فهرست مطالب

بهبود مدیریت - پیاپی 61 (پاییز 1402)

فصلنامه بهبود مدیریت
پیاپی 61 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کامران زاهدفر، روح الله ابوجعفری*، برزین جعفرتاش امیری صفحات 1-37
    عدم توجه به صنایع سبک از جمله صنعت پوشاک یکی از چالشهای اولویت گذاری در سیاست صنعتی طی سالهای اخیر بوده است. در کنار تاکید بر صنایع مادر و دانش بنیان به قابلیتهای فناورانه موجود در صنایع سبک کمتر توجه شده است. با وجود تحولات زیاد اخیر در این صنایع تلاش چندانی برای درک، تحلیل و مستندسازی این تحولات صورت نگرفته است. این مقاله با محور قرار دادن مفهوم قابلیت های فناورانه، چارچوبی را برای بررسی تحولات سطح بنگاه صنعت پوشاک توسعه داده است. مبتنی بر ماتریس قابلیت های فناروانه اختصاصی صنعت پوشاک،پرسشنامه نیمه ساختار یافته به منظور ارزیابی قابلیت های بنگاه های تولیدی پوشاک تدوین و جمع آوری اطلاعات از بنگاه های پوشاک صادراتی انجام شد.مبتنی بر نمونه گیری هدفمند در نهایت 17 بنگاه تولیدی بزرگ صنعت پوشاک مورد بررسی عمیق قرار گرفتند.در مجموع قابلیت های فناروانه چهار بنگاه در حد متوسط ارزیابی شد.امتیاز پنج بنگاه متوسط رو به پایین شد که عموما تامین کننده بودند و عمده تمرکزشان بر فرآیندهای تولیدی بود. بقیه بنگاه ها در حوزه های مختلف امتیازات متفاوتی داشتند.این موضوع نشان از توسعه نامتوازن این بنگاه ها می دهد. این بنگاه ها در بخش های خاصی سرمایه گذاری بیشتری داشتند و در عین حال از توسعه سایر قابلیت ها غافل شدند. به ‏طور خاص ورود به طراحی و ایجاد برند شخصی از جمله این قابلیت ها بود در حالی که هنوز فرآیندهای تولید محصول آنچنان توسعه پیدا نکرده بود و به ‏طور نیمه صنعتی انجام می شد. در مورد روندهای کلی، سه روند کلی در حوزه افزایش تنوع محصول، ضعف در فرآیندهای تولیدی و تمایل به متنوع سازی کانال های فروش دیده می شود.
    کلیدواژگان: قابلیت های فناورانه، صنعت پوشاک ایران، اقتصاد تکاملی، توسعه صنعتی، صنایع ساخت
  • اسکندر شیرازی* صفحات 38-71

    کارفرینان و مخترعین به عنوان پیشرانهای تولید و فناوری نقش مهمی در رشد و توسعه هر کشوری دارند در کشور ما پارکهای علم و فناوری به عنوان پایگاه حمایتی از مخترعین عمل می کند لیکن تاکنون موفقیتهای چشمگیری در این حوزه حاصل نشده است هدف اصلی این پژوهش، شناسایی موانع موفقیت مخترعین مستقر در پارکهای علم و فناوری در پارک علم و فناوری استان آذربایجان غربی است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش، تحقیق آمیخته می باشد. ابزار جمع آوری داده ها شامل مصاحبه و پرسشنامه بوده و جامعه آماری پژوهش شامل مدیران مراکز رشد و نوآوری وابسته به پارک علم و فناوری و مدیران شرکتهای دانش بنیان که در این تحقیق خبره نامیده می شوند، می باشد. از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب افراد نمونه استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Maxqda و Excel استفاده شد. در پژوهش حاضر 13 مصاحبه عمیق با خبرگان تکرار گردید. پس از اتمام مصاحبه ها و کدگذاری های ابتدایی و استخراج مضمامین جهت غربالگری نهایی کدهای مستخرج، از دلفی فازی استفاده شد. به همین منظور پرسشنامه مستخرج از مصاحبه ها، در اختیار خبرگان قرار گرفت بر اساس نتایج دلفی فازی، 69 مضمون در قالب 13 کد محوری مورد تایید و اجماع خبرگان قرار گرفت.نتایج به دست آمده نشان می دهد که مسایل مالی، ضعف اطلاعاتی، فقدان حمایت های مناسب، مشکلات محصول، مشکلات بازار، مشکلات مجوزها و مشکلات مدیریتی به ترتیب از مهمترین موانع موفقیت مخترعین می باشند.

    کلیدواژگان: مخترع، پارک علم و فناوری، موانع موفیت مخترعین، تحلیل مضمون
  • فاطمه قیطاسی وند* صفحات 72-100
    در شهر تهران بسیاری از مسایل تبدیل به مشکلات لاینحل شده اند و دلیل عمده آن وجود دیدگاه پروژه محوری در حل مسایل شهری تهران می باشد. حمل و نقل عمومی شهری تهران یکی از این مشکلات است که منجر به نارضایتی فراوان در میان شهروندان گردیده است . برای اعمال مدیریت صحیح در هر زمینه ای می بایست خط مشی گذاری مناسب صورت پذیرد چراکه فرایند خط مشی گذاری به عنوان پایه و اساس مدیریت محسوب می گردد. یکی از مهمترین چارچوب ها در خط مشی گذاری بهره گیری از حکمرانی شبکه ای به دلیل ایجاد دیدگاه چندوجهی در حل مسایل پیچیده می باشد. در این پژوهش در راستای اتخاذ خط مشی گذاری حمل و نقل عمومی شهری در حکمرانی شبکه ای به بررسی چالش های آن پرداخته شده است. این پژوهش به روش کیفی با استفاده از استراتژی تحلیل مضمون صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان علمی و اجرایی می باشد که مصاحبه ها با روش توصیفی کدگذاری شد و قابلیت اعتماد کدگذاری با روش توافق میان کدگذاران محاسبه شد و ضریب توافق 90 درصد حاصل گردید که مورد پذیرش می باشد. سپس داده ها با نرم افزار مکس کیودی ای مورد تحلیل قرار گرفت و شبکه مضامین در خصوص چالش ها ایجاد گردید که در این شبکه چالش ها در پنج مضمون سازمان دهنده نهادهای موثر و ذی نقش، ساختار نهادها، نحوه هماهنگی نهادها، وظایف نهادها و شرایط محیطی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، شبکه در خط مشی گذاری، حکمرانی شبکه ای، حمل و نقل عمومی شهری، تحلیل مضمون
  • محمدرضا مرادی شهربابک*، محمد ضیاءالدینی، مصطفی هادوی نژاد صفحات 101-127

    سیاست گذاری صحیح و توسعه پایدار در راستای توسعه اقتصادی و اجتماعی ، بیش ازپیش ضروری است، هدف از پژوهش حاضر شناسایی نهادها، اولویت بندی مطالبات نهادی و ترسیم شبکه نهادی مجتمع مس سرچشمه جهت کسب موفقیت و تعالی سازمان است. این پژوهش کاربردی و توسعه ای است ، جامعه آماری مجموعه اعضای مجتمع مس سرچشمه در سال 1397 بودند، نمونه پژوهش برابر 115 نفر از خبرگان بودند ، روش نمونه گیری هدفمند بود ، ابزار گردآوری داده ها مصاحبه بود و روش تحلیل داده ها،روش تحلیل شبکه اجتماعی است. مطالبات اکتشاف و بهره برداری از معادن و توسعه زیرساخت های انرژی ، پشتیبانی از صنایع پایین دستی و کسب وکارهای کارآفرینی و ساخت قطعات، انجام طرح های توسعه و بازسازی کارخانه ها از مطالبات اولویت دار می باشند.نهادهای اصلی در مطالبات سیاست گذاری و توسعه، نهادهای سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) ،نماینده، امام جمعه، فرمانداری ،وزارت صنعت، معدن و تجارت و جامعه محلی می باشند. بر مبنای یافته های تحقیق ، در راستای نهادینه کردن فرهنگ کارآفرینی ، توسعه پایدار ، مسیولیت های اقتصادی و اجتماعی ، تعامل بیشتر و موثرتر، با نهادهای فوق الذکر، گام هایی موثر در جهت موفقیت و توسعه سازمان می باشند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، توسعه، تجزیه وتحلیل نهادی، تحلیل شبکه اجتماعی، مجتمع مس سرچشمه
  • امیر رسولی، امیر بیات ترک*، طهمورث سهرابی صفحات 128-152

    توسعه صنعت خدمات مالی و بانکداری، به واسطه بهره مندی از زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات از قبیل سوییچ پرداخت الکترونیک سرعت یافته و روزانه عمده ی تراکنش های مالی در شبکه پرداخت کشور از این طریق تبادل می یابد. این توسعه با وابستگی بانک به شرکت های ارایه دهنده خدمات سوییچ همراه بوده و چالش هایی را در این صنعت ایجاد نموده است. لذا در اختیار داشتن این فناوری زیرساختی، از اولویت های فعالین این صنعت محسوب می شود. در موارد متعدد تلاش های انجام شده به منظور دستیابی به این فناوری از طریق انتقال فناوری، با شکست مواجه شده است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر انتقال فناوری سوییچ پرداخت الکترونیک و بررسی میزان اثر و رتبه بندی این عوامل می باشد. این پژوهش به روش آمیخته و در بخش کیفی به روش تحلیل مضمون و در بخش کمی به روش تحلیل عاملی تاییدی، انجام شده است. در این راستا با مطالعه ادبیات پژوهش و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان صنعت و با استفاده از روش تحلیل مضمون، 23 مضمون شناسایی و در قالب شبکه مضامین دسته بندی گردید. در ادامه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، اثر گذاری تمامی عوامل مورد تایید و اولویت بندی انجام پذیرفت. بر اساس نتایج این پژوهش، از میان عوامل سازمانی، اولویت پروژه، از عوامل دانشی، سطح فناوری، از عوامل فردی، ساختار های ذهنی و از عوامل نهادی، عامل زیرساخت های ارتباطی عمومی، بیشترین میزان تاثیر را بر انتقال موفق فناوری سوییچ دارند.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری نرم افزار بانکی، تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل مضمون، سوئیچ پرداخت الکترونیک، صنعت بانکداری
  • رسول لوایی آدریانی*، مجتبی پالوج صفحات 153-182
    ضایعات و زایدات مواد غذایی که در قالب هدررفت غذا مطرح می شوند، در حلقه های مختلف زنجیره تامین رخ می دهند. یکی از مهمترین ارکان مدیریت هدررفت غذا در طول زنجیره تامین، شناخت مولفه ها و علل بروز این پدیده است. این مطالعه درصدد شناسایی علل ضایعات در هر حلقه از زنجیره تامین گوشت مرغ و ارایه راهبردهای کاهش آن می باشد. این مطالعه با رویکرد کمی انجام شد. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر تمامی تولیدکنندگان گوشت مرغ در واحدهای مرغ گوشتی مربوط به زنجیره های یکپارچه گوشت مرغ در استان های مازندران، گیلان و آذربایجان غربی بود (820 نفر) که با استفاده از فرمول یامان، حجم نمونه برابر 269 نفر برآورد شد. پاسخگویان با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تکنیک مدل های مولفه سلسله مراتبی به روش حداقل مربعات جزیی (PLS) بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که از میان هفت عامل بروز ضایعات، تغییرات عرضه و تقاضا به عنوان مهمترین عامل بروز این پدیده در زنجیره تامین گوشت مرغ مطرح است. همچنین، ضعف زیرساخت ها، فقدان دانش و مهارت، و ضعف عملیات و اقدامات با اختلاف اندکی به ترتیب از جمله علل دیگر به شمار می روند. در این مطالعه، راهبردهای چندگانه کاهش ضایعات گوشت مرغ بر مبنای علل بروز آن در هر حلقه از زنجیره تامین مورد بحث قرار گرفته که می تواند برای مدیران و برنامه ریزان حایز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، ضایعات، غذا، گوشت مرغ
|
  • Kamran Zahedfar, Roohallah Aboojafari *, Barzin Jafartash Amiri Pages 1-37
    Lack of attention to light industries, including the garment industry, has been one of the challenges of prioritization in industrial policy in recent years. In addition to the emphasis on key and knowledge-based industries, less attention has been paid to the existing technological capabilities in light industries. Despite many recent changes in these industries, less attention has been made to understand, analyze and document Iranian experiences. By focusing on the concept of technological capabilities, this article has developed a framework for investigating the evolution of the garment industry. Based on the matrix of technological capabilities, a semi-structured questionnaire was developed in order to evaluate the capabilities of clothing enterprises and to collect information from exporting one. Finally, 17 large manufacturing companies of the clothing industry were investigated in depth. In total, the technological capabilities of four companies were evaluated at an average level.The score of five companies went medium low, which were generally suppliers and their main focus was on production processes. The rest of the companies had different scores in different aspects. This shows the unbalanced development of these companies.These companies invested more in certain aspects while neglecting to develop other capabilities. In particular, entering into the design and creation of a brand was one of these capabilities, while the product production processes were not yet developed and were carried out semi-industrially. Regarding general trends, three general trends can be seen in the field of increasing product variety, weakness in production processes and the desire to diversify sales channels.
    Keywords: Technological Capabilities, Iran's Apparel Industry, Evolutionary Economcs, industrial development, Manufactring industries
  • Skandar Shirazi * Pages 38-71

    Entrepreneurs and inventors as drivers of production and technology play an important role in the growth and development of any country. In our country, science and technology parks act as a support base for inventors, but so far no significant successes have been achieved in this field. The main goal of this research is to identify The obstacles to the success of inventors located in science and technology parks are in the science and technology park of West Azarbaijan province. The current research is an applied research in terms of purpose and a mixed research in terms of method. The data collection tools include interviews and questionnaires, and the statistical population of the research includes managers of growth and innovation centers affiliated to Science and Technology Park and managers of knowledge-based companies, who are called experts in this research. Purposive sampling method was used to select sample people. Maxqda and Excel software were used for data analysis. In this research, 13 in-depth interviews with experts were repeated. After completing the interviews and initial coding and extracting the articles for the final screening of the extracted codes, fuzzy Delphi was used. For this purpose, the questionnaire extracted from the interviews was given to the experts. Based on the fuzzy Delphi results, 69 themes in the form of 13 core codes were approved and agreed upon by the experts. The results show that financial issues, lack of information, lack of support Suitable products, product problems, market problems, licensing problems and management

    Keywords: inventor, science, technology park, Moffit obstacles for inventors, Theme analysis
  • Fatemeh Gheytasivand * Pages 72-100
    In the city of Tehran, many problems have become unsolvable problems, and the main reason for that is the existence of a project-oriented perspective in solving Tehran's urban problems. Tehran's urban public transportation is one of these problems that has led to a lot of dissatisfaction among citizens. In order to apply correct management in any field, appropriate policy making should be done because the policy making process is considered as the basis of management. One of the most important frameworks in policy making is the use of network governance due to the creation of a multifaceted perspective in solving complex problems. In this research, in order to adopt urban public transport policy in network governance, its challenges have been investigated. This research has been conducted using a qualitative method using thematic analysis strategy. The data collection tool is a semi-structured interview with scientific and executive experts, the interviews were coded using a descriptive method, and the coding reliability was calculated using the agreement method between the coders, and the agreement coefficient was 90%, which is acceptable. Then, the data was analyzed with MaxQD software and a network of themes was created regarding the challenges, in this network, the challenges are divided into five themes of organizing effective and relevant institutions, the structure of institutions, the way institutions are coordinated, the duties of institutions and conditions. environment were identified.
    Keywords: Policy making, network in policy making, Network Governance, urban public transportation, Theme analysis
  • MohammadReza Moradi Shahrbabak *, Mohammad Ziaaddini, Mustafa Hadavinejad Pages 101-127

    The right policy making and development sustainable for development economic and social development is more than necessary, The purpose of the present study is to identify the institutions, prioritize institutional demands and map the institutional network of Sarcheshmeh Copper Complex to gain success and excellent of organization. This is an applied and developmental research. The Statistical population was staff of Sarcheshmeh Copper Complex in 1397. The research sample were 115 experts, the sampling method was purposeful. Interviews were used for data collection and data analysis method is is social network analysis method. The policy making and development demands were categorized into three groups and nine sub-categories, The top priority institutions demands were Exploration and productivity of mines and developing of infrastructure energy, supporting of downstream industries and entrepreneurial business , construction of parts, Perform of Development Plans and factories rebuildingThe main institutions were Iranian mines and mining industries development and renovation organization, parliamentary deputy, Friday imam, governor and Local communities. Based on the findings of the study, In order to Institutionalize culture of entrepreneurship, sustainable developing and social responsibility, more and more effective interaction with the aforementioned institutions is necessary , Using regulatory normative and cultural-cognitive processes are effective steps in success and development of the organization.

    Keywords: Policy making, Development, Institutional Analysis, social network analysis, Sarcheshmeh Copper Complex
  • Amir Rasouli, Amir Bayattork *, Tahmoures Sohrabi Pages 128-152

    The development of the banking and financial services industry has been accelerated by the use of information and communication technology infrastructure such as the electronic payment switch, and every day more financial transactions in the country's payment network are transferred through this method. This development is associated with the bank's dependence on companies providing switch services and has created challenges in this industry. Therefore, having this infrastructural technology is one of the priorities of the activists of this industry. In many cases, attempts to acquire this technology through technology transfer have failed. The purpose of this research is to identify the factors affecting the transfer of electronic payment switch technology and to evaluate the effect and ranking of these factors. This research was conducted in the qualitative part by thematic analysis method and in the quantitative part by the confirmatory factor analysis method. By studying the research literature and semi-structured interviews with industry experts and using the theme analysis method, 23 themes were identified and categorized in the form of a theme network. Also, by using confirmatory factor analysis, the effectiveness of all factors has been confirmed and their prioritization has been done. Based on the results of this research, project priority, technology level, mental structures and public communication infrastructure factors have the greatest impact on the successful transfer of switch technology.

    Keywords: banking industry, banking software technology transfer, Confirmatory Factor Analysis, electronic payment switch, Theme analysis
  • Rasool Lavaei Adaryani *, Mojtaba Palouj Pages 153-182
    Food Loss and Waste (FLW), which are presented in the form of food waste, occur in different stages of the supply chain. One of the most important elements of managing food waste along the supply chain is to know the components and causes of this phenomenon. This study aims to Identify the causes of FLW in each stage of the chicken meat supply chain and provide strategies to reduce it. This study was conducted with a quantitative approach. The statistical population of the research consisted of all chicken meat producers in broiler chicken units related to integrated chicken meat supply chains in Mazandaran, Gilan and West Azerbaijan provinces (N = 820), and using Yamane's formula, the sample size was estimated to be 269 respondents. They were selected using available sampling. A questionnaire whose validity and reliability had been confirmed was used to collect data. To analyze the data, the technique of Hierarchical Component Models (HCM) was used according to the partial least squares (PLS) method. The results showed that among the seven causes of FLW, supply and demand changes are the most important causes of this phenomenon in the chicken meat supply chain. Also, weak infrastructures, lack of knowledge and skills, and weak operations and actions are among the other causes, respectively, with a slight difference. In this study, multiple strategies to reduce chicken meat waste are discussed based on the causes of its occurrence in each stage of the supply chain, which can be important for managers and planners.
    Keywords: Food waste, Supply, Chain, Chicken Meat