فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 124، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی محمدرضایی، بهروز رضایی منش*، رضا واعظی، وجه الله قربانی زاده صفحات 3-30
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، شناخت ماهیت سیاه چاله سیاست زدگی در وزارت آموزش و پرورش و شناسایی علل و پیامدهای آن است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد:

     رویکرد این پژوهش کیفی و راهبرد مورد استفاده پدیدارشناسی است. در پژوهش حاضر از مصاحبه های نیمه ‏ساختاریافته برای جمع آوری داده ها از اداره ها و سازمان های وابسته به وزارت آموزش و پرورش استفاده شده است. بدین منظور با 15 نفر از خبرگان و مدیران آموزش و پرورش مصاحبه صورت گرفت و کدگذاری داده ها با روش تحلیل مضمون انجام پذیرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر به ارایه ساختاری حاوی معنا و مفهوم، عوامل، و پیامدهای سیاه چاله سیاست زدگی در وزارت آموزش و پرورش منجر گردید. معنا و مفهوم پدیده شامل سیاست زدگی مدیریت منابع انسانی، نفوذ بیش از حد مباحث ایدیولوژیک در نظام و محتواهای آموزشی، و مداخلات سیاسی در ساختار و برنامه ‏های اداری و آموزشی؛ عوامل ایجاد پدیده شامل عوامل سازمانی و عوامل زمینه ‏ای؛ و پیامدهای پدیده شامل پیامدهای فردی، سازمانی، و محیطی است.

    ارزش/ اصالت پژوهش:

     سهم این پژوهش در نظام آموزش و پرورش کشور، گسترش قلمرو مفهومی پدیده سیاست زدگی و شناسایی سیاه چاله سیاست زدگی و ارایه پیشنهادها و راهکارهای عملی و کمک به برطرف نمودن این سیاه چاله است. همچنین، پژوهش حاضر با شناسایی عوامل (اقدامات و رفتارها) ایجاد سیاه چاله سیاست زدگی به جلوگیری از بروز این پدیده کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: سیاه چاله سازمانی، سیاست زدگی، آموزش و پرورش، نظام اداری، پدیدارشناسی
  • نازیلا محمدی، غلامرضا معمارزاده طهران*، صدیقه طوطیان اصفهانی صفحات 31-60
    هدف

    این پژوهش به منظور ارایه مدل اجرای خط مشی های فناوری اطلاعات در برنامه ششم توسعه به کمک روش مدلسازی شبکه عصبی انجام شده است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد: 

    تحقیق بر مبنای هدف، کاربردی و روش تحقیق، پیمایشی است. گردآوری داده ها، با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری در بخش شناسایی عوامل، مدیران شرکت مخابرات ایران می باشند که 15 نفر به عنوان پنل خبرگان انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش آزمون،کارشناسان فناوری اطلاعات برابر 810 نفر بودند که 260 نفر نمونه انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار MATLABR2019b استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها عوامل موثر بر اجرا در دو بعد اصلی ساختار و کارکرد و ده بعد فرعی (محیط، خط مشی، اندازه سازمان، فرهنگ، تکنولوژی، توسعه منابع انسانی، توسعه زیرساخت، توسعه برنامه ها، توسعه بخش خصوصی و تامین محتوا) قابل بررسی می باشند. طبق یافته های شبکه عصبی بهترین ساختار اجرا، دارای 1 لایه ورودی با 5 متغیر ورودی و 1 لایه پنهان با 10 نرون و 1 لایه خروجی با 1 متغیر خروجی می باشد. 

    ارزش/ اصالت پژوهش:

     از نظر مفهوم شناسی، برای اولین بار با رویکردی ترکیبی، عوامل موثر بر اجرای خط مشی های فناوری اطلاعات شامل ساختار و کارکرد (هر دو متغیر) تبیین شده و از نظر روش شناسی، مدلسازی با استفاده از روش شبکه عصبی در این زمینه، از دیگر جنبه های نو در این پژوهش است. از نظر ارزش کاربردی، در این پژوهش روشن می شود که بهترین ترکیب توسعه زمانی است که تمام متغیرهای ورودی هم زمان در نظر گرفته شوند و ضعیف ترین حالت نیز زمانی است که توسعه زیرساخت نادیده گرفته شود.

    کلیدواژگان: برنامه ششم توسعه، خط مشی، اجرا، فناوری اطلاعات و ارتباطات، شبکه عصبی
  • محمدحسین قاسم زاده، محمد فاریابی* صفحات 61-88
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر حمایت سازمانی بر تعهد سازمانی با نقش میانجی عزت نفس سازمانی است.

    طرح پژوهش/ روش ‏شناسی/ رویکرد:

     این پژوهش از نوع کمی و به شکل توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان شرکت پخش اطلس دینا (منطقه شمال غرب) بوده است. نحوه نمونه گیری به صورت طبقه ای-تصادفی و قابل دسترس از جامعه آماری بوده است. در این پژوهش، از ابزار پرسشنامه و از نظرات 186 نفر از جامعه آماری برای گردآوری داده ها استفاده شده است. برای بررسی روابط بین متغیرها نیز چندین فرضیه ارایه شده است که به روش مدلسازی معادلات ساختاری مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین، از ابزارهای SPSS و SmartPLS برای نتایج و تفسیر فرضیه ها استفاده شده است.

    یافته ها

    حمایت سازمانی بر عزت نفس سازمانی و تعهد سازمانی اثر مثبت و معنادار داشته است. از سوی دیگر، عزت نفس سازمانی بر تعهد سازمانی اثر مثبت و معنادار داشته است. در نهایت، خروجی ها نشان دادند که عزت نفس سازمانی رابطه بین حمایت سازمانی و تعهد سازمانی را به صورت مثبت و معنادار میانجی‏گری می کند. همچنین، در میان ابعاد تعهد سازمانی، تعهد عاطفی بیش‏ترین اثرپذیری را از متغیرهای عزت نفس و حمایت سازمانی داشته است. به طور کلی، حمایت و عزت نفس سازمانی به بهبود تعهد در شرکت پخش اطلس دینا منجر می شود.

    ارزش/ اصالت پژوهش:

     بررسی نقش میانجی عزت نفس سازمانی در رابطه بین حمایت سازمانی و تعهد سازمانی که پیش از این مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته بود، دیدگاه جدیدی برای سازمان ها ایجاد می کند که در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفته است و از این طریق می توان تعهد را در شرکت ها و سازمان ها توسعه بخشید.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی، عزت نفس، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری
  • مهدی نخعی نژاد*، علی جم، محمدمهدی میرجلیلی صفحات 89-122
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی آثار ناشی از بازنشستگی و ارایه راهکارهایی به منظور سازگاری کارکنان با شرایط جدید است. برای این منظور، پژوهشی به صورت میدانی در شرکت توزیع برق استان یزد صورت گرفته است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد: 

    در این پژوهش، ابتدا آثار و مشکلاتی که به عدم تمایل افراد به بازنشستگی منجر می ‎شود، استخراج شده است. سپس متناسب با آثار استخراج ‏شده، راهکارهای سازگاری با بازنشستگی ارایه شده است. آثار ناشی از بازنشستگی و راهکارهای سازگاری با آن بر اساس نمونه ‏کارهای مشابه و برگزاری جلسات متعدد با کارکنان شرکت توزیع برق استان یزد استخراج شده است. در ادامه، به کمک تحلیل‏ های آماری، هر کدام از ابعاد و زیرابعاد مربوط به آثار و راهکارهای سازگاری با بازنشستگی مورد بررسی قرار می‏ گیرد.

    یافته ها

    ارایه و مقایسه دیدگاه ‏های کارکنان با جنسیت ‏های متفاوت، سمت‏ های سازمانی مختلف و سوابق خدمتی متنوع از جمله یافته‏ های این پژوهش است. علاوه بر این، رتبه ‏بندی آثار بازنشستگی و ارایه راهکارهای سازگاری با آن، با توجه به میانگین نظرات پاسخ‏ دهندگان، از دیگر نتایج پژوهش حاضر است. 

    ارزش/ اصالت پژوهش: 

    استخراج عوامل در دو دسته آثار و راهکارها از جمله سهم های این پژوهش است. علاوه بر این، بررسی تفاوت دیدگاه ‏های کارکنان با موقعیت‏ های مختلف از طریق تجزیه ‏وتحلیل ‏های آماری از دیگر نقاط متمایز پژوهش حاضر است.

    پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی:

     رتبه ‏بندی آثار و راهکارهای سازگاری با بازنشستگی این امکان را برای شرکت توزیع برق استان یزد فراهم می‏ کند که برای تخصیص زمان و هزینه برای اجرایی شدن راهکارها تا حد امکان اولویت ‏بندی صورت گیرد. علاوه بر این، سایر سازمان‏ ها نیز می‏توانند با الگو گرفتن از این پژوهش، گامی موثر در جهت کاهش چالش‏ های بازنشستگان بردارند.

    کلیدواژگان: بازنشستگی، سازگاری، آثار، راهکارها، تحلیل آماری، توزیع برق
  • حبیب الله طاهرپور کلانتری* صفحات 123-166
    هدف

    فرهنگ در همه ابعادش عنصر بنیادی توسعه پایدار است. فرهنگ به عنوان بخشی از فعالیت، از طریق میراث ملموس و ناملموس، صنایع خلاق و اشکال مختلف بیان هنری، کمک کننده قدرتمندی در توسعه اقتصادی، ثبات اجتماعی و حفاظت از محیط زیست است. فرهنگ به عنوان مخزن دانش، معانی و ارزش هایی که در تمام جنبه های زندگی ما نفوذ می کند، نحوه زندگی و تعامل انسان ها را هم در مقیاس محلی و هم در مقیاس جهانی تعریف می کند. هدف این مقاله ارایه مدلی مفهومی توسعه فرهنگ ملی در اسناد بالادستی است.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش موردپژوهی و تحلیل محتوای به روش دستی است. در این مقاله ابتدا با استفاده از مبانی نظری مولفه های نظری و مفهومی توسعه فرهنگ ملی احصاء شده است. سپس با مطالعه اسناد بالا دستی (الگوی پایه اسلامی - ایرانی پیشرفت، بیانیه گام دوم انقلاب، سیاست های کلی برنامه دوم تا ششم توسعه، و تمامی بندهای مربوط به حوزه های فرهنگ در سیاست های کلی در موضوعات مختلف مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام) مشخص شد.

    یافته ها

    در پایان مدل توسعه فرهنگ ملی برای سیاست های کلی مصوب ارایه شده است. مدل بدست آمده پیشنهاد می کند که برای تقویت و ایجاد عناصر مثبت فرهنگ و تضعیف و حذف عناصر منفی فرهنگ، چه مراجعی مسیولند و از چه سازوکارهایی می توان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگ، توسعه فرهنگی، فرهنگ، توسعه، مد، جو
  • علی اکبر زمندی، محمد حسنی*، حسن قلاوندی صفحات 167-199
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی مولفه های مسیولیت اجتماعی در راستای اثربخشی دانشگاه های دولتی ایران انجام پذیرفت.

    طرح پژوهش/ روش‏شناسی/ رویکرد:

     این پژوهش از نظر روش ترکیبی است. جامعه آماری اعضای هییت علمی دانشگاه شهید بهشتی هستند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس اصل کفایت نظری 20 نفر از آنان به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. در پژوهش حاضر، با استفاده از ترکیب روش کمی و کیفی، ابتدا با استفاده از مصاحبه، مولفه های مسیولیت اجتماعی دانشگاه مشخص شدند. سپس از طریق پرسشنامه، و روش دلفی فازی مولفه های شناسایی‏ شده رتبه بندی شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه بود که روایی و پایا یی آن ها با استفاده از شاخص روایی محتوای نسبی و روایی محتوایی و پایا یی آزمون مجدد تایید شدند. داده های کیفی با روش کد گذاری و نرم افزار Maxqda و داده های کمی با روش دلفی فازی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش مشتمل بر دو بخش است، که در بخش نخست، مجموعه ای از مولفه های مسیولیت اجتماعی دانشگاه شناسایی و در بخش دوم، میزان اهمیت و اولویت این مولفه ها مشخص شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که مسیله مندی مسیولیت اجتماعی، فهم پذیری مسیولیت اجتماعی، شفافیت تصمیم گیری، مطالبه گری، فرهنگ‎سازی آکادمیک، و تصحیح علم سنجی از اهمیت بیش‎تری برخوردار هستند.

    ارزش/ اصالت پژوهش:

     استفاده از روش ترکیبی در پژوهش حاضر باعث شناسایی و اولویت بندی مولفه های جدیدی از مسیولیت دانشگاه به عنوان سازمان و نهاد اجتماعی پیشران توسعه شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی دانشگاه. اثربخشی، پاسخگویی اجتماعی دانشگاه، تعامل جامعه و دانشگاه
|
  • Mahdi Mohammadreza'i, Behrouz Rezaeemanesh*, Reza Vaezi, Vaghollah Ghorbanizadeh Pages 3-30
    Purpose

    The purpose of the current research was to investigate the nature of the black hole of politicization in the Education Ministry of Iran and to identify its causes and outcomes.

    Methodology

    The approach of the research was qualitative, and the strategy used was phenomenology. To collect data from departments and organizations affiliated to the Ministry of Education, semi-structured interviews were performed. For this purpose, interviews were conducted with fifteen experts and education managers, and data coding was done using thematic analysis method.

    Findings

    Findings include the presentation of a structure containing the meaning and concept, factors, effects, and outcomes of the black hole of politicization in the Ministry of Education. The meaning and concept of this phenomenon includes the politicization of human resources management, excessive influence of ideological discourse in the system and contents of education, political interventions in the structure and administrative and educational plans. The factors that create the phenomenon include organizational and contextual factors. The outcomes of the phenomenon are individual, organizational, and environmental.

    Originality:

     The present research, contributed to such cases as the country’s education system, development of conceptual realm of politicization, identifying politicization black hole and proposing practical recommendations as well as solutions for eradicating this black hole. Moreover, by identifying the factors (actions and behaviors) of politicization black hole, this study will help the prevention of the occurrence of this phenomenon in future.

    Keywords: Organizational Black Hole, Politicization, Education, Administrative System, Phenomenology
  • Nazila Mohammadi, Gholamreza Memarzadeh Tehran*, Sedigheh Tootian Esfehani Pages 31-60
    Purpose

    This Study was performed to present a model for implementing information technology policies for The Sixth Development Plan based on the neural network approach.

    Methodology

    Based on purpose, this research was applied and used survey method. Questionnaires were administered to collect data. In the factor identification phase, the statistical population consisted of 15 managers of Communication Company, who made the experts pannel. In the testing phase, 260 IT experts comprised the sample.

    Findings

    The factors affecting implementation include two main dimensions of structure and function, as well as ten subsequent dimensions (environment, policy, organization size, culture, technology, human resource development, infrastructure development, plans development, private section development, content provision) are worth of consideration. Results show that the neural network of the best structure consists of one entry layer with 5 entry variables, one hidden layer with 10 neurons, and one outgoing layer with one variable.

    Originality:

     Taking conceptology into consideration, and using the mixed approach, we explained the components affecting the implementation of IT consisting of structure and function (both variables). Regarding methodology, modeling through neural networking approach can be considered as another contribution of this research. With regard to application value, this study makes it clear that the best combination for development is realized when all entry variables are considered simultaneously. Besides, the weakest scenario would be when the development of infrastructures is ignored.

    Keywords: The Sixth Development Plan, Policy, Implementation, Communication IT, Neural Network
  • MohammadHossein Ghasemzadeh, Mohammad Faryabi* Pages 61-88
    Purpose

    This study intended to investigate the effects of organizational support on organizational commitment with the mediating role of organizational self-esteem.

    Methodology

    It was a quantitative and descriptive-survey research. The statistical population of the study included all employees of the Atlas Dina Distribution Firm (located in the northwest region of Iran). The sample was taken from the statistical population through random and accessible stratum sampling method. To collect data, questionnaires were administered among 186 people. To investigate the relationships among variables, four hypotheses were presented and were analyzed by structural equation modeling method. Also, SPSS and SmartPLS tools were applied to interpret the hypotheses and to reach conclusions.

    Findings

    Organizational support has a positive and significant effect on organizational self-esteem and organizational commitment. On the other hand, organizational self-esteem has a positive and significant effect on organizational commitment. Finally, the results show that organizational self-esteem positively and significantly mediates the relationship between organizational support and organizational commitment. Also, self-esteem and organizational support variables have the greatest impact on emotional commitment from among the dimensions of organizational commitment. In general, organizational support and self-esteem lead to improved commitment in Atlas Dina Firm.

    Originality: 

    Investigating the mediating role of organizational self-esteem in the relationship between organizational support and organizational commitment has not been noticed by researchers before. Evaluated in this research, it can create a new perspective for organizations, so that they may develop commitment of employees.

    Keywords: Organizational support, Self-esteem, Organizational Commitment, Motional Commitment, Continuous Commitment, Normative Commitment
  • Mahdi Nakhaeinejad*, Ali Jam, MohammadMehdi Mirajalili Pages 89-122
    Purpose

    The objective of this paper was to study the impacts of retirement on retirees and to propose solutions to help them adapt to the new conditions. To achieve this goal, a case study was conducted in the Yazd Electricity Distribution Company (YEDC).

    Methodology

    The initial step of our research methodology involved identifying the challenges and issues that contribute to individuals' reluctance to retire. Subsequently, based on the identified challenges, solutions for retirement adjustment were proposed. The factors relevant to both challenges and solutions were derived from comparable work samples and extensive consultations with YEDC personnel. Finally, by applying statistical analysis on each dimension and sub-dimension, the effects of retirement and the solutions for adapting to retirement phase were examined.

    Findings

    This research presents and a comparison among the perspectives of individuals with different genders, diverse organizational positions, and varied service records. Additionally, it ranks the impacts of retirement and offers solutions to adapt to it based on the average opinions of the respondents.

    Originality: 

    Presenting retirement factors in two categories of effects and solutions, together with an investigation into   the differences in the personnels’ views across various positions through statistical analysis were the two contributions of this research.

    Implications: 

    The ranking of retirement adaptation effects and solutions enables the YEDC to try to prioritize the allocation of time and resources, ensuring that the identified solutions are implemented as efficiently as possible. Furthermore, other organizations can effectively address the challenges faced by their retirees by emulating the approach outlined in this research.

    Keywords: Retirement, Adaptation, Effects, Solution, Statistical Analysis, Electricity Distribution
  • Habibollah Taherpour Kalantari* Pages 123-166
    Purpose

    Culture, in all its dimensions, is a fundamental component of sustainable development. The purpose of this paper was to provide a model for the development of national culture in upstream policies.

    Methodology

    The method in this study was case research and content analysis by manual method. Based on literature review, the theoretical and conceptual components of national culture development were first obtained. Then, by studying the upstream documents (basic Islamic-Iranian model of progress, the statement of the second step of the revolution, the general policies of the second to the sixth development plans, and finally, all the general policy clauses on various cultural issues approved by the Expediency Discernment Council) were identified.

    Findings

    In this study, a national culture development model for general policies is presented. The obtained model suggests what authorities are responsible and what mechanisms can be used to strengthen and create positive elements of culture and to weaken and eliminate negative elements of culture.

    Keywords: Culture Development, Cultural Development, Culture, Development, Fashion, Climate
  • AliAkbar Zamandi, Mohammad Hassani*, Hasan Galavandi Pages 167-199
    Purpose

    The aim of the present study was to identify and prioritize the components of university social responsibilities.

    Methodology

    This research applied the mixed qualitative and quantitative approach. The statistical population consisted of the faculty members of Shahid Beheshti University. Using the purposive sampling method based on the principle of theoretical adequacy, 20 of them were selected as the sample. In the qualitative section, university social responsibility components were obtained from exploratory interviews and the data were analysed by Maxqda software as well as the coding method, Then, in the quantitative section, questionnaires were administered and were validated through relative content validity and re-test reliability. Here, the data were analysed and ranked by the fuzzy Delphi method.

    Findings

    The results fall into two parts. In the first part, a set of components of social responsibility was identified, and in the second part, the importance and priority of these factors are introduced. Findings indicate that the issue of social responsibility, understandability of social responsibility, transparency in decision making, accountability, academic culture building, and scientific correction are the most important components of social responsibility.

    Originality: 

    The use of mixed research method in the present study led to the identification and prioritization of new components of social responsibility in the university setting as an organization and social institution which is a driving force of development.

    Keywords: University Social Responsibility, Effectiveness, University Social Accountability, Community, University Interaction