فهرست مطالب

نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی محققی صفحات 1-2
  • عباس فروتن، محمدحسین نیکنام، سید محمدرضا کلانتر معتمدی، فاطمه رنجبر، علی خاجی صفحات 3-10
    زمینه و هدف

    یکی از پشتوانه ها و ذخایر غنی فرهنگ جامعه ما، فرهنگ ایثار و شهادت است که از نسیم روح بخش اسلام در جامعه جاری شده است. این فرهنگ در تمام شیون جامعه تسری دارد. مجموعه نظام سلامت نیز از مراتب عالی فرهنگی و ظرفیت والای فرهنگ سازی ایثار و شهادت برخوردار است. این بخش از مطالعه، با تجمیع آرای منتخبی از صاحبنظران و تلفیق آن با منتخبی از منابع معتبر بومی، به مفهوم شناسی و موضوع شناسی پرداخته است. موضوعات در سه گروه، کلان، تفصیلی و اختصاصی طبقه بندی و ارایه شده است. نتایج این بخش از مطالعه، مبنای گزارشات تفصیلی در ادامه خواهد بود.

    روش ها

    روش مطالعه توصیفی، میدانی و پیمایشی و کاربردی است. این بخش از مطالعه با بحث متمرکز گروهی با نخبگان و صاحبنظران و نیز به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به منابع معتبر داخلی انجام شده است.

    یافته ها :

     نتایج مطالعه در 12 محور کلان ودر هر محور، تعریف مفهومی و لیستی از موضوعات عمومی و اختصاصی ارایه شده است:«مفاهیم و موضوع شناسی»، «مبانی و شاخص ها»، « آسیب ها و تهدیدها»، «الگوهای معتبر و الهام بخش»،« ابعاد فردی و خانوادگی»، «ابعاد اجتماعی»، «ابعاد معنوی»، «ابعاد فرهنگی و ترویجی»، «مصادیق»، «ایثار و شهادت در توصیف شاهدان»، «آرمان ها و نمادها و مراسم»، و «نسبت فرهنگ ایثار و شهادت با فرهنگ مقاومت».

    نتیجه گیری

    مولفه های معتبر فرهنگ ایثار و شهادت، برگرفته از معارف اسلامی و تجارب انقلاب و دفاع مقدس، متعدد و گسترده می باشند. این مطالعه 12 محور کلان را شناسایی و توصیف و در هر محور کلان لیستی از مهمترین موضوعات عمومی و اختصاصی (مرتبط با سلامت) را ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: ایثار، شهادت، فرهنگ، فرهنگ ایثار و شهادت
  • سید یحیی صفوی*، محمدعلی محققی صفحات 11-20
    زمینه و هدف

    توسعه علوم زیست شناسی، میکروب شناسی، بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک، کاربردهای صنعتی میکروارگانیسم ها، تهدیدات تروریستی را به همراه داشته است. همگام با تولید، توسعه و به کارگیری سلاح های بیولوژیک با اهداف نظامی، بیوتروریستی، آگروتروریستی (علیه منابع گیاهی)، و اکوتروریستی (علیه منابع اقتصادی)، همه گیری بعضی از بیماری های واگیردار امنیت بشر را به مخاطره انداخته است. بررسی تهدیدات زیستی سلامت افراد و جامعه و پدیده بیوتروریسم، رابطه آن با امنیت ملی و راه های مقابله با آن با رویکرد پدافند غیرعامل، موضوع این مطالعه است.

    روش ها

    این مطالعه با روش توصیفی- تحلیلی، استفاده از منابع کتابخانه ای و فضای مجازی و بهره گیری از تجارب نویسندگان و صاحب نظران صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    تهدیدات بیماری های مسری (ایدز، سارس، کرونا، آنفلوآنزا، تیفوس، لیشمانیوز و...)، حملات تروریستی بیولوژیک و بیوتروریسم، به مثابه موضوعات امنیتی تلقی می شوند. این تهدیدات سلامتی که دارای ابعاد امنیت ملی، منطقه ای و بین المللی هستند و راه های مقابله با آنها، قبل، حین و بعد از حوادث، با رویکرد پدافند غیرعامل بررسی شده است. انجام اقدامات قبل از حمله بیولوژیک، تحکیم زیرساخت ها، ارتقای توانمندی مقابله با تهدیدات، به مقاوم سازی و کاهش آسیب پذیری در برابر تهدیدات زیستی منتهی می شود. پدافند غیرعامل به عنوان روشی صلح آمیز و پیشگیرانه بدون استفاده از سلاح با بهره گیری از فنون و شیوه های نوین آشکارسازی، حفاظت و ایمنی، رفع و دفع آلودگی، بهترین روش کاهش آسیب پذیری در مقابل تهدیدات زیستی بوده و سازمان های حفاظتی و امنیتی نیز به عنوان چشم تیزبین نظام حکومتی، قبل، حین و بعد از حمله بیوتروریستی نقش سازنده و غیر قابل انکاری در کنترل، مهار و مقابله با تهدیدات بیولوژیکی دارند.

    نتیجه گیری

    آمادگی، پیش بینی، پیشگیری، مقاوم سازی نیروهای انسانی و سازه های در معرض خطر، آشکارسازی، حفاظت و ایمنی، رفع و دفع آلودگی از راهبردهای کاهش آسیب پذیری در مقابل تهدیدات زیستی می باشند. پیشگیری از وقوع عملیات بیوتروریستی مهمتر و بهتر از مقابله با آن بعد از وقوع عملیات است. مقابله با شیوع و گسترش یک عامل بیوتروریستی مستلزم صرف وقت و هزینه، داشتن تجهیزات و امکانات مورد نیاز است. پدافند غیرعامل، موثرترین و اثربخش ترین رویکرد مقابله با تهدیدات زیستی و صیانت از امنیت ملی است. نقش کلیدی و محوری، در پدافند زیستی کشور برعهده سازمان پدافند غیرعامل کشور است. در این سازمان ادغام نظارت بر بهداشت عمومی انسانی و دامپزشکی و همچنین هماهنگی دانشمندان و ارایه دهندگان خدمات بهداشتی ضروری است.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت زیستی، بیوتروریسم، پدافند زیستی، سلامت
  • علی مهرابی توانا* صفحات 21-25

    تامین بهداشت محیط تحت هر شرایطی از الزامات ضروری محسوب می شود. در شرایط جنگ تحمیلی، مخاطرات ناشی از جنگ، مسیولین بهداری را برآن داشت که در تامین بهداشت محیط در آن شرایط ویژه اهتمام ویژه ای را مبذول دارند. از جمله اقدامات انجام شده موضوع بهداشت آب می باشد که در این مقاله به آن پرداخته خواهد شد و روند چگونگی تامین آب سالم و بهداشتی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بهداشت محیط، دفاع مقدس، بهداشت آب، جنگ ایران و عراق
  • حسین قناعتی*، سید امیرحسین جلالی صفحات 26-34
    زمینه و هدف

    بیماری ویروسی کووید-19 توسط SARS-CoV-2 ایجاد می گردد و علایم شایع آن مانند سایر بیماری های ویروسی تنفسی است به طوری که برخی از علایم آن برای مثال از دست رفتن بویایی، خستگی و کوفتگی مفرط، سرفه وتب برجسته تر می باشد. در این بیماران علایم آب ریزش بینی کمتر از سایر بیماری های ویروسی تنفسی وجود دارد. همچنین فاصله بین ابتلاء و بروز علایم نسبتا طولانی تر از سایر بیماری های ویروسی تنفسی بوده، میزان واگیری آن هم بسیار بالا است.

    روش ها

    این نوشته یک مقاله مروری کوتاه است و نویسندگان بعضی تجارب شخصی خود را نیز برای تحلیل اطلاعات و یافته های آن استفاده نموده اند.

    یافته ها

    آزمایش هایی مانند (Reverse-Transcription Polymerase Chain Reaction)RT-PCR ، دقت حدودا 71 % برای تشخیص کووید-19 دارند. CT اسکن ابزاری بسیار دقیق برای این منظور بوده، دقت آن طبق گزارش های اولیه حدودا 98 % ذکر شده است. تاکنون هیچ واکسن قطعا موثر برای این بیماری کشف نشده اگرچه نمونه هایی از واکسن ها معرفی شده اند.

    نتیجه گیری

    در بیماران بستری با احتمال ابتلاء به کووید-19 در بیمارستان، سی تی اسکن جایگزین حساس تر و سریع تری نسبت به RT-PCR است.

    کلیدواژگان: کروناویروس، کووید-19، سی تی اسکن، همه گیری، آر تی پی سی آر
  • جلیل عرب خردمند*، سوسن کبودانیان ارستانی، طوبی غضنفری صفحات 35-39

    انسان در طول تاریخ و از بدو تولد تا پایان عمر با سه جنگ (با طبیعت، با انسان و با خویشتن) مواجه است و اگر بخواهد برخوردار از حیات طیبه باشد ناگریز است تا در برابر هجمه این حملات پی درپی مقاومت نموده و دفاع نماید. یکی از بارزترین جنگ های انسان علیه انسان در سال های اخیر تجاوز رژیم حاکم بر عراق علیه جمهوری اسلامی ایران در 31 شهریور 1359هجری شمسی (22 سپتامبر 1980 میلادی) است. هرچند تا حدی در این جنگ هشت ساله متخصصین و اساتید دانشگاه، تجارب سلامت (بهداشت، درمان و مدیریت بهداشت، درمان) را به طور شفاهی به نسل بعد منتقل نمودند لیکن آن گونه که باید و شاید این تجارب مکتوب نشده است. آنچه که مکتوب شده وقتی می تواند پیام مظلومیت و ایثار آن دوران را به نسل جوان امروز منتقل کند که در حل مشکلات جاری نیز ایفای نقش بنماید. یکی از کاربردهای این تجارب مقایسه مطالعات ایمونوپاتولوژیکی ریه مجروحین شیمیایی با ریه بیماران کرونایی است. کرونا ویرو س ها معمولا منجر به عفونت های ریوی و داخلی در انسان و جانوران می شوند و در چین در سال های 2002 و 2003، پیش از کشف توانایی بروز سندرم حاد تنفسی شدید (SARS-CoV)، تقریبا به عنوان ویروس های خوش خیم در نظر گرفته می شدند. یک دهه بعد ویروس سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) که تظاهرات بالینی مشابهی به SARS داشت در بیماران دارای پنومونی شناسایی شد. SARS-CoV-2، SARS و MERS منشاء حیوانی داشته و پس از تکامل به گونه ای تبدیل شده اند که می تواند باعث آلودگی و بروز بیماری کشنده در انسان شود. توالی یابی ژنوم، شباهت 79% کووید-19 را به SARS و 50% آن را بهMERS  نشان داده است. همچنین، توالی یابی اسیدآمینه برخی پروتیین ها، نشان دهنده شباهت 68% پروتیین های کووید-19 به SARS است. علایم بالینی کووید-19 مشابه SARS و MERS شامل تب، خستگی و علایم ریوی همچون سرفه، کوتاهی تنفس و تنگی نفس می باشد. یافته های رادیولوژیکی درگیری هر دو ریه را در اغلب بیماران (81%) مبتلا به کووید-19 با تظاهراتی چون کدورت شیشه ای (Ground glass opacity)، الگوی crazy-paving و ضایعات تثبیتی (consolidation) را نشان داده است. همچنین یافته های آزمایشگاهی بیانگر لنفوپنی و افزایش سطح پروتیین فاز حاد (C-reactive protein) است. در این بیماری درصدی از بیماران دچار دیسترس تنفسی حاد شده و نیازمند بستری در شرایط ویژه (ICU) می گردند، و متاسفانه تعدادی، وضعیت بحرانی پیدا نموده که می تواند منجر به مرگ گردد.

    کلیدواژگان: پروفایل ایمونوپاتولوژیک، ریه، کووید-19، مجروحین شیمیایی
  • هادی خوش محبت، داود بی زری* صفحات 40-43
    زمینه و هدف

    در دنیای مدرن امروز، با وجود پیشرفت های متعدد در زمینه پزشکی، شوک خونریزی دهنده هنوز علت اصلی مرگ و میر در میدان جنگ و دومین علت شایع مرگ و میر در ترومای غیرنظامی است. عوامل خونریزی دهنده می توانند نقشی اساسی در ایجاد خونریزی در شرایط پیش بیمارستانی و جلوگیری از مرگ ناشی از خونریزی داشته باشند. از این لحاظ، هدف این مقاله بررسی جنبه های مختلف عوامل شناخته شده خونریزی است.

    روش ها

    جستجوی جامع پایگاه های علمی دانشگاهی برای کلمات کلیدی مرتبط انجام شد. مقالات مرتبط تدوین و ارزیابی شدند.

    یافته ها

    عوامل بندآورنده می توانند با استفاده از مکانیزم های مختلف، از جمله متمرکز کردن فاکتورهای انعقادی، چسبندگی به بافت هایی که در آن خونریزی ضربه ای ایجاد شده است و انتقال فاکتورهای پیش انعقادی به محل خونریزی، هموستاز را ایجاد کنند. در حال حاضر، این خونریزی ها با توجه به اثربخشی بندآورنده ها و عواقب مطلوب ناشی از استفاده از آنها، به طور قابل توجهی بهبود یافته اند. چندین پانسمان هموستاتیک تا حدی تولید شده اند که تاییدیه FDA را دریافت کرده اند و عملا در جبهه های جنگ مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر این، در حال حاضر چندین گزارش در مورد استفاده از چنین بندآورنده هایی در محیط بیمارستان وجود دارد، در شرایطی که رویکردهای معمول شناخته شده نتوانند خونریزی تهدید کننده زندگی را متوقف کنند.

    نتیجه گیری

    استفاده از پانسمان ها و عوامل هموستاتیک یکی از پیشرفت های اصلی در دهه های اخیر است. با این حال، می توان ادعا کرد که هموستاتیک ایده آل هنوز شناخته نشده است. بنابراین، این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد و بیشتر به آن پرداخته شود.

    کلیدواژگان: اورژانس، خونریزی، هموستاز، زخم، آسیب
  • حمیدرضا جوادزاده، محمدجواد بهزادنیا* صفحات 44-48
    مقدمه

    ترومای جنگی از جنبه های مختلف با ترومای شهری متفاوت است. در واقع عموما مکانیسم ترومای جنگی نسبت به آسیب های شهری، شدت و حدت بیشتری دارد؛ لذا نوع برخورد و مدیریت درمان مصدومین جنگی کاملا متمایز می گردد. در این مقاله به چالش های پیش رو در مواجهه با مصدومین جنگی با ترومای صورت و دهان و چگونگی درمان مبتنی بر شواهد طب نظامی روی یک بیمار می پردازیم.

    معرفی بیمار: 

    جوان 25 ساله ای است که به دنبال آسیب انفجاری، دچار اصابت ترکش خمپاره شده بود. در معاینات اولیه، یک زخم بر روی صورت در ناحیه گونه چپ وجود داشت که به دهان باز شده و چند دندان را خرد کرده بود. خون ریزی شدید از لثه و زبان مشهود بود و زبان در اثر ترکش وارده از ناحیه قاعده نصف شده بود.

    نتیجه گیری

    در یک بیمارستان صحرایی با توجه به تعداد زیاد مصدومین عموما با شرایط بحرانی مواجه هستیم بدین معنا که نیازی واقعی به تریاژ مصدومین وجود دارد اما مثل بحران شهری، تریاژ رنگی معنا ندارد بلکه تریاژ بر اساس نیاز مصدوم به عمل جراحی فوری است که کادر درمانی بایستی در طب نظامی بدان توجه نمایند. با توجه به آسیب هم زمان صورت و احتمال آسیب قفسه سینه، توجه اصلی بر راه هوایی و تنفس مصدوم متمرکز گردید و در مرحله بعد ترمیم زبان صورت گرفت.

    کلیدواژگان: طب نظامی، ترومای فک و صورت، بیمارستان صحرایی
  • علی مهرابی توانا* صفحات 49-56
    زمینه و هدف

    آنفلوانزا، یک بیماری ویروسی واگیرداری است که ویروس عامل آن به خانواده ارتومیکسوویریده تعلق دارد. ژنوم این ویروسRNA دار می باشد که انواع گوناگون آن می تواند انسان، پرندگان و بسیاری از پستانداران را آلوده و نشانه های بیماری و اختلالات متعددی را در بدن آنها ایجاد نماید. اولین گزارش مستند همه گیری و شیوع بسیار گسترده این بیماری در جامعه بشری، که شروع آن را بعد از جنگ جهانی اول می دانند، در واقع اولین مواجهه جهانی با آن و کسب تجربه در این زمینه تاریخی بوده است. استفاده از اندوخته های علمی و تجارب درمانی در برخورد با این همه گیری، می تواند در انتخاب رویکردهای درمانی و مبارزه با انواع بیماری های عفونی از جمله آنفلوانزا نیز در دوران حاضر راهگشا باشد.

    روش ها

    با استفاده از مطالعات کتابخانه ای از جمله بررسی متون و منابع علمی معتبر داخلی و بین المللی قابل دسترس از طریق پایگاه های رایانه ای، مقاله حاضر تدوین شده است.

    یافته ها

    ویروس آنفلوانزا سبب ایجاد عفونت در دستگاه تنفسی می گردد که پس از یک دوره نهفتگی 2-3 روزه سبب آشکار شدن علایمی چون تب، کوفتگی بدن، درد عضلات، تنگی نفس، سرفه و... می شود. بیماری می تواند در کسانی که بیماری زمینه ای دارند مانند بیماران قلبی- عروقی، تنفسی، دیابتی و سرطانی خطرناک باشد و سبب بروز بیشترین میزان مرگ ومیر در آنان گردد. سه نوع ویروس آنفلوانزا وجود دارد که عبارتند از نوع A که در انسان و حیوانات، نوع B که در انسان و پستانداران و نوع C فقط در انسان ایجاد بیماری می نماید. تاکنون در 4 مقطع زمانی 1918-1919، 1958-1957، 1968 و 2009 همه گیری جهانی آنفلوانزا رخ داده است که در این میان صرف نظر از نوع ویروس عامل آن، از نظر میزان ابتلا و مرگ ومیر مقطع زمانی اول، که دقیقا مصادف با دوران بعد از جنگ جهانی اول (1914-1918) بوده، در رده نخست جای دارد.

    نتیجه گیری

    بیماری آنفلوانزا تاکنون هم به صورت فصلی و اپیدمی و هم به شکل دنیاگیر در جهان شیوع داشته است که میلیون ها نفر را به کام مرگ کشانده و انواع آسیب های جبران ناپذیر و همچنین هزینه های مالی و خسارات زیادی را بر اقتصاد جهانی تحمیل نموده است. گرچه شرایط روز دانش پزشکی و امکانات و تجهیزات مورد نیاز در هر دوره تاریخی متفاوت از یکدیگر و گاه غیر قابل مقایسه با حال حاضر می باشد، ولی اصول اساسی مانند ارتقاء دانش و سطح سواد سلامت عمومی، رعایت بهداشت فردی و اجرای دقیق دستورالعمل های اجتماعی، دسترسی به واکسن و انجام فرایند ایمن سازی افراد جامعه و نیز دسترسی به داروهای موثر در عفونت های ویروسی، از مهم ترین بنیان ها و دستاوردهای ضروری مبارزه با گسترش آنفلوانزا در جوامع بشری بوده است.

    کلیدواژگان: آنفلوانزا، همه گیری، ویروس
  • عبدالمجید چراغعلی، مهدی باقری، مجید شهرتی* صفحات 57-63
    زمینه و هدف
    آغاز جنگ تحمیلی و هجوم گسترده دشمن بعثی به مرزهای کشور و در کنار دفاع ملی از آب و خاک با انسجام پیشرونده نیروهای رزمی، حضور و فعالیت واحدهای ارایه خدمات درمانی به رزمندگان نیز از شمال تا جنوبی ترین خطوط نبرد در سراسر جبهه، بسیار ضروری و الزامی بود. یکی از بخش های مهم این واحد تخصصی بهداشتی- درمانی که تحت عنوان واحد بهداری رزمی مشهور می باشد، بخش ارایه خدمات دارویی آن بوده است. شناخت این بخش حیاتی و چگونگی ارتباط و همکاری آن با دیگر ارکان تخصصی دارویی و داروسازی کشور با هدف تامین سریع داروهای ضروری و نیز پشتیبانی پایدار برای دسترسی همیشگی به نیازهای روز جبهه های نبرد، هدف انجام پژوهش حاضر بوده است.
    روش ها
    برای انجام این پژوهش، در کنار مطالعه کتابخانه ای، جستجوی پایگاه های علمی رایانه ای داخل و خارج از کشور و نیز انجام مصاحبه شفاهی با تمامی دست اندرکاران و مسیولین خدمات دارویی دوران دفاع مقدس بهره گیری شده است.
    یافته ها
    ارکان مدیریت تامین دارو در دوران هشت ساله دفاع مقدس مشتمل بر وزارت بهداری وقت (و از سال 1364 وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) و واحد بهداری رزمی ارتش و سپاه بودند که در زیر مجموعه آنها سازمان هلال احمر، کارخانجات داروسازی، شرکت های پخش دارویی، دانشکده های داروسازی و مراکز تحقیقاتی دانشگاه های علوم پزشکی قرار داشتند. مدیریت این مجموعه به عنوان زنجیره تامین نیازهای دارویی جبهه های نبرد با تشکیل ستاد هماهنگی مرکزی، پذیرای این مسیولیت مهم گردید تا از تمام ظرفیت های بالقوه و بالفعل موجود در کشور، آن هم در شرایط اعمال ظالمانه تحریم های استکبار جهانی، استفاده بهینه به عمل آید.
    نتیجه گیری
    تشکیل ستاد هماهنگی مرکزی، نقش حیاتی خود را در برطرف نمودن فوری نیازهای دارویی جبهه های نبرد ایفا نمود. در این راستا آغاز طرح ژنریک در نظام دارویی، به کارگیری توان متخصصین و اساتید متعهد دانشکده های داروسازی، پایه گذاری مراکز تحقیقاتی دارویی دانشگاهی، ایجاد روحیه خودباوری و اتکاء به شعار ملی ما می توانیم در صنایع دارویی، نقش آفرینی فعال سازمان هلال احمر، حضور داروسازان و دانشجویان داروسازی در جبهه های جنگ نبرد رویارویی با دشمن بعثی، کسب فرصت از تهدیدات استکبار و...، و مهم تر از همه عزم ملی و باور عملی به فرهنگ ایثار، مقاومت و پایمردی در کنار اطاعت و فرمانبرداری محض از فرمانده کل قوا، دست به دست یکدیگر برگ افتخار دیگری بر صفحات تاریخ شکوهمند اقتدار نظام اسلامی در عرصه ارایه خدمات دارویی دوران دفاع مقدس افزود. از طرف دیگر این زنجیره مدیریتی پویا و پیشرو، تجربه ای بسیار ارزنده برای دست اندرکاران حال و نسل های بعدی متولیان نظام سلامت میهن اسلامی در ارایه بهترین خدمات با رویکرد اقتصاد مقاومتی خواهد بود که نیاز مبرم و غیرقابل انکار کشور حتی در شرایط فرضی عدم وجود تحریم های غیرانسانی استکبار جهانی است.
    کلیدواژگان: خدمات دارویی، دفاع مقدس، ستاد دارو، مدیریت
|
  • MohammadAli Mohagheghi Pages 1-2
  • Abbas Forootan, MohammadHossein Niknam, Seyed MohammadReza Kalantar Motamedi, Fatemeh Ranjbar, Ali Khaji Pages 3-10
    Background and Aim

    One of the rich resources and supports of the culture of our society is the culture of self-sacrifice and martyrdom that has flowed from Islam. This culture extends to all aspects of society. The healthcare system also has a high level of culture and a high capacity for self-sacrifice and martyrdom. This part of the study deals with semantics and thematics by combining selected opinions of experts and combining them with a selection of authoritative local sources. Topics are categorized and presented in three groups: major, detailed and specific. The results of this part of the study will be the basis for detailed reports.

    Methods

    The study method is descriptive, field, survey, and applied. This part of the study has been done with a focused group discussion with elites and experts, as well as by literature review and with reference to reliable local sources.

    Results

    The results of the study are presented in 12 major issues and in each issue, a conceptual definition and a list of general and specific topics are presented: "concepts and thematics", "principles and indicators", "harms and threats", "valid and inspiring models" "Individual and family dimensions", "Social dimensions", "Spiritual dimensions", "Cultural and promotional dimensions", "Examples", "Sacrifice and martyrdom in describing witnesses", "Ideals and symbols and ceremonies", and "Relationship of the culture of self-sacrifice and martyrdom with the culture of resistance".

    Conclusion

    The valid components of the culture of self-sacrifice and martyrdom, derived from Islamic teachings and experiences of revolution and holy defense, are numerous and extensive. This study has identified and described 12 major issues and in each major issue, a list of the most important general and specific topics (related to health) has provided.

    Keywords: Sacrifice, Martyrdom, culture, Culture of Sacrifice
  • Seyyed Yahya Safavi *, MohammadAli Mohageghi Pages 11-20
    Background and Aim

    The development of biological sciences, microbiology, biotechnology and genetic engineering, industrial applications of microorganisms, has posed a terrorist threat. Along with the production, development and use of biological weapons for military, bioterrorist, agro-terrorist (against plant resources), and ecotourism (against economic resources) purposes, the epidemic of some infectious diseases has endangered human security. The subject of this study is to survey biological threats to the health of individuals and society and the phenomenon of bioterrorism, its relationship with national security and ways to deal with it by the passive defense approach.

    Methods

    This study was conducted by descriptive-analytical method, using literature review and cyberspace and using the experiences of authors and experts.

    Results

    Threats of infectious diseases (AIDS, SARS, Corona, influenza, typhoid, leishmaniasis, etc.), biological terrorist attacks and bioterrorism are considered security issues. These health threats, which have national, regional and international security dimensions, and ways to deal with them, before, during and after incidents, have been studied with a passive defense approach. Measures taken before the biological attack, consolidation of infrastructure, enhancement of threat response capabilities, lead to resilience and reduction of vulnerability to biological threats. The passive defense as a peaceful and preventive method without the use of weapons by using new techniques and methods of detection, protection and safety, elimination and repulsion of pollution, is the best way to reduce vulnerability to biological threats. Along with Passive defense, the protection and security organizations before, during and after a bioterrorist attack, play a constructive and undeniable role in controlling, inhibiting and countering biological threats.

    Conclusion

    Preparedness, forecasting, prevention, the resilience of manpower and endangered structures, detection, protection and safety, elimination, and disposal of pollution are strategies to reduce vulnerability to biological threats. Preventing bioterrorist operations is more important and better than dealing with them after the operation. Dealing with the spread of a bioterrorist agent requires spending time and budget, the equipment, and facilities. Passive defense is the most effective and efficient approach to dealing with biological threats and protecting national security. The key and pivotal role in the country's biological defense is played by the country's passive defense organization. In this organization, it is necessary to integrate human and veterinary public health monitoring, as well as the coordination of scientists and health service providers.

    Keywords: Security, Biosafety, Bioterrorism, Biodefence, Health
  • Ali Mehrabi Tavana * Pages 21-25

    Ensuring environmental health is a necessary requirement in any circumstances. In the context of the imposed war, the dangers of the war led health officials to take special care to ensure the health of the environment. Among the measures taken is the issue of water hygiene, which will be addressed in this article, and the process of how to provide safe and hygienic water is presented.

    Keywords: environmental health, Holy Defense, Water Health, Iran-Iraq war
  • Hossein Ghanaati *, Seyed Amirhossein Jalali Pages 26-34
    Background and Aim

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is caused by Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) and its common symptoms are similar to other respiratory viral diseases such as loss of smell, fatigue and myalgia, cough and fever. In these patients, the symptoms of the runny nose are less than other respiratory viral diseases. Also, the distance between infection and the onset of symptoms is relatively longer than other respiratory viral diseases, and its contagious rate is very high.

    Methods

    This is a short review and the authors have used some of their personal experiences to analyze the data and findings.

    Results

    Laboratory tests such as Reverse-Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) have an accuracy of approximately 71% for the detection of COVID-19. CT scan is a very accurate tool for this purpose, its accuracy according to initial reports is about 98%. So far, no effective vaccine has been found for this disease, although some vaccines have been introduced.

    Conclusion

    In patients hospitalized with the possibility of developing COVID-19 in the hospital, CT scan is a more sensitive and faster alternative to RT-PCR.

    Keywords: corona virus, COVID-19, SARS-CoV-2, Computed Tomography Scan (CT), Pandemic, reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR)
  • Jalil Arab Kheradmand *, Susan Kaboudanian Arestani, Tooba Ghazanfari Pages 35-39

    Throughout history and from birth to death, human has faced three wars (with nature, with the man, and with ego) and if he/she wants to have a good life, it is inevitable to resist and defend against these attacks. One of the most obvious human-to-human wars in recent years is the aggression of the ruling regime in Iraq against the Islamic Republic of Iran on September 22, 1980. Although to some extent in this eight-year war, specialists and university professors orally passed on health experiences (health, treatment, and health management) to the next generation, they were not written as they should have been. What can be written when it can convey the message of oppression and self-sacrifice of that time to today's young generation that can also play a role in solving current problems. One of the applications of these experiences is comparing immunopathological studies of chemically injured lungs with lungs of COVID-19 patients. Coronaviruses commonly cause pulmonary and internal infections in humans and animals, and in China in 2002 and 2003, they were considered almost benign viruses before the discovery of the potential for the acute respiratory syndrome (SARS-CoV). A decade later, the Middle East Respiratory Syndrome Virus (MERS-CoV), which had clinical manifestations similar to SARS, was identified in patients with pneumonia. SARS-CoV-2, SARS and MERS are of animal origin and have evolved into a form that can cause infection and fatal disease in humans. Genome sequencing showed 79% similarity of SARS-CoV-2 to SARS and 50% to MERS. Also, amino acid sequencing of some proteins indicates 68% similarity of SARS-CoV-2 proteins to SARS. Clinical symptoms of COVID-19 similar to SARS and MERS include fever, fatigue, and pulmonary symptoms such as cough, and shortness of breath. Radiological findings showed involvement of both lungs in most patients (81%) with COVID-19 with manifestations such as ground-glass opacity, crazy-paving pattern, and consolidation lesions. Laboratory findings also indicate lymphopenia and increased levels of acute-phase protein (C-reactive protein). In this disease, a portion of patients suffer from acute respiratory distress and require hospitalization in special conditions (ICU), and unfortunately, some have found a critical condition that can lead to death.

    Keywords: Immunopathological Profile, Lung, COVID-19, Chemical Injuries
  • Hadi Khoshmohabat, Davood Bizari * Pages 40-43
    Background and Aim

    In today's modern world, despite numerous advances in medicine, the hemorrhagic shock is still the leading cause of death on the battlefield and the second most common cause of death in civilian trauma. Hemostatic agents can play a key role in establishing hemostasis in the prehospital setting and preventing hemorrhage-associated death. In this regard, the purpose of this article is to investigate the various aspects of known hemostatic factors.

    Methods

    A comprehensive search of academic scientific databases for related keywords was performed. Related articles were evaluated.

    Results

    Hemostatic agents can cause hemostasis by different mechanisms, including concentrating coagulation factors, adhesion to the tissues in which traumatic hemorrhage occurred, and delivering procoagulant factors to the hemorrhage site. At present, these hemostatics have been significantly improved with regard to efficacy and adverse consequences resulting from their use. Several hemostatic dressings have been developed to receive FDA approval and are being used practically on the battlefield. In addition, there are currently several reports on the use of such hemostatics in the hospital setting, in conditions where commonly known approaches fail to stop life-threatening bleeding.

    Conclusion

    The use of hemostatic dressings and agents is one of the main advancements achieved in recent decades. However, it can be claimed that the ideal hemostatic has not been recognized yet; therefore, this topic needs to be brought into focus and further addressed.

    Keywords: Emergencies, hemorrhage, Hemostasis, Wounds, Injuries
  • Hamidreza Javadzadeh, MohammadJavad Behzadnia * Pages 44-48
    Introduction

    War trauma is different from civilian trauma in diverse aspects. In fact, the mechanism of war trauma is generally more severe than civilian injuries; therefore, the type of treatment and management of war trauma is completely different. In this article, we address the challenges of dealing with war casualties with facial and oral trauma and how to treat a patient based on evidence-based military medicine.

    Case Report:

     A 25-year-old man was hit by shrapnel after an explosion. On initial examination, there was a wound on the face in the area of the left cheek that opened into the mouth and had several teeth crushed. Severe bleeding from the gums and tongue was evident, and the tongue was cut in half by shrapnel from the base.

    Conclusion

    In a field hospital, due to a large number of injured, we generally face critical conditions, which means that there is a real need for triage of the injured, but like the civilian crisis, color triage does not make sense, but triage is based on the injured person's need for urgent surgery that should be considered in military medicine. Due to the simultaneous facial injury and the possibility of a chest injury, the main focus was on the airway and breathing of the case, and in the next stage, the tongue was repaired.

    Keywords: Military Medicine, maxillofacial trauma, field hospital
  • Ali Mehrabi Tavana * Pages 49-56
    Background and Aim

    Influenza is a contagious viral disease whose causative virus belongs to the orthomyxoviridae family. The genome of this virus contains RNA, the various types of which can infect humans, birds and many mammals and cause various symptoms and disorders in their bodies. The first documented report of the epidemic and the widespread outbreak of the disease in human society is considered having started after the First World War. The use of scientific resources and therapeutic experiences in dealing with this epidemic can be helpful in choosing therapeutic approaches and fighting various infectious diseases, including influenza in the present time.

    Methods

    This article has been conducted by literature review in national and international reliable scientific online databases.

    Results

    Influenza virus causes infection in the respiratory system, which after a latency period of 2-3 days causes symptoms such as fever, myalgia, muscle pain, shortness of breath, cough, etc. The disease can be dangerous in people with underlying diseases such as cardiovascular, respiratory, diabetic and cancer patients and cause the highest mortality rate in them. There are three types of influenza virus: type A, which causes disease in humans and animals, type B, which causes disease in humans and mammals, and type C, which only affects humans. So far, there have been four pandemics of influenza in 1918-1919, 1958-1957, 1968 and 2009, regardless of the type of virus that causes it, in terms of the incidence and mortality, the first pandemic 1918-1919, closely after World War I (1914-1918), stands on the top.

    Conclusion

    Influenza has become epidemic, both seasonal and epidemic, as well as pandemics, killing millions and causing irreparable damage, as well as financial costs and damage to the global economy. Although the current conditions of medical knowledge and the facilities and equipment required in each historical period are different from each other and sometimes incomparable with the present, basic principles such as improving knowledge and level of public health literacy, personal hygiene and strict implementation of social guidelines, access Vaccination and immunization of people in the community, as well as access to effective drugs for viral infections, have been among the most important foundations and essential achievements in the fight against the spread of influenza in human societies.

    Keywords: Influenza, Pandemic, Virus
  • Abdolmajid Cheraghali, Mehdi Bagheri, Majid Shohrati * Pages 57-63
    Background and Aim
    The beginning of the imposed war and the massive invasion of the Ba'athist enemy to the borders of Iran and along with the national defense of soil with the progressive cohesion of combat forces, the presence and activity of medical service units in all areas was necessary. One of the important parts of this specialized health unit, which is known as the combat health unit, was the part of pharmaceutical services. Recognition of this key part and how it communicates and cooperates with other specialized pharmaceutical systems of the country with the aim of rapid supply of essential drugs and sustainable support for permanent access to the daily needs of the battlefields is the aim of this study.
    Methods
    In order to conduct this research, in addition to studying libraries, searching for national and international online scientific databases, as well as conducting oral interviews with all stakeholders and officials of pharmaceutical services during the holy defense period have been used.
    Results
    The pillars of drug supply management during the eight years of the Holy Defense included the then Ministry of Health (and since 1985 the Ministry of Health, Treatment and Medical Education) and the Army and IRGC Combat Health Unit, and also the Red Crescent Organization, pharmaceutical factories, drug distribution companies, schools of pharmacy, and research centers of medical universities. The responsibility of the management of this complex, as a supply chain for the pharmacy needs of the battlefields, is by the Central Coordination Headquarters, which use all the potential and actual capacities in the country, even in the conditions of the oppressive sanctions of global arrogance.
    Conclusion
    The establishment of the Central Coordination Headquarters played a vital role in meeting the immediate pharmacy needs of the battlefields. In this regard, by starting a generic project in the pharmaceutical system, using the power of committed specialists and professors of pharmacy schools, establishing university pharmaceutical research centers, creating a spirit of self-confidence and relying on our national slogan, we can create a role in the pharmaceutical industry, activitis of the Red Crescent Organization, the presence of pharmacists and pharmacy students on the battlefields, gaining opportunities from arrogant threats, etc., and most importantly; national belief in the culture of self-sacrifice and resistance in addition to pure obedience to the Leader added another leaf of pride to the pages of the glorious history of the Islamic regime in the field of providing medical services during the holy defense. On the other hand, this dynamic and leading management chain will be a very valuable experience for current and future generations of those in charge of the country health system in providing the best services with a resilient economic approach that is an urgent and undeniable need of the country even in the absence of sanctions.
    Keywords: Pharmaceutical Services, Holy Defense, Drug Headquarters, Management