فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 76، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و اضطراب امتحان دانش آموزان
    سید وحید جوادی، محمدحسن غنی فر*، فاطمه شهابی زاده صفحه 1

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و اضطراب امتحان دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر بیرجند بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود که به صورت پیش آزمون- پس آزمون با دوره پیگیری 3 ماهه اجرا شد. جامعه ی آماری شامل دانش آموزان پسر متوسطه دوره دوم شهر بیرجند بود. از بین مدارس متوسطه دوم شهر بیرجند یک مدرسه به صورت تصادفی انتخاب و با استفاده از نرم افزار G Power حجم نمونه 52 نفر در نظر گرفته شد و دانش آموزان به طور تصادفی و با در نظر گرفتن ریزش نمونه در دو گروه (26 نفر گروه آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد و 26 نفر گروه گواه) قرار گرفتند. داده ها با پرسشنامه های تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) و اضطراب امتحان ابوالقاسمی و همکاران (1375) جمع آوری شد و آزمودنی ها با پروتکل هیز، استروسال و ویلسون (2000) آموزش دیدند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس انداره گیری مکرر تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش سطح تحمل پریشانی و کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان نسبت به گروه کنترل می شود (001/0<p). نتایج آزمون بونفرونی نشان داد تاثیرگذاری آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد در طول زمان برای اضطراب امتحان و تحمل پریشانی معنی دار بوده است. با توجه به تاثیرگذاری آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش تحمل پریشانی و کاهش اضطراب امتحان در دانش آموزان، مشاوران و درمانگران می توانند از این رویکرد جهت کاهش اضطراب امتحان و همچنین افزایش سطح تحمل پریشانی دانش آموزان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی، اضطراب امتحان
  • اثربخشی آموزش بورمن بر تحریک پذیری بالا، تحمل ناکامی، روابط با همسالان و اعتماد به نفس دانش آموزان تیز هوش 10 تا 12 ساله
    مریم تسلیم، منصوره بهرامی پور* صفحه 2

    دانش آموزان از نظر یادگیری، توانایی کارآمدی و توانایی تفکر منطقی با یکدیگر تفاوت های مهمی دارند ؛ لذا هدف پژوهش اثربخشی آموزشی بورمن بر تحریک پذیری بالا، تحمل ناکامی، روابط با همسالان و اعتماد به نفس دانش آموزان تیز هوش 10 تا 12 بود. این پژوهش شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل و مرحله پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری بود. جامعه شامل کلیه دانش آموزان تیز هوش10-12 ساله در سال تحصیلی 1399-1400 بود به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، تعداد 40 دانش آموز تیزهوش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گماردش شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه، آموزشی پروتکل بورمن (2019) دیدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تحریک پذیری بالا بورمن (2019)، تحمل ناکامی هارینگتون (2005)،روابط با همسالان هادسون (1997)، اعتماد به نفس روزنبرگ (1965)، مقیاس هوش کودکان ویرایش پنجم وکسلر (WISC-V) بود. نتایج تحلیل داده ها از طریق روش تحلیل واریانس با اندازه گیری تکرای با استفاده از نرم افزار SPSS-23 نشان داد بسته آموزشی بورمن بر متغیر های پژوهش در مرحله پس آزمون تاثیر معناداری داشته و اثرات آموزشی در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است (01/0<p). با توجه به نتایج پژوهش به منظور ارتقاء متغیر های روانشناختی در کودکان تیزهوش می توان از این برنامه آموزشی بهره گرفت. آموزش بورمن در گام اول به عنوان متغیر نوین تاثیر گذار موجب کاهش تحریک پذیری بالا، تحمل ناکامی و در گام دوم موجب افزایش روابط با همسالان و اعتماد به نفس دانش آموزان تیز هوش می گردد. از این رو پیشنهاد می گردد آموزش بورمن در مدارس برای دانش آموزان توسط متخصصین ارایه شود.

    کلیدواژگان: آموزش بورمن، تحریک پذیری، تحمل ناکامی، روابط با همسالان، اعتماد به نفس
  • بررسی اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر تحمل پریشانی، رفتارهای پرخطر، و احساس تنهایی در دانش آموزان دارای رفتارهای خودجرحی
    علیرضا فلاح، شعبان حیدری*، سیده علیا عمادیان صفحه 3
    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر تحمل پریشانی، رفتارهای پرخطر، و احساس تنهایی در دانش آموزان دارای رفتارهای خودجرحی می باشد.

    مواد و روش ها

    طی این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، و آزمون پیگیری، 30 دانش آموز دختر دارای رفتارهای خودجرحی مقطع دوم متوسطه شهرستان آمل وارد مطالعه شدند. افراد به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. در گروه آزمایش، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی شامل 8 جلسه اجرا شد و در گروه کنترل هیچگونه مداخله ای انجام شد. بعد از اتمام جلسات، هر دو گروه پرسشنامه های تحمل پریشانی، رفتارهای پرخطر، و احساس تنهایی را تکمیل کردند و یک ماه بعد، مجددا پیگیری شدند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که بین نمره تحمل پریشانی، رفتارهای پرخطر، و احساس تنهایی در سه بار اجرای پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت. برنامه درمانی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی 34 درصد موفق بوده است که میزان تحمل پریشانی را در گروه آزمایش و کنترل متمایز کند. علاوه بر این، این برنامه به ترتیب 39 و 41 درصد موفق بوده است که باعث بهبود رفتارهای پرخطر و کاهش احساس تنهایی در میان دانش آموزان دارای رفتارهای پرخطر شود.

    استنتاج

    برگزاری جلسات کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در تحمل پریشانی، رفتارهای پرخطر، و احساس تنهایی در دانش آموزان دارای رفتارهای خودجرحی موثر است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تحمل پریشانی، رفتارهای پرخطر، احساس تنهایی، خودجرحی
  • تحلیل شاخص های مهندسی و رفتاری- آموزشی در مدارس آینده کشور
    علی سعیدی، حامد میبودی*، مرتضی حیدری صفحه 4

    با گسترش ارتباطات و فناوری اطلاعات در مدارس، الگوهای سنتی آموزش به الگوهای جدید تبدیل خواهند شد. این پژوهش با رویکردی منطقی و علمی به تدوین شاخص های مدارس آینده ایران با تاکید بر ویژگی های مهندسی و رفتاری- آموزشی پرداخته است. روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و با بهره گیری از فرایند تحلیل شبکه ای و منطق فازی می باشد. جامعه آماری این پژوهش اعضاء هیات علمی و صاحب نظران حوزه مدارس آینده در دانشگاه های فرهنگیان خراسان رضوی، اصفهان و تهران و همچنین معلمان و مدیران مطرح در در بخش دولتی و خصوصی آموزش وپرورش کشور می باشند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای بود که اعتبار آن از طریق روایی صوری و محتوایی و همچنین پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (85/0) تایید شد. یافته ها نشان داد که شاخص های مدرسه آینده در 9 بعد و 42 عنصر قابل تبیین است. ابعاد مدرسه آینده به ترتیب اهمیت شامل فرایندهای یاددهی، ارتباطات و فناوری، ویژگی های مدیریتی، فرایندهای یادگیری، سیاست های مشارکتی، نگرش به مدرسه، ایمنی و بهداشت، طراحی مدرسه و هوای داخلی می باشد.

    کلیدواژگان: مدرسه آینده، تحلیل شبکه ای، آموزش، ایران
  • شناسایی ابعاد توسعه حرفه ای مدیران مدارس در افق 1404 :مورد مطالعه مدیران متوسطه استان خراسان شمالی
    مرتضی آخری، مریم تقوایی*، سعید صفاریان همدانی صفحه 5

    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی ابعاد توسعه حرفه ای مدیران مدارس متوسطه استان خراسان شمالی بود. روش پژوهش حاضر آمیخته، ازنظر هدف در زمره پژوهش های کاربردی و از لحاظ زمانی، مقطعی بود. مشارکت کنندگان در بخش کیفی 14 خبره مرتبط موضوع در استان خراسان شمالی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و ابزار پژوهش، مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. در بخش کمی جامعه آماری، مدیران مدارس دوره های تحصیلی مختلف در سال 1399-1398 به تعداد 1957 نفر بودند. بر اساس جدول مورگان 322 نفر به عنوان حجم نمونه با روش سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای یافته های کیفی بود. این پرسشنامه شامل 6 بعد اصلی، 14 مولفه و 100 گویه بود که بر اساس مقیاس لیکرت (بر مبنای نمره 1 تا 6) نمره گذاری شد. اعتبار پرسشنامه با نقادی و مشورت اساتید سنجش احصا شد، پایایی نیز با آزمون آلفای کرونباخ به دست آمد (88/0= α). تحلیل داده ها نشان داد 6 بعد اصلی توسعه حرفه ای شامل (رهبری آموزشی، رهبری استراتژیک، مدیریت ارتباطات، مدیریت سازمان، رهبری اخلاقی و توسعه حرفه ای) و 14 مولفه (مدیریت بر یادگیری وآموزش، ایجاد محیط مساعد یادگیری، ارزیابی برنامه درسی، ترسیم چشم انداز، بهبود مستمر مدارس، ارتباطات اثربخش، رابطه با ذینفعان، مدیریت عملیات، مدیریت منابع، هدایت افراد و تیم، اخلاق حرفه ای، اصول و هنجارهای اخلاقی- اسلامی، توسعه حرفه ای خویش و توسعه حرفه ای منابع انسانی) از دیدگاه خبرگان بود. نتایج معادلات ساختاری با نرم افزار PLS Smart نیز نشان داد متغیرهای پژوهش قادر به پیش بینی 69/0 توسعه حرفه ای هستند. نیکویی برازش کلی مدل نیز در حد مطلوب بود (54/0=GOF).

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، مدیران مدارس، رهبران آموزشی، الگوی توسعه حرفه ای
  • بررسی میزان توجه به مولفه های حقوق کودک درکتب درسی پایه پنجم ابتدایی
    اکرم تفرشی نژاد، نسرین قنبری*، عطیه انجامی صفحه 6

    هدف تحقیق تحلیل محتوای مولفه های حقوق کودک کتب پنجم ابتدایی بود. روش تحقیق تحلیل محتوا و از نوع کمی بود و کتاب های مطالعات اجتماعی، هدیه آسمانی و فارسی پایه پنجم ابتدایی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها چک لیست محقق ساخته جهت سنجش مولفه های حقوق فردی، اجتماعی و خانوادگی بود. ضریب پایایی ابزار براساس فرمول ویلیام اسکات (1995)، 0/85 بود. جهت تحلیل داده ها از روش آنتروپی شانون استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان توجه به مولفه های حقوق کودک در کتب مورد مطالعه بدین شرح است که؛ در زمینه شاخص های مولفه حقوق فردی کودکان«حق هویت و کرامت انسانی» رتبه اول بیشترین توجه؛ و «حق کودکان اقلیت» رتبه آخر کمترین توجه قرار دارند. در مورد حقوق خانوادگی شاخص «حق نظارت و دخالت والدین» رتبه اول بیشترین توجه؛ و «ورود به دادگاه صالحه با وجود مشکلات» رتبه آخر کمترین توجه قرار دارند و در نهایت در زمینه حقوق اجتماعی «حقوق فرهنگی» در رتبه اول بیشترین توجه؛ و «حقوق کودکان معلول و حقوق قضایی کودک» رتبه آخرکمترین توجه قرار دارند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، حقوق کودک، کتاب های درسی
  • ارائه الگوی وضعیت موجود و مطلوب کیفیت خدمات آموزشی در سیستم آموزش مجازی دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر و اعتباربخشی آن
    فریده صادق زاده، مجتبی معظمی*، امینه احمدی، حسینعلی جاهد صفحه 7

    هدف از اجرای این پژوهش ارایه الگوی وضعیت موجود و مطلوب کیفیت خدمات آموزشی در سیستم آموزش مجازی دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر و اعتباربخشی آن بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر داده ها آمیخته و ماهیت توصیفی تحلیلی و پیمایشی و روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس بود. جهت جمع آوری داده ها در بخش کیفی از روش مصاحبه با خبرگان و در بخش کمی از پرسشنامه استفاده گردید. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان دارای مدرک دکترا و داشتن حداقل 10 سال سابقه در زمینه آموزش آنلاین و در بخش کمی 10000 نفر از کاربران سیستم آموزش مجازی دانشگاه آزاد بود. یافته ها نشان داد که میانگین همه ابعاد و مولفه های الزامات آموزشی، تعامل با سایر گروه های آموزشی مجازی، اختصاص ساعات بیشتر آموزش آنلاین، انعطاف پذیری، الزامات زیباشناختی، عوامل تکنولوژیکی، قابلیت های کاهش محدودیت آنلاین، الزامات محتوایی، سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی، محتوای دروس متناسب، الزامات مشارکت برون سازمانی، زیرساخت های سیستم آموزش مجازی، کیفیت سیستم ارایه خدمات، کیفیت پشتیبانی ادراک شده، الزامات فرآیندی، کیفیت رفتار متولیان آموزش مجازی و به کارگیری استانداردهای آموزش مجازی بالاتر از حد متوسط مورد سنجش قرار گرفته است؛ به عبارتی وضعیت موجود کیفیت خدمات آموزشی در سیستم آموزش مجازی دانشگاه آزاد در وضع مطلوب می باشد. جهت سنجش اعتباربخشی یافته ها 9 نفر از خبرگان اثربخشی الگو را تایید کرده اند. نتیجه گیری کلی پژوهش نشان می دهد که بهترین شیوه جهت تضمین وضعیت موجود و مطلوب کیفیت خدمات آموزشی در سیستم آموزش مجازی دانشگاه آزاد اسلامی استفاده از استانداردهای آموزش مجازی است.

    کلیدواژگان: وضعیت موجود و مطلوب، کیفیت خدمات آموزشی، سیستم آموزش مجازی
  • مقایسه اثربخشی مدل 5E و مدل گانیه بر انگیزش تحصیلی دانشآموزان دختر دوره دوم متوسطه در سال 1398
    فائزه میرصمدی، علی نقی اقدسی*، تورج هاشمی، شهرام واحدی صفحه 8

    ارتقای انگیزش تحصیلی یکی از اساسیترین اهداف تعلیم و تربیت به شمار میرود. الگوی آموزشی 5E و الگوی آموزشی گانیه از جمله الگوهای موثر تدریسی میباشند که ممکن است در افزایش انگیزه تحصیلی دانشآموزان تاثیر داشته باشند؛ لذا این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مدل 5E با مدل گانیه بر انگیزش تحصیلی دانشآموزان دختر دوره دوم در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش نیمه آزمایشی دربرگیرنده کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 1400-99 بود که تعداد 60 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (20 نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. هر سه گروه پرسشنامه انگیزه یادگیری علم تونا و همکاران (2005) را به عنوان پیشآزمون تکمیل کردند و پس از اتمام هشت جلسه 60 الی 90 دقیقهای مدل آموزشی 5E (هفته ای دو جلسه به مدت 4 هفته) و هشت جلسه 60 الی 90 دقیقهای مدل آموزشی گانیه (هفته ای دو جلسه به مدت 4 هفته) پرسشنامه مذکور توسط گروه ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس تک متغیره تحلیل شدند. هر دو مدل آموزشی 5E و گانیه بر انگیزه تحصیلی دانشآموزان دختر دوره دوم تاثیر معناداری دارند (001/0<p)؛ با این حال، مدل آموزشی 5E نسبت به مدل آموزشی گانیه بر افزایش انگیزه تحصیلی تاثیر بیشتری دارد (001/0<p). با توجه به برتری تاثیر مدل آموزشی 5E بر ارتقای انگیزه تحصیلی دانشآموزان به کارگیری این روش تدریس توصیه می شود؛ لذا، بایستی اهمیت برگزاری دوره های آموزش این روش تدریس به معلمان توضیح داده شود.

    کلیدواژگان: آموزش، مدل 5E، مدل گانیه، انگیزه تحصیلی
  • مقایسه اثربخشی روش تدریس به شیوه محاکم قضایی و سخنرانی بر یادگیری درس روان شناسی صنعتی-سازمانی در میان دانشجویان در سال تحصیلی 1397-1398
    سیده اسماء حسینی* صفحه 9
    مقدمه

    امروزه روش های متعددی در امر یادگیری وجود دارد. اینکه چه روشی را برای چه درسی و چه موقع به کار برده شود، به انتخاب مدرس و توانایی وی در اجرای آن بستگی دارد. مطالعه حاضر به مقایسه اثربخشی روش تدریس به شیوه محاکم قضایی و سخنرانی بر یادگیری دانشجویان درس روان شناسی صنعتی-سازمانی پرداخت.

    روش

    در پژوهش حاضر از روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه غیرتصادفی استفاده شد. روش تدریس (محاکم قضایی و سخنرانی) به عنوان متغیر مستقل و یادگیری دانشجویان در درس روان شناسی صنعتی-سازمانی به عنوان متغیر وابسته مورد مطالعه قرار گرفتند. جامعه آماری دانشجویان رشته روان شناسی بودند که از بین آنها تعداد 64 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.

    یافته ها

    بین عملکرد گروه های پژوهش تفاوت معناداری وجود داشت (001/0>P). با توجه به به مقدار میانگین یادگیری به روش تدریس محاکم قضایی می توان ادعا نمود روش تدریس محاکم قضایی در مقایسه با روش تدریس سخنرانی اثربخشی بیشتری بر یادگیری دانشجویان در درس روان شناسی صنعتی داشت. همچنین بررسی انداره اثر اتا نشان داد 5/26 ٪ از واریانس متغیر وابسته (یادگیری درس روان شناسی صنعتی) توسط متغیر مستقل (روش تدریس) تبیین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش مشخص کرد که تدریس به شیوه محاکم قضایی بیشتر از روش سخنرانی بر یادگیری دانشجویان درس روان شناسی صنعتی-سازمانی موثر است.

    کلیدواژگان: محاکم قضایی، سخنرانی، روان شناسی صنعتی-سازمانی، روش های تدریس، روش محاکم قضایی
  • الگوی رهبری مربیگری برای مدیران مدارس ابتدایی: بر پایه نظریه داده بنیاد
    مارال مسعودی، فاطمه حمیدی فر*، عباس خورشیدی، یلدا دلگشایی صفحه 10

    موضوع این پژوهش الگوی رهبری مربیگری برای مدیران مدارس ابتدایی: بر پایه نظریه داده بنیاد بود. جامعه ی آماری شامل افراد متخصص ومسیولین صاحب نظر در زمینه ی آموزش و پرورش و اعضای هیات علمی رشته ی مدیریت آموزشی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختار-یافته با 15 نفر انجام شد. جهت اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیرشرکت کننده در پژوهش استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها در طی سه مرحله کدگذاری باز،کدگذاری نظری و کدگذاری انتخابی حاکی از 5 مقوله کلی و 18 مقوله فرعی است که در چارچوب مدلی پارادایمی شامل پدیده محوری: کارایی و ارتباطات، دیدگاه تخصصی و هوش هیجانی؛ شرایط علی: تاثیر گذاری و خلاقیت ، نفوذ و مسیولیت پذیری و مشارکت و همکاری؛ شرایط زمینه ای: بافتار عمومی جامعه, چشم انداز توسعه ای رشد ، بافتار تخصصی؛ راهکارها: توسعه حرفه ای مدیران , شبکه سازی. حمایت های سازمانی و برون سازمانی؛ شرایط مداخله گر: توانایی مدیریتی مدیران برخود، توانایی مدیریتی مدیران بر دیگران ، توانایی مدیریت در محیط سازمان؛ پیامدها: ایجاد احساس احترام ، ایجاد اعتماد متقابل ، الگو و الهام بخش تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: الگوی رهبری مربیگری، ارتقاء رهبری، مربیگری
  • بررسی اثربخشی آموزش مثال های حل شده و تبیین گری بر بار شناختی و انگیزش درونی دانش آموزان در آموزش درس زبان انگلیسی
    محمد عرب عامری، پروین کدیور*، نبی الله اکبرنتاج صفحه 11

     مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مثال های حل شده و تبیین گری بر بار شناختی و انگیزش درونی دانش آموزان در آموزش درس زبان انگلیسی صورت گرفت. طرح پژوهش آزمایشی از نوع طرح-های بلوکی تصادفی تعمیم یافته 2×2 بود که طی آن به 4 گروه گروه خودتبیین گری- عادی، گروه خودتبیین گری- غلط دار، گروه تبیین های آموزشی- عادی و گروه تبیین های آموزشی- غلط دار تقسیم شدند. جامعه آماری کلیه دانش آموزان مقطع هشتم شهرستان سمنان در سال تحصیلی 98-1397 بود. 120 نفر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. آموزش در مورد حل مسایل دروس انگلیسی به شیوه مثال های حل شده به دانش آموزان ارایه شد. پرسشنامه پرسشنامه بار شناختی پس و وان مرینبویر و انگیزش درونی کواس و دیسویک در مورد آن ها اجرا شد. جهت تحلیل داده ها از میانگین و انحراف معیار و آزمون تحلیل واریانس دوراهه با استفاده از نرم افزار SPSS-23 استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مثال های حل شده و تبیین گری بر بار شناختی و انگیزش درونی هنگام مطالعه اثر تعاملی دارد. با توجه به نتایج به دست آمده، تبیین گری می تواند به عنوان راهکارهای موثر بر انگیزش درونی و بار شناختی دانش آموزان در آموزش درس زبان انگلیسی مورد استفاده قرار گیرند و در برنامه های درسی مدارس برای توانمندسازی دانش آموزان در حل مسایل علمی گنجانده شوند. 

    کلیدواژگان: مثال های حل شده، تبیین گری، بار شناختی، انگیزش درونی
|
  • The effectiveness of education based on acceptance and commitment on distress tolerance and test anxiety in students
    Seyyed Vahid Javadi, MohammadHasan Ghanifar *, Fatemeh Shahabizadeh Page 1

    The aim of the present research was to determine the effectiveness of education based on acceptance and commitment on tolerance of distress and test anxiety among male second secondary school students in Birjand city. This research was a semi-experimental type that was conducted as a pre-test-post-test with a 3-month follow-up period. The statistical population included second year secondary school boys in Birjand city. Among the second secondary schools of Birjand city, one school was randomly selected and using G Power software, a sample size of 52 students was considered and the students were randomly divided into two groups (26 students in the education group) based on acceptance and commitment and 26 people were included in the control group. The data were analyzed with repeated measures analysis of variance. The findings of the present study showed that education based on acceptance and commitment increases the level of distress tolerance and decreases the students' test anxiety compared to the control group (p<0.001). The results of the Bonferroni test showed that the influence of education based on acceptance and commitment over time was significant for test anxiety and distress tolerance. Considering the impact of education based on acceptance and commitment on increasing distress tolerance and reducing test anxiety in students, counselors and therapists can use this approach to reduce test anxiety and also increase students' distress tolerance level.

    Keywords: Education based on acceptance, commitment, Distress Tolerance, test anxiety
  • The effectiveness of Bormann training protocol on high irritability, failure tolerance, peer relationships and self-confidence of 10 to 12 year old sharp intelligence students
    Maryam Taslim, Mansoureh Bahramipour * Page 2

    Students have many differences that play a major role in education; Therefore, the aim of this study was the effectiveness of Bormann educational protocol on high irritability, failure tolerance, peer relationships and self-confidence of 10 to 12 intelligent students.This study was a quasi-experimental with two experimental and control groups and pre-test-post-test and follow-up stages. The study population included all 10-12 year old high school students in the academic year 1399-1400. By multi-stage random sampling method, 40 gifted students were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent training in Borman protocol (2019) for 10 sessions. The research instruments included Bormann (2019) High Irritability Questionnaire, Harrington Failure Tolerance Questionnaire (2005), Hudson Peer Relationships Questionnaire (1997), Rosenberg Self-Esteem Questionnaire (1965), Wechsler Fifth Edition Children's Intelligence Scale (2014). The results of data analysis through analysis of variance with repeated measures SPSS-23showed that the Borman training package had a significant effect on research variables in the post-test phase and the educational effects remained in the follow-up phase(P<0/01). According to the research results, this educational program can be used to improve psychological variables in gifted children.Borman's training in the first step as a new effective variable reduces high irritability, failure tolerance and in the second step increases relationships with peers and self-confidence of intelligent students. Therefore, Borman education in schools for students should be provided by specialists.

    Keywords: Borman education, Irritability, failure tolerance, peer relationships, self-confidence
  • Comparison of the Effectiveness of Mindfulness-Based Stress Reduction on Distress Tolerance, High-Risk Behaviors, and Feeling of Loneliness in Students with Self- Injurious Behaviors
    Alireza Falah, Shaban Heydari *, Seyedeh Olia Emadian Page 3
    Background and aim

    The aim of this study is to investigate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction on the distress tolerance, high-risk behaviors, and feeling of loneliness in students with self- injurious behaviors.

    Material and methods

    In this semi-experimental study with a pre-test, post-test, and follow-up test design, 30 female students with self- injurious behaviors in the high school of Amol city were included. Samples were randomly divided into two control and experimental groups (N=15). In the experimental group, mindfulness-based stress reduction treatment including 8 sessions was implemented, and in the control group, no intervention was performed. After the sessions, both groups completed the distress tolerance, high-risk behaviors, and feeling of loneliness questionnaires and were followed up a month later.

    Results

    The results of this study showed that there was a significant difference between the score of distress tolerance, high-risk behaviors, and feeling of loneliness in the pre-test, post-test and follow-up in the experimental and control groups. Mindfulness-based stress reduction therapy has been 34% successful in differentiating distress tolerance in experimental and control groups. Additionally, the program was 39 and 41 percent successful in improving high-risk behaviors and feeling of loneliness among students with self- injurious behaviors, respectively.

    Conclusion

    Holding mindfulness-based stress reduction therapy sessions is effective in improving distress tolerance, reducing high-risk behaviors, and feeling of loneliness in students with self- injurious behaviors.

    Keywords: Mindfulness, Distress tolerance, High-Risk behaviors, feeling of loneliness, self-injurious
  • Analysis of Engineering and Behavioral-educational Factors in Future Schools of the Country
    Ali Saeidi, Hamed Meiboudi *, Morteza Heidari Page 4

    With the expansion of communication and information technology in schools, the traditional patterns of education will become new patterns. This research, with a logical and scientific approach, has compiled the indicators of future schools in Iran with emphasis on engineering and behavioral-educational features. The research method is descriptive survey and using the process of network analysis and fuzzy logic. The statistical population of this research is the members of the academic staff and experts in the field of future schools in Farhangian Universities of Khorasan Razavi, Isfahan and Tehran, as well as prominent teachers and administrators in the public and private sectors of education in the country. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, whose validity was confirmed through face and content validity, as well as its reliability through Cronbach's alpha (0.85). The findings showed that the dimensions and elements of the future school can be explained in 10 dimensions and 48 Factors. The dimensions of the future school, in order of importance, include teaching processes, communication and technology, management features, learning processes, participatory policies, attitude to school, forward-looking thinking, safety and health, school design and indoor air.

    Keywords: future school, Network Analysis, education, Iran
  • Identifying the dimensions of professional development of school administrators in the horizon of 1404:A Case Study of Principals of Schools in North Khorasan Province
    Morteza Akhari, Maryam Taghvai *, Saeed Safariyan Hamedani Page 5

    The present study aimed to develop and validate a professional development model for high-school principals.This was an applied and cross-sectional research in terms of objective and time, respectively, and had a mixed method (qualitative and quantitative). The participants in the qualitative section included 22 experts related to the research topic in North Khorasan Province, selected by purposive sampling. Data obtained from semi-structured interviews were coded and their validity and reliability were approved based on the experts' and participants’ opinions and the agreement coefficient (CVR=0.87), respectively. The statistical population in the quantitative section included 1957 high-school principals in various academic semesters during 2019-2020, 340 of whom were selected by cluster sampling based on Morgan’s Table.From the perspective of the experts, the five dimensions of professional development included educational leadership, strategic leadership, communication management, organizational management, and ethical leadership, and 14 components were management on learning and teaching, creating a favorable learning environment, curriculum evaluation, vision drawing, continuous improvement of schools, effective communication, relationship with stakeholders, operations management, resource management, individual and team leadership, professional ethics, principles, and Islamic ethical norms, development of their profession and development of human resources profession.According to the results of structural equations with PLS Smart22 showed that the research variables were able to predict professional development at a 0.69 level. It is notable that the overall goodness of fit of the model was favorable (GOF=0.54).

    Keywords: Professional Development, School Principals, educational leadership, Professional Development Model
  • Investigating the level of attention to the components of children's rights in fifth grade textbooks
    Akram Tafarshi Nejad, Nasrin Ghanabri *, Atiye Anjami Page 6

    The aim of the research was to determine the level of attention paid to the components of children's rights in fifth grade textbooks. The research method was content analysis and the statistical population of social studies books, Hadih Asemani and Farsi of the fifth grade. The data collection tool was a researcher-made checklist to measure the components of individual, social and family rights. The reliability coefficient of the tool was 0.85 based on William Scott's formula (1995). Shannon's entropy method was used to analyze the data. The results showed that the amount of attention paid to the components of children's rights in the studied books is as follows: In the field of indicators of the individual rights component of children, "the right to identity and human dignity", the first rank is the most attention; and "minority children's rights" are the last rank of the least attention. Regarding family rights, the index "right to parental supervision and intervention" ranks first, the most attention; and "entering the competent court despite the problems" are the last rank of the least attention, and finally, in the field of social rights, "cultural rights" are the first rank of the most attention; And "rights of disabled children and judicial rights of children" are ranked the least attention.

    Keywords: Content Analysis, child rights, educational books
  • Presenting a model of the current and desired quality of educational services in the virtual education system of the Islamic Azad University of Bushehr province and its accreditation
    Farideh Sadeghzadeh, Mojtaba Moazzami *, Amineh Ahmadi, Hosseinali Jahed Page 7

    The purpose of this research was to provide a model of the current and desired quality of educational services in the virtual education system of the Islamic Azad University of Bushehr province and its accreditation. The current research was applied in terms of purpose and mixed in terms of data, descriptive, analytical and survey in nature and targeted and accessible sampling method. In order to collect data, in the qualitative part, the interview method with experts was used, and in the quantitative part, a questionnaire was used. The statistical population in the qualitative section included experts with a doctorate degree and having at least 10 years of experience in the field of online education, and in the quantitative section, 10,000 users of the virtual education system of Azad University. The findings showed that the average of all dimensions and components of educational requirements, interaction with other virtual educational groups, devoting more hours to online education, flexibility, aesthetic requirements, technological factors, capabilities to reduce online restrictions, content requirements, e-learning management system, appropriate course content , the requirements of extra-organizational participation, the infrastructure of the virtual education system, the quality of the service delivery system, the perceived support quality, the process requirements, the quality of the behavior of the virtual education supervisors and the application of the virtual education standards have been measured above the average; In other words, the current status of the quality of educational services in the virtual education system of Azad University is favorable.

    Keywords: Current, desired situation, Quality of educational services, virtual education system
  • Comparison of the Effect of Model 5E and Gane Model on Academic Motivation of Female High School Students in 2019
    Faezeh Mirsamadi Page 8

    Educational model 5E and Gane educational model are among the effective teaching models that may have an effect on increasing students' academic motivation; Therefore, the aim of this study was to compare the teaching of 5E model with Gane model on the academic motivation of female students in the second year in 2020. The statistical population of this quasi-experimental studyincluded all female high school students in Tabriz in the academic year 2020-2021 that 60 students were selected using multi-stage cluster sampling and randomly assigned to three groups (20 for each group). All three groups completed the Tuan & etal (2005) Motivation towards science learning questionnaire as a pre-test and at the end of eight sessions of 60-90 minutes of 5E training model (two sessions per week for 4 weeks) and eight 60-90 minute sessions of Gane training model (two sessions per week for 4 weeks), the mentioned questionnaire was completed by the groups. Data were analyzed using univariate analysis of covariance . Both 5E and Gane educational models have a significant effect on the academic motivation of second year female students (p<0.001); However, the 5E educational model has a greater effect on increasing academic motivation than the Gane educational model (p<0.001). Considering the superiority of the effect of 5E educational model on promoting students' academic motivation, the use of this teaching model is recommended; Therefore, the importance of holding training courses in this teaching method should be explained to teachers.

    Keywords: education, 5E model, Gane model, Academic motivation
  • Comparison of the effectiveness of the teaching method of jurisprudential inquiry and lectures on the industrial-organizational psychology learning among studentd in the academic year 2018-2019
    Seyedeh Asma Hosseini * Page 9
    Introduction

    Today, there are many teaching methods. The question of which method is used for which lesson and at what time depends on the teacher's choice and his or her ability to implement it. In this study, we compared the effectiveness of the teaching method of jurisprudential inquiry and lectures on the learning of industrial-organizational psychology students.

    Materials and Methods

    In the current study, a quasi-experimental method with a pre-test-post-test design, including two non-randomized groups, was used. The teaching method (jurisprudential inquiry and speeches) was studied as the independent variable, whilst the students' learning in the industrial-organizational psychology course was studied as the dependent variable. The population included all industrial psychology students, 64 of whom were selected using the convenience sampling method.

    Results

    The results showed a significant difference between the performance of research groups (P> 0.001). Therefore, according to the mean scores of learning by the teaching method of jurisprudential inquiry, it can be claimed that the method of jurisprudential teaching was more effective in improving the learning of students in the course of industrial psychology than the lectures. Also, the analysis of Eta Squared shows that 26.5% of the variance of the dependent variable (learning industrial psychology course) is explained by the independent variable (teaching method).

    Keywords: Jurisprudential Inquiry, lecture, industrial-organizational psychology, Teaching methods
  • Coaching Leadership Model for Elementary School Managers: Based on Grand theorry.
    Maral Massoudi, Fatemeh Hamidifar *, Abas Khorshidi Page 10

    The subject of this research is the coaching leadership model for elementary school managers based on Grand theory. The statistical population included experts and stakeholders in the field of education, as well as members of the educational management faculty, and semi-structured interviews were conducted with 15 individuals using purposive sampling and the saturation criterion. To ensure the validity and reliability of the data, two methods of participant review and non-participant expert review were used. The results of the data analysis in three stages of open coding, theoretical coding, and selective coding indicate five general and 18 sub-themes that are framed within a paradigmatic model, including the phenomenological axis of efficiency and communication, specialized perspective, and emotional intelligence; Ali conditions of influence and creativity, penetration and accountability, and participation and collaboration; contextual conditions of general social behavior, growth-oriented vision, and specialized behavior; strategies of managerial professional development, networking, organizational and extraneous support; interventionist conditions of managerial self-management ability, managerial ability to manage others, and managerial ability to manage in the organizational environment; and consequences of creating a sense of respect, mutual trust, and analyzed inspiring model.

    Keywords: Coaching leadership model, leadership promotion, Coaching