فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کارآفرینی و نوآوری
پیاپی 1 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشته رضائی نسب*، صید مهدی ویسه صفحات 1-7

    جذابیت بصری در عصر بازاریابی مدرن یک مسیله مهم و ضروری است. جذب نظر مشتریان با استفاده از روش های بازاریابی بصری با سرعت و سهولت بیشتری می تواند صورت بگیرد. سالانه بسیاری از محصولات مشتریان خود را به دلیل عدم برخورداری و توجه به روش های بازاریابی موثر از دست می دهند. پژوهش حاضر از نوع هدف جز پژوهش های کاربردی و از حیث ماهیت گردآوری اطلاعات در دسته تحقیقات توصیفی همبستگی دسته بندی می گردد. جامعه آماری را خریداران فروشگاه های زنجیره ای که 384 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب، پرسشنامه های استانداردسازی شده تکمیل و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل شده نشان داد که بازاریابی بصری دارای نقش موثر، مثبت و معناداری بر فروش محصولات دارای رویکرد نوآورانه می باشد، همچنین نشان داده شد که با استفاده از بازاریابی بصری می توان از دیگر رقبا که سال های گذشته نیز در حال فعالیت در این حوزه بوده اند، با بهره گیری از روش های موثر بازاریابی بصری پیشی گرفت.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی بصری، محصولات نوآورانه
  • قنبر محمدی الیاسی، تهمینه احسانی فر، مهنا شاهمرادی* صفحات 11-27
    هدف
    توانمندکردن زنان می تواند موجب شود تا این قشر از جامعه قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای خود را بشناسند و با توجه به ظرفیت های خود به سمت اهداف حرکت کنند. در همین راستا و با توجه به اهمیت مقوله توانمندی در این پژوهش سعی شده است تا با مرور ادبیات و مقالات پراستناد در این حوزه به واکاوی ظرفیت های علمی موجود پرداخته شود.
    روش
    مطالعه حاضر با استفاده از مرور سیستماتیک به بررسی دستاورد های علمی در طول 10 سال گذشته (2020-2010) و بررسی 24 مقاله پراستناد در این حوزه پرداخته شد.
    یافته ها
    در مجموع بررسی و کنکاش در مطالعاتی که یک دهه ی اخیر پیرامون توانمند سازی زنان صورت گرفته است، حاکی از آن است که طیف وسیعی از ابعاد مختلف توانمندی و رویکردهای متفاوت توانمند سازی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. با این حال در پژوهش های پیشین جایگاه آموزش به ویژه آموزش کارآفرینی در بحث توانمندسازی زنان روستایی کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    با تلفیق برنامه های آموزشی کارآفرینانه در قالب ترویج فکرهای نو، ضمن ارایه آموزش های مهارتی برای فعالیت در بخش های اقتصادی، ارتقاء سطح دانایی و آگاهی زنان روستایی نسبت به شناخت واقع بینانه ای از ظرفیت ها و توانایی های خود، انتظار می رود بستری مطلوب برای بازآفرینی اجتماعی آنان فراهم شود.بر این اساس بررسی های بیشتر و انجام پژوهش های دقیق و جامع در خصوص به کارگیری این دو مفهوم (آموزش و توانمندسازی) در کنار یکدیگر به صورت مکمل، لازم و ضروری است. پژوهش های آینده می توانند با تمرکز بر توانمندسازی زنان روستایی، طراحی مدل آموزش کارآفرینی و اجرا و عملیاتی سازی آن را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان، آموزش، کارآفرینی، مرور سیستماتیک
  • مژگان شفیعی*، طیبه نیک رفتار، رضا محمدکاظمی صفحات 31-42
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت اطلاعات محتوایی اینستاگرام درباره اصفهان بر روی شکل گیری تصویر مقصد در ذهن گردشگران بوده است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی- همبستگی و پیمایشی می باشد و با رویکرد کمی صورت پذیرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد که از روایی و پایایی مناسب برخوردار است. جامعه آماری این پژوهش را کاربران ایرانی اینستاگرام که برای کسب اطلاعات درباره اصفهان به صفحات و هشتگ های حاوی اطلاعات درباره شهر اصفهان مراجعه می کنند، تشکیل می دهند. با توجه به نامعلوم بودن جامعه آماری، حجم نمونه برابر 384 نفر می باشد و روش نمونه گیری از نوع در دسترس است که در نهایت 340 پرسشنامه معتبر جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده در بخش آمار توصیفی با نرم افزار SPSS و در بخش آمار استنباطی با استفاده از تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار SMART PLS مورد تجزیه-وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کیفیت اطلاعات محتوایی در اینستاگرام بر روی شکل گیری تصویر مقصد اصفهان در ذهن گردشگران تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی های صورت گرفته و نتایج حاصل شده، نتیجه می گیریم که اطلاعات گردشگری ای که در اینستاگرام درباره اصفهان تولید و به اشتراک گذاشته می شوند از نظر عوامل محتوایی که دارای پنج مولفه (ارزش افزوده، مرتبط بودن، به روزبودن، کامل بودن و جالب بودن) هستند از استانداردها و کیفیت مناسبی برخوردار می باشند که توانسته اند بر روی تصویر ذهنی گردشگرانی که به دنبال کسب اطلاعات درباره این مقصد بوده اند، تاثیر مثبت و معناداری بگذارند.

    کلیدواژگان: تصویر شناختی مقصد، تصویر کلی مقصد، تصویر عاطفی مقصد، کیفیت اطلاعات محتوایی
  • محمدرضا صفاران، محمود محمدیان*، محمدرضا کریمی علویجه صفحات 45-59
    هدف

    با توجه به اهمیت بازاریابی بین المللی و قرار داشتن کشور در شرایط خاص که نیازمند صادرات غیرنفتی و توسعه بازارهای بین المللی در جهت کاهش فشارهای اقتصادی می باشد ورود به بازار بین المللی با ایجاد زیرساخت مناسب تولید و یا بهره برداری از انرژی در دنیا می تواند راهگشای این وضعیت بحرانی باشد. هدف از مطالعه حاضر طراحی الگوی بازاریابی بین المللی برای شرکت های پیمانکاری عمومی در حوزه انرژی (برق، نفت و گاز) می باشد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش کیفی-اکتشافی بر مبنای رویکرد تحلیل محتوای قیاسی با استفاده از 15 مصاحبه با متخصصان بازاریابی بین المللی انجام شده است. تحلیل داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا کیفی و به کمک نرم افزار مکس کیودا 18 انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در مجموع 8 درون مایه اصلی شامل ضرورت حضور، واجدالشرایط بودن، بازار شناسی، محیط شناسی، استراتژی ورود، زمان بندی ورود، استراتژی بازاریابی، ساختار سازمانی و 32 مفهوم (زیر درون مایه) به عنوان عناصر و اجزای بازاریابی بین المللی می توانند مد نظر قرار گیرند که بر مبنای یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل مرحله کیفی، مدل پژوهش طراحی شد.

    نتیجه گیری

    شرکت های بازاریابی بین المللی در حوزه انرژی (برق، نفت و گاز) می توانند الگوی کاربردی آمیخته بازاریابی ارایه شده را با هشت بعد و متغیرهای مربوط به آنها را در مدیریت بازاریابی خود استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: استراتژی بازاریابی، الگوی بازاریابی بین المللی، انتخاب بازار‎، بازار شناسی، زمان بندی ورود
  • مریم قاسمی*، سعید حامدفر صفحات 63-75
    هدف
    امروزه گردشگری یکی از روبه رشدترین صنایع جهان به شمار می رود. در بین گونه های مختلف گردشگری، گردشگری عشایری یکی از منحصربه فردترین انواع گردشگری است که امکان کسب تجربیاتی متفاوت را نسبت به سایر گونه ها برای گردشگر فراهم آورده و بر توان اقتصادی عشایر نیز می افزاید. علی رغم استقبال گردشگران طی دهه اخیر از این نوع گردشگری، صاحبان اقامتگاه های بوم گردی عشایری با مشکلات متعددی مواجه هستند.مطالعه حاضر به شناسایی چالش های پیش روی صاحبان اقامتگاه های بوم گردی عشایر/کارآفرینان عشایر قشقایی استان فارس می پردازد.
    روش
    روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. واحد تحلیل صاحبان اقامت گاه های بوم گردی عشایری می باشد. ابزار تحقیق پرسشنامه و روش گردآوری اطلاعات میدانی بوده است. در این مطالعه 40 چالش ذیل 10 چالش اصلی شناسایی و مورد بررسی قرارگرفت.استان فارس در زمان انجام پژوهش دارای 132 اقامتگاه بوم گردی شهری، روستایی و عشایری بوده که از این تعداد 15 اقامتگاه بوم گردی عشایری می باشد. این اقامتگاه ها در 10 شهرستان استان پراکنده هستند.
    یافته ها
    اولین و مهم ترین چالش پیش روی اقامتگاه های بوم گردی عشایر مشکل تامین سرمایه با میانگین 9/3 است. دومین چالش عدم توجه به ظرفیت های زیست محیطی با میانگین 2/3 و سومین چالش، ضعف در زیرساخت های مورد نیاز مانند زیرساخت های ترابری، ارتباطی و عمومی با میانگین 1/3 است.
    کلیدواژگان: استان فارس، اقامتگاه بوم گردی، عشایر قشقایی، کارآفرینی
  • الهه اسحاقی*، مریم غیاثیان، مهرداد کریمی صفحات 79-96

    در عصر سمعی و بصری کنونی، تبلیغات به نوعی ارتباط چند رسانه ای تبدیل شده است. هدف از این پژوهش، تحلیل گفتمان چندوجهی تیزرهای تبلیغاتی گردشگری در چارچوب الگوی پیشنهادی ون لیون (1996) است. یکی از محورهای مورد پژوهش در ادبیات نقد جغرافیایی و مباحث گردشگری است که نویسنده در این جستار بررسی تیزرهای تبلیغاتی را انجام داده است. داده های نمونه در این مطالعه، شامل 8 تیزر تبلیغاتی گردشگری است که از طریق اینترنت گردآوری شده است. برای این منظور، از تحلیل گفتمان چندوجهی و تحلیل بدنه استفاده شده است. هدف اصلی، شناسایی ارزش های فرهنگی خاص و نشانگرهایی است که برای ارایه به مخاطبان انتخاب شده اند. روش پژوهش از نوع کیفی (استقرایی) و توصیفی تحلیلی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هر کشوری برای ایجاد تصویری منحصر به فرد و هویتی قابل تشخیص، رویکردی نسبتا متفاوت را اتخاذ کرده است. (ضمن این که طبیعت و انسان، تقریبا در تمامی نمونه های مورد مطالعه، عنصر و نشانه غالب به شمار می روند.)

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل بدنه، گردشگری، تحلیل گفتمان چند وجهی، ویدیوی تبلیغاتی. نشانه شناسی رسانه
  • میلاد کاظمی آرانی*، محمد مهتری آرانی، سید رضا راستی الحسینی صفحات 99-114

    در حال حاضر رسانه های اجتماعی به عنوان ابزاری قدرتمند این امکان را به افراد حقیقی و حقوقی می دهد تا بتوانند صدای خود را به دیگران برسانند، برند خودشان را مطرح کنند و به انبوه مشتریان و مخاطبان خود دسترسی داشته باشند و همچنین در دسترس آنها باشند؛ و این واقعیتی است که در هیچ دوره زمانی دیگری نمود و بروز نداشته است.در این بین بانک ها به دلیل انبوه مشتریانی که دارند، نیازمند این هستند که به این انبوه مشتریان دسترسی داشته و از طرف دیگر مشتریان هم به بانک ها دسترسی داشته باشند.بنابراین فرصت حضور بانک ها در شبکه های اجتماعی و راه اندازی کانال و یا صفحه ویژه بانک در کنار وب سایت اختصاصی، پلی است دو طرفه که می تواند بانک ها و مشتریانشان را به هم متصل کند.هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر فعالیت های بازاریابی رسانه های اجتماعی بر ارزش ویژه برند وپاسخ مشتری در صنعت بانکداری (بانک قرض الحسنه مهر ایران)می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر به لحاظ جمع آوری داده ها توصیفی- پیمایشی و به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری مشتریان بانک قرض الحسنه مهر ایران در شهر تهران و نامحدود می باشد. واز طریق فرمول کوکران به تعداد 384 تعیین گردید . برای آزمون فرضیات از مدل Amos و SPSS22 استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین ابعاد بازاریابی رسانه های اجتماعی بر ارزش ویژه برند و ابعاد پاسخ مشتری تاثیر مثبت و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، بازاریابی، ارزش برند، پاسخ مشتری
|
  • Fereshteh Rezaeinasab *, Seid Mehdi Veiseh Pages 1-7

    Visual appeal is an important and necessary issue in the modern marketing era. Attracting customers' opinions can be done more quickly and easily using visual marketing methods. Every year, many products lose their customers due to lack of attention to effective marketing methods. The current research is categorized as descriptive research in correlational research in terms of the nature of data collection. The statistical population was the buyers of chain stores, 384 of whom were selected by random sampling, standardized questionnaires were completed and analyzed using SPSS software. The obtained results showed that visual marketing has an effective, positive and significant role on the sale of products with an innovative approach, it was also shown that by using visual marketing it is possible to distinguish from other competitors who have been active in this field in the past years. , surpassed by using effective methods of visual marketing.

    Keywords: Marketing, visual marketing, innovative products
  • Ghanbar Mohammadi Elyasi, Tahmineh Ehsanifar, Mohanna Shahmoradi * Pages 11-27
    Purpose
    Empowering women can enable this section of society to recognize their strengths, weaknesses, opportunities and threats and move towards their goals according to their capacities. In this regard, and considering the importance of the category of empowerment in this research, an attempt has been made to review the existing scientific capacities by reviewing the literature and highly cited articles in this field.
    Method
    This study using a systematic review, the scientific achievements during the last 10 years (2020-2010) were reviewed and 24 highly cited articles in this field were reviewed. Based on this, first, after identifying the keywords, the articles published in Science Direct, Scopus, Springer, Sage Journals, and Google Scholar databases were considered for searching.
    Findings
    Overall the study of studies on women's empowerment in the last decade suggests that a wide range of different dimensions of empowerment and different approaches to empowerment have been considered by researchers. However, in previous studies, the place of education, especially entrepreneurship education in the discussion of empowerment of rural women, has received less attention.
    Conclusion
    Combining entrepreneurial training programs in the form of promoting new ideas, while providing skills training for working in the economic sectors, raising the level of knowledge and awareness of rural women about a realistic knowledge of their capacities and abilities It is expected that a favorable environment will be provided for their social regeneration. Accordingly, further studies and conducting accurate and comprehensive research on the application of these two concepts (education and empowerment) together are complementary, necessary and essential. Future research can focus on empowering rural women, designing an entrepreneurship education model, and implementing and operationalizing it.
    Keywords: Empowerment, Women, Education, Entrepreneurship, Systematic review
  • Mozhgan Shafiee *, Tayebeh Nikraftar, Reza Mohammadkazemi Pages 31-42
    Objective

    The purpose of the present research was to investigate the effect of the quality of content information on Instagram about Isfahan on the formation of the destination image in the minds of tourists.

    Methodology

    The present research is an applied in terms of purpose and descriptive-correlation and survey in terms of method and it was conducted with a quantitative approach. The instrument of collecting data is a questionnaire that has suitable validity and reliability. The research questionnaire is derived from the standard questionnaire and includes two main sections of demographic questions and specialized questions, the questions of the specialized section include 28 closed-ended questions with a 5-point Likert scale. The statistical population of this study consists of Iranian Instagram users who refer to the pages and hashtags on Instagram that contain information about Isfahan to get information about Isfahan. Due the unknown statistical population, the sample size is equal to 384 people and the sampling method is convenience Sampling and finally 340 valid questionnaires were collected. The collected data were analyzed using the structural equation modeling technique (SEM) and SMART PLS software.

    Findings

    The quality of content information on Instagram has a positive and significant effect on the cognitive and affective image of the tourist destination of Isfahan.

    Conclusion

    It can be concluded that the tourism information that is produced and shared on Instagram about Isfahan has good standards and quality in terms of content factors (value-added, relevancy, timeliness, completeness, interestingness) and they have been able to have a positive and meaningful impact on the mental image of tourists who sought to obtain information about this destination.

    Keywords: Affective destination image, - Cognitive destination image, Overall destination image, Quality of content information in Social Media
  • Mohammadreza Saffaran, Mahmoud, Mohammadian *, MohammadReza Karimi Alavijeh Pages 45-59
    Objective

    Identifying the components of the international marketing process for general contracting companies in the field of energy (electricity, oil and gas) is one of the key issues that companies currently have in order to survive and gain more market share, customer and revenue and increase efficiency. The purpose of this study was designing an international marketing model for general contracting companies in the field of energy (electricity, oil and gas) . We consider Mapna Group as the pioneer mega company in the field of energy as a case study. MAPNA Group is an industrial enterprise, consisting of MAPNA Group Company,

    Methodology

    This qualitative-exploratory research is based on a deductive content analysis approach using 15 interviews with international marketing experts. The statistical population of this study consisted of 15 international marketing experts who were selected by purposeful sampling and the interview process was semi-structured. Qualitative data analysis was performed using qualitative content analysis method using MAXQDA 18 software.

    Finding

    The results of the present study showed eight main themes including necessity of presence, eligibility, market survey, environmental study, entry strategy, entry timing, marketing strategy, organizational structure.

    Conclusion

    General contracting companies (electricity, oil and gas) can apply the eight-dimensional marketing mix applied model and their associated variables in their marketing management. Our proposed model in the present study is a comprehensive flowchart for the international marketing process that illustrates all stages of this marketing process from A to Z, both at a glance the effective steps in international marketing and the factors influencing each step. It is also noteworthy that a comprehensive study covering all stages of this process has not been conducted so far, and this is the first study.

    Keywords: Entry Strategy, Entry Timing, International Marketing Model, Market Selection, Marketing strategy
  • Maryam Ghasemi *, Saeed Hamedfar Pages 63-75
    Today, tourism is one of the fastest growing industries in the world. Among the different types of tourism, nomadic tourism is one of the most unique types of tourism, which provides the opportunity for tourists to gain different experiences compared to other types and also increases the economic power of nomads. Despite the reception of this type of tourism by tourists during the last decade, the owners of nomadic ecotourism residences are facing many problems.The present study identifies the challenges faced by the owners of nomadic ecotourism residences/entrepreneurs of the Qashqai nomads of Fars province.
    Method
    The research method is descriptive and analytical. The unit of analysis is the owners of nomadic ecotourism residences. The research tool was the questionnaire and the field data collection method. In this study, 40 challenges under 10 main challenges were identified and investigated. At the time of the research, Fars province had 132 urban, rural and nomadic ecotourism residences, of which 15 were nomadic ecotourism residences. These residences are scattered in 10 cities of the province.
    findings
    The first and most important challenge facing nomadic ecotourism residences is the problem of providing capital with an average of 3.9. The second challenge is not paying attention to the environmental capacities with an average of 2.3 and the third challenge is the weakness in the required infrastructure such as transportation, communication and public infrastructure with an average of 1.3.
    Keywords: Fars province, Ecotourism Residence, Qashqai nomads, Entrepreneurship
  • Elahe Eshaghie *, Maryam Ghyasian, Mehrdad Karimy Pages 79-96

    In today's audiovisual era, advertising has become a form of multimedia communication. The purpose of this research is to analyze the multifaceted discourse of tourism promotional teasers in the framework of the model proposed by VanLeon (1996). One of the subjects of research in the literature of geographical criticism and tourism topics is that the author has done the investigation of promotional teasers in this essay. The sample data in this study includes 8 tourism advertisement teasers collected through the Internet. For this purpose, multimodal discourse analysis and corpus analysis have been used. The main goal is to identify specific cultural values ​​and markers that are chosen to be presented to the audience. The research method is qualitative (inductive) and descriptive-analytical. The research results show that each country has adopted a relatively different approach to create a unique image and a recognizable identity.(At the same time, nature and man are the dominant element and sign in almost all the samples studied. )

    Keywords: Corpus analysis, Tourism, multimodality discourse analysis, advertising video. Media semiotics
  • Milad Kazemi Arani *, Mohammad Mehtari Arani, Seyed Reza Rasti Alhoseini Pages 99-114

    Currently, social media, as a powerful tool, allows real and legal people to express their voice to others, promote their brand, and have access to the mass of their customers and audiences, as well as being available to them; And this is a fact that has not appeared in any other period of time. Meanwhile, due to the large number of customers, banks need to have access to this large number of customers, and on the other hand, the customers also have access to the banks. Therefore, The opportunity for banks to be present in social networks and to launch a special bank channel or page along with a dedicated website is a two-way bridge that can connect banks and their customers.The purpose of this research is to investigate the impact of social media marketing activities on brand equity and customer response in the banking industry (Qarz Al-Hasneh Mehr Bank of Iran). The research method of the present study is descriptive-survey in terms of data collection and practical in terms of purpose. The statistical population of customers of Qarz Al-Hasneh Mehr Bank in Tehran is unlimited. It was determined as 384 through Cochran's formula. Amos model and SPSS22 were used to test the hypotheses. Data analysis showed that there is a positive and significant effect between social media marketing dimensions on brand equity and customer response dimensions.

    Keywords: Social Media, Marketing, brand equity, customer response