فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راضیه قنبری وانانی، حسن دانائی فرد*، سید حسین کاظمی، جلیل دلخواه صفحات 11-44

    تصمیم گیری در خصوص پیاده سازی راهبردها و برنامه های به زیستی سازمان یکی از دغدغه های اصلی مدیران منابع انسانی برای بهبود سلامت و رفاه حال کارکنان محسوب می شود. زیرا تشخیص برنامه های مطلوب از دیدگاه کارکنان در کنار سنجش میزان عملیاتی سازی آنها نه تنها رضایتمندی و خرسندی بیشتری در کارکنان ایجاد می کند، بلکه توان اجرایی سازمان برای صرف بودجه با کمترین اتلاف منابع را ممکن می سازد. برای تصمیم گیری در مورد جهت گیری انواع برنامه ها در سازمان چه باید کرد؟ پژوهش ترکیبی حاضر پس از واکاوی 6 راهبرد، 13 برنامه و 60 اقدام ارتقای به زیستی کارکنان در مرحله کیفی، با به کارگیری روش تحلیل اهمیت- عملکرد در مرحله کمی نحوه اولویت بندی اقدامات هر یک از برنامه های به زیستی کارکنان در محل کار را نشان می دهد. جامعه آماری این پژوهش کلیه 320 نفر کارکنان سازمان اداری و استخدامی کشور بوده است که از این تعداد 200 نفر از آنها به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد مدیران می توانند از میان 60 اقدام مورد بررسی، با تمرکز بیشتر بر برخی از اقدام ها، کنار گذاشتن تعدادی از اقدام ها، استمرار برخی از آنها و در نهایت اختصاص اولویت کمتر به شماری از این اقدام ها در مورد برنامه های به زیستی کارکنان در محل کار تصمیم گیری کنند.

    کلیدواژگان: به زیستی در محل کار، رفاه کارکنان، پژوهش ترکیبی، تحلیل اهمیت- عملکرد، راهبردهای منابع انسانی
  • الهویردی حبیب پور، آرین قلی پور*، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 45-85

    در هزاره سوم، سازمان ها، توسعه منابع انسانی را از حیاتی ترین وظایف خود و اصلی ترین راه بهسازی سازمانی می دانند و با توجه به منافع زیاد آن در محیط کار، سرمایه گذاری های بسیاری را در این جهت به عمل می آورند. در این تحقیق، هدف "شناسایی روش های موثر توسعه استعدادها در صنعت بانکداری ایران" بوده است. جامعه آماری این تحقیق خبرگان صنعت بانکداری ایران بوده و نمونه تحقیق، بصورت هدفمند شامل 15 نفر از خبرگان بانک ها تعیین گردیده است. پس از مرور ادبیات تحقیق و نظرات خبرگان این حوزه، با استفاده از روش تحقیق کیفی و از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته عمیق و هدفمند، داده های تحقیق جمع آوری شده و در ادامه با روش تحلیل محتوا تحلیل گردید. روایی پژوهش با استفاده از روش های بررسی توسط اعضا (مصاحبه شوندگان) و چندسویه نگری منابع داده ها و پایایی آن از روش کدگذاری مجدد بررسی و تایید شد. طی 15 مصاحبه و اشباع نظری حاصله، 14 مولفه موثر در توسعه استعداد در صنعت بانکداری در دو دسته سازمانی و فردی شناسایی گردید. بر اساس یافته ها، روش های سازمانی شامل منتورینگ، یادگیری حین کار، بازدید از بانک های معتبر، آموزش های تخصصی خارج از کشور، مدیریت عملکرد، تسهیم دانش بین افراد، گردش شغلی، کارگاه های تخصصی، مربیگری، جلسات درون و برون سازمانی و روش های فردی شامل برنامه ریزی پیشرفت حرفه ای، آموزش های تخصصی، توسعه فردی و مشارکت در فعالیت های گروهی تعریف گردید. نتایج نشان می دهد مهمترین روش در توسعه استعدادها در دسته روش های فردی، برنامه ریزی پیشرفت حرفه ای و مهمترین روش سازمانی، منتورینگ می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، توسعه استعداد، صنعت بانکداری
  • الهام ابراهیمی* صفحات 87-118
    منتورینگ معکوس مفهومی نسبتا نوپاست که به دلایلی نظیر تغییر عمده نسل های کاری و پیشرفت های اخیر فناوری اطلاعات، از طریق شالوده شکنی سلسله مراتب سنی و سازمانی در جهت عکس فرآیند منتورینگ شکل گرفته است. فارغ از کاربرد، پژوهش های مرتبط با این حوزه اندک هستند و عموما در سطح مفهوم پردازی و طرح ایده انجام شده اند. هدف این پژوهش آن است که در راستای افزودن به بدنه دانش موجود، تجربه نقش منتور در منتورینگ معکوس را از طریق رویکردی پدیدارشناسانه فهم کرده و بازتاب دهد. به این منظور، مصاحبه های عمیق با سیزده نفر از افرادی انجام شد که در فرآیند منتورینگ معکوس در سه شرکت فعال در زمینه فناوری اطلاعات مالی به صورت رسمی مشارکت داشتند. برای تحلیل داده ها از رویکرد پدیدارشناسی توصیفی و روش هشت مرحله ای کلایزی استفاده شد و از ارجاع نتایج به مشارکت کنندگان برای اعتباریابی یافته ها بهره گرفته شد. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه با منتورها به شکل گیری سیزده خوشه تماتیک در قالب چهار تم منتهی شد. نتایج پژوهش نشان داد تجربه منتورها در فرایند منتورینگ معکوس از طریق دو تم «جامعیت و شمولیت نقش» و «تجربه احساسات تراگذر» شکل می گرفت و به «اثر زایشی و بومرنگی توسعه دهنگی» منتهی می شد. سویه تاریک این تجربه ها «انگاره های بازدارنده» در سطح فردی، سازمانی و فرهنگی بود.
    کلیدواژگان: منتورینگ، منتورینگ معکوس، پدیدارشناسی توصیفی، تجربه نقش منتور، فهم و بازتاب تجربه
  • صدیقه افشارنسب، اسمعیل کمالی راد*، غلامرضا جمالی صفحات 119-157

    این تحقیق با هدف ارایه یک مدل کیفی برخواسته از تیوری داده بنیاد جهت تحلیل عملکرد سازمانی با تاکید بر غیبت گرایی در شرایط چندموجی کرونا در سازمان های دولتی، با مشارکت خبرگان، اساتید و کارشناسان سازمان های دولتی انجام گرفته است. روش نمونه گیری، نمونه گیری نظری (روش کیفی) می باشد.در مرحله ابتدایی به تحلیل داده‏های حاصل از بررسی پیشینه و ادبیات موضوع و همچنین مصاحبه با 11 نفر از خبرگان و اعضاء هییت علمی آگاه به حوزه منابع انسانی پرداخته شده است.سپس بر اساس رویکرد داده بنیاد، مدل کیفی تحلیل عملکرد سازمانی با تاکید برغیبت گرایی در شرایط چندموجی کرونا در سازمان های دولتی طراحی گردید. نتایج نشان داد پدیده اصلی غیبت گرایی به دو مقوله اجتنابی و نگرشی،پدیدآورندگان غیبت گرایی به دو دسته عوامل سازمانی و فردی، شرایط زمینه‏ای غیبت گرایی به سه دسته عوامل شغلی،سازمانی و محیطی،مداخله گرهای غیبت گرایی به پنج دسته عوامل خدمات اجتماعی،توانمندسازی کارکنان،کسب شایستگی استخدامی،فضای اعتماد و احترام و عدالت سازمانی،راهبردهای کاهش غیبت گرایی بهداشت محیط کاری و فردی،تعادل بین کار و زندگی،بهبود و شفاف سازی فرایندهای سازمانی،نیازسنجی آموزشی شغل،آسیب شناسی شغل و بهبود ارتباطات کارمند/مدیر و پیامدهای پدیده غیبت گرایی شامل آسیبهای شغلی، نارضایتی ارباب رجوع، بیگانگی شغلی،افسردگی و افزایش هزینه های سازمان و پیامدهای مثبت شامل بهداشت فردی و محیط کار،کاهش هزینه های مادی سازمان،کمک به محیط زیست،افزایش رضایت فردی غایب،انعطاف پذیری کار روزانه می باشد و نتایج این تحقیق نشان می دهد عملکرد سازمانی در دوران پاندمی ها با حضور پدیده غیبت گرایی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: ابسنتیسم، عملکرد سازمانی، کووید-19
  • جبار باباشاهی*، رضا مقدم، مرتضی سلطانی صفحات 159-195
    در پژوهشهای پیشین مرتبط با استراتژیهای منابع انسانی، متغیر تلاطم محیطی به ندرت مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف معرفی چارچوب استراتژ یک کارکردهای مدیریت منابع انسانی در محیط متلاطم انجام شده است. روش پژوهش از نظر پارادایم، تفسیری و از نظر استراتژی، تحلیل محتوای کیفی است. گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و مبتنی بر بررسی مقالات و کتب از پایگاه های معتبر علمی بوده است. در این مقاله ابتدا مفهوم پردازی محیط انجام و محیط متلاطم و ابعاد آن تعریف و در ادامه با انتخاب حوزه های کارکردی منابع انسانی مرتبط، چارچوب استراتژیک کارکردهای مدیریت منابع انسانی در محیط متلاطم و پرتلاطم بعنوان یافته های پژوهش معرفی شده است. یافته های پژوهش به دو بخش تقسیم شده است. اول اینکه در محیط متلاطم، مکاتب کارآفرینی و یادگیری از مکاتب توصیفی مینتزبرگ با عنایت به مفروضات آنها توانایی پاسخگویی به نیازهای سازمان را داشته و مکاتب تجویزی در این محیط کاربردی ندارند. همچنین متناسب با مکاتب مذکور، می توان به یافته هایی چون ارزیابی عملکرد نوآوری محور، یادگیری مستمر مولد، خلق توانایی پویا، برنامه ریزی سناریو محور، جذب نیروهای چند تخصصه نوآور، جذب چابک، مشوق های چندبعدی همراستاساز، مزیت رقابتی موقت با پیکربندی مجدد، طراحی شغل نیمه ساختاریافته، خودمختاری، وقت آزاد سازمانی، کوچ نشینی حرفه ای، توسعه شغلی سیال و خلاق و مقیاس پذیر بودن منابع انسانی از کارکردهای منابع انسانی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: استراتژی های منابع انسانی، کارکردهای منابع انسانی، محیط متلاطم
  • پریما بیدقی، صدیقه طوطیان اصفهانی*، نازنین پیله وری، حسن رنگریز صفحات 197-232
    مفهوم عدالت از مهمترین واژه ها در قاموس تمدن بشری، محسوب می گردد و از طرفی طبق ماده 78 برنامه ششم توسعه، دولت مکلف است در راستای تحقق عدالت اجتماعی و حمایت از اقشار آسیب پذیر و بسط پوشش های امدادی، حمایتی و بیمه ای و پیشگیری و کاهش آسیب های اجتماعی نسبت به طراحی و اجرای برنامه های لازم برای نیل به اهداف برنامه ششم توسعه، اقدام نماید. هدف پژوهش حاضر شناسایی راهکارها و ارایه الگویی جهت تحقق عدالت اجتماعی منابع انسانی با توجه به برنامه 6 توسعه ماده 78 است. روش پژوهش مورد استفاده روش آمیخته است که در بخش کیفی از تحلیل مضمون و در بخش کمی از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری بخش کیفی بصورت هدفمند و با استفاده از شوه گلوه برفی 11 نفر از خبرگان می باشند و در بخش کمی بصورت تصادفی طبقه ای200 نفر از اعضای وزارت رفاه انتخاب شدند. با بهره گیری از روش تحلیل مضمون و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته 5 مضمون اصلی شامل: رعایت اصل شایسته سالاری در تمام سطوح مدیریتی، تاسیس نظام تعاون و تامین رفاه اجتماعی، مبارزه با ظلم و نابرابری و تبعیض های ناروای اجتماعی، ایجاد و اقامه ی عدل در نظام اجتماعی، عملیاتی ساختن و ایجاد تحول نظام مالیاتی کشور احصاء شد که در قالب شبکه مضامین دسته بندی شدند و سپس با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی اثرگذاری تمامی عوامل شناسایی شده تایید شد.
    کلیدواژگان: راهکارها، عدالت اجتماعی، منابع انسانی، برنامه 6 توسعه
|
  • Raziyeh Ghanbary Vanani, Hassan Danaee Fard *, Seyed Hossein Kazemi, Jalil Delkhah Pages 11-44

    Deciding on the implementation of the organization's well-being strategies and programs is one of the main concerns of human resource managers to improve the health and well-being of employees. Because identifying the desired programs from the employees' perception, along with measuring the level of their implementation, not only creates more satisfaction and happiness in the employees but also enables the organization's executive ability to spend the budget with the least waste of resources. What should be done to decide on the direction of various programs in the organization? After analyzing 6 strategies, 13 programs, and 60 actions to promote employees’ well-being in the qualitative stage, the present mixed study shows how to prioritize each action of the employee well-being programs in the workplace by applying the importance-performance analysis technique in the quantitative stage. The statistical population of this research was all 320 employees of the administrative and recruitment organization, of which 200 were selected as a sample. The research results show that managers can focus more on some of the 60 actions, discard or continue some of them, and finally give less priority to some of these actions to decide about employee well-being programs at work.

    Keywords: Workplace well-being, Employee welfare, Mixed study, Importance-Performance Analysis, Human resource strategies
  • Allahverdi Habibpour, Aryan Gholipour *, Gholamreza Memarzadeh Pages 45-85

    In the third millennium, organizations consider the development of human resources as one of their most vital tasks and the main way of organizational improvement,, due to its great benefits in the workplace, they make many investments in this direction. The purpose of study is "identifying the factors affecting the development of talents in the Iranian banking industry.The statistical population of research is the experts of the Iranian banking industry and the sample of research has been purposefully included 15 experts of banks. After reviewing the research literature and opinions of experts in this field, using qualitative research method and through in-depth and purposeful semi-structured interviews, research data were collected and then analyzed by content analysis method. The validity of the research was verified using the survey methods by members (interviewees) and multidimensionality of data sources and its reliability was confirmed by the recoding method. During 15 interviews and theoretical saturation, 14 components affecting talent development in the banking industry were identified in two categories: organizational and individual. Based on the findings, organizational factors include mentoring, on-the-job learning, visiting reputable banks, specialized training abroad, performance management, knowledge sharing, job rotation, specialized workshops, coaching, in-house and out-of-organization meetings, and individual factors Including professional development planning, specialized class training, individual development, and participation in team / group activities. The result of this study showsw that the most important factor in the development of talents in the category of individual factors is professional development planning and the most important organizational factor is mentoring.

    Keywords: Talent management, Talent development, Banking Industry
  • Elham Ebrahimi * Pages 87-118
    Reverse mentoring, as a recently formed concept, has emerged due to significant shifts in working generations and advancements in information technology. It challenges the traditional foundations of age and organizational hierarchies within the mentoring process. Despite its relevance, limited research exists in this field, primarily focusing on conceptualization and idea design. This research aims to deepen understanding of the mentor's role in reverse mentoring by employing a phenomenological approach, contributing to the existing body of knowledge. Thirteen individuals who formally participated in the reverse mentoring process within three financial information technology companies were selected for in-depth interviews. Data analysis utilized a descriptive phenomenological approach along with the eight-step Colaizzi method. Validation of findings was achieved by referencing the results with the participants. Analysis of interview data led to the identification of thirteen thematic clusters, organized into four themes. The results of this study demonstrate that mentors' experiences in the reverse mentoring process are shaped by two main themes: "role comprehensiveness and inclusiveness " and "experience of transitive emotions," ultimately leading to a "generative and boomerang effect of development." However, these experiences also have a dark side, characterized by the presence of "inhibiting ideas" at the individual, organizational, and cultural levels.
    Keywords: Mentoring, Reverse mentoring, descriptive phenomenology, Mentor&rsquo, s role experience, Understanding, reflection of the experience
  • Sedigheh Afsharnasab, Esmail Kamalirad *, Gholamreza Jamali Pages 119-157

    This research aims to provide a qualitative model based on data-based theory to analyze organizational performance with an emphasis on absenteeism in multi-wave conditions of Corona in government organizations, with the participation of experts, professors and experts of government organizations. In the initial stage, the analysis of the data obtained from the review of the background and literature of the subject, as well as interviews with 11 experts and faculty members knowledgeable in the field of human resources, were conducted. Then, based on the foundation's data approach, a qualitative model of organizational performance analysis was designed with an emphasis on absenteeism in multi-wave conditions of Corona in government organizations. The results showed that the main phenomenon of absenteeism is divided into two categories: avoidance and attitudinal, the causes of absenteeism are divided into two categories of organizational and individual factors, the background conditions of absenteeism are divided into three categories of occupational, organizational and environmental factors, the interveners of absenteeism are, work environment and personal health, balance between work and life, Improving and clarifying organizational processes, job training needs assessment, job pathology and improving employee/manager communication and the consequences of the absenteeism phenomenon including job injuries, client dissatisfaction, job alienation, depression and increasing organization costs and Positive consequences include personal health and work environment, reduction of material costs of the organization, help to the environment, increase of absent personal satisfaction, flexibility of daily work.And the results of this research show that organizational performance decreases with the presence of absenteeism

    Keywords: absenteeism, Organizational Performance, COVID-19
  • Jabbar Babashahi *, Reza Moghaddam, Morteza Soltani Pages 159-195
    In previous HR strategies’ researches, turbulent environment in different models has been considered rarely. The goal of this research is to introduce a strategic framework for human resource management functions in turbulent environment. As paradigmatic point of view, method of this research is interpretive and in terms of strategy, it is qualitative content analysis. Gathering information method is library method and based on article review selected from reliable scientific databases. First, the concept of environment, turbulent environment and its different dimensions were explained. Then via selecting specific human resource functions, the relevant strategic framework in turbulent environment defined as findings of research. Findings of research are divided to two sections. First section states that among Mintzberg describing strategic schools, entrepreneurial school and learning school are applicable in turbulent environment. Prescriptive strategies can not still be applied. Aligned with aforesaid two strategic schools, second categories of findings which are HR functions are defined. Innovative oriented of performance appraisal, continues generative learning, making dynamic capabilities, scenario planning, multi-skill innovative recruitment, agile recruitment, multi-dimensional aligning incentives, temporary competitive advantages through reconfiguration, semistructure job design, autonomy, slack time, professional nomadism, fluid and creative job development, HR scalability are some instances in this respect.
    Keywords: HR Strategies, HR Functions, Turbulent Environment
  • Parima Beidaghi, Sedighe Tootian Esfahani *, Nazanin Pilevari, Hasan Rangriz Pages 197-232
    The concept of justice is considered one of the most important words in the dictionary of human civilization, and on the other hand, according to Article 78 of the Sixth Development Plan, the government is obliged to achieve social justice and support vulnerable groups, and expand relief, support and insurance coverage, and prevent and reduce social harms. Design and implement the necessary programs to achieve the goals of the 6th Development Plan. The purpose of the current research is to identify solutions and provide a model to realize social justice of human resources according to the 6th development program of Article 78. The research method used is a mixed method, which is a qualitative part of thematic analysis and a quantitative part of a descriptive survey. The statistical population of the qualitative section is 11 experts in a purposeful way and using snowball sampling, and in the quantitative section, 200 members of the Ministry of Welfare were randomly selected. Using the method of thematic analysis and using semi-structured interviews, 5 main themes include: respecting the principle of meritocracy at all management levels, establishing a cooperative system and ensuring social welfare, fighting oppression and inequality and unfair social discrimination, creating and establishing justice In the social system, operationalization and transformation of the country's tax system were calculated, which were categorized in the form of a theme network, and then the effectiveness of all the identified factors was confirmed using confirmatory factor analysis.
    Keywords: solutions, Social Justice, Human resources, 6th development program