ها با تیوری رفتار برنامه ریزی شده ی (TPB) و ساختاردهی رفتارهای حفاظتی آب، سازماندهی شده اند که در پیش بینی رفتار اثبات شده و رشد و تکامل، موفقیت داشته و توسعه مدل بالادستی این پژوهش نیز از این طریق صورت گرفته است. با توجه به این که کودکان به عنوان وارثان آینده ی منابع و دانشجویان به عنوان قشر تاثیرگذار جامعه از اهمیت خاصی برخوردارند، بنابراین می بایست آن ها را برای پذیرش اجرای نقش حفاظت از آب به بهترین شکل ممکن ترغیب نمود. لذا هدف این پژوهش، شناسایی فاکتورهای روان شناختی موثر بر منطق رفتاری و تمایلات رفتاری دانش آموزان و دانشجویان برای مشارکت در حفاظت از آب از طریق یک مدل اجتماعی-روان شناختی و بررسی اثربخشی آموزش غیرمستقیم و غیررسمی با رویکرد مبتنی بر اسکرچ محیط زیستی است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، رفتار 90 دانش آموز در سه مقطع تحصیلی ابتدایی، متوسطه اول و دوم و همچنین 30 دانشجوی منتخب دختر و پسر در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد شهر کرج در ارتباط با آب، در محور حفاظت از آب مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور پرسشنامه ای بر اساس مولفه های تعریف شده ی مدل بالادستی شامل نیت، نگرش، کنترل رفتار درک شده، هنجار اخلاقی، درک از ریسک، هنجار ذهنی، رفتار، اعتماد و عادت و با تکیه بر مرور منابع بین المللی به منظور تعیین منطق رفتاری جامعه ی آماری پژوهش در قبال گزینه های سیاستی مذکور طراحی و تهیه گردید.

    نتایج

    نتایج به دست آمده نشان داد که برنامه های آموزشی غیرمستقیم و غیررسمی صورت گرفته با رویکرد برنامه نویسی اسکرچ و با مثال های مرتبط با حفاظت از منابع آب (اسکرچ محیط زیستی)، تاثیر مثبتی بر نگرش افراد نسبت به حفاظت از آب، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتاری درک شده، تمایل رفتار نسبت به حفاظت از آب و هنجارهای اخلاقی داشته است. همچنین آموزش در دانش آموزان دختر، در مولفه ی نگرش موثرتر بوده است؛ اما در دانش آموزان پسر، میزان آگاهی و بینش در مورد مسایل مربوط به حفاظت آب در پیش آزمون بالاتر بوده است.

    بحث: 

    در طراحی کمپین های آموزشی بهتر است در وهله اول به قصد افراد برای صرفه جویی در مصرف آب و سپس عملی شدن این امر، توجه شود. همچنین با توجه به این که هرچه آموزش ها در سنین کمتر شروع شوند، نتایج مطلوب تری را به همراه دارد؛ لذا می بایست به امر آموزش در سنین پایین تر، توجه ویژه ای شود. به علاوه، برنامه های آموزشی بیشتر با تاکید بر آموزش های غیرمستقیم و غیر رسمی در جهت سهولت حفاظت از آب صورت گیرد تا رفتار حفاظت از آب در میان دانش آموزان و دانشجویان  بهبود یابد.

    کلیدواژگان: حفاظت از آب، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، دانش آموزان و دانشجویان، اسکرچ محیط زیستی
  • فهیمه محبی نیا*، مرتضی تهامی پور صفحات 15-28
    مقدمه

    تحدید و افول موجودی منابع تجدیدناپذیر در قرن حاضر و صدمات وارده بر صحت آب و هوایی، نگرانی ها از پایداری چنین شکوفایی اقتصادی قابل توجهی در آینده را دامن زده است. تقویت رشد اقتصادی یک روی سکه مصرف روزافزون انرژی است، لکن روی دیگر سکه، انتشار و افزایش غلظت انواع آلاینده های مخرب محیط زیست است، از این رو مباحث پیرامون رشد اقتصادی و کیفیت محیط زیستی قدمتی طولانی داشته و زمینه ساز پرسش های متعددی در راستای بررسی توازن میان رشد اقتصادی بالاتر و استانداردهای کیفیت و پایداری محیط زیستی است. تفاوت کیفیت روابط میان متغیرهای رشد اقتصادی و میزان تخریب محیط زیست در قالب منحنی محیط زیستی کوزنتس در هر بخش اقتصادی، تسری یک تصمیم گیری واحد و کلان را نمی پذیرد و بر لزوم بررسی این ارتباط در اشکال مجزا و با تفصیل دلالت دارد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه درصدد بررسی و ارایه شواهد تجربی از سنجش اثرپذیری محیط زیست از رشد اقتصادی با استفاده از داده های اقتصاد ایران در سطح 3 بخش اصلی اقتصادی طی بازه1396-1350 است. از دو متغیر مهم اقتصادی اشاره شده در مطالعه حاضر، سرانه تولید ناخالص داخلی کشور به عنوان شاخص رشد اقتصادی در نظر گرفته شده و معیاری برای بیان ظرفیت خروجی (قدرت تولید) کشور است و شاخص انتشار سرانه CO2، که امروزه به عنوان نیروی محرکه گرم شدن جهانی هوای کره زمین شناخته می شود، نشان دهنده سطح تخریب محیط زیست است. مطالعه حاضر در ابتدا تلاش خواهد کرد تا یک رابطه اقتصاد سنجی (‏هم جمعی) ‏بین متغیرهای مزبور را در هر یک از بخش های سه گانه ایجاد نموده و در قدم بعدی، شکل کاربردی EKC را تصریح نماید.

    نتایج

    نتایج مطالعه حاکی از وجود رابطه بلندمدت میان متغیرهای تحقیق در بخش های کشاورزی و صنعت است، هر چند فرم تبعی منحنی کوزنتس در بخش های نام برده مورد تایید نیست. هم چنین نتایج حاکی از عدم وجود رابطه هم جمعی در بخش خدمات است. ضرایب تصحیح خطا در هر یک از بخش های کشاورزی و صنعت بیان می کند، به ترتیب 6 و 1 درصد از خطای هر دوره در گرایش به تعادل بلندمدت تصحیح می گردد.

    بحث: 

    با استناد بر یافته های تحقیق و با تکیه بر استدلال منحنی کوزنتس مبنی بر همبستگی مثبت میان متغیرهای رشد اقتصادی (درآمد) و انتشار آلاینده (مصرف انرژی) در سطوح پایین درآمدی و تعدیل این همبستگی به سمت رابطه ای منفی در سطوح بالای درآمدی، در هر یک از بخش های مزبور افزایش توان تولید متجلی در رشد اقتصادی همراه با تولید آلاینده های بیشتر و تخریب بیشتر محیط زیست است و نیز با توجه به رقم کشش تخمین زده شده در خلال تحقیق حاضر این روند در بخش کشاورزی دارای شتاب بیشتری نیز هست. بنابراین تمرکز بر ابعاد حرکت در مسیر توسعه با التزام بر شاخصه های توسعه پایدار و سازگار با طبیعت، قطعا باید در برنامه دولت های ایرانی گنجانده شود و از این حیث، حرکت به سمت استفاده و بهره برداری از فن آوری های پاک و تکنولوژی های نوین تولید نظیر بازیافت، مصرف انرژی های تجدید پذیر،حمل و نقل سبز، شیمی سبز، آب خاکستری سایر صورت بندی های سازگار با محیط زیست کاملا توجیه پذیر است.

    کلیدواژگان: هم انباشتگی جوهانسون، مدل تصحیح خطا، منحنی کوزنتس بخشی، تخریب محیط زیست، اقتصاد ایران
  • محدثه مرادپور جغدری، فضل الله آقامحمدی باسمنج*، سید فرزاد حسینی صفحات 29-44
    مقدمه

    بنادر نقش مهم و راهبردی در رشد و توسعه یک کشور دارند؛ بنابراین توسعه بنادر محرک مهمی برای رشد اقتصادی، اجتماعی و منطقه ای کشورها است. یک مفهوم کلیدی و کاربردی برای دستیابی به توسعه بنادر، مفهوم توسعه پایدار است. بندر شهید رجایی ایران به علت موقعیت منحصربه فرد جغرافیایی، مهم ترین دروازه واردات و صادرات کشور محسوب می شود. بنابراین مهم ترین اهداف این پژوهش شناسایی شاخص های موثر و کلیدی توسعه پایدار در بندر  شهید رجایی ایران و اولویت بندی این شاخص ها است.

    مواد و روش ها

    به منظور شناسایی شاخص های مهم و کلیدی توسعه پایدار در بندر شهید رجایی و اولویت بندی این شاخص ها، ضمن بررسی و مرور ادبیات، شاخص های پایداری از ادبیات تحقیق شناسایی و استخراج شد. در گام دوم جهت اولویت بندی شاخص ها، پرسشنامه ای طراحی و در اختیار نمونه ی جامعه آماری تحقیق شامل مدیران، مسوولین و مقامات بخش های مختلف بندر و کارشناسان و متخصصین این حوزه قرار گرفت. روش نمونه گیری در این تحقیق، قضاوتی از نوع غیر احتمالی و غیر تصادفی است. در گام بعد از روش های تصمیم گیری چندمعیاره AHP و SWARA، جهت رتبه بندی شاخص ها استفاده شد. در ادامه از نرم افزارهای مرتبط این حوزه مانند Excel  و Super Decisions  بهره گرفته شد. در نهایت از روش های میانگین رتبه ها و کپ لند جهت ادغام نتایج برای دستیابی به یک اولویت بندی استفاده گردید.

    نتایج

    مطابق نتایج بدست آمده، بعد اقتصادی مهم ترین بعد پایداری بوده؛ سپس به ترتیب بعد اجتماعی و محیط زیستی دارای اهمیت هستند. یافته ها نشان می دهد از جنبه میزان تحصیلات، اکثریت خبرگان پژوهش دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری هستند و از نظر علمی در سطح بالایی قرار دارند و با توجه به این که اکثر خبرگان بیش از 15 سال سابقه کار دارند، افرادی با تجربه و با سابقه کاری بالا هستند.

    بحث:

     در بعد محیط زیستی شاخص های شناسایی انواع آلودگی های محیط زیست و مدیریت زباله در رتبه اول قرار گرفتند. در بعد اقتصادی شاخص میزان سرمایه گذاری و روند افزایشی سهم بازار در کنار شاخص دسترسی به خطوط حمل و نقل جاده ای و ریلی و هوایی در دو روش حایز رتبه اول گردیدند و در بعد اجتماعی شاخص میزان اشتغال زایی و کیفیت بالای خدمات بندری در رتبه اول قرار گرفتند. نتایج این پژوهش می تواند مبنایی برای بهبود و رشد پایداری در بندر باشد و به مدیران و مقامات بندر جهت دهی و دید مناسبی در زمینه توسعه پایدار، برای اخذ تصمیمات و اقدامات مناسب آینده ارایه دهد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شاخص های کلیدی توسعه پایدار، روش های تصمیم گیری چند معیاره، روش AHP، روش SWARA
  • یونس نادمی، معصومه دالوندی* صفحات 45-60
    مقدمه

    طی سال های اخیر مشکلات محیط زیستی مورد توجه بسیاری از سیاستگذاران قرار گرفته است. در بسیاری از کشورهای در حال توسعه سرمایه گذاری مستقیم خارجی و ریسک محیط زیستی نقشی حیاتی برای رشد و توسعه اقتصادی ایفا می کنند. از این روی بررسی ارتباط سرمایه گذاری مستقیم خارجی و ریسک محیط زیستی ضروری است. در این راستا، مطالعه حاضر نقش توسعه مالی را در رابطه بین سرمایه گذاری مستقیم خارجی و ریسک محیط زیستی مورد بررسی قرار داده است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر ابتدا با استفاده از آزمون دیکی فولر تعمیم یافته، مانایی متغیرها بررسی شده است و سپس با بکارگیری روش هم انباشتگی کایو، رابطه بلندمدت بین متغیرهای مدل مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت اثر توسعه مالی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تولید ناخالص داخلی سرانه و شهرنشینی بر ریسک محیط زیستی برای 35 کشور طی دوره 2021-1990 با بکارگیری گشتاورهای تعمیم یافته پانلی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    با توجه به این که بنابر آزمون ریشه واحد دیکی فولر تعمیم یافته برخی متغیرها در سطح و برخی در تفاضل مرتبه اول مانا شده اند، برای پرهیز از رگرسیون کاذب در تخمین ها، هم انباشتگی بین متغیرها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون هم انباشتگی کایو رابطه بلندمدت بین متغیرها را تایید کرد. همچنین، نتایج مدل های پژوهش نشان می دهد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر ریسک محیط زیستی اثری منفی و معنادار دارد. بیشتر سرمایه گذاری مستقیم خارجی از کشورهای توسعه یافته با مقررات محیط زیستی سخت گیرانه می آید، از این رو، آن ها می توانند فناوری های محیط زیستی برتر را به کشور میزبان منتقل کنند. در نهایت، سرمایه گذاری مستقیم خارجی راه را برای ارتقای پایداری محیط زیستی در کشور میزبان هموار می کند. همچنین نتایج نشان داده است که توسعه بخش مالی، ریسک محیط زیستی را در مدل (2) کاهش می دهد زیرا توسعه مالی به دلیل تجهیز منابع مالی و امکان دسترسی به تکنولوژی های کاراتر، به ارایه اطلاعات بیشتر در مورد اهمیت محیط زیست به ویژه در کشورهای در حال توسعه کمک می کند. در مدل اول نیز یک رابطه غیرخطی U شکل بین توسعه مالی و ریسک محیط زیستی وجود دارد. عبارت تعامل FD × FDI نیز اثر معناداری بر ریسک محیط زیستی ندارد. نتایج همچنین نشان می دهد که رشد اقتصادی و شهرنشینی، ریسک محیط زیستی را کاهش می دهند.

    بحث:

     این مطالعه بیان می کند که توسعه بخش مالی در کشورهای در حال توسعه می تواند افزایش کیفیت محیط زیست را به همراه داشته باشد. با این حال، نتایج ممکن است در یک بخش مالی توسعه یافته متفاوت باشد . بیشتر سرمایه گذاری مستقیم خارجی از کشورهای توسعه یافته با مقررات محیط زیستی سخت گیرانه می آید، از این رو، آن ها می توانند فناوری های محیط زیستی برتر را به کشور میزبان منتقل کنند. در نهایت، سرمایه گذاری مستقیم خارجی راه را برای ارتقای پایداری محیط زیستی در کشور میزبان هموار می کند. از طرفی با افزایش درآمد واقعی، افراد توانایی بیشتری برای اختصاص منابع برای حفاظت از محیط زیست و کاهش ریسک محیط زیستی دارند. همچنین، رشد اقتصادی ناشی از فناوری بهبود یافته می تواند بازدهی بالاتر با ریسک محیط زیستی کمتر را فراهم کند. شهرنشینی نیز به دلیل استانداردهای بالاتر زندگی، افزایش سلامت عمومی، اثرات خارجی مثبت و صرفه به مقیاس، بهره وری بالاتری را به همراه دارد از این روی برای محیط زیست مفید است.

    کلیدواژگان: ریسک محیط زیستی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، توسعه بخش مالی، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • پریماه صمدپور*، شهرزاد فریادی، لعبت زبردست صفحات 61-78
    مقدمه

    سرمایه طبیعی برای بقای انسان و تحقق اهداف توسعه پایدار ضروری است. بنابراین یک چارچوب علمی برای ارزیابی مصرف سرمایه طبیعی منطقه ای و ظرفیت آن برای تضمین توسعه پایدار مورد نیاز می باشد. سرمایه طبیعی عامل محدود کننده و جایگزین ناپذیر در رفاه و پایداری انسان است. کاهش انباشت و استفاده از جریان های سرمایه طبیعی موضوعات اصلی در بحث پایداری محیط زیست است. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت پایداری اکوسیستم با استفاده از دو رویکرد ردپای اکولوژیکی و خدمات اکوسیستمی و به عبارتی مقایسه میزان تقاضای منابع در برابر عرضه کالا و خدمات توسط اکوسیستم ها انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، شهرستان نوشهر به عنوان مطالعه موردی انتخاب شد. برای بررسی پایداری اکوسیستم شهرستان نوشهر، نخست روند تغییرات کاربری زمین و پدیده های مرتبط آن در منطقه با استفاده از تصاویر ماهواره ای و پردازش آنها در نرم افزار ENVI 5.6 مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی روند تغییرات محدوده مطالعاتی، از تصاویر زمین مرجع ماهواره Landsat، سنجنده های TM ، ETM+ و OLI طی سالهای 1381، 1392 و 1399 استفاده شده است. در ادامه ردپای اکولوژیکی کلاسیک منطقه برای شش نوع اراضی تولیدی شامل اراضی زراعی، مرتع، بستر های صید، اراضی جنگلی، زمین های انسان ساخت و تقاضای کربن محاسبه گردید. مناطق این شش نوع زمین با استفاده از فاکتورهای عملکرد و هم ارزی به هکتارهای جهانی تبدیل شدند. سپس حداکثر میزان جریان خدمات اکوسیستمی به واحد هکتار جهانی برآورد گردید. در ادامه میزان مصرف انباشت سرمایه طبیعی و اشغال جریان سرمایه در منطقه مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت آنکه پایداری اکوسیستمی محدوده مطالعاتی به کمک شاخص هایی نظیر شاخص فشار اکولوژیکی (EPI)، شاخص پایداری اکولوژیکی (ESI)، شاخص نسبت انباشت سرمایه به جریان، شاخص نسبت اشغال جریان و شاخص میزان مازاد جریان سرمایه طبیعی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    طبق نتایج تحقیق در شهرستان نوشهر، طی بازه زمانی 99-1381 میزان ردپای اکولوژیکی، کسری اکولوژیکی و فشار اکولوژیکی به تدریج افزایش یافته که ماحصل آن کاهش تعادل و پایداری اکولوژیکی می باشد. تنها کاربری های مرتع، جنگل و بسترهای صید در حالت پایدار قرار داشته و عرضه منابع اکولوژیکی از تقاضا، بیشتر بوده و فشار وارد شده هنوز در حد ظرفیت تحمل اکوسیستم می باشد. در این دوره زمانی میزان استفاده انباشت به جریان سرمایه طبیعی افزایش یافته و تقریبا به چهار برابر جریان سرمایه طبیعی رسیده است.

    بحث:

     اندازه گیری تقاضای انسان از سرمایه طبیعی و عرضه طبیعت برای ردیابی پیشرفت، تعیین اهداف و هدایت سیاست های پایداری ضروری است. با تلفیق دو رویکرد ارزیابی خدمات اکوسیستم و ردپای اکولوژیکی، امکان پیگیری تقاضای انسان و عرضه طبیعت از زیرمجموعه دقیقی از خدمات اکوسیستمی فراهم شده و بنابراین می توان تعادل و پایداری اکولوژیکی را در سطح محلی بررسی نمود. بر اساس نتایج بدست آمده تحقیق، در بازه زمانی مورد مطالعه پایداری شهرستان نوشهر کاهش یافته و وضعیت خدمات اکوسیستمی آن، توسط جریان زمین های زراعی، انسان ساخت و به طور عمده مصرف انرژی فسیلی تهدید می شود. طی این دوره و با درنظر گرفتن عواملی چون سطح کاربری، کسری اکولوژیکی، عمق ردپا، جریان خدمات اکویسیستمی، شاخص فشار اکولوژیکی و همچنین شاخص پایداری اکولوژیکی کاربری زراعی ناپایدارترین و کاربری بسترهای صید پایدارترین کاربری در شهرستان نوشهر بوده است. 

    کلیدواژگان: سرمایه طبیعی، ردپای اکولوژیکی، ظرفیت زیستی، خدمات اکوسیستمی، پایداری
  • مریم مروتی*، ناصر کمالیان، سعید محمدی صفحات 79-89
    مقدمه

    نابودی زیستگاه یکی از اصلی ترین عوامل تهدیدکننده تنوع زیستی و گونه ها محسوب می شود. تجزیه زیستگاه و محدود شدن جمعیت های محلی به زیستگاه های کوچک موجب افزایش درون آمیزی، کاهش تنوع ژنتیکی، افزایش حوادث دموگرافیک و در نتیجه افزایش ریسک انقراض است. آهوی ایرانی (Gazella subgutturosa) با وضعیت حفاظتی آسیب پذیر (Vu) در فهرست سرخ IUCN از گونه های شاخص زیستگاه های دشتی ایران است که در بیشتر مناطق کشور پراکنش دارد. اما بنا بر عللی مانند شکار بی رویه و تغییر کاربری زیستگاه ها جمعیت آن کاهش شدیدی یافته و نیازمند حفاظت قوی تری در شبکه مناطق حفاظت شده ایران می باشد در این پژوهش با استفاده از مدل بیشینه بی نظمی توزیع گونه ای آهوی ایرانی در منطقه حفاظت شده کالمند- بهادران یزد مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    اطلاعات حضور آهو در منطقه از طریق پایش میدانی و مشاهدات مستقیم، آثار و نمایه های به جا مانده نظیر سرگین، ردپا و محل استراحت در خصوص گونه در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران طی چهار فصل در سال 1401 تعیین و با دستگاه موقعیت یاب جهانی ثبت شد. در این مطالعه از متغیرهای شیب، جهت، ارتفاع، فاصله از منابع آب، فاصله از جاده، فاصله از روستا، فاصله از آبشخور و پوشش گیاهی جهت مدل سازی مطلوبیت زیستگاه استفاده شد. مدل سازی با استفاده از مدل مدل بیشینه بی نظمی در نرم افزار مکسنت (MaxEnt) انجام شد و در نهایت، نقشه توزیع گونه بدست آمد. برای بررسی پراکنش آهو در منطقه در مجموع از 41 نقطه حضور گونه استفاده شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از مدل بیشینه آنتروپی برای تعیین پتانسیل های زیستگاهی آهو در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران حاکی از بیشترین پتانسیل توزیع در مناطق مرکزی و شمال غربی منطقه است. همچنین نتایج نشان داد که مدل توانایی بالایی در پیش بینی حضور آهو در منطقه مورد مطالعه داشته و در تمام حد آستانه ها دارای اختلاف معنی داری با مدل تصادفی است (AUC=0.812; P<0.0001). نتایج حاصل از حساسیت سنجی با استفاده از روش جک نایف، نشان داد متغیرهای ارتفاع، فاصله از منابع آبی و جهت جغرافیایی برای آهو در منطقه از اولویت بالاتری برخوردار هستند.

    بحث:

     با توجه به خشکسالی های متوالی، تعداد زاد و ولد گونه آهو در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران کاهش پیدا کرده است. یکی دیگر از عوامل کاهش جمعیت آهو در منطقه، تصادفات جاده ای است که دلیل آن عبور جاده ترانزیت و جاده های روستایی در منطقه می باشد. وجود سگ های ولگرد در حاشیه روستاها، شکارچیان متخلف، طعمه شدن توسط جانوران گوشتخوار از جمله سگ سانان و گربه سانان و پرندگان شکاری مانند گرگ، کاراکال و عقاب از دیگر عوامل کاهش جمعیت آهو در منطقه مورد مطالعه می باشد، ولی از آن جایی که منطقه کالمند بهادران یک زیستگاه مناسب برای این گونه بوده و جمعیت نسبتا بالایی از آهوی ایرانی را دارا می باشد. در مجموع می توان با در نظر گرفتن نواحی مورد استفاده توسط آهوها و نواحی که در مدل مناسب تشخیص داده شده اند، به این نتیجه رسید که وسعت بالفعل زیستگاه مطلوب برای گونه در منطقه حفاظت شده کالمند- بهادران بیش از آن مقداری است که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد. مدیریت و برنامه ریزی مطلوب این نواحی، می تواند جمعیت بیشتری از تعداد آهو را که تا امروز در این منطقه وجود داشته است را حفاظت نماید و سطح زیستگاه مطلوب را در منطقه بهبود بخشید. از نتایج این مطالعه می توان در اجرای اقدامات حفاظتی و مدیریتی جهت افزایش زیستگاه های مطلوب در سطح استان یزد نیز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آهوی ایرانی، توزیع، مدل مکسنت، مطلوبیت زیستگاه
  • محمدحسن ملکی، منیژه رامشه*، سمانه اقدمی، ابراهیم جواهری زاده صفحات 90-108
    مقدمه

    فجایع محیط زیستی، فشار ذی نفعان و روندهای جهانی باعث شده تا بحث انرژی های نو و کسب و کارهای این حوزه مورد توجه پژوهشگران قرار گیرد. در ایران مساله تحریم ها، وابستگی صنایع به سوخت های فسیلی و ذهنیت سنتی مدیران اجازه رشد و توسعه قابل توجه به انرژی های پاک را نداده است. بدون شک توسعه در این حوزه نیازمند شناخت درست آینده و برنامه ریزی اصولی است. بدون توجه به تامین مالی که یکی از مهم ترین چالش های توسعه هر کسب و کاری است، امکان ادامه فعالیت وجود نخواهد داشت. به همین خاطر پژوهش حاضر پیشران ها و سناریوهای سرمایه گذاری در حوزه انرژی های پاک را شناسایی و گزارش کرده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر فلسفه، پراگماتیسم؛ از منظر جهت گیری، کاربردی؛ از بعد هدف، اکتشافی و از جهت روش شناسی، آمیخته است. جامعه آماری پژوهش، خبرگان حوزه انرژی پاک و تامین مالی هستند. با استفاده از نمونه گیری قضاوتی از 15 نفر از مدیران شاغل در انجمن انرژی های تجدیدپذیر ایران، انجمن انرژی ایران، سازمان حفاظت از محیط زیست و اساتید دانشگاه در حوزه های مربوط استفاده شده است. پژوهش در پنج گام انجام شده است. در گام اول، پیشران های کلیدی از طریق مرور پیشینه و مصاحبه با خبرگان شناسایی شدند. در گام دوم، پیشران ها از طریق پرسشنامه خبره سنجی و به کارگیری روش دلفی فازی غربال شدند. در گام سوم، پیشران های غربال شده از طریق پرسشنامه اثرسنجی و به کارگیری روش دیمتل فازی تحلیل شده و پیشران های نهایی بر مبنای درجه اثرگذاری شناسایی شدند. در گام چهارم سناریوهای باورپذیر با استفاده از ابزار تعاریف ریشه ای، تدوین شدند. در پایان سناریوی محتمل با تکنیک کداس شناسایی و نتایج پژوهش تدوین شد.

    نتایج

    با مرور پیشینه و مصاحبه با خبرگان، 24 پیشران استخراج شد. با استفاده از روش دلفی فازی، 12 پیشران حذف و 12 پیشران که دارای عدد دیفازی بالاتر از حد آستانه (7/0) بودند، برای ادامه تحلیل گزینش شدند. سپس با تکنیک دیمتل فازی دو پیشران قوانین مربوط به حوزه انرژی و نگاه دولت مردان به ضرورت ورود به حوزه انرژی های پاک واجد بیشترین اثرگذاری شناسایی شده و برای پرورش سناریوها مناسب ارزیابی شدند. در گام بعد بر مبنای این دو پیشران، چهار سناریوی زندان روح، کامیار، فرهنگ ایده کش و ساختار زهراگین پرورش یافتند. سناریوی زندان روح آینده بدبینانه و سناریو کامیار بهترین آینده در حوزه سرمایه گذاری در انرژی های پاک را ترسیم می کند. سپس با استفاده از تکنیک کداس، سناریوی زندان روح به عنوان محتمل ترین سناریو انتخاب شد.

    بحث:

     سیاست گذاران باید تلاش کنند تا به جای تحقق سناریوی زندان روح که اتفاقا بدترین سناریو هم هست، سناریو ایدیال کامیار رخ دهد. برای این منظور قوانین و سیاست هایی باید وضع شود که فضای کسب و کار در حوزه انرژی پاک را بهبود دهد. چنین قوانینی باید ضمن افزایش سرمایه داخلی، موانع جذب سرمایه خارجی را رفع نماید. این قوانین باید انتقال فناوری های پیشرفته را از طریق حمایت های مالی و مالیاتی ممکن سازد. نگاه دولت مردان به ضرورت ورود به انرژی پاک به عنوان دومین پیشران بااهمیت، ریشه فرهنگی دارد و از ناآگاهی مدیران نسبت به انرژی های پاک و مزیت های آن در فضای کسب و کار نشات می گیرد. به همین خاطر دانشگاه ها، مراکز پژوهشی، رسانه های اجتماعی، نهادهای غیردولتی حامی محیط زیست، تحولات جهانی و منطقه ای و فاجعه های محیط زیستی نقشی مهم در تغییر این نگرش دارند. در ایران به دلیل این که مدیران در لحظات پایانی و به اجبار به استقبال تغییر می روند، تغییر ناگهانی بوده و هزینه های فزاینده ای دارد. در این زمینه بدون انجام کار فرهنگی فراگیر و خودجوش انتظار تغییر سخت است. فرهنگ سازی نقشی مهم در اقبال مردم به محصولات سبز دارند. بعلاوه تغییر نگرش مدیران می تواند منجر به تسهیل تامین مالی به عنوان یک چالش کلیدی در حوزه انرژی های پاک باشد.

    کلیدواژگان: انرژی پاک، سرمایه گذاری، آینده پژوهی، پیشران، سناریونگاری
|
  • Mohammadreza Farzaneh *, Mohsen Badre, Javad Ramezani Pages 1-14
    Introduction

    Social capacity building and raising awareness on water and environmental problems through education of different groups of people is one of the most fundamental issues that should be considered so that the protection of water and the environment becomes a behavior pattern in society. Among the foundations of participation in the field of water resources and environmental protection, we can mention building cultural capacity, which has a function beyond academic, professional, and human resources training. Many models have been developed to examine the position of behavioral sciences in the field of water resources management, most of them are organized with the theory of planned behavior (TPB) structuring water conservation behaviors, which has been successful in predicting proven behavior and growth and development. The upstream model of this research is also developed through it. Considering that children as the future heirs of resources and students as influential segments of society are of particular importance, so, they should be encouraged to accept the role of protecting water resources in the best possible way. Therefore, the purpose of this research is to identify the psychological factors affecting the behavioral logic and behavioral tendencies of students to participate in water conservation through a socio-psychological model and to investigate the effectiveness of indirect and informal education with an environmental scratch approach.

    Materials and Methods

    In this research, the behavior of 90 students in three levels of education, primary, first, and second secondary, as well as 30 selected male and female undergraduate and master's students in Karaj city, about water, was investigated in the two axes of water consumption reduction and water reuse. For this purpose, a questionnaire was designed and prepared based on the defined components of the upstream model including intention, attitude, perceived behavior control, moral norm, understanding of risk, subjective norm, behavior, trust, and habit, and based on the review of international sources and interviews with experts to determine the behavioral logic of the statistical population of the research regarding the aforementioned policy options.

    Results

    The obtained results showed that the indirect and informal educational programs for water protection have had a positive effect on people's attitudes towards water protection, subjective norms, perceived behavioral control, behavioral inclination towards water protection, and moral norms. Also, education in female students has been more effective in the attitude component, but in male students, the level of knowledge and insight about water protection issues in the pre-test has been higher. In addition, education among primary students has been more effective than in first-secondary students.

    Discussion

    In designing educational campaigns, it is better to pay attention to the intention of people to save water consumption and then implement this. Also, considering that it seems that the younger the training starts, the better the results. Therefore, special attention should be paid to education at younger ages. In addition, more educational programs should be carried out with an emphasis on indirect and informal education to facilitate water conservation for improving the behavior of water conservation among students.

    Keywords: Water conservation, Theory of Planned Behavior, Student, Environmental scratch
  • Fahimeh Mohebbinia *, Morteza Tahamipour Pages 15-28
    Introduction

    The declining trend of non-renewable resources and the damage caused to the climate in this century has caused many concerns in terms of economic growth and progress. Strengthening economic growth is achieved in parallel with the increasing consumption of energy, and high energy consumption causes the release and increase in the concentration of all kinds of pollutants that are harmful to the environment, for this reason, the topics of economic growth and how to create a balance between growth and environmental quality are very important. One of the important tools to investigate this question is to pay attention to the environmental curve of Kuznets. This review is also important in the micro sector and the same macroeconomic results cannot be used for other sub-sectors. For this reason, in this study, this curve has been investigated and extracted for each of the economic sub-sectors.

    Materials and Methods

    The present study aims to measure the effects of economic growth on the environment. The research variables include the country's GDP per capita as an indicator of economic growth and CO2 emission per capita as an indicator to show the level of environmental degradation. The data of the study has been collected at the level of three main sectors for the economy of Iran in the period of 2010-2016. This research will first create an econometric relationship (Co-Integration) between the mentioned variables in each of the three sections and then present the applied form of EKC.

    Results

    The results of the study confirm the long-run Co-integration relationship between the research variables in the agricultural and industrial sectors, but the dependent form of the Kuznets curve is not confirmed in these sectors. The results show that there is no long-run Co-integration association in the service sector. Also, the error correction coefficients in each of the agricultural and industrial sectors state that 6 and 1 percent of each period's error is corrected in moving to the long-run Steady equilibrium, respectively.

    Discussion

    Based on the findings of the research and relying on the logic of the Kuznets curve based on the positive correlation between economic growth variables (income) and pollutant emissions (energy consumption) at low income levels and negative correlation at high income levels, in each of the agricultural and industrial sectors, Economic growth is accompanied by the production of more pollutants and more destruction of the environment, and according to the results of the estimated elasticity’s, this trend in the agricultural sector has more acceleration than in the industrial sector. Therefore, surely, the plan of the Iranian governments should be in line with moving in the direction of development by observing the indicators of sustainable development and compatible with nature. In this regard, the results of the present study on the use and exploitation of clean technologies and new production technologies. It emphasizes recycling, renewable energy consumption, green transportation, green chemistry, gray water, etc.

    Keywords: Johansen co-integration, Error Correction Model, Sectoral Kuznets Curve, environmental degradation, Iran's economy
  • Mohadeseh Moradpour, Fazlolah Agamohamadi *, Seyed Farzad Hoseini Pages 29-44
    Introduction

    Ports play an important and strategic role in the growth and development of a country; Therefore, the development of ports is an important driver for the economic, social and regional growth of countries. A key and practical concept to achieve port development is the concept of sustainable development. Shahid Rajaei port of Iran is considered the most important import and export gate of the country due to its unique geographical location. Therefore, the most important goals of this research are to identify the effective and key indicators of sustainable development in Shahid Rajaei port of Iran and to prioritize these indicators.

    Materials and methods

    In order to identify the key indicators of sustainable development in Shahid Rajaei port and prioritize these indicators, by reviewing the literature, sustainability indicators were identified and extracted from the research literature. In the second step, in order to prioritize the indicators, a questionnaire was designed and provided to the sample of the research statistical community. which includes managers, officials and officials of various port departments and experts and experts in this field. The sampling method in this research is a non-probability and non-random judgment. In the next step, AHP and SWARA multi-criteria decision making methods were used to rank the indicators. In the following, related software such as Excel and Super Decisions were used. Finally, average ranks and Copeland methods were used to integrate the results to achieve a prioritization.

    Results

    According to the obtained results, the economic dimension is the most important dimension of sustainability; Then, social and environmental aspects are important. The findings show that in terms of education level, the majority of research experts have master's and doctorate degrees and are at a high level scientifically. And due to the fact that most of the experts have more than 15 years of work experience, they are experienced people with high work experience.

    Discussion

    In the environmental dimension, the indicators of identifying types of environmental pollution and waste management were ranked first. In the economic dimension, the index of the amount of investment and the increasing trend of the market share and the index of access to road, rail and air transport lines were ranked first in two methods. In the social dimension, the index of job creation and high quality of port services ranked first. The results of this research can be a basis for the improvement and growth of sustainability in the port and to provide the managers and authorities of the port with proper direction and vision in the field of sustainable development, to take appropriate decisions and actions in the future.

    Keywords: sustainable development, Key indicators of sustainable development, Multi-Criteria Decision-Making Methods, AHP, SWARA
  • Younes Nademi, Maasoumeh Dalvandi * Pages 45-60
    Introduction

    In recent years, environmental problems have attracted the attention of many policymakers. In many developing countries, foreign direct investment and environmental risk play a vital role for economic growth and development. Therefore, it is necessary to examine the relationship between foreign direct investment and environmental risk. In this regard, the present study examines the role of financial development in the relationship between foreign direct investment and environmental risk.

    Materials and Methods

    In the present study, the stationary ​​of the variables was first evaluated by using the ADF test and then by applying Kao cointegration, the long-run relationship between the variables of the model has been examined. Finally, the effect of financial development, foreign direct investment, GDP per capita and urbanization on environmental risk for 35 countries during the period of 1990-2021 was investigated using generalized panel moments. For the analysis and estimation of the model, Eviews_12 software has been used.

    Results

    According to the ADF unit root test, some variables are stationary at the level and some are stationary at the first order difference, to avoid false regression in estimations, co-accumulation between variables was investigated. The results of the Kao cointegration test confirmed the long-term relationship between the variables. Also, the results of generalized method of moments model show that foreign direct investment has a negative and significant effect on environmental risk. Most foreign direct investment comes from developed countries with strict environmental regulations; hence, they can transfer superior environmental technologies to the host country. Finally, foreign direct investment paves the way for promoting environmental sustainability in the host country. Also, the development of the financial sector reduces the environmental risk in both models because financial development helps to provide more information about the importance of the environment, especially in developing countries, due to the provision of financial resources and the possibility of accessing more efficient technologies and in model 2, there is a non-linear U-shaped relationship between financial sector development and environmental risk. The FD × FDI interaction term also has no significant effect on environmental risk. The results also show that economic growth and urbanization reduce environmental risk.

    Discussion

    This study states that the development of the financial sector in developing countries can increase the quality of the environment. However, the results may be different in a developed financial sector. Most foreign direct investment comes from developed countries with strict environmental regulations; hence, they can transfer superior environmental technologies to the host country. Finally, foreign direct investment paves the way for promoting environmental sustainability in the host country. On the other hand, with the increase in real income, people have more ability to allocate resources to protect the environment and reduce environmental risk. Also, economic growth resulting from improved technology can provide higher returns with lower environmental risk. Urbanization is also beneficial for the environment due to higher living standards, increased public health, positive external effects and economy of scale.

    Keywords: Environmental Risk, Foreign direct investment, financial sector development, Generalized Moments Method
  • Parimah Samadpoor *, Shahrazad Faryadi, Lobat Zebardast Pages 61-78
    Introduction

    Natural capital is essential for human survival and achieving sustainable development goals. Therefore, a scientific framework is required to evaluate regional natural capitals consumption and their capacity to ensure sustainable development. Natural capitals represent the limiting and irreplaceable factors in human well-being and sustainability of every developmental intervention. Degradation of the accumulation and flows of the natural capitals are the fundamental issues in the discussion of environmental sustainability. The current research has been conducted with the aim of investigating the state of ecosystem sustainability by adopting two approaches of ecological footprint and ecosystem services, and in other words, comparing the amount of demand for resources with the supply of goods and services provided by the ecosystem.

    Materials and Method

    In this research, to investigate the sustainability of Nowshahr's natural and urban ecosystem as the case study, first, the trend of land use changes and its associated phenomena in the region have been investigated using ENVI 5.6 software for processing the satellite images. In order to investigate the change process of the study area, Landsat satellite reference images, TM, ETM+ and OLI sensors were used for the time scale of 2002, 2013 and 2020. Then, the classic ecological footprint of the region was calculated for six types of productive ecosystems, including agricultural lands, pastures, fishing areas, forests, built-up lands, and the carbon demand. The areas of these six land cover types were converted into global hectares using yield and equivalence factors. Subsequently, the maximum amount of ecosystem service flow per global hectare was estimated. And after that, the amount of consumption of natural capital accumulation and the occupation of capital flow in the region were investigated. Finally, the ecosystem stability of the study area was investigated using indicators such as the ecological pressure index (EPI), ecological sustainability index (ESI), ratio of capital stock to flows index, flow occupation ratio index, and excessive natural capital flow index.

    Results

    According to the research results in the city of Nowshahr, during the period of 2011-2019, the amount of ecological footprint, ecological deficit and pressure have gradually increased, resulting in a reduction of the ecological balance and stability. Only the pasture, forest and fishing areas are in a stable state meaning that the supply of ecological resources is more than the demand, and the pressure is still within the carrying capacity of the ecosystem. In the period of investigation, the amount of use of stock to natural capital flow has increased and has reached almost four times of natural capital flow.

    Discussion

    Measuring human demand for natural capital and nature's supply is essential for tracking progress, setting goals, and orientating sustainability policies. By combining the two approaches of evaluating ecosystem services and ecological footprint, it is possible to track human demand and nature's supply from a precise subset of ecosystem services, and therefore ecological balance and sustainability can be examined at the local level. Based on the results of the research, the stability of the region and the status of its ecosystem services is threatened by the cultivated land, and mainly the consumption of fossil energy. Based on the results of the research, in the period of investigation, the stability of the city of Nowshahr has decreased and the status of its ecosystem services are threatened by the cultivated land, and mainly the consumption of fossil energy. During this period and considering factors such as land use level, ecological deficit, footprint depth, ecosystem service flow, ecological pressure index, and ecological sustainability index, agricultural land use was the most unsustainable and fishing was the most sustainable use in city of Nowshahr.

    Keywords: Natural Capital, Ecological Footprint, Biological Capacity, Ecosystem services, Sustainability
  • Maryam Morovati *, Naser Kamalian, Saeed Mohammadi Pages 79-89
    Introduction

    Habitat destruction is one of the main threats to biodiversity and species. Decomposition of the habitat and decrease of local populations to small habitats cause an increase in inbreeding, a decrease in genetic diversity, an increase in demographic events, and as a consequence, an increase in the risk of extinction. The Goitered gazelle (Gazella subgutturosa) with a vulnerable protection status is one of the key species of Iran's plain habitats, which is distributed in most regions of the country. But due to reasons such as indiscriminate hunting and habitat land use change, its population has decreased drastically and it needs stronger protection in the network of protected areas of Iran. Gazella subgutturosa is in the mammals' class, the order of Artiodactyla, the family of the Bovidae. In this study, the distribution of this species in the Kalmand Bahadran protected area of yazd has been investigated using the MaxEnt.

    Materials and methods

    Data presence points of the species were collected through field studies and direct observations, footprints and resting places for the species in the Kalmand Bahadran protected area during the four seasons of 2022 recorded and using GPS was registered. In this study, the variables of slope, aspect, dem, distance from the water sources, distance from the road, distance from the village, distance from the watering place and vegetation were used to model the habitat suitability. Modeling was done using MaxEnt model in MaxEnt software and finally, the species distribution map was obtained. To investigate the spatial distribution of the study species in the region, a total of 41 presence points were used.

    Results

    The results of the maximum entropy model showed that the greatest distribution potential in the central and northwestern regions of study area. Also, the results showed that the model has a high ability to predict the presence of Gazella subgutturosa in the study area and has a significant difference with the random model at all thresholds (AUC=0.812; P<0.0001). The results of the sensitivity analysis using the jackknife method showed that the variables of dem, distance from the water sources, and aspect. are of higher priority for the species in this area.

    Discussion

    Due to successive droughts, the number of deer breeding in Kalmand Bahadran protected area has decreased. Another factor in the decrease of its population is the road accidents, which are caused by the passing of Tehran-Bandar Abbas transit road and rural roads in the region. The presence of free-ranging dogs on the outskirts of villages, illegal hunters, being preyed upon by carnivorous and Felidae and birds of prey such as wolves, caracal and eagles are other factors that decrease the population in the study area. But since the Kalmand area of Bahadran is relatively a good habitat for this species and support a relatively high number of species population. In general, by considering the areas used by Goitered gazelle and the areas identified in the suitable model, it can be concluded that the extent of the optimal habitat for the species in the Kalmand Bahadran protected area is more than what is currently used. Correct management and planning of the suitable habitats in this area can protect more than the maximum number of Goitered gazelles that existed in this area until today and improve the level of necessary habitat in the area. The results of this study can be used in the implementation of protection and management procedures to increase appropriate habitats in Yazd province.

    Keywords: Goitered gazelle, Distribution, Maxent modeling, Habitat Desirability
  • MohammadHasan Maleki, Manijeh Ramsheh *, Samaneh Aghdami, Ebrahim Javaheri Zade Pages 90-108
    Introduction

    Environmental disasters, stakeholder pressure, and global trends have caused the discussion of new energies and businesses in this field to be the focus of researchers. In Iran, the issue of sanctions, dependence of industries on fossil fuels and the traditional mentality of managers has restricted growth and development of clean energy. Development in this field requires a correct understanding of the future and fundamental planning. Without paying attention to financing, which is one of the most important challenges for the development of any business, it will not be possible to continue the activity. Therefore, the current research identified drivers and investment scenarios in the field of clean energy.

    Materials and Methods

    The current research is pragmatic in terms of philosophy and applied in terms of orientation. Also, this study is exploratory in terms of objective and mixed in terms of methodology. The statistical population of the research were experts in the field of clean energy and financing. Using judgmental sampling, 15 managers working in Iran Renewable Energy Association, Iran Energy Association, Environmental Protection Organization and university professors in the relevant fields have been used. The research has been done in five steps. In the first step, key drivers were identified through background review and interviews with experts. In the second step, the drivers were screened through an expert questionnaire and using the fuzzy Delphi method. In the third step, the screened propellants were analyzed through the effect measurement questionnaire and using the fuzzy Dimetal method, and the final propellants were identified based on the degree of effectiveness. In the fourth step, believable scenarios were developed using CATWOE. The probable scenario was identified with CODAS technique.

    Results

    By reviewing the background and interviewing experts, 24 drivers were extracted. Using the fuzzy Delphi method, 12 drivers whose diphasis number was higher than the threshold (0.7) were selected. Then, with the Fuzzy Dimetal technique, the two drivers of the laws related to the energy field and the government's view on the need to enter the field of clean energy were identified and evaluated as suitable for the development of scenarios. Based on these two drivers, four scenarios of soul prison, auspicious, Anti-innovation culture, and poisonous structure were developed. The soul prison scenario depicts the pessimistic future and the auspicious scenario shows the best scenario. Then, using CODAS technique, the soul prison scenario was selected as the most probable scenario.

    Discussion

    Policy makers should try to make Karmiar's ideal scenario happen instead of realizing the soul prison scenario, which happens to be the worst scenario. For this purpose, laws and policies should be established to improve the business environment in the field of clean energy. Such laws should remove obstacles to attract foreign capital while increasing domestic capital. These laws should enable the transfer of advanced technologies through fiscal and financial support. The view of government officials on the need to enter into clean energy as the second most important driver has cultural roots and originates from managers' ignorance of clean energy and its advantages in the business environment. For this reason, universities, research centers, social media, non-governmental organizations supporting the environment, global and regional developments and environmental disasters play an important role in changing this attitude. In Iran, because managers are forced to accept change at the last moment, change is sudden and has increasing costs. It is hard to expect change without doing inclusive and spontaneous cultural work. Cultivation plays an important role in favoring green products. In addition, changing the attitude of managers can lead to the facilitation of financing as a key challenge in the field of clean energy.

    Keywords: Clean Energy, Investment, Futures Research, Drivers, Scenario Planning