فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال دهم شماره 5 (پیاپی 50، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا نعمتی، مهدی شهبازی*، شهزاد طهماسبی بروجنی، حسن عشایری صفحات 1-15
    مقدمه

    تمرین در یک مهارت خاص نه تنها منجر به عملکرد بهتر در حرکت می شود، بلکه تعدیل و تنظیمات عصبی در مناطق مختلف مغز را نیز ایجاد می کند.

    هدف

    هدف این مطالعه بررسی روانشناختی پتانسیل حرکتی وابسته به رویداد در نواحی قشری مرتبط با حرکت حین اجرای تکالیف ساده و پیچیده بود.

    روش

    نوع پژوهش، نیمه آزمایشی و طرح اجرا پس آزمونی تک مرحله ای بدون گروه کنترل بود. شرکت کنندگان تحقیق حاضر را کلیه بازیکنان تنیس روی میز مرد راست دست 20 تا 32 ساله شهر تهران در سال 1398 تشکیل دادند، که تعداد 8 نفر نمونه به صورت در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها در محل آزمایشگاه ملی نقشه پردازی مغز انجام شد. همچنین از پرسشنامه دست برتری آنت (1970)، تست چشم برتری کارت سوراخ‎دار (1910)، دستگاه توپ انداز روبوپونگ نیوجی مدل 2050، آزمون ویژه ضربات تنیس روی میز (2016)، جهت ثبت سرعت از رادارگان و به منظور اندازه گیری دقت از دوربین و امتیازدهی داوران استفاده شد. همچنین از آزمون آماری تحلیل واریانس دوراهه جهت بررسی تفاوت ها در دو سطح پیچیدگی تکلیف در نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، دامنه پتانسیل حرکتی در ناحیه قشر حرکتی اولیه در تکلیف ساده نسبت به تکلیف پیچیده دامنه بیشتری داشت (0/012=P)، اما نواحی قشر پیش حرکتی (0/008=P) و قشر آهیانه ای خلفی (0/026=P) تکلیف پیچیده دامنه بیشتری نسبت به تکلیف ساده داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که دامنه پتانسیل حرکتی به سطح پیچیدگی تکلیف وابسته است. از این رو پیشنهاد می شود در بررسی پتانسیل های وابسته به رویداد، تکالیف با سطح پیچیدگی مختلف مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پتانسیل وابسته به رویداد، پردازش ذهنی، پیچیدگی تکلیف
  • سید مجتبی عقیلی*، مریم داعی زنجانی، انسیه بابایی صفحات 16-28
    مقدمه

    از پیامدهای افزایش سن در زنان، یایسگی است که باعث تغییرات جسمانی و روانی فراوانی می گردد.

    هدف

    هدف پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کنش وری جنسی، خودپنداشت بدنی و علایم وازوموتور زنان یایسه بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمامی زنان 60-50 سال با یایسگی طبیعی شهر گرگان در سال 1401 بودند، نمونه شامل 30 زن بود که با نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 8 جلسه هفتگی و هر جلسه 1 ساعت تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های خودپنداره بدنی لیلتون (2005)، کنش وری جنسی زنان روزن (2000) و شدت علایم یایسگی هاینمن (2003) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چند متغیره و نسخه 22 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون دو گروه آزمایش و گواه در کنش وری جنسی، خودپنداشت بدنی و علایم وازوموتور در زنان یایسه تفاوت معنی داری وجود دارد (0/05>P). به طور کلی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب افزایش نمره کلی کنش وری جنسی (0/03>P)، کاهش خودپنداشت بدنی منفی (0/02>P) و علایم وازوموتور (0/01>P) شد.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با بهره گیری از مهارت های شناختی و کنترل فکر، به بهبود کنش وری جنسی، خودپنداشت بدنی و کاهش علایم وازوموتور در زنان یایسه می انجامد؛ لذا می توان این برنامه را به عنوان مداخله ای مناسب جهت افزایش سلامت روان زنان یایسه پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کنش وری جنسی، خودپنداشت بدنی، علائم وازوموتور، یائسگی
  • میلاد شرفی زادگان، عاطفه فتاحی، مهدی رضا سرافراز*، منیژه فیروزی صفحات 29-43
    مقدمه

    پرسشنامه روانشناختی سبک های تفکر جنایی در تشخیص و ارزیابی سبک های تفکر جنایی با تاکید بر اهمیت شناخت، به ویژه در ارتکاب و تداوم جرم در حوزه روانشناختی نقش به سزایی دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه روانشناختی سبک های تفکر جنایی در زندانیان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی- کاربردی و از نوع مطالعات روانسنجی بود. جامعه آماری شامل زندانیان شهر شیراز در سال 1401 بود. نمونه آماری 519 زندانی زندان عادل آباد شیراز بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پرسشنامه روانشناختی سبک های تفکر جنایی (1995) را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل عامل تاییدی از مدل هشت سبک تفکر جنایی و مدل سلسله مراتبی تفکر جنایی پرسشنامه روانشناختی سبک های تفکر جنایی حمایت کرد و شاخص های برازش مطلوب بود. ضریب آلفای کرونباخ تفکر جنایی کلی 0/91 و سبک تفکر فعال و منفعل به ترتیب 0/89 و 0/79 بدست آمد. همچنین ضریب آلفای کرونباخ هشت سبک تفکر جنایی در بازه بین 0/61 تا 0/81 بود، و ضریب همبستگی آزمون- بازآزمون بین 0/63 تا 0/86 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه روانشناختی سبک های تفکر جنایی در زندانیان تایید شد. پیشنهاد می گردد این پرسشنامه توسط مددکاران اجتماعی و فعالان حوزه روانشناسی جنایی جهت پیش بینی ارتکاب و تداوم جرم به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: جرم، تفکر، فعال، منفعل، پایایی
  • زهرا اصغرپور لشکامی، مریم اساسه*، لیلا کاشانی وحید، مجید ابراهیم پور صفحات 44-57
    مقدمه

    طلاق یکی از مهمترین عوامل ایجاد تنش و فشار بر روی کودکان است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه مداخله ای مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری ویژه کودکان طلاق دارای اختلالات عاطفی- رفتاری و بررسی اثربخشی آن بر پرخاشگری کودکان طلاق انجام شد.

    روش

     طرح پژوهش از نوع آمیخته (کیفی- کمی) بود. جامعه آماری بخش کیفی شامل مقالات و متون مرتبط با کودکان طلاق و همچنین کلیه اساتید دانشگاه و متخصصان اختلالات روانشناختی کودکان و بخش کمی شامل، کلیه کودکان دختر خانواده های طلاق شهر آستانه اشرفیه در سال 1401 بود، که تعداد 30 کودک به روش هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. برنامه مداخله 12 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای 2 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل چک لیست رفتاری کودک آخنباخ (2001) و پرسشنامه پرخاشگری کودکان شهیم (1385) بود. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روایی محتوایی برنامه مداخله معادل 0/75 تا 1 است، و بین میانگین نمره های پیش آزمون و پس آزمون دو گروه در پرخاشگری تفاوت معنادار وجود دارد (0/01>P). به طور کلی برنامه مداخله ای بهنگام مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری ویژه کودکان طلاق بر پرخاشگری کودکان طلاق تاثیر معنادار داشت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها برنامه مداخله ای تدوین شده بر پرخاشگری کودکان طلاق موثر بود؛ بنابراین می توان از این برنامه به عنوان برنامه ای موثر برای کاهش پرخاشگری کودکان طلاق استفاده نمود.

    کلیدواژگان: طلاق، اختلالات روانشناختی، پرخاشگری
  • شلیر کلاه زری، ابوالفضل محمدی*، فرزین رضاعی صفحات 58-72
    مقدمه

    اختلال اضطراب فراگیر یک ترس از قرار گرفتن در موقعیت های مختلف اجتماعی است که شایع بوده و باعث تغییرات جسمی و روانی فراوانی در فرد می گردد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر کاهش نگرانی، اضطراب، افسردگی و تنظیم هیجانی بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.

    روش

    مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه مراجعین 18 تا 51 سال دارای اختلال اضطراب فراگیر شهرستان سنندج در سال 1397 بود. نمونه پژوهش شامل 20 نفر از بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر که مبتنی بر ملاک های DSM-5 با تشخیص و مصاحبه ساختاریافته توسط روانپزشک و روانشناس بالینی به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایدهی شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک (1961)، پرسشنامه اضطراب بک (1988)، پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا (1990) و پرسشنامه تنظیم هیجانی (2008) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    طبق نتایج بدست آمده درمان فراتشخیصی یکپارچه بر کاهش نگرانی و افسردگی تاثیر داشت، اما در ارتباط با متغیرهای اضطراب و تنظیم هیجان بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر موثر نبود (0/001≥P).

    نتیجه گیری

    درمان فراتشخیصی یکپارچه روشی موثر در بهبود نگرانی و افسردگی بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر بود، بنابراین پیشنهاد می شود در درمان نگرانی و افسردگی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر استفاده شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، تنظیم هیجانی، اختلال اضطراب فراگیر
  • سجاد بشرپور*، شیرین احمدی، فاضله حیدری صفحات 73-86
    مقدمه

    اعتیاد به اینترنت یک مسیله سلامت عمومی جهانی در میان نوجوانان می باشد که با طیف وسیعی از پیامدهای منفی همراه است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی روابط ساختاری نقش سبک های والدینی و عدم تحمل ابهام در گرایش اعتیاد به اینترنت با میانجیگری اجتناب تجربی در نوجوانان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی با تکیه بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل در مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1402-1401 بود. از این جامعه نمونه ای به تعداد 180 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت (1996)، اجتناب تجربی (2011)، سبک های والدینی (1972) و عدم تحمل ابهام (2007) پاسخ دادند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و SmartPLS نسخه 4 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج معادلات ساختاری نشان داد که سبک مستبدانه (β=0/17, P=0/001) و سبک سهل گیرانه (β=0/39, P=0/001) و عدم تحمل ابهام (β=0/27, P=0/001) اثر مثبت و مستقیم بر اعتیاد به اینترنت دارند، و سبک مقتدرانه اثر منفی و مستقیمی بر اعتیاد به اینترنت دارد (β=-0/21, P=0/001). همچنین نتایج اثرات غیرمستقیم نیز نشان داد اجتناب تجربی میانجی روابط سبک های والدینی و عدم تحمل ابهام با اعتیاد به اینترنت می باشد (0/05=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سبک های والدینی و عدم تحمل ابهام از عوامل مهم اعتیاد به اینترنت هستند که با میانجیگری اجتناب تجربی بر اعتیاد به اینترنت اثر می گذارند؛ بنابراین به روانشناسان و مشاوران مدارس برگزاری کارگاه هایی با هدف کاهش و پیشگیری از اعتیاد به اینترنت در میان نوجوانان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، اجتناب تجربی، سبک والدینی، عدم تحمل ابهام، نوجوانان
  • هاله آمیغی، حسین ابراهیمی مقدم*، لیلا کاشانی وحید صفحات 87-102
    مقدمه

    وسواس فکری- عملی اختلالی شدید و ناتوان کننده اما قابل درمان است که سیری مزمن دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیک و درمان شناختی- رفتاری بر اضطراب و پرخاشگری  افراد دارای وسواس فکری- عملی انجام شد.

    روش

    مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دختران دارای وسواس فکری- عملی در مقطع متوسطه اول و دوم مناطق 1 و 3 شهر تهران در سال 1401 بود، که از بین آن ها 45 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایدهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های وسواس فکری عملی مادزلی (1977)، اضطراب بک (1988) و پرخاشگری باس و پری (1992) استفاده شد. در گروه های آزمایش 1 و 2 به ترتیب، بسته های درمان شناختی- رفتاری و رفتار درمانی دیالکتیک اجرا شد. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 و روش تحلیل واریانس آمیخته چندمتغیری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو روش درمان شناختی- رفتاری و رفتار درمانی دیالکتیک سبب بهبود اضطراب (50/539=F) و پرخاشگری (80/878=F) افراد دارای وسواس فکری- عملی نسبت به گروه کنترل شد (به ترتیب با 12/759- و 12/654- =MD در متغیر اضطراب و 20/446- و 25/609- =MD در متغیر پرخاشگری، 0/05>P)؛ همچنین روش رفتار درمانی دیالکتیک در کاهش پرخاشگری از درمان شناختی- رفتاری موثرتر بود (P<0/05 ، MD=-5/143).

    نتیجه گیری

    دو روش درمانی شناختی- رفتاری و رفتار درمانی دیالکتیک سبب بهبود سطح اضطراب و پرخاشگری در افراد دارای وسواس فکری- عملی شد؛ بنابراین، با توجه به موثر بودن روش های درمانی، می توان از آن ها به عنوان مداخله روانشناختی موثر جهت کاهش اضطراب و پرخاشگری بهره برد.

    کلیدواژگان: اضطراب، پرخاشگری، درمان شناختی- رفتاری، رفتار درمانی دیالکتیک، وسواس فکری- عملی
  • معصومه قریب بلوک، نیلوفر میکائیلی*، سجاد بشرپور، سمیه قریب بلوک صفحات 103-117
    مقدمه

     اگرچه عوامل متعدد هیجانی، شخصیتی، شناختی و رفتاری با کیفیت خواب در نوجوانی ارتباط دارند، اما تصوری جامع در مورد آن ها وجود ندارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تنظیم هیجان سازگارانه و ناسازگارانه در رابطه بین حساسیت اضطرابی، روان رنجوری، نگرش های ناکارآمد و کیفیت خواب در نوجوانان دوره دوم متوسطه انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه نوجوانان دختر و پسر دوره متوسطه دوم شهرستان دامغان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند، که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 329 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرها از مقیاس باورها و نگرش های ناکارآمد درباره خواب (1993)، شاخص حساسیت اضطرابی (1986)، پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان کودکان (2003) و پرسشنامه کیفیت خواب (1989) استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از روش های ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS نسخه 22 و AMOS نسخه 24 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل پژوهش از برازش مناسب با داده ها برخوردار است، همچنین راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم هیجان در ارتباط بین حساسیت اضطرابی، روان رنجوری، نگرش ها و باورهای ناکارآمد به خواب و کیفیت خواب نوجوانان نقش میانجی دارد (0/001>P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج روان رنجوری، حساسیت اضطرابی و راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان با کیفیت خواب آشفته تر و راهبردهای سازگارانه تنظیم هیجان با کیفیت خواب سالم تر همراه است همچنین راهبردهای تنظیم هیجان در ارتباط بین حساسیت اضطرابی، روان رنجوری، نگرش ها و باورهای ناکارآمد به خواب نقش میانجی ایفا می کند. بر این اساس به متخصصان سلامت روان توصیه می شود جهت بهبود کیفیت خواب نوجوانان نقش مولفه های مورد بررسی در پژوهش حاضر را در نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: حساسیت اضطرابی، روان رنجوری، نگرش های ناکارآمد، تنظیم هیجان، کیفیت خواب
  • حسنی اکبری، محمدعلی بشارت*، رضا قربان جهرمی، روح الله شهابی صفحات 118-131
    مقدمه

    رضایت زناشویی پایدارترین پیش بینی گر ثبات در زندگی است و از این رو استفاده درست از آن، به پایداری خانواده کمک می کند.

    هدف

    این پژوهش با هدف تدوین مدل ساختاری پیش بینی رضایت زناشویی براساس سیستم های فعال سازی/ بازداری رفتار با نقش میانجی دلبستگی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه زوج های جوان شهر تهران در سال 1400 بود، که از بین آن ها 370 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، رضایت زناشویی انریچ (1998)، مقیاس فعال سازی/ بازداری رفتار (1994) و مقیاس دلبستگی بزرگسال (1385) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل مسیر توسط نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و LISREL نسخه 8/8  انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد سیستم بازداری (P<0/05, ß=-0/16)، دلبستگی ناایمن دوسوگرا (P<0/01, ß=-0/42) و اجتنابی (P<0/05, ß=-0/19) به طور مستقیم و منفی و دلبستگی ایمن (P<0/01, ß=0/26) به طور مستقیم و مثبت تاثیر معناداری بر رضایت زناشویی دارند. همچنین سیستم بازداری بر دلبستگی اجتنابی (P<0/01, ß=0/18)، دوسوگرا (P<0/01, ß=-0/19) و سیستم فعال سازی بر دلبستگی ایمن (P<0/05, ß=0/28) اثر مستقیم مثبت و سیستم فعال سازی بر دلبستگی اجتنابی (P<0/01, ß=-0/30) به طور مستقیم و منفی تاثیر معنادار دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سیستم فعال سازی/ بازداری رفتار به صورت مستقیم و از طریق سبک های دلبستگی به صورت غیرمستقیم قادر به پیش بینی رضایت زناشویی است. بنابراین به زوج درمانگرها پیشنهاد می شود از این متغیرها به منظور افزایش میزان رضایتمندی در زوجین استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سبک دلبستگی، فعال سازی رفتار، بازداری رفتار
  • زهرا خادم دزفولی، سیده زهرا علوی*، مسعود شهبازی صفحات 132-147
    مقدمه

    کمال گرایی روان رنجور، پیامدهای روانشناختی متنوعی دارد، که در چارچوب کاربست های روان درمانی باید مورد توجه قرار گیرد.

    هدف

    پژوهش حاضر جهت تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کمال گرایی روان رنجور و خودانتقادی درونی شده در دختران کمال گرای روان رنجور انجام شد.

    روش

    در این پژوهش از طرح شبه آزمایشی تک موردی با خط پایه همزمان استفاده شد. جامعه آماری شامل دختران کمال گرای روا ن رنجور مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز در سال 1401 بود، که نمونه ای شامل 5 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و کسب حداقل نمره خط برش 145 در آزمون کمال گرایی روان رنجور انتخاب شد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (توهیگ و همکاران، 2021) طی 11 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. شرکت کنندگان مقیاس کمال گرایی روان رنجور (1994) و سطوح خودانتقادی (2004) را تکمیل نمودند. داده ها در سه مرحله خط پایه، درمان و پیگیری جمع آوری شد و به روش شاخص تغییر پایا، درصد بهبودی و ترسیم دیداری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج درصد بهبودی نشان داد که آزمودنی ها در مرحله درمان در متغیر کمال گرایی روان رنجور 17/67 و در متغیر خودانتقادی درونی شده 19/73، و در مرحله پیگیری در متغیر کمال گرایی روان رنجور 36/25 و در متغیر خودانتقادی درونی شده 49/90 بهبود پیدا کردند. همچنین شاخص تغییر پایای هر دو متغیر در مرحله پس از درمان و پیگیری معنی دار بود (0/05=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش کمال گرایی روان رنجور و خودانتقادی درونی شده از طریق افزایش انعطاف پذیری روانشناختی، این درمان می تواند به عنوان روش مداخله ای در دختران کمال گرای روان رنجور استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، روان رنجور، خودانتقادی
  • نگین پاست، احمد برجعلی*، حسین اسکندری، فرامرز سهرابی، بیلن پاسکال ورا صفحات 148-163
    مقدمه

    ترس از گناه ویژگی وسواس فکری عملی است که مرکزیت احساس گناه را در علایم وسواس تایید می کند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ویژگی های روانسنجی و ساختار عاملی نسخه ایرانی مقیاس ترس از گناه برای اختلال وسواس فکری عملی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی در زمره پژوهش های توسعه ای و از نوع روانسنجی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت آتی نیرو، بی مکث و پویندگان راه سعادت در سال 1401 در شهر تهران بود، که تعداد 520 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه وسواس جبری ونکوور (2004) و مقیاس ترس از گناه (2016) استفاده شد. جهت بررسی همسانی درونی داده ها از آلفای کرونباخ و جهت بررسی روایی از روایی همگرا، تحلیل عامل تاییدی، روایی سازه و نرم افزارهای SPSS  نسخه 26 و AMOS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتیجه تحلیل عاملی نشان دهنده تایید دو عامل پیشگیری از آسیب و تنبیه در سازه ترس از گناه که در مجموع 0/53 آن را تبیین می کند. روایی سازه مقادیر بالاتر از 0/7 و 0/5 بود. همچنین مقادیر آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0/90 و دو مولفه پیشگیری از آسیب 0/75 و تنبیه 0/88 بدست آمد، که نشان دهنده روایی همگرا و سازه این پرسشنامه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده کفایت ویژگی های روانسنجی پرسشنامه ترس از گناه از نظر ارزیابی ویژگی های ترس از گناه در اختلال وسواس فکری عملی بود. پژوهش های آینده می توانند از این ابزار برای اهداف ارزیابی و بررسی ترس از گناه در بیماران مبتلا به وسواس فکری عملی  استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ترس از گناه، اختلال وسواس فکری- عملی، روانسنجی
  • مهدی عبدالله زاده رافی* صفحات 164-176
    مقدمه

    در سال های نخست تحصیل، جدا شدن از والدین، تقاضاهای تحصیلی و اجتماعی می توانند برای کودکان فشارزا باشد و زمینه را برای ایجاد یا تشدید برخی از اختلال های روانی مهیا سازد. به همین خاطر بررسی شیوع اختلال های هیجانی- رفتاری و عوامل مرتبط با آن در این سال ها مهم است.

    هدف

     هدف پژوهش حاضر بررسی شیوع با و بدون همبودی اختلال های هیجانی- رفتاری در کودکان 6 تا 8 سال و پیش بینی شدت این اختلال ها از روی واکنش مادر به هیجانات منفی کودک بود.

    روش

     روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بود. جامعه شامل تمامی دانش آموزان پایه اول و دوم دبستان شهر ملایر در سال تحصیلی 1398-1397 بود، که با روش نمونه گیری خوشه ای، 454 نفر انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از چک لیست رفتاری کودک (2002) و پرسشنامه واکنش به هیجانات منفی کودک (1990) استفاده شد. با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و رگرسیون خطی مدل گام به گام داده ها تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که شیوع خالص اختلال های هیجانی و رفتاری 8/6 درصد و شیوع همبود آن 7/3 درصد بود. علاوه بر این، واکنش های مادر به هیجانات منفی کودک می توانست شدت مشکلات هیجانی- رفتاری کودکان را پیش بینی نماید (0/001=P).

    نتیجه گیری

     در کودکان 6 تا 8 سال، همبودی اختلال های هیجانی و رفتاری بالا بوده و واکنش های حمایتی یا غیرحمایتی مادر به هیجانات منفی کودک در آن نقش دارد، بنابراین پیشنهاد می شود روانشناسان و روانپزشکان کودک در مصاحبه های تشخیصی و راهکارهای درمانی به این یافته ها توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: اختلال های رفتاری کودک، هیجان، نشانگان عاطفی، سازگاری هیجانی
|
  • Zahra Nemati, Mehdi Shahbazi*, Shahzad Tahmasebi Boroujeni, Hassan Ashayeri Pages 1-15
    Introduction

    Training in a certain skill not only culminates in better motor performance but also leads to neural adjustments and regulations in different brain regions.

    Aim

    The present study aimed to psychologically assess event-related motor potential in motor-related cortical regions during simple and complicated tasks.

    Method

    The current research was of a semi-experimental type with a single-phase post-test design without a control group. The participants of the present study consisted of all 20-32-year-old right-handed male table tennis players in Tehran, in 2019. A total of 8 samples were selected via convenience sampling. Data were collected at the National Brain Mapping Laboratory. Annett Hand Preference Questionnaire (1970), Ocular Dominance Testing Card (1910), the Newgy Robo Pong Model 2050 Digital Table Tennis Robot, and the Specific Test for Table Tennis Stroke (2016) were used to record speed from Radar gun, and cameras and judges’ scoring were also used to measure accuracy. Moreover, the two-way analysis of variance (ANOVA) statistical test was employed to assess the differences in two levels of task complexity in SPSS software version 24.

    Results

    The results showed that the motor potential in the primary motor cortex region had a greater range in the simple task than in the complicated task (P=0.012); however, the premotor (P=0.008) and the posterior parietal cortical regions (P=0.026) of the complicated task had larger ranges than the simple task.

    Conclusion

    According to the results of this study, the motor potential range is dependent on the task complexity level. Therefore, it is suggested that tasks with different complexity levels be taken into account in investigating event-dependent potentials.

    Keywords: Event related potential, Mental processing, Task complexity
  • Mojtaba Aghili*, Maryam Daee Zanjani, Ensiyeh Babaee Pages 16-28
    Introduction

    One of the consequences of aging in women is menopause, which causes many physical and psychological changes.

    Aim

    This study aimed to the effectiveness of acceptance and commitment therapy on sexual responsiveness, body self-esteem, and vasomotor symptoms in menopausal women.

    Method

    This semi-experimental study, with a pretest-posttest control group design, the statistical population consisted of all women with natural menopause, aged 50-60 years, living in Gorgan, during 2022. A total of 30 women were selected through convenience sampling and were then randomly divided into two intervention and control groups, each consisting of 15 individuals. The intervention group participated in eight weekly sessions one-hour of ACT. The research tools included the Body Image Concern Inventory (BICI) Lilton (2005), the Female Sexual Function Index (FSFI) Rosen (2000), and the Menopause Rating Scale (MRS) Heinemann (2003). For data analysis, multivariate analysis of covariance was performed using SPSS Version 22.

    Results

    The results showed a significant difference between the pretest and posttest scores of the intervention and control groups in terms of sexual responsiveness, body self-esteem, and vasomotor symptoms (P<0.05). Overall, ACT increased the total score of sexual responsiveness (P<0.03) and reduced negative body self-esteem (P<0.02) and vasomotor symptoms (P<0.01) in menopausal women.

    Conclusion

    Based on the results, ACT, by enhancing cognitive skills and thought control, improves sexual responsiveness and body self-esteem and reduces vasomotor symptoms in menopausal women. Therefore, this intervention can be suitable for enhancing the mental health of menopausal women.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Sexual responsiveness, Body self-esteem, Vasomotor symptoms, Menopause
  • Milad Sharafi Zadegan, Atefeh Fattahi, Mehdireza Sarafraz*, Manijheh Firoozi Pages 29-43
    Introduction

    The psychological inventory of criminal thinking styles (PICTS) plays a significant role in the diagnosis and evaluation of criminal thinking styles. It emphasizes the importance of cognition, particularly in the commission and perpetuation of crimes in the field of psychology.

    Aim

    The present study was conducted with the aim of investigating the persian version of the PICTS in prisoners.

    Method

    The current research was a descriptive-applied study of the psychometric type. The statistical population consisted of prisoners in Shiraz city in 2022. The statistical sample included 519 prisoners from Adel Abad prison in Shiraz who were selected through purposive sampling. They completed the PICTS. Data analysis was conducted using Cronbach's alpha coefficient, Pearson's correlation coefficient, and confirmatory factor analysis in SPSS and AMOS version 22 software.

    Results

     The results of the confirmatory factor analysis supported the eight criminal thinking styles model and the criminal thinking hierarchy model of the PICTS, and the fit indices were favorable. The Cronbach's alpha coefficient for overall criminal thinking was 0.91, and for proactive and reactive thinking styles, it was 0.89 and 0.79, respectively. Additionally, the Cronbach's alpha coefficient for the eight criminal thinking styles ranged between 0.61 and 0.81, and the test-retest correlation coefficient was between 0.63 and 0.86.

    Conclusion

    The reliability and validity of the persian version of the PICTS has been confirmed. It is recommended that social workers and professionals in the field of criminal psychology use this questionnaire to predict the commission and perpetuation of crimes.

    Keywords: Crime, Thinking, Proactive, Reactive, Validity
  • Zahra Asgharpour Lashkami, Maryam Asaseh*, Leila Kashani Vahid, Majid Ebrahimpour Pages 44-57
    Introduction

    Divorce is one of the most important causes of tension and pressure on children.

    Aim

    The research aimed to develop of early intervention program based on cognitive-behavioral theory for divorced children with emotional-behavioral disorders and its effectiveness in aggression of divorced children.

    Method

    The research scheme was mixed (qualitative-quantitative). The statistical population in qualitative part consisted of articles and documents related to divorced children and all the professors and specialists in children’s psychological disorders and quantitative part consists of all the girls of divorced families of Astaneh-ashrafiyeh in 2022. Moreever 30 people were selected by purposive sampling and randomly replaced in experimental and control groups. The intervention program was performed in 12 sessions of 90 minutes, two session per week for experimental group. Instruments included Achenbach’s Children Behavioral Check list (2001) and Shahim’s Primary School Aggression Questionnaire (2006). The data in the qualitative part were analyzed by thematic analysis and in the quantitative part by multivariate analysis of covariance.

    Result

    The results showed the content validity of the intervention program was equal to 0.75 up to 1 and there is significant difference between the pre-test and post-test scores of the groups in aggression (P<0.01). In general, the early intervention program based on cognitive-behavioral theory for divorced children with emotional-behavioral disorders is effective on aggression in divorced children (P<0.01).

    Conclusion

    Based on findings developed intervention program was effective in aggression of divorced children. Therefore, this intervention program can be used as an effective intervention to reduce aggression of divorced children.

    Keywords: Divorce, Mental disorders, Aggression
  • Shalir Kolah-Zari, Abolfazl Mohammadi*, Farzin Rezaei Pages 58-72
    Introduction

    Generalized anxiety disorder (GAD) is a prevalent mental health condition, characterized by an individual’s excessive and persistent worry about various social situations. It is a common problem which can induce numerous physical and mental alterations in the person affected.

    Aim

    The current study aimed to evaluate the efficacy of an integrated transdiagnostic treatment approach in alleviating symptoms of worry, anxiety, and depression and improving emotional regulation in patients diagnosed with GAD.

    Method

    In this semi-experimental study, a pretest-posttest, control group design with a follow-up was employed. The research population consisted of all clients aged 18-51 years with GAD in Sanandaj, Iran, during 2018. The research sample comprised 20 patients diagnosed with GAD based on the criteria outlined in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5). These diagnoses were confirmed through structured interviews conducted by a psychiatrist and a clinical psychologist. The samples were selected via convenience sampling and randomly allocated into experimental and control groups. The research utilized several assessment tools, including the Beck Depression Inventory (1961), the Beck Anxiety Inventory (1988), the Pennsylvania Anxiety Inventory (1990), and the Emotional Regulation Inventory (2008). The collected data were analyzed using the analysis of covariance test in SPSS Version 24 software.

    Results

    According to the results, the integrated transdiagnostic treatment had an impact on reducing anxiety and depression. However, it was not effective in alleviating anxiety and improving emotional regulation in patients with GAD (P≤0.001).

    Conclusion

    The integrated transdiagnostic treatment method utilized in this study proved to be effective in alleviating worry and depression in patients diagnosed with GAD. Consequently, it is recommended for use in the therapeutic management of worry and depression symptoms in individuals suffering from GAD.

    Keywords: Anxiety, Depression, Emotional regulation, Generalized anxiety disorder
  • Sajjad Basharpoor*, Shirin Ahmadi, Fazeleh Heidari Pages 73-86
    Introduction

    Internet addiction is a global public health problem among adolescents, which is associated with a wide range of negative consequences.

    Aim

    The present study was conducted with the aim of investigating the pattern of structural relationships of the role of parenting styles and intolerance of uncertainty in the tendency of internet addiction with the mediation of experiential avoidance in adolescents.

    Method

    The research method was descriptive and correlation based on structural equations. The statistical population of all male students of the second year of high school was studying in the government schools of Ardabil city in the academic year of 2022-2023. From this population, a sample of 180 people was selected using available sampling method and answered the questionnaires of Internet Addiction (1996), Experimental Avoidance (2011), Parenting Styles (1972) and Intolerance of Uncertainty (2007). SPSS version 25 and SmartPLS version 4 software were used to analyze the collected data.

    Results

    The results of structural equations showed that authoritarian style (β=0.17, P=0.001) and permissive style (β=0.39, P=0.001) and intolerance of uncertainty (β=0.27, P=0.001) have a positive and direct effect on internet addiction, and authoritative style has a negative and direct effect on internet addiction (β=-0.21, P=0.001). Also, the results of indirect effects showed that experiential avoidance mediates the relationship between parenting styles and intolerance of uncertainty with internet addiction (P=0.05).

    Conclusion

    The results showed that parenting styles and intolerance of uncertainty are important factors of internet addiction that affect internet addiction through the mediation of experiential avoidance; Therefore, psychologists and school counselors are advised to hold workshops aimed at reducing and preventing internet addiction among adolescents.

    Keywords: Internet addiction, Experiential avoidance, Parenting style, Intolerance of uncertainty, Adolescents
  • Haleh Amighi, Hosein Ebrahimi Moghadam*, Leila Kashani Vahid Pages 87-102
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a serious and incapacitating disorder that can be managed effectively, despite its chronic progression.

    Aim

    The present study aimed to compare the impact of dialectical behavior therapy and cognitive-behavioral therapy on anxiety and aggression in patients with OCD.

    Method

    In this quasi-experimental research, employing a pretest-posttest control group design, the study population comprised girls diagnosed with OCD from the first and second level secondary schools in districts 1 and 3 of Tehran, Iran, during 2022. Through convenience sampling, a total of 45 participants were randomly selected and allocated to the experimental and control groups. In order to collect data, the Maudsley’s Obsessive Compulsive Test (1977), the Beck’s Anxiety Inventory (1988), and the Bass Perry’s Aggression Questionnaire (1992) were employed. The cognitive-behavioral therapy and dialectical behavior therapy were administered to experimental groups 1 and 2, respectively. The analysis of the collected data was conducted using SPSS Version 22, employing the method of multivariate mixed analysis of variance.

    Results

    The results showed that both cognitive-behavioral therapy and dialectical behavior therapy improved anxiety (F=50.539) and aggression (F=80.878) in people with OCD when compared to the control group (MD=-12.759 and -12.654 for anxiety, respectively; MD=-20.446 and -25.609 for aggression, respectively; P<0.05). Moreover, it was found that dialectical behavior therapy was more effective than cognitive-behavioral therapy in alleviating aggression (MD=-5.143, P<0.05).

    Conclusion

    The two methods of cognitive-behavioral therapy and dialectical behavior therapy improved the level of anxiety and aggression in individuals with OCD. Therefore, considering the effectiveness of therapeutic methods, they can be used as effective psychological interventions to reduce anxiety and aggression.

    Keywords: Anxiety, Aggression, Cognitive-behavioral therapy, Dialectical behavior therapy, Obsessive-compulsive disorder
  • Masoumeh Gharib Bolouk, Niloofar Mikaeili*, Sajjad Basharpoor, Somayeh Gharib Bolouk Pages 103-117
    Introduction

    While a variety of emotional, personality, cognitive, and behavioral factors are linked to sleep quality during adolescence, a comprehensive understanding of these factors remains elusive.

    Aim

    The present study aimed to explore the mediating role of adaptive and maladaptive emotion regulation strategies in the relationship between anxiety sensitivity, neuroticism, dysfunctional attitudes towards sleep, and sleep quality among second-year high school adolescents.

    Method

    The statistical population of this correlational study, which employed structural equation modeling, consisted of all second-year high school students (boys and girls) in Damghan, Iran, during the 2020-2021 academic year. A sample of 329 adolescents was selected through a multi-stage cluster sampling method. To measure the variables under study, the Dysfunctional Beliefs and Attitudes about Sleep Scale (1993), the Anxiety Sensitivity Index (1986), the Children's Emotion Regulation Questionnaire (2003), and the Sleep Quality Questionnaire (1989) were administered. The collected data was analyzed using Pearson’s correlation coefficient test and structural equation modeling in SPSS-22 and AMOS-24.

    Results

    The present results indicated the good fit of the research model for the data. Both adaptive and maladaptive emotion regulation strategies were found to mediate the relationship between the sleep quality of adolescents and anxiety sensitivity, neuroticism, and dysfunctional attitudes and beliefs about sleep (P<0.001).

    Conclusion

    According to the findings, neuroticism, anxiety sensitivity, and maladaptive emotion regulation strategies are linked to a poor sleep quality. Conversely, adaptive emotion regulation strategies are associated with a higher sleep quality. Emotion regulation strategies were found to mediate the relationship between sleep quality and factors, such as anxiety sensitivity, neuroticism, and dysfunctional attitudes and beliefs about sleep. Mental health professionals are advised to consider the components examined in this study as they can play a crucial role in enhancing the sleep quality of adolscentse.

    Keywords: Anxiety sensitivity, Neuroticism, Dysfunctional attitudes, Emotion regulation, Sleep quality
  • Hosna Akbari, MohammadAli Besharat*, Reza Ghorban Jahromi, Ruhollah Shahabi Pages 118-131
    Introduction

    Marital satisfaction serves as a fundamental predictor of stability and well-being within individuals' lives and families.

    Aim

    This study aims to develop a structural model that predicts marital satisfaction among young couples by examining the interplay between behavioral activation/inhibition systems and attachment styles.

    Method

    The current study was a description of structural equations. A sample of 370 young couples in Tehran during the year 2021 was selected using convenience sampling. Data were collected through demographic questionnaires, Enrich's Marital Satisfaction Questionnaire (1998), the Behavioral Activation/ Inhibition Scale (1994), and the Adult Attachment Scale (2015). Path analysis was conducted using SPSS version 25 and LISREL version 8.8 for data analysis.

    Results

    The results of the path analysis revealed several significant findings. Firstly, the inhibition system demonstrated a direct negative impact on marital satisfaction (ß=-0.16, P<0.05), along with ambivalent insecure attachment (ß=-0.42, P<0.01) and avoidant insecure attachment (ß=-0.19, P<0.05). Conversely, secure attachment displayed a direct and positive effect on marital satisfaction (ß=0.26, P<0.01). Furthermore, the inhibition system exhibited a direct and positive influence on avoidant insecure attachment (ß=0.18, P<0.01) and ambivalent insecure attachment (ß=0.19, P<0.01). Additionally, the activation system had a direct positive effect on secure attachment (ß=0.28, P<0.05) but a direct negative effect on avoidant attachment (ß=-0.30, P<0.01).

    Conclusion

    The results of the study underscore the direct predictive role of the activation/inhibition system in marital satisfaction, with attachment styles playing an indirect role. Therefore, therapists should consider these variables to enhance satisfaction levels in couples.

    Keywords: Marital satisfaction, Attachment style, Behavioral activation, Behavioral inhibition
  • Zahra Khadem Dezfuli, Seyedeh Zahra Alavi*, Masoud Shahbazi Pages 132-147
    Introduction

    Neurotic perfectionism has a variety of psychological consequences that should be considered in psychotherapy applications.   

    Aim

    The present study aimed to examine the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on neurotic perfectionism and internalized self-criticism in neurotic perfectionist girls.

    Method

    This study was conducted using a single-case quasi-experimental design with, concurrent multiple baseline. The research population consisted of neurotic perfectionist girls visiting counseling centers in Ahvaz in 2022. The participants were a sample of 5 girls selected using purposive sampling with a minimum cut-off score of 145 in the Neurotic Perfectionism Questionnaire (NPQ). The acceptance and commitment therapy (ACT) (Twohig & et al, 2021) was implemented in eleven 90-minute sessions. The participants completed the Neurotic Perfectionism Questionnaire (1994), and the Levels of Self-Criticism Scale (2004). The data were collected in three baseline, intervention, and three-month follow-up phases and analyzed using reliable change index (RCI), recovery percentage, and visual inspection.

    Results

    The analysis of the recovery percentage showed the participants’ neurotic perfectionism 17.67 and internalized self-criticism 19.73 improved in the intervention phase and their neurotic perfectionism 36.25 and internalized self-criticism 49.90 increased in the follow-up phase. Moreover, the reliability change index of both variables in the post-treatment and follow-up phases was significant (P=0.05).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of acceptance and commitment therapy in reducing neurotic perfectionism and internalized self-criticism by increasing psychological flexibility, this therapy can be used as an intervention method in neurotic perfectionist girls.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy (ACT), Perfectionism, Self-assessment
  • Negin Paast, Ahmad Borjali*, Hossein Eskandari, Faramarz Sohrabi, Belén Pascual Vera Pages 148-163
    Introduction

    Fear of guilt is a characteristic of obsessive-compulsive disorder, which confirms the centrality of guilt in obsessive-compulsive symptoms.

    Aim

    This study aims to investigate the psychometric properties and factor structure of the Iranian adaptation of the Fear of Guilt Scale.

    Method

    This study was applied and developmental in terms of aim and psychometric type,respectively. The population included all the people of the three company in Tehran, Iran, in the year 2022 from which 520 adults, were selected by availabile sampling. The Vancouver Obsessional Compulsive Inventory (2004) and the Fear of Guilt Scale (2016) were used to collect the data. Besides, mean, standard deviation (SD), exploratory  and confirmatory factor analysis, convergent validity and construct validity, SPSS version 26 and AMOS version 24 were run to analyze the data.

    Results

    Confirmatory factor analysis revealed the existence of two factors: "punishment" and "prevention of harm." The scale demonstrated favorable convergent validity. Concerning scale reliability, the Cronbach's alpha coefficient was calculated at 0.90 for the entire scale, 0.88 for the "punishment" subscale, and 0.75 for the "prevention of harm" subscale which revealed the convergent and construct validity of this questionnaire.

    Conclusion

    This study confirms the psychometric properties of the Fear of Guilt Scale in terms of evaluating the features of fear of guilt in obsessive-compulsive disorder .Future researches can use this tool for the purposes of evaluating and investigating the fear of guilt in patients with obsessive compulsive disorder.

    Keywords: Fear of guilt, Obsessive-compulsive disorder, Psychometric
  • Mahdi Abdollahzadeh Rafi* Pages 164-176
    Introduction

    In the early years of schooling, factors such as being far from parents for 5 hours, academic and social demands can be stressful for children and provide the conditions for creating or intensify some mental disorders. Therefore, it is important to investigate the prevalence of emotional-behavioral disorders and their related factors at this age.

    Aim

    The purpose of the present study was to investigate the prevalence of emotional-behavioral disorders with and without comorbidity in children aged 6 to 8 years, and also to predict the severity of these disorders based on the mother's reaction to the child's negative emotions.

    Method

    The research method was descriptive-analytical. The population included all the first and second grade primary school students of Malayer city in the academic year 2017-2018, and 454 people were selected by cluster sampling method. In order to collect data, the Child's Behavior Checklist (2002) and the Child's Reaction to Negative Emotions Questionnaire (1990) were used. Data were analyzed through SPSS version 22 software and stepwise linear regression model was employed.

    Results

    The findings of the present study revealed that, the pure prevalence of emotional and behavioral disorders in these children was 8.6% and prevalence with comorbidity of these disorders was 7.3%. In addition, mother's reactions to children's negative emotions could predict the severity of children's emotional-behavioral problems (P=0.001).

    Conclusion

    In the age range of 6 to 8, the comorbidity of emotional and behavioral disorders of these children is high and the mother's supportive or unsupportive reactions to the child's negative emotions play a significant role in it, so it is suggested that child psychologists and psychiatrists pay special attention to these findings in diagnostic interviews and treatment strategies.

    Keywords: Child behavior disorders, Emotion, Affective symptoms, Emotional adjustment